Meknes


Meknes reisgids

Meknès ligt in het midden van Marokko, niet ver van de stad Fez en is één van de grootste steden van Marokko . De stad ligt op een vlakte niet zo ver van het Atlasgebergte en het is één van de vier Koningssteden van Marokko, samen met Fez, Marrakech en Rabat. Dat zie je aan de mooie toegangspoorten, de verdedigingsmuren, de moskeeën en de prachtige paleizen die de sultan hier heeft laten bouwen. Wie Meknès verkent zal zien dat er drie stadsdelen zijn. Er is de zeer dicht bebouwde medina of de oude stad, de Ville Nouvelle of de nieuwe Stad en ten slotte is er nog de Kasba of de Koningsstad. Zij herbergt de mooiste gebouwen die onder Moulay Ismaïl werden gebouwd.

[widgets_on_pages id=”topad”]

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

medina meknes

De medina of de oude stad van Meknes. Het is onmogelijk om er niet verloren in te lopen!

  Gemiddelde kosten in Meknes

Accommodatie – Meknes is een minder druk bezochte koningsstad van Marokko. Maar toch zijn er heel wat prachtige riads en hotels waar je in kan verblijven.
Ik was ongelooflijk blij met mijn verblijf in Riad Ritaj. Ik vond het zelfs de mooiste riad waarin we verbleven tijdens mijn rondreis door Marokko. Per nacht betaalde ik €54.
De goedkoopste riads of hotels kosten amper €20 per nacht voor een tweepersoonskamer. Een driesterrenhotel start gemiddeld rond €34. Een viersterrenhotel kan vanaf €55 per nacht.
Vergelijk prijzen, riads en hotels op booking, agoda en trivago. Door deze drie websites te vergelijken vond ik het ruimste aanbod en de voordeligste prijzen.

Eten – Met behulp van TripAdvisor vond ik héél wat overheerlijke restaurants in Meknes. Bovendien zijn de porties erg groot en de prijzen erg laag.
Een Marokkaanse tajine kost gemiddeld tussen 60 en 100 dirham, couscous ongeveer hetzelfde. Een voorgerecht of dessert kan al vanaf 20 dirham per gerecht.
Zelf kan ik restaurant Ya Hala en Ritaj sterk aanraden.

Vervoer – In Meknes zelf is er eigenlijk geen openbaar vervoer, maar gelukkig zijn er honderden taxi’s die non-stop door de stad rondzoeven. Van het Al Amir treinstation naar de medina van Meknes kost je tussen 7 en 10 dirham voor een ritje van ongeveer 10 minuten.
Eens je in het centrum van Meknes bent aangekomen heb je geen vervoer meer nodig. Alles ligt vlakbij elkaar.
Om naar andere koningssteden te reizen neem je het best de erg comfortabele treinen of bussen. Van Meknes naar Fez betaal je met de bus 15 dh, met de trein 20 dirham (tweede klasse) of 32 dirham (eerste klasse).
Als je vanuit Meknes ook graag een uitstap doet naar Volubilis en Moulay Idriss kan je het best een grand taxi afhuren. Daarvoor betaal je ongeveer 300 dirham (en er is plek voor 6 mensen). De taxichauffeur geeft je voldoende tijd om beide bezienswaardigheden te ontdekken en neemt je daarna ook weer terug mee naar Meknes.

meknes naar moulay idriss

Een uitstapje van Meknes naar Moulay Idriss moet je zeker doen!

 Tips om geld te besparen in Meknes

Ding af – Eigenlijk is dit een tip om overal in Marokko wat geld te besparen. Afdingen is erg eigen aan de Marokkaanse cultuur, en je moet het bijna overal doen. Ben je van plan om souvenirs of wat anders van een marktje te kopen? Begin dan meteen met onderhandelen! Geef niet te snel op. Je staat soms verstelt hoe veel je van de oorspronkelijke prijs kan afpingelen.

Blijf niet te lang – Meknes is heel klein. Vaak wordt het ook gedaan als een daguitstap van Fez omdat je alles in één dag kan zien. Als je Moulay Idriss en Volubilis ook nog wilt bezoeken, raad ik aan om twee dagen te boeken.

Deel de grand taxi – Wil je een grand taxi (mercedes) om naar Moulay Idriss en Volubilis huren? Of misschien naar Fez? Er is plek voor zes personen in de auto, dus als je hem vol krijgt kan je de prijs ook door zes delen. Een fikse besparing!
Hoe vroeger je bij de taxistandplaats (vlakbij de medina) komt, hoe meer kans je hebt om reisgenoten te vinden.

sahrij swani meknes

Sahrij Swani, vlakbij de koninklijke stallen. Vooral populair bij de lokale bevolking.

  Wat te doen in Meknes

Mausoleum van Moulay Ismail – Het mausoleum waar de grote heerser Moulay Ismail ligt begraven is een van de weinige religieuze gebouwen waar je als niet-moslim ook binnen mag gaan. De statige interieuren én exterieuren zijn geweldig! Let maar eens op al die prachtige details!

Bab Mansour – Marokko heeft heel wat geweldige toegangspoorten, en de Bab Mansour is er zeker eentje die je moet zien. De dikke omwalling rond Meknes wordt rijkelijk versierd met deze goudkleurige poort die ook wel wat aan een triomfboog doet denken.

Het El-Hedim plein – Recht tegenover de Bab Mansour vind je het El-Hedim plein. Het kloppende hart van Meknes. Overdag is hier al heel wat te zien, maar het is pas tegen de vroege avond dat de randanimatie en attracties op dit plein losbarsten.
Cobra’s, struisvogels en heel wat menselijke artiesten zorgen voor een overvol plein, terwijl ook de terrasjes van de vele restaurants en café’s propvol komen te zitten.

De souk – Naast het El-Hedim plein vind je de grote souk van Meknes. Volgens mij één van de mooiste souks van Marokko. De geuren van allerlei voedingswaren worden op je afgevuurd terwijl je rustig rondslentert tussen opgestapelde kruiden en gedroogd fruit, afgehakte dierenhoofden of druppende karkassen.

Uitstap naar Moulay Idriss en Volubilis – Vanuit Meknes kan je heel makkelijk naar Moulay Idriss en Volubilis. Met een taxi kost deze uitstap je ongeveer 300 dirham (€30).
Moulay Idriss is een berberdorp in de bergen, en het is er echt heerlijk vertoeven. Prachtige uitzichten en een authentieke ervaring in Marokko!
Volubilis is een oude nederzetting van de Romeinen die verrassend goed bewaard is gebleven.

Kara gevangenis (prison de kara) – Onder de prachtige Bab Bansour ligt een gigantische gevangenis verscholen. Christenen, Portugezen en Spanjaarden werden er zonder pardon opgesloten tijdens de regeringsperiode van sultan Moulay Ismail. Het is erg fris in deze gevangenis, maar wel leuk om even te bezoeken.

el hedim plein meknes

Het El-Hedim plein is het kloppende hart van Meknes. Eens het is afgekoeld, wordt hier heel wat animatie voorzien!

  Vermijden in Meknes

Erg lange verblijven – Hoewel Meknes ook een koningsstad is, is er echt niet zo veel te doen. Een daguitstap naar de stad is eigenlijk meer dan voldoende, maar als je ook Moulay Idriss en Volubilis wilt zien zijn twee dagen misschien beter.

Vanuit het centraal station een taxi nemen – Er zijn twee treinstations in Meknes. Stap niet af aan het centrale station, maar wel aan het Al Amir station. Dat ligt veel dichter bij de medina van Meknes. Zo bespaar je geld en veel tijd.

Geen aangepaste kledij meenemen – Benen en schouders moeten bedekt zijn om bepaalde bezienswaardigheden te zien. Neem dus altijd een extra kledingstuk mee als je aan sightseeing gaat doen.

Niet afdingen of geen prijzen vragen – Overal waar je gaat in Marokko moet je afdingen of afpingelen. Prijzen zijn bijna altijd negotieerbaar. Zeker bij taxi’s of op marktjes kan je de prijs stevig doen dalen.
Vraag op voorhand altijd prijzen, zeker als je ergens wat gaat drinken. Anders durven ze plots drie keer zo veel te vragen…

Zomaar hulp aanvaarden – Wanneer je verdwaalt lijkt, zal er snel een behulpzaam iemand naar je toekomen om je terug op de juiste weg te helpen. Echter wordt dan wel van jou verwacht dat je ook wat geld geeft om deze behulpzame man te bedanken. Zoek je eigen weg, of doe het met behulp van een (offline) app op je smartphone.

bab mansour meknes

Vlak naast de Bab Mansour poort van Meknes staat nog een ander prachtwerk. Grandioos en groots!

 Meer info over Marokko

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 3 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Meer lezen?

Bekijk alles  

15x De mooiste riads in Marrakech

mooiste riads marrakech

Riad komt van het Arabische woord ‘ryad’ wat dan weer tuin betekent. Een riad is dus eigenlijk een traditionele Marokkaanse woning dat gebouwd is rondom een tuin. Vroeger werden deze huizen vooral bewoond door rijke families, maar de laatste jaren zijn heel wat riads omgebouwd tot prachtige hotels of B&B’s. Deze bijzondere vakantiewoningen liggen vaak in de medina, het oude …

Lees verder  

De Majorelletuin van Yves Saint-Laurent in Marrakech

Majorelletuin Marrakech

  We weten nu al dat de tuin werd aangelegd door Jacques Majorelle en later werd onderhouden door Yves Saint-Laurent en Pierre Bergé. Maar… Hoe begon het allemaal? Jacques Majorelle was een Fransman en een kunstenaar. Hij schilderde er in zijn jonge levensjaren op los en ging regelmatig naar verre oorden om inspiratie op te doen. Na zijn legerdienst vertrok …

Lees verder