Safari in Addo Elephant park in Zuid-Afrika: mijn ervaring, info, tips & foto’s

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op

Als je een rondreis door Zuid-Afrika maakt, dan wil je natuurlijk ook kennismaken met het indrukwekkende wildlife van dit land.
Eén van de beste plekken om olifanten te ontmoeten, is in het Addo Elephant Park. Bovendien zitten hier nog veel meer beestjes die de moeite zijn om te zien.
Ik vertel je alles over mijn bezoek aan Addo, de verschillende mogelijkheden om dit wildpark te bezoeken en nog wat extra weetjes en tips.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 stemmen)

Addo Elephant Park

Addo Elephant park: de beste plek om olifanten te zien in Zuid-Afrika

Tijdens mijn bezoek aan het Krugerpark en Hluhluwe-Imolfozi zag ik al enkele tientallen olifanten, maar nergens anders zag ik zó veel van deze mastodonten als in Addo Elephant Park.

In dit reservaat dat aan de Garden Route grenst, vind je meer dan 600 olifanten. Je zal deze natuurlijk nooit allemaal tegelijk zien, maar met een beetje geluk zijn groepen van meer dan 50 olifanten zeker mogelijk. En geloof me… Dat is bijzonder indrukwekkend! Zeker als ze ook nog eens voor je neus de straat over steken!

Omdat deze reuzen zo gewend zijn aan bezoekers, gedragen ze zich allesbehalve schuw. Met een beetje geduld zie je ze vaak vlak voor je wagen oversteken en soms blijven ze zelfs nog even staan ook. Als je al andere wildparken in Afrika hebt bezocht, dan zal je meteen inzien hoe speciaal dat is. In de meeste andere reservaten zijn de olifanten schuchter of zelfs agressief, waardoor je voor je eigen veiligheid maar beter niet te dicht bij de dieren komt. Dat is hier dus allesbehalve het geval!

Het Addo olifantenpark is dan ook niet voor niets één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Zuid-Afrika!

addo national park zuid afrika

Nergens anders zag ik zo veel olifanten in Zuid-Afrika als in Addo National Park!

Andere beestjes in Addo Olifantenpark

Het Addo Olifantenpark staat bekend om zijn grote aantallen grijze reuzen, maar dat zijn heus niet de enige dieren die je hier ziet!
Dit wildpark is immers de thuis van de beroemde ‘Big Five’ (olifanten, leeuwen, neushoorns, buffels en luipaarden). Nu moet je wel weten dat het énorm moeilijk is om deze dieren in één of zelfs twee dagen te zien. Vooral de luipaarden zie je hier slechts zelden!

Uiteraard zijn er nog véél meer beestjes.
Wanneer je je toegangstickets hebt aangekocht, krijg je ook een kaart voor het Addo Elephant Park. Daarop staat een handig overzicht met alle banen, wegen, drinkplaatsen en rustplaatsen, maar ook een lijstje met (bijna) alle dieren die hier leven. Aan de hand van het ‘Animal Sightings Game’ kan je proberen om zo veel mogelijk dieren te zien.

Aardvarkens, secretarisvogels, caracallen, honingdassen en aardwolven zijn het moeilijkst te zien, terwijl struisvogels, olifanten, rode hartebeesten, allerlei soorten gazelles, zebra’s en mangoesten het meest in je vizier zullen verschijnen.

mangoest addo elephant park

Kijk eens naar de ogen van deze mangoest. Mooi, he!

struisvogel addo national park

Deze snelle struisvogels zie je ook geregeld in het park.

rood hartebeest addo

Net zoals dit rood hartebeest!

Self-drive of safari in Addo Elephant Park?

Er zijn twee mogelijkheden om het Addo olifantenpark te bezoeken.
Ofwel rijd je zelf de hele dag rond in je eigen auto tijdens een self-drive, ofwel verken je het nationale park met een gegidste safari.

Self-drive in Addo Elephant Park

De populairste manier om Addo Elephant Park te bezoeken, is door een self-drive te regelen. Met je huurauto verken je Addo dan op je eigen tempo. Door de vrijheid zit je niet aan tijd gebonden en kan je zo lang in het park blijven als je zelf wilt.
Meestal (zeker als je met meerdere personen reist) is dit ook de goedkoopste manier. Bovendien zijn de wegen in het park perfect onderhouden en zal je dus geen enkele moeite hebben om hier op je gemakje rond te rijden.

Ik raad aan om een all-in huurauto te nemen, of in ieder geval een goed verzekerde huurwagen.
Waarom? Simpel… Je rijdt hier rond in een park vol wilde en onvoorspelbare dieren. De kans dat er iets gebeurt is klein, maar zeg nooit nooit!
Afhankelijk van de route die je kiest naar Addo National Park, zijn er trouwens ook heel wat onverharde wegen die je kan kruisen. Opspattende steentjes kunnen de lak van je huurwagen soms beschadigen.

De all-in huurauto’s van Sunny Cars stelden mij nog nooit teleur en met een gemiddelde beoordeling van 9/10 zijn ook heel wat andere klanten erg tevreden van deze autoverhuurder. Als je bij Sunny Cars huurt, dan betaal je automatisch voor een volledig verzekerde auto. Dat betekent dus ook dat glas- ,-band en bodemschade zijn inbegrepen.

Als je de verzekering liever apart boekt, dan raad ik aan om te kijken bij EasyTerra of AutoEurope. Bij deze vergelijkende websites vind je gegarandeerd de laagste tarieven. Je hebt ook altijd de mogelijkheid om een extra verzekering online te boeken. Dit is trouwens goedkoper dan als je dat nog ter plekke doet.

Voor een all-in huurauto bij Sunny Cars (één dag) betaal je minstens €23,50 (vanuit Port Elizabeth).
Voor een goedkope huurauto bij EasyTerra betaal je amper €15 per dag vanuit Port Elizabeth).

Reken daar ook nog de toegangsprijs voor het Addo olifantenpark bij: +/- €20 per persoon.

self drive addo

Als ik het aandurf, dan jij toch ook?!

Welke auto voor een self-drive?

In principe kan je Addo NP met elke wagen verkennen: van een spotgoedkoop model tot een grommende 4×4.

Meestal wordt aangeraden om een hoger model te nemen, omdat je dan meer dieren kan zien (hoe hoger je zit, hoe groter je blikveld wordt), maar in Addo vond ik dat eigenlijk niet noodzakelijk. De vlaktes hier zijn vrij open, waardoor je de meeste dieren eenvoudig kan spotten. Bovendien zijn de drinkplaatsen meestal niet zo ver van de baan, waardoor je ook daar telkens een goed uitzicht krijgt vanuit eender welke huurwagen.

Addo Self drive huurauto Sunny Cars

All-in huurauto bij Sunny Cars.

Safari in Addo Elephant Park

Dé manier om de meeste beestjes te zien, is ongetwijfeld met behulp van een gegidste safaritocht. Bij deze mogelijkheid vertrek je vanaf de Addo Main Camp of vanuit Port Elizabeth (indien vervoer zit inbegrepen). Het voordeel van zo’n begeleide tour is dat je wordt bijgestaan door een professionele ranger.

Omdat zij een zware studie hebben gedaan, weten zij állés over de dieren die hier wonen. Blijf dus niet met je vragen zitten en vuur ze op hen af! Hoe meer je wil weten, hoe gelukkiger zij worden.
Omdat dieren spotten hun werk is, hebben zij ook een erg goed getraind oog. Daardoor zien zij vaak dieren die jij nooit had kunnen vinden. Bovendien kennen ze de gedragingen van de beestjes, waardoor je soms héél erg dicht bij hen kan komen (maar daar is soms wel geduld voor nodig!).
De eigenlijke reden om voor een safari te kiezen, is volgens mij wel omdat ze in contact staan met andere voertuigen doorheen het park. Daardoor weten zij altijd als eerste waar (speciale) dieren zich schuilhouden. Als je voor een begeleide safari door Addo National Park kiest, dan mag je er dus zeker van zijn dat je heel wat wildlife te zien krijgt.

Vanuit Port Elizabeth of in de buurt van Addo, kan je halfdaagse of ééndaagse safari’s boeken.

Een halfdaagse safari kost zo’n €85 per persoon en duurt gemiddeld vier uur. In die prijs zit vervoer van/naar je hotel inbegrepen, toegangstickets voor het Addo NP en natuurlijk de gegidste tour door het park.

