Auto huren in Zuid-Afrika: mijn ervaring + huurauto vanaf €9 per dag!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 14 juni, 2022

Zuid-Afrika is een paradijs!
Nog maar zelden zag ik een land dat zo divers, zo puur en zo mooi is! Om het meeste te maken van je rondreis, raad ik aan om een auto te huren in Zuid-Afrika. Zo zie je immers véél meer, kan je erg dicht bij de beestjes komen en ben je telkens heerlijk op je gemak.
Waarom moet je kiezen voor autohuur in Zuid-Afrika en wat kost het allemaal? Lees dit en nog meer tips in deze blog post.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (6 stemmen)

wagen huren zuid afrika

Kostprijs van een huurauto in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land gemaakt voor auto’s. Je vindt hier dan ook bijzonder veel verhuurders en dat komt jou als bezoeker zeker goed uit. Daardoor kost autohuur in Zuid-Afrika immers niet zo veel geld.

De beste manier om een auto te huren in Zuid-Afrika is door dit op voorhand en online te regelen. Op het wereldwijde web vind je immers altijd de beste deals en de aantrekkelijkste prijzen.

Zelf vergelijk ik altijd via EasyTerra en AutoEurope. Op één van deze websites vind ik altijd de goedkoopste prijs.
Als je liever een all-in huurauto regelt, dan kan ik de diensten van Sunny Cars zeker aanbevelen. Bij deze maatschappij betaal je immers automatisch voor een volledig verzekerde wagen. In Zuid-Afrika is dat zeker geen overbodige luxe, want ook glas-, bodem- en bandenschade zit in deze prijs inbegrepen. En laat dat nu net iets zijn dat weleens durft voor te komen als je in parken rijdt waar wilde dieren het voor het zeggen hebben!

Natuurlijk ben je vrij om ook nog eens te vergelijken met autoverhuurders zoals Alamo, Budget of Sixt. Maar ik kan je bijna verzekeren dat zij altijd duurdere prijzen hanteren.

Hieronder enkele prijsvoorbeelden:

Kaapstad:

 • Een budget auto in Kaapstad kost je bij EasyTerra €66 per week, of €9,43 per dag.
 • Een all-in verzekerde budget auto in Kaapstad kost je bij Sunny Cars €160 per week, of €22,86 per dag.
 • Een 4×4 auto in Kaapstad kost je bij EasyTerra €213 per week, of €30,42 per dag.
 • Een all-in verzekerde 4×4 in Kaapstad kost je bij Sunny Cars €357,70 per week, of €51,1 per dag.

Johannesburg:

 • Een budget auto in Johannesburg kost je bij EasyTerra €66 per week, of €9,43 per dag.
 • Een all-in verzekerde budget auto in Johannesburg kost je bij Sunny Cars €160 per week, of €22,86 per dag.
 • Een 4×4 auto in Johannesburg kost je bij EasyTerra €213 per week, of €30,42 per dag.
 • Een all-in verzekerde 4×4 in Johannesburg kost je bij Sunny Cars €342 per week, of €48,86 per dag.

Hoedspruit (vlakbij Krugerpark):

 • Een budget auto in Hoedspruit kost je bij EasyTerra €66 per week, of €9,43 per dag.
 • Een all-in verzekerde budget auto in Hoedspruit kost je bij Sunny Cars €160 per week, of €22,86 per dag.
 • Een 4×4 auto in Hoedspruit kost je bij EasyTerra €250 per week, of €35,71 per dag.
 • Een all-in verzekerde 4×4 in Hoedspruit kost je bij Sunny Cars €357,70 per week, of €51,1 per dag.

Port Elizabeth (Begin- of eindpunt van de Tuinroute):

 • Een budget auto in Port Elizabeth kost je bij EasyTerra €66 per week, of €9,43 per dag.
 • Een all-in verzekerde budget auto in Port Elizabeth kost je bij Sunny Cars €160 per week, of €22,86 per dag.
 • Een 4×4 auto in Port Elizabeth kost je bij EasyTerra €213 per week, of €30,42 per dag.
 • Een all-in verzekerde 4×4 in Port Elizabeth kost je bij Sunny Cars €342 per week, of €48,85 per dag.

sunnycars autohuur zuid afrika

Welk rijbewijs heb je nodig in Zuid-Afrika?

Aangezien je in een land buiten Europa rijdt, heb je in Zuid-Afrika een internationaal rijbewijs nodig.
Dit (veel te grote) papier kan je aanvragen bij je gemeentehuis en kan je normaal binnen een week afhalen. Prijzen verschillen van stad tot stad, maar meestal kost dit rijbewijs tussen €15 en €25.

