Tallinn


Reisgids Tallinn

Tallinn is de hoofdstad van de noordelijkste Baltische staat, Estland. Het oudste gedeelte van de stad, het feeërieke Vanalinn, trekt de meeste bezoekers aan. De omwalde stad lijkt wel weggeplukt uit een sprookje. De kleurrijke, gebolde daken en de uitstekende keuken en de gezellige atmosfeer die in dit deel van de stad hangt doet je meteen vergeten dat dit ooit een streng, communistisch land was.
Buiten de oude stad werd de kleine metropool uitgebouwd van een sovjet model tot een moderne, Europese stad die almaar populairder wordt onder de vele nieuwsgierige toeristen.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Het Kadriorg paleis van Tallinn ligt even uit het stadscentrum, maar is zeker een visite waard.

Het Kadriorg paleis van Tallinn ligt even uit het stadscentrum, maar is zeker een visite waard.

  Gemiddelde kosten in Tallinn

Accommodatie – Vijf sterren zijn prijzig omdat er niet heel veel zijn. Je betaalt al gauw €140 à €170 voor één nachtje in zo’n hotel. Voor slechts één ster minder vind je al aanbiedingen vanaf (!) €55 per nacht. Een overnachting in drie sterren kan je met een beetje zoekwerk verzekeren voor €30.
Budgetgasten of backpackers vinden jeugdherbergen vanaf zes euro per nacht en budget tweepersoonskamers vanaf €20 per nacht.

Eten – Tallinn is de hemel op aarde als het om eten gaat! Er zijn tal van geweldige restaurants (vaak is reserveren noodzakelijk voor deze toppers!) en duur zijn ze helemaal niet. Voor een voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en een appelcider betaalde ik net geen dertig euro in een van de beste restaurants van de stad. Een hoofdgerecht vind je al snel voor €7 tot €15 per persoon. In goedkopere restaurants kan je eten en drinken voor circa tien euro.

Vervoer – Tallinn is niet zo groot en je hebt het openbaar vervoer eigenlijk zelden nodig. Bepaalde bezienswaardigheden en monumenten liggen even uit het centrum, maar zijn wel goed te bereiken met de tram of bus. Een ticket kost €2 (of €1 voor een student) en kan je bij de chauffeur aanschaffen.
Voor meer comfort (en sneller) kan je ook de Uber app gebruiken. Van het oude stadscentrum tot de ferry haven betaalde ik €6 (ongeveer tien minuten rijden).
Een langeafstandsbus naar Riga kost €17 per persoon. De ferry naar Helsinki iets meer dan €20.

Vanuit de hoogte krijg je een indrukwekkend zicht over Tallinn.

Vanuit de hoogte krijg je een indrukwekkend zicht over Tallinn.

 Tips om geld te besparen in Tallinn

Gebruik Uber – Sommige bezienswaardigheden zijn erg moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. In plaats van dure excursies of taxi’s te nemen kan je in Tallinn ook rekenen op Uber. De smartphone app die je mee laat rijden met locals voor economische prijsjes. Zelf vond ik het vooral handig om met baggage naar de ferry (of de luchthaven) te gaan. Via deze link krijg je je eerste Uber ritje zelf volledig gratis.

Doe een daguitstap naar Helsinki – Als je graag Helsinki wilt zien, raad ik aan om er slechts één dag te blijven. Vanuit Tallinn kan je de ochtendferry nemen en ’s avonds alweer terugkeren. Helsinki is heel duur, en accommodaties zijn er belachelijk prijzig. Je kan dus maar beter blijven overnachten in Tallinn.

Doe de andere staten met de bus – Wil je graag wat meer zien van de Baltische staten? Kies dan niet meteen voor dure vluchten, maar kijk ook eens naar de uitstekende verbindingen via de bussen. Van Tallinn naar Riga kost je maar €15 à €20 en op ongeveer vier/vijf uur ben je daar al. Bovendien hoef je geen extra kosten te betalen voor een taxi, aangezien de busstations bijna pal in het centrum liggen.

Het KGB museum van Tallinn bevindt zich in het voormalige hoofdkwartier van de KGB.

Het KGB museum van Tallinn bevindt zich in het voormalige hoofdkwartier van de KGB.

  Wat te doen in Tallinn

De oude stad – De oude stad of Vanalinn is het populairste stadsdeel van Tallinn. Deze omwalde buurt is bijna volledig autovrij en kan je dus zonder problemen verkennen. In de stad zijn heel veel kerkjes en gezellige pleintjes te zien, net zoals overblijfselen van een lang vervlogen middeleeuwse tijd. Klim gerust een stukje hogerop, want van de hoogste punten krijg je het mooiste uitzicht over Tallinn.

Alexander Nevski kathedraal – De Russisch-orthodoxe Alexander-Nevski kathedraal is niet te missen. Vanuit het oude centrum zie je de kolossale kerk bijna overal opdoemen. Vooral de buitenkant is indrukwekkend. De binnenkant is veeleer sober, zoals bij de meeste orthodoxe kerken.