Een safari van een volledige dag kan al voor €115 per persoon. Ook hier word je terug opgehaald vanuit Port Elizabeth of in de buurt van Addo, maar dit keer krijg je nog meer in de plaats! Naast de toegangskaartjes en een gegidste safari, zit er ook een lunch, drankjes, snacks in de prijs inbegrepen. In totaal ben je zo’n zeven uur in het park.

Als je met meerdere personen reist, dan is een privé safari door Addo Elephant Park misschien nog aangenamer. Zo heb je het voertuig volledig voor jouw groep alleen en beslis je zelf mee welke route je volgt. Per persoon betaal je ongeveer €169 en er mogen maximaal vier mensen mee.

safari addo

Sommige voertuigen zijn zelfs extra hoog, zodat je nog meer beestjes kan spotten!

Ochtend- of avondsafari om meer dieren te zien

De meeste dieren zijn erg actief in de ochtend of ’s avonds. Daardoor is de kans veel groter dat je meer diversiteit aan beestjes ziet op deze ogenblikken.

Als je voor een gegidste safari kiest, dan heb je ook de mogelijkheid om een ochtend- of avondsafari in Addo Elephant Park te boeken. Dit is spijtig genoeg niet mogelijk als je een self-drive doet…

Een ochtendsafari met pick-up en drop-off in Port Elizabeth of in de omgeving van Addo, kost €85 per persoon. Tijdens zo’n morning safari blijf je van zeven uur ’s morgens tot twaalf uur ’s middags in het park. Hierdoor zie je niet alleen de actieve dieren in de ochtend, maar ook de samenscholing van dorstige beestjes rond de hete middaguren.

Een avondsafari (met transfers van/naar Port Elizabeth) kost ongeveer €115 per persoon.
Als je een avondsafari combineert met een dagsafari (opnieuw met transfers inbegrepen), dan betaal je €190 per persoon.

Vergeet voor een avondsafari trouwens geen warme kledij mee te nemen. ’s Avonds kan het hier behoorlijk fris worden!

addo olifantenpark zebra

’s Morgens en ’s avonds zijn de beestjes vaak actiever omdat het minder heet is.

Andere activiteiten in Addo

Als je hier meerdere dagen plant, dan is het misschien wel prettig om niet de hele tijd zelf achter het stuur te zitten.
Gelukkig kan je hier nog meer doen!

Wat dacht je bijvoorbeeld van paardrijden tussen de wilde dieren van Addo NP? Wees gerust, je wordt altijd bijgestaan door een ervaren gids (met geweer!). ’s Morgens worden excursies gedaan met onervaren rijders, de middagrit is alleen geschikt voor ervaren paardrijders. Kan je maar geen genoeg krijgen van al die dieren? Dan zal je blij zijn dat deze tour ook nog wordt gevolgd door een heuse safari door Addo National Park.

Het St. Croix eiland ligt dan wel enkele tientallen kilometers van het park, toch behoort het ook tot Addo. Vanuit Port Elizabeth kan je een boottocht rond dit eiland maken. Onderweg zie je hoogstwaarschijnlijk dolfijnen en walvissen en op het eiland zelf staat een kolonie van enkele duizend pinguïns je op te wachten!

Net zoals overal in Zuid-Afrika, vind je rond Addo ook Townships. Als je met je eigen auto naar het park reed, dan is de kans groot dat je er al delen van hebt gezien.
Tijdens deze excursie (vanuit Addo NP) mag je twee uur lang bij de lokale bevolking op bezoek en zie je hoe ze leven. Vaak is dat erg confronterend met onze westerse levensstijl, maar toch zou ik het iedereen aanraden. Zo zie je immers eens met eigen ogen hoe goed we het hier hebben en hoe deze mensen toch tevreden zijn met het weinige dat zij bezitten. Bovendien leer je ook heel wat bij over de gebruiken en gewoontes van deze dorpen.

St Croix eiland Addo Elephant Park

Wil je de Zuid-Afrikaanse pinguïns en nog ander marien wildlife zien? Boek dan een boottocht naar St. Croix Island!

De beste route voor één dag in Addo NP

Als je voor een self-drive kiest in het Addo Elephant park, dan is het echt niet moeilijk om je eigen route uit te stippelen.