Een andere optie is om je rijbewijs door een beëdigd vertaler te laten vertalen in het Engels. Let wel opdat deze vertalers moeten erkend zijn door de Zuid-Afrikaanse overheid en dat dit vaak een omslachtig proces is. Ik zou dit papier dan ook enkel aanvragen als je je internationaal rijbewijs in België of Nederland bent vergeten.

In feite wordt er zelden naar je internationaal rijbewijs gevraagd bij autoverhuurders, maar als je wordt tegengehouden door de politie en je kan dit document niet voorleggen, dan zit je in grote problemen!

Autohuur ZA

Een self-drive door het Krugerpark (of een ander wildpark) is een absolute aanrader!

Welke auto huren in Zuid-Afrika?

Als je een auto gaat huren in Zuid-Afrika, maakt het eigenlijk echt niks uit welk type je boekt.
De wegen in hier zijn uitstekend. In totaal reed ik meer dan drieduizend kilometer rond in dit prachtige land en vaak dacht ik bij mezelf: “Hmmm… Dit mag dan wel een derdewereldland zijn, de banen zijn hier verdorie beter dan in België!“.

Je kan hier dus met een gerust hart elk model huren dat je wenst.

Als je een vakantie in Kaapstad plant, een road trip maakt langs de Garden Route en Panoramaroute of de wijnhuizen van Stellenbosch bezoekt, dan maakt het echt niet uit welke auto je huurt. Zo lang het maar vier wielen heeft, geraak je er.

Als je ook enkele wildparken bezoekt (Krugerpark, Hluhluwe-Imolfozi, iSimangaliso, Addo Elephant Park) dan is het nog steeds mogelijk om in elk model naar dieren te kijken. Echter wordt er vaak aangeraden om een hogere auto te kiezen. Dat is wel een tip die ik zou volgen: als je hoger zit, kan je immers veel makkelijker beestjes zien.
Dat hoeft trouwens geen 4×4 te zijn! Er zijn tal van huurauto’s in Zuid-Afrika die een hoog frame hebben, maar geen vierwielaandrijving.

Ben je van plan om ook enkele minder toeristische locaties te bezoeken (Cederberg, Sani Pass, Kgalagadi Transfrontier Park)? Dan is een 4×4 aangeraden en op sommige plaatsen zelfs verplicht (Kgalagadi en Sani Pass).

Als je je route door Zuid-Afrika al hebt uitgestippeld, kan je daar dus rekening mee houden. Zelfs als je ergens een 4×4 nodig hebt, dan kan je je goedkopere auto ook gewoon inleveren en inwisselen voor een terreinwagen. Nadat je het onherbergzame gebied hebt getrotseerd, kan je dan terug een budget auto huren in Zuid-Afrika. Zo bespaar je geld en heb je toch nog steeds vrijheid van een huurwagen!

Eén ding raad ik wel telkens aan: neem een (volledige) verzekering. Zo hoef je je geen zorgen te maken als je in een natuurreservaat gaat rondrijden of als je eens op een baan moet rijden met opspattende steentjes.

auto huren zuid Afrika park verzekering

Deze baby neushoorn maakt meteen duidelijk waarom een verzekering nemen zo belangrijk is!

Waarom voor autohuur kiezen in Zuid-Afrika?

Zonder huurauto in Zuid-Afrika ben je niks! Echt waar.

Als je alleen de bezienswaardigheden van Kaapstad wil bezichtigen, dan hoef je geen auto te huren. Hier kan je immers vlot gebruik maken van de smartphone applicatie Uber. Bovendien zal je voor veel excursies ook tours moeten boeken (o.a. Robbeneiland). Maar als je ook maar iets buiten de Mother City wil ontdekken, dan zal je toch echt een wagen moeten nemen.

Het openbaar vervoer is hier ondermaats (en voor buitenlanders niet erg veilig) en de afstanden zijn gewoon veel te groot.

Bovendien wil je de vrijheid van een huurauto hier echt niet missen! Zelf achter het stuur zitten tijdens een safari in het Krugerpark (of een ander wildpark in Zuid-Afrika) is een ervaring om nooit meer te vergeten!
Ook de Tuinroute of de Panoramaroute verken je het best met je eigen wagen. Zo beslis je immers zelf waar en hoe lang je stopt en kan je veel meer genieten van deze indrukwekkende landschappen.

