Amsterdam


5/5 - (4 stemmen)

Amsterdam reisgids

De hoofdstad van Nederland is wereldbekend geworden door Anne Frank, de prachtige grachtjes, de smalle woningen, het walhalla voor softdrugs gebruikers en natuurlijk het red light district. Hoewel dit alles al heel leuk is om te ontdekken, valt er nog veel meer te zien in de stad gelegen aan de Amstel rivier.
Vanaf het station tot aan het Vondelpark wordt Amsterdam één groot avontuur. De bruisende stad is verrassend divers en internationaal. Op sommige plekken spreken ze zelf alleen nog maar Engels!

Lees meteen meer over…
 Gemiddelde kosten   |    Tips om geld te besparen   |    Zeker doen   |
 Vermijden   |    Aanbiedingen

Het red light district van Amsterdam, daar ook bekend als 'de wallen'.

Het red light district van Amsterdam, daar ook bekend als ‘de wallen’.

  Gemiddelde kosten in Amsterdam

Accommodatie – Overnachten in de gemeente Amsterdam is duur. Heel erg duur! Als je dan ook in deze gezellige stad wilt overnachten, raad ik sterk aan om zo veel mogelijk op voorhand te boeken. Dan heb je vaak nog de meeste kamers vrij, waardoor je wellicht makkelijker iets goedkoper vindt.
Amsterdam is duur doordat er veel te weinig plekjes zijn om gasten te rusten te leggen na een drukke dag vol met sightseeing. Daardoor is alles al snel uitverkocht en worden de overige hotels al snel een pak duurder.
Een hostel in Amsterdam, kost je zeker €40 per nacht.
Een budget hotel voor één nacht en één persoon kost je €72. Een tweesterrenhotel in het centrum kost je dan maar achttien euro meer; €90. En een viersterrenhotel voor één of twee personen kost je maar €110. De prijzen zijn dus niet erg recht-evenredig…
Als je gedurende bepaalde evenementen in Amsterdam wilt zijn, raad ik dan ook aan om minstens drie à vier maand op voorhand te boeken.
Kijk hier voor een volledig overzicht (of hier, via trivago) met alle accommodaties in en rond Amsterdam.

Eten – Voeding hoeft niet onbetaalbaar te zijn in Amsterdam. Zo lang je maar wegblijft van de toeristische restaurantjes in het centrum!
Speur even via Tripadvisor en je weet al gauw waar de lekkere eettentjes zich bevinden.
Fastfood is over het algemeen het goedkoopst. In plaats van meteen naar de Mc Donalds te vluchten, raad ik aan om eens ‘Manneken Pis‘ te proberen. “Echte” Vlaamse frites; niet heel duur en best lekker.
Wie toch liever op restaurant gaat maar niet te veel wilt uitgeven, kan Jacketz uitproberen. Voor een heerlijke jacket potatoe met spekjes, kaas en een heerlijke salade betaal je slechts €10, en geloof me: je zit bomvol.
Normalere prijzen die je bij restaurants zal vinden liggen eerder rond de €15 à €18 per maaltijd.
Voor een softdrink betaal je €3. Biertjes of wijn zijn duurder.
Een overzicht met lekkere vegetarische restaurants in Amsterdam lees je hier.

Vervoer – Amsterdam is makkelijk te bezoeken met goed voetenwerk of een fiets. Toch kan een bus of metro altijd van pas komen. Een enkel ticket kost €2,90 en is geldig voor een uur.
Wellicht is een toeristenpasje voordeliger als je er voor enkele dagen bent. Eén dag onbeperkt reizen kost je €8,5, twee dagen €14,50, drie dagen €20, vier dagen €25,5, … Het maximum is 7 dagen voor €37.

Excursies – Amsterdam is de meest toeristische plek in Nederland. Er zijn dan ook heel wat excursies of uitstapjes te beleven! Een gegidste rondleiding die je naast de trekpleisters ook wat anders laat zien kost ongeveer €30.
Een rondvaart op de Amsterdamse grachten kost ongeveer €20 en een rondleiding door het red light district begint al bij €16.
Online zijn deze entreebewijzen vaak iets goedkoper. Het stedelijk museum kost je €18,5, het scheepvaartmuseum €16,5, het red light district secrets museum amper €10, Madame Tussauds is €20, …

Voor meer excursies en uitstapjes kan je naar deze pagina doorklikken.

Een boottocht op de vele grachten van Amsterdam moet je gewoon doen!

Een boottocht op de vele grachten van Amsterdam moet je gewoon doen!

  Tips om geld te besparen in Amsterdam

 

Dagpassen openbaar vervoer – Ben je van plan om geregeld de tram of bus te gebruiken? Kies dan voor een OV dagkaart. Deze zijn beschikbaar als dagpassen of meteen voor twee, drie, vier, vijf, zes of zeven dagen. De prijzen gaan van €8,5 per dag tot €37 voor 7 dagen.

I Amsterdam Citycard – Nadat je deze citycard koopt, krijg je gratis toegang tot zowat alle musea, het openbaar vervoer en heel wat kortingen en gratis spulletjes. Een 24u kaart kost €55, 48u kost €65 en 72u kost je €75. De kaart kan je hier bestellen.

Last Minute Ticket Shop – Wil je graag een theatershow, balletopvoering, concert of wat dan ook gaan bekijken in Amsterdam? Kijk dan ook eens naar de Last Minute Ticket Shop. Hier worden last-minute tickets verkocht voor een prijsje die vaak een pak lager ligt dan de originele kostprijs. Je kan deze zaak vinden op het Leidseplein.

Uitgaan? Predrinks! – Ga je feest vieren in Amsterdam? Ga dan snel even langs de appie (Albert Heijn) en koop drank in! Voor sterke drank (vodka, whiskey, …) moet je naar een zogeheten ‘slijterij’. Als je uitgaan kost een biertje al meteen €3; in de supermarkt een pak minder!

Bezoek in november tot maart of in de week – Amsterdam kan heel duur zijn. Zeker tijdens de vakantieperiodes. Probeer liever een citytrip te boeken tussen november en maart. Dan worden prijzen makkelijk een vierde goedkoper. Het viel me ook op dat hotels veel minder duur zijn tijdens de week in vergelijking met het weekend.

Verblijf buiten het stadscentrum – Vanaf het centraal station tot het Vondelpark zit je nog steeds in het stadscentrum van Amsterdam. Eens daarbuiten vind je vaak veel goedkopere verblijfplekjes of hotels. Met het openbaar vervoer, een fiets of zelfs te voet kom je makkelijk terug in het centrum. Nog een manier om geld te besparen, is door een jeugdherberg in Amsterdam te boeken. Maar dan moet je wel op je privacy inboeten…

Vertrek vanuit Schiphol? Parkeer je wagen goedkoop – Plan je een reisje vanuit Schiphol airport, maar vind je het niet praktisch om met het openbaar vervoer naar de luchthaven te pendelen? Boek dan een parking in de buurt van Schiphol. Deze zijn veel goedkoper dan aan het vliegveld zelf te parkeren.

De Montelbaanstoren en enkele woonboten in Amsterdam.

De Montelbaanstoren en enkele woonboten in Amsterdam.

  Wat te doen in Amsterdam

Anne Frank Huis – Voor het opkomende fascisme te ontvluchten verhuisde de familie Frank naar Amsterdam. Daar schreef Anne Frank geschiedenis met haar dagboek. Laat het boek tot leven komen met een bezoek aan het achterhuis! Bestel je tickets online en skip zo de gigantische wachtrijen. Met een online ticket kan je het Anne Frank huis bezoeken van 9u ’s morgens tot 15:30u ’s middags.

Red Light District Tour – De Amsterdamse walletjes zijn één van de favoriete hotspots voor menig toeristen. In deze buurt vind je de dames van plezier, maar zijn er ook heel wat coffeeshops en andere activiteiten voor deugnieten. In plaats van ze zelf te proberen verkennen, raad ik aan om een rondleiding door de Wallen van Amsterdam te regelen. Zelf was ik heel tevreden van That Dam Guide, maar er zijn natuurlijk nog heel wat andere aanbieders. Mijn avonturen tijdens de red light district tour kan je hier lezen.

Rijksmuseum – Volgens sommigen het mooiste museum van Nederland. Het rijksmuseum zelf is al een prachtig gebouw, maar wat je daarbinnen vindt is nog vele malen mooier. Met meer dan vijfhonderdduizend werken van o.a. Vermeer, Rembrandt en meer bekende en minder bekende schilders kan je gerust enkele uren vullen. Naast schilderijen vind je er ook een hele hoop beeldhouwwerken en geschiedkundige voorwerpen.
De ‘I Amsterdam’ letters staan ook vlak voor het Rijksmuseum. Perfect voor een selfie of fotosessie!

Grachten verkennen met de boot – Een bezoek aan Amsterdam is niet volledig als je de grachtjes of kanaaltjes niet gaat verkennen. De voornaamste vorm van Amsterdam toerisme is dan ook om deze waterweggetjes vol te proppen met toeristen. Voor ongeveer €15 kan je in een (overdekte) boot plaatsnemen om zo de stad traag voorbij te zien glijden. Tijdens een grachtentour door Amsterdam krijg je leuke, grappige en interessante weetjes over de stad aan de Amstel voorgeschoteld.

Brouwerij ’t IJ – Brouwerij ’t Ij is heel uniek en daardoor zeker een visite waard! Een originele windmolen die werd omgebouwd tot een brouwerij met een erg groot terras. De brouwerij organiseert ook korte rondleidingen voor iedereen die interesse heeft.

Vondelpark – Wil je even aan de drukte van de stad ontsnappen? Ga dan even relaxen in het Vondelpark! Dit gigantisch grote park ligt niet ver van het Leidseplein en is heerlijk om even in rond te lopen. Bij goed weer kan je er BBQ’en of gewoon mensen kijken. In het park staat een origineel werk van Picasso verborgen. Kan jij het vinden?

Begijnhof – Via de Begijnensteeg raak je zo op dit leuke pleintje. Het Begijnenhof huisvestte vroeger vrouwen die er bewust hadden voor gekozen om niet te trouwen. Rond dit mooie plein vind je nu enkele van de oudste huizen in Amsterdam, maar het leukst van al is toch dat je even tot rust kan komen van de drukte die in A’dam heerst.

Musea, musea, musea, … – Wie van cultuur houdt kan gerust enkele dagen ronddwalen in Amsterdam. Naast het Rijksuseum is een bezoek aan het Van Goch museum absoluut verplicht als je van zijn kunst houdt. Het EYE is dan weer interessant voor iedere cinefiel.
Andere noemenswaardige musea zijn het Rembrandthuis, het stedelijk museum van Amsterdam, het scheepvaartmuseum, het joods historisch museum en het verzetsmuseum.

Leidseplein – Het mag dan wel toeristisch zijn, het is te leuk om niet te vermelden. Op het Leidseplein vind je heel wat restaurantjes of bars waar je zowel overdag als ’s avonds (’s nachts) kan genieten. Rondom zie je ongetwijfeld hordes toeristen toestromen, maar ook enkele prachtige gebouwen komen in je gezichtsveld opdoemen.

Zaanse Schans – Ga ook eens een kijkje nemen buiten Amsterdam! Op nog geen uurtje van de Nederlandse hoofdstad liggen de pittoreske molens van de Zaanse Schans. Als je dit prachtige domein bezoekt, geloof je plots terug in sprookjes! Wedden dat je niet meer weg wilt? En als dat het geval is, zal je blij zijn dat je ook origineel kan overnachten op de Zaanse Schans.

Wil je meer ideeën? Lees dan ook dit artikel met de leukste dingen om te doen in Amsterdam.

Het rijksmuseum van Amsterdam stelt prachtige en kostbare kunstcollecties tentoon.

Het rijksmuseum van Amsterdam stelt prachtige en kostbare kunstcollecties tentoon.

   Vermijden in Amsterdam

Schuif niet aan voor het Anne Frank Huis – Het Anne Frank huis krijgt dagelijks duizenden bezoekers over de vloer. Het aanschuiven kan vaak enkele uren duren… Boek in plaats daarvan je tickets online. Dan krijg je meteen een vast tijdstip toegekend, waarmee je maar vijf minuten op voorhand aanwezig moet zijn.

Alcohol in het openbaar nuttigen – Weed of hasj roken mag in het openbaar, maar op het drinken van alcohol staan hoge boetes! Open je biertjes of andere alcoholische drankjes pas in je hotel, want anders moet je misschien een boete van €200 of meer betalen!

In elke coffeeshop weed roken – Om in een coffeeshop te zitten hoef je niet telkens high te worden! Zo lang je maar wat bestelt om te eten of drinken mag je daar gerust je ogen uitkijken naar klanten en menig toerist die de softdrug even komt uitproberen.

Rook geen sigaretten in coffeeshops – Weed roken mag in een coffeeshop, maar vanaf dat er tabak wordt toegevoegd is het niet meer legaal. Sommige coffeeshops knijpen een oogje toe, maar de meeste zullen je er op wijzen en enkelingen zullen je zelf vragen om de zaak te verlaten.

Koop geen drugs van dealers – Alles is erg sterk gereguleerd in Amsterdam. Alle softdrugs die je kan kopen, koop je dan ook best in de coffeeshops. Zo weet je zeker dat de kwaliteit goed is en dat er niets is gebeurd met jouw verkwikkende middeltjes… Vergeet ook niet dat niet alle drugs is toegelaten in Nederland!

Foto’s maken van prostituees – De vrouwen zijn aan het werk en willen heus niet op jouw facebook, instagram of blog terecht komen. Als de vrouwen zien dat je een foto van hen maakt zouden zij, of een van hun handlangers, wel eens (on)vriendelijk kunnen vragen om die foto’s te verwijderen.

Verwissel de rode lichten niet met de blauwe… – Wil je de walletjes op een persoonlijker niveau leren kennen? Verwissel de rode neonlichten dan niet met de blauwe! Blauwe lichten tonen immers aan dat het gaat om transgender of transseksuele sekswerkers. De rode lichten zijn voor vrouwen sinds geboorte.

Oversteken zonder kijken – De auto’s zijn niet zo een groot probleem in Amsterdam, maar de fietsers wel. Zebrapad of niet… Ze rijden je overhoop en schelden je daarna ook nog eens de huid vol.

Het Vondelpark van Amsterdam heeft in ieder seizoen zijn charmes, maar tijdens de zomer leeft het er op als nooit tevoren!

Het Vondelpark van Amsterdam heeft in ieder seizoen zijn charmes, maar tijdens de zomer leeft het er op als nooit tevoren!

Stedentrips en aanbiedingen Amsterdam

 
Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

 Meer info over Amsterdam

5/5 - (4 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 3 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Meer lezen?

Bekijk alles  

10x Gay hotel in Amsterdam: Homovriendelijke hotels tips

gay hotel amsterdam

Het Andaz hotel is een trendy design gay hotel in Amsterdam dan aan de Prinsengracht ligt. Het is dan ook niet verrassend dat de kamers een prachtig uitzicht bieden over de historische Amsterdamse grachten. De eigentijdse hotelkamers hebben allemaal een stijlvol interieur dat Nederlandse historie vermengt met hedendaags Amsterdams design. Het hotel is gevestigd in een bijzonder pand dat ooit …

Lees verder  

10x Gay hotel in Nederland: beste gay friendly hotels van Nederland!

Gay hotel Nederland

Natuurlijk vind je het grootste aantal gay hotels in Nederland in Amsterdam. Daarom heb ik daar een apart artikel over geschreven. Hieronder zul je dus vooral homovriendelijke hotels in andere Nederlandse steden vinden. En geloof me… Er zitten enkele pareltjes tussen! Het Mainport Design Hotel heeft een perfecte locatie aan de oever van de Maas. Het zit op loopafstand van …

Lees verder  

Check Out Sam