Aankomst in… Reykjavik!

De leuke bende van het hostel in Tromsø waren allemaal al één dag eerder vertrokken. Ik was de laatste overblijver en vertrok deze morgen om iets voor vijf uur ’s morgens naar de Flybussen. Om half zeven was mijn vlucht naar Oslo en van daaruit verder naar Reykjavík, waar ik de laatste dagen van deze Scandinavische vakantie zou doorbrengen.

Sun Voyager langs de kade van Reykjavik.

Sun Voyager langs de kade van Reykjavik.

Ik hou er niet van om weinig tijd te hebben en zat al heel wat verschillende scenario’s in mijn hoofd te bedenken over wat er allemaal kon misgaan. Gelukkig kwam de Flybussen precies op tijd aan en had ik met een uurtje meer dan genoeg tijd om aan boord te gaan op de vlucht naar Reykjavík.

De tweede vlucht verliep even voorspoedig en tegen 13:00u landde ik in IJsland. Vanuit het vliegtuig zie je niets anders dan een witte woestenij. Hopen sneeuw, ijs en bergen. Geen wonder dat dit land IJsland heet.

Vanuit de moderne luchthaven nam ik de Grayline bus die mij normaal gezien aan m’n hotel moest gaan afzetten… We vertrokken in een grote bus en werden dan naar een centrale plek geleid waar kleine busjes ons aan het juiste hotel zouden afzetten.

Zouden, inderdaad. Ik zat als laatste op het kleine busje wanneer de buschauffeur mij zegt dat hij de straat waar mijn hotel is niet binnen mag.

Ik kijk in de verte en zie inderdaad paaltjes staan. Toch rijden er auto’s. De man moest dus gewoon een kleine ommetoer doen om ook daar te geraken. Dat vertikt hij duidelijk.

Goed, vijf minuten stappen is geen probleem toch?

Met mijn trouwe smartphone schakel ik snel even mijn 3G internet aan en zoek ik het precieze adres op naar mijn hotel.

2 kilometer stappen.

Dat moet een foutje zijn toch? Ik doe het opnieuw, maar krijg dit keer precies hetzelfde antwoord: 2 kilometer stappen.

Geladen met 15 kilo op mijn rug en 10 kilo in de rugzak die aan mijn voorkant bengel, stap ik geïrriteerd in de richting van Google Maps.

Ik betaalde extra geld voor op de precieze locatie afgezet te worden en dan krijg je dit… Grayline in IJsland moet een tour operator voorstellen, maar als ze nog niet eens de juiste hotels kunnen vinden vraag ik me wel af hoe het zit met hun trips en tours…

Het opera gebouw van Reykjavík.

Het opera gebouw van Reykjavík.

Twee dingen weet ik zeker; op de terugkeer neem ik een andere shuttlebus en ik zal met dit bedrijf ook geen tours vanuit Reykjavik plannen.

Een klein half uurtje later, met een gebroken rug, kom ik dan aan in mijn hotel waar ik gelukkig even kan uitrusten.

Het valt me meteen op dat het in Reykjavík veel langer licht blijft dan in Noorwegen, Zweden en zelfs Denemarken. Het is ondertussen al iets na drie uur en nog steeds is er heel wat licht.

Ik besluit om enkele van de bekendste bezienswaardigheden in Reykjavík te gaan opzoeken. Veel zijn het er niet, maar ze liggen wel even uit elkaar.

Eerst stap ik richting haven, waar een moderne, metalen constructie van een boot ligt. Niet heel speciaal op zich, maar de prachtige bergen die in de verte opdoemen maken het zicht heel erg mooi. Iets verderop ligt het íslenska óperan, het Opera House van Reykjavík. Hier worden allerlei shows en spektakels opgevoerd en getoond. Enigszins speciaal met de mooie, glimmende vensters.

Ondertussen wordt het al iets donkerder in Reykjavík. Maar dat geeft meteen ook een leuke gloed over de kleine stad. Ik ben terug in het centrum aangekomen en kijk een beetje rond. Links van mij zie ik een mooi gebouw met een standbeeld die de tuin versiert. Het blijkt om een of ander stadhuis te gaan. Mooi!

In de verte kan ik de befaamde kerk van de hoofdstad van IJsland al boven de gebouwen zien uittorenen.

De grijze kerk werd volledig geïnspireerd op de basaltvelden iets uit Reykjavik. Wanneer je dichterbij komt sta je werkelijk verstomd door dit gigantische en erg mooie gebouw. Sober, maar toch heel speciaal.

De binnenkant is puur wit en is eveneens sober met een modern kantje. Het is ondertussen al vijf uur en buiten is het donker. De toren waar je een uitstekend zicht over Reykjavik mee zou hebben is gesloten. Hier moet ik dus zeker terugkomen.

Mijn maagje knort al van de hectische dag en ik besluit om wat inkopen te doen. Vanavond wordt het een goedkope kant-en-klare lasagne en als dessert enkele zure snoepjes.

’s Avonds krijg ik nog een e-mail van Grayline Ijsland waarin de zaakvoerder zich excuseert voor het voorval. Als compensatie stelt hij voor om mij een gratis retourticket aan te bieden.

Zo zie je maar, aan alles zit wel iets positiefs verbonden.

Hallgrimskirkja in Reykjavik.

Hallgrimskirkja in Reykjavik.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. NPO 3FM, Radio 2 (België), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>