Auto huren op vakantie: Tips + Vergelijken + Info voor goedkope autohuur

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 27 april, 2022

Een auto huren op vakantie wordt tegenwoordig populairder dan ooit. Het heeft dan ook heel wat voordelen!
Overweeg jij om dit ook te doen? Dan is het handig om op voorhand goed voorbereid te zijn. In dit artikel geef ik je alvast enkele handige tips tijdens het huren van een auto op vakantie. Zo betaal je nooit nog te veel voor een wagen en ben je altijd goed verzekerd.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (8 stemmen)

Belangrijk: Oorlog en covid-19 maakt auto’s huren duurder in het buitenland

Nu we eindelijk terug mogen reizen, boeken héél veel mensen huurwagens. Hierdoor zijn de prijzen van auto’s de laatste maanden duurder geworden. Daardoor kan het zijn dat je niet overal goedkope huurauto’s vindt zoals ik in het onderstaande artikel vermeld.
Volgens experts is het dan ook aangeraden om ver op voorhand te boeken want ter plekke boeken is op sommige bestemmingen nu al onmogelijk (bron: VRT nieuws)

Om die reden raad ik aan om verschillende websites te vergelijken. Zo vind je toch nog de beste prijs van dit moment. Met onderstaande bedrijven kun je altijd 48 uur voor aanvang (of korter) gratis annuleren. Maak daar dus gebruik van! Ikzelf heb goede ervaringen met al deze vergelijkende websites en raad ze dan ook aan:

– Sunny Cars (all-in verzekerd, gratis annulering en uitstekende service)

– Discover Cars (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen, 24/7 support, gratis annulering)
– EasyTerra (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen mogelijk, reviews per locatie, gratis annulering)
– Tui Cars (All-in verzekerde autohuur van bekende reisorganisatie Tui, gratis annulering)
– Auto Europe (goedkope autohuur met goede service)

auto huren Lanzarote ervaringen

Ik huurde al meer dan 50 keer een auto op vakantie. Lees hieronder mijn tips!

Voordelen van auto huren op vakantie

Een auto huren tijdens een vakantie in Europa (of daarbuiten, natuurlijk!)? Dat heeft een aantal voordelen. Deze manier van rondreizen wordt niet voor niets populairder met de dag.

Als je ervoor kiest om een auto te huren op vakantie, kan je bijvoorbeeld veel meer zien in een kortere periode. Maar evengoed kun je ook veel beter zelf beslissingen maken en hang je niet vast aan vooraf geplande tours en excursies. Bovendien kies je overal zelf hoe lang je blijft.
Je haalt dus het beste uit je vakantie en mist niets van al het moois dat een regio je te bieden heeft!

Bovendien is het openbaar vervoer niet in elk land uitstekend. Sommige prachtige plekjes zijn bijna onmogelijk om te bezoeken met de trein of bus. Als je niets van deze onbekende pareltjes wilt missen, is een wagen huren dus dé oplossing. In het geval dat je met een partner reist, heeft het zelfs nog meer voordelen, want je kan dan de kosten delen waardoor het vaak goedkoper uitkomt dan het openbaar vervoer. Zeker als je ook regelmatig met een tour of excursie werkt…

noorderlicht huurauto IJsland

In Scandinavië kun je met je eigen huurauto het Noorderlicht opzoeken!

Auto huren op vakantie in buitenland? Zo doe je dat!

Als je een auto wilt huren op vakantie in het buitenland, heb je meerdere opties. Je kan ter plekke een wagen regelen of het online doen.
Maar… Wat is nu de beste keuze? De voordeligste optie is om op voorhand online je huurauto te boeken. Online reserveren heeft bovendien als voordeel dat de wagen die je wenst te huren steeds beschikbaar is.

Bovendien kun je bij de meeste maatschappijen je huurauto in het buitenland tot 24 uur op voorhand annuleren. Zo loop je geen enkel risico.

Als je ervoor kiest om online een auto te huren voor op vakantie zijn er natuurlijk heel wat mogelijkheden. Hoe kies je dan de beste aanbieder?

Het is vooral belangrijk om te weten dat er een groot (prijs)verschil is tussen rechtstreekse bedrijven en zoekrobots.

Bij zoekrobots zoals EasyTerra, Discover Cars en Sunny Cars of Tui Cars ben je altijd goedkoper af. Je kan er namelijk eenvoudig prijzen vergelijken van honderden wagens én tientallen aanbieders tegelijkertijd. Bovendien is het mogelijk om er reviews te bekijken waardoor je met een gerust hart een auto boekt. Daarnaast bieden deze bedrijven je vaak een “worry free” concept. Dat wil zeggen dat je voor een klein bedrag extra all-in-verzekerd bent. Dit dekt schade (zelfs aan je banden, bodem en dak!), diefstal en andere zaken die daar normaal niet onder vallen. Als je een verzekering afsluit bij de autoverhuurder zelf, dan betaal je vaak het dubbele en soms zelfs het driedubbele…

Ooit huurde ik een auto bij EasyTerra mét de all-in verzekering (€12 extra per dag). Ter plekke vroeg de autoverhuurder of ik nog een verzekering wou afsluiten. Zij vroegen €35 (!) extra per dag… Ik was dus blij dat ik al een goede verzekering had afgesloten!

Als je toch een gaat auto huren voor je vakantie in Europa via een rechtstreeks bedrijf, heb je de keuze uit verschillende autohuurbedrijven. Enkelen daarvan zijn Alamo, Avis, Europcar, Hertz en Sixt autoverhuur.

Je kunt dus ter plekke ook altijd prijzen en opties vergelijken. Door wachtrijen  en opzoekingswerk kan dit je wel enkele uren kosten. Bovendien kost het je gegarandeerd meer, omdat je wellicht heel last-minute boekt. Zelfs dan is online naar een wagen speuren nog véél goedkoper.

watervalweg Madeira autohuur

Met mijn (kleine) huurwagen in Madeira. Dit plekje kon ik anders nooit bereiken!

Auto huren op vakantie vergelijken

Wil je graag goedkoop een auto huren op vakantie? Dan is vergelijken noodzakelijk. Als je je auto boekt via een zoekrobot wordt de voordeligste prijs al voor jou uitgerekend. Dat is handig! Maar je kan natuurlijk ook zelf diverse aanbieders vergelijken.

Het belangrijkste is dat je met een aantal zaken rekening houdt wanneer je dat doet. Niet alleen de prijs is van groot belang, maar ook het aanbod. Als je bijvoorbeeld boekt via Sunny Cars krijg je altijd een All-in-verzekering bij je auto. Dat moet je bij de meeste bedrijven nog bijbetalen.

Zelf vergelijk ik altijd met enkele aanbieders waar ik goede ervaringen mee had:

auto huren tips

Deze all-in huurauto reisde ik bij Sunny Cars. In Australië ben je maar beter goed verzekerd!

 

Waar op letten als je een wagen huurt?

Als je een auto wilt huren op vakantie is vergelijken dus belangrijk. Je dient daarbij rekening te houden met de prijs én de voorwaarden. Maar er zijn nog een aantal andere belangrijke aandachtspunten waar je het best rekening mee kan houden als je een autoverhuurbedrijf kiest!

1. Minimum- en maximumleeftijd

Iets dat je zeker op voorhand moet opzoeken is de minimum- en maximumleeftijd die vereist wordt om een auto te kunnen huren. In veel landen is het bijvoorbeeld lastig om onder de 21 jaar een auto te huren. Dit verschilt ook nog eens van bedrijf tot bedrijf.

Er zijn natuurlijk wel bedrijven die speciaal wagens verhuren aan mensen tussen de 18 en 21 jaar. Soms mag je ook huren als je een klein bedragje per dag extra betaalt. Als je in deze leeftijdscategorie valt, is het dus belangrijk om dit op te zoeken. In bepaalde gevallen is er eveneens een maximumleeftijd. Ook dit dien je op voorhand na te gaan om problemen te vermijden!

2. Voorwaarden rijbewijs

Vergeet ook niet om de voorwaarden van het rijbewijs na te kijken. Hoe lang je precies je rijbewijs moet hebben om een auto te kunnen huren op vakantie is afhankelijk van het verhuurbedrijf. Soms is dit één jaar, maar het kan ook twee of drie jaar zijn.
Daarnaast moet je in veel landen buiten Europa in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Gelukkig is het niet zo moeilijk om dit in orde te brengen. Je kan het eenvoudig aanvragen bij je lokale bestuur.

3. Kredietkaart

Om een auto te huren op vakantie heb je meestal een creditcard nodig, maar daar stopt het niet. Niet alle kredietkaarten worden namelijk geaccepteerd. Heb je een MasterCard of Visa? Dan zit je meestal wel goed, maar met een andere kaart zal je op voorhand goed moeten nakijken of ze wel geaccepteerd wordt.

Daarnaast is ook de limiet van je kaart van belang. Er gaat namelijk een groot bedrag van je rekening als borg (denk aan €500 tot €1500). Denk er dus aan of dit voor jou financieel wel haalbaar is of dat je toch beter meer twee kaarten betaalt. De kredietkaart dient eveneens op de naam van de hoofdbestuurder te staan.
Oh ja… En maak je geen zorgen: je krijgt dit bedrag altijd netjes terugbetaald eens de auto terug werd ingeleverd!

Wil je toch een auto huren op vakantie zonder kredietkaart? Dan is dit meestal onmogelijk.
Sunny Cars is bij mijn weten het enige bureau dat dit op sommige plaatsen toelaat. Meer daarover lees je in dit artikel.

Gelukkig is er nog een alternatief: een auto huren met een prepaid creditcard. Hier stort je dan het bedrag op dat nodig is. In dat geval is het wel belangrijk om te kijken of het bedrijf in kwestie deze kaart accepteert.

luxe auto huren voor vakantie

Houd al deze dingen in je achterhoofd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

4. Toegestaan aantal kilometers

Houd er rekening mee dat sommige autoverhuurder een limiet aan kilometers opleggen die je mag rijden. Gelukkig gebeurt dit minder en minder en mag je tegenwoordig vrijwel overal een onbeperkt aantal kilometers afleggen.
Dat is een groot voordeel, want het is niet altijd even eenvoudig om op voorhand te bepalen hoeveel je gaat rijden.

Het kan bijvoorbeeld voorvallen dat je spontaan een omweg wilt maken, omdat je onderweg iets interessants gezien hebt. Door een vakantie auto te huren die kilometervrij is, onthoud je jezelf van geen enkel avontuur!

5. Aantal bestuurders

Reis je met je partner, vrienden of familieleden? Dan hoef jij niet de enige bestuurder te zijn. Je kan elkaar afwisselen zodat je de trip aangenamer maakt. In dat geval is het wel belangrijk om de voorwaarden hiervan te checken. Meestal moet je op voorhand opgeven wie er allemaal met de auto zal tijden en soms zitten hier ook extra kosten aan verbonden.

6. Afleverplaats van de auto

Kijk op voorhand na op welke plekken je de auto kan afleveren. Sommige verhuurder hebben slechts één verhuurbasis waardoor je de wagen altijd naar dezelfde plek moet terugbrengen. Grotere autoverhuurder hebben echter meestal meerdere filialen. De kans is dus groter dat je de wagen bij dit soort bedrijven ook op een andere plek kan afleveren. Helaas kost dat ook meer geld…

7. Voorwaarden internationaal reizen

Misschien wil je wel heel erg graag een groot avontuur beleven en niet slechts in één land rondrijden, maar ook de grens oversteken. In dat geval is het van belang dat je nagaat of dat wel mag. Meestal geldt het huurcontract namelijk alleen maar in het land waar je de auto huurt.

auto huren vakantie buitenland

Een eigen huurauto is volgens mij de enige manier om echt te genieten van een roadtrip!

Welke auto huren?

Eens je het perfecte autoverhuurbedrijf voor jou gevonden hebt, moet je uiteraard nog weten welke auto je wilt huren. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om een luxe auto te huren voor je vakantie. Op die manier maak je je uitje nog onvergetelijker. Maar hoewel een luxe auto huren voor je vakantie erg leuk is, zijn er wel een aantal belangrijkere dingen waar je op moet letten bij het uitkiezen van een wagen.

Zo is het belangrijk dat je kiest voor een auto die je voldoende ruimte biedt. Als je met vier op pad gaat, is het geen goed idee om een klein autootje te huren. En een gigantische wagen voor jou alleen is misschien ook wat overbodig…
Daarnaast dien je rekening te houden met de wegen die je onderweg tegenkomt. Rijd je vooral in de bergen? Dan kies je het best voor een 4×4. Als je eerder verschillende steden bezoekt, is een kleine auto aangeraden. Op die manier vind je namelijk eenvoudiger een parkeerplekje!

Kijk daarnaast of je met een handgeschakelde auto of een automaat wilt rijden. Moet je links rijden en heb je dit nog nooit gedaan? Dan is een automaat aangeraden.
Het is eveneens van belang om na te gaan of je wel over het juiste rijbewijs beschikt om met het type wagen te rijden dat je verkiest.

Denk daarnaast goed na of je voor een benzine motor of elektrische auto gaat. De beste keuze hangt af van welke afstand je gaat afleggen. Wanneer de afstand minder dan 400 kilometer per dag bedraagt, kan je gerust voor een elektrische auto kiezen.

Maakt het soort auto voor jou weinig uit en wil je het liefst een goedkope auto huren op vakantie? Dan krijg je in de meeste gevallen een klein en simpel wagentje. En eerlijk… Die leveren ook perfect werk, natuurlijk!

autorondreis schotland

Ik in mijn huurauto tijdens mijn autorondreis door Schotland.

Welke extra’s mogen niet ontbreken?

Heb jij je favoriete huurwagen gevonden? Dan is het tijd om aan de extra’s te denken. De meeste verhuurbedrijven bieden je heel wat mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor aan auto met airconditioning wat erg belangrijk is tijdens warme periodes. In sommige landen of periodes van het jaar is dit echter overbodig. Je hoeft hiervoor in dat geval ook niet meer te betalen.

Maar er zijn nog veel meer opties die je erbij kan nemen. Als je met een kindje reist, is het bijvoorbeeld belangrijk om er een kinderzitje bij te nemen. Je kan daarnaast overwegen om een navigatiesysteem bij te huren. In een land dat je niet zo goed kent, is dit een erg praktische optie, maar toch raad ik aan om gewoon je smartphone te gebruiken om kosten te drukken. Google Maps, Maps.me, Waze, … zijn allemaal handige alternatieven en meestal kun je ze ook offline gebruiken mits enkele voorbereidingen.

Buiten deze extra’s zijn er nog enkele andere. Ze verschillen vaak per verhuurbedrijf. Bepaal dus op voorhand welke opties voor jou belangrijk zijn en kijk welke bedrijven ze aanbieden. Dat helpt je bij het maken van de juiste keuze!

Auto ophalen? Hier op letten!

Ook bij het ophalen van je auto zijn er een aantal aandachtspunten.

Check of de auto die je krijgt wel daadwerkelijk diegene is die jij online geboekt hebt. Soms komt het namelijk voor dat je zomaar een grotere wagen krijgt. Op zich is dat geen probleem, maar als je hiervoor meer moet betalen is dat natuurlijk niet OK!

Lees daarnaast het contract grondig na bij het ophalen van de auto. Kijk daarbij of de data van de huurperiode klopt en of je gegevens en die van de auto correct zijn. Vergeet ook niet te kijken naar de kosten van de huur, de borg, de verzekering en de extra’s. Als dit allemaal in orde is, kan je het best de auto nog even controleren op schrammen en dergelijke.

Vraag ook voldoende info aan de verhuurder, zodat je weet wat te doen bij problemen tijdens de huurperiode. Een ongeval kan namelijk altijd gebeuren. En als je dan niet weet wat gedaan, maakt het de situatie niet makkelijker. Meestal vind je het noodnummer terug op het contract. Het is een goed idee om dit nummer in je telefoon op te slaan en eventueel nog eens extra op te schrijven.

auto huren vakantie vergelijken

Kijk alles goed na voor je op roadtrip vertrekt!

Auto huren op vakantie tips

Als je een auto gaat huren op vakantie is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. En daar helpen onderstaande tips je mee!

Meer nodig? Lees dan ook deze blog: Auto huren in het buitenland tips

Tip 1: Ga voor een All-risk-verzekering

Eén van de beste tips die ik je kan meegeven is om voor een All-risk-verzekering te kiezen. Op die manier hoef jij je geen zorgen te maken en kan je met een gerust hart de mooie omgeving ontdekken. Natuurlijk is de ene All-risk-verzekering de andere niet. Daarom is het een goed idee om te controleren waarvoor je al dan niet verzekerd bent.

In sommige gevallen bestaat er nog steeds een eigen risico en moet je nog eens extra betalen als je ook daarvoor verzekerd wilt zijn.

Voor een volledig verzekerde wagen (zonder eigen risico) kan ik Sunny Cars aanraden. Uit eigen ervaring weet ik dat er bij schade of een ongeval vlot wordt terug betaald en dat de service werkelijk uitstekend is.

Ook Tui Cars biedt een all-in verzekering aan. Bij hen heb ik gelukkig nog nooit gebruik moeten maken van de aangekochte verzekering.

Tip 2: Huur een auto met een volle tank

Je bent altijd het beste af als je een auto met volle tank huurt. Wanneer je een wagen meekrijgt met een halfvolle tank en je deze met een lege tank mag inleveren, komen er namelijk vaak extra kosten bij kijken. Het is echt niet makkelijk om in te schatten hoe veel benzine je moet tanken…

Kies er dus voor om een auto met een volle tank te huren en om deze met een volle tank weer af te leveren. Zo hoef je geen servicekosten te betalen!

Tip 3: Boek slim

Het tijdstip waarop je de auto huurt is van belang. Als je bijvoorbeeld op de eerste dag vanaf 13.00 uur boekt tot 16.00 uur op de zevende dag, betaal je voor acht dagen in plaats van zeven.
Je boekt je auto dus het best voor dezelfde uren.

Vreemd genoeg is het vaak ook even duur (of goedkoper!) om een wagen voor een langere tijd te boeken. Soms is de prijs voor drie dagen hetzelfde (of lager) dan een wagen voor een weekje.

auto huren zuid Afrika park verzekering

Wat was ik blij dat ik in Zuid-Afrika een volledig verzekerde auto nam… Je weet maar nooit!

Klaar om op avontuur te vertrekken? Bekijk de verkeersregels!

Je weet welk autoverhuurbedrijf je wilt gebruiken en welke auto je gaat kiezen dus je bent klaar om op avontuur te vertrekken, toch? Niet helemaal, want voordat je vertrekt is het erg belangrijk om de verkeersregels van een land na te gaan. Deze kunnen namelijk erg verschillen per plaats.

Bekijk daarbij de maximum- en minimumsnelheid dat je mag rijden in een bepaalde zone, alsook waar je wel of niet mag parkeren, wat absoluut verboden is tijdens het rijden, enzovoort. In Europa hoef je je hier niet te veel om te bekommeren, maar daarbuiten zijn sommige regels soms echt een beetje bizar!

auto huren vakantie tips

Klaar om een auto te huren op vakantie met al deze tips?

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel goed voorbereid om op vakantie te gaan met een huurauto! Nog meer info en weetjes nodig? Lees ook deze tips bij het huren van een auto in het buitenland of speur eens door al mijn huurauto ervaringen per bestemming.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (8 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam