Reykjavík


3/5 - (2 stemmen)

Reykjavik reisgids

Meer dan de helft van de bevolking van IJsland woont samen in de knusse hoofdstad in het zuidwesten van het land van vuur en ijs, maar toch voelt het nooit aan alsof je in een grootstad aanwezig bent. Je kan Reykjavík eenvoudig in een halve dag rondstappen. Even opwarmen in een hippe eettent of koffiehuis en je bent weer klaar om de stad met zijn unieke architectuur verder te verkennen.
Naar dit land kom je niet voor een citytrip, maar wel voor de natuur. Reykjavík is het perfecte uitgangspunt om de ruige en buitenaardse natuur van dit bijna verlaten eiland te gaan ontdekken tijdens een heuse rondreis door IJsland. Op enkele kilometers van de stad krijg je ogen tekort om al dat natuurschoon in je op te nemen. Na een lange dag kan je voldaan terugkeren naar het schattige stadje dat is voorzien van alle moderne luxe maar toch zo centraal in de schitterende wildernis van IJsland ligt.

[widgets_on_pages id=”topad”]

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Het uitzicht van op de kade van Reykjavik. Slechts enkele kilometers verder ligt al dat natuurschoon!

Het uitzicht van op de kade van Reykjavik. Slechts enkele kilometers verder ligt al dat natuurschoon!


  Gemiddelde kosten in Reykjavik

Accommodatie – Prijzen voor jeugdherbergen en hostels vallen verrassend goed mee. De enige voorwaarde is dat je lang genoeg op voorhand boekt. Want deze goedkope plekken zitten natuurlijk razendsnel vol… Voor een hostel betaal je tussen 15 en 35 euro per nacht. Voldoende budgethotels ook in Reykjavík. Een dubbele kamer vind je al voor 50 euro. Soms zijn er ook eenpersoonskamers te vinden. Die kosten 35-45 euro.
Een iets luxueuzer hotel kost je minstens 75 euro per nacht. Veel hangt ook af van het seizoen waar je in boekt. Zowel winter als zomer zijn populaire seizoenen bij toeristen. Daartussenin zakken de prijzen een beetje lager.
Voor een volledig overzicht van accommodaties in Reykjavik kan je kijken op Booking en Trivago.

Eten – Voeding in Reykjavík is ontzettend duur. In de supermarkt betaal je al vier euro voor een diepvriespizza en 10-12 euro voor een opwarm lasagne. Naar een restaurant gaan is dan ook veel duurder. Het goedkoopste dat je zal vinden ligt tussen 20 en 25 euro. Wil je graag je tanden zetten in enkele Ijslandse specialiteiten (walvis, papegaaiduiker, …) wees dan bereid om tussen 50 en 70 euro p.p. neer te tellen.

Vervoer – Met Straeto kan je voor bijna drie euro (400 ISK) een enkele rit maken. De meeste bezienswaardigheden in Reykjavík zijn op wandelafstand van elkaar. Zelf Perlan is op een klein uurtje te bereiken van het centrum.
Van de luchthaven naar het centrum neem je het best een charterbus. Afhankelijk van de maatschappij kost een enkel ticket je tussen 15 en 17 euro.

De 'Blue lagoon' ligt op minder dan een uurtje van Reykjavik. Dit buitenbad is gevuld met thermische wateren.

De ‘Blue lagoon’ ligt op minder dan een uurtje van Reykjavik. Dit buitenbad is gevuld met thermische wateren.

  Tips om geld te besparen in Reykjavik

Kraantjeswater – Ongelooflijk hoe duur water in een flesje kost. Bespaar drie tot vier euro per keer dat je je flesje met kraantjeswater vult. Het kraantjeswater in IJsland is trouwens erg zuiver aangezien het door vulkanisch gesteente schoon wordt gehouden. Veiliger kraantjeswater krijg je niet.

Zelf koken – Zeker van belang als je voor langere tijd in Reykjavík wenst te blijven. Zoek op voorhand uit of je een keukentje ter jouwer beschikking hebt. Zelf koken bespaar je tot 75% op restaurantkosten. Een hele hoop geld als je het mij vraagt…

Betaal zoveel mogelijk met je kaart – Sommige automaten in Reykjavík vragen drie euro extra + wisselkoersprovisie + allerlei andere kosten. Als je met je kaart betaalt, betaal je alleen waarvoor je hebt getekend en geen cent meer. Het is al duur genoeg!

Enkele typisch uitziende huisjes van Reykjavik, verstopt achter een bevroren meer.

Enkele typisch uitziende huisjes van Reykjavik, verstopt achter een bevroren meer.

  Wat te doen in Reykjavik

Meer tips nodig? Lees ook dit artikel: Bezienswaardigheden in Reykjavik en dingen om te doen.

Tours, tours, tours! – Doe elke dag wat nieuws! Vanuit Reykjavík is er voldoende te bezichtigen. Denk bijvoorbeeld aan een Golden Circle tour van IJsland, een snorkelsessie tussen twee continenten, walvissen spotten, noorderlicht tours, … Je kan eenvoudig enkele dagen vullen!
Je kan de leukste tours vanuit Reykjavik boeken met een tour operator, maar natuurlijk kan je ook alles zelf bezoeken als je een auto huurt in IJsland.

Phallological Museum – Of, even kort door de bocht, het penis museum. Een klein museumpje die heel wat fallussen tentoonstelt. Indrukwekkend of… Beangstigend? Wat mij vooral bijbleef was het constante gegniffel en gegiechel van oudere mensen. Wat zijn we toch preuts allemaal!

Hallgrimskirkja – Een grote kerk die meer doet denken aan een kathedraal. Geïnspireerd door basaltformaties uit de natuur is de Hallgrimskirkja zonder twijfel één van de mooiste kerken die ik al zag. Binnenin is de kerk volledig wit en erg sober. Een groot contrast met de buitenzijde van de kerk. Vergeet niet om ook een ticket te kopen om naar de top van de kerk te gaan. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over Reykjavík. Een ticket kost 500 ISK.

Walvissen spotten – Via een tour of aan de kade. Als je geluk hebt zwemt er een walvis langs de kade voorbij. Geen geluk? Dan kan je nog altijd een walvis safari ondernemen. Je wordt bijna gegarandeerd dat je enkele walvissen ziet zwemmen.
Lees hier meer over walvis safari’s.

Golden circle – Eén van de grootste trekpleisters in IJsland. is de Golden Circle Bekijk de originele Geysir, de grootste waterval van Europa en nog heel wat andere natuurfenomenen die meer dan de moeite waard zijn.

Je krijgt niet alleen van de Hallgrimskirkja een mooi uitzicht over Reykjavik! Vanuit het Perlan gebouw zie je nog meer!

Je krijgt niet alleen van de Hallgrimskirkja een mooi uitzicht over Reykjavik! Vanuit het Perlan gebouw zie je nog meer!

  Vermijden in Reykjavik

Lang verblijf – Een halve dag, maximum één dag. Zo lang heb je nodig om de hoofdstad van IJsland rond te stappen. Probeer zoveel mogelijk uitstapjes te boeken zodat je in de tussentijd de stad wat kan verkennen.

Bepaalde Ijslandse specialiteiten – Vermijden is een groot woord. Maar sommige specialiteiten zijn gewoon… Niet bepaald lekker… Walvis en papegaaiduiker schijnen dan wel weer een streling voor de tong te zijn. Schapenkop en Groenlandse haai… Iets minder lekker.

Helemaal alleen verder reizen – Probeer een groepsreis te fixen of ga met enkele andere mensen op weg. Er wonen in volledig Ijsland maar 300.000 mensen en 250.000 daarvan wonen in Reykjavík. Als je tijdens een individuele rondreis in IJsland in de weidse natuur verdwaald, ben je maar beter niet alleen!

Even rijden en je komt zo in de prachtige natuur van Ijsland terecht!

Even rijden en je komt zo in de prachtige natuur van Ijsland terecht!

 Meer info over Reykjavik

3/5 - (2 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 3 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 
Check Out Sam