31x Bezienswaardigheden Antwerpen (+ gratis!): Wat te doen?

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 20 augustus, 2023

Waar Antwerpen vroeger misschien vooral bekend stond als ongezellige havenstad, heeft ze nu de reputatie de hipste stad van België te zijn. Dat is althans wat haar inwoners beweren.
Hoe dan ook zijn er talloze bezienswaardigheden in Antwerpen, gaande van imposante historische gebouwen, een brede waaier aan interessante musea tot prachtvoorbeelden van urban planning en moderne architectuur. Een dagje Antwerpen is eigenlijk te weinig om deze bruisende metropool helemaal te ontdekken en ik zou je dan ook zeker aanraden om hier minstens een weekend door te brengen. Na het lezen van dit artikel zal je meteen begrijpen waarom.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.9/5 - (14 stemmen)

Bezienswaardigheden Antwerpen centrum

Voor we aan ons overzicht beginnen van wat te doen in Antwerpen, wil ik nog even de lay-out van de stad toelichten. Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen, maar het centrum is eigenlijk vrij compact. Als je bijvoorbeeld van de meest noordelijke plek op ons lijstje naar de meest zuidelijke wil wandelen, doe je daar slechts 35 minuutjes over!

Antwerpen is trouwens perfect met het openbaar vervoer te bereiken (NS heeft vaak voordelige tickets!) en ook Flixbus heeft een halte vlak aan het Centraal Station. Wil je toch met je auto naar Antwerpen? Kijk dan even hier of je voertuig daarvoor geschikt is, aangezien het centrum een lage-emissiezone is.

Zie je een stedentrip wel zitten? Lees dan ook deze artikels:

Laat je verrassen met een gegidste rondleiding

Zin in een informatieve stedentrip bij onze Zuiderburen of wil je een dagtripje niet zo ver van de grens? Dan is een gegidste rondleiding in Antwerpen misschien wel iets voor jou!
Er zijn heel wat mogelijkheden en ze beginnen bij amper €10 per persoon. Hieronder al een kleine greep uit de mogelijkheden:

bezienswaardigheden Antwerpen wat te doen

1. De Onze Lieve-Vrouw Kathedraal

We kunnen moeilijk anders dan beginnen aan ons lijstje van leuke bezienswaardigheden in Antwerpen dan met de iconische Onze Lieve-Vrouw Kathedraal. De grootste gotische kerk van het land staat symbool voor de stad, zelfs in die mate dat topvoetballer Toby Alderweireld ze op zijn arm liet tatoeëren.

In 1352 begon men aan de bouw en in 1521 werd ze pas afgewerkt. Door de jaren heen werd deze kathedraal in Antwerpen helaas meermaals beschadigd, onder meer door een brand in 1533, de beeldenstormers in 1566 en Franse republikeinse troepen in 1794 en 1800. Hierdoor gingen vele waardevolle kunstwerken verloren, waardoor er nog slechts enkele overblijven.
Laat dat je er echter zeker niet van weerhouden om de Onze Lieve-Vrouw Kathedraal in Antwerpen te bezoeken, want zowel de buiten- als binnenkant zijn prachtig.

Onze Lieve-Vrouw Kathedraal wat te doen in Antwerpen

De Kathedraal van Antwerpen is zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden van ’t Stad.

binnenkant Onze Lieve-Vrouw Kathedraal

En ook de binnenkant is opgesmukt met prachtige kunstvoorwerpen!

2. De Grote Markt

Vlakbij de kathedraal ligt de Grote Markt, tevens een van de bekendste bezienswaardigheden van Antwerpen stad. Naast het stadhuis springen de vele fraaie gildehuizen onmiddellijk in het oog.

In het midden vind je de beroemde Brabo fontein die in 1887 door Jef Lambeaux werd ontworpen. Deze beeldt het verhaal uit van de Romeinse soldaat Silvius Brabo die de afgehakte hand van de reus Antigonus in de rivier de Schelde werpt (vandaar dus de naam van de stad: hand werpen -> Antwerpen).

Het stadhuis staat sinds 1999 op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed en naast de prachtige renaissance buitenkant is het interieur met schilderijen van onder meer Hendrik Leys zeker het bezichtigen waard.

Grote Markt Antwerpen bezienswaardigheden

Aha! Van daar komt dus de naam ‘Antwerpen’!

3. Het Rubenshuis

Antwerpen heeft vele beroemde inwoners (gehad), maar één van de meest vermaarde is ongetwijfeld de schilder Peter Paul Rubens. Een jaar na zijn huwelijk met Isabella Brant (in 1610) kocht hij het huis dat later zou dienstdoen als museum. Hij zou er uiteindelijk 30 jaar wonen zodat hij het helemaal naar zijn eigen stijl en vereisten kon inrichten.

Na de Franse Revolutie werd het even gebruikt als gevangenis en raakte het uiteindelijk meer en meer in verval, tot de stad Antwerpen het gebouw tussen 1939 en 1946 minutieus zou restaureren met behulp van oude documenten en tekeningen. In de prachtige kamers hangen nog prachtigere schilderijen van uiteraard Rubens zelf, maar ook van onder meer Jan Brueghel en Jacob Jordaens.

Omwille van Corona wordt het aangeraden om je bezoek op voorhand te plannen via de website. Vergeet ook je mondmasker niet mee te nemen!

Rubenshuis

Achter de poort van dit mooie gebouw, zitten heel wat schatten van Rubens (en andere kunstenaars!) verborgen.

Rubenshuis Antwerpen

En het interieur is ook niet mis, trouwens! © Visit Antwerpen

4. Chocolate Nation

Als er iets is waar België bekend om staat (naast bier en frieten) dan is het wel chocolade. Overal ter wereld wordt Belgische chocolade verkocht en als je hier ook van houdt, dan mag je Chocolate Nation niet missen. Dit is namelijk het grootste Belgische chocolade museum ter wereld. Ook hier word je op de hoogte gebracht van het hele proces (van boon tot chocoladereep), en van de onlosmakelijke band tussen België en chocolade.

Om het helemaal af te maken kan je in de winkel van het museum gelukkig deze lekkernij ook proeven. Daarbovenop kan je tevens deelnemen aan een chocolade workshop!

chocolate nation antwerpen

Het lekkerste museum van Antwerpen? Dat moet Chocolate Nation zijn! ©Visit Antwerpen

5. Sint-Carolus Borromeuskerk

Dat brengt ons mooi tot bij een van de andere mooie bezienswaardigheden van Antwerpen stad: de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Deze voormalige Jezuïetenkerk werd namelijk ooit gesierd met 39 plafondschilderingen van Rubens, die helaas in 1718 vernield werden door een brand na een blikseminslag. Toch zijn er nog heel wat mooie beeldhouwwerken van Rubens himself bewaard gebleven, waardoor een bezoek aan de binnenkant zeker de moeite loont.
Een originele manier om het interieur te ontdekken is tijdens deze zelfbegeleide wandel- en speurtocht via je smartphone.

Ook het pleintje voor de kerk is zeer gezellig en vrij rustig, waardoor je perfect (eventueel op een van de gezellige terrasjes) van deze imposante barokkerk kan genieten.

Gratis bezienswaardigheden Antwerpen Sint-Carolus Borromeuskerk

De Sint-Carolus Borromeuskerk is zowel ’s avonds als overdag een prachtige bezienswaardigheid!

6. Fietsen door Antwerpen

Ben je maar kort in Antwerpen of wil je de stad grondig verkennen? Dan is een fietstour de beste keuze!

In twee uur tijd word je door een Vlaamse gids meegenomen langs de highlights van Antwerpen. Je rijdt niet alleen door het pittoreske centrum, maar ook door minder bekende wijken die net buiten het centrum liggen. Zo krijg je ook eens een andere kant van Antwerpen te zien!
Onderweg vertelt je gids je alles wat je wilt weten en er zijn natuurlijk ook genoeg fotomomenten.

Baja Bikes biedt vijf verschillende tours aan (de Antwerpen Highlights tour is zonder twijfel de beste) vanaf €20 per persoon. Als je de stad liefst op eigen houtje verkent, dan is fietsverhuur bij hen ook mogelijk aan €7 per dag.

Zijn er geen mogelijkheden meer? Kijk dan ook eens naar de goed beoordeelde tours van GetYourGuide.

fietsen door Antwerpen

Antwerpen is behoorlijk uitgestrekt. Met een fiets verken je de stad veel vlotter!

7. Het Zuid

En als je daar toch ineens bent, kan je meteen even rondwandelen door de andere hippe buurt van Antwerpen: het Zuid.

Wanneer je de mooie herenhuizen en pleinen en uitgestrekte boulevards ziet, begrijp je meteen waarom zoveel Antwerpenaren hier willen komen wonen. Uiteraard is dit ook een uitstekende plek om heerlijk te eten én al eens goed te shoppen! Hier vind je namelijk meer trendy boetiekjes, op de Meir heb je vooral de grote ketens zoals bijvoorbeeld H&M.

8. Het MAS (en het Eilandje)

Het Museum Aan de Stroom oftewel het MAS is zonder enige twijfel een van de meest in het oog springende bezienswaardigheden van Antwerpen. Hoewel het er voor sommigen eerder uitziet als een blokkentoren van een kinderhand, vinden de meesten het prachtig in zijn eenvoud.

Het MAS is tevens het grootste museum van Antwerpen, omdat het maar liefst 500.000 voorwerpen in zijn collectie heeft. Je leert er niet alleen meer over de haven en Antwerpen zelf, maar ook over de wereld. Zo zijn er elke keer nieuwe (tijdelijke) tentoonstellingen, gaande van Cool Japan tot precolumbiaans Amerika.
Vergeet niet dat er hier ook Corona maatregelen gelden: een mondmasker is verplicht en je tickets reserveer je best al op voorhand, want de capaciteit is beperkt.

Op het dak van het MAS heb je trouwens een prachtig panoramisch zicht van 360° op de stad, wat voor mij trouwens een van de beste dingen om te doen in Antwerpen is.

Het MAS ligt overigens op het Eilandje in Antwerpen, wat zonder enige twijfel een van de hipste buurten van de Scheldestad is. Dit is dus de buurt om lekker te eten of een uitstekende koffie te drinken.

MAS dingen om te doen Antwerpen

Geen zin in een bezoek aan het grootste musem van Antwerpen? Neem dan gewoon een kijkje op het dakterras!

9. Museum Mayer van den Bergh

Wat allicht begon als een hobby, groeide al snel uit tot een indrukwekkende collectie van meer dan 3000 kunstwerken.

Fritz Mayer van den Bergh was destijds (het einde van de negentiende eeuw) een kenner en liefhebber van de fijne kunsten. Zijn indrukwekkende verzameling kan (en moet je eigenlijk) nu ook bewonderen in het museum dat naar hem genoemd is.

De Dulle Griet en De Twaalf Spreuken van Pieter Bruegel de Oude zijn de bekendste werken, die worden aangevuld met schilderijen van onder meer Rubens, Jordaens en van der Weyden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere kunstvoorwerpen te bewonderen zoals onder meer standbeelden en een verzameling porselein.

bezienswaardigheden Antwerpen Museum Mayer van den Bergh

Prachtige kunst, overal waar je kijkt! ©Visit Antwerpen

10. Plantin-Moretusmuseum

We gaan van het ene museum in Antwerpen naar het andere en nu bevinden we ons ten zuiden van de Grote Markt. Hier was het dat de Fransman Christophe Plantin zich in 1576 vestigde in het huis dat hij “De gulden passer” zou dopen. Het is een schoolvoorbeeld van de schitterende Vlaamse renaissance architectuur, maar meer nog, het is een museum gewijd aan de boekdrukkunst. Een kamer in het bijzonder (nummer zeven) is gewijd aan de geschiedenis van boeken en hoe ze ontstonden en evolueerden. Het pronkstuk van de verzameling is een authentieke Gutenberg bijbel.

Net zoals alle andere musea in Antwerpen, is het hier ook verplicht om een mondmasker bij je te hebben en te dragen. Aangezien er maar een beperkt aantal mensen binnen mogen, is het ook verstandig om alvast een toegangsticket te reserveren voor je komst.

Als je trouwens van boeken houdt zijn ‘de Groene Waterman’ en ”t Stad Leest’ de twee leukste boekenwinkels van Antwerpen.

Plantin-Moretusmuseum boekdrukkunst

Altijd al willen weten hoe boeken vroeger werden gemaakt? Plan dan een bezoek aan het Plantin-Moretusmuseum.

Plantin-Moretusmuseum

Niet alleen de binnenkant van het museum is indrukwekkend, zoals je ziet!

11. Het FoMu

Je hebt nu al wel door dat er heel wat interessante musea in Antwerpen zijn, en voorlopig kwamen alleen de oude kunsten aan bod. Liefhebbers van hedendaagse kunsten hoeven echter niet te treuren, want zij kunnen terecht in het FOMU oftewel Fotomuseum. De tentoonstellingen wisselen regelmatig en zijn (meestal) echt wel de moeite. Onder meer de beroemde Stephan Vanfleteren stelde hier zijn werk al tentoon.

12. Zurenborg

Technisch gezien ligt Zurenborg in Antwerpen Berchem, maar het is sowieso een van de top things to do in Antwerpen. Samen met het Eilandje in Antwerpen, dingt deze wijk naar de titel van hipste buurt van ’t stad. Het is in elk geval de mooiste wijk van Antwerpen, dankzij de prachtige art nouveau façades.

Hoogtepunt is zonder meer de Cogels-Osylei waar je de mooiste voorbeelden van deze magnifieke architectuur kan bewonderen. Nadien kan je op de Dageraadplaats heerlijk aperitieven en eten of gewoon van een drankje genieten in een van de leuke cafeetjes.

En de ideale manier om deze mooie wijk te ontdekken? Met een begeleide fietstocht natuurlijk! Zeker als het goed weer is, is dit een leuke manier om Antwerpen te ontdekken.

zurenborg dingen om te doen in Antwerpen

Zurenborg is een klein sprookjesdorp temidden van Antwerpen centrum!

13. MuHKA

Het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen is een meer verworven smaak, aangezien dit niet voor iedereen is weggelegd. Toch is dit de uitgelezen kans om eens kennis te maken met de hedendaagse kunst, als je hier nog maar weinig ervaring mee hebt. Een deel van de permanente collectie kan je namelijk gratis bezoeken. Zo kan je onder meer de creaties van Panamarenko en Luc Tuymans bewonderen.

MuHKA-Antwerpen-wat-te-doen

Je kan dit speciale gebouw onmogelijk missen tijdens een wandeling door de stad. ©Visit Antwerpen

14. Centraal Station

Met een bijnaam als Spoorwegkathedraal weet je dat het treinstation van Antwerpen niet zomaar een station is. Oorspronkelijk was Antwerpen-Centraal het eindpunt van de route Antwerpen-Mechelen, maar mettertijd werd het steeds uitgebreid en verbouwd.

Het indrukwekkende huidige ontwerp is aan de hand van Louis Delacanserie, die inspiratie vond in het Pantheon in Rome en het station van Luzern. Het eindresultaat is prachtig, getuige het feit dat het Antwerpen Centraal Station door verschillende instanties werd uitgeroepen tot mooiste treinstation van Europa en zelfs ter wereld. Vergeet dus zeker niet de binnenkant te bewonderen.

Antwerpen Centraal station

Volgens veel toonaangevende tijdschriften is Antwerpen-Centraal één van de mooiste stations ter wereld!

centraal station Antwerpen highlights

Geen wonder dat het centraal station één van de highlights van Antwerpen is. Het is prachtig!

15. De Nottebohmzaal

Eén van de minder bekende en tegelijk mooiste bezienswaardigheden van Antwerpen centrum is de Nottebohmzaal. Deze bevindt zich in het oudste deel van de Hendrik Conscience Erfgoedbibliotheek en is een van de mooiste bibliotheekzalen ter wereld.

Daarnaast vind je er ook een aantal pronkstukken zoals een echte papyrusrol, een Egyptische kast en de wereldbollen van Blaeu. Er worden ook geregeld lezingen en concerten gegeven, dus kijk zeker eens naar de kalender.

Aangezien dit een bezienswaardigheid is die zich binnen bevindt, is een mondmasker nog steeds van toepassing omwille van Covid-19!

16. Het Steen

Gentenaars zullen menen dat het Steen niet kan wedijveren met hun Gravensteen, maar Antwerpenaars hebben een leuze die zegt: “Antwerpen is ’t stad, en al de rest is parking.” Zij geven dus niets om wat andere mensen van hen denken, al werd het Steen pas 20 jaar na het Gravensteen gebouwd. Daarmee is het ook het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen. Het is van alle markten thuis geweest want het werd gebruikt als onder meer gevangenis, woning, houtzagerij en museum. Momenteel wordt het verbouwd en in de loop van dit jaar zal het dienst doen als toeristisch onthaalcentrum.

het Steen kasteel Antwerpen bezienswaardigheden

Dit kasteel behoort toch echt wel tot de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Antwerpen!

17. Het Red Star Line museum

Een van de leukste musea in Antwerpen is ongetwijfeld het Red Star Line museum. Pas in 2013 werd dit museum in Antwerpen geopend, dat gewijd is aan de stoomboten van het Red Star bedrijf dat tussen 1883 en 1934 Belgische en andere Europese migranten naar de andere kant van de oceaan bracht. Zij wilden armoede en (religieuze) vervolging ontsnappen, om een nieuwe kans te grijpen in de Verenigde Staten of in Canada. In het Red Star Line museum in Antwerpen wordt er niet alleen aandacht besteed aan de lange bootreis, maar ook aan de vele redenen waarom mensen ervoor kozen hun thuisland voor altijd achter zich te laten. Anno 2020 is dit thema actueler dan ooit.

18. Sint-Pauluskerk

Op de Veemarkt ligt nog een ander mooi religieus gebouw in Antwerpen, de laatgotische Sint-Pauluskerk. Al in 1517 begon men aan de bouw, maar toch zou het tot 1639 duren voor de kerk werd afgewerkt. Ook hier –verrassing verrassing– brak ooit een brand uit, maar dankzij de plaatselijke inwoners werden de waardevolle kunstwerken gelukkig gered. Daardoor kan je nu nog altijd de schilderijen van onder meer Rubens, Jordaens en Van Dyck bewonderen. Ook de beeldhouwwerken buiten de kerk zijn zeker het bekijken waard.

Sint-Pauluskerk Antwerpen centrum wat te doen

De prachtige Sint-Pauluskerk!

19. Diamantmuseum (DIVA)

Antwerpen is al meer dan 500 jaar de diamant hoofdstad van de wereld, omdat maar liefst 85% van de ruwe diamanten (en de helft van de geslepen diamanten) hier passeert. Het zal je dan ook niet verbazen dat er ook een diamantmuseum in Antwerpen is. Dit gaat dieper in op de verschillende aspecten van de handel in diamanten (onder meer extractie, verwerken en industrieel gebruik). Daarnaast kan je ook diamantslijpers aan het werk zien, net zoals een indrukwekkende verzameling van ruwe en geslepen diamanten.

Omwille van de Corona crisis zijn tickets beperkt en bestel je ze dus al best online. Vergeet ook geen mondmasker mee te nemen, anders kan je dit museum niet bezoeken.

DIVA Antwerpen hoogtepunten

Achter deze stevige kluis wil je niet vast komen te zitten… ©Frederik Beyens

Diamantmusem Antwerpen

In dit musem kom je alles te weten over de wereldberoemde Antwerpse diamant. ©Frederik Beyens

20. Vleeshuis

Het laatgotische Vleeshuis ligt een beetje verscholen, maar als je het eenmaal hebt gevonden kan je deze voormalige raadskamer van de slagersgilde bewonderen. De ligging hiervan (vlak naast de Schelde) is niet toevallig gekozen, want hierdoor kon men het bloed van de geslachte dieren eenvoudig laten afvloeien in de rivier. Tegenwoordig worden er geen dieren meer geslacht, maar is het een museum van archeologie en toegepaste kunsten.

mooie plekken Antwerpen Vleeshuis

Het Vleeshuis lijkt een beetje op een kasteeltje in het centrum van de stad, vind je ook niet?

21. De Stadsschouwburg

Net zoals de Parijzenaren aanvankelijk geen al te hoge pet op hadden van het Centre Pompidou, vonden de Sinjoren de Stadsschouwberg in Antwerpen in het begin maar niets. Men verwees ernaar als “den Bunker” vanwege het bijzondere uiterlijk. Op zaterdag en zondag kan je respectievelijk de Exotische markt en de Vogelenmarkt bijwonen op het theaterplein, de plek om lekkere dingen te kopen en eten en een van de hotspots van Antwerpen.

22. Sint-Jacobskerk

De laatste kerk van ons lijstje met niet te missen bezienswaardigheden in Antwerpen is er eentje om u tegen te zeggen. De rijkelijk versierde barokstijl werd gekozen door de rijke patriciërs die hier kwamen bidden, alsook begraven werden. Zo ook werden Rubens en zijn familie hier te ruste gelegd, in de gelijknamige kapel. Je vindt zijn tombe achter het centrale altaar. Je weet dus waar je moet zijn als je jouw laatste eer aan hem wil bewijzen.

To do Antwerpen Sint-Jacobskerk

De Sint-Jacobskerk is prachtig, maar het is vooral de kapel van Rubens achteraan de kerk die je moet zien!

23. De botanische tuin

Toegegeven, hij is niet zo indrukwekkend als de orto botanico in Palermo, maar de botanische tuin van Antwerpen is het perfecte plekje om even aan de drukte te ontsnappen. Al 200 jaar houdt men hier een verzameling kruiden, cactussen en uitheemse planten bij. Qua gratis bezienswaardigheden in Antwerpen is dit echt een aanrader.

24. Het Begijnhof

Het begijnhof is een van die andere leuke gratis bezienswaardigheden in Antwerpen. Het ligt een beetje verborgen waardoor het vaak gemist wordt door bezoekers van de Scheldestad. Naast de typisch charmante huisjes is er ook een schitterende binnentuin en een klein kerkje.

hotspot Anterpen begijnhof

Even tot rust komen? Dan mag je deze hotspot in Antwerpen zeker niet overslaan!

25. Brouwerij De Coninck

Het bolleke wordt beschouwd als het officiële stadsbier van Antwerpen en wordt gemaakt door brouwerij De Coninck. Hun interactieve brouwerijtour is één van de leukste dingen om te doen in Antwerpen, niet in het minst omdat je uiteraard mag proeven van dit heerlijke bier.

Pro tip: koop je ticket via GetYourGuide, dan is het twee euro goedkoper en kan je gratis annuleren tot 24 uur op voorhand!

Op het Eilandje in Antwerpen heb je trouwens nog een andere leuke brouwerij om te bezoeken: de Antwerpse Brouw Compagnie, die vooral bekend staan vanwege hun lekkere Seefbier.

brouwerij de koninck tours antwerpen

Interessant en… lekker! Want na afloop drink je natuurlijk ook een ‘bolleke’!

26. Het Stadspark

In de zestiende eeuw lag het Fort Herentals hier, dat destijds de stad moest beschermen. In 1869 werd het door de Duitse architect Eduard Keilig omgetoverd tot openbaar park. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden zijn landgenoten er een aantal bunkers om verdwaalde munitie op te slaan. Gelukkig werd het stadspark nadien snel in haar eer hersteld, waardoor het tegenwoordig de perfecte plek is om te picknicken of rustig te kuieren.

te doen in Antwerpen Stadspark

Heerlijk toch, zo’n groene long in het midden van het stadscentrum?!

27. PAKT

PAKT is (voorlopig) zonder twijfel een van de best bewaarde geheimen van Antwerpen. Het is het hart van het zogenaamde Groen Kwartier vanwege de dakboerderij die je op het dak vindt. Daarnaast is er onder meer een koffiebar, Belgisch biercafé en heel wat uitstekende restaurants. De ideale plek om iets te gaan eten na je bezoek aan brouwerij De Coninck.

28. Het MoMu

Naast een FoMu is er ook een MoMu in Antwerpen oftewel een modemuseum. De Antwerpse Zes (Ann Demeulemeester, Dirk Bikkembergs, Dries Van Noten, Marina Yee, Dirk Van Saene en Walter Van Beirendonck) zetten in de jaren ’80 Antwerpen (en België) op de modekaart en sindsdien wordt Antwerpen beschouwd als de modehoofdstad van België.

In het MoMu kan je niet alleen kennismaken met hun collectie maar ook met andere ontwerpen uit de hedendaagse internationale modewereld.

29. Het Havenhuis

Als je eenmaal op het Eilandje in Antwerpen staat, kan je naast het MAS ook in de verte het Havenhuis bewonderen. Dit prachtig staaltje architectuur werd ontworpen door het beroemde architectenbureau Zaha Hadid Architects en huisvest het Havenbedrijf Antwerpen. Je kan het trouwens ook bezoeken en zo genieten van een panoramisch zicht op de haven en de stad.

Havenhuis Antwerpen wat te doen

Wat een prachtig staaltje architectuur. Vind je ook niet?

30. Park Spoor Noord

Als je maar een dagje in Antwerpen doorbrengt, loont het misschien niet de moeite om af te zakken naar Park Spoor Noord. Ben je hier echter voor meerdere dagen, dan kan je even tot rust komen in het leuke Park Spoor Noord. Het werd aangelegd op een voormalig spoorwegenplacement en dat is nog altijd merkbaar. Vanwege de twee waterspeeltuinen is dit één van de perfecte bezienswaardigheden in Antwerpen met kind(eren). In de zomer kunnen de ouders dan een drankje nuttigen in de bar Cargo zomerbar.

31. Het Middelheim museum

Afsluiten doen we met een van de bezienswaardigheden in Antwerpen die net buiten het centrum ligt, maar dit is eenvoudig met de fiets bereikbaar. Dit gratis openluchtmuseum heeft een heel leuk beeldenpark waardoor het hier zeer leuk wandelen is. Vlakbij liggen er nog drie andere parken (Den Brandt, Vogelenzang en Hortiflora) waar je kinderen naar hartenlust kunnen spelen.

Middelheim museum

Spectaculaire beeldhouwwerken vind je in dit grote openluchtmuseum.

Antwerpen met een local verkennen?

Wil je de bezienswaardigheden van Antwerpen met een echte Antwerpenaar ontdekken? Dan kun je online alvast een gegidste rondleiding vastleggen. Dat kan al vanaf €10 per persoon. Het kost je dus niet veel geld en bovendien leer je deze prachtige stad zo op een eigenzinnige manier kennen!

Hieronder zijn alvast enkele mogelijkheden:

Wat te doen in Antwerpen als het regent

In een grootstad valt altijd wat te beleven, ook bij slecht weer.

Aangezien België niet meteen gezegend is met het beste weer van Europa, kan het jammer genoeg af en toe regenen. In de Scheldestad echter niet getreurd, want er zijn zoals je kon zien heel wat fantastische musea in Antwerpen waar je gerust uren in kan doorbrengen.

Daarnaast is een brouwerijbezoek ook goed voor enkele uren plezier. Als je echter gewoon even wil schuilen voor de regen, kan je altijd een koffie drinken in de vele uitstekende koffiebars die Antwerpen telt:

 • Kolonel Koffie (Montignystraat 51)
 • Caffe Mundi (Oude Beurs 24 – vlakbij de Grote Markt)
 • Cuperus Horsey (Paardenmarkt 28)
 • Georges Espressobar (Londenstraat 27 – vlak aan het Eilandje)
 • Normo (Minderbroedersrui 30)

Wat te doen in Antwerpen met kind?

Ook de allerkleinsten worden niet vergeten, want voor hen zijn er ook heel wat hotspots in Antwerpen. Dit zijn alvast enkele leuke dingen om te doen in Antwerpen met kind die niet in bovenstaande lijst stonden:

 • Comics Station: dit indoor pretpark in het Antwerpen Centraal Station was gewijd aan de Belgische stripfiguren. Het werd overgenomen door Plopsa en gaat eind 2020 weer open onder een nieuwe naam. Ik update je zodra er meer bekend is.
 • In het Boekenbergpark in Deurne is er een ecologische zwemvijver met kinderbad voor de kleinsten. Er is ook een ligweide waar je lekker kan uitrusten.
 • The Playground is een heel leuk bordspelcafé aan de Grote Markt in de Hoofdkerkstraat. Ideaal als je eens niet op die smartphone wilt tokkelen!

Verder zijn ook alle bovenstaande musea voorzien op kinderen en is Chocolate Nation uiteraard ook een geweldige activiteit in Antwerpen voor hen.

Bezienswaardigheden van Antwerpen verkennen met deelfiets

Ik vertelde je al eerder dat je de highlights van Antwerpen gerust te voet kan verkennen. Als je je toch nog snel wil verplaatsen van de ene mooie plek in Antwerpen naar de andere, dan kan je eenvoudig en goedkoop gebruik maken van de Velo deelfietsen. Een dagpas kost je 4 euro en dan kan je telkens 30 minuten gebruik maken van een van de 4000 stadsfietsen.

Je kan ook natuurlijk altijd ineens een fietstocht van twee uur langs de highlights van Antwerpen boeken vanaf 22,5 euro per persoon.

Vijf leuke buitenactiviteiten in Antwerpen

1. Kerstmarkt

Op de Grote Markt vindt elk jaar rond Kerstmis één van de leukste kerstmarkten van België plaats. De Kerstmarkt in Antwerpen is bijzonder gezellig door de indrukwekkende omgeving, waarbij alle oude gebouwen (het stadhuis en de gildehuizen) uiterst feeëriek verlicht zijn. Dit is zonder enige twijfel een van de leukste activiteiten in Antwerpen.

2. Gay pride

De gay pride in Antwerpen is een festijn van vijf dagen waarbij de straten en cafés van Antwerpen worden omgetoverd in een groot feest. Dit evenement vindt meestal plaats in augustus en wordt niet alleen gekenmerkt door feesten, maar ook door een aantal culturele evenementen.

3. Sinksenfoor

De Sinksenfoor in Antwerpen is een van de belangrijkste buitenactiviteiten in Antwerpen die elk jaar plaats vinden in de stad. Oorspronkelijk vond deze kermis op de Zuiderdokken plaats, maar zes bewoners vonden dat dit voor te veel geluidsoverlast zorgde en daardoor vindt de Sinksenfoor in Antwerpen nu elk jaar plaats op terrein Spoor Oost (rond Pinksteren). In totaal zijn er ruim 150 kermisattracties, waardoor het één van de grootste kermissen van het land is. Dit maakt het tot de ideale activiteit in Antwerpen met kinderen.

4. Fietsroute door Antwerpen

Ik haalde al eerder aan dat je heel wat mooie plekken in Antwerpen perfect met de (deel)fiets kan verkennen. Er zijn ook heel wat leuke fietsroutes in Antwerpen zelf.

Allereerst is er de zogenaamde easy-going route die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Antwerpen brengt. Vervolgens is er de Urban Jungle route die meer focust op architectuur en street art (onder andere de beroemde acteur Matthias Schoenaerts heeft zijn creatieve stempel op de stad gedrukt). Ten slotte is er nog de Bollekesroute, die zoals je al kon denken start aan brouwerij De Coninck en de bezienswaardigheden van Antwerpen combineert met de nodige drinkstops.

Je kan ook altijd een twee uur durende tocht langs de highlights van Antwerpen boeken vanaf 22,5 euro per persoon.

5. Teambuilding in Antwerpen

De klassieke teambuilding activiteit is een escape room en daarvan zijn er ook heel wat in Antwerpen. Mag het echter iets origineler zijn? Dan is The Park Playground de ideale teambuilding activiteit in Antwerpen. Gewapend met een Virtual Reality bril en een futuristisch wapen kan je met je team kiezen uit heel wat leuke spelletjes, gaande van shooters, tot het ontmantelen van een bom, puzzelen en actie en het ontmaskeren van de mol. Dit is zonder enige twijfel een van de leukste dingen to do in Antwerpen.

buitenactiviteiten Antwerpen kerstmarkt

De kerstmarkt van Antwerpen is één van de gezelligste buitenactiviteiten in deze stad. Maar natuurlijk kan je die alleen in de winter bezoeken!

Drie mooie plekken in de provincie Antwerpen

Er zijn ook heel wat andere mooie plekken in de provincie Antwerpen. Als je hier dus meerdere dagen verblijft zijn dit drie leuke daguitstappen vanuit Antwerpen die je perfect met het openbaar vervoer kan doen.

Lier

Op amper vijftien kilometer van Antwerpen ligt het charmante Lier, een miniversie van Brugge. Blikvangers in deze meer dan 800-jaar oude stad zijn de beroemde Zimmertoren, de Grote Markt met indrukwekkend belfort, het gezellige begijnhof en de Sint-Gummaruskerk.

Je kan ook een ontspannende wandeling van 4 kilometer rond de vesten (de vroeger stadsomwalling) maken.

Mechelen

Mechelen is iets groter dan Lier, maar daarom zeker niet minder charmant. De Sint-Romboutstoren springt meteen in het oog en de Grote Markt is ook hier niet te versmaden. Je kan er gaan shoppen op de Bruul (de tegenhanger van de Meir in Antwerpen) en voor de kinderen is er zowel het speelgoedmuseum als Technopolis. Bovendien doe je er met de trein vanuit Antwerpen er maar twintig minuutjes over.

Meer tips nodig? Lees dan ook dit artikel: Bezienswaardigheden in Mechelen en dingen om te doen.

Kalmthoutse Heide

Eén van de andere leuke buitenactiviteiten in Antwerpen, of beter gezegd, vlakbij Antwerpen, is de Kalmthoutse Heide. Dit prachtig natuurgebied ligt zo’n 28 kilometer ten noorden van de Scheldestad en is de ideale plek om heerlijk te gaan wandelen in de gezonde buitenlucht.
Verder vind je in Kalmthout ook het Suske en Wiske museum, wat zeker het bezoeken waard is.

Kalmthoutse heide bezienswaardigheden provincie Antwerpen

Het lijkt wel alsof je hier plots in Afrika bent beland!

Gratis bezienswaardigheden Antwerpen

Er zijn gelukkig ook heel wat gratis bezienswaardigheden in Antwerpen, dus een daguitstap naar de Sinjorenstad hoeft niet veel geld te kosten.

Alle bovenstaande kerken kan je gratis bezoeken en de Grote Markt natuurlijk ook. Wat de mooiste en leukste gratis bezienswaardigheden van Antwerpen betreft, zijn dit mijn vijf favorieten:

 • Het Zurenborg
 • De Nottebohmzaal
 • De botanische tuin
 • Het Middelheim park
 • Het Begijnhof

Antwerpen is bovendien de perfecte stad om rond te kuieren langs de vele bezienswaardigheden die de stad telt.

gratis bezienswaardigheden Antwerpen

Zelfs UNESCO werelderfgoed zoals het Begijnhof zijn gratis te bezoeken in Antwerpen!

5x Overnachten in Antwerpen

Zie je een weekendje in deze prachtige stad al helemaal zitten? Dan moet je natuurlijk nog het perfecte slaapplaatsje vinden. Gelukkig hoef je hiervoor niet veel moeite te doen, want hieronder vind je een lijstje van de mooiste en meest bijzondere hotels in Antwerpen!

Meer inspiratie nodig? Lees zeker ook deze artikels:

1. Japanse loft

De Japanse loft, gelegen in het hartje van Antwerpen, is één van de meest geboekte accommodaties. Dat is niet moeilijk om te geloven, want het is een oosters paradijsje!

Op het eerste zicht lijkt het misschien helemaal niet zo bijzonder, maar eens je dit plekje betreedt vallen je ogen op van verbazing. Het interieur is zodanig mooi dat je er spontaan verliefd op wordt. Zeker als je van de oosterse sfeer houdt!

De loft bezit ook alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijk weekendje. Er is een mooie slaapkamer, een uitgeruste keuken en een badkamer met douche.

Door de goede ligging verken je makkelijk de belangrijkste bezienswaardigheden in Antwerpen. Op 400 meter van de accommodatie vind je het Rubenshuis en ook de Groenplaats, Keyserlei en het Plantin-Moretus Museum zijn erg dichtbij. Overnachten kan je hier vanaf ongeveer €135.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Japanse Loft Antwerpen hotel

© Japanse Loft Antwerpen

2. Tempel Triplex & Duplex

Wil je graag op een charmant plekje verblijven? Dan is Tempel Triplex & Duplex iets voor jou. Dit logement is zelfs zo gezellig dat je niet meer terug naar huis wilt!

De accommodatie heeft een sfeervolle woonkamer met televisie, een keuken die volledig uitgerust is en een badkamer met douche. Daarnaast is het gelegen op een toplocatie. Zo bereik je snel de attracties van de stad en kan je meer zien!

Een andere belangrijke troef is het vriendelijk personeel. Zij maken je meteen goedgezind! Een nachtje in dit bijzonder logement kost je rond de €104 voor twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Tempel Triplex Duplex

© Tempel Triplex & Duplex

3. Make Up Garden B&B

Als je het liefst in een B&B in Antwerpen verblijft is Make Up Garden één van de beste keuzes die je kan maken. Het heeft namelijk dé perfecte ligging!

Op enkele minuten lopen zit je op de Meir en ook het MAS Museum is erg dichtbij. Ondanks de centrale locatie is het toch de ideale plek om aan de stadsdrukte te ontsnappen, want in je kamer geniet je van de nodige rust!

Er is ook een uitgeruste keuken waarin je je eigen maaltijd kan bereiden, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je hebt voldoende interessante restaurantjes bij jou in de buurt! Eén nachtje in een standaard tweepersoonskamer kan je boeken vanaf €70.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Make Up Garden BB

© Make Up Garden B&B

4. Cabosse, Suites & Spa

Cabosse, Suites & Spa is waar je moet zijn als je na het verkennen van de stad heerlijk wilt relaxen. Eens je dit gerenoveerd herenhuis ziet, weet je meteen waarom het één van de populairste verblijfplaatsen in Antwerpen is!

Het logement geeft je alles wat je nodig hebt na een drukke dag. Rust uit in de tuin of laat je verwennen in de wellness. Ook in je kamer kan je voldoende ontspannen, het is voorzien van een comfortabel bed, een badkamer en een mooi uitzicht.

In de ochtend geniet je hier van een voortreffelijk ontbijt en s’ middags en s’ avonds kan je in de wijnbar terecht voor een lekker drankje. Een suite kan je reserveren vanaf zo’n € 453 per nacht. Goedkoop is het niet, maar je krijgt er heel wat voor terug!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Cabosse Suites Spa Antwerpen hotel

© Cabosse, Suites & Spa

5. Slaapschip Auwe Neel

Voor de liefhebbers van speciale accommodaties is er de Auwe Neel. Dit meer dan 100 jaar oud schip ligt aangemeerd in één van de hipste buurten van de stad: Het Eilandje. Bijna alles wat er te doen is in Antwerpen ligt dus op wandelafstand.

Vanuit deze plek kan je bijvoorbeeld eenvoudig naar het MAS Museum of één van de leuke cafés, restaurants of clubs bezoeken. Verken ook zeker het schip zelf, want het heeft een gezellig zaaltje waar je andere gasten kan ontmoeten.

De tweepersoonshut waarin je slaapt, is klein maar comfortabel en voorzien van een wastafel en cv-radiator. De douche moet je delen en wifi is er niet. Hoewel dit laatste voor sommigen een groot nadeel is, maakt het de ervaring nog bijzonderder. Zo kan je volledig opgaan in de schoonheid van de omgeving! Als je toch niet zonder internet kan, is het mogelijk om aan dek gebruik te maken van gratis wifi van de stad.

Dit is vooral een leuke plek om te verblijven met een grote groep vrienden. Je kan dan de volledige boot huren en een rondvaart reserveren om het nog onvergetelijker te maken. Wil je er toch liever met je partner of een vriend(in) naartoe? Dan kan je een tweepersoonshut boeken voor €100 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: AirBNB

Slaapschip Auwe Neel

© Slaapschip Auwe Neel

bezienswaardigheden Antwerpen slaapschip auwe neel

© Slaapschip Auwe Neel

Zoals je kon lezen zijn er talloze leuke activiteiten in Antwerpen, voor elke leeftijd en voor elk budget. Bovendien is men de stad nog volop aan het opknappen en herwaarderen, waardoor wijken die vroeger een minder goede reputatie hadden (bijvoorbeeld het havenkwartier in het noorden) nu worden omgetoverd tot bruisende hippe buurten. Als je nog op zoek bent naar een leuk weekendje uit in België, is Antwerpen de perfecte bestemming.

Heb je meer ideeën nodig? Kijk dan ook eens naar Antwerpen Straalt. Een website van de toeristische dienst waarop nog véél meer bezienswaardigheden In Antwerpen staan opgesomd!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.9/5 - (14 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>