Er zijn tal van tours en excursies die je ook naar deze gebieden brengen, maar spijtig genoeg gebeurt dat vaak in een veel te snel tempo. Daardoor mis je veel van de leuke plekjes onderweg en kan je niet zelf op ontdekking gaan. En dan sprak ik nog niet eens over de prijs… Zoals je hierboven al zag, kan een auto huren in Zuid-Afrika erg goedkoop. Veel goedkoper dan de meeste uitstapjes!
Voor bepaalde gebieden zijn er zelfs helemaal geen tours of excursies mogelijk. Denk maar aan het prachtige Cederberg, de fabelachtige stranden van het West Coast National Park, het onontdekte Hluhluwe-Imolfozi wildpark of de gekke struisvogels van Oudtshoorn.

Ten slotte is er ook het gemak. Met een eigen huurwagen moet je je immers niet houden aan vaste tijdstippen en afspreekpunten. Daarbovenop moet je ook niet langer met je bagage zeulen: in en uit de koffer en weg ermee!

Ik zeg het je: zonder mijn stalen ros, zou mijn rondreis door Zuid-Afrika niet half zo vlot zijn verlopen en vooral… Ik zou me bijlange niet zo hebben geamuseerd!

huurauto zuid afrika

Met een huurauto kan je dit land zien zoals op geen enkele andere manier!

In Zuid-Afrika rijden ze links

En valt het eigenlijk wel mee om links te rijden? Absoluut!

In het begin is het ongetwijfeld even aanpassen, maar als je twijfelt over bepaalde handelingen, dan kan je gewoon op de bestuurders voor jou focussen.
Eigenlijk doe je gewoon alles omgekeerd.

Sowieso is het verkeer buiten de grote steden (Johannesburg, Kaapstad) meestal wel beperkt. Als je dus een beetje nerveus bent om in een grote stad aan de andere kant van de weg te rijden, dan is het geen slecht idee om je eerste wagen pas elders in Zuid-Afrika te huren.

Chauffeurs zijn in Zuid-Afrika best hoffelijk, dus je hoeft je ook geen zorgen te maken over situaties die je nog meer stress geven. Adem in… Adem uit… Het komt echt wel goed! 😉

links rijden ZA

Over links rijden hoef je niet te stressen: het is echt heel makkelijk.

5x Leuke routes met huurauto in Zuid-Afrika

Ik noemde hierboven al enkele prachtige bezienswaardigheden van Zuid-Afrika op, maar wat zijn nu de mooiste road trips om bij enkele van deze hoogtepunten uit te komen?
Hieronder zijn mijn persoonlijke favorieten:

De Panoramaroute

De Panoramaroute wint de laatste jaren sterk aan belangstelling en dat hoeft niet vreemd in de oren te klinken. Het is immers één van de mooiste mini road trips in Zuid-Afrika.
Deze volledige route strekt zich uit over iets minder dan tweehonderd kilometer en is dus perfect te doen in één of twee dagen.

Onderweg rijd je op en neer langs de groene en rode landschappen van de Blyde River Canyon. Je passeert langs wild stromende watervallen en groene valleien die zo uit een sprookjesboek lijken te komen.

Het voordeel van de Panoramaroute is dat het vlakbij het Krugerpark ligt. Zo heb je meteen nog een reden om een auto te huren in Zuid-Afrika: je slaat hier immers twee vliegen in één klap!

Zuid Afrika Panoramaroute Checkoutsam Blyde River Canyon

Zonder huurauto wordt het erg moeilijk om de Panoramaroute te verkennen.

De Tuinroute

De Tuinroute of Garden Route is misschien wel de bekendste road trip van Zuid-Afrika

Als je een huurauto hebt in Zuid-Afrika, dan begin je deze route al vanaf Kaapstad en eindig je zo’n 800 kilometer verder in Port Elizabeth (of omgekeerd, natuurlijk!).
Onderweg kom je langs enkele van de meest spectaculaire landschappen van dit land. Het grootste deel van de route ligt langs de kust, dus je mag je verwachten aan tal van (ongerepte) stranden en rotsachtige uitzichten, maar vervelen gaan ze echt nooit.

Bovendien zijn er onderweg ook tal van activiteiten die je moet uitproberen! Wat dacht je bijvoorbeeld van zwemmen met haaien? Als dat je te eng lijkt, kan je je snorkelsetje ook aanbinden om naast honderden zeehonden te plonzen. Als dat nog steeds niet op je verlanglijstje staat, dan kan je natuurlijk ook aan land blijven en genieten van het uitzicht over de duizenden pinguïns van Stony Point en Boulders Beach.

Je zal trouwens niet de hele tijd achter het stuur zitten! Er zijn tal van prachtige wandelingen die je kan maken langs de Tuinroute. Neem je voeten dus geregeld eens van de gaspedaal, bind je wandelschoenen aan en ga op verkenning! Er is een reden dat de Tuinroute zo populair is… Het is hier prachtig!

tuinroute roadtrip

Volgens mij is de Tuinroute de mooiste roadtrip van dit land!

Route 62 en Oudtshoorn

Als je dan toch een auto gaat huren in Zuid-Afrika, dan raad ik aan om vanaf de Tuinroute ook nog een kleine omweg te maken. Geloof me, Route 62 en Oudtshoorn zijn die moeite dubbel en dik waard!

Route 62 neemt je mee langs een gevarieerd woestijnlandschap dat gestaag om wordt gevormd tot een groene vallei die op zijn beurt weer evolueert tot een heuse bergpas. Onderweg zijn er eigenlijk geen bezienswaardigheden, maar de landschappen zijn zo betoverend mooi dat een ritje hier echt de moeite waard is.

Als je stalen ros je langs Route 62 voert, dan raad ik ook aan om een tussenstop te maken in Oudtshoorn. Deze stad lijkt wel weggeplukt uit een far west film. Echter vind je hier geen cowboys, maar wel duizenden struisvogels! Oudtshoorn is immers de ‘struisvogelhoofdstad’ van deze wereld.
Bezoek zeker één van deze boerderijen. Ik dacht eerst dat het een nogal saaie activiteit zou zijn, maar uiteindelijk bleek het één van de hoogtepunten van mijn rondreis.
Op zo’n ostrich farm leer je bijzonder veel bij over deze gigantische loopvogels. Nadat je op hun eieren hebt gestaan (ze gaan maar niet kapot!) en hun kleintjes hebt mogen knuffelen, mag je deze reuzen ook nog te eten geven. En dat zorgt ongetwijfeld voor hilarische momenten!

baan naar Oudsthoorn

De baan naar Oudtshoorn en Route 62 zijn werkelijk adembenemend!

West Coast National Park en Cederberg

Vanuit Kaapstad kan je, naar mijn mening, één van de mooiste road trips door Zuid-Afrika maken.
Op amper één uurtje rijden ligt het West Coast National Park. Het zijn vooral de prachtige en paradijselijke stranden in dit gebied die het ontdekken waard zijn. Parelwitte stranden met doorzichtige of turquoise wateren zijn dan ook de perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte van Cape Town.
Als je verzot bent op onze gevleugelde vrienden, dan zal je het hier ook wel naar je zin hebben. Er zijn immers verschillende uitkijkposten vanwaar je tientallen of zelfs honderden flamingo’s in het oog kan houden.

Vanuit het West Coast National Park is het nog een kleine twee uur verder naar Cederberg: één van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Afrika.

Omdat je ongetwijfeld al enkele uren hebt doorgebracht in het West Coast National Park en ook nu nog even in de auto zit, raad ik aan om in de buurt van Cederberg te overnachten. Op die manier kan je veel meer genieten van beide parken zonder je te moeten haasten.

De oranjerode landschappen van Cederberg zijn erg bijzonder. Dit woestijngebied is helemaal nog niet bekend bij het grote publiek, waardoor je deze woestenij vaak nog helemaal voor jezelf hebt.
Hoe verder je in de Cederberg rijdt, hoe buitenaardser de landschappen worden. Ga zeker op zoek naar enkele rotstekeningen, of bind je wandelschoenen aan en ontdek de mooiste uitzichtpunten.
Er zijn hier wilde dieren, maar je krijgt ze eigenlijk niet te zien. Hier moet je dan ook zijn voor de landschappen.

Cederberg Roadtrip

De Cederberg Wilderness Area is helemaal niet zo bekend, maar toch zo prachtig…

Rondrijden door enkele wildparken

De kans is groot dat je naar Zuid-Afrika gaat om te genieten van het wildlife en de ongerepte natuur.
De beste plek om dit te doen, is natuurlijk in de wildparken of natuurreservaten.

Het goede nieuws is dat je in de meeste van deze nationale parken ook met je eigen auto mag rondrijden. Het is echt bijzonder spannend om een auto te besturen terwijl de Big Five rond jou lopen. Dit is zonder twijfel een ervaring om nooit meer te vergeten en daarom raad ik ook aan om heel wat tijd door te brengen in enkele van deze parken.

Ik genoot erg van de landschappen en de beestjes van het Krugerpark. Hoewel ik zeker aanraad om hier minstens één à twee dagen zelf rond te rijden, is een all-in safari in het Krugerpark toch nog spectaculairder. Daarom raad ik aan om je huurauto in Zuid-Afrika vooral door parken zoals Hluhluwe-Imolfozi, Addo Elephant Park en iSimangaliso te loodsen.
Terwijl je langs de kronkelende banen navigeert zie je niet alleen fenomenale landschappen, maar ook tal van (wilde!) dieren die je weg kruisen. Je vergeet nooit nog die eerste keer dat een groepje olifanten net voor jouw wagen oversteekt, of wanneer een neushoorn op amper enkele meters van jou staat te ontbijten.

hluhluwe autohuur

Het moment dat je een leeuw spot in je eigen auto vergeet je nooit meer!

Tips voor tijdens het rijden

 • Kijk altijd uit voor dieren en mensen langs de baan. Het is niet ongebruikelijk dat mensen en dieren naast de baan lopen (ja, zelfs op de autosnelwegen!). Mensen zullen normaal niet onverwacht op baan lopen, maar dieren doen dat wel. Hou de dieren (voornamelijk koeien, schapen en geiten) dus altijd goed in het oog.
 • Gaan mensen bumperkleven? Rijd dan op de pechstrook. Dit klinkt als een vreemd advies, maar op eenvaksbanen is dit de manier van inhalen. Je zal het zelf ook wel gauw merken: als je iemand inhaalt, dan zal die op de pechstrook gaan rijden zodat jij vlotter voorbij kan steken. Wanneer je hebt ingehaald, is het hoffelijk om even met je richtingaanwijzers te knipperen. Vervolgens zal de ingehaalde chauffeur meestal ook even met zijn koplampen flitsen om ‘graag gedaan’ te zeggen.
  Als jij het bent die op de pechstrook gaat rijden, let dan wel altijd op dat er geen mensen of dieren lopen.
 • Zuid-Afrikanen gebruiken zelden hun richtingaanwijzers. Hou je ogen dus altijd goed op de auto’s voor je. Het kan zo maar gebeuren dat ze links of rechts afslaan zonder dat aan te geven.
 • Tel je geld altijd na bij een tolweg. Als je cash betaalt bij een tolweg, dan raad ik aan om altijd je wisselgeld na te tellen. Twee keer probeerde de receptionist(e) me te bedotten door te weinig terug te geven. Na een gemompelde ‘oeps’ krijg je je missende centjes wel terug.
 • Rijd je door dorpjes of steden? Doe dan altijd je deur op slot. Zelf heb ik er nooit problemen mee gehad, maar het wordt gezien als ‘common practice‘ om je auto altijd op slot te doen. Ook als je aan het rijden bent. Dieven of bendes proberen soms wel eens toeristen te beroven.
 • Ga je op safari? Rijd dan nooit te dicht bij de dieren. Dit zou een logisch advies moeten zijn, maar ik zag het vaak gebeuren: mensen rijden véél te dicht bij de wilde dieren. Hierdoor schrikken ze op en lopen ze weg. In sommige gevallen chargeren ze en vallen ze je auto aan. En geloof me… Als een olifant je huurauto om wil kegelen, dan lukt dat ook.
auto huren tips zuid afrika

Wees geduldig. De dieren zijn hier de baas!

Tolwegen

Als je een road trip door Zuid-Afrika maakt, dan is de kans groot dat je onderweg ook enkele tolwegen passeert.

Deze worden al enige tijd op voorhand aangeduid, dus je weet wat er komt. Je kan hier altijd cash of met je kredietkaart betalen.
Als je cash betaalt, dan raad ik aan om je wisselgeld altijd goed na te tellen. Het gebeurt immers regelmatig dat je niet voldoende centjes terugkrijgt. Wijs de receptionist(e) daar op en je krijgt de overschot meteen ook in je handen geduwd.

Hou het papiertje dat je in ruil krijgt trouwens altijd goed bij. Soms zijn er patrouilles op de weg die controleren of je wel tol hebt betaald.

tolwegen zuid afrika

Je hoeft nooit erg lang aan te schuiven bij de tolwegen.

