5/5 - (9 stemmen)

Auto huren in Amerika: tips voor een goedkope en goed voorbereide road trip!

Er zijn weinig landen die zo tot onze collectieve verbeelding spreken als de United States of America. Een groot deel van de reizigers verkent eerst New York voor ze zich aan het echte werk durven wagen: een road trip doorheen (een deel van) de rest van het land. Om deze activiteit van je bucket list te kunnen schrappen heb je echter een wagen nodig. Lees daarom verder en ontdek zo alles wat je moet weten over een auto huren in Amerika.

5/5 - (9 stemmen)

Belangrijk: Oorlog en covid-19 maakt auto’s huren duurder in het buitenland

Nu we eindelijk terug mogen reizen, boeken héél veel mensen huurwagens. Hierdoor zijn de prijzen van auto’s de laatste maanden duurder geworden. Daardoor kan het zijn dat je niet overal goedkope huurauto’s vindt zoals ik in het onderstaande artikel vermeld.
Volgens experts is het dan ook aangeraden om ver op voorhand te boeken want ter plekke boeken is op sommige bestemmingen nu al onmogelijk (bron: VRT nieuws)

Om die reden raad ik aan om verschillende websites te vergelijken. Zo vind je toch nog de beste prijs van dit moment. Met onderstaande bedrijven kun je altijd 48 uur voor aanvang (of korter) gratis annuleren. Maak daar dus gebruik van! Ikzelf heb goede ervaringen met al deze vergelijkende websites en raad ze dan ook aan:

– Sunny Cars (all-in verzekerd, gratis annulering en uitstekende service)

– Discover Cars (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen, 24/7 support, gratis annulering)
– EasyTerra (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen mogelijk, reviews per locatie, gratis annulering)
– Tui Cars (All-in verzekerde autohuur van bekende reisorganisatie Tui, gratis annulering)
– Auto Europe (goedkope autohuur met goede service)

autohuur Amerika

Klaar voor adembenemende landschappen en wereldsteden? Dan is een huurauto in Amerika echt een must!

Prijs van een auto huren in Amerika

De kostprijs om een auto te huren in Amerika valt best mee. Over het hele land zijn de prijzen gelijkaardig en eigenlijk betaal je altijd rond de €200 per week om een auto te huren, tenzij je geluk hebt en er deals te scoren vallen. Dat is niet heel duur, want omgerekend betaal je dus maar €28,5 per dag.

Om die reden raad ik aan om verschillende autoverhuurbedrijven met elkaar te vergelijken.
Je kan apart kijken naar de mogelijkheden bij o.a. Alamo, Avis, Budget, Sixt … maar als ik eerlijk ben, doe ik die moeite zelf niet meer.
Ik kijk altijd naar vergelijkende websites.

Bijna altijd vind ik de goedkoopste prijzen via EasyTerra en Discover Cars. Deze websites hebben het grootste aanbod en vergelijkt daar meteen prijzen van honderden autoverhuurders. Bovendien kan je op deze site ook veel goedkopere autoverzekeringen afsluiten (vanaf €6 extra per dag voor een gedeeltelijke verzekering). Als je denkt dat deze verzekeringen niet gelijkwaardig zijn aan de verzekeringen die door de autoverhuurder zelf worden afgesloten, dan ben je mis. Ik heb al enkele keren schade aan mijn huurauto gehad, en al deze schade werd binnen de week mooi teruggestort nadat ik mijn claim bij hen heb ingediend.

Nog beter, en veel minder werk, is eigenlijk Sunny Cars of Tui Cars. Deze bedrijven verhuren alleen all-in huurauto’s. Dat wil zeggen dat de meest volledige verzekering sowieso in de prijs zit inbegrepen. Bovendien viel het me op dat zijn in Amerika héél scherpe prijzen hanteren en dat zij soms zelfs goedkoper zijn dan de eerder genoemde bedrijven, maar dat er dus wel al een all-in verzekering inbegrepen zit. Anders betaal je daar minstens €10 extra voor per dag.

Hieronder enkele prijsvoorbeelden van de autoverhuurders die ik hierboven aanhaal:

auto huren Sunny Cars amerika

Sunny Cars (met all-in verzekering inbegrepen!)

Waarom een auto huren in de USA?

Tenzij je de bovenstaande reiziger bent die zich beperkt tot New York of een andere grootstad, heb je echt wel een wagen nodig om rond te reizen in de VS.
Enkel de grote steden zoals bijvoorbeeld NY, Chicago en Los Angeles beschikken over openbaar vervoer binnen de stad. En dat is in veel gevallen (met uitzondering van New York) echt niet zo geweldig… Amerikanen hebben bijna altijd een eigen auto, want het nemen van de bus is eigenlijk iets voor de armere bevolkingsklasse. De sfeer op een bus in Miami bijvoorbeeld, is dan ook niet echt prettig te noemen.

Tussen de grotere steden rijden er wel bijvoorbeeld Greyhound bussen, maar hiervoor geldt hetzelfde als voor het openbaar vervoer: prettig reizen is anders.

Amerika beschikt ook over een treinnetwerk, waarin bijvoorbeeld Washington DC met Orlando verbonden wordt, of New York met Chicago. Voor de laatstgenoemde route betaal je bijvoorbeeld 87 dollar voor een kaartje en je doet er ongeveer 20 uur over (versus 12 à 13 uur rijden).

Als je geen rijbewijs hebt, of om de een of andere reden toch per se met de trein wil reizen in de VS, kan je altijd investeren in een USA Rail Pass (vergelijkbaar met onze Europese Interrail). Om in vijftien dagen acht keer de trein te mogen nemen, betaal je als volwassene 459 dollar en voor kinderen 229,50 dollar.

Houd echter in gedachten dat enkel (grote) steden met elkaar verbonden zijn door het openbaar vervoer, als je de natuurpracht wil bewonderen ben je eigenlijk al aangewezen op een huurauto in Amerika. En laat die oogverblindende natuur nu net de reden zijn waarom je de VS moet bezoeken. Bovendien heb je met een eigen wagen zoveel meer vrijheid waardoor je kan doen wat je wil, wanneer je maar wil. Daarbovenop is het bijzonder fijn en mooi rijden in de VS én is de benzine heel goedkoop. Er is dus in feite amper een reden om geen auto te huren in de Verenigde Staten.

Auto huren Amerika Route 66

Of wat dacht je van een auto huren om de beroemde Route 66 af te werken?

Tips voor de goedkoopste autohuur in Amerika

 • Kijk altijd naar de verschillende ophaalmogelijkheden. Meestal is de luchthaven de goedkoopste optie, omdat je daar de meeste opties hebt. Je kan altijd een shuttle regelen of het openbaar vervoer nemen naar de luchthaven om daar je huurwagen op te halen.
 • Sluit je verzekering al online af. Ze zijn altijd véél goedkoper en dekken precies hetzelfde als de verzekering die de verkopers je ter plekke proberen aan te smeren. Kijk wel goed naar de verschillen tussen de verzekeringen. Soms zit schade aan bodem, dak en glas niet inbegrepen in de basisverzekeringen en als je een beetje door natuurlijke landschappen gaat rijden, is dat sneller gebeurd dan je denkt. Mijn tip? Huur een auto bij Sunny Cars of Tui Cars. Deze huurauto’s zijn volledig verzekerd en de service is geweldig. Kijk maar eens naar de online beoordelingen!
 • Betaal niks extra voor een automaat. De overgrote meerderheid van huurwagens in Amerika werken zonder schakelbak. De kans is dus héél groot dat je tijdens je verblijf een automaat verhuurd krijgt. Het zou stom zijn om daar (veel) voor extra te betalen, want eigenlijk is het hier al standaard.
 • Laat je geen extra’s aansmeren. Heb je al een verzekering? Dan hoef je écht geen nieuwe meer af te sluiten, hoe hard de verkoper ook aandringt. Heb je die GPS echt wel nodig? Tegenwoordig zijn er tal van (gratis) smartphone apps waarmee je perfect naar je bestemming kan navigeren.
 • Vergeet niet te tanken voor je de auto terugbrengt. De meeste autoverhuurders hebben een vol-vol regeling. Dit wil zeggen dat je auto volgetankt is bij vertrek en dus ook zo terug moet worden ingeleverd. Als je dit niet doet, dan wordt er een fikse meerprijs aangerekend.
huurauto Verenigde Staten San Francisco Golden Gate Bridge

Met een huurauto rijd je vlot van de ene highlight naar de andere.

Welke bezienswaardigheden zijn gemakkelijker te zien met een eigen wagen?

Je hebt allicht al gehoord van het Yosemite en Yellowstone National Park. Ook de Grand Canyon klinkt bekend in de oren. Misschien doet ook het Zion National Park een belletje rinkelen? Wel, al deze wonderen der natuur zijn praktisch onbereikbaar met het openbaar vervoer.

Neem bijvoorbeeld Yellowstone. Als je op de website kijkt zie je dat je al een taxi moet boeken om het park te bereiken. Of je moet een privé-tour boeken, maar dit kost uiteraard een smak geld.

Zoals eerder vermeld, is het voor de meeste Amerikanen vanzelfsprekend een eigen auto te hebben. Ze mogen al rijden op hun zestiende en de afstanden liggen zoveel verder uit elkaar dan bij ons. Je zal ook merken dat heel veel steden niet echt een centrum hebben, enkel een downtown area, waar niet zo heel veel te zien of doen is. Om het maximum uit je trip te halen en geen tijd te verliezen, kies je dus best voor een huurauto in Amerika.

yellowstone naitonal Park autohuur Amerika

Zeg nu zelf, dit landschap van Yellowstone National Park wil je toch niet missen?!

Grand Canyon uitzicht

En geloof me: een rit langs de Grand Canyon vergeet je ook nooit meer!

Verkeersregels in de VS

Allereerst moet je weten dat de VS eigenlijk 50 verschillende landen zijn. Elke staat heeft haar eigen wetten en regels. Zo is het in de meeste staten verboden om een open fles alcohol te hebben in de wagen, maar in andere dan weer niet. In sommige staten is het ook verboden om te toeteren of om te liften of lifters op te pikken. Je zoekt dus best op voorhand even op welke regels gelden in de staten die je gaat bezoeken.

Gelukkig zijn er toch algemene regels en dat zijn de volgende:

 • Net zoals bij ons rijdt men aan de rechterkant van de baan.
 • Het dragen van je gordel is ten allen tijden verplicht.
 • Wanneer je een stopbord ziet, moet je even stoppen. Als je op een kruispunt bent, mag de auto die het eerst is aangekomen als eerste door. Dan de tweede etc.
 • Gele lijnen duiden het midden van de baan aan. Wanneer je een onafgebroken gele lijn aan jouw kant van het rijvak ziet, betekent dit dat je niet mag inhalen. Wanneer er twee onafgebroken gele lijnen naast elkaar staan, mogen beide kanten niet inhalen.
 • Een van de meest verrassende verkeersregels voor ons Europeanen is dat je bij een rood licht toch nog rechts mag afslaan, behalve als het is aangeduid dat het niet mag. De enige uitzondering op deze regel is New York City. Je moet echter dit rood licht beschouwen als een stopbord en stoppen alvorens af te slaan. Uiteraard moet je ook eventuele voetgangers eerst laten oversteken.
 • Wat de snelheidslimiet betreft, verschilt deze ook van staat tot staat. Let op dat men in Amerika met mijlen in plaats van kilometers rekent! De snelheidslimiet kan overigens variëren van 25 m/u (40 km/u) tot 85 m/u (137 km/u).

De Highway Patrol (en politieagenten in kleine stadjes) liggen heel vaak op de loer om snelheidsduivels te betrappen. Let dus zeker op je snelheid! Als je toch wordt tegengehouden kan je altijd zeggen dat je dacht dat je in kilometers per uur aan het rijden was en dat je vergeten was dat men hier mijl gebruikt. Zo kom je er met een beetje geluk zonder boete van af. Maar het allerbeste (en veiligste) is je aan de snelheidslimiet houden.

verkeersregels USA

Let goed op de borden en bovenstaande verkeersregels. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan!

Parkeren in de Verenigde Staten

In de meeste steden is parkeren gewoonlijk geen probleem. Toch kan het in sommige straten verboden zijn. Parkeerregels kunnen ook verschillen naargelang het gebied in de stad of zelfs de tijd in de dag of week (of soms zelfs seizoen). De meeste steden zijn verdeeld in parkeerzones die je kan onderscheiden volgens hun kleur. Uiteraard betaal je meer als je dichter in het centrum parkeert.

In sommige steden worden parkeerrestricties ook aangeduid door de kleur van de stoep. Een rode stoep betekent bijvoorbeeld dat je hier nooit mag parkeren, een gele duidt aan dat vrachtwagens hier mogen laden en lossen, een blauwe dat alleen gehandicapten hier mogen parkeren en een witte dat passagiers enkel mogen uit- en instappen.

Parkeer ook NOOIT binnen drie meter van een brandkraan. Je auto wordt gegarandeerd getakeld.

Parkeer ook altijd in de richting van het verkeer. Als je op een heuvel staat geparkeerd, draai dan je wielen in de richting van de straat wanneer je naar boven staat en richting de stoep wanneer je naar beneden staat geparkeerd.

Wat betalen betreft, is het heel belangrijk om weten dat in vele gevallen elke wagen een eigen parkeermeter heeft! Kijk dus goed dat je betaalt voor jouw auto en niet voor diegene die naast jou staat geparkeerd!

Zowel de politie als privébedrijven controleren foutparkeerders en vooral die laatste hebben bepaalde quota’s die ze moeten halen. Ze zullen dan ook geen seconde twijfelen als ze je kunnen beboeten.

Je hebt ze misschien al eens gezien in een film of op tv, de zogenaamde wielklemmen (of de Denver shoe zoals ze in Amerika worden genoemd). Deze worden ook effectief gebruikt. Om je auto hiervan te bevrijden moet je naar het clamping station (klemstation) gaan dat op je ticket staat, een boete betalen en vervolgens terug naar je auto gaan om te wachten tot men je komt bevrijden. Als je hiermee te lang wacht, kan je wagen alsnog getakeld worden.

Grote steden beschikken ook over parkeergarages, maar dit kan soms ook héél duur zijn. Zo is het niet ongewoon dat je in Chicago 20 dollar betaalt voor een uurtje parkeren.

parkeermeters Verenigde Staten

Bij de meeste parkeermeters kan je met cash of kredietkaart betalen.

Online een auto huren in Amerika

Om jezelf heel wat geld te besparen, kan je best (ruimschoots) op voorhand online een auto huren in de Verenigde Staten. Wat betreft de bedrijven waaruit je kan kiezen is the sky the limit. Nergens ter wereld heb je zoveel verschillende autoverhuurbedrijven. Bij de big players zoals Hertz en Avis betaal je meestal meer. Een auto huren bij Alamo is heel leuk omdat je zelf mag kiezen met welke auto je rijdt (binnen je prijscategorie uiteraard).

EasyTerra en Discover Cars bieden meestal de goedkoopste prijzen en vergelijken meteen alle grote, minder grote en kleine autoverhuurbedrijven.

Een auto huren in Amerika bij Sunny Cars of of Tui Cars is dan weer voordelig omdat een all-in verzekering bij de prijs zit inbegrepen. In sommige staten is het hebben van verzekering trouwens verplicht. Als je wordt tegengehouden door de politie zal deze je altijd naast je rijbewijs ook naar je verzekering vragen.

Bij sommige autoverhuurbedrijven mag je enkel met je wagen rijden in de staat waar je de auto hebt gehuurd, vraag dit dan ook goed na vooraleer je boekt als je een road trip wil maken.

Tot slot is het hebben van een internationaal rijbewijs niet noodzakelijk om een auto te huren in de USA. Toch raad ik aan om een vertaling bij de hand te hebben. Zelf heb ik er nooit problemen mee gehad, maar je weet maar nooit dat een politieagent vervelend doet!

auto huren Verenigde Staten online

Boek je bij één van de bovenstaande autoverhuurders? Dan heb je gegarandeerd de laagste prijs.

Minimum leeftijd auto huren Amerika

Hoewel de plaatselijke bevolking al vanaf hun zestiende met de wagen mag rijden, is het voor buitenlanders vaak onmogelijk zelfs op hun achttiende al een auto te huren in Amerika. Enkel New York en Michigan hebben een wet ingevoerd waardoor chauffeurs al op hun achttiende een wagen kunnen huren.

De meeste autoverhuurbedrijven hebben gekozen voor een minimumleeftijd van 25 jaar. Soms mogen jongere chauffeurs toch een auto huren in de USA, maar dit kost dan een heel pak meer. Ik herinner me nog dat ik een auto wou huren in Miami en dat daar plots de helft van de prijs bij kwam omdat ik nog maar 23 jaar was.

Essentiële tips bij een rondreis door de VS met een huurauto

 • Benzine heet hier niet petrol, maar gas. Een tankstation noemt men bijgevolg een gas station. Hier wordt benzine per gallon verkocht (+/- 4 liter). Hoe verder je van het midden van het land gaat, hoe duurder de benzine wordt. Zo betaal je bijvoorbeeld in Kansas City (Missouri) amper 2 dollar per gallon en in Florida of California soms het dubbele.
 • In het grootste deel van de staten kom je regelmatig een tankstation tegen. In staten met veel landbouwgebieden zoals bijvoorbeeld Idaho zijn ze minder frequent. Vergeet dus niet op tijd en stond vol te tanken!
 • Wat overnachten betreft, is kamperen the way to go! De betaalde campsites kosten niet zo gek veel en beschikken over alle faciliteiten die je nodig hebt (douche en wc, kampvuur). Er zijn ook heel wat gratis campgrounds, maar deze beschikken vaak niet over deze faciliteiten. Wildkamperen is hoe dan ook verboden. Vergeet wel geen tent en slaapzak mee te nemen! Hier vind je alvast een handige paklijst voor je kampeervakantie. Natuurlijk kan je ook in één van de vele motels overnachten.
 • Tenzij je er specifiek om vraagt, zal je huurauto in Amerika een automatisch model zijn (een automaat). Laat dit je niet afschrikken, hiermee rijden is effectief kinderspel!
 • Soms kan een auto huren in de Verenigde Staten heel wat goedkoper zijn in een nabijgelegen (en minder toeristische) luchthaven. In San Jose liggen de prijzen bijvoorbeeld heel wat lager dan in San Francisco. Tussen deze twee luchthavens rijden er shuttles waardoor het voordelig kan zijn ergens anders je auto te huren.
 • Wat het navigeren betreft, kan je een GPS huren of zelf meebrengen. Andere opties zijn het aanschaffen van een lokale simkaart zodat je Google Maps kunt gebruiken. Dit is echter niet noodzakelijk, want er zijn ook heel wat goede offline navigatiemaps zoals Here Maps of mijn persoonlijke favoriet: Maps.Me.
 • Op de meeste wegen moet je niet betalen om te mogen rijden, maar in bepaalde staten zoals Florida zijn er wel tolwegen. Deze zijn echter niet zo duur.
 • Hoe verleidelijk het ook moge zijn, zeker als je in Arizona of New Mexico bent, maar je mag met je huurauto niet het land verlaten. Een day trip naar Mexico zit er dus niet in met je rental car (tenzij dat toch in de huurvoorwaarden staat vermeld).
 • Overweeg om een goede dashcam mee te nemen. Mochten er onderweg ongelukken gebeuren, dan heb je bewijs (als jij de schade niet veroorzaakte) en anders kunnen de beelden ook dienen voor een geweldige aftermovie van jouw road trip!

Wil je meer (algemene) tips voor het huren van een wagen? Lees dan ook dit artikel: Auto huren in het buitenland

road trip Amerika auto huren

Of je nu een auto huurt in Amerika voor een road trip, of gewoon voor je gebruiksgemak: het wordt ongetwijfeld de reis van je leven!

Waar kan ik best een auto huren in Amerika?

Vele mensen worden aangetrokken door Miami en Florida, maar dit is volgens mijn bescheiden mening verre van het beste wat het land te bieden heeft. De ultieme road trip bevindt zich dan ook aan de westkust van het land. In de staten Californië, Utah en Arizona vind je de mooiste natuur van Amerika.

Huur een auto in San Jose (of met wat geluk L.A.) en bewonder Yosemite, Sequoia, Death Valley en Redwoods National Park in Cali. Met een korte stop in Las Vegas (Nevada) en het schitterende nabijgelegen Redrock National Park ben je vervolgens zo in Utah, waar onder meer Zion, Bryce Canyon en Arches National Park liggen. Afsluiten doe je met de wereldbekende Grand Canyon en sublieme Monument Valley in Arizona. Reken dus op zijn minst op drie weken voor een road trip door de USA.

Los Angeles skyline

Los Angeles, baby!

De Verenigde Staten zijn door hun natuur, steden, inwoners, gastronomie en cultuur één van de meest interessante, diverse en leukste landen ter wereld. Besef goed dat New York helemaal niet representatief is voor de rest van het land. Om een idee te hebben hoe de USA echt zijn moet je dan ook zelf door het land rijden. Een auto huren in Amerika is dan ook je beste optie voor een onvergetelijk avontuur.

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (9 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. NPO 3FM, Radio 2 (België), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>