34x de leukste bezienswaardigheden in Barcelona en omgeving

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 04 februari, 2024

Men schat dat er vorig jaar maar liefst 8,9 miljoen toeristen naar Barcelona trokken. Daarmee pronkt de Spaanse stad op de twaalfde plek van meest bezochte steden ter wereld. Of dit een zegen of een vloek is, laat ik in het midden, wat vast staat is dat er heel wat bezienswaardigheden in Barcelona zijn.
Door deze overvloed aan activiteiten in Barcelona is het moeilijk voor reizigers die de stad voor het eerst bezoeken om een dagprogramma op te stellen. Men ziet al snel de bomen door het spreekwoordelijke bos niet meer.
Maar ook zij die er al eens geweest zijn en graag enkele nieuwe dingen om te zien in Barcelona ontdekken, kunnen inspiratie putten uit dit artikel.
En waarom zou ik stoppen bij een top 10 van bezienswaardigheden in Barcelona? In dit artikel som ik 34 leuke attracties en hoogtepunten op!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.9/5 - (15 stemmen)

dingen om te doen Barcelona bezienswaardigheden

Tip: de Barcelona City Pass

Voor we aanvangen met ons overzicht van leuke dingen om te doen en zien in Barcelona, moet je nog iets weten over de Barcelona City Pass. Als je van plan bent enkele dagen in de Catalaanse kuststad door te brengen is deze kaart zeker het geld waard.

Bij de aankoop van deze kortingskaart zit het volgende inbegrepen: gratis luchthavenvervoer, fast-track tickets voor de Sagrada Familia en Park Guell, toegang tot 30+ attracties en bezienswaardigheden in Barcelona met 10% korting en een hop-on hop-off buspas.

Een andere optie is de Barcelona Card, maar daar krijg je geen tickets bij voor Park Guell en de Sagrada Familia, maar wel gratis toegang tot heel wat andere attracties, musea en bezienswaardigheden. In totaal kan je tot 320 euro uitsparen met deze kortingskaart.

Er zijn trouwens wel meer kortingskaarten voor Barcelona. Vergelijk ze dus goed (of lees dit artikel)!
Barcelona City Pass

De 34 leukste bezienswaardigheden van Barcelona

Er zijn heel wat bekende en minder bekende bezienswaardigheden in Barcelona, maar met een top 10 kom je er niet! Om die reden som ik maar liefst 34 activiteiten, hoogtepunten en excursies op, telkens voorzien van enkele foto’s. Zo weet je meteen ook wat je kan verwachten tijdens je stedentrip naar deze prachtige stad!

De Sagrada Familia

We kunnen moeilijk anders dan beginnen met het meest iconische gebouw van de Catalaanse hoofdstad. De Sagrada Familia is voor Barcelona wat de Eiffeltoren betekent voor Parijs: een iconisch herkenningspunt dat de verfijnde grandeur van de stad perfect belichaamt. Maar liefst 40 jaar (waarvan veertien exclusief) wijdde de beroemde architect Antonio Gaudí aan de bouw hiervan en jammer genoeg kon hij de voltooiing niet meemaken. Na veel gedoe staat deze uiteindelijk gepland voor 2026. Maar laat dat je er absoluut niet van weerhouden om nu al deze imposante kerk te bewonderen.

Vijf miljoen toeristen trekken elk jaar naar de Sagrada Familia, waardoor het niet verstandig is om netjes in de rij aan te schuiven. Fast-track tickets worden online verkocht aan dezelfde prijs (€17). Met deze tickets kies je zelf je tijdstip van bezoek en mag je alle rijen voorsteken. Zo kan je zonder zorgen één van de absolute hoogtepunten van Barcelona ervaren. Wil je ook graag de torens van de Sagrada Familia bezoeken? Dan kan je hiervoor ook een fast-track ticket kopen (zelfde prijs, wachtrijen voorsteken) voor €32 per persoon.
Ten slotte wil ik je zeker aanmoedigen om ook de magnifieke binnenkant te bewonderen, want de helft van de toeristen houdt het bij enkel de façade. Dat is jammer, want het interieur is minstens even mooi. Dan loont het ook zeker om voor een rondleiding te kiezen, zodat je meer kunt leren over dit symbool van Barcelona en het opmerkelijke leven van haar architect.

Fast-track tickets voor de Sagrada Familia zitten ook inbegrepen in de Barcelona City Pass.

Barcelona bezienswaardigheden sagrada familia

De bekendste bezienswaardigheid in Barcelona: de Sagrada Familia!

sagrada familia binnenkant dingen om te doen in barcelona

De binnenkant van Sagrada Familia. Mooi he!

Park Güell

De Sagrada Familia wordt vaak in één adem genoemd met deze andere schitterende creatie van Gaudí: Park Güell. Dit is zonder enige twijfel eveneens een van de hoogtepunten van Barcelona en dit mag je zeker niet missen. Gaudí wou een zogenaamde Engelse tuinstad naar Barcelona brengen in opdracht van Eusebi Güell. Het was dus oorspronkelijk de bedoeling dat men (de rijke burgers dan) hier kwam wonen, maar het idee was misschien te radicaal om daadwerkelijk uitgevoerd te worden. Daarnaast was de ligging ook iets te ver van de stad. De Güell familie gaf het park dan ook cadeau aan de stad in 1922. Sindsdien is het uitgegroeid tot UNESCO-werelderfgoed met als hoogtepunten de Hal van Honderd Zuilen (hoewel het er maar 86 zijn), de kleurrijke mozaïeken slangenbank en de grote salamander die je op de trappen vindt. Om al dit moois te onderhouden, moet je wel een (kleine- toegangsprijs betalen (iets meer dan €10). Als je online je ticket aankoopt, dan ben je zeker dat je binnen kan (met voorrang!) én bovendien is een elektronisch toegangsbewijs ook nog eens goed voor Moeder Natuur.
Fervente Instagrammers kunnen zich hier trouwens ook helemaal uitleven, al dan niet vergezeld door een professionele fotograaf.