Kadriorgpaleis – Naar het kadriorgpaleis geraak je het makkelijkst door de bus of tram te nemen. Op ongeveer tien minuten kom je aan het kadriorgpark en van daar is het nog slechts vijf minuutjes wandelen voor je het mooie paleis ziet opdoemen. Het kleurrijke kasteel heeft ’s zomers prachtig onderhouden tuinen, maar ook vanbinnen ziet het gebouw er grandioos en verzorgd uit. Binnenin is een museum ondergebracht, maar ook het interieur van de woonst zelf is erg mooi om te bezichtigen.

KGB museum – Het viru hotel (niet te missen; vijf minuutjes uit het oude centrum) werd vroeger opgericht om de grote toestroom van toeristen naar Tallinn aan te kunnen. In de Sovjet periode waren toeristen tegelijkertijd erg geliefd en gehaat, want zij brachten immers sterke buitenlandse valuta met zich mee. Om deze toeristen in de gaten te houden werd de 23ste verdieping van het Viru hotel in het geheim bezet door de KGB diensten. Voor €10 krijg je een rondleiding door de kleine kantoorruimtes, maar het zijn vooral de knotsgekke verhalen die je bijblijven.

Seaplane harbour museum – Dit maritieme museum werd volledig ondergebracht in een oude hangar (met een rijke geschiedenis op zichzelf, trouwens!) en stelt een duizelingwekkend aantal boten, zeemijnen en legervoertuigen tentoon. Het museum gaat voornamelijk over oorlog voeren op zee, maar ook over de evolutie van allerlei watervaartuigen. Buiten het museum kan je ook nog enkel functionerende boten betreden met je toegangsticket.

Het vrijheidsplein van Tallinn loodst je al gauw naar de knusse straatjes van de hoofdstad van Estland.

Het vrijheidsplein van Tallinn loodst je al gauw naar de knusse straatjes van de hoofdstad van Estland.

  Vermijden in Tallinn

Niet reserveren bij restaurants – Als ik naar een goedkope vakantiebestemming ga, probeer ik altijd de beste restaurants te bezoeken. Daar zijn er in Tallinn redelijk wat van, maar al deze restaurants zijn vrij klein… Zelf ging ik naar het Rataskaevu en Vegan V restaurant en ik had héél veel geluk dat ik bij beiden uiteindelijk een plaatsje kon bemachtigen. Een van de diensters vertelde me dat het restaurant namelijk al enkele maanden volgeboekt was…

Lang op voorhand naar de ferry gaan – Zelf dacht ik dat een ferryboot naar Helsinki hetzelfde zou werken als een vliegtuig; minstens twee uur op voorhand aanwezig zijn. Maar niets is minder waar! Ik wachtte er geduldig anderhalf uur tot de eerstvolgende mensen ook aankwamen. Je mag tot een kwartier op voorhand inchecken, en dat inchecken gaat vliegensvlug. Slaap dus maar wat langer uit!

Een mysterieuze mist hangt soms over Tallinn... Maar dat maakt dit feeërieke plekje alleen maar mooier!

Een mysterieuze mist hangt soms over Tallinn… Maar dat maakt dit feeërieke plekje alleen maar mooier!

 Meer info over Tallinn

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 3 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Meer lezen?

Bekijk alles  

11 bezienswaardigheden in het mooie Tallinn

Bezienswaardigheden Tallinn

Als je meer te weten wil komen over de geschiedenis van deze Baltische staat is dit museum exact wat je zoekt. Het bestaat uit maar liefst 76 gebouwen, uitgestrekt over 80 hectaren bosgebied en land, die het verhaal van honderden jaren geschiedenis vertellen. Het is zelfs zo groot dat er een kerk, herberg, brandweer en enkele schoolgebouwen zijn. Het museum …

Lees verder  

Tallinn naar Helsinki met de ferry

Tallinn naar Helsinki ferry

Rond 9:30u kwam ik aan in het meest oostelijk gelegen Scandinavische land, en na ongeveer een kwartiertje lopen kon ik mijn zware backpack in de jeugdherberg achterlaten. Het verschil in prijzen met Tallinn kon niet groter zijn. Al snel het tweedubbele, maar meestal het driedubbele of zelf meer. De culinaire restaurants die ik in Tallinn bezocht zullen hier iets minder snel …

Lees verder  

Lekkere restaurants in Tallinn

Rataskaevu 16 Tallinn

Tijdens bijna al mijn reizen gebruik ik TripAdvisor wel een keer om restaurants op te zoeken die de moeite waard zijn. Dat en tips van locals of gidsen geven mij altijd wel enkele watertandende momenten in restaurants! Hier ging ik helemaal los en ging ik naar de beste restaurants van Tallinn, want erg duur waren ze niet. En een beetje genieten …

Lees verder