Reisgids Petra, Jordanië

Het prachtige Petra ligt centraal in Jordanië, op slechts enkele tientallen kilometers van de grens met Israel. Dit UNESCO werelderfgoed werd niet zo lang geleden nog uitgeroepen tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen. Het gigantische domein bestaat uit graftombes en woningen die uit de rode zandsteen zijn gehakt door de Nabateeërs. Een beschaving die bijna tweehonderd jaar voor Christus hun hoofdstad stichtte.
Na veroveringen en een verbeterde handelroute liep de stad leeg. Het was pas in 1812 dat de Zwitser Jean Louis Burckhardt de stad herontdekte, waardoor het nu dagelijks duizenden nieuwsgierige toeristen kan ontvangen.

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Uitstapjes
   |    Stedentrips aanbiedingen

De doorgang van de schatkamer naar het klooster in Petra.

De doorgang van de schatkamer naar het klooster in Petra.

  Gemiddelde kosten in Petra

Om het park te betreden moet je vrij veel betalen. Voor één dag toegang betaal je 50 JOD. Voor twee dagen 55 JOD en voor drie dagen 60 JOD. Vergeet ook niet dat je voor Jordanië een visum nodig hebt en dat daar ook kosten aan verbonden zijn.

Accommodatie – Als je Petra wilt bezoeken, moet je naar accommodatie zoeken in Wadi Musa. Doordat Petra dé bezienswaardigheid is van Jordanië liggen prijzen hier vaak iets hoger dan in de rest van het land.
Gelukkig hoef je niet te vrezen, want de kamers zijn nog steeds goedkoop. Hostels zijn er niet in de omgeving van Petra, maar voor een budget tweepersoonskamer betaal je maar rond €16 à €20.
Een driesterren hotel begint al bij amper €30 per nacht.
Een volledig overzicht aan accommodatie kan je terugvinden op Booking.com en Trivago.

Eten – In de verborgen stad zelf zal je heel wat meer betalen voor wat te eten, maar daarbuiten vallen de prijzen best mee. Een eenvoudige lunch kost je tussen 3 en 5 JOD per persoon. Een iets uitgebreidere lunch tot 10 JOD.
In Petra zelf heb je twee restaurants. In het ene betaal je 17 JOD voor een buffet lunch, in het andere 10 JOD per persoon.

Vervoer – In Petra heb je geen vervoer nodig. In feite kan je alles te voet doen. Toch heb je ook de mogelijkheid om de stad op een iets originelere manier te ontdekken. Dat kan op een ezeltje of op een kameel.
Om even te poseren op een kameel voor de schatkamer betaal je tussen 6 en 10 JOD per persoon. Vraag gerust om ook even samen op de foto te mogen. Je betaalt immers genoeg!
Om echt een ritje te maken op de kameel (Vijf à tien minuten) betaal je 15 tot 30 JOD.
Van de schatkamer naar het klooster gaan op de rug van een ezel kan je doen voor 7 à 10 JOD.

De toegangsweg tot het mysterieuze Petra met hier en daar al enkele overblijfselen.

De toegangsweg tot het mysterieuze Petra met hier en daar al enkele overblijfselen.

 Tips om geld te besparen in Petra

Neem je eigen lunch mee – In plaats van veel geld uit te geven aan eten in Petra, neem je beter zelf je lunch mee. Natuurlijk kan je ook wat buiten Petra gaan eten, maar dat zou je veel tijd kosten aangezien deze zandstad zo groot is.

Afdingen – In Petra kan je overal afdingen (met uitzondering van de entree). Rijden op een kameel of ezel? Je krijgt er makkelijk enkele dinars van af! Hetzelfde geldt voor de vele winkeltjes en souvenir shops die je er terug vindt.

Zeg gewoon ‘nee’ – Onze gids (een local uit de regio) zei het meteen bij onze aankomst: “Zeg niet ‘Nee, misschien later.’, zeg gewoon ‘nee’.”
De winkeliers of kamelenhoeders blijven je anders volgen en lastigvallen en vertellen je dat je had gezegd ‘later’. Om geen problemen te krijgen, en geen geld te verliezen, ben je dus beter kortaf.

Sommige Bedoeinen leven nog steeds in de graftombes en grotwoningen van Petra.

Sommige Bedoeinen leven nog steeds in de graftombes en grotwoningen van Petra.

  Wat te doen in Petra

De schatkamer – De schatkamer, the treasury of al-Khazna is het bekendste monument van Petra. Na een wandeling van ongeveer twee kilometer eindigt de opengesperde rotsformatie in een groot plein met uitzicht op de gigantische graftombe. Hoe vroeger je hier komt, hoe beter. Want tegen de vroege voormiddag staan hier honderden toeristen samen met kamelen en ezels voor het monument te poseren.

Het klooster – The monastery of het klooster (al-Deir) is het andere monument die zo veel bekendheid vergaarde. Deze mooie tempel is heel wat minder versierd dan de schatkamer en wordt om die reden als een tempel beschouwd en niet als een graftombe. Om naar de tempel te klimmen moet je wel een inspanning leveren. Er moeten immers 800 trappen worden beklommen! Heb je daar geen zin in? Huur dan een ezeltje om de steile klim voor jou te maken. In de namiddag is het grootste deel van de klim in schaduw gehuld.

Siq – Nadat je je entree hebt betaald, kom je al gauw terecht in de siq. Tussen twee gigantische heuvels is een grote opening gemaakt die je uiteindelijk naar de schatkamer brengt. Door deze bijna anderhalve kilometer lange doorgang rijden geregeld paarden of rijdieren met karren. Aan de zijkanten vind je uitgehakte goten, zodat de Nabateeërs regenwater konden opslaan en door de stad voeren.

Petra by night – Als je denkt dat dit wereldwonder overdag al indrukwekkend is, raad ik ook om Petra ’s avonds te gaan ontdekken. Iedere maandag, woensdag en donderdag neemt een gids je mee tot aan de schatkamer van Petra die voor de gelegenheid verlicht wordt met 1500 kaarsen. Om dit prachtige evenement mee te maken betaal je 17 JOD en kinderen onder de tien mogen gratis binnen.

Het klooster (monastery) van Petra kan je aanschouwen na een klim op de 800 trappen!

Het klooster (monastery) van Petra kan je aanschouwen na een klim op de 800 trappen!

   Vermijden in Petra

Dierenmishandeling – Hoewel het ondertussen al een pak beter is geworden, zijn er af en toe nog vormen van dierenmishandeling in Petra. In de meeste gevallen gaat het om de ezels, maar soms ook de kamelen en paarden. Zie je dat dit gebeurt? Maak de eigenaar er dan op attent. Indien je toch nog van dit dierenleed ziet kan je naar de toeristenpolitie bellen (+962 3 2156487) of een mailtje sturen naar info@pra.gov.jo.

Monumenten beklimmen of binnengaan – De meeste monumenten mag je niet beklimmen of binnen gaan. Respecteer deze vraag, zodat de monumenten goed bewaard kunnen blijven. De graftombes en grotwoningen die wel mogen worden binnengegaan zijn duidelijk aangegeven.

Te laat aankomen – Petra is gigantisch groot! Het is dus beter dat je op tijd vertrekt om zo het meeste uit je dag te halen. Bovendien zijn er ’s morgens véél minder toeristen, waardoor je dit wereldwonder bijna in je eentje kan bezichtigen.

Slippers of slecht schoeisel – De ondergrond zit vol met steentjes, rotsen en heel wat stof. Draag bij voorkeur dichte schoenen met dewelke je een hele poos kan stappen. De afstanden in Petra zijn immers vrij groot en vaak moet je ook wat klimmen.

Op maandag, woensdag en donderdagavond wordt de schatkamer verlicht met duizenden kaarsen!

Op maandag, woensdag en donderdagavond wordt de schatkamer verlicht met duizenden kaarsen!

 Uitstapjes naar Petra

Regel je zelf je excursie naar Petra? Of laat je je liever bijstaan door een informatieve gids die bovendien ook nog eens alle verkopers op een afstandje houd? Kijk eens naar deze excursies vanuit Jordanië of vanuit Israel:

» Alle tours en excursies in Petra

 Meer info over Jordanië

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 3 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Meer lezen?

Bekijk alles  

20x Bezienswaardigheden Jordanië: Wat te doen? + Tips & info

bezienswaardigheden Jordanie

Voor veel mensen is Petra de enige van de bezienswaardigheden van Jordanië die ze kennen. Deze uit zandsteenrotsen gehakte stad is dan ook echt heel speciaal en wordt wel één van de wereldwonderen uit de Antieke tijd genoemd. De overbekende grootste façade, de Al Khazneh of “De Schatkamer”, lijkt wel op een Romeinse tempel. Maar Petra was in feite de …

Lees verder  

Petra, Jordanië

petra jordanie

Rond acht uur dertig kwamen we aan in de voormalige hoofdstad van de Nabateeërs. De volledige stad strekt uit over enkele tientallen kilometers en is volledig uitgehakt in rode zandsteen. Door veroudering, erosie en hevige regenval zijn heel wat van de voormalige huizen en tombes spijtig genoeg al ingezakt of verdwenen. Maar gelukkig blijft er nog meer dan genoeg over …

Lees verder  

Check Out Sam