5/5 - (1 stemmen)

Auto huren in Florence: Tips, info en waar goedkope autohuur vinden?

Florence... De bakermat van de renaissance en een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa. Ben je ook van plan om deze parel met je eigen ogen te bewonderen? Dan worstel je misschien met de vraag of je al dan niet een auto moet huren in Florence. Ik geef je in dit artikel alle essentiële informatie over autohuur in Firenze.

5/5 - (1 stemmen)

autohuur Florence

Wacht, is het nu Florence of Firenze?

Firenze is de Italiaanse benaming, Florence is de Nederlandse (en Engelse) naam voor de stad van Michelangelo. Ze zijn dus hetzelfde, daarom gebruik ik afwisselend beide benamingen.

Waarom auto huren in Florence?

Vanuit de Belgische hoofdstad bedraagt je reistijd naar Firenze met de wagen maar liefst dertien uur… zonder pauzes voor tanken, rusten en eten meegerekend. En bedenk ook dat je vaak heel wat tijd verliest wanneer je door de gevreesde Gotthard tunnel moet. Om over die dekselse Zwitserse grensovergang niet te spreken…
Dat maakt het quasi onmogelijk om in één trek naar Florence te rijden, dus je bent vaak ook nog eens wat extra geld kwijt aan een overnachting onderweg.

Het vliegtuig is een veel snellere optie, maar helaas voor de Belgen zijn er geen rechtstreekse vluchten van België naar Florence. Je zal dus ofwel een tussenstop moeten maken ofwel op Pisa moeten vliegen, dat een uurtje en een kwartier treinen is. Uiteraard kan je ook in Pisa meteen een auto huren.

Nederlanders kunnen vanuit Amsterdam wel rechtstreeks vliegen naar Firenze en zij doen er dan een kleine twee uur over.

auto huren Florence

Wil je de omgeving van Florence verkennen? Dan is een huurwagen een goed idee!

Moet ik wel echt een auto huren in Florence?

Als je eenmaal hebt besloten om te vliegen naar Florence, stelt zich een andere vraag: moet ik dan ook meteen een auto huren aan Florence airport? Of kan ik me behelpen met het openbaar vervoer?

Als je alleen maar van plan bent om in Firenze zelf te blijven en haar vele spectaculaire bezienswaardigheden te ontdekken, heb je zeker geen wagen nodig. In het centrum van de stad liggen alle hoogtepunten op wandelafstand van elkaar.

Wil je buiten Florence enkel de andere (grote) Toscaanse steden bezoeken? Dan moet je eigenlijk ook geen auto huren in Toscane, want dan neem je beter de trein. Dit is de snellere en goedkopere optie, aangezien je ook geen parking moet betalen.

Wil je Toscane verkennen en daarbij van maximale vrijheid genieten? Dan huur je best wel een auto in Florence, want de kleinere dorpjes zijn praktisch niet met het openbaar vervoer bereikbaar. Ook (toeristische) bestemmingen zoals Volterra en San Gimignano zijn veel sneller bereikbaar met de wagen. Maar daarover lees je hieronder meer.

duomo-florence-dom

Alle hoogtepunten, zoals de kathedraal, liggen op wandelafstand van elkaar.

David Michelangelo Florence

En ook in de wereldberoemde musea heb je natuurlijk geen auto nodig!

Mogelijkheden qua autohuur in Florence

 • Ik heb al heel vaak bij Sunny Cars een auto gehuurd en nooit heb ik problemen of een slechte ervaring gehad. Dat komt omdat zij huurauto’s met all-inclusive verzekering aanbieden. Hierdoor betaal je een beetje meer dan voor andere huurwagens, maar je hoeft je werkelijk geen enkele zorg maken over mogelijke schade of ongelukken. Een bijkomende troef is dat je bij hen een auto kan huren in Florence zonder credit card.
 • Tui Cars is een uitstekend alternatief voor bovengenoemde. Een extra reden om daar je auto te huren in Toscane is dat je een extra bestuurder krijgt zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.
 • Dan zijn we bij mijn persoonlijke favoriet en allicht je beste optie om goedkoop een auto te huren in Florence: Easy Terra. Zij bekijken en vergelijken alle prijzen van bekende en minder bekende verhuurders zodat je een volledig zicht krijgt van al je opties. Je krijgt ook telkens drie keuzes te zien: de goedkoopste huurwagen, deze met de beste verzekering en dan ook nog eens het meest luxueuze voertuig (ideaal als je bv. een cabrio wil huren in Florence). Bovendien staan zij altijd garant voor de laagste prijs en alsof dat nog geen redenen genoeg zijn, krijg je ook telkens de reviews te zien van de lokale branches. Er kan namelijk een groot verschil zijn (bv. in klantvriendelijkheid of wachttijden) tussen de verschillende kantoren van hetzelfde verhuurbedrijf.
 • Dan is er ten slotte ook nog Auto Europe die qua prijs en service gelijkaardig is aan Easy Terra.
autohuur Firenze

Bij alle bovenstaande websites kun je auto’s en prijzen vergelijken.

Waar goedkoopste auto huren in Florence?

Om je een idee te geven wat je precies betaalt voor een huurauto in Florence heb ik al een beetje onderzoek gedaan in jouw plaats. Ik geef je zowel de prijs in het laagseizoen (van 7 tot 14 februari) als het hoogseizoen (4 tot 11 juli). Ik koos ook voor een compact car, het kleinste type van huurauto. Ten slotte opteerde ik er ook voor om een auto te huren aan het vliegveld van Florence.

 • Sunny Cars: 334 euro in het hoogseizoen en euro in 247 het laagseizoen.
 • Tui Cars: 232 euro in het hoogseizoen en 202 euro in het laagseizoen.
 • Easy Terra: 366 euro in het hoogseizoen en 133 euro in het laagseizoen.
 • Auto Europe: 373 euro in het hoogseizoen 133 en euro in het laagseizoen.

Wat je wel in je achterhoofd moet houden is de Sunny Cars en Tui Cars met all-in verzekering zijn. Bij de twee andere verhuurbedrijven moet je hiervoor bijbetalen. Hetzelfde geldt voor extra’s zoals kinderstoeltjes en gps.

Mijn beste tip om echt goedkoop een auto te huren in Florence is het investeren van voldoende tijd in het vergelijken van je verschillende mogelijkheden. Kijk dus zeker goed op bovenstaande websites en speel indien mogelijk een beetje met de data, want uiteraard heeft de periode van je vakantie (zoals je kan zien) ook een enorme invloed op de prijs.

goedkoop auto huren Florence

Door goed te vergelijken kun je goedkoop een auto huren in Florence.

Bezienswaardigheden die makkelijker bereikbaar zijn met huurauto in Florence

Hierboven kon je al lezen dat je in het centrum van Firenze eigenlijk niets met een (huur)wagen kan doen. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad (het Uffizi, de kathedraal, de Ponte Vecchio, …) liggen allemaal op wandelafstand van elkaar.

De meeste grote steden bereik je ook veel sneller met de trein dan met de wagen en bovendien hoef je dan geen tol en parking te betalen. Er zijn natuurlijk een aantal uitzonderingen, San Gimignano bijvoorbeeld is qua reistijd dubbel zo lang met het openbaar vervoer dan met de wagen.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden rond Florence en of je ze gemakkelijker met de wagen of openbaar vervoer kan bereiken.

Beter en gemakkelijker bereikbaar met een huurauto:

 • San Gimignano (een uurtje rijden)
 • Siena (een uurtje rijden)
 • Lucca (een uur en tien minuten rijden)
 • Monteriggioni (een klein uurtje rijden)
 • De Chianti wijnstreek (40 minuutjes rijden)
 • Montecatini Terme (50 minuutjes rijden)
 • De mooiste (en rustigste) stranden

Gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken:

 • Pisa (52 minuten met de trein)
 • Arezzo (55 minuten met de trein)
 • Pistoia (41 minuutjes met de trein)
 • Prato (een half uurtje met de trein)
 • Livorno (even lang als met de auto: één uur en 23 minuten)
 • Viareggio (een uur en een kwartier met de trein)

Ik raad je aan om op voorhand te beslissen wat je allemaal wil zien tijdens je vakantie in Florence en dan kan je eenvoudig zien of je echt een auto moet huren in Firenze of niet. Uiteraard is het ook perfect mogelijk om enkel voor een dag (of meerdere dagen) een auto te huren als je een aantal leuke daguitstapjes wil maken.

San Gimignano

Het charmante San Gimignano is eenvoudiger te bereiken met een huurauto vanuit Florence.

Lucca bezienswaardigheden Toscane

Net zoals het sprookjesachtige Lucca.

Waar auto huren in Florence?

De meest logische keuze is op het eerste zicht om een auto te huren aan Florence airport, aangezien je daar met het vliegtuig aankomt. Echter moet ik je er nogmaals op wijzen dat je in het centrum van Florence weinig of niets met een wagen kan doen. Daarom is het misschien een beter idee om een auto te huren aan het Florence treinstation. Het Santa Maria Della Novella station bevindt zich nog in het centrum, dus het zal normaal niet al te ver van je hotel of bed & breakfast liggen.

Uiteraard kan je ook nog kiezen voor autohuur in Firenze centrum, en daarbij zijn er verschillende kantoren. Sommige liggen pal in het centrum, andere liggen dan weer iets daarbuiten. Je kijkt dus ook best waar je overnacht en dan kies je het dichtstbijzijnde verhuurkantoor.

Wel kan een huurauto vaak (en veel) goedkoper zijn aan de luchthaven dan in het centrum of aan een treinstation. Soms loont het dus de moeite om zelfs even met het openbaar vervoer of taxi naar het vliegveld te gaan want zo spaar je heel wat geld uit. De goedkoopste optie is dus zeer waarschijnlijk om een auto te huren aan Florence luchthaven.

auto huren Firenze

Zoals je ziet zijn er meer dan genoeg mogelijkheden!

Welke huurauto in Firenze kiezen?

Op deze vraag is er geen eenduidig antwoord omdat dit natuurlijk ontzettend afhangt van je reisgezelschap en budget. Iedereen droomt ervan om een cabrio te huren in Florence, maar met je partner en kinderen pas je hier niet in. Als je maar met twee reist en een beperkt budget hebt, kan je gerust het kleinste model van auto huren in Florence. Een kleiner formaat is bovendien vaak makkelijker te manoeuvreren en parkeren, zeker in de steden.

Als je de Toscaanse heuvels gaat verkennen, zou ik sowieso een model met voldoende pk kiezen. Zeker in de hete zomers kan je motor gemakkelijker verhitten en je wil natuurlijk geen pech hebben.

Welke verzekering bij autohuur in Florence?

Deze vraag is gemakkelijker te beantwoorden, want waar ook ter wereld ik een auto huur, kies ik altijd voor verzekering. Er zijn genoeg verhalen van mensen die het zonder waagden en dan heel wat geld kwijt waren aan slechts een krasje en achteraf wensten dat ze toch iets van verzekering hadden afgesloten.

Er zijn een aantal verschillende soorten verzekering en daar valt ontzettend veel over te vertellen. Als je nieuw bent in de wereld van autoverzekeringen kan je altijd dit artikel eens nalezen, waarin al je vragen worden beantwoord.

Ik wil je er ook nog even op wijzen dat de Italiaanse chauffeurs soms best onbesuisd kunnen rijden, ik voel me altijd geruster wanneer ik weet dat ik verzekerd ben.

auto huren Florence treinstation

Een verzekering kost niet héél veel extra, maar kan je wel veel geld uitsparen!

Auto huren Florence tips

 • Wanneer je in Italiaanse steden rondrijdt, moet je altijd heel goed opletten of je nergens een bordje met ZTL ziet staan. Deze duiden de Zona a Traffico Limitato of Beperkte Verkeerszone aan. Simpelweg betekent dit dat deze zone (quasi altijd het centrum) enkel toegankelijk is voor bewoners en vergunninghouders. Als je hotel dus in deze zone ligt, moet je altijd je nummerplaat doorgeven zodat je niet beboet wordt.
 • In Italië zijn de snelwegen tolwegen. Op zich valt de prijs best mee (ruwweg 0,067 euro per kilometer), maar je plant best je programma zo efficiënt mogelijk zodat je zo weinig mogelijk heen en weer moet rijden (en dus dubbel betalen). Uiteraard zijn er ook gratis alternatieve routes, maar dan doe je er wel langer over. Een voordeel van deze wegen is dat ze vaak wel veel mooier zijn qua landschap.
 • De Italiaanse wegen zijn eigenlijk in zeer goede tot uitstekende staat (en worden vaak verbeterd). De chauffeurs kunnen al eens roekeloos rijden (en weten dikwijls niet hoe ze hun richtingaanwijzers moeten gebruiken), maar al bij al heb ik me nog nooit onveilig gevoeld op de baan. Dat komt natuurlijk ook mede omdat mijn auto altijd verzekerd was. Hoe dan ook moet je niet bang zijn om een auto te huren in Italië.
 • Dat brengt ons bij de volgende tip voor het huren van een auto in Firenze: neem altijd voldoende foto’s van je huurwagen voor je vertrek en bij je terugkomst. Vooral wanneer je bij een minder bekend verhuurbedrijf een voertuig zou huren, kan je achteraf al eens voor onaangename verrassingen komen te staan. Zorg er dus voor dat je genoeg bewijsmateriaal hebt dat jij die schade niet hebt veroorzaakt. Of boek een auto met all-in verzekering zoals bij Sunny Cars.
 • Zit je nog met vragen over het huren van een auto op vakantie? Kijk dan eens naar dit artikel waarin deze hopelijk allemaal worden beantwoord. Of spreek me gerust aan via een berichtje in de comments!
auto huren Florence tips

Hopelijk vind je met al deze tips de geschikte auto voor tijdens je reis of citytrip!

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (1 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. NPO 3FM, Radio 2 (België), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>