Fast-track tickets voor Park Güell zijn ook inbegrepen in de Barcelona City Pass en vele andere kortingskaarten. In dit artikel maak ik een duidelijke vergelijking tussen de verschillende stadspassen.

bezienswaardigheden barcelona park guell

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Barcelona: het prachtige Park Güell!

Gran Teatre del Liceu

Dit grootste theater ligt op de Ramblas en kan je op twee manieren bezoeken. Ofwel koop je een ticket voor één van de (opera)voorstellingen, ofwel plan je zoals ik een gegidst bezoek. Ik deed een bezoek met een gids, maar als je liever alles op eigen houtje verkent is het ook mogelijk om een tour met een audio guide te boeken.

Vanaf het moment dat de rondleiding begint, word je bekoord door het prachtige interieur. Vanuit de feeërieke inkomsthal, word je verder begeleid naar een magisch mooie wachtzaal en van daaruit bezoek je natuurlijk ook de gigantische theaterzaal zelf. Alles lijkt hier wel bekleed met de mooiste en duurste materialen en het eerder klassieke interieur staat in schril contrast met de art nouveau die je overal elders in Barcelona kan zien.

Het Gran Teatre del Liceu is één van de grootste theaterzalen ter wereld, en dat is eigenlijk niet zo vanzelfsprekend. Dit prachtig staaltje architectuur heeft immers heel wat tegenslagen gekend! Twee branden en een bomaanslag zorgden ervoor dat het Liceu zichzelf meerdere keren moest heruitvinden. Maar als je het mij vraagt, is dat zeker en vast gelukt!

Tickets met een gids kosten €12 per persoon en €9 voor de Express Tour met audio gids.

Gran Teatre del liceu bezienswaardigheden Barcelona

Ga je naar het Gran Teatre del Liceu? Dan kan je in deze zaal alvast een drankje nuttigen.

Barcelona dingen om te doen liceu

Maar de eyecatcher van dit gebouw is toch wel de indrukwekkende theaterzaal!

Casa de l’Ardiaca

Naast de indrukwekkende kathedraal van Barcelona, vind je de Casa de l’Ardiaca. Dit gotische gebouw ziet er vanbuiten niet bijzonder speciaal uit, maar eens je binnenwandelt word je toch aangenaam verrast. Let vooral op de mooie details en het fijne beeldhouwwerk.
In het midden van het mooie terras, staat een verfrissende fontein. Klim zeker de trappen op voor een mooi uitzicht op dit middeleeuws ogende binnenhofje.

casa de l'ardiaca Barcelona

Hoewel dit binnenhofje helemaal open is, is het hier verrassend koel! Misschien heeft dat ook iets met de fontein te maken?

Temple d’August

Je zou het niet verwachten, maar ook in Barcelona vind je enkele Romeinse invloeden terug!

Spijtig genoeg is het grootste deel van deze tempel verwoest of afgebroken, maar toch is het een leuke en vooral aparte bezienswaardigheid in Barcelona. De overgebleven zuilen staan doodleuk naast een appartementsgebouw en zijn helemaal ingesloten door muren en zelfs een dak.

temple d'august Barcelona

Dit moet één van de vreemdste bezienswaardigheden zijn in Barcelona, maar daarom niet minder mooi!

Casa de les Punxes

Persoonlijk vond ik dit één van de mooiste gebouwen in Barcelona. Dit sprookjesachtige kasteel is erg opvallend door zijn kleurrijke torentjes en mag dan ook niet ontbreken op jouw foto’s van Barcelona.

Het is ook mogelijk om de binnenkant van dit stadspaleis te bezoeken. Voor €13,50 word je meegenomen door een audiovisuele rondleiding die in twee delen is opgesplitst. Langs de buitenkant staan enkele prachtige mozaïeken, waaronder eentje van Joris en De Draak. Deze legende is heel belangrijk voor de Catalanen en om dat duidelijk te maken aan de bezoekers, word er binnenin de Casa de les Punxes een leuke en interactieve rondleiding gegeven die deze mythe verduidelijkt.
Na deze voorstelling kan je gewoon rondlopen in het huis en zo zien hoe de rijke eigenaars hier vroeger woonden.
Neem zeker ook de lift naar het dakterras. Van hieruit krijg je immers een mooi uitzicht over Barcelona.

Casa de les Punxes bezienswaardigheden Barcelona

Mooi, he!

bezienswaardigheden Barcelona casa de les punxes

Geniet van de zon op het dakterras, of ga op zoek naar de mooiste uitzichten over Barcelona.

La Rambla

La Rambla is een 1,2 kilometer lange straat die het monument van Christopher Colombus verbindt met de Plaça de Catalunya. Ze is enkel toegankelijk voor voetgangers en zowel overdag als ’s avonds laat tref je hier heel wat volk aan. De meeste reizigers wandelen de hele Rambla af en genieten onderweg van de couleur locale die zich onder andere manifesteert in bloemenverkopers, straatkunstenaars en heel wat levendige cafeetjes. Verder zie je onderweg ook een mozaïek van Joan Miro en de Font de Canaletes, een fontein waar de supporters van FC Barcelona na de wedstrijd vaak de overwinning vieren.

la rambla barcelona

La Rambla, ongetwijfeld de beroemdste straat in Barcelona.

