30x Bezienswaardigheden in Amsterdam en dingen om te doen: info, foto’s & tips

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 27 januari, 2024

Amsterdam is de perfecte stad voor een leuke stedentrip in eigen land. Als je dacht dat de stad niet meer te bieden heeft dan coffeeshops en seks, dan zal dit artikel je ongetwijfeld verrassen. Deze 30 bezienswaardigheden in Amsterdam mag je zeker niet overslaan.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.5/5 - (13 stemmen)

1. Een rondvaart op de grachtengordel

Een bezoekje aan de Nederlandse hoofdstad zonder een rondvaart op de grachten? Dat is net als Parijs bezoeken zonder de Eiffeltoren te zien. Het is trouwens de beste en leukste manier om alle bezienswaardigheden van Amsterdam te zien.
Ze bestaan al meer dan 400 jaar en werden al snel het meest bekende symbool van Amsterdam. In 1999 werd de grachtengordel dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet.

Tijdens een rondvaart op de grachten kan je de schoonheid van de machtige grachtenhuizen rustig in je opnemen. Hoewel je je in het midden van het centrum bevindt, kan je tegelijk aan de drukte van de stad ontsnappen. Zo’n rondvaart is niet voor niks ook enorm populair bij de Amsterdammers zelf. Op vrijdagnamiddag, bij mooi weer, zie je dan ook tal van after work feestjes op het water.

Voor €15 per persoon kan je tijdens een rondvaart van 75 minuten de mooiste hoekjes van Amsterdam bewonderen.
Meer info over de grachten kan je ook in deze blogpost lezen.

grachten boottocht Amsterdam bezienswaardigheden

Maak zeker een tour op de grachten als je in Amsterdam bent.

2. Het Anne Frankhuis

Net voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak, vluchtte Anne Frank samen met haar familie naar Nederland om te ontsnappen aan de Jodenvervolging in Duitsland. Eenmaal in Amsterdam, hield de hele familie zich schuil in een achterhuis. Tijdens die periode hield Anne een dagboek bij waarin ze over het leven in het huis schreef. Jammer genoeg werd de familie Frank uiteindelijk toch verraden en vielen ze in handen van de Duitsers, waarna bijna alle familieleden stierven in één van de Joodse kampen.

Later werd het dagboek van Anne Frank gevonden én uitgegeven. Het achterhuis waarin de familie leefde is nu één van de populairste musea in Amsterdam. Je vindt het museum aan de Prinsengracht, middenin het centrum van de stad. Een bezoekje aan het achterhuis geeft je een blik in haar leven. Het is heel intens, maar vooral een bijzondere en leerrijke ervaring over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kortom, een bezienswaardigheid in Amsterdam die je niet mag missen.

Tickets voor het Anne Frankhuis kan je alleen via de officiële website kopen. Als je Anne Frank nog beter wil leren kennen, dan kan je ook een gids inhuren die alles over haar weet en je meeneemt op een rondwandeling door Amsterdam. Op het einde van deze wandeling dropt hij jou en de andere mensen af aan het Achterhuis.
Meer lezen over het Anne Frankhuis? Check dan zeker ook deze blogpost.

Anne Frankhuis Amsterdam

In het Anne Frankhuis mag je geen foto’s maken, maar eigenlijk is dat alleen maar beter voor de beleving!

3. De Wallen

De Wallen vormen het oudste deel van de stad en zijn tevens één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Amsterdam. Dit deel van de stad staat vooral bekend als het Red Light District en echte Amsterdammers vinden het grappig wanneer je ernaar verwijst als ‘de Walletjes’. Hoewel een hoerenbuurt niet altijd de meest gezellige plek is om rond te wandelen, moet je hier zeker eens hebben rondgelopen. Vooral wanneer het donker is, wordt de beleving nog net dat tikkeltje specialer want dan licht heel de buurt rood (en blauw!) op.

In de rosse buurt van Amsterdam zijn er in totaal zo’n 8.000 hoeren aan de slag en daarmee neemt het Red Light District een toppositie in de EU in. Naast de vele prostituees vind je in de Wallen ook een aantal sekstheaters, tal van coffeeshops en een cannabismuseum.

Wil je graag de Wallen verkennen op een leuke manier? Neem dan een gids onder de arm. Zij vertellen je ontzettend veel interessante weetjes en verhalen, opgefleurd met heel wat pittige details! Bovendien kan het al vanaf €16 per persoon.
Meer lezen over mijn beleving met zo’n rondleiding door de Walletjes? Lees dan ook dit artikel.

wallen amsterdam red light district

Snap je al van waar het ‘Red Light District’ zijn naam kreeg?

4. Casa Rosso

Wanneer je rondloopt in het Red Light District, dan moet je ook zeker eens naar Casa Rosso, één van de populairste bezienswaardigheden van Amsterdam. Het is het oudste theater voor volwassenen in de stad waar je naar erotische optreden en shows kan gaan kijken. Op het programma staan vooral stripteases, een lichte SM-show en de welbekende banana show. In dit erotisch theater kunnen maar liefst 180 volwassenen plaatsnemen.

Casa Rosso is vooral populair voor een vrijgezellenavond. Dus wees niet verrast wanneer er een erg enthousiaste groep bij je in de zaal zit. Je vindt het theater in het hartje van de Wallen, op minder dan 10 minuten wandelen van Amsterdam-Centraal.

Je tickets voor Casa Rosso kan je online bestellen voor €43,50 per persoon (goedkoper dan ter plekke). Zo hoef je niet langer aan te schuiven en kan je vlotjes binnen. Vergeet wel niet dat je voor de aankoop van je tickets minstens 18 jaar of ouder moet zijn.

Casa Rosso theater Amsterdam

Altijd al benieuwd geweest naar wat zo’n erotische voorstelling precies inhoudt? Dan moet je een bezoek brengen aan het Casa Rosso!

5. Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is één van de bekendste musea van Amsterdam. Je vindt er meer dan 400 kunstwerken van verschillende Nederlandse artiesten, zoals Frans Hals, Rembrandt, Jan Steen en Vermeer. Daarmee heeft het de grootste kunstcollectie van Nederland. Naast de beroemde meesterwerken van Nederlandse kunstenaars, vind je er ook grote kunstwerken van andere beroemde kunstenaars.

Natuurlijk hoort in het grootste museum van Nederland ook een grote collectie van houten poppenhuisjes en Delfts blauw thuis. Daarnaast wordt er ook heel wat zilverwerk tentoon gesteld. Hou er rekening mee dat vanaf juli 2019 het bekendste kunstwerk van Rembrandt, de Nachtwacht, ter plaatse onderzocht zal worden. Dat betekent dat het werk achter glas zal staan en misschien deels geblokkeerd wordt door de onderzoekers.

Tickets kan je vanaf €21 op voorhand online aankopen waardoor je de wachtrijen aan de kassa’s gewoon overslaat. Wachtrijen kunnen heel erg lang zijn, dus ik raad ook aan om zo’n skip-the-line ticket te kopen.

rijksmuseum amsterdam dingen om te doen

Het kan behoorlijk druk worden in het Rijksmuseum. Met kunstwerken van kunstenaars zoals Rembrandt is dat natuurlijk niet vreemd…

dingen om te doen Amsterdam rijksmuseum

En vanbuiten ziet het Rijksmuseum er ook niet slecht uit!

6. Het Van Gogh Museum

Vlakbij het Rijksmuseum, op het Museumplein, vind je ook het Van Gogh Museum. Het is één van de interessantste dingen om te doen in Amsterdam. Zoals de naam al duidelijk maakt, is dit museum volledig gewijd aan de beroemde Nederlandse schilder Vincent Van Gogh. Jaarlijks bezoeken meer dan één miljoen mensen het museum.

Je ontdekt er op je eigen tempo de meer dan 200 schilderijen, 750 brieven en 500 tekeningen van Van Gogh. Daarnaast liggen er tal van andere objecten uit zijn leven tentoon gesteld en vind je er ook kunstwerken van bevriende schilders die de inspiratie vormden voor de werken van Van Gogh. Verder ontdek je ook de verschillende aspecten van de kunstgeschiedenis uit de 19e eeuw en is er momenteel ook de exclusieve tentoonstelling “Munch: Van Gogh”.

Je kan al voor €20 je tickets online aankopen zodat je onmiddellijk het museum binnen kan.

Van Gogh Museum Amsterdam

Het Van Gogh Museum in Amsterdam.

7. Het Rembrandthuis

Er zijn tal van musea in Amsterdam en als je fan bent van kunstige tentoonstellingen, dan is het Rembrandthuis ook iets dat op je bucketlist moet staan. Het museum bevindt zich in een fantastisch oud herenhuis, waar Rembrandt van 1639 tot 1658 ook zelf woonde. Het huis werd helemaal gerestaureerd in haar voormalige glorie, zodat je zelfs vanbinnen de sfeer van de 17e eeuw kan opsnuiven.

Het Rembrandthuis zou geen al te goed museum zijn als er geen werken van de beroemde kunstenaar te bewonderen waren… Je kan er bijna de volledige collectie van zijn etsen ontdekken. Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen van Rembrandt’s voorgangers en tijdsgenoten te ontdekken. In de studio van Rembrandt is het ook mogelijk om een demonstratie bij te wonen waar er wordt getoond hoe je met olie en pigmenten verf kan maken.

Voor €14 kan je online tickets bemachtigen voor dit leuke uitstapje in Amsterdam. In de prijs zit een audiogids inbegrepen zodat je het museum volledig zelf kan verkennen.

8. Het Vondelpark

In een metropool als Amsterdam snak je soms echt naar wat rust. Gelukkig ligt het Vondelpark nooit veraf!
Het is het stadspark bij uitstek en sinds 1996 ook een rijksmonument. Op warme zomerdagen is het park één van de populairste plekjes om te vertoeven in Amsterdam. Je kan er sporten, heerlijk zonnen, picknicken en zelfs barbecueën. Tijdens de zomer worden er ook tal van evenementen georganiseerd in het park.

Het Vondelpark is zo’n 1,5 km lang en 48 hectare groot en omwille van de sfeer is het voor mij één van de mooiste bezienswaardigheden van Amsterdam. Vroeger was het in handen van particulieren, maar omdat de onderhoudskosten te hoog op liepen werd het park aan de stad cadeau gegeven. Het park werd trouwens vernoemd naar de dichter Joost van den Vondel die er een standbeeld heeft.

Voor het stadspark hoef je natuurlijk geen ingang te betalen, maar als je Amsterdam op een leuke manier wilt ontdekken kan dat tijdens een fietstocht. Voor €29,5 per persoon kan je een tochtje boeken langs de verborgen steegjes en lievelingsplaatsen van de Amsterdammers. Waaronder ook het Vondelpark, natuurlijk!

Vondelpark Amsterdam dingen om te doen

Sla het Vondelpark niet over in de winter! Met sneeuw ziet het er hier magisch uit!

9. A’DAM Lookout

De A’DAM Lookout toren is letterlijk één van de hoogtepunten van Amsterdam. Vanop het dak heb je een adembenemend 360-graden zicht over de stad. Als je geen hoogtevrees hebt, kan je er ook op de hoogste schommel van Europa zitten. Daarnaast is er ook een leuke bar op het dakterras waar het vooral heerlijk vertoeven is op een zomerse dag.

De naam van deze enorm populaire attractie in Amsterdam is enerzijds een samenstelling van de naam van de stad zelf, maar anderzijds is het ook een afkorting van Amsterdam en Music. Naast het prachtige uitzicht over de stad, kom je hier ook meer te weten over de geschiedenis van Amsterdam via een interactieve tentoonstelling. Dankzij het prachtige panorama over de stad is dit een bezienswaardigheid in Amsterdam dat je met je eigen ogen gezien moet hebben.

Tickets voor de A’DAM Lookout zijn gemakkelijk online te verkrijgen vanaf €19,50 per persoon. Voor dat bedrag krijg je niet enkel toegang tot de creatiefste plek van Amsterdam, maar krijg je ook een digitale foto van je bezoek en souvenir mee naar huis.

uitzicht A'dam Lookout

Het uitzicht vanaf de A’DAM LOOKOUT. Niet slecht he?

bezienswaardigheden Amsterdam lookout

Wil je echt eens van de grond gaan in Amsterdam? Voor een extra prijsje kan dat bij deze attractie!

10. Heineken Experience

Sinds 1867 staat de bierbrouwerij van Gerard Adriaan Heineken te blinken in de Amsterdamse Pijp. Tegenwoordig wordt het bier ergens anders gebrouwen, maar je kan hier wel nog steeds terecht voor een onvergetelijke ervaring.

De Heineken Experience is méér dan een gewone tentoonstelling in Amsterdam. Tijdens je bezoek aan het museum kom je echt alles te weten over Heineken: van de geschiedenis over het brouwproces tot het zelf brouwen en bottelen van een biertje. Na je bezoek aan deze leuke interactieve attractie in Amsterdam schaaf je je mening over Heineken vast en zeker bij.

Bestel je tickets al voor €18 online en geniet van een kleine degustatie van het Heinekenbier.

Heineken Experience Amsterdam bezienswaardigheden

Neem eens een kijkje achter de schermen van Heineken tijdens de Heineken Experience.

dingen om te doen in Amsterdam Heineken Experience

Je komt het hele proces te weten en als afsluiter mag je natuurlijk ook zo’n beroemd Nederlands biertje drinken.

11. Het Koninklijk Paleis Amsterdam

Eén van de meest historische plekken in Amsterdam is het Koninklijk Paleis op de Dam. Het kan dus zeker niet in dit lijstje ontbreken. Bij je bezoek aan het Paleis is de kans klein dat je koning Willem-Alexander tegenkomt in het paleis, want hij woont er niet maar ontvangt er wel nog regelmatige belangrijke gasten voor staatsbezoeken en andere koninklijke gelegenheden.

In het Koninklijk Paleis van Amsterdam kan je de meest prachtige kunstwerken uit de Gouden Eeuw bewonderen en zie je beelden van onder andere Govert Flinck en Ferdinand Bol. Tijdens je bezoek aan het Paleis krijg je ook de kans om door de gigantische marmeren Burgerzaal te wandelen.

Voorrangstickets kan je al voor €10 online aankopen. Zo hoef je niet aan te schuiven tijdens je bezoek.

koninklijk paleis amsterdam bezienswaardigheden

Heb je geen zin om binnen te gaan? Het paleis ziet er langs buiten ook al mooi uit!

12. Madame Tussauds Amsterdam

Je vertellen wat Madame Tussauds is, hoef ik waarschijnlijk niet te doen. Deze bijzondere tentoonstelling in Amsterdam ligt op een geweldige locatie aan de Dam, een centraal plein in de stad vlakbij het Koninklijk Paleis. Er zijn wereldwijd meer dan 24 vestigingen maar deze in Amsterdam is veruit één van de mooiste die je ooit gezien zal hebben.

Tijdens je bezoek aan Madame Tussauds kan je schitteren en poseren met de sterren. Je krijgt ook de kans om kennis te maken met de leden van het Nederlandse koningshuis. Daarnaast zijn er tal van interactieve spelmogelijkheden. Doe alsof je een model bent en loop de catwalk af of zing samen met Adèle een liedje in. Je vervelen in dit museum zit er echt niet in!

Ter plekke kosten tickets €24,50 per persoon. Op de website van Madame Tussauds worden voordeeltickets aangeboden aan €19,50 per persoon.
Voorrangstickets kan je ook online aankopen voor €20,50 bij GetYourGuide. Bovendien krijg je bij deze laatste ook de mogelijkheid tot het gratis annuleren tot 24u op voorhand.

rihanna madame tussauds

De kans is klein dat je nog ooit zo dicht bij een beroemdheid komt te staan.

13. He Hua Tempel

Midden in het Amsterdamse Chinatown aan de Zeedijk, vind je een echte boeddhistische tempel. Als je niet weet wat te doen in Amsterdam, is een bezoekje aan de He Hua Tempel zeker leuk. Het is vooral een meditatiecentrum, maar het is ook mogelijk om er zelf diensten te organiseren. Daarnaast worden er door de boeddhistische nonnen ook rondleidingen en cursussen gegeven.

Je herkent de tempel aan de speciale dakpannen en de typische karakteristieke details. Op het dak zie je ook de dieren die de Chinese dierenriem vertegenwoordigen. Zo staan de draken symbool voor de bescherming van de tempel en de Chinese wijk. Alleen al de architectuur maakt van deze tempel één van de meeste speciale bezienswaardigheden van Amsterdam. Verder is de wijk vooral gekend om de Waag, het Nieuwmarktplein, de vele Chinese eettentjes en de grappige winkels.

dingen om te doen Amsterdam he Hua Tempel

Je verwacht zo’n grote tempel niet meteen in Amsterdam, maar toch staat hij er!

14. Pride Amsterdam

Er is altijd wat te doen in Amsterdam en zeker tijdens de zomermaanden. Zo is er elk jaar van eind juli tot begin augustus de Amsterdam Pride, vroeger bekend als de Gay Pride. Dit evenement duurt negen dagen en bestaat uit zowel binnen- als buitenactiviteiten. Je kan deelnemen aan verschillende straatfeesten en manifestaties, zoals de Pride Walk.

Maar het grootste hoogtepunt van dit kleurrijke event is zonder twijfel de Canal Parade op de (voor)laatste dag van de Pride (een zaterdag). Het is een groot spektakel met prachtige bootjes die op de Amsterdamse grachten varen. Na de kleurrijke parade zijn er talrijke feestjes verspreid over heel Amsterdam.
Als je deze dag graag wilt meemaken, raad ik wel aan om tijdig een slaapplaats te zoeken. Hotels en accommodaties zijn vliegensvlug uitverkocht tijdens deze periode en de prijzen stijgen vaak pijlsnel…

Amsterdam Pride

Welke geaardheid, gender, nationaliteit, religie of voorkeur je ook hebt… Dit is een feest voor iedereen!

15. Een coffeeshop bezoeken

Natuurlijk valt deze activiteit niet uit te sluiten. Maar als je dacht dat deze shops uitgebaat werden door echte stoners, ben je eraan voor de moeite. Wanneer je één van de vele coffeeshops in Amsterdam bezoekt, kom je meer te weten over de rijke geschiedenis en de cultuur van Amsterdam. Bovendien wordt er enkel wiet van de beste kwaliteit aangeboden.

Je wordt in de coffeeshops nooit verplicht om cannabis te kopen of te proberen. En als je geen interesse hebt in een jointje of spacecake, kan je als leuk aandenken ook drugsvrije cannabislolly’s kopen. In de shops kan je daarnaast ook nog tal van leuke andere aandenkens kopen aan dit te gekke uitstapje in Amsterdam.

Een bezoek aan een coffeeshop is volledig gratis en vrijblijvend, maar als je echt alles wil weten over het beleid en de geschiedenis van cannabis kan je online voor €16 een rondleiding boeken langs de coffeeshops.

coffeeshop Amsterdam bezoeken

Overal in Amsterdam vind je trouwens coffeeshops. Niet alleen in het Red Light District!

16. De Condomerie

In Amsterdam werden al heel wat mijlpalen vastgelegd in de geschiedenis. Zo was de opening van de Condomerie op 1 mei 1987 historisch wereldnieuws. Het was wereldwijd immers de allereerste condoomspeciaalzaak en is zo één van de vele historische plekken in Amsterdam. Het doel van deze winkel was om het kopen van condooms minder taboe te maken én dat lukte. Dankzij haar opvallende etalage en opvallend assortiment is de winkel zonder twijfel één van je hoogtepunten in Amsterdam.

Intussen heeft de Condomerie ook een online webshop en groothand met een heel ruim assortiment aan gecertificeerde condooms. De eigenaars, twee vrouwen, investeren erg veel in research en je kan hen alles vragen over hun producten. Je vindt deze fantastische bezienswaardigheid van Amsterdam in het hartje van de Wallen (Warmoesstraat 141, 1012JB Amsterdam).

condomerie Amsterdam bezienswaardigheden

Condooms bestaan in alle maten. Dat wordt wel duidelijk in de Condomerie!

17. De Poezenboot

In Amsterdam is iedereen gek op op katten. Zo gek dat zelfs heel wat cafés en bedrijven in de stad een kantoorkat hebben. Waar je ook wandelt, je komt gegarandeerd zo’n schattig poezenkopje tegen. En als je zelf geen kat hebt, kan je ook steeds terecht op de Poezenboot. Dat is een dierenopvang voor katten op een boot aan de Singel, vlak aan het Centraal Station van Amsterdam.

De kattenopvang ontstond in 1966 en biedt sindsdien onderdak aan zwerfkatten. Heb je een grote liefde voor deze snoezige diertjes? Dan is dit zeker een bezienswaardigheid in Amsterdam dat je ontdekt moet hebben. Je kan de katten op de Poezenboot elke dag, behalve op woensdag en zondag, bezoeken tussen 13.00 en 15.00 uur.

Poezenboot Amsterdam

Wie zegt dat katten niet van water houden?

bezienswaardigheden Amsterdam poezenboot

De lieve katjes kunnen binnen en buiten wanneer ze dat zelf willen.

18. Amsterdam Noord

Niet alleen de vele musea, winkels en rijksmonumenten zijn een bezoekje waard, want ook de vele wijken behoren tot de leukste bezienswaardigheden van Amsterdam. Zo groeide Amsterdam Noord in een mum van tijd uit tot één van de meest de meest dynamische buurten van de stad. Om de wijk te bewonderen, moet je de pont nemen en naar de overkant van het IJ varen.

Waar er vroeger turf werd gewonnen, is nu één van de gezelligste delen van de Nederlandse hoofdstad. Een buurt met heel wat contrasten. Je kan er ontspannen in één van de rustige landelijke dorpjes of net helemaal uit de bol gaan op een alternatief festivalletje. Daarnaast bruist het in Amsterdam Noord ook van trendy restaurants.

studentenwoningen Amsterdam

Enkele containers zijn omgebouwd tot studentenwoningen in Amsterdam Noord. Leuk, he?!

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord lijkt behoorlijk futuristisch! Architecturale pareltjes en interessante musea vind je hier overal.

19. Brouwerij ’t IJ

Wat meer dan dertig jaar geleden begon als een kleine ambachtelijke brouwerij, is de dag van vandaag dé plek bij uitstek voor écht Amsterdams bier. De bierbrouwers van toen gingen hun inspiratie halen bij hun Belgische collega’s. Hét geheime succesingrediënt van de verschillende bieren van ’t IJ? Puur Amsterdams leidingwater…

Brouwerij ’t IJ is vandaag een moderne bierbrouwerij met een breed gamma aan verschillende smaken. De bieren zijn niet alleen populair in Amsterdam, maar ook in de rest van het land kunnen de Nederlanders de eigenzinnige smaak van de brouwsels smaken. Vooral het fruitige Zatte en het frisse IJwit vallen in de smaak. Probeer ze dus zeker eens uit als je een bezoek brengt aan brouwerij ’t IJ.

Ben je fan van de streekproducten uit Amsterdam? Dan kan je online voor €65 een tour vol lokale lekkernijen en plekken boeken, inclusief een onmisbaar bezoek aan brouwerij ’t IJ.

brouwerij 't ij amsterdam bezienswaardigheden

De brouwerij ligt trouwens onder deze mooie molen. Een lekker biertje met een prachtig uitzicht, wat wil een mens nog meer?

20. De drijvende bloemenmarkt

Als je aan Nederland denkt, dan denk je ongetwijfeld ook aan tulpen. Een bezoekje aan de drijvende bloemenmarkt kan dus echt niet ontbreken tijdens je stedentrip naar de Nederlandse hoofdstad. Het is één van de populairste bezienswaardigheden in Amsterdam en trekt al jaren heel wat toeristen aan. De bloemenmarkt heeft een enorm gamma aan bloemen en planten, maar je kan er ook Delfts blauw en andere typisch Nederlandse souvenirs kopen.

Je vindt de drijvende bloemenmarkt tussen de Munttoren, de Singel en het Koningsplein. De bloemen en planten liggen uitgesteld op drijvende platformen en dat maakt een bezoekje aan de markt heel bijzonder. Deze schuiten zijn een overblijfsel van toen de planten elke dag vers geleverd werden met de boot. Vandaag worden er nog steeds elke dag verse bloemen geleverd, maar wel met de vrachtwagen.

drijvende bloemenmarkt Amsterdam

Helaas zijn de laatste echte bloemen ondertussen al verdwenen, maar voor souvenirs, bloembollen en houten tulpen kan je hier wel nog terecht!

dingen om te doen in Amsterdam drijvende bloemenmarkt

Er zijn veel leuke marktjes in A’dam, maar deze drijvende blijft toch erg uniek.

21. De Negen Straatjes

De Negen Straatjes vormen de hipste shoppingbuurt, ideaal voor een uitstapje in Amsterdam met vriendinnen en vrienden. Je vindt er heel wat originele boetiekjes, pop-up stores, gezellige restaurantjes en cafés. Het is er altijd gezellig winkelen en enkele jaren geleden werd er ook een Nederlandse film opgenomen; Hartenstraat.

Dit populaire winkelgebied ligt tussen de Singel en de Prinsengracht. De straatnamen werden dan weer vernoemd naar de ambachten die er vroeger werden uitgeoefend. Het waren vooral handelswerkers die gespecialiseerd waren in het verkopen en bewerken van dierenhuiden. Neem dus zeker eens de tijd om door de gezellige straten te slenteren en de sfeer goed in je op te nemen.

negen straatjes Amsterdam bezienswaardigheden

Wil je ook een beetje shoppen in Amsterdam? Dan zijn de Negen Straatjes daar de perfecte plek voor!

22. De Gouden Bocht

Wanneer je een boottochtje hebt gemaakt op de Amsterdamse grachten, heb je de mooiste grachtenhuizen alvast mogen bewonderen. De Gouden Bocht bestaat uit de duurste exemplaren aan de Herengracht, tussen de De Vijzelstraat en de Leidsestraat. Vroeger woonden hier vooral de allerrijksten, zoals de burgemeester en heel wat kooplieden. Vandaar gaven de Amsterdammers deze rij enorme grachtenhuizen al gauw de naam de ‘Gouden Bocht’.

Zelfs de dag van vandaag woont de burgemeester nog in één van de Gouden grachtenhuizen aan de Herengracht. De meeste andere panden zijn nu bezet door bedrijven en agencies. Als je ooit de kans krijgt om zo’n huis in de Gouden Bocht te bezoeken, moet je dit zeker doen. De huizen zien er niet alleen gigantisch uit aan de buitenkant, maar ook de binnenkant en de tuinen zijn zeker een kijkje waard.

Herengracht Amsterdam

Rond de Herengracht vind je trouwens nog wel meer prachtige panden!

23. Verborgen Kerk

Er zijn ook heel wat verborgen bezienswaardigheden in Amsterdam die een bezoekje waard zijn. Zo schuilt er achter de gevel van een prachtig grachtenhuis Ons’ Lieve Heer op Solder, een oude katholieke kerk. Het is één van de meest merkwaardige musea in Amsterdam. Door de ligging kreeg het gebouw al gauw de naam ‘Verborgen Kerk’. Vandaag kan je de kerk nog steeds in zijn originele staat bezoeken.

Ons’ Lieve Heer op Solder is een kerk met een opmerkelijk verhaal. In de 17e eeuw was het namelijk verboden om je geloof in het openbaar te vieren. Daarom werd op zolder van het grachtenhuis aan Oudezijds Voorburgwal 40 een geheime kerk gebouwd. Tijdens je bezoek aan dit bijzonder museum reis je terug in de tijd en beleef je de geloofsbelijdenis vanuit een ander oogpunt.

Om wachtrijen aan de kassa te voorkomen, kan je online je ticket met audiotour bestellen voor €12,50.

huiskerk Amsterdam

De gevel geeft zijn geheim niet prijs!

onze lieve heer op zolder Amsterdam bezienswsaardigheden

De eerste paar verdiepingen hebben hun oorspronkelijke inrichting ook behouden. Zo zie je hoe een gewone familie vroeger in deze stad leefde.

Ons lieve heer op solder Amsterdam verborgen kerk

Maar de eigenlijke zolder is wel degelijk een (grote!) verborgen kerk!

24. Amsterdam museum

Voor een interessante wandeling door 1000 jaar Amsterdamse geschiedenis kan je terecht in het Amsterdam Museum. Het is een interactieve tentoonstelling waar je meer te weten komt over de legendarische rosse buurt en de handelsontwikkeling van de stad. Je hoort en leest er de meest fascinerende verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Na een bezoekje aan het Amsterdam Museum kent de Nederlandse hoofdstad geen geheimen meer voor jou. Het museum ligt in Het Kleine Weeshuis, een oud weeshuis, en wordt ook wel eens het Historisch Museum genoemd. Tijdens de ‘Grand Tour’ ontdek je 7 eeuwen aan Amsterdamse geschiedenis in één uur.

Een uitstapje naar het Historisch Museum in Amsterdam kan je online boeken voor €15 per persoon.

25. De Jordaan

De Jordaan is zonder twijfel de meest romantische buurt van Amsterdam. De smalle steegjes, de gezellige cafés en de leuke winkeltjes zorgen voor een knusse sfeer. Vroeger was dit een kleurrijke volksbuurt, maar vandaag is de Jordaan bij iedereen populair dankzij de schilderachtige straatjes en grachten. In deze buurt vind je trouwens ook de Negen Straatjes waar je gezellig en origineel kan winkelen.

Maar waar komt de naam nu vandaag? Sommigen zeggen dat de buurt haar naam te danken heeft aan Franse vluchtelingen die het ‘notre jardin’ hebben genoemd en dat daarom heel wat straten vernoemd zijn naar planten en bloemen. Maar het meest waarschijnlijke verhaal is dat de wijk gewoon vernoemd is naar de rivier de Jordaan.

Westerkerk Jordaan

Bijna overal in De Jordaan zie je ook de prachtige klokkentoren van de Westerkerk.

26. De Pijp

Dat een buurt ook een bewonderenswaardige bezienswaardigheid in Amsterdam kan zijn, bewijst De Pijp. Het is in de eerste plaats een levendige volksbuurt met een grote mengelmoes aan verschillende nationaliteiten. En dat weerspiegelt zich in een groot aanbod aan wereldkeukens. Daarnaast is dit dé buurt om op warme zomeravond gezellig op terras iets te eten of te drinken. Toch is De Pijp vooral bekend om de Albert Cuypmarkt.

De Albert Cuyp is de grootste markt van Europa. Je vindt er écht alles: van fruit en groenten over vlees en vis tot textiel en planten. Met 260 standen is dit een bezienswaardigheid in Amsterdam die je zeker eens bezocht moet hebben. Je kan op de markt gezellig genieten van een heerlijk kopje koffie en de lekkerste stroopwafels. De markt is elke dag, buiten zondag, geopend van 9 tot 17 uur.

Albert Cuypmarkt de Pijp

Doe zoals de echte Amsterdammers en zoek naar de beste koopjes op de Albert Cuypmarkt.

27. Het Keukenhof

Ben je helemaal uitgekeken op de attracties in de Nederlandse hoofdstad? Gelukkig zijn er ook heel wat mooie bezienswaardigheden in de omgeving van Amsterdam. Zo is de Keukenhof in Lisse er één van. Het is de grootste bloementuin ter wereld en elk seizoen opnieuw worden er 7 miljoen bloembollen geplant. Tijdens je wandeling door de bloemenzee zie je prachtige bloemen zoals tulpen, hyacinten en krokussen.

Het zijn niet alleen bloemen die je in het Keukenhof vindt.  Zo doet deze tuin ook dienst als het grootste beeldenpark van Nederland. In totaal staan hier zo’n 150 sculpturen van Nederlandse en internationale kunstenaars. Daarnaast kan je in de Keukenhof heerlijk relaxen aan één van de vijvers of in één van de gezellige restaurants. Een bezoekje aan het grootste bloemenpark ter wereld is trouwens ook leuk voor kinderen.

Om de wachtrijen aan de kassa voorbij te steken kan je online een voorrangsticket bestellen voor €18. Dat raad ik zeker aan, want anders is de kans groot dat je héél erg lang moet wachten… Het is niet voor niets één van de drukstbezochte monumenten van het land!

De kleuren en geuren betoveren iedere bezoeker van het Keukenhof!

keukenhof daguitstap Amsterdam

Ben je op zoek naar een lekker geurende daguitstap vanuit Amsterdam? Dan moet je naar Keukenhof!

28. Volendam en Marken

Een stedentrip naar Amsterdam is niet compleet zonder een kijkje te nemen naar de typische Hollandse windmolens in de pittoreske vissersdorpjes Marken en Volendam. Deze twee dorpjes katapulteren je terug in de tijd en helpen je te ontsnappen aan de Amsterdamse drukte. In Volendam moet je zeker de Oudhollandse Bakkerij en het Volendams Museum bezoeken en genieten van een heerlijke lunch in een gezellig visrestaurant.

In Marken maak je dan weer kennis met de oeroude klompenmakerij en je ziet er de typische Hollandse klederdracht terug in het straatbeeld. Als je één van de kaaswinkels bezoekt in dit gezellige dorpje, krijg je ook de kans om kaas te maken op de traditionele manier. Vergeet tijdens je bezoek aan Volendam en Marken zeker niet te genieten van het prachtige uitzicht over het platteland, iets wat je in het centrum van Amsterdam niet kan.

Wil je op vakantie in de watten worden gelegd en vooral niet alles zelf hoeven te regelen? Boek dan een vijf uur durende excursie naar Volendam en Marken. Online kan je tours en excursies aanschaffen voor €59 per persoon.

marken excursie Amsterdam bezienswaardigheden

Zoek je nog naar een leuke dagexcursie vanuit Amsterdam? Probeer dan zeker Marken te bezoeken.

Volendam Amsterdam daguitstap

Heerlijk toch, al dat water in Nederland?!

29. Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een pittoresk molendorpje in Zaanstad. Het is eigenlijk een levendig openluchtmuseum waar je tal van Hollandse windmolens en huisjes uit de 18e eeuw kan bewonderen. Elk jaar trekt het dorpje meer dan 1 miljoen bezoekers aan. Deze cijfers bewijzen dit dit één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in de omgeving van Amsterdam is.

Hoewel de Zaanse Schans een historische plek is, valt er nog heel wat te beleven. Zo kan je er een klompenmuseum bezoeken en een kijkje nemen in het atelier van een klompenmaker. Net als in Volendam en Marken krijg je hier ook de mogelijkheid om zelf kaas te maken in een kaasboerderij. Maak zeker ook een wandeling door de schilderachtige straten van het dorpje en snuif de geschiedenis op!

Vanuit Amsterdam kan je makkelijk een excursie boeken naar de Zaanse Schans. Boek je tickets alvast online. Dan kan dat al vanaf €34, inclusief vervoer uit Amsterdam.

Zaanse schans Amsterdam daguitstap

30. Giethoorn

Giethoorn is een sprookjesachtig dorpje en ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Amsterdam. Je kan het alleen per boot bereiken en er zijn geen wegen en wagens te verkennen. Daarom wordt het ook wel eens het Hollands Venetië genoemd. Er wonen hier slechts 2.600 mensen, dus als je even uit het drukke Amsterdam wil ontsnappen zit je hier wel goed. De beste manier om Giethoorn te verkennen is met een ontspannende boottocht.

Het is natuurlijk ook gezellig om door dit pittoreske plekje te wandelen. Dat is trouwens de ideale manier om te zien hoe elke boerderij hier op zijn eigen eilandje ligt. De eilandjes worden met elkaar verbonden via 150 kleine bruggetjes.

Een gegidste excursie vanuit Amsterdam is gemakkelijk online te boeken voor €89, inclusief boottocht.

Giethoorn Amsterdam

Je hoeft niet ver te gaan om het idyllische plekje Giethoorn te ontdekken.

Tickets en tours in Amsterdam

Heb je nu zin gekregen in een leuk weekendje met heel veel dingen om te doen in Amsterdam? Vergeet dan zeker niet op tijd je tickets te bestellen voor de populairste attracties in de stad. Ook kaartjes voor het openbaar vervoer zijn online al te bestellen (en alleen online kun je ze ook gratis annuleren tot 24 uur op voorhand).

Hier zijn alvast enkele erg leuke attracties, bezienswaardigheden en dingen om te doen.

5x Origineel overnachten in Amsterdam!

Tijdens een weekendje Amsterdam wil je natuurlijk ook in een leuk hotel of bijzondere B&B verblijven! Ik heb alvast de vijf leukste van deze prachtige stad voor je uitgezocht. Zo zit je nooit ver van de mooiste bezienswaardigheden van Amsterdam en wordt het een stedentrip om nooit meer te vergeten!

1. Bijzonder overnachten in Amsterdam op een echt lichtschip

The Lighthouse is een luxe bed & breakfast en bevindt zich in een voormalig Brits lichtschip (wat eigenlijk een vuurtoren op water is). De buitenkant alleen al is dus erg bijzonder om te zien! Het wordt gerund door een koppel en zij hebben dit schip zelf gerenoveerd, wat uiteindelijk elf jaar heeft geduurd. Zij wonen nu ook op dit schip, samen met hun twee kinderen.

Het is een kleinschalige accommodatie, want er zijn slechts twee suites die je kunt boeken: de “Upper Store” en de “Machinery Space”. Beide hebben een kingsize bed, luxe badkamer, gratis minibar, privé terras en zelfs een eigen ingang. Om de suites zitten glazen wanden, dus je ziet nog de originele binnenkant van dit 70 jaar oude schip. Een bijzondere ervaring dus!

Overnachten in The Lighthouse is alleen niet goedkoop: je moet minimaal twee nachten boeken en de vanaf-prijs is €400 (dus €200 per nacht).

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Lightship Amsterdam

Lightschip

2. Slapen in het voormalige Zoölogisch Instituut voor Tropische Ziekten

Generator is een hotel én hostel dat aan de rand ligt van het groenrijke Oosterpark in Amsterdam. In dit gebouw zat vroeger het Laboratorium voor de Gezondheidsleer van de Universiteit van Amsterdam, ook wel bekend als het Zoölogisch Instituut voor Tropische Ziekten. Het interieur heeft nog een aantal originele elementen, want er zijn veel glazen wanden en kassen te vinden in het interieur en in de oude boilerruimte is nu bijvoorbeeld ook de eetruimte en een geheime bar gevestigd.

Qua accommodatie valt er veel te kiezen, van goedkoop tot duur. Er zijn slaapzalen met stapelbedden waar je 1 slaapplek boekt (vanaf €33 per nacht), maar het is ook mogelijk om de gehele kamer met 4 slaapplekken voor jezelf te boeken (vanaf €150). Daarnaast zijn er ook verschillende privé suites van 16 m² met privéfaciliteiten te boeken vanaf €150. Tenslotte boek je in Generator ook een privé appartement van zo’n 66 m² met woonkamer en een kitchenette inclusief vaartwasser (vanaf €500 per nacht).

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Generator Amsterdam

generator hostel Amsterdam

3. Goedkoop en leuk overnachten in een Amsterdamse grachtenpand

De grachtengordel in hartje Amsterdam met de onmiskenbare smalle huisjes aan het water is erg fotogeniek en biedt een romantisch beeld.Normaal betaal je de hoofdprijs om in zo’n huisje te wonen of te overnachten, maar bij The Times Hotel gelukkig niet! Dit zeventiende eeuwse gebouw aan de Herengracht is recentelijk gerenoveerd en omgetoverd tot een smaakvol designhotel (3 sterren). Qua locatie zit je dus echt goed, want veel bezienswaardigheden van Amsterdam zoals het Anne Frank huis (300 meter) en de Dam (400 meter) liggen op loopafstand.

In The Times Hotel boek je een budgetkamer met twee enkele bedden en privébadkamer al vanaf €80 per nacht. Daarnaast zijn er ook deluxe kamers vanaf €120 (twee personen) of €166 (vier personen). Overnachten in Amsterdam en slapen in hartje centrum in een eeuwenoud grachtenpand met modern interieur is voor deze prijs helemaal niet duur!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

The Times Hotel

The Times Hotel Amsterdam

4. Slapen in een brugwachtershuisje in Amsterdam

Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, bestaat Amsterdam voor een substantieel deel uit water en daarom zijn er ook veel bruggen en brugwachtershuisjes in de stad te vinden. Veel van deze brugwachtershuisjes zijn niet meer in gebruik. Neem de Wiegbrug in Amsterdam West: in dit brugwachtershuis van 24 m² woonde van 1990 tot 2017 wel een echte brugwachter, maar tegenwoordig is het een accommodatie voor toeristen die graag origineel overnachten in Nederland. Je zit namelijk iets verhoogd en kijkt uit over de grachten met de passerende bootjes.

Het huis heeft een woonkamer, een slaapkamer en een badkamer, dus het heeft alles wat je nodig hebt voor een fijn verblijf. Er is heel wat te doen in Amsterdam West: bijvoorbeeld de Foodhallen (1 km), Leidseplein (1,4 km) of het Vondelpark (1,5 km) zitten allemaal op loopafstand. Je slaapt in dit unieke brugwachtershuisje vanaf €140 per nacht.

Is deze accommodatie niet meer vrij? Geen nood! SWEETS heeft nog 18 andere originele adresjes langs het water. Persoonlijk vind ik ook de Kortjewantsbrug, de Amstelschutsluis, de Theophile de Bockbrug, Sluis Haveneiland de Scharrebiersluis, de Buiksloterdraaibrug en de Meeuwenpleinbrug de moeite waard om te overwegen.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

SWEETS Wiegbrug

Wiegbrug SWEETS

5. Slapen in een hotel of toch geen hotel in Amsterdam?

Geen kamer is hetzelfde in het bijzondere Hotel Not Hotel. Je logeert bijvoorbeeld in een antieke Amsterdamse tramwagon, een geheime kamer achter een boekenkast, een Spaanse villa of een geprint motel. Stuk voor stuk zijn het unieke kunstwerkjes en het interieur is dan ook bedacht en ontworpen door jonge ontwerpers van het Eindhovens collectief Collaboration-O en het kunstduo Arno Coenen/IRIS.

Qua locatie zit je 250 meter van de Kinkerstraat, waar veel restaurants en winkels zijn. Ook het Vondelpark (1 km) en het Van Gogh Museum (1,6 km) zijn lopend te bezoeken vanaf dit hotel. De grootte van de accommodatie varieert van 5 tot 23 m² en hebben een gedeelde of privébadkamer, afhankelijk van welke kamer je precies boekt. Slapen in de tramwagon of achter de boekenkast doe je vanaf €65 per nacht (gedeelde badkamer) en in de Spaanse villa overnacht je vanaf €112 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Hotel not Hotel

Amsterdam Hotel Not Hotel

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.5/5 - (13 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam