Top 10 Beste thermosfles : Wat is een goede thermoskan?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 09 juli, 2023

Een goede thermosfles is handig in veel situaties! Gewoon om je thee of koffie lang lekker warm te houden, maar even goed voor op reis als je een stevige hike gaat maken in de bergen (of gewoon, tijdens een citytrip!).
Wat je reden ook is: ik ging op zoek naar de beste thermosfles van dit moment voor elke soort gebruiker. Daarnaast geef ik tips waar je zeker op moet letten bij het kopen van een goede thermoskan.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.7/5 - (16 stemmen)

goede thermosfles

Top 10 Beste thermosfles

De beste thermosfles is eigenlijk voor iedereen verschillend omdat het gebruik ervan voor veel mensen ook zo verschillend is. Wil je dit handig hebbeding gebruiken voor dagdagelijks gebruik, of wil je de thermoskan ook meenemen op spannende avonturen?

Ik vergeleek honderden reviews van tevreden (en niet zo tevreden…) consumenten, doorspitte fora op zoek naar de beste producten en putte ook uit mijn eigen ervaring in het outdoor compartiment 😉 ! Uiteindelijk kwam ik uit bij deze top 10 van beste thermosflessen:

 1. Beste thermosfles all-round: Hydro Flask isolatiefles
 2. Beste thermosfles outdoor: Hydro Flask Drinkfles Lightweight
 3. Beste thermoskan die lang warm blijft: Thermos Thermax
 4. Beste lichtgewicht thermosfles: Chilly’s Bottle
 5. Beste kleine thermosfles: Dopper Insulated
 6. Beste thermoskan 1,5 liter: Tefal Soft Grip
 7. Beste thermosfles voor baby: Wenburg Wolton
 8. Beste milieuvriendelijke thermosfles: Klean Kanteen RVS Classic 
 9. Beste rvs thermosfles: Thermos Everyday
 10. Beste thermosbeker: Tefal Travel Mug

En om deze top 10 te vervolledigen, geef ik graag nog een extra tip! Kijk ook eens naar de thermosflessen van Decathlon. Hun producten krijgen uitstekende reviews en zijn te koop tegen een lage prijs.

beste thermoskan

1. Beste thermosfles all-round: Hydro Flask isolatiefles

Zelf gebruik ik de Hydro Flask isolatiefles sinds vorige zomer en onlangs kocht ik me nog een tweede (kleiner) exemplaar. Ik kan dus uit eigen ervaring zeggen dat dit de beste thermosfles is voor alle soorten gebruik!
Afgelopen zomer, tijdens een hittegolf, pootte ik mezelf neer met een goed boek in de volle zon. Het verbaasde me dat er drie uur later nog steeds (kleine) ijsblokjes in mijn drankje zaten en dat het uiteraard heerlijk koel was gebleven.

Er zijn verschillende inhouden mogelijk (532 ml, 621 ml, 709 ml, 946 ml) en alleen de grootste fles weegt meer dan 400 gram. Wat trouwens nog steeds heel licht is in vergelijking met sommige andere exemplaren uit deze top 10.

Je kan er drankjes koel in houden tot wel 24 uur lang! Vloeistoffen blijven heet tot 12 uur gebruik. Ideaal dus voor woon-werkverkeer of om mee te nemen op een outdoor avontuur.

Er is heel veel aandacht besteed aan het materiaal van deze beste thermosfles. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van het beste roestvrij staal op de markt (18/8) en langs de buitenkant zit een poedercoating zodat het flesje duurzamer blijft en tegen zweet kan. Er komen bij gebruik ook geen chemische stoffen zoals BPA vrij, waardoor het helemaal veilig is in gebruik.

Door het slimme design, is het mogelijk om rechtstreeks van de isolatiefles te drinken. Handig als je geen mok of beker bij de hand hebt. De schroefdop heeft trouwens ook een handvat, waardoor je de fles makkelijk kan dragen.
Alle exemplaren passen moeiteloos in het zijvak van een rugzak of een bekerhouder. Alleen de grootste variant (946 ml) is een beetje lang voor kleine rugzakken en valt er daardoor soms eens uit.

Wat ik trouwens persoonlijk zo leuk vind aan deze Hydro Flasks, is dat ze in héél veel kleuren komen. Het is eens wat anders dan al die andere grijze thermosflessen!

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Verkrijgbaar in veel verschillende maten.
 • Blijft lang warm én koel.
 • Licht van gewicht.
 • Kwalitatief en milieuvriendelijk materiaal.
 • Heel mooi design.
 • Handvat om makkelijk te dragen.

Nadelen

 • Geen!

Productspecificaties

 • Inhoud: 532 ml, 621 ml, 709 ml, 946 ml
 • Max. aantal uren koeling: 24 uur
 • Max aantal uren warmtebehoud: 12 uur
 • Gewicht: 320 g, 347 g, 375 g, 444 g
 • Soort dop: Schroefdop
 • Vaatwasbestendig: nee

Beste thermosfles Hydro Flask isolatiefles

2. Beste thermosfles outdoor: Hydro Flask Drinkfles Lightweight

Van datzelfde Hydro Flask komt ook deze Lightweight variant. Met een gewicht van 283 gram vond ik nergens anders een thermosfles dat zo weinig weegt. Door deze eigenschap is het dan ook de beste thermosfles voor outdoor activiteiten! Je spaart er je rug mee en als je zin hebt in een lekker warm of koud drankje, kun je gewoon rechtstreeks uit de slim gedesignde fles drinken.
Door het smalle formaat past dit product makkelijk in een zijvak van je rugzak. Aan de schroefdop hangt ook een handvat, zodat je het op die manier ook kunt ronddragen.

Ook deze goede thermoskan is gemaakt van 18/8 pro-grade roestvrij staal, waardoor je zeker van de kwaliteit bent. Ook van BPA en Ftalaat stoffen hoef je je geen zorgen te maken.

Naast de standaardfles van 709 ml, heb je er ook eentje van 946 ml. Ideaal voor als je veel dorst hebt en nog steeds erg licht van gewicht.

Onderweg hoef je je geen zorgen te maken dat je drank snel zal opwarmen of afkoelen. Deze fles houdt namelijk tot 12 uur lang warm en tot 24 uur heerlijk koud.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Extreem licht van gewicht.
 • Verkrijgbaar in verschillende maten.
 • Blijft lang warm én koel.
 • Kwalitatief en milieuvriendelijk materiaal.
 • Heel mooi design.
 • Handvat om makkelijk te dragen.

Nadelen

 • Niet de goedkoopste.

Productspecificaties

 • Inhoud: 709 ml, 946 ml
 • Max. aantal uren koeling: 24 uur
 • Max aantal uren warmtebehoud: 12 uur
 • Gewicht: 283 g, 334 g
 • Soort dop: Schroefdop
 • Vaatwasbestendig: nee

Hydro Flask Drinkfles Lightweight

3. Beste thermoskan die lang warm blijft: Thermos Thermax

Eén van de beste merken is natuurlijk ook ‘Thermos’. En vooral deze Thermos Thermax is een top exemplaar! Je kunt ze kopen met een inhoud van 350 ml, 500 ml, 750 ml of één liter. Daardoor zijn ze eigenlijk ideaal in alle omstandigheden! Door ANWB (de Nederlandse Tourin Wegenhulp) werden ze trouwens al bekroond als beste product.

Voor kwaliteit betaal je wel wat meer, want deze krachtpatsers zijn iets duurder dan andere modellen uit deze top 10. Toch krijg je daar heel veel voor terug.

Er werd gebruik gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal en een speciale constructie, zodat het product in feite onbreekbaar is. Dat is goed voor als je een beetje onhandig bent, maar ook voor optimale werking van deze thermosfles. Een simpele deuk kan namelijk de isolerende eigenschappen belemmeren. Aangezien de Thermax daar dus moeiteloos tegen kan, ben je verzekerd van een goede werking en een lange levensduur.

Hoewel de thermosflessen zeker niet zwaar zijn, valt het op dat de kleinere exemplaren in verhouding veel zwaarder zijn. Het kleinste exemplaar (350 ml) weegt namelijk 300 gram, terwijl de grootste optie (1 liter) amper 550 gram weegt. Bovendien kun je deze fles niet zo handig vastnemen, omdat er geen handvat aan zit. De dop kun je wel gebruiken als bekertje, en dat is dan wel weer een pluspunt!

De reden waarom je deze beste thermofles dan ook moet kopen, is de uitstekende bewaartijd. De fabrikant zegt dat je drankjes tot wel 24 uur lang warm kan houden en volgens vele reviews is dit ook werkelijk het geval. Eén beoordeling zegt zelfs dat het tien uur later nóg te heet is om rechtstreeks van te drinken.
Koele dranken worden nog langer fris gehouden.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Drank kan héél lang warm (24u+) of koud (24u+) gehouden worden.
 • Te koop voor kleine of grote inhoud.
 • Zeer kwalitatief materiaal.
 • Schroefdop dient ook als bekertje.

Nadelen

 • Vrij duur.
 • Geen handvat.

Productspecificaties

 • Inhoud: 350 ml, 500 ml, 750 ml, 1 l
 • Max. aantal uren koeling: 24 uur
 • Max aantal uren warmtebehoud: 24 uur
 • Gewicht: 300 g, 350 g, 450 g, 550 g
 • Soort dop: Schroefdop
 • Vaatwasbestendig: nee

Thermos Thermax

4. Beste lichtgewicht thermosfles: Chilly’s Bottle

Wil je niet de hele dag een zware thermosfles mee sleuren omdat je bijvoorbeeld op citytrip gaat of omdat je graag gaat wandelen? Dan is deze Chilly’s Bottle de beste thermosfles voor jou. Je kunt ze kopen met een inhoud van 500 ml of 750 ml en ze wegen respectievelijk 300 of 500 gram.

Het allerleukste aan deze thermoskannen vind ik persoonlijk het design. Daarin zijn ze heel uniek en lijken ze eigenlijk meer op een drinkfles. Bovendien zijn ze te koop in honderden kleuren en patronen. Alleen al daarom zijn dit één van de hoogst gewaardeerde thermosflessen van dit moment.

Natuurlijk heeft dat ook te maken met de uitstekende eigenschappen. Dit product van roestvrij staal houdt namelijk tot 12 uur lang warm en drankjes blijven gemakkelijk fris tot 24 uur. Doordat het volledig BPA vrij is, hoef je je ook geen zorgen te maken over je gezondheid.

Persoonlijk vind ik ook de kleine dop heel handig. Hij is niet veel groter dan een flessendop, waardoor je hem makkelijk in de hand houdt. Bovendien ontsnapt er daardoor veel minder snel warmte uit je flesje!
Door het smalle design, kun je er gemakkelijk rechtstreeks uit drinken.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Licht van gewicht.
 • Héél veel mogelijkheden qua patronen en kleuren.
 • Verkrijgbaar in verschillende maten.
 • Blijft lang warm én koel.
 • Kwalitatief en milieuvriendelijk materiaal.
 • Heel mooi design.
 • Kleine schroefdop.

Nadelen

 • Geen!

Productspecificaties

 • Inhoud: 500 of 750 ml
 • Max. aantal uren koeling: 12 uur
 • Max aantal uren warmtebehoud: 24 uur
 • Gewicht: 300 of 500 g
 • Soort dop: Schroefdop
 • Vaatwasbestendig: nee

lichtgewicht thermosfles Chillys Bottle

5. Beste kleine thermosfles: Dopper Insulated

Dopper is vooral bekend om zijn handige drinkflessen, maar ook hun thermoskannen (met hetzelfde design!) zijn van hoge kwaliteit.

Ze hebben een inhoud van 350 ml (of 580 ml) en nemen daardoor nauwelijks plaats in. Ideaal voor als je gaat sporten of mee te nemen in je rugzak. Door deze beperkte inhoud zijn ze natuurlijk ook niet zo zwaar (270 g of 380 g).

Met deze Dopper kun je vloeistoffen tot 9 uur warm houden of 24 uur heerlijk fris. Meer dan voldoende voor een krachtige inspanning of een rustige wandeling in de buurt.

Een echt voordeel van deze beste kleine thermosfles, is dat ze wel in de vaatwasser mag. Zo hoef je je niet in allerlei bochten te wringen om dit product grondig schoon te maken.

Het slimme design van de schroefdop (die ook als handvat dienst doet) vind ik ook een groot pluspunt. Als je de sluiting er af draait, heb je namelijk een beker die stabiel staat. Bovendien lijkt het zo ook op een wijnglas. En als je dat niet ziet als een excuus om glühwein te drinken, weet ik het ook niet meer!

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Licht van gewicht.
 • Héél veel mogelijkheden qua patronen en kleuren.
 • Kwalitatief en milieuvriendelijk materiaal.
 • Heel mooi design.
 • Handige schroefdop die als beker dienst doet.
 • Mag in de vaatwasmachine.

Nadelen

 • Relatief laag warmtebehoud (alhoewel 9 uur nog steeds erg lang is!)

Productspecificaties

 • Inhoud: 350 ml of 580 ml
 • Max. aantal uren koeling: 24 uur
 • Max aantal uren warmtebehoud: 9 uur
 • Gewicht: 270 g of 380 g
 • Soort dop: Schroefdop
 • Vaatwasbestendig: ja

Beste kleine thermosfles Dopper Insulated

6. Beste thermoskan 1,5 liter: Tefal Soft Grip

Zoek je de beste thermoskan met een grote inhoud? Dan is deze Tefal Soft Grip ongetwijfeld jouw favoriet! Met een gewicht van 700 gram is ze allesbehalve ideaal om mee te nemen tijdens een hike, maar daarvoor is dit product dan ook niet bedoeld.

Hete koffie of thee spuit je met een simpele druk op de knop in je mok of glas (niet bijgeleverd!) en dat kan voor koude dranken (24 uur) of warme dranken (12 uur). Deze lange werking heeft natuurlijk ook te maken met de goede productiematerialen. Er werd namelijk gekozen voor hoogwaardig roestvrijstaal. Dit zorgt niet alleen voor een lang warmtebehoud, maar ook dat er niet snel deuken in komen.

Omdat deze goede thermoskan zo groot is, kun je ze samen met nog andere mensen de hele dag door gebruiken. Het kan natuurlijk ook zijn dat je 8 a 10 kopjes koffie in je eentje uit drinkt. In dat geval is deze Tefal Soft Grip zéker de beste keuze voor jou!!

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Zeer grote thermoskan.
 • Ergonomische grip om makkelijk uit te schenken.
 • Sterke constructie van hoogwaardig roestvrij staal.
 • Blijft lang warm én koel.

Nadelen

 • Relatief zwaar.
 • Drukknop werkt minder isolerend.

Productspecificaties

 • Inhoud: 1500 ml
 • Max. aantal uren koeling: 12 uur
 • Max aantal uren warmtebehoud: 24 uur
 • Gewicht: 750 g
 • Soort dop: Drukknop
 • Vaatwasbestendig: nee

Beste thermoskan 1 5 liter Tefal Soft Grip

7. Beste thermosfles voor baby: Wenburg Wolton

Neem je je liefste schat mee tijdens een wandeling of op het vliegtuig? Dan neem je maar beter een goede thermosfles voor je baby mee! Je weet namelijk maar nooit wanneer zij of hij honger krijgt…

Deze schattige thermoskan van Wenburg Wolton is niet alleen mooi, maar levert ook uitstekend werk! Omdat het heel compact is van formaat, kun je hem makkelijk kwijt in de kinderwagen of luiertas.

Er past een inhoud van 450 ml in en je kunt er zowel eten als drinken in doen. De roestvrij stralen constructie met dubbele wand houdt drankjes tot wel 12 uur warm en tot 24 uur koel.

De grote opening maakt het makkelijk om het flesje te vullen met zowel drinken als eten, maar ook voor je baby om het te gebruiken. Extra handig is ook de geïntegreerde, inklapbare lepel. Die kan je kindje gebruiken om bijvoorbeeld een soepje te drinken – want de dop van deze goede thermosfles is namelijk ook als kommetje te gebruiken.

Is je baby al wat ouder? Kijk dan ook eens naar deze goede thermosfles voor een kind van Hydro Flask. Met een handig rietje zijn deze namelijk perfect voor tijdens of na het sporten of een spannende outdoor activiteit.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Heel mooi design.
 • Kwalitatief en milieuvriendelijk materiaal.
 • Dubbelwandig.
 • Compact formaat.
 • Geïntegreerde lepel.

Nadelen

 • Niet heel goedkoop.

Productspecificaties

 • Inhoud: 450 ml
 • Max. aantal uren koeling: 24 uur
 • Max aantal uren warmtebehoud: 12 uur
 • Gewicht: 300 g
 • Soort dop: Schroefdop
 • Vaatwasbestendig: Niet aangegeven

beste thermosfles voor baby

8. Beste milieuvriendelijke thermosfles: Klean Kanteen RVS Classic

Een goede thermosfles is sowieso al beter voor het milieu omdat je geen plastic flesjes meer gebruikt, maar dit exemplaar van Klean Kanteen doet nóg beter. Elk product van hun kreeg namelijk een GreenScreen certificaat. Dat betekent dat ze bewerkt zijn met een ecologische poederlak en volledig volledig zijn voor consument als producent. Er komen dan ook nooit schadelijke stoffen zoals BPA’s vrij.

De constructie is van 18/8 roestvrij staal, wat absoluut de beste optie is om lang koel en warm te houden, maar het is daarnaast ook een materiaal dat tegen een stootje kan.

De Klean Kanteen Thermosfles kan allerlei dranken warm houden tot wel twintig uur lang. Koel houden is nog indrukwekkender: tot wel vijftig uur non-stop!

Dit bedrijf biedt een garantie op hun product van maar liefst tien jaar, omdat ze zo zeker zijn van hun stuk. Ook dit is trouwens goed voor het milieu: want zo hoef je maar zelden een nieuwe thermos aan te schaffen. Bovendien is het product na afloop 100% recycleerbaar.

Je zou verwachten dat je hier heel veel geld voor betaald, maar dat is ook al niet het geval. Top product, dus!

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Kwalitatief en milieuvriendelijk materiaal.
 • 100% recycleerbaar.
 • Licht van gewicht.
 • Veel mogelijkheden qua patronen en kleuren.
 • Verkrijgbaar in verschillende maten.
 • Blijft heel lang warm én koel.
 • Heel mooi design.
 • Schroefdop met handvat.
 • Zeer lange garantieperiode.

Nadelen

 • Geen!

Productspecificaties

 • Inhoud: 355 ml, 532 ml, 592 ml, 800 ml, 946 ml, 1182 ml, 1900 ml
 • Max. aantal uren koeling: 50 uur
 • Max aantal uren warmtebehoud: 20 uur
 • Gewicht: 163 g, 181 g, 345 g, 228 g, 266 g
 • Soort dop: Schroefdop
 • Vaatwasbestendig: nee

milieuvriendelijke thermosfles Klean Kanteen RVS Classic

9. Beste rvs thermosfles: Thermos Everyday

De Thermos Everyday is gemaakt van het beste roestvrij staal dat er is en heeft bovendien een inhoud van één liter. Ideaal als je veel dorst hebt, dus! Met een gewicht van 500 gram is dit product trouwens verrassend licht voor zijn inhoud.

Er wordt gebruik gemaakt van een schroefdop die je ook als mok kunt gebruiken. Onder die schroefdop zit dan weer een tweede deksel die als drukknop dient. Zo voorkom je dat de drank sneller afkoelt en mors je ook niks.

De inhoud van deze beste thermosfles kan tot 8 uur warm en tot 24 uur koel blijven. Ideaal dus voor dagdagelijks gebruik!

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Grote inhoud.
 • Licht van gewicht.
 • Zeer kwalitatief roestvrij staal.
 • Bekertje zit in het deksel geïntegreerd.
 • Mooi design.

Nadelen

 • Geen!

Productspecificaties

 • Inhoud: 1000 ml
 • Max. aantal uren koeling: 24 uur
 • Max aantal uren warmtebehoud: 8 uur
 • Gewicht: 500 g
 • Soort dop: Schroefdop en drukknop
 • Vaatwasbestendig: nee

Thermos Everyday

10. Beste thermosbeker: Tefal Travel Mug

Vind je een thermoskan of -fles nogal groot? Overweeg dan een thermosbeker! Ze doen exact hetzelfde, maar zijn veel kleiner. Bovendien hebben ze meestal een aangenamere coating zodat het product zeker niet uit je handen glipt.

De beste thermosbeker is zonder twijfel deze Tefal Travel Mug. Zoals de naam al doet vermoeden is dit hebbeding ideaal om mee te nemen op reis! En zo draag je ook je steentje bij aan het milieu, want deze thermosbeker is altijd opnieuw bij te vullen in plaats van wegwerpbekers die je maar één keer kunt gebruiken.

Door het compacte formaat, is de isolerende functie wel iets minder sterk. Je houdt koffie of thee (of andere warme dranken) namelijk maar zo’n vier uur warm. Koele vloeistoffen blijven tot zo’n acht uur koud. In totaal kun je trouwens 360 ml in dit product gieten.

Om deze beste thermosbeker te openen, moet je alleen maar op een knopje drukken. Daarna kun je rechtstreeks van je beker drinken. Dit systeem is met één hand te bedienen en volgens reviews is het daarom ook ideaal voor in de auto.

In tegenstelling tot de meeste thermosflessen, kun je dit product wel in de vaatwasmachine steken.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.
 • Ligt prettig in de hand.
 • Kwalitatief en milieuvriendelijk materiaal.
 • Goed doordacht openingsmechanisme (drukknop)
 • Mag in de vaatwasmachine.

Nadelen

 • Kleine inhoud.
 • Houdt maar beperkt warm en koel.

Productspecificaties

 • Inhoud: 360 ml
 • Max. aantal uren koeling: 8 uur
 • Max aantal uren warmtebehoud: 4 uur
 • Gewicht: 400 g
 • Soort dop: Schroefdop en drukknop
 • Vaatwasbestendig: ja

Beste thermosbeker Tefal Travel Mug

Wat maakt een goede thermoskan?

Bij het kopen van een goede thermosfles, zijn er bepaalde dingen waarmee je rekening moet houden. Heb je in de bovenstaande top 10 niet gevonden wat je zoekt? Let dan zeker hier op:

Aantal uren koeling en warmtebehoud

De belangrijkste eigenschap van de beste thermoskan is natuurlijk hoe lang het product jouw drankjes koel of warm houdt. En daar zijn grote verschillen in!

Warm houden lukt meestal gemakkelijker dan gekoelde drankjes ook fris te houden. Kies bij voorkeur voor een product dat zeker 12 uur koud houdt en 24 uur warm.
Kleinere thermosflessen houden meestal minder lang warm of koud, dan grotere exemplaren.

Inhoud

Er zijn goede thermosflessen in zowat alle maten (en vormen) te koop.

De minst grote inhoud begint rond 300 ml, terwijl de grootste exemplaren tot wel 2 liter vloeistof kunnen bevatten!

Het spreekt voor zich dat een exemplaar met een grote inhoud minder geschikt is voor outdoor activiteiten of om mee te nemen op reis. Als je je koffie- of theeverslavig op het werk wilt onderhouden, dan is een thermoskan met een grote inhoud wel een goed idee.

Gewicht

Afhankelijk van wat voor jou persoonlijk de beste thermofles is, moet je ook kijken naar het gewicht.

Als je de thermos voornamelijk wilt gebruiken op je werk voor koffie of thee te drinken, dan speelt gewicht niet zo veel rol. Tenzij je iedere morgen een stevige wandeling maakt om bij je werk aan te komen, natuurlijk!
Ook wanneer je het product wilt gebruiken voor outdoor activiteiten of als alternatief voor een drinkfles is een licht model een goed idee.

Zeker als je op vakantie gaat, raad ik een lichtgewicht thermosfles aan. Ik spreek uit ervaring! Want naast een zware camera (en soms ook mijn statief), heb ik geen zin om nog een loodzware waterfles mee te torsen.
Lichte thermoskannen belasten je rug minder tijdens het wandelen en met een grote inhoud heb je voldoende water om niet dorstig te worden. Ook bij een citytrip is zo’n thermosfles handig. Zo heb je altijd koffie of thee in de buurt en blijft je rug ook hier gespaard.

Materiaal

Bijna elke goede thermosfles wordt gemaakt van roestvrij staal (rvs). Echter zijn daar grote verschillen in te vinden! Daarom raad ik aan om te kiezen voor 18/8 roestvrij staal. Dit is het stevigste materiaal dat je kunt vinden en bovendien maak je er niet zo snel krassen op.

Soort dop

De meeste thermoskannen of -flessen hebben een draai- of schroefdop. Zoals de naam al verduidelijkt, draai je deze dus (stevig!) was over de fles om hem vast te maken of te openen.
Een drukknop wordt eigenlijk alleen gebruikt in grotere thermoskannen. Met een simpele druk op de knop, komt er een straaltje koffie of thee in je beker.

Bij de meeste thermosflessen, kun je de dop ook gebruiken als een soort van glas of beker. Alleen geeft dat vaak één probleem: hoe langer je de dop van de thermos haalt, hoe sneller die koud (of warm) wordt.
Als je dus een goede thermosfles voor outdoor activiteiten zoekt (hiken, wandelen, sporten, citytrips, …), dan zou ik er eentje aanraden waar je rechtstreeks uit de kan kunt drinken. Bovendien wil je in dit geval ook geen extra bekertje mee moeten sleuren.
Een goede optie daarvoor zijn de flessen van Hydro Flask en Klean Kanteen die ik in de top 10 al aanhaalde.

Uit onderzoeken blijkt dat een draaiknop trouwens veel beter isoleert dan een drukknop. Als je dus op zoek bent naar de beste thermosfles om je drank lang warm te houden, kies je daar maar beter voor.

Vaatwasbestendigheid

Sommige thermosflessen kunnen in de vaatwas, anderen niet. Dat heeft vooral te maken met de buitenkant. Door het hete water kan de isolerende werking van buitenaf namelijk verstoord worden.

Als je een thermosfles in de vaatwasmachine mag stoppen, wordt dit altijd uitdrukkelijk vermeld.

Uitgelegd: de werking van een thermosfles

Een thermosfles heeft een dubbele wand waartussen vaccuüm getrokken lucht zit. Doordat de binnenste wand niet in aanraking komt met de buitenlucht, blijft alles wat daarin zit lekker warm of koud.

Via de sluitdop wordt meestal nog de meeste warmte of koelte verloren.

Koffiesmaak uit thermoskan halen

Smaakt Alles wat je in een thermosfles giet naar koffie? Dat is niet zo fijn… Gelukkig is er een simpele oplossing voor!

Zet warm water in je kan en voeg daar drie eetlepels soda aan toe. Laat dit goedje voor een uur of langer weken en spoel je thermoskan daarna uit met water. Je zal merken dat de koffiesmaak helemaal weg is én dat je thermoskan er bovendien terug als nieuw uit ziet! Mogelijke aanslag is door de soda namelijk ook ‘weggeschuurd’.

Wat moet je vermijden met een thermosfles?

 • Zet je nieuwe aankoop alleen in de vaatwasmachine als dit ook uitdrukkelijk vermeld is. De beste thermosfles is vanbuiten niet altijd bestand tegen een hete vaatwasmachine en kan zo de isolatie eigenschappen verstoren. De dop kun je (meestal!) gelukkig wel in de machine plaatsen. Voor een langere levensduur is wassen met de hand aangeraden.
 • Plaats een goede thermosfles ook nooit op het vuur. De buitenkant kan daardoor beschadigd worden, waardoor de thermische eigenschappen niet meer goed gaan werken.
 • In de diepvries zetten. Door de extreem goede isolatie van bovenstaande thermoskannen, zal het water niet eens bevriezen na enkele uren in de diepvries! Ijsblokjes in de thermosfles gooien is dan wel weer een goed idee.
 • Gebruik nooit chloor of een bleekmiddel bij het schoonmaken van RVS thermoskannen! Zij tasten zowel de binnen- als buitenkant aan en dan werkt je fles niet meer goed.

goede thermoskan

Ben je op zoek naar de beste thermosfles omdat je binnenkort een kampeertrip plant? Dan heb je misschien nog wel meer gadgets nodig! Lees daarom zeker ook mijn reviews over het beste kooktoestel voor de camping, verlichtende kampeerlampen of een goed zakmes. En waarom ook zou je ook niet meteen een hangmat kopen? Let dan wel op dat je niet in slaap valt met een halfopen hete thermoskan 😉 !

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.7/5 - (16 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 1. M.J. van Stokkum says:

  Wat een goede adviezen Sam, dankjewel, maar jammer dat je het hebt over de Thermax ‘kan’, echter is het een fles… . Is dat nog te corrigeren?
  Ik zoek namelijk voor in huis een thermoskan die water heel lang heet houdt. Dat vult namelijk zonnepanelen goed aan. Je kunt met de stroom ervan water heet maken en bewaren opdat je ’s avonds voldoende heet water hebt voor instant soep, oploskoffie en thee. Een kan is iets makkelijker te hanteren dan een thermosfles. Ik vond jouw site en zag deze kleine onvolkomenheid. Vriendelijke groet, Maarten

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>