Camp Nou

En dat brengt ons meteen naadloos naar een van de volgende highlights van Barcelona. Een rondleiding door dit indrukwekkende stadion is een van de leukste dingen om te doen in Barcelona, zeker voor voetbalfans. Zij mogen zeker niet de Camp Nou Experience missen, waarbij je dankzij virtual reality de belangrijkste hoogtepunten uit de clubgeschiedenis meemaakt alsof je er zelf bij was. Hoewel dit indrukwekkende bouwwerk plaats biedt aan maar liefst 99,354 toeschouwers zijn tickets voor een wedstrijd bijzonder gegeerd goed en dus niet goedkoop. In dat opzicht is een voetbalreis een uitstekend idee. Zo ben je al meteen in de stad!
Tickets voor Camp Nou met 20% korting zitten ook inbegrepen in de heel uitgebreide Barcelona City Pass.

Wil je graag meer lezen? Lees dan zeker ook dit uitgebreide artikel over mijn bezoek aan Camp Nou.

hoogtepunten Barcelona camp nou

Eén van de hoogtepunten in Barcelona voor voetbalfans: Camp Nou!

camp nou bezoeken Barcelona bezienswaardigheden

Een bezoek aan Camp Nou is behoorlijk indrukwekkend!

Barceloneta

De Spaanse metropool ligt aan de Balearische Zee en beschikt over iets meer dan zeven kilometer aan stranden. Vele daarvan liggen in Barceloneta, de historische arbeidersbuurt die nog steeds haar charme heeft behouden. Daarnaast is de wijk ook bekend voor de vele restaurants en nachtclubs die je langs de promenade aantreft. Het is ook de thuishaven van één van de grootste aquaria van Europa. Doordat ze pal aan zee ligt is de wijk ook een van de beste plekken in de stad om verse zeevruchtenpaella te eten, net zoals heerlijke tapas. Liefhebbers van dat laatste moeten zeker “La Bomba” proberen, een aardappelbal die gevuld is met vlees en of pikante saus of aioli (looksaus).

barceloneta dingen om te zien barcelona

Lekkere restaurants, een fantastisch nachtleven en heerlijk zachte zandstranden. Je vindt het allemaal in Barceloneta!

Op verkenning met de fiets

Barcelona is een grote stad waar de bezienswaardigheden soms wat ver uit elkaar liggen. Daarom is de Barcelona Highlights Fietstour een leuke oplossing! Samen met een Nederlandse lokale gids fiets je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad van Gaudi. Met een groepje van maximaal 15 deelnemers ga je op avontuur door de straten van Barcelona. Fietsen in Barcelona klinkt trouwens veel spannender dan het eigenlijk is. De gemeente heeft de laatste jaren erg veel fietspaden aangelegd waardoor je er ook veel locals ziet fietsen. 

Bij elke bezienswaardigheid wordt even gestopt om interessante weetjes en anekdotes te horen en ook wordt er tijd vrijgemaakt voor het nemen van foto’s. Na deze fietstour heb je een goed beeld van de stad voor tijdens de rest van je verblijf! Het is met andere woorden het ideale begin voor een verblijf van 3 of 4 dagen in Barcelona!

fietstour barcelona

Je leert de stad beter kennen met een heerlijk briesje door de haren!

Het museum van Picasso

Barcelona staat in de top tien van Europese cultuurhoofdsteden en dat uit zich van ook in heel wat interessante musea. Een museum dat je zeker moet doen in Barcelona is dat van Picasso. Het werd in het leven geroepen door de grootmeester zelf en herbergt meer dan 3,800 van zijn creaties. Hierdoor heb je een schitterend beeld van zijn evolutie en kan je fantastisch zien hoe hij is uitgegroeid tot een van de beste en beroemdste schilders aller tijden. Kers op deze artistieke taart is een collectie van 58 schilderijen die gebaseerd is op het befaamde meesterwerk ‘Las Meninas’ van Velazquez. Als je graag meer leert over het prachtige oeuvre van Picasso kies je best voor een rondleiding met gids. Met een Barcelona card kan je het museum trouwens gratis bezoeken, wel best op voorhand even reserveren.
Je mag dit museum trouwens ook bezoeken met 20% korting via de Barcelona City Pass.

museum van picasso hoogtepunten barcelona

Het museum van Picasso ziet er vanbuiten nogal sober uit, maar de binnenkant barst van prachtig gestoorde kunst!

De kathedraal van Barcelona

Een van de bezienswaardigheden van Barcelona die men al weleens durft te vergeten is de kathedraal. Deze is een indrukwekkend staaltje gotische architectuur en al bijna 90 jaar een nationaal historisch monument. Het wekt dan ook geen verbazing dat dit bouwwerk dat gewijd is aan het Heilige Kruis en Sint-Eulalia (de patroonheilige van de stad), toebehoort tot UNESCO-werelderfgoed. Sint-Eulalia werd trouwens door de Romeinen gemarteld en haar overblijfselen worden bewaard in de crypte onder de kathedraal. Bezoek ook zeker het klooster waar dertien ganzen leven (een voor elk jaar dat Sint-Eulalia leefde).
Het lijkt er op dat er een vloek rust op het bouwen van gigantische kerken in Barcelona, want hoewel men reeds in 1298 aanving met de bouw van de kathedraal, werd deze pas helemaal afgewerkt in 1913. De Sagrada Familia heeft dus nog wel eventjes tijd.

kathedraal van barcelona bezienswaardigheden

Wat denk je van de kathedraal van Barcelona? Die ziet er ook niet mis uit, he?!

binnenkant kathedraal Barcelona

Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar de binnenkant van deze kathedraal is waanzinnig mooi!

kathedraal barcelona bezienswaardigheden

Helemaal achterin kan je ook de lift nemen naar het dakterras van de kathedraal. Zeker doen, dus!

De huizen van Gaudí

Er zijn weinig architecten die zo hun stempel op een stad hebben gedrukt als Antonio Gaudí dat heeft gedaan op Barcelona. Naast zijn eerdergenoemde meesterwerken die de Sagrada Familia en Park Güell zijn, vind je nog een heel aantal andere bijzonder fascinerende gebouwen die gekenmerkt zijn door zijn creatieve aanpak van de art nouveau beweging. Het eerste voorbeeldje hiervan is Casa Vicens, dat tussen 1883 en 1888 werd gebouwd in opdracht van een rijke familie. Wat vooral opvalt aan dit gebouw is de schitterende façade die versierd is met verscheidene keramieken en tevens beïnvloed is door de islamitische architectuur.

La Pedrera is zonder enige twijfel een van zijn bekendste creaties omdat het meer een beeldhouwwerk dan gebouw is. Ook het dakterras is bijzonder interessant en een heel aangename plek om even op te wandelen. Dat is ondertussen al heel wat mensen ter ore gekomen, waardoor een voorrangsticket geen onverstandige investering is.

Dan heb je ook nog Casa Batlló dat oorspronkelijk in 1877 werd gebouwd maar in 1904 helemaal door Gaudí werd gerenoveerd. Ook hier valt de speciale architecturale mix van keramiek, steen en ijzer op. Aanvankelijk viel het helemaal niet in de smaak maar niet veel later werd het toch bekroond als een van de drie beste gebouwen van dat jaar.

Ten slotte is er nog Casa Calvet, dat het meest conventionele werk is van de Catalaanse meesterarchitect. Het is duidelijk beïnvloed door de barok, al kan je al zeker sporen terugvinden van zijn latere creaties.

Als je meer wil leren over het modernisme (de Catalaanse art nouveau), dan kan ik je zeker een wandeltocht aanraden die helemaal volgens dit thema is ingericht.
Plan je liever zelf een bezoek aan al deze huizen? Lees dan zeker ook deze dagplanning voor 3 of 4 dagen in Barcelona.

Bijna alle bouwwerken van Gaudi zijn met korting te bezoeken met de Barcelona City Pass.

casa vicens bezienswaardigheden barcelona gaudi

Casa Vicens.

casa batllo huizen gaudi barcelona

Het fantastisch mooie Casa Batllo. Eén van de beroemdste huizen van Gaudi.

la pedrera huizen gaudi bezienswaardigheden barcelona

La Pedrera is zeker een bezoekje waard!

Casa Amatller

Vlak naast één van de beroemdste huizen van Gaudi, Casa Batlló, vind je dit veel minder bezochte meesterwerk van nog een andere architect; Josep Puig i Cadafalch.
De prachtige gevel is een modernistisch antwoord op de mooie getrapte hanzenhuisjes die we in België en Nederland zo vaak terugzien en heeft wel wat weg van een kleurrijke chocoladeverpakking. Vreemd hoeft dat niet te klinken, want de eigenaar van dit pand had zelf een chocoladefabriek.
Het lijkt wel alsof de tijd in het huis heeft stilgestaan, want alle meubels en decoratie zijn behouden. Tijdens een bezoek krijg je hier dan ook een uniek inzicht in het leven van een rijke Catalaanse familie in de twintigste eeuw.
Dit huis is nog maar sinds 2015 toegankelijk voor het publiek. Omdat de familie Amatller zo veel van chocolade hield, krijg je bij een online toegangsticket ook een chocolade proeverij. Of de Catalaanse chocolade even lekker smaakt als de Belgische, hou ik wel in het midden… 😉

Casa Amatller hoogtepunten Barcelona

Het Casa Amatller maakt deel uit van het Illa de la Discórdia. Daarover schrijf ik hieronder nog meer.

Illa de la Discórdia

De fenomenale bouwwerken van Gaudi zijn een fantastische introductie tot het modernisme, maar de Catalaan was uiteraard niet de enige modernistische architect in die tijd. Als je enigszins bent aangesproken door deze kunststroming moet je zeker eens een bezoekje brengen aan het zogenaamde Illa de la Discórdia. Dit is een stadsblok op de Passeig de Gràcia in het charmante Eixample district. De naam hiervan betekent zoveel als “Blok van de Onenigheid” en dat komt omdat je hier vier gebouwen aantreft van de vier belangrijkste modernistische architecten van Barcelona. Deze hadden alle vier een verschillende bouwstijl waardoor de gebouwen botsten met elkaar en de omliggende huizen. Het is architecturaal in elk geval een van de meest bijzondere dingen om te zien in Barcelona.

Illa de la Discórdia Barcelona

En links is er nog een prachtige gebouw dat niet meer op de foto kon 🙂 !

Sant Pau Recinte Modernista

Van de vier bovengenoemde architecten is Gaudí uiteraard de bekendste, maar een andere van hen moet qua talent niet veel onderdoen. We hebben het over Lluís Domènech i Montaner, wiens naam al even mooi is als zijn creaties. Van zijn vele ontwerpen is het Sant Pau ongetwijfeld de kers op de architecturale taart. Dit voormalige ziekenhuis bestaat uit 20 kleurrijke paviljoenen met Moorse, Byzantijnse en gotische invloeden en prachtige tuinen. Dit meesterwerk is met korting te bezoeken met de Barcelona City Pass.
Het is duidelijk dat het ziekenhuis harmonie en rust moest brengen in de geest van de patiënten en daardoor is het uitermate aangenaam om dit meesterwerk te verkennen. Een rondleiding met gids door dit UNESCO-werelderfgoed is ook ten zeerste aangeraden.

barcelona bezienswaardigheden sant pau recinte modernista

Sant Pau Recinte Modernista was een voormalig ziekenhuis. Kan je je inbeelden om in zo’n mooi gebouw te worden opgenomen als je ziek was?!

La Boqueria

Wie had 200 jaar geleden ooit durven denken dat dit bescheiden openlucht marktje zou uitgroeien tot de grootste voedselmarkt van Europa? De locatie (vlak naast La Rambla) heeft hier ongetwijfeld ook tot bijgedragen, waardoor steeds meer en meer mensen (waaronder een groot deel toeristen) de weg naar La Boqueria vonden. Doordat het een van de populairste bezienswaardigheden van Barcelona is, zijn er uiteraard ook een (heel) aantal verkopers die toeristen meer in rekening brengen dan de plaatselijke bevolking. Al kiezen die laatste tegenwoordig voor minder toeristische markten. Hoe dan ook is dit een uitstekende plek om plaatselijke delicatessen te eten zoals calzones, jamón (Spaanse ham) en verschillende soorten tapas.

Ik raad je ook aan om in de ochtend te komen, wanneer de meeste toeristen hun weg naar La Boqueria nog niet hebben gevonden. Voor fijnproevers kan ik in elk geval een kookervaring met paella en rondleiding door La Boqueria aanbevelen.

la boqueria dingen om te doen in barcelona

De geuren en kleuren van la Boqueria maken dit één van de leukste dingen om te doen in Barcelona.

Montjuïc

Over de haven van Barcelona rijst de heuvel genaamd Montjuïc op, die jarenlang een strategisch rol vervulde in de verdediging van de stad. Mettertijd is dit gedeelte uitgegroeid tot een van de populairste dingen om te zien in Barcelona. Om er te geraken kan je de kabelbaan nemen, die je recht aan het kasteel afzet. Als je het niet zo voor hoogtes hebt, neem je gewoon bus nummer 150. Het kasteel is zeker het bezoekje waard, op zijn minst voor het schitterend panoramisch zicht dat je vanaf hier op de Catalaanse metropool hebt.

Verder heb je hier nog het Joan Miró museum en theatertuinen. Afkoelen kan je in het stedelijk openluchtzwembad, waar destijds de muziekvideo “Slow” van de Australische zangeres Kylie Minogue werd opgenomen. ’s Avonds kan je op bepaalde dagen dan weer genieten van de leuke lichtshow van de zogenaamde “magische” fontein aan het kasteel. Verder is dit dan ook de ideale plek om tussen de (nog resterende) locals de lichtjes van de stad te bewonderen en te relaxen.

montjuic Barcelona

Voor één van de mooiste uitzichtpunten over Barcelona moet je naar Montjuïc.

Caixaforum

Aan de voet van de Montjuïc ligt een voormalige textielfabriek die werd omgevormd tot een cultureel, sociaal en onderwijs centrum. Liefhebbers van de edele kunsten kunnen hier niet alleen een permanente tentoonstelling bewonderen, maar ook drie knappe ruimtes die telkens een tijdelijke tentoonstelling huisvesten. Daarbovenop vinden hier geregeld concerten en lezingen plaats, net als activiteiten in Barcelona voor kinderen. Dat maakt het Caixaforum tot een van de meest interessante plekken van de stad. Bovendien krijg je met een Barcelona card gratis toegang!

caixaforum barcelona

Als zelfs een textielfabriek al zo mooi is in Barcelona… Dan snap je waarom er hier zo veel te zien is!

Sant Felip Neri

Een van de mooiste en minst bekende bezienswaardigheden van Barcelona is allicht dit prachtige plein, dat gebouwd werd op een oud middeleeuws kerkhof. De schoonheid schuilt in haar eenvoud. Qua gebouwen vind je hier enkel een kerkje en wat gebouwen uit de renaissance, waarin in één van hen nu het schoenmuseum is ondergebracht. Verder is het de uitgelezen plek om even tot rust te komen.

Sant Felip Neri Barcelona

Rust even uit van de drukte van Barcelona of bewonder de fantastische eenvoud van dit gezellige pleintje.

Torre Bellesguard

Deze toren is een van de minder bekende bouwwerken van Gaudi. Op deze plek woonde vroeger Martin van Aragon, de laatste koning van het huis van Barcelona. Vijf eeuwen later gaf Jaume Figueras de opdracht aan Gaudi om hier een woonst voor hem te bouwen. Die laatste werd voor het ontwerp geïnspireerd door middeleeuwse kastelen, wat resulteerde in deze toren die ook versierd is met kleine balkonnetjes die versierd zijn met gekleurd glas. Gaudi verwerkte hierin ook een aantal religieuze symbolen en verwijzingen naar het catalanisme, een emancipatiebeweging in de Catalaanse landen.
Pas sinds 2013 is het opengesteld voor het publiek. Een combinatiebezoek met de Sagrada Familia is trouwens een absolute aanrader.

De botanische tuinen

Een van de leukste en meest rustgevende dingen om te doen in Barcelona is een bezoekje aan de botanische tuinen. Deze nemen veertien hectaren in beslag met bloemen en planten van over de hele wereld. De Jardi Botanic zoals ze zo mooi in de plaatselijke taal heten, zijn onderverdeeld in vijf gebieden. Hier vind je afzonderlijk Australische, Californische, mediterrane, Zuid Afrikaanse en Chileense planten. Toetje op deze florale taart is het schitterend uitzicht op de stad.

botanische tuinen barcelona bezienswaardigheden

In de botanische tuinen van Barcelona ontsnap je gelukkig nog aan de drukte!

Parc del Laberint d’Horta

Het oude stadsgedeelte van Barcelona kan met zijn steegjes soms een doolhof lijken, maar wist je dat er ook een daadwerkelijk doolhof in Barcelona is? Hiervoor moet je naar het Parc del Laberint d’Horta, waar in de achttiende eeuw de Desvalls familie woonde. Zij namen de Italiaanse architect Domenico Bagutti in dienst om hun tuin aan te leggen (inclusief een romantisch riviertje en waterval), met in het midden daarvan een heus labyrint. Bovendien is het met zijn toegangsprijs van amper 2,23 euro een van de goedkoopste dingen om te doen in Barcelona.

dingen om te doen in barcelona parc del laberint dhorta

Een mooiere plek om verstoppertje te spelen kan het alvast niet worden!

Museu Nacional d’Art de Catalunya

Wat de culturele bezienswaardigheden van Barcelona betreft, zijn er weinig die zo hoog scoren als het nationaal museum. Met een slogan als ‘Één museum, duizend jaar kunst” kan je dan ook al weinig verkeerd doen. Hier vind je een indrukwekkende Catalaanse kunstcollectie van de twaalfde tot de twintigste eeuw. Vooral het romaanse gedeelte is werkelijk prachtig, omdat er muurschilderingen van de tiende eeuw vanuit kerkjes in de Pyreneeën werden overgebracht naar het museum. Daarbovenop zijn er een aantal werken van Catalaanse grootmeesters zoals Gaudi, Huguet en Martorell die je kan bewonderen. Maar je kunt hier niet alleen schilderijen en fresco’s bewonderen, ook meubilair van het modernisme wordt tentoongesteld, net zoals een prachtige collectie foto’s.
Wil je dit en nog heel wat andere bezienswaardigheden van Barcelona ontdekken? Overweeg dan een Barcelona City Pass. In de totaalprijs zit ook een serieuze korting voor het MNAC inbegrepen.

museo nacional barcelona highlights

Niet alleen de kunstwerken binnenin zijn indrukwekkend, trouwens. De buitenkant van dit museum is een parel!

Palau de la Musica Catalana

En nu we toch bezig zijn over Catalaanse musea, mag het museum van de Catalaanse muziek zeker niet vergeten worden. Dit werd in 1908 gebouwd door Lluis Domenech i Montaner en werd later toegevoegd tot het UNESCO-werelderfgoed. In de schitterende concerthal zie je borstbeelden van Bach, Beethoven en Wagner. Fun fact: het rechterdeel van de boog over het podium bevat standbeelden van Wagners Valkyries die over het borstbeeld van Beethoven rijden. De linkerkant beeldt dan weer de Catalaanse componist Anselm Clavé af die tegenover jonge meisjes zit die het traditionele Catalaanse lied ‘Flors de Maig’ zingen. Als je geen kaartjes voor een concert kunt bemachtigen, kan je het altijd bezoeken met een rondleiding (€20) of met behulp van de Barcelona City Pass.

dingen om te doen in barcelona palau de la musica catalana

De buitenkant is oogverblindend mooi, maar ook de binnenkant is schitterend. Pik dus gerust een concertje mee!

Parc de la Ciutadella

Je hoeft geen Spanjaard te zijn om te begrijpen dat ‘ciutadella’ citadel betekent en wanneer je afzakt naar dit park, zal het je verbazen dat er hier helemaal geen citadel te bespeuren valt. Dat komt omdat de toenmalige citadel (van waaruit het volk onder de knoet werd gehouden) in de twintigste eeuw door generaal Juan Prim en zijn manschappen werd vernietigd. Het werd daarna omgevormd tot een park waar de burgers van deze steeds meer geïndustrialiseerde (en overbevolkte) stad even naar frisse adem konden happen.

Ook tegenwoordig is het een bijzonder populaire plek waar sportievelingen komen lopen of fietsen (al dan niet op het water) of gewoon gezellig picknicken. Daarnaast vind je hier ook de dierentuin en geologische en zoölogische musea.

Verder springt vooral de waterval in het noorden van het park in het oog. Deze werd ontworpen door Josep Fontseré en zijn leerjongen, niemand minder dan Antonio Gaudi.

Er worden hier ook heel wat activiteiten zoals optredens en marktjes georganiseerd, waardoor er hier altijd iets te beleven valt.

Parc de la Ciutadella barcelona hoogtepunten

Eén van mijn favoriete parken in Barcelona!

Mercat de Sant Antoni

Een van de leukste originele activiteiten in Barcelona bestaat uit een bezoekje aan de markt van Sant Antoni, dit vind je in het indrukwekkende ijzeren gebouw dat werd ontworpen door Rovira i Trias. Elk deel van dit gebouw is ingericht voor afzonderlijke doeleinden, zoals bijvoorbeeld een gedeelte waar verse producten worden verkocht. Op zondag komen verzamelaars vanuit de hele stad hier echter samen om te snuisteren in de fantastische tweedehandse boekencollectie. Liefhebbers van het geschreven woord mogen deze plek dan ook zeker niet missen want je kan hier heel wat literaire pareltjes vinden.

mercat de Sant Antoni barcelona bezienswaardigheden

De Mercat de Sant Antoni van buitenaf gezien.

Plaça dels Angels en het MACBA

We hadden het al even over de authentieke historische pleintjes, maar als je de hedendaagse architectuur verkiest is het Plaça dels Angels precies wat je zoekt. Hier ligt het MACBA oftewel het Museu d’Art Contemporani de Barcelona dat werd ontworpen door de Amerikaan Richard Meier. De grote glazen voorkant springt meteen in het oog, waarin rechte lijnen en cilindervormen worden gecombineerd. Sinds 1995 kan je hier de beste collectie hedendaagse kunst van Barcelona vinden, die bestaat uit ongeveer 5000 kunstwerken. Ook hier hoef je met een Barcelona card geen entree betalen.

MACBA museum Barcelona

Het MACBA.

Mercat de Santa Caterina

Als je graag een voedselmarkt in Barcelona bezoekt, maar de gedachte van de duizenden toeristen in La Boqueria je een angstaanval bezorgt, dan is er goed nieuws. Er is namelijk een alternatief dat nog niet door de grote massa is ontdekt. De markt van Santa Caterina valt meteen op door het kleurrijke golvende dak en is daarnaast de tweede oudste markt van de stad. Als je niet zelf wil koken met de talrijk aanwezige producten is een maaltijd in het Cuines de Santa Caterina restaurant ten zeerste aangeraden.

dingen om te doen in barcelona mercat de santa caterina

Een marktje dat je zeker niet mag overslaan: de Mercat de Santa Caterina.

Plaça Reial

Op dit koninklijke plein heerst een tropische sfeer en dat is onder meer te danken aan de palmbomen en de fontein in het midden. Deze werd ontworpen door dezelfde architect als die van de bovenstaande Mercat de Sant Antoni. Dit is echter niet de bekendste architecturale parel van het plein, want dat zijn zonder enige twijfel de lantaarnpalen die door Gaudi himself werden ontworpen. Doordat de Plaça Reial omgeven is door barretjes en restaurants is dit een van de places to be om een gezellige avond door te brengen.

placa reial

Heerlijk tafelen en mensen kijken onder het licht van prachtige lantaarnpalen!

Plaça de Prim

Ons lijstje van de 34 leukste bezienswaardigheden van Barcelona sluiten we af met een pareltje dat voorlopig nog niet ontdekt is door de grote massa. In de Pobleneu wijk vind je een eenvoudig maar prachtig pleintje waar je sobere woningen uit de negentiende eeuw aantreft, waar vroeger de vissers woonden. Het is alsof je in een teletijdmachine bent gestapt en uitkomt in een tijd waarin Barcelona nog door simpelere tijden werd gekenmerkt, ver weg van de miljoenen toeristen die de stad tegenwoordig overrompelen. Daarnaast is er nog een reden waarom je naar dit pleintje moet afzakken en dat is het schitterende Els Pescadors restaurant waar je de lekkerste vis van de stad kunt eten.

3x leuke bezienswaardigheden in de omgeving van Barcelona

De Catalaanse hoofdstad is zo’n plek naar waar je steeds wilt terugkeren en na een aantal bezoeken heb je de belangrijkste bezienswaardigheden van Barcelona wellicht allemaal gezien. Gelukkig valt er in de omgeving ook heel wat leuks te beleven.
Misschien is een huurauto in Barcelona dus toch geen slecht idee?

Het klooster van Montserrat

Op 48 kilometer van de Catalaanse hoofdstad op de top van een rots ligt het klooster van Montserrat dat omgeven wordt door prachtige kliffen. De naam betekent zoveel als “berg getand als een zaag” en je begrijpt meteen waarom als je het indrukwekkende landschap in je opneemt.

Reeds in 1025 werd dit pareltje gebouwd en al snel werd het een populair pelgrimsoord. De Heilige Maagd Maria zou hier namelijk mirakels verrichten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat haar beeld (bekend als La Moreneta) hier wordt vereerd.

Als je niet over een auto beschikt, neem je best de trein naar Monistrol, van waar je de kabelbaan kunt nemen en zo kunt genieten van het adembenemende berglandschap. Je kan ook een tour boeken (€35) waarbij alles voor jou wordt geregeld.
Vanop de hoogte van 1236 meter heb je trouwens een geweldig zicht op Catalonië en op een heldere dag kan je zelfs Mallorca zien.

klooster montserrat dingen om te doen in de buurt van Barcelona

Zonder twijfel één van de meest indrukwekkendste dingen om te doen in de buurt van Barcelona.

Girona

Na een treinreis van 38 minuten (anderhalf uur als je met de bus of auto gaat) bereik je het schitterende Girona. Deze ommuurde middeleeuwse stad ligt aan de Onyar rivier aan wier waterkant je talrijke kleurrijke huisjes je kunt bewonderen. Daarnaast wordt deze stad vooral gekenmerkt door de culturele smeltkroes die ze is. Doorheen de eeuwen heen hebben zowel de Romeinen als de Arabieren als de Joden hun stempel op het stadsbeeld (en de architectuur) mogen drukken.
Een tour vanuit Barcelona met gids kan al voor €35 per persoon.

bezienswaardigheden barcelona en omgeving girona

In de omgeving van Barcelona liggen ook tal van charmante bezienswaardigheden. Wat denk je van Girona? Mooi he!

Sitges

Nog iets dichterbij, namelijk op 42 kilometer, ligt het schilderachtige Sitges (tours vanuit Barcelona kunnen vanaf €60 pp). Het staat voornamelijk bekend voor haar geweldige strand, waar je heerlijk kunt zwemmen. Daarnaast is er ook een historisch centrum waar je met de Iglesia de Sant Bartomeu en de Iglesia de Santa Tecla twee leuke kerkjes vindt. Ook het modernisme bereikte Sitges met als bekendste voorbeeld de Cau Ferrat, het huis van de Spaanse schrijver en artiest Santiago Rusinol.

Sitges bezienswaardigheden barcelona omgeving

Sitges is een prachtige kuststad op een boogscheut van Barcelona.

Daarnaast zijn er met onder andere het fantastische Tarragona, het museum van Salvador Dali in Figueres en het charmante Vic heel wat andere leuke dingen om te doen in de omgeving van Barcelona. Voeg daaraan alle highlights van Barcelona zelf aan toe en je beseft dat elk bezoek aan de Catalaanse hoofdstad in feite veel te kort is.

Tours en tickets voor Barcelona

Zoals je hierboven al zag, is er erg veel te doen in Barcelona. Dit is zelfs één van de drukstbezochte steden ter wereld, dus je mag er zeker van zijn dat het hier soms lang aanschuiven is… Zeker als je in een drukke periode naar ginds trekt! Daarom is het geen slecht idee om alvast enkele tickets en tours op voorhand aan te schaffen. Via GetYourGuide mag je bovendien de meeste tours/tickets tot 24u op voorhand gratis annuleren. Je weet maar nooit! Kijk ook eens op TicketBar, aangezien zij soms goedkopere tickets aanbieden.

Ben je van plan om een hele hoop te bezoeken? Dan is een Barcelona City Pass sowieso een stuk goedkoper.

5x Overnachten in Barcelona

Om al deze bezienswaardigheden in Barcelona te zien, moet je natuurlijk wel een plekje hebben om te overnachten! Gelukkig zijn er hotels in alle prijscategorieën. Hier zijn alvast enkele leuke accommdaties:

The Hotel Duquesa de Cardona

Waar kan je beter overnachten in Barcelona dan aan het strand? Hotel Duquesa de Cardona is romantisch boetiekhotel dat gevestigd is in een prachtig bewaard gebleven gebouw uit de zestiende eeuw. In de negentiende eeuw was het nog de thuis van een plaatselijke aristocratische familie, maar vandaag is het een geweldig verblijf. De kamers zijn gezellig en versierd in witte en pastelkleurige tinten, met veel zacht meubilair en bloemrijke details.

De accommodatie ligt tegenover de Marina Port Vell, op loopafstand van zowel het strand als de Gotische wijk waar je de beroemde Sagrada Familia kan bezoeken. Vlakbij vind je ook de populaire winkelstraten Portal de l’Angèl en Passeig de Gràcia – heerlijk shoppen gegarandeerd! Je kan in Hotel Duquesa de Cardona al overnachten vanaf €83 per twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Duquesa de Cardona

Hotel Casa Bonay

Casa Bonay is een nieuw soort accommodatie en dat maakt het één van de meest bijzondere hotels van Barcelona. Het verblijf werkt samen met lokale bedrijven om de gasten het beste van de Catalaanse hoofdstad onder één dak te bieden. Zo is er bijvoorbeeld elke dag verse koffie van Satan’s Coffee Corner kraam en vers geperste sappen van Mother. ’s Avonds worden er regelmatig pop-up diners op het dak georganiseerd. Verder vind je er nog een boekwinkeltje, een designer boetiek en zijn de kamers minimalistisch ingericht.

Je verblijft in een negentiende eeuwse herenhuis in het hartje van de stad. Op slechts vijf minuten wandel je naar de Passeig de Gracia, een leuke straat met hippe winkels, restaurants en bezienswaardigheden zoals Casa Batlló. De Sagrada Familia is ongeveer twintig minuten lopen en met de metro ga je zo naar het strand van Barceloneta. De kamerprijs voor twee personen bedraagt in Casa Bonay gemiddeld €108.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Barcelona Hotel Casa Bonay

Sixties Ramblas

Als je op zoek bent naar iets budgetvriendelijks, dan is Sixties Ramblas een cool en relaxed hotel. Ondanks de naam is het interieur iets minder sixties dan je zou denken, maar je vindt hier en daar wel een knipoog terug naar dit vrolijke tijdperk. Zo vind je in de lobby een retro, pastelgroene SEAT 600, is er een stijlvolle witte biljarttafel en zijn er stapels vintage leren koffers. De kamers zijn goedkoop dus ze zijn niet heel erg groot, maar ze zijn wel knus en comfortabel.

Sixties Ramblas is gelegen vlak bij La Rambla, de belangrijkste verkeersader van Barcelona. Er zijn hier altijd wel dingen om te doen in Barcelona. Denk maar aan leuke terrasjes, de Mercat de la Boqueria waar je kan smullen van lokale specialiteiten, en tal van toeristische attracties die je zeker gezien moet hebben. De prijzen voor één nacht in een tweepersoonskamer starten hier vanaf €64.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Sixties Ramblas

Axel Hotel

Axel is zonder twijfel het meest LGTBQ-vriendelijkste hotel van Barcelona, maar daarnaast is het ook een trendy en stijlvolle accommodatie. Ze zien zichzelf niet als gay friendly, maar wel als hetero friendly omdat ze zich vooral focussen op de homogemeenschap. Je zal je hier als hetero dus zeker ook thuisvoelen in het prachtige moderne interieur van het gebouw. De kamers zijn luxueus en stijlvol, terwijl de Sky Bar op het dak dé plek is om te socializen met andere reizigers. Ontspannen kan in het wellnesscentrum of in het gastronomisch Nikkei-fusierestaurant.

Dit verblijf ligt in de wijk Eixample Esquerra, dicht bij een aantal homo- en LGBTQ-locaties in de buurt. Maar er zijn ook tal van andere attracties en plaatsen die je als toerist zeker gezien en bezocht moet hebben. Denk maar aan La Rambla, de Barri Gòtic en het Picasso Museum. Je betaalt in Axel Hotel zo’n €91 voor een relaxte nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Axel Hotel Barcelona

Pol & Grace Hotel

Voor degenen die het hele gezin op vakantie willen meenemen is Pol & Grace Hotel een uitstekende optie. Kleinere gezinnen kunnen gemakkelijk de driepersoonskamer met een tweepersoonsbed en slaapbank nemen. Er is bovendien genoeg ruimte om zelfs je huisdier mee te nemen. Dat betekent dat er geen enkele geldig reden meer is om je hond niet mee te nemen naar deze geweldige Spaanse stad.

Pol & Grace ligt in de hippe woonwijk Gràcia, perfect voor een familievakantie en dagelijkse wandelingen met je hond. Dankzij de ligging zijn de populairste bezienswaardigheden van Barcelona binnen handbereik. Denk hierbij zeker aan Plaça de Catalunya of een bezoek aan Parc Güell en La Rambla. Eén nacht in een tweepersoonskamer kost gemiddeld €58. Familiekamers zijn beschikbaar vanaf €72 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Pol & Grace Hotel

Stedentrip naar Barcelona

Ben je ook verkocht door de prachtige bezienswaardigheden in Barcelona, maar weet je toch niet zo goed hoe je alles zelf kan plannen? Misschien vind je hieronder wel een mooie stedentrip naar Barcelona!
Plan je liever alles zelf? Hier vind je alvast een dagplanning voor drie of vier dagen Barcelona.

Kijk ook eens naar de voordelige vluchten van Vueling. Bij hen kan je al vliegtickets boeken vanaf €24,99 pp en bovendien rekenen ze geen buitensporige kosten aan voor extra baggage.

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.9/5 - (15 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam