Rabat


Rabat reisgids

Rabat is gelegen aan de Atlantische kust en is de hoofdstad van Marokko. Rabat is samen met Meknes, Fes en Marakech één van de vier koninklijke steden van Marokko. Je ontdekt hier vier wijken die de moeite waard zijn om te bezoeken. In het noorden ligt de kasba van de Oudaya's (kasba = vesting). De medina wordt in het westen en zuiden deels begrensd door muren. In het noordoosten zie je de Hassantoren en het Mausoleum van Mohammed V en in het zuiden vindt men resten van de Romeinse stad Sala of Chellah. Diverse volkeren en dynastieën hebben in de loop der eeuwen hun stempel achtergelaten op deze stad. Je kan in Rabat ook een bezoek brengen aan een archeologisch museum. Je vindt er collecties die thematisch zijn gerangschikt en de vondsten gaan terug tot de prehistorie.
Rabat heeft ook een tramnetwerk tot aan de voorstad Salé.

[widgets_on_pages id=”topad”]

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

hassan II mausoleum rabat

Het mausoleum van Mohammed V, hetzelfde domein waar ook de Hassan II toren staat.

  Gemiddelde kosten in Rabat

Accommodatie – Rabat is niet zo duur om in te overnachten. Er zijn grote prijsverschillen waarneembaar tussen Rabat en meer toeristische steden zoals Marrakech.
Als je geluk hebt, kan je al een vijfsterrenhotel boeken voor €100. Een viersterrenhotel wordt meteen nog een pak goedkoper! Voor gemiddelde prijzen rond €50 baad je al in ongekende luxe!
De prijs voor drie sterren ligt vreemd genoeg gelijklopend met hotels van vier sterren.
Budgetreizigers kunnen in Rabat al overnachten voor €25 à €30 per nacht. Kijk zeker ook eens naar het nabijgelegen Salé. Deze voorstad ligt vlakbij, is veel rustiger en de prijzen zijn er vaak beduidend lager.

Voor een overzicht aan accommodaties en prijzen raad ik aan om te vergelijken tussen Agoda, Booking en Trivago.

Eten – Op restaurant gaan in Rabat kan al voor enkele euro’s! Bovendien is het Marokkaanse eten er heerlijk. Een hoofdgerecht kan al voor minder dan drie euro. Wil je ook nog een dessert? Dan kost je dat nog twee à drie euro extra. Een Marokkaanse muntthee kost doorgaans minder dan één euro, terwijl een frisdrank eerder €1,5 zal kosten.

Vervoer – Als je buiten Rabat niet heel veel gaat bezichtigen, kan je de stad eigenlijk makkelijk te voet bezoeken. De enige uitzondering is wellicht Chellah. Deze necropolis ligt immers enkele kilometers van de andere bezienswaardigheden vandaan.
De tram van Rabat naar Salé kost 60 eurocent. In plaats van de tram kan je ook op de roeiboot meevaren. Daarvoor betaal je 5 à 6 dirham per persoon.

Openbaar vervoer is er niet in de stad zelf, maar gelukkig zijn er honderden taxi’s die je graag mee willen nemen. Er zijn geen vaste prijzen of tarieven, dus onderhandelen is een must!
De originele prijs die de taxichauffeurs voorstellen kan altijd goedkoper. Probeer 30% tot 50% minder te betalen dan wat oorspronkelijk wordt voorgesteld.

rabat medina

De medina van Rabat. Een paradijs voor shopaholics!

 Tips om geld te besparen in Rabat

Afdingen – Als er één ding is waardoor je héél veel geld kan besparen in Rabat, dan is het wel door te marchanderen. Bijna overal waar je gaat moet je de prijs zelf betalen. Taxi’s, marktjes, winkels, … Het wordt soms een beetje irritant maar het maakt gewoon deel uit van de Marokkaanse cultuur. Afhankelijk van wat je aanschaft is een korting van 20 tot 50% heel normaal.

Doe alles te voet – De afstanden tussen alle bezienswaardigheden van Rabat zijn niet onoverkomelijk. Door te stappen mis je bovendien niets van al dat moois dat deze Marokkaanse hoofdstad te bieden heeft!

Overnachten in Salé – Rabat is zeker niet de duurste stad van Marokko, maar toch kan je wel wat geld besparen op je accommodatie. Door te logeren in het nabijgelegen Salé kan je prijzen stevig doen dalen. Salé ligt op 25 minuten stappen van Rabat, of 5 minuutjes met de tram of boot. Bovendien is Salé zelf ook heel aangenaam om te verkennen.

Neem zonnecrème mee – Eén ding dat echt wel duur is in Rabat is zonnecrème. Voor een kleine tube betaal je minstens €20. In winkeltjes en apotheken verkopen ze trouwens alleen maar factor 50 of meer. Iedereen die een kleurtje wilt krijgen voorziet dus maar beter hun eigen zonnebrand!

medersa salé rabat

De Medersa van Salé ligt net buiten Rabat, maar is de omweg zeker waard!

  Wat te doen in Rabat

Kasba van de Oudaya’s – Verscholen naast de Andalusische tuinen van Rabat ligt de gezellige kasba van de Oudaya’s. De straten met de witgekalkte huizen zijn bijna volledig verlaten. Een groter contrast met de Marokkaanse hoofdstad kan bijna niet!
Ga zeker even genieten van een muntthee op het panoramische terras van de kasba. Het is er heerlijk vertoeven met prachtige uitzichten!

Andalusische tuinen van Rabat – Recht tegenover de omwalling rond de medina ligt nog zo’n dikke muur. Hierachter vind je geen levendige markt terug, maar wel een prachtig onderhouden tuin. Tropische bloemen en planten fleuren en geuren de binnenplaats op en voorzien schaduw om even onder af te koelen.

Necropolis van Chellah (Sala) – Spijtig dat de necropolis van Chellah een beetje uit het centrum ligt, want het is echt een van de mooiste bezienswaardigheden die Rabat rijk is. Lang geleden zwaaiden tal van beschavingen hier de plak, maar daar kwam heel plots een einde aan. Vandaag de dag zie je nog prachtige overblijfselen en een mooi onderhouden tuin. Dé attractie van de necropolis blijven wel de tientallen ooievaars. Zij nestelen zich maar al te graag op de ruïnes en klepperen er op los!

Salé – Vlakbij Rabat ligt Salé, een voorstad die op zich al een bezoekje waard is. De stad is een echt doolhof aan smalle steegjes en straatjes. Ook hier vind je een mooie medina, een mooi kasba en andere prachtige gebouwen terug. Ga zeker langs in de kleinste madrasa van Marokko. een Islamitische leerschool met een ongelooflijk interieur.

De medina – Iedere stad van Marokko heeft wel ergens een medina (= oude stad) verstopt zitten. Die van Rabat is niet bijzonder groot, maar desalniettemin geweldig om door te slenteren. Tussen de smalle straatjes lopen duizenden koopjesjagers, op zoek naar de beste deals. De medina is het hart van Rabat!

De begraafplaatsen van Rabat – Tienduizenden graven sieren de omgeving rond Rabat. De schotse en scheve graven zijn een prachtige bezienswaardigheid. Of je ze nu van veraf of van dichtbij gaat bekijken. Sommige grafzerken zijn heel mooi versierd, anderen blijven heel sober. Overwoekerd door grassen en planten is het in ieder geval iets dat je gezien moet hebben!

De Hassantoren en het mausoleum – Naast de medina van Rabat vind je de indrukwekkende Hassan II toren met daarachter het Mausoleum van Mohammed V.
Het was ooit de bedoeling dat deze toren de hoogste minaret ter wereld zou worden, en de zuilen die daarvoor staan moesten ook de grootste moskee gaan vormen. Echter werden de bouwwerken nooit afgemaakt en ziet het monument er nog helemaal hetzelfde uit als enkele honderden jaren geleden.
In het prachtige mausoleum aan de achterkant van de toren ligt de erg geliefde Mohammed V begraven.

kruiden rabat

Geurig en heel kleurig. De gedroogde kruiden en specerijen van Marokko.

  Vermijden in Rabat

Prijzen niet op voorhand vragen – Vraag bij alles wat je koopt meteen de prijs (of een prijskaart). Als je dat niet doen, zullen heel wat mensen je proberen op te lichten door een veel hogere prijs te vragen.

Niet afdingen – Nog iets wat je echt moet durven in Rabat: afdingen. De oorspronkelijke prijs is bijna altijd veel te hoog. Er kan altijd een fikse korting worden bedongen. Loop gerust verder als de handelaar niet mee wilt zakken, bijna alle winkeltjes verkopen immers dezelfde producten en doen er niet moeilijk over om tegen goedkope prijzen te verkopen.

Zomaar de hulp van iemand aanvaarden – Spijtig genoeg is de spontane hulp van Marokkanen niet altijd gratis… Wanneer je verloren bent gelopen zijn er altijd wel enkele mensen die je graag terug op het rechte pad zetten. Maar niets is gratis in Marokko! Enkele dirham’s zijn normaal wel genoeg.

Te korte kledij – Rabat is vrij conservatief. Als je liever geen priemende en veroordelende blikken naar jou ziet staren draag je best ietwat bedekkende kledij. T-shirts leken mij niet echt een probleem, maar shorts (zeker bij vrouwen!) lijken iets minder geaccepteerd.

chellah omwalling sala rabat

De omwalling rond Chellah of Sala. De necropolis waar ooievaars zich helemaal thuis voelen!

Stedentrips en aanbiedingen in Rabat

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Marokko

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 3 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Meer lezen?

Bekijk alles  

15x De mooiste riads in Marrakech

mooiste riads marrakech

Riad komt van het Arabische woord ‘ryad’ wat dan weer tuin betekent. Een riad is dus eigenlijk een traditionele Marokkaanse woning dat gebouwd is rondom een tuin. Vroeger werden deze huizen vooral bewoond door rijke families, maar de laatste jaren zijn heel wat riads omgebouwd tot prachtige hotels of B&B’s. Deze bijzondere vakantiewoningen liggen vaak in de medina, het oude …

Lees verder  

De Majorelletuin van Yves Saint-Laurent in Marrakech

Majorelletuin Marrakech

  We weten nu al dat de tuin werd aangelegd door Jacques Majorelle en later werd onderhouden door Yves Saint-Laurent en Pierre Bergé. Maar… Hoe begon het allemaal? Jacques Majorelle was een Fransman en een kunstenaar. Hij schilderde er in zijn jonge levensjaren op los en ging regelmatig naar verre oorden om inspiratie op te doen. Na zijn legerdienst vertrok …

Lees verder  

Check Out Sam