Zelf was ik er één volledig dag en kreeg ik deze route door een local voorgesteld.

Vooraleer je aankomt in het nationale park, raad ik aan om ergens een lunch op te halen. Je kan natuurlijk ook aan je hotel vragen of zij iets kunnen voorzien. Er zijn immers geen restaurants in Addo Elephant Park en het zou zonde zijn dat je voor een hongerige maag het park moet verlaten…

Probeer tegen 09:00u ’s morgens in Addo aan te komen. Als je uit Port Elizabeth vertrekt,  moet je nog een klein uurtje rijden naar dit nationale park. Hou daar dus rekening mee!

Beginnen in het Addo Main Camp

Je komt binnen via de Addo Main Camp Main Gate. Parkeer je wagen en ga dan je toegangsticket kopen. Dit kost ongeveer €20 per persoon per dag.
Nu je toch bij het bezoekerscentrum bent, raad ik ook aan om het museum te bezoeken. Daar leer je meer bij over de geschiedenis van Addo, maar ook heel wat interessante weetjes over olifanten en andere beestjes die hier leven. Je ziet er zelfs de overblijfselen van van de grootste olifant die hier ooit woonde. Indrukwekkend!

Daarna kan je dan eindelijk aan je bezoek beginnen.
Met een beetje geluk, kan je al meteen kennismaken met enkele olifanten. Vanuit de Underground Hide vlakbij de toegangspoort, krijg je immers een ongeëvenaard uitzicht op één van de drinkpoelen. Er staat hier immers een (afgeschermd) gebouw waar je je kan verstoppen om zo uitzonderlijk dicht bij de wilde dieren te komen.

Eigenlijk maakt het voor de rest niet echt uit langs waar je rijdt, maar probeer in ieder geval enkele ‘loops’ uit. Deze ‘loops’ zijn eigenlijk lussen die je een rondje doen rijden naast de hoofdbaan in het park. Langs deze lussen zie je vaak veel meer dieren en mooiere natuur. Bovendien zijn er onderweg ook heel wat uitzichtpunten waar je even de benen kan strekken om van het landschap te genieten.

Neem tijdens je self-drive zeker voldoende tijd om de verschillende waterholes of drinkplaatsen te verkennen. Op deze plekken zal je de meeste dieren zien.
Hapoor Dam en Rooidam zijn meestal de beste optie als je (veel!) olifanten wil zien, maar ik zag ook heel wat beestjes bij Gwarrie Pan en de Domkrag Pan.

Om het gebied rond Addo Main Camp te zien heb je zeker al een halve dag nodig. Hoewel de afstanden niet héél groot zijn, zal je zonder twijfel heel veel wildlife zien. Hierdoor garandeer ik je dat je op sommige plekken wel een uur kan blijven staan! Het is echt bijzonder om dieren in hun natuurlijke habitat en van zo dichtbij te kunnen zien!

Addo Main Camp Museum

Het museum in Addo Main Camp is klein, maar erg interessant.

addo olifanten

Rond de drinkplaatsen vind je de meeste olifanten.

En eindigen in Colchester

Als je nog voldoende tijd over hebt, raad ik aan om ook het gebied van Colchester te ontdekken. Toegegeven, het is minder indrukwekkend dan Addo Main Camp, maar het is ook veel diverser. Bovendien komen hier veel minder toeristen een kijkje nemen, waardoor je de dieren vaak helemaal voor jezelf hebt.

Probeer in ieder geval Harvey’s Loop of Ngulube Loop af te werken. Hier zag ik meteen ook de meeste diversiteit aan dieren. Ik zag er buffels, rode hartebeesten, zebra’s, struisvogels, olifanten en nog veel meer vredelievende beestjes.

Het landschap is hier helemaal anders dan in Addo Main Camp. Het is hier veel heuvelachtiger, waardoor je soms ook erg mooie uitzichtpunten krijgt. Afhankelijk van de tijd die je over hebt, kan je het park verlaten via de Matyholweni toegangspoort of helemaal terugrijden naar de Addo Main Camp poort. Zo zie je onderweg misschien nog wel enkele mooie taferelen!

colchester addo elephant park

Colchester is veel minder bezocht, waardoor je de landschappen vaak helemaal voor jezelf krijgt.

Addo Olifantenpark route

En dat geldt natuurlijk ook voor de dieren die hier je pad kruisen!

Let op: niet volledig Addo NP is toegankelijk

Addo Nationaal Park bestaat eigenlijk uit 8 gebieden:

 1. Darlington
 2. Kabouga
 3. Zuurberg
 4. Nyathi
 5. Addo Main Camp
 6. Colchester
 7. Woody Cape Area
 8. Bird Island

Als je een paar dagen in dit nationale park plant, dan is het goed om te weten dat slecht een klein deel toegankelijk is voor bezoekers met een gewone auto. Wil je ook de andere delen bezoeken? Dan is een speciale toegangskaart of een excursie de enige mogelijkheid.
Let op: Ik geef dit gewoon mee om volledig te zijn! 95% van de bezoekers zullen zich alleen focussen op Addo Main Camp en misschien Colchester. Deze twee gebieden hebben het meeste wildlife en zijn ook erg toegankelijk, waardoor normale wagens hier zonder moeite kunnen rijden.
Om deze twee delen te zien, heb je minstens een volledige dag nodig. Zo weet je maar dat ‘klein’ een relatief begrip is in Zuid-Afrika 😉 !

addo national park

Maak je maar geen zorgen: een groot deel van het park is gewoon open voor iedereen.

Vier gebieden die je kan bezoeken met een gewone auto

Wil je meer zien van Addo? Dan is het goed om te weten dat je maar vier delen kan bezoeken met een gewone wagen (Addo Main Camp, Colchester, Nyathi en Woody Cape). Er zijn dan ook maar een paar toegangspoorten waar je met een normale auto naar binnen kunt. De meeste mensen zullen maar één of twee dagen in Addo National Park verblijven en zij zullen waarschijnlijk via de Matyholweni toegangspoort of de Addo Main Camp toegangspoort binnenkomen.

Persoonlijk zou ik aanraden om aan de Addo Main Camp toegangspoort te beginnen. Van hieruit geraak je immers erg vlot bij de ‘water holes‘ (drinkplaatsen) waar de meeste dieren worden gezien.
Vanuit de Addo Main Camp gate kan je ook een stukje naar het noorden rijden, zodat je in het Nyathi gebied uitkomt. Weet wel dat dit deel slechts een klein deeltje toegankelijk is voor gewone wagens. Met een normale auto focus je dus best op Addo Main Camp en Colchester.

Het vierde deel dat je op eigen houtje kan bezoeken (Woody Cape Area) ligt een heel eind verder en staat eigenlijk los van Addo Elephant Park. De toegangspoort tot dit gebied (Woody Cape Office) ligt immers zo’n 75 kilometer verderop. Woody Cape Area is vooral geliefd bij liefhebbers van wandelingen. Hier kan je immers een één- of tweedaagse wandeling maken (Alexandria Hiking Trails) die je door de duinen van dit prachtige gebied loodsen.
Wil je de mooiste uitzichtpunten zien en vooral niet verdwalen? Dan kan je hier ook een gegidste wandeling boeken, waarbij toegangstickets en permits zitten inbegrepen. Tijdens deze tour kan je worden opgehaald vanuit Port Elizabeth zonder meerprijs.
Je vindt in de Woody Capera Area trouwens geen olifanten, maar wel allerlei soorten gazelles en kleinere zoogdieren.

self drive addo elephant park

Een self-drive in Addo Elephant Park bied je meer vrijheid dan een safari.

Vier gebieden die je onder voorwaarden kan bezoeken

Je kan de andere delen van Addo NP ook bezoeken, maar daar zijn telkens andere voorwaarden aan verbonden.

Als je Darlington en Kabouga wil zien, dan moet je over een 4×4 beschikken en op voorhand een vergunning aanvragen bij de receptie van het Addo Main Camp (de hoofdtoegangspoort). Voor sommige delen is een gewone 4×4 trouwens nog niet voldoende, want je kiest maar best voor een erg hoge wagen, zodat de onderkant niet beschadigd raakt.

