Auto huren in IJsland: tips, info en goedkope huurauto’s

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 17 januari, 2024

IJsland is een bestemming die op de bucket list van heel veel reizigers staat. Tal van mensen dromen ervan om ooit het noorderlicht te zien op dit feeërieke eiland. Voeg daar de imposante gletsjers, geisers en vulkanisch landschap aan toe en je hebt een droombestemming. Ondanks goedkope vluchten naar IJsland, kan een rondreis door IJsland best prijzig zijn. Toch raad ik zeker aan om een huurauto in IJsland te nemen, want deze bezorgt je mee de vakantie van je leven. 

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (9 stemmen)

Belangrijk: Oorlog en covid-19 maakt auto’s huren duurder in het buitenland

Nu we eindelijk terug mogen reizen, boeken héél veel mensen huurwagens. Hierdoor zijn de prijzen van auto’s de laatste maanden duurder geworden. Daardoor kan het zijn dat je niet overal goedkope huurauto’s vindt zoals ik in het onderstaande artikel vermeld.
Volgens experts is het dan ook aangeraden om ver op voorhand te boeken want ter plekke boeken is op sommige bestemmingen nu al onmogelijk (bron: VRT nieuws)

Om die reden raad ik aan om verschillende websites te vergelijken. Zo vind je toch nog de beste prijs van dit moment. Met onderstaande bedrijven kun je altijd 48 uur voor aanvang (of korter) gratis annuleren. Maak daar dus gebruik van! Ikzelf heb goede ervaringen met al deze vergelijkende websites en raad ze dan ook aan:

– Sunny Cars (all-in verzekerd, gratis annulering en uitstekende service)

– Discover Cars (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen, 24/7 support, gratis annulering)
– EasyTerra (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen mogelijk, reviews per locatie, gratis annulering)
– Tui Cars (All-in verzekerde autohuur van bekende reisorganisatie Tui, gratis annulering)
– Auto Europe (goedkope autohuur met goede service)

autohuur ijsland

Auto huren in IJsland: prijs

IJsland is geen goedkoop land en je mag je dus ook aan een stevig prijskaartje verwachten als je een wagen wilt huren. Vergelijk daarom steeds verschillende autoverhuurders, want de prijzen kunnen onderling al heel erg verschillen. Ik raad trouwens aan om je auto ook online te boeken, want als je ter plekke nog een huurauto moet regelen dan zul je toch echt belachelijk veel geld moeten neertellen!
Ik vind bijna altijd de goedkoopste tarieven op EasyTerra of Discover Cars, maar ik vergelijk ook altijd nog eens met Sunny Cars. Deze laatste, Sunny Cars, heeft automatisch een all-in verzekering in de totaalprijs verwerkt. In een land als IJsland kan dat handig zijn! Deze optie is ook inbegrepen bij de wagens van Tui Cars.

Hieronder enkele prijsvoorbeelden (via EasyTerra):

  • Eén week een kleine auto (Vraag na of je hier in de winter ook mee mag rijden!): €137 of €19,57 per dag.
  • Eén week een SUV / Jeep: €275 of €39,29 per dag.

auto huren IJsland

IJsland 4x4

Waarom een auto huren in IJsland?

Zoals je al wel weet, is IJsland een eiland. Dit betekent dat je niet zomaar je eigen auto in kunt springen en tot hier rijden. Je kunt wel je wagen met de ferry laten overzetten, maar dit kost héél veel tijd en nog véél meer geld. Tenzij je bezig bent aan een spectaculaire rondreis door (Noordelijk) Europa, kan je best een auto huren in IJsland zelf. Wat het openbaar vervoer betreft, rijden er regelmatig bussen van juni tot midden september naar de meeste plaatsen op de zogenaamde ringweg (de “snelweg” rond het eiland – hier vind je o.a. de befaamde ‘Golden Circle‘), maar daarbuiten is nog véél meer te ontdekken. De rest van het jaar rijden ze op dagelijkse of wekelijkse basis of zelfs helemaal niet.

Je kan ook naar verschillende plekken op het eiland vliegen, bijvoorbeeld van Reykjavik in het westen naar Egilsstaðir in het oosten, maar dan mis je eigenlijk een hele hoop schitterende bezienswaardigheden onderweg.
Bovendien heb je zonder (eigen) vervoer ook minder kans om het magische noorderlicht te zien! De aurora borealis wordt niet voor niets de moeilijke dame genoemd… Deze spectaculaire lichtshow is heel moeilijk te voorspellen en als het te zien is, dan rijd je er maar beter zo snel mogelijk naartoe.

Vanuit de hoofdstad kan je excursies boeken, maar het kostenplaatje hiervan kan ook aardig oplopen. Natuurlijk moet je voor bepaalde bezienswaardigheden wel excursies boeken. Je kan natuurlijk geen walvissen kijken zonder dat je op een bootje zit… Volgens mij wegen de voordelen van een auto huren in IJsland zwaarder door dan de nadelen (de prijs). Je kan immers het eiland op je eigen tempo verkennen, je kan helemaal je eigen zin doen en je stopt voor foto’s wanneer jij dat wil. Bovendien is IJsland een van de leukste (en veiligste!) landen om rond te rijden!

ijsland auto huren noorderlicht

Als je het noorderlicht wil zien, raad ik ook aan om een auto te huren. De aurora is immers héél onvoorspelbaar.

Welke bestemmingen kan ik dan makkelijker zien met een huurauto in IJsland?

Zoals eerder vermeld, gaan er heel wat reizigers naar IJsland om het noorderlicht te zien. Dit valt echter heel moeilijk te voorspellen en eigen vervoer geeft je natuurlijk heel wat meer vrijheid om het licht na te jagen. Bovendien rijden er ’s nachts geen bussen, dus je bent eigenlijk al op een huurauto in IJsland aangewezen als je geen excursie wilt boeken.

Daarbovenop bevat dit betoverende eiland heel wat verborgen parels. Liefhebbers van zeehonden hebben allicht al gehoord van Jökulsárlón, het magnifieke gletsjermeer waar je met wat geluk ook wilde zeehonden kunt spotten. Wil je echter gegarandeerd deze prachtige dieren in hun natuurlijke habitat zien, dan moet je naar het westen van het eiland. In Húsey kan je ze geweldig goed en van dichtbij zien. Deze plek is echter bijzonder afgelegen en kan je daardoor eigenlijk alleen met een auto bereiken.

Dé mooiste verborgen parel moet wel Gjáin zijn. In het midden van een vulkanisch landschap vind je plots een oase van groen met allerlei watervalletjes. Je waant je zo in een sprookje. En uiteraard rijden er geen bussen naar deze magische plek… Er zijn natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden die je niet met het openbaar vervoer kan bereiken. De meeste excursies of tours rijden wel langs een deel van het eiland, maar ze stoppen op veel plekken ook niet. Denk maar aan het beroemde vliegtuigwrak, de adembenemende watervallen, enkele van de allermooiste wandelingen van het eiland en nog veel meer… Als je dus echt wil genieten van het beste dat dit adembenemende land heeft te bieden, kies je dus best voor een huurauto in IJsland.

auto huren ijsland vliegtuigwrak

Dit vliegtuigwrak kan je alleen maar met de auto bereiken.

Welke auto huren in IJsland?

Ruw gezien heb je drie opties als je een auto wil huren in IJsland: een “gewone” wagen, een 4X4 of een kampeerbusje. Welke auto huren in IJsland hangt af van het type vakantie dat je voor ogen hebt.

De algemene hoogtepunten

Als je gewoon vanuit Reykjavik wil vertrekken en het eiland rond wil rijden, heb je best genoeg aan een gewone (kleine) wagen. Je beperkt je immers grotendeels tot de snelwegen en de bezienswaardigheden die je naast de weg kunt vinden. Tijdens de winter is het rijden hiermee eigenlijk uitgesloten. Je bent dus ook beperkt tot het zomerseizoen.

The real deal

Naast snelwegen zijn er ook de zogenaamde F-wegen op het eiland. Deze banen zijn niet geasfalteerd en daarom mag je er ook alleen maar op rijden met een 4×4. De autoverhuurbedrijven vermelden dit dan ook nadrukkelijk. Wil je het er toch op wagen en hierop met je gewone wagen rijden, houd dan deze twee zaken in je achterhoofd: allereerst liggen er heel wat steentjes op de baan die de lak van je wagen kunnen beschadigen. Ten tweede liggen deze wegen er vaak heel slecht bij, waardoor de kans reëel is dat je autopech krijgt. Leg het dan maar eens uit aan het autoverhuurbedrijf dat je niet naar hen hebt geluisterd… Als je toch wil genieten van werkelijk alles wat er op dit eiland te zien valt, investeer dan in een jeep. Met deze bad boys kun je uiteraard in het winterseizoen rijden.

De camperliefhebbers

Hotels zijn bijzonder duur in dit land, waardoor het misschien loont om ietsje meer te betalen voor een kampeerbusje. Hoewel wildkamperen legaal is, moeten campers altijd op aangeduide kampeersites de nacht doorbrengen. Net zoals bij de gewone wagen, kan je hiermee ook niet tijdens de winter rijden.

Vergeet ook niet dat je bij wildkamperen zelf moet voorzien in water en elektriciteit. Een goede waterfilter, voldoende droogshampoo en één van de beste powerbanks kunnen dus handig van pas komen! 😉

auto huren ijsland

Met een SUV kan je ook de F-wegen van het eiland ontdekken. En dat maakt een rondreis door IJsland toch wel véél mooier!

Verkeersregels in IJsland

Als je eenmaal hebt gekozen voor een huurauto in IJsland, kan het geen kwaad om te weten welke verkeersregels hier gelden. Net zoals bij ons rijdt men hier aan de rechterkant van de baan. Inhalen doe je langs links en je hebt voorrang van rechts. De algemene snelheidslimiet bedraagt 30 tot 50 km/u binnen de bebouwde kom, 80 km/u op gravelwegen in landelijke gebieden en 90 km/u op geasfalteerde snelwegen. Het kan verleidelijk zijn om sneller te rijden, maar weet goed dat men hier regelmatig (en overal) flitst. Boetes worden ofwel ter plaatse betaald ofwel doorgestuurd naar je autoverhuurbedrijf. Naast de boete zelf, komen er dan ook nog eens administratieve kosten bij. Uiteraard is het dragen van een gordel ten allen tijden verplicht, net zoals het gebruik van een telefoon achter het stuur verboden is.

Wat je ook zeker moet weten is dat je lichten ALTIJD aan moeten staan, zowel overdag als ’s nachts. Alcohol is bijzonder duur, waardoor je minder snel geneigd bent dronken achter het stuur te kruipen. Als je dit toch zou willen doen, denk dan twee keer na, want je brengt hiermee niet alleen jezelf maar ook anderen in gevaar. Bovendien staan hier ernstige straffen op.
Off-road rijden is ook illegaal en wordt bijgevolg ook zwaar beboet.

Parkeerregels in IJsland

Je huurauto in IJsland moet ook geparkeerd worden en om boetes te vermijden lees je best even verder.
Het goede nieuws is dat parkeren gratis is in het grootste deel van het land. In het centrum van Reykjavik en Akureyri moet je wel betalen. Als algemene regel kun je nemen dat als er ergens een parkeermeter staat, je effectief moet betalen.

De hoofdstad is opgedeeld in vier parkeerzones. Om te weten in welke zone je je bevindt, moet je kijken naar de P-borden die verspreid staan. Hoe dichter bij Laugavegur (de shopping straat), hoe duurder. Gelukkig is Reykjavik niet al te groot dus je kan best buiten het centrum parkeren en vijf tot vijftien minuutjes wandelen.

Het is ook heel verleidelijk om tijdens je rondreis door IJsland naast of op de weg te parkeren wanneer je een foto wil nemen van het prachtige landschap. Als er geen echte parkeerplaats is, zorg dat je ver genoeg van de weg staat en niet meteen na een bocht parkeert.

ijsland landschap road trip

De kans is groot dat je onderweg bijna niemand tegenkomt. Parkeer je dus gerust even aan de kant als je foto’s wilt maken!

Online een auto huren in IJsland

Je hebt hier uiteraard de bekende autohuurbedrijven zoals Sixt en Alamo, maar hun naam komt ook met een prijs en bij hen betaal je dan ook meestal meer.

EasyTerra en Discover Cars geven bij mijn zoektocht vrijwel altijd de goedkoopste prijs, maar Sunny Cars en en Tui Cars hebben bijvoorbeeld altijd een all-in verzekering bij de prijs zitten. De minimumleeftijd om een auto te huren in IJsland is twintig jaar, omwille van verzekerings- en veiligheidsredenen. Om een minibusje of jeep te huren moet je minstens 23 jaar zijn. Je rijbewijs moet ook al minstens een jaar geldig zijn ten tijde van het huren.

Als je auto beschadigt raakt tijdens het rijden op de eerder vernoemde F-wegen (ook al is het een 4X4), ben je niet verzekerd. Je rijdt hier dus op eigen risico.
Er liggen ook heel veel steentjes en kiezeltjes op de baan, dus een gravelverzekering kan ook aangewezen zijn. Het oversteken van rivieren is bijzonder gevaarlijk en doe je beter niet. Schade aan de banden moet je ook zelf betalen.
Om dit alles te vermijden, neem je dus maar beter een verzekering. Bij Sunny Cars (en Tui Cars) zit die automatisch in de totaalprijs, bij EasyTerra betaal je daar €5,50 (gedeeltelijk verzekerd) of €11 (volledig verzekerd) per dag extra voor.

rondreis ijsland auto

De mooiste landschappen liggen natuurlijk buiten Reykjavik.

Liften in IJsland

Je hebt misschien al eens gehoord van mensen die voor het ultieme avontuur gekozen hebben: liften in IJsland. Als je een hele boel geld wil uitsparen, kan je proberen met andere mensen mee te rijden. Is het echter doenbaar? Ja en neen. Als je met twee personen reist, is de kans bijzonder klein dat chauffeurs je oppikken. Hun wagen zit vaak ook al vol. Daarnaast is benzine heel duur op het eiland en met meer passagiers verbruik je ook meer benzine.

Als je echter alleen een rondreis door IJsland maakt, is de kans wel bestaande dat een barmhartige chauffeur je oppikt. Maar reken dan wel op genoeg tijd, want de kans is bijzonder reëel dat je soms (of vaak) een uur of twee (of meer) moet wachten.

Geld besparen tijdens een rondreis door IJsland

Wanneer je de berekening maakt van een vakantie op dit eiland, kan het angstzweet je al over je lijf beginnen te lopen. De combinatie van hotels en autohuur in IJsland kost je bijna een rib uit je lijf. Als je hierdoor toch besluit af te zien van deze uitstap, bedenk dan even dat het echt een once in a lifetime experience is. IJsland is één van de meest betoverende landen ter wereld en de herinneringen zijn eigenlijk onbetaalbaar. Hieronder geef ik je nog graag enkele tips om wat geld uit te sparen:

  • Drink geen alcohol op restaurant. We zijn gewend om een glaasje wijn of bier tijdens het eten te degusteren, maar alcohol is bijzonder duur in IJsland, en zeker op restaurant. Als je toch ’s avonds een biertje wil drinken, koop het dan in de supermarkt of taxfree winkel.
  • Koop je eten in de supermarkt. ’s Middags maak je uiteraard je eigen lunchpakket, maar heel wat hotels en hostels hebben ook een keuken die de gasten mogen gebruiken. Hiermee spaar je zeker heel wat geld uit. Wat boodschappen betreft, is 10-11 de duurste supermarkt. Nettó, Bónus, en Krónan zijn vaak tot de helft goedkoper!
  • Koop geen flessenwater! Het kraantjeswater in IJsland behoort tot het lekkerste ter wereld, maak hier dan ook gebruik van! Wist je trouwens dat je hier perfect uit de beek kan drinken zonder ziek te worden? Zó schoon is het water hier!

IJsland is een fantastisch land dat je zeker bezocht moet hebben. Bovendien moet het met behulp van bovenstaande tips ook helemaal niet zoveel kosten. Als je daarbovenop nog kiest voor een auto huren in IJsland en geen dure excursies boekt, kan je echt genieten van totale vrijheid en misschien wel de vakantie van je leven. Wedden dat je terug wil gaan?

ijsgrotten ijsland bezienswaardigheden

Of je nu een huurauto in IJsland boekt of niet: het wordt sowieso een reis om nooit meer te vergeten!

Heb je nog geen reis naar IJsland geboekt?

Waar wacht je nog op?! Een reis naar IJsland móét op iedereen zijn of haar bucket list staan! Er zijn enkele mooie deals van o.a. deze tour operators:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (9 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>