Verkeersregels in Zuid-Afrika

Misschien zou je het niet denken, maar het verkeer is in Zuid-Afrika altijd erg goed geregeld. De verkeersregels zijn dan ook grotendeels hetzelfde als bij ons.
Zo mag je geen alcohol drinken en dan nog achter het stuur kruipen, moet je ten allen tijde een gordel dragen en zal je je ook hier aan de snelheidslimieten moeten houden.

In Zuid-Afrika is er geen voorrang van rechts (of links, omdat je hier langs de andere kant van de weg rijdt). Bij een kruispunt rijdt iedereen gewoon door op volgorde van aankomst.
Bij een stop-bord wordt er verwacht dat je volledig tot stilstand komt vooraleer je terug verder bolt.

In feite zijn er ook wel enkele ongeschreven verkeersregels, maar die verklapte ik je al onder het kopje ‘Tips voor tijdens het rijden’.

auto rijden zuid afrika

Geloof me: auto rijden in Zuid-Afrika is niet zo anders dan bij ons.

Parkeerregels

Het leuke aan Zuid-Afrika is dat je bijna nergens moet betalen om te parkeren.

Alleen in grootsteden zoals Kaapstad zal je een parkeerticket moeten aanschaffen, maar gelukkig kost dit ook niet veel.
Bij een bezoek aan nationale parken hoef je nooit te betalen om je huurauto ergens achter te laten.

Als je je huurauto in Zuid-Afrika parkeert, dan zal je af en toe opmerken dat er iemand in een fluohesje naar je toekomt.
Weet dan dat deze zelfverklaarde parkeerwachters helemaal niet officieel zijn en dat ze dus gewoon een service aanbieden die jij niet noodzakelijk moet accepteren.

Deze parkeerwachters zullen immers (voor een kleine bijdrage) op jouw wagen letten terwijl jij elders bent. Het gebeurt namelijk af en toe dat er in auto’s wordt ingebroken of dat er schade wordt aangericht.
Door zo’n fluohesje in te schakelen, ben je er trouwens nog niet zeker van dat er niets met je auto gebeurt. Soms zijn ze iets te overmoedig in hun kunnen en houden ze de wacht bij wel vijftig auto’s. Zo kunnen zij natuurlijk meer verdienen…

Ik raad aan om alleen een fooi te geven als ze zich bij terugkomst niet te ver van je wagen bevinden. Dat hoeft trouwens niet veel te zijn. Vijf rand is meestal wel genoeg.

In Kaapstad centrum is het trouwens wel mogelijk dat iemand met een fluohesje een officiële taak uitoefent als parkeerwachter (en je ook laat betalen per kwartier). Als ze jou een papiertje geven bij wijze van kasticket, dan mag je er vrij zeker van zijn dat dit een betalende parkeerplaats is.

Zuid afrika huurauto

Het grootste deel van je roadtrip door Zuid-Afrika, zal je nergens moeten betalen om te parkeren.

Tanken in Zuid-Afrika

Nog zo’n typisch fenomeen in Zuid-Afrika zijn de bediendes bij het tankstation.

Bij ons zijn deze vriendelijke dames en heren al lang uit het straatbeeld verdwenen, maar in Zuid-Afrika word je tank dus nog opgevuld door een bediende. Dit wordt voornamelijk gedaan om jobs te creëren, aangezien Zuid-Afrika een land is met heel veel armoede.

Je hoeft gewoon nog je raampje naar beneden te draaien en hen vertellen welk soort benzine je nodig hebt.
Na afloop kan je betalen met kaart of cash.

Het is in feite niet verplicht om deze mensen een fooi te geven, maar bedenk ook dat dit voor veel mensen hun enige bron van inkomsten is… Vijf rand is meestal wel genoeg.

tankstation addo elephant park

Je vindt overal tankstations! Zelfs in de wildparken.

Goedkoop een auto huren in Zuid-Afrika

Een auto huren in Zuid-Afrika hoeft je bankrekening niet te plunderen! Zo lang je maar een beetje op voorhand boekt, kan je erg mooie tarieven vinden.

Vergelijk prijzen via EasyTerra en AutoEurope en ik garandeer je dat je de laagste prijs zal vinden.

Als je liever voor meer gemak kiest, dan zijn de all-in huurauto’s van Sunny Cars een uitstekende oplossing. Bij hen krijg je immers een volledig verzekerde wagen en allerlei extra’s die je ervaring alleen maar ten goede komen.

autohuur Zuid Afrika

Volgens mij heeft een auto huren in Zuid-Afrika alleen maar voordelen!

Ik schreef ook een specifiek artikel over autohuur in Kaapstad als je van daaruit begint!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (6 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>