Van het Zuurberg gebied kan je alleen het oostelijke deel bezichtigen. Dit kan ofwel door een (gegidste!) wandeling door dit deel van Addo Elephant Park te boeken, ofwel door een één- of tweedaagse rit met paarden te regelen. Dit moet je op voorhand vastleggen in het Addo Main Camp.

Bird Island, St. Croix Island en Brenton Island zijn drie eilanden die voor de kust van Port Elizabeth, Addo Elephant Park en Woody Cape liggen. Dit gebied is voor niemand toegankelijk omdat dit een marien beschermd gebied is. Als je al dacht dat de pingüins van Boulders Beach of Stony Point met veel zijn, dan moet je weten dat je op dit eiland de grootste Afrikaanse pinguïnkolonie ter wereld kan vinden.
Bovendien vind je rond dit eiland ook heel wat walvissen en (witte) haaien.
Wil je deze laatste twee graag zien tijdens je rondreis door Zuid-Afrika? Dan kan je vanuit Port Elizabeth een boottocht doen die je rond St. Croix eiland vaart. Vanaf het schip zie je dan walvissen, dolfijnen en héél veel pinguïns.
Als je haaien wil zien, dan raad ik aan om te gaan kooiduiken in Gansbaai.

struisvogel Zuid-Afrika

Gelukkig krijg je al het wildlife ook te zien in het toegankelijke deel van Addo!

Hoe lang heb je nodig voor Addo NP?

Als het jouw voornaamste doel is om olifanten en ander wildlife te spotten, dan heb je met één of twee dagen meer dan voldoende voor Addo Elephant Park.

Zelf was ik er één volledige dag en dat was genoeg om zowel Addo Main Camp en Colchester uitvoerig te bezoeken. Tijdens mijn bezoek (zie route hierboven) heb ik elke loop en iedere trail bezocht en soms zelfs meer dan één keer. Bovendien heb ik ook bij verschillende drinkplaatsen voor lange tijd stilgestaan (soms zelfs een uur!).

Het grootste deel van mijn tijd heb ik doorgebracht in het Addo Main Camp. Simpelweg omdat hier ook het meeste te zien is.
Als je ook Colchester wil bezoeken, dan zal je opmerken dat het landschap hier veel heuvelachtiger wordt. Doordat er hier minder drinkplaatsen zijn, zal je hier ongetwijfeld ook veel minder dieren zien. Toch raad ik aan om ook Colchester te bezoeken, want hier zag ik veel meer diversiteit aan dieren (in plaats van enkel olifanten). Bovendien geraak je vanuit de Matyholweni Gate ook vlot naar Port Elizabeth, vanwaar je dan weer aan de Tuinroute kan beginnen.

hoe lang Addo NP

Trek één volledige dag uit voor Addo NP en je kan eigenlijk alles al zien.

Nog enkele tips en weetjes

 • Het park is open van 07:00u ’s morgens tot 18:00u ’s avonds. Als je maar één dag gaat, hoef je niet noodzakelijk om zeven uur aan de poort te staan, maar probeer toch ten laatste rond negen uur aan je bezoek te beginnen als je veel van het park wil zien.
 • De meeste dieren zijn ’s morgens en ’s avonds het actiefst. Daardoor is je kans om ze te spotten op deze tijdstippen ook hoger.
  Toch is Addo daarin best een uitzondering. Omdat dit nationale park in een gebied ligt waar het verschrikkelijk heet kan worden, verzamelen de dieren zich vaak bij de drinkplassen. Daardoor zie je hier ook rond de middag vaak erg grote groepen dieren (en voornamelijk olifanten).
 • Tijdens je bezoek aan Addo NP zal je waarschijnlijk heel wat waarschuwingen zien om op te letten voor mestkevers. Dit is een beschermde diersoort, zorg er dus voor dat je niet te snel rijdt!
 • Over snelheid gesproken… Veertig kilometer per uur is de maximumsnelheid! Zorg er altijd voor dat je je daar aan houdt. Dit is vooral belangrijk voor de beestjes. Af en toe loopt er wel eentje onverwacht de straat op. Als je dan te snel rijdt, dan zijn de gevolgen niet te overzien…
 • Hoewel de olifanten zeker al gewend zijn aan de auto’s, blijven het wilde dieren. Ga dus nóóit te dicht bij deze reuzen staan en begin zeker niet verder te rijden als ze vlakbij je auto staan. Spijtig genoeg zijn er al mensen omgekomen omdat ze deze regels niet naleefden…
 • Verlaat je auto nooit, tenzij er staat aangegeven dat dit wel mag. Enerzijds is dat gevaarlijk omdat er altijd roofdieren op de loer kunnen liggen, maar anderzijds jaagt het de aanwezige dieren ook weg. Als je wordt betrapt, krijg je trouwens een hoge boete en moet je het park meteen verlaten…
 • Dit nationale park in Zuid-Afrika heeft niet alleen de ‘Big Five‘, maar zelfs de ‘Big Seven‘. Je vindt hier olifanten, leeuwen, buffels, neushoorns en zelfs luipaarden, maar ook in het mariene deel van het park zitten enkele zeldzame diersoorten: de witte haai en de zuidkaper (Australische walvis).
waarschuwingsbord leeuwen zuid afrika

Op sommige plekken mag je uitstappen, maar kijk wel altijd uit voor leeuwen!

5x Overnachten in Addo Elephant Park

Allereerst moet je weten dat je in Addo National Park zelf kan overnachten, maar dat de accommodaties hier vaak heel erg basic zijn.
Voor een overzichtje van deze overnachtingsmogelijkheden, kan je een kijkje nemen op de website van de Zuid-Afrikaanse Nationale Parken.

Wil je liever een beetje meer comfort? Dan kan je ook meer luxueuze accommodaties in of net buiten het Addo Elephant Park boeken.
Hieronder zijn alvast vijf mooie hotels in alle prijscategorieën.

Ikwanitsha Lodge

Ikzelf verbleef in dit fantastische verblijf op ongeveer drie kwartier rijden van Addo. Iedereen die hier een slaapplekje boekt, krijgt een eigen chalet met ongeëvenaarde uitzichten. De fantastische gastvrouw laat je de hele tijd je eigen ding doen, maar als je vragen hebt staat ze altijd voor je klaar.  Ik raad aan om een kamer te boeken met avondeten (ontbijt zit al inbegrepen), want je smaakpapillen worden hier echt goed in de watten gelegd.
Zelf was ik er maar één nacht, en eigenlijk is dat veel te kort om echt van dit plekje te kunnen genieten. Daarom raad ik dan ook aan om hier minstens twee nachten te verblijven. Je zal het je niet beklagen! Je kan hier één nacht verblijven vanaf €150 per twee personen.

Mag het van jou gerust iets meer kosten? Kijk dan ook eens naar Camp Figtree. Ook hier krijg je fantastische uitzichten, maar de kamers zien er nóg luxueuzer uit. Je betaalt hier natuurlijk wel iets meer voor. Gemiddeld betaal je €190 voor een kamer van twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Ikwanitsha Lodge Addo

© Ikwanitsha Lodge

overnachten Addo Elephant Park Camp Fightree

© Camp Figtree

Addo Dung Beetle Guest Farm

Heb je altijd al in je eigen hutje willen slapen, maar zie je het niet zitten om in te boeten op comfort en luxe? Dan is een verblijf in de Addo Dung Beetle Guest Farm ongetwijfeld iets voor jou!
In je eigen chalet vind je een comfortabel bed, voorzien van een muggennet. Toch is het vooral het uitzicht dat een verblijf in deze accommodatie zo magisch maakt. Je kan trouwens zelfs van dat uitzicht genieten van het toilet of vanuit de douche. Want, jawel, de gehele badkamer is buitenshuis!

Je kan hier al met twee personen overnachten voor amper €40!

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Addo Dung Beetle Guest Farm

© Addo Dung Beetle Guest Farm

Hitgeheim Country Lodge & Eco-Reserve

Hitgeheim Country Lodge ligt vlakbij het Addo olifantenpark in zijn eigen private wildpark. Daardoor heb je ook na je bezoek aan dit nationale park de kans om heel wat wildlife te spotten. Het is niet voor niets één van de hoogst gewaardeerde hotels in de buurt van Addo!
Iedere overnachting boek je standaard met een heerlijk uitgebreid ontbijt om goed aan je safaritocht te kunnen beginnen. Vanuit je private chalet, heb je ook hier een balkon met bijzonder mooie uitzichten. Als je kiest voor de Superior Tweepersoonskamer, dan krijg je zelfs een luxueus uitziende badkuip vanwaar je van dat mooie uitzicht kan genieten.

Zie je een overnachting in dit luxe resort wel zitten? Je kan hier overnachten vanaf €180 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Hitgeheim Country Lodge

© Hitgeheim Country Lodge & Eco-Reserve

Halstead Farm

Als je van authentieke hotelletjes houdt, dan zal je de Halstead Farm zeker kunnen smaken. Deze accommodatie ligt op amper dertien kilometer van het Addo olifantenpark. Daardoor kan je gerust wat langer slapen in één van de comfortabele bedden, of misschien zelfs nog een plonsje wagen in het zwembad vooraleer je je voeten onder tafel mag schuiven voor een heerlijk uitgebreid ontbijt.

Je kan overnachten in deze oude boerderij vanaf €64 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Halstead Farm Addo overnachten

© Halstead Farm

River Bend Lodge

De River Bend Lodge is de populairste plek om te overnachten in Addo Elephant Park. Dat is logisch, want je verblijft hier immers in het nationale park zelf! En hoe… Je wordt hier echt als een royalty behandeld! Geniet van het uitzicht vanuit je prachtige kamer, neem een plons in het verfrissende zwembad, of geniet van de culinaire hoogstandjes in het restaurant.

Je hebt hier de mogelijkheid om een kamer te boeken met ontbijt, of een all-inclusive overnachting. Bij deze laatste optie zit naast een lekker ontbijt ook middageten, avondeten, alle niet-alcoholische drankjes, huiswijnen en lokale biertjes, twee safaritochten per dag, een wijnproeverij en enkele activiteiten voor kinderen.

Een kamer in de River Bend Lodge begint vanaf €360. Als je voor het all-inclusive pakket kiest, dan betaal je ongeveer het dubbele.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

River Bend Lodge

© River Bend Lodge

Is er malaria in Addo?

Nee! Je hoeft je dus geen zorgen te maken over vervelende muggen.

En tot slot: een beetje geschiedenis!

Tegenwoordig is dit gigantische gebied (1650 vierkante kilometer) volledig omheind, maar dat was niet altijd zo.

Men schat dat er hier vroeger nog veel meer olifanten woonden dan de 600 die er nu zijn, maar in die tijd moesten de mastodonten dit gebied ook delen met mensen. In de achttiende en negentiende eeuw werd er heel veel op deze reuzen gejaagd en in de twintigste eeuw waren het de boerderijen van de kolonisten die voor moeilijkheden zorgen. Mens en dier zijn slechts zelden een goede combinatie en dat was hier spijtig genoeg ook niet het geval… Het was zelfs zo erg dat er in 1931 nog amper 11 olifanten overbleven.

Gelukkig kwamen de mensen (net op tijd!) tot inkeer, en zo werd Addo National Park in 1931 opgericht. De olifanten kregen eindelijk hun eigen plekje, maar zoals je al kan raden waren de problemen nog lang niet opgelost. Omdat de afsluitingen geregeld werden gesloopt, kwam het al snel terug tot conflicten tussen mens en dier, waardoor er in 1954 uiteindelijk geschikte omheiningen werden geplaatst. Tot op de dag van vandaag, wordt dit type omheining gebruikt om alle dieren in het park te houden.

Van amper 2000 hectare, groeide het park in enkele tientallen jaren uit tot een gebied van 165.000 hectare. Dat zorgde er natuurlijk ook voor dat de oorspronkelijke olifanten exponentieel groeiden. Momenteel zijn er zo’n 600 van deze reuzen te vinden.
Heel wat van de dieren die je hier tegenwoordig vindt, zijn trouwens ook ge(her)introduceerd. Mede daardoor is Addo nu een Big Five reservaat.

Zo zie je maar: een nationaal park komt niet zo maar tot stand! Gelukkig dat er in de vorige eeuw enkele mensen waren die de olifanten wilden beschermen, want door hen kunnen wij tot op de dag van vandaag genieten van dit prachtige wildreservaat in Zuid-Afrika.

olifant buffel

Zo zie je maar dat olifanten niet de enige reuzen zijn hier. Buffels zijn ook verrassend groot!!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam