België


België reisgids

Een vakantie in eigen land is altijd leuk. België mag dan geen gigantisch land zijn, toch zit het propvol met leuke bezienswaardigheden, knusse dorpjes en steden, culturele feesten en prachtige historische gebouwen.
Wist je bijvoorbeeld dat België het meeste kastelen ter wereld heeft staan per vierkante kilometer? Dat wilt duidelijk zeggen dat er veel te ontdekken valt. Voor toeristen, maar ook voor het eigen volk!
Niet alleen de bezienswaardigheden van de -ooit- dapperste Galliërs zijn de moeite waard om te bezoeken. De lekkere keuken en ongelooflijke festivals zorgen er voor dat een uitstap in België altijd leuk is.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

 

Plaatsen in België

Brugge | Brussel

België heeft ook mooie natuur! De vele polders, duingebieden of andere beschermde natuurreservaten laten je tot rust komen.

België heeft ook mooie natuur! De vele polders, duingebieden of andere beschermde natuurreservaten laten je tot rust komen.

  Gemiddelde kosten in België

Accommodatie – Een bed in een slaapzaal in een grote stad kost je tussen €15 en €30 per nacht. Wil je graag een budget accommodatie, maar wil je je privacy niet opgeven? Voor een een- of tweepersoonskamertje betaal je minstens veertig euro per nacht.
Drie of viersterrenhotels zijn een pak duurder. Gemiddeld starten ze vanaf €70 per nacht.
Voor een volledig overzicht aan accommodaties raad ik aan om te kijken naar Booking.com en/of Trivago om te vergelijken. Citytrips of leuke uitstapjes met kortingen vind je ook via TravelBird.
Voor jeugdherbergen en hostels kijk je best ook een op HostelsClub voor extra mogelijkheden.

Eten – Afhankelijk van waar je je bevindt kost uit eten gaan in België niet heel veel. Tijdens de lunch kan je naar een broodjeszaak afzakken. Daar worden belegde broodjes verkocht. Prijzen beginnen meestal rond €3 voor een half stokbrood met kaas en groentes. Fastfoodketens kosten je tussen €8 en €10 voor een menu. Bij een frituur kan je al een pak frietjes met saus, drankje en een frikandel opsmullen voor ongeveer acht euro.
Ga je liever op restaurant wat Belgische specialiteiten uitproberen? Ga dan tijdens de middag. In de meeste restaurants wordt lunch geserveerd en dat kost maar tien tot vijftien euro. Hiervoor krijg je een voorgerecht, hoofdgerecht en vaak ook een dessert.
Eet je à la carte? Dan betaal je tussen €12 en €25. Mosselen met frietjes kosten je tussen €18 en €20, een steak frites ongeveer hetzelfde.
Een lekkere Brusselse of Luikse wafel kost €2 tot €3, en als je er chocolade of fruit overheen laat strooien betaal je daar wat extra voor.

Vervoer – Klein zijn heeft zo zijn voordelen! Alle steden en dorpjes zijn heel goed bereikbaar in België. Van de ene stad naar de andere kan je normaal heel vlot pendelen met de NMBS. In vergelijking met andere Europese landen zijn treintickets ook vrij goedkoop. Van Brussel naar Gent betaal je bijvoorbeeld maar €9.
Een weekendbiljet (vrijdag na 19u tot zondagavond) gaat heen en terug en is 50% goedkoper dan de standaardprijs.
Een Go pass kost €50 voor jongeren onder de 26 en laat je kiezen van welk station naar welk station je gaat voor maar €5 per rit (10 per kaart), een Go Unlimited Week pas (-26j) kost je €12/week of €25 per maand.
Voor bussen en trams kan je in de Vlaamse steden rekenen op De Lijn. Een papieren ticket voor deze vervoersmiddelen kost €3, een ticket via SMS €1,80 en een tien beurten kaart €14 (€1,4 per rit).
In Wallonië wordt De Lijn vervangen door TEC. Daar betaal je voor een papieren kaartje €2,10. Voor een dagpas betaal je €5.

Brugge is de lievelingsplek van de meeste toeristen. Met de mooie kanalen en geschiedenis is het dan ook de moeite waard!

Brugge is de lievelingsplek van de meeste toeristen. Met de mooie kanalen en geschiedenis is het dan ook de moeite waard!

  Tips om geld te besparen in België

Weekendbiljetten – In het weekend worden retour treinbiljetten 50% goedkoper. Ga dus zeker in het weekend eens op verkenning naar enkele andere steden. Belgische steden zijn niet heel groot en je kan één stad vaak al op een dag verkennen.

Biertjes drinken – Als je alcohol wilt drinken is bier het goedkoopst. De minimumprijs staat vast op €2,5 voor een drankje. Probeer gerust wat verschillende biertjes uit! België staat er immers voor bekend…

Gratis musea – Op bepaalde dagen van de maand zijn er heel wat gratis musea te bezoeken in de grote steden. In Brussel is dat vooral op de eerste woensdag en zondag van de maand, maar ook in andere steden zijn deze dagen vergelijkbaar.

Wandelen – Belgische steden zijn echt niet groot. Vanuit de meeste Belgische stations kan je op minder dan vijf minuten wandelen in het centrum komen. Bovendien zal je door te stappen vaak door veel leukere straatjes wandelen die te smal zijn voor bussen of auto’s.

Vermijd nachtwinkels – Winkels in België zijn meestal maar open tot zes uur ‘s avonds. In de grote steden zijn veel supermarkten nu ook iets langer open, maar als je ook daarna nog iets nodig hebt zal je naar de nachtwinkel moeten hollen. De prijzen in deze kleine winkeltjes zijn meestal een pak duurder. Doe dus je boodschappen op voorhand. De goedkoopste winkelketens in België zijn trouwens Aldi en Lidl.

Eet lunch of ga naar de frituur – ‘s Middags geven de meeste restaurants een vast lunch. Voor een lekker voorgerecht, hoofdgerecht en vaak ook een dessert betaal je tussen €10 en €15 per persoon.
Frietjes van de frituur is iets heel typisch Belgisch en overheerlijk! Voor een groot pak frieten met mayonaise (of ketchup, joppie saus, andalouse, béarnaise, … Belgen houden van sauzen!) betaal je maar €3,5!

Het atomium in Brussel.

Het atomium in Brussel.

  Wat te doen in België

Brugge – In elke reisgids over België staat Brugge helemaal bovenaan. De gezellige, kleine stad werd lange tijd het Venetië van het noorden genoemd. De prachtige herenhuizen en trapjeswoningen sieren het straatbeeld van deze historische stad en de smalle waterweggetjes die overal doorlopen maken het een lieveling onder veel toeristen!

Ieper – Niet zo ver van Brugge ligt Ieper. Hier heeft een groot deel van de wereldoorlog in België zich afgespeeld. De uitgestrekte graven, de kille bunkers en de vele achtergebleven verhalen doen je stil worden.

Gent – Een half uurtje van Brugge ligt Gent. Een prachtige stad met wondermooie gebouwen, fijne steegjes en straatjes en leuke boetiekjes om te verkennen. Als je hier bent móét je ook de Gentse Neuzen uitproberen. Een typisch snoepje van deze regio.

Gentse feesten – Zak je af naar Gent? Denk er dan aan om dit in juli te doen. Tien dagen lang wordt de volledige Gentse binnenstad één gigantisch festival. Overdag zijn er heel wat activiteiten te doen voor jong en oud, maar ‘s avonds en ‘s nachts barst het echte feest pas los. Lees zeker de blogpost over de Gentse feesten van 2016.

Brussel – De hoofdstad van België is uniek! Vlamingen en Walen leven er zonder al te veel moeite met elkaar en tafelen ‘s middags en ‘s avonds in de gezellige historische gebouwen tot ze terug afzakken naar de hypermoderne buildings in het zakenkwartier van de stad. Ga zeker een kijkje nemen naar Manneken Pis en probeer eens een Brusselse wafel uit.

Antwerpen – Vlak tegen de Nederlandse grens ligt de grootstad Antwerpen. In deze stad is modernisme perfect gecombineerd met het oorspronkelijke charme van A’pen.
Het prachtige station, de gezellige Meir, de hippe boetiekjes en tavernes en het uitstekende uitgaansleven zijn zeker een reden om deze stad te verkennen.

Waterloo – Ben je geïnteresseerd in de levensloop van Napoleon? Dan weet je vast wel dat Bonaparte op deze plek definitief werd verslagen en verbannen. Er zijn heel wat memorabilia op deze plek aanwezig die je informeren over het Napoleontische tijdperk, maar de monumentale leeuw van Waterloo is wellicht het bekendst.

Dinant – Dinant ligt in de Waalse (franstalige) provincie Namen of Namur. Het charmante stadje ligt naast de traag voorbij stromende Maas. Het rotsachtige gebied zit prachtig verwerkt in de stad en van aan de overkant krijg je dan ook een prachtig uitzicht over deze unieke stad. Vanuit Dinant kan je ook de Lesse en de Maas met een bootje verkennen. De beste manier om dit te doen is via Kayak. Onderweg zie je ook enkele prachtige kastelen.

De Ardennen – Dinant ligt in feite in de ardennen. Dit zuidelijk gelegen deel van België is erg heuvelachtig en is de groenste regio van het kleine land. Naast prachtige natuurwandelingen kan je er ook ondergronds afdalen in de grotten van Han of Hotton of kennismaken met het Belgische wildlife. Relaxen kan je ook doen in Spa, waar heel wat thermische baden te vinden zijn. In de ardennen vind je ook heel wat interessante monumenten en musea in verband met de wereldoorlogen, maar ook historische gebouwen zijn hier overal te zien.

Belgische lekkernijen – België staat bekend om heel wat heerlijks! De Belgische wafels zijn wereldbekend, maar ook de vele chocoladewinkeltjes beweren dat zij de beste chocolade van de wereld verkopen. Naast deze desserts zijn ook de Belgische bieren wereldvermaard (Meer dan 1200!) en vaak vergeten… De Belgische frietjes! Wat kan er anders zijn aan Belgische frieten? Vraag naar de beste frituur en ga daar een ‘frietje steken”. Je zal versteld staan!

Pairi Daiza – Pairi Daiza werd al verschillende malen uitgeroepen tot het mooiste dierenpark van Europa. Wat begon met een park waar enkel gigantische vogelkooien met tropische vogels stonden, is nu uitgegroeid tot een gigantische dierentuin met heel wat unieke soorten. Panda’s, gorilla’s, Bengaalse tijgers, neushoorns, olifanten, … Noem maar op! Er zijn dagelijks ook heel wat leuke evenementen gepland. Zo kan je je laten natspuiten door de olifanten of de maki’s gaan voederen.

Kastelen – België heeft de meeste kastelen van de wereld in verhouding tot zijn landoppervlakte. Van kleine forten tot gigantische burchten… Elke stad en regio heeft er wel enkele die indrukwekkend zijn. Aanraders zijn het Gravensteen in Gent, het kasteel van Bouillon (Bouillon), Fort van Huy (Huy), de Citadel van Namen (Namur) en de citadel van Dinant (Dinant).

Duinen aan de kust – In het Noordwesten van België zijn er heel wat kuststeden. De uitgestrekte zandstranden zijn in alle seizoenen leuk om langs te wandelen, maar de prachtige natuurgebieden, duinen en polders in deze regio zijn fenomenaal mooi. Gigantische zandhopen met daarop allerlei grassen, terwijl de wind het landschap alsmaar verandert.

Het Gravensteen in Gent. Een gigantisch fort in de binnenstad!

Het Gravensteen in Gent. Een gigantisch fort in de binnenstad!

   Vermijden in België

Geïrriteerd worden door NMBS – De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen is een bedrijf die door de overheid wordt gerund. En de Belgische overheid… Is een beetje sloom! Treinen die later dan voorzien aankomen zijn heel normaal in België. Jaag je dus niet te veel op en geniet van een lekkere wafel uit een van de stationswinkeltjes.

Grootsteden met de auto – België is een van de verstedelijkste landen ter wereld. Daardoor liggen de grootsteden vaak heel dicht bij elkaar en wonen er ook heel wat mensen op een kleine oppervlakte. Als je België verkent is het beter om dat te doen met de treinen (ook al zijn ze vaak te laat…). De wegen in België zijn overbevolkt en je staat al gauw in een file. Daarbovenop zijn de parkeerplaatsen in steden vaak overdreven duur… Als je al een parkeerplekje kan vinden.

Alleen naar de toeristische hotspots trekken – België is een klein land maar toch er is zo veel meer te zien dan alleen Brugge, Antwerpen en Gent. Neem de trein (of de auto) en ga even rond touren. De prachtige Vlaamse en Waalse landschappen zijn zeker de moeite waard om enkele kiekjes van te maken.

De leeuw van Waterloo. Hier werd Napoleon definitief verslagen.

De leeuw van Waterloo. Hier werd Napoleon definitief verslagen.

Citytrips en aanbiedingen België

 Meer info over BelgiëGerelateerde artikels

Bekijk alles  

Het Atomium in Brussel

Atomium Brussel

De eerste Expo na de verschrikkelijke wereldoorlog werd gehouden in het kleine Belgenlandje. Tijdens deze wereldtentoonstelling van ’58 werd het hele Heizelpark omgetoverd tot een internationale smeltkroes van architectuur en toerisme. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het Atomium al na zes maanden af te breken, maar omdat het zo’n geliefd monument bleek te zijn besloot de Belgische overheid om het wat …

Lees verder  

Skydive Spa

skydive spa

Spa ligt vlakbij onze Noorderburen en aangezien ik aan de andere kant van België woon is dat natuurlijk niet bij de deur. Daarom wou ik mijn skydive experience natuurlijk optimaal maken en wachtte ik geduldig af tot de zon nog eens scheen boven ons Belgenlandje. Dat. Maar ook de vervaldatum van mijn cadeaubon zou bijna gaan verstrijken. En dat zou nu …

Lees verder  

Ga op avontuur met Sam | Checkoutsam reisblog