53x Bezienswaardigheden in de Ardennen: wat te doen in de Belgische Ardennen? Attracties, musea & hoogtepunten

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 20 augustus, 2023

Je hoeft niet ver te reizen om een mooie vakantie te beleven. Dat bewijzen de Belgische Ardennen, een prachtige regio in het zuiden België dat in het niets gelijkt op de toeristische grootsteden zoals Brugge en Brussel. De regio heeft heel wat te bieden: van grote musea over veel bier, een weelderig groen landschap, avontuurparken tot zelfs het kleinste stadje ter wereld. In deze blog vertel ik je alles over de 53 leukste bezienswaardigheden in de Ardennen.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (9 stemmen)

bezienswaardigheden Belgische Ardennen

Wat zul je lezen in deze blog?

1. Prachtig uitzicht vanaf de Rocher du Hat

De hike naar de Rocher du Hat is volgens mij één van de mooiste wandelingen in de Ardennen. Bovendien is deze route helemaal vlak en amper vijf kilometer lang, waardoor ze goed te doen is voor zelfs de minst sportievelingen. Dit alles zorgt ervoor dat dit één van de spectaculairste bezienswaardigheden van de Ardennen is!

Na een korte wandeling door geurige dennen kom je uit in een bos vol loofbomen die je uiteindelijk naar het uitzichtpunt van de Rocher du Hat leidt. Vanaf deze hoogte krijg je een adembenemend vergezicht over de Semois die zich net op dit punt draait en zich zo een weg baant door het prachtige bos.

Ben je toch uitgeput van al dat wandelen, of wil je gewoon een beetje langer genieten van het panorama? Zet je dan neer op het bankje en wacht tot de zon ondergaat. Magie verzekerd!

Rocher du Hat hoogtepunten Ardennen

Voor mij is dit één van de mooiste uitzichtpunten in de Ardennen.

2. Spannende Laddertjeswandeling in Rochehaut

Als je op zoek bent naar een uitdagende wandeling in de Ardennen, dan moet je de Laddertjeswandeling of route 43 van Rochehaut overwegen. Deze Promenade des Échelles is maar vijf kilometer lang, maar geloof me… Ze is niet voor doetjes!

Het eerste kwartiertje is nog gemakkelijk, maar vanaf wanneer je het befaamde bordje met ‘gevaarlijke wandeling: af te raden aan gevoelige personen’ tegenkomt, begint het echte klimmen pas!

Houd je goed vast aan de bomen, of glijdt op je zitvlak naar beneden, en baan je een weg naar de oever van de Semois. Nu je al die meters hebt afgedaald, moet je natuurlijk ook terug naar omhoog… Gelukkig zijn er onderweg vier laddertjes die je daarmee (een beetje) helpen.

Dit mag dan wel een uitdagende wandeling zijn, het is er echt eentje die je niet mag missen! Mijn moeder van 60 jaar vond het allesbehalve gemakkelijk, maar is toch heel blij dat ze het aandurfde. En als zij het kan, kan jij het ook toch?!

laddertjeswandeling Ardennen bezienswaardigheden

Eén van de vier laddertjes onderweg.

dingen om te doen in Ardennen Laddertjeswandeling

De uitzichten onderweg zijn ook niet slecht, trouwens.

3. Maak plezier in Plopsa Coo

Wanneer je met je kinderen op vakantie vertrekt dan is een bezoekje aan Plopsa Coo één van de meest geweldige dingen om te doen in de Ardennen. Het bevindt zich in het hartje van het groenste deel van België, in Stavelot, en biedt een fantastische mix tussen plezier, avontuur en natuur. De kids amuseren zich te pletter op enkele ongelooflijk coole attracties zoals de Dino Splash, de Vicky The Ride, de Bob-Luge piste of de Halvar Coaster.

Ook aan de allerkleinsten heeft dit pretpark van Studio 100 gedacht. Laat ze een ritje maken op de draaimolen of de konijnen of bezoek de aapjes in apenland. Terwijl je oogappels het uitschreeuwen van plezier kan je genieten van één de mooiste uitzichten in de Ardennen op de beroemde Watervallen van Coo.

attracties Ardennen met kinderen Plopsa Coo

Ben je met de kinderen naar de Ardennen? Dan is een bezoekje aan Plopsa Coo niet te vermijden!

4. Herbeleef de Tweede Wereldoorlog in het Bastogne War Museum

Als je tijdens de geschiedenislessen een beetje hebt opgelet dan weet je dat Bastogne een belangrijke rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Het is hier dat de geallieerden de bekende ‘Slag om de Ardennen” wonnen en de Duitse vijand voorgoed versloeg. Het Bastogne War Museum is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Ardennen over de oorlog en is dus een must voor elke bezoeker van de stad – en misschien zelfs van de regio!

In dit boeiende museum in de Ardennen worden persoonlijke verhalen van de locals en de brede context van de oorlog feilloos met elkaar verweven om het verhaal over de Slag te vertellen. Dankzij de multimediale scènes beleef je de Tweede Wereldoorlog alsof je er zelf bij bent geweest. Bij het horen van explosies wil je wellicht zelf onder een tafel duiken. Spannend dus, maar vooral een duidelijk signaal dat we zo’n gruwelijke tijden nooit meer mee willen maken!

oorlogsmusem bastogne bezienswaardigheden Belgische ardennen

Het Oorlogsmusem in Bastogne is erg indrukwekkend en wordt omringd door een sereen sukje groen.

5. Bewonder de Watervallen van Coo

Je hoeft niet naar het andere eind van de wereld te reizen om prachtige natuurverschijnselen te zien. Deze watervallen in de Ardennen zijn de hoogste van België en zijn zo sprookjesachtig dat je er makkelijk een hele dag kan blijven.

De waterval ontstond rond 1483 toen de monniken van de Abdij van Stavelot een deel van de Amblèver-rivier hervormde om zo een molen aan te drijven. Het was niet de bedoeling om een waterval te maken, maar door omvorming ontstond er op een natuurlijke manier wel eentje. De Watervallen van Coo zijn sindsdien uitgegroeid als één van de meest toeristische bezienswaardigheden van de Belgische Ardennen.

watervallen van Coo wat te doen in de Ardennen

Behoorlijk indrukwekkend toch he?

watervallen van coo Ardennen

Je moet geen toegangsticket kopen voor Plopsacoo om de watervallen te bezichtigen. Maak dus maar veel foto’s!

6. Wandelen in het Domein van Bérinzenne

Heel wat van de aangenaamste bezienswaardigheden in de Ardennen zijn in de natuur te vinden. Daar hoort zonder twijfel het eindeloze Domein van Bérinzenne bij. Dit betoverend gebied ligt tussen het bos van Spa en de Venen van Malchamps. Het is hier zalig om te wandelen. Bewonder de verschillende landschappen terwijl je geniet van de stilte en alleen de vogels hoort fluiten. Met wat geluk spot je misschien zelfs herten en rendieren tijdens je tocht.

In het domein zijn er verschillende wandelroutes tussen de vier en tien kilometer aangelegd. Neem in de winter, als het gesneeuwd heeft, een slee mee en maak de wandeling nog een pak leuker voor je kinderen! De ellenlange wandelroutes maken van het domein een leuke bezienswaardigheid in de Ardennen om met je hond te verkennen. Na een stevig avontuur kan je nog een hapje eten en drinken in het restaurant aan de ingang van het park.

domein van berinzenne

Het uitzicht vanaf de toren op het domein.

wat te doen in Belgische Ardennen domein Berinzenne

Blijf niet alleen op de toren staan, maar ga de wandelpaden ook verkennen. Prachtig!

7. Trektocht langs de Ninglingspo

Er valt heel wat te zien in de Ardennen en tijdens een fikse wandeling langs de Ninglingspo-rivier kijk je ongetwijfeld je ogen uit. De route leidt je langs een kabbelend bergriviertje door het betoverend groene landschap in Aywaille. Deze wandeling is een echte must voor avonturiers en iedereen die op zoek is naar geweldige hoogtepunten in de Ardennen. Ik raad je wel aan om een kaart mee te nemen want hoe adembenemend de omgeving ook is, je wilt écht niet verloren lopen.

De tocht is op sommige plekken best wel uitdagend dus als je wilt wandelen in de Ardennen met je kinderen, zoek je beter een andere route.
Het is een flinke kuitenbijter dus verwacht je aan veel klimmen en dalen. Laat dit je vooral niet tegenhouden, want onderweg geniet je van de mooiste uitzichten in de Ardennen. Zo heb je aan het uitkijkpunt Drouet een formidabel uitzicht over de vallei.

Ninglingspo wandeling Ardennen

Als je langs de Ninglingspo een wandeling maakt, dan kom je ook enkele kleine watervalletjes tegen!

8. Hoge Venen

Tussen de Belgische Ardennen en het Duitse Eifelgebergte vind je het grootste natuurreservaat van dit kleine landje. Met zijn unieke fauna en flora kan je hier de meest prachtige wandelingen maken – vooral in de lente en herfst is het landschap indrukwekkend in de vallei van Trô Maret. Daar maakt de geplaveide route plaats voor de ruige wildernis die zich verder naar de Duitse grens uitstrekt.

Een bezoekje aan de Hoge Venen is wellicht één van die dingen om te doen in de Ardennen die je minstens één keer in je leven gedaan moet hebben. Je kan de wilde veengebieden ook verkennen met een railbike. In de herfst, wanneer de kale bomen en de laaghangende mist het gebied bijna mythisch maken, is de twee uur durende fietstocht over een spoorlijn heel populair. Kom zeker ook naar de Hoge Venen op een besneeuwde winterdag, want dan kan je hier heerlijk langlaufen.

bezienswaardigheden Ardennen hoge venen winter

De Hoge Venen zijn mooi in elk seizoen! ’s Winters…

Hoge Venen zomer

En ’s zomers! Doet dit landschap je ook niet denken aan de Afrikaanse savanne?

wandeling Hoge Venen Ardennen Belgie bezienswaardigheden

En zelfs als je hier meer dan eens komt gaat het landschap niet vervelen!

9. Ronddwalen in de Grotten van Han

Dit is zonder twijfel één van de beroemdste attracties van de Ardennen. Elk Belgisch kind heeft op een bepaald moment een schooluitstapje gemaakt naar de Grotten van Han, meestal gecombineerd met een bezoek aan het aangrenzende wildpark waar je everzwijnen en buffels kan spotten vanuit een schattig treintje.

Je kinderen zullen erg verwonderd zijn over de ruime grotten, maar om eerlijk te zijn maakt de kracht van het water en de natuur op iedereen die hier komt een diepe indruk. De spelonk werd gevormd door eeuwen en millennia lange erosie van de Lesse. Hierdoor ontstonden er zes kilometer lange zalen en doorgangen. Wedden dat je na de ondergrondse wandeling weer het verschil tussen een stalagmiet en een stalactiet kent? 😉

Tickets kopen doe je het best online en via GetYourGuide. Ze zijn ongeveer twee euro goedkoper dan op de website van de Grotten van Han (of ter plekke) en bovendien krijg je ook altijd het recht om gratis te annuleren tot 24 uur op voorhand. Erg handig in tijden van Corona!

P.S.: Een bezoekje aan de Grotten van Han zijn een echte aanrader op een warme zomerdag. Dan is het hier lekker fris!

wat te zien in de Ardennen Grotten van Han

Door de stalagmieten en een stalactieten weet je op den duur niet meer wat boven en onder is!

10. Dinant en zijn imposante citadel

Dinant is volgens mij één van de mooiste dorpen in de Ardennen. Het is helemaal ingesloten door hoge valleien, de bekende Lesse-rivier en de Maas. In tegenstelling tot Brussel is het stadje helemaal niet zo groot, maar toch valt er genoeg te beleven en te bezoeken. Zo kan je het huis van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, bewonderen of proeven van enkele lokale lekkernijen.

Maar het citadel van Dinant hoort misschien wel tot de hoogtepunten van de Ardennen. Letterlijk dan nog wel. Want het ligt hoog boven het dorp en je geniet er van een sensationeel uitzicht over de omgeving.

Meer inspiratie nodig? Lees dan ook dit artikel: Bezienswaardigheden in Dinant.

Dinant Mooiste dorpen Ardennen

Dinant is één van de mooiste dorpen in de Ardennen. Je snapt vast wel waarom!

11. Ga naar de abdij van Orval

Als rasechte bierliefhebber is de abdij van Orval één van de leukste dingen wat er te zien is in de Ardennen. Het oude klooster ligt in een afgelegen hoek in het zuiden van België, niet zo ver van de Franse grens. Omgeven door bossen is de abdij een spirituele plek van rust en traditie, maar ze is vooral bekend omwille van haar wereldberoemde brouwerij. Grijp tijdens je rondleiding ook de kans om de bakkerij en kaasmakerij te bezoeken.

Een bezoek aan Orval is natuurlijk niet compleet zonder eens van het bier te proeven. Hoewel het een trappist is, is deze met slechts 6,2% alcohol niet zo zwaar in vergelijking met zijn tegenhangers. Met zijn donkere, rustieke smaak is deze klassieker uit 1931 een favoriet van heel wat Belgen – en na de eerste slok misschien ook wel van jou?

bezienswaardigheden Ardennen abdij van Orval

Van de oorspronkelijke abdij schiet nog weinig over, maar het recept van dit biertje is gelukkig wel goed bewaard gebleven!

12. Op ruimtereis in het Euro Space Center

Mocht je niet weten wat te doen in de Ardennen bij slecht weer, neem je kinderen dan meer naar het Euro Space Center in Transinne. Het werd onlangs helemaal opgeknapt en gerenoveerd waardoor een bezoek nog onvergetelijker wordt! Je beleeft er het dagelijkse leven van astronauten terwijl je de kans krijgt om te proeven van een reis naar de ruimte dankzij de fantastische multimediale tentoonstellingen.

Wat het bezoek aan dit fenomenaal museum in de Ardennen écht afmaakt, zijn de vluchtsimulaties waar je je eigen vaardigheden kan testen. Dankzij de geavanceerde VR-technologie kan je ook nog eens wandelen op de maan en Mars. Zelfs als je niet zo van de ruimte houdt, zal je het Euro Space Center een unieke ervaring vinden.

13. Kasteel van Walzin

Niet ver van Dinant ligt één van de mooiste kastelen in de Ardennen: het Château de Walzin.

Dit sprookjeskasteel werd in de loop der eeuwen verschillende malen aangepast. Zo was de architectuur in de negentiende eeuw nog Spaans-Vlaams, maar werd dat in de twintigste eeuw herwerkt tot de huidige Maaslandse stijl. Spijtig genoeg is dit kasteel privé eigendom en kan je het dus niet bezoeken met uitzondering van de tuinen. Daar zijn begeleide rondleidingen mogelijk in de zomer.

Ook al mag je er dan niet binnen, het uitzicht is echt prachtig! Tijdens een wandeling in het Parc de Furfooz kun je het château vanuit alle hoeken zien. Als je een beetje van het pad afwijkt, krijg je zelfs een prachtig panorama van bovenaf.

kastelen ardennen walzin

Als je een beetje van het pad afwijkt in het Parc de Furfooz krijg je adembenemende uitzichten over dit kasteel!

14. Ontspannen in Spa

Genesteld te midden van glooiende heuvels en groene bossen, behoort Spa tot de leukste bezienswaardigheden van de Ardennen om met de hond door te wandelen. Dankzij het prachtig stukje natuur kreeg de stad al snel de bijnaam ‘Parel van de Ardennen’. Als je er al eens geweest bent, zal je dit zeker en vast niet ontkennen.

Als je op zoek bent naar een plek waar je helemaal tot rust kan komen dan is het hier wel. Verblijf hier dan ook gerust in één van de vele charme hotels van de Ardennen.
Ga relaxen in de Thermen van Spa of geniet in de zomer van één van de belangrijkste muziekfestivals, Francopholies. Toch zin in een activiteit met meer adrenaline? Ga dan naar het racecircuit van Spa-Francorchamps waar al meer dan 50 jaar de Grand Prix van België wordt gereden.

Benieuwd naar Spa? Lees dan zeker ook deze artikels: Wat te doen in Spa? + Bezienswaardigheden & Hotel in Spa, Ardennen: Tips.

Ardennen bezienswaardigheden Spa

Spa is echt bijzonder mooi!

Spa Francorchamps

Genoeg ontspannen in Spa? Ga dan een race bijwonen in Spa-Francorchamps!

15. Ga naar het betoverende Celles

Celles is één van de mooiste dorpen van de Ardennen. Als je bent opgegroeid met liefdevolle sprookjes, dan is een bezoek aan deze stad een absolute must. Het ligt verscholen in de weelderige heuvels van de regio en in het hartje van het dorp staan heel wat prachtige middeleeuwse gebouwen.

Het dorp heeft zijn populariteit vooral te danken aan één van de meest toverachtige kastelen in de Belgische Ardennen. Het kasteel van Celles-Vêves valt vooral op door zijn griezelige kerkers en de zes puntige torens. Op een heuvel met uitzicht over het kleine stadje ziet het paleis eruit alsof het recht uit een kinderboek komt – een ideale plek voor een gezellige picknick tijdens je dagje weg.

kasteel celles veves bezienswaardigheden in de buurt van Dinant

Het kasteel van Celles-Vêves lijkt uit een sprookjeswereld te komen, of niet soms?!

16. Riddertje spelen in de burcht van Reinhardstein

Je zal snel merken dat veel van de bezienswaardigheden in de Ardennen magnifieke kastelen zijn. En daar hoort zonder twijfel de burcht van Reinhardstein bij. Het pand werd helemaal gerenoveerd door een enthousiaste hoogleraar uit Brussel en sindsdien herleeft het paleis helemaal. Wandel door de bewakerszaal, ridderzaal, de kapel en de verschillende appartementen en bewonder de veertiende eeuwse schilderijen, wandtapijten en harnassen.

Met wat geluk kan je tijdens je bezoek het jaarlijkse middeleeuwse festival bijwonen. Maar ook gedurende de rest van het jaar worden er regelmatig themaweekends georganiseerd, denk maar aan tentoonstellingen, concerten en zelfs nachtwandelingen!

dingen om te doen in de Ardennen burcht Reinhardstein

Je vindt heel wat kastelen in de Ardennen, maar ook Reinhardstein is de moeite voor een bezoek.

17. Snuif de Duitse sfeer op in Malmedy

Over middeleeuwse bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen gesproken: niet ver van de Duitse grens ligt Malmedy. Het is een schitterend stadje dat zijn charme van toen heeft behouden. Je vindt hier nog enkele buitengewone historische gebouwen, zoals de prachtige kathedraal van Malmedy dat in de jaren 1770 werd gebouwd. Zelfs de Tweede Wereldoorlog heeft geen gaten geslagen in de rustieke sfeer van de stad – al heeft het wel zijn littekens nagelaten. Malmedy is namelijk een geografische brug tussen Duitsland en België waar Duits nog steeds de overheersende taal is.

Tip: breng een bezoek aan Malmedy tijdens de carnavalsperiode, want dan wordt hier Cwarmê gevierd. Dat is een vierdaags festival dat al eeuwen wordt gevierd in de stad. Het is dan ook één van de bekendste dingen om te doen in de Ardennen én in heel Wallonië.

Er is héél veel te doen in dit pittoresk stadje. Meer ideeën opdoen? Bekijk dan ook dit lijstje met bezienswaardigheden in Malmedy.

hoogtepunten Ardennen Malmedy

Malmedy is zonder twijfel één van je hoogtepunten tijdens een bezoek aan de Ardennen.

18. Op avontuur in La Roche-en-Ardenne

Met zijn charmante torenspitsen en middeleeuwse kasteelruïnes is het geen wonder dat La Roche-en-Ardenne één van de meest bezochte bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen is. Het is een fijne bestemming voor geboren avonturiers. De omgeving is immers ideaal om te wandelen, fietsen, kajakken en bergbeklimmen.

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van de Ardennen in de natuur die je hier kan verkennen is het Parc à Gibier waar je tal van wilde dieren kan spotten in het bos, zoals herten, wilde zwijnen, lynxen, vossen, fazanten en nog veel meer. Om de dag af te sluiten is het een echte aanrader om in een restaurant te genieten van Ardense forel terwijl je nipt van het lokale biertje ‘Feodale‘.

La Roche-en-Ardenne

Het mooiste uitzicht over dit dorpje krijg je van iets hogerop.

kasteel la roche en Ardenne

En natuurlijk heeft dit dorp ook zijn eigen kasteel!

19. Ontdek Bouillon en zijn burcht

Bouillon ligt aan de oever van de Semois, op slechts enkele kilometers van de Frans grens, en is beroemd om zijn imposante burcht. Het is gelegen aan een rotsachtige bocht in de rivier met een ongelooflijk uitzicht op de stad. Dus als je op zoek bent naar de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen dan is dit dé place to be.

Het kasteel dateert uit de achtste eeuw en daar kan je vandaag nog steeds delen van bewonderen. Dwaal door de wirwar van donkere, vochtige gangen en breng een bezoek aan de griezelige kerkers. Vergeet ook niet om de populaire openlucht roofvogelshow met uilen, haviken en andere beestjes te bekijken – een echte topper voor groot én klein.

Maak na je bezoek aan het kasteel van Bouillon ook even tijd om het stadje zelf te ontdekken. Want naast de burcht valt er ook hier heel wat te zien in de Ardennen! Laat je betoveren door de slingerende bochten van de Semois die de stad, zijn weelderige bossen en vele wandelpaden.

De Belvedere de Bouillon is het ultieme uitkijkpunt als je geen zin hebt om ver te dwalen. Anders kan je kiezen voor een geweldige route van zeven kilometer die langs de Abbaye Notre-Dame de Clairefontaine slingert en je langs het bos omhoog leidt. Mag het iets steviger? Kies dan voor de twintig kilometer lange wandeling naar Corbion en terug.

Bouillon Belgische Ardennen bezienswaardigheden

Vanaf de burcht krijg je fenomenale panorama’s over de stad en de omgeving.

kasteel van Bouillon Ardennen bezienswaardigheden

Bouillon ziet er echt sprookjesachtig uit. Vind je ook niet?

uitzicht belvedere bouillon

Vanaf het Belvédère krijg je een prachtig zicht over Bouillon én de burcht.

20. Uitzicht van Le Tombeau du Géant

Het Graf van de Reus behoort zonder twijfel tot dé hoogtepunten van de Ardennen. De legende vertelt dat een dappere Galliër zich voor de rots Rocher des Gattes gooide, omdat hij niet gevangen genomen wou worden door de Romeinen en evenmin wou sterven tijdens een gevecht in het Colosseum. De volgende dag vonden locals zijn lichaam en gaven hem zijn laatste rustplaats op de top van de heuvel.

Vandaag kan je dit stukje historisch erfgoed bezoeken terwijl je geniet van een adembenemend panorama over het gezellige dorpje Botassart.
Le Tombeau du Géant is trouwens ook het startpunt van één van de mooiste wandelingen van de Ardennen langs de oevers van de Semois.

Tombeau du geant bezienswaardigheden Ardennen

Eén van de mooiste uitzichten in de Ardennen: de Tombeau du Géant!

Tombeau du Geant wandeling

Maak zeker ook de wandeling naar beneden. Daar krijg je ook mooie natuur te zien.

21. Waan je een mijnwerker in de mijn van Blegny

In heel Europa vind je veel mijnen en ondergrondse bezienswaardigheden, maar Blegny is zeker en vast één van de beste en meest gedenkwaardige attracties van de Ardennen. Je beleeft hier iets waar de meeste mensen alleen maar over lezen. Dus twijfel niet, zet een helm op en daal af in de mijn om te ervaren hoe het leven voor een Belgische mijnwerker eruit zag. Wedden dat je spontaan zelf wilt beginnen graven?

Je kan de mijn verkennen met een audiogids maar gelukkig zijn er ook Nederlandse gidsen ter plekke. Dus mocht je niet weten wat te doen in de Ardennen bij slecht weer dan is een ondergrondse wandeling wel eens wat anders.

Meer weten? Lees dan ook alles over mijn bezoek aan de mijn van Blegny.

mijn van luik blegny

Dit gigantische gebouw is slechts het puntje van de ijsberg…

mijn van blegny

Want de ondergrondse steenkoolmijnen van Blegny zijn nog veel langer, breder en groter!

22. Duik in de geschiedenis van Bois du Cazier

Deze kolenmijn in Marcinelle, vlakbij Charleroi, is één van de donkerste bezienswaardigheden van de Belgische Ardennen. Er kwamen hier maar liefst 262 mannen om het leven bij een zware ondergrondse brand op 8 augustus 1956. De ramp was een scharnierpunt in de geschiedenis van de steenkoolmijnbouw in België, want vanaf dat moment moesten de mijnen aan veel strengere veiligheidsnormen voldoen. Hierdoor sloten heel wat sites hun deuren, omdat ze niet meer winstgevend waren.

Vandaag de dag kan je het terrein bezoeken en wandelen rond de oude mijnstation, slakkenhopen en de verschillende gedenktekens.

In 2012 werd Bois du Cazier trouwens opgenomen in de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. Als dat geen reden is om een bezoekje te plannen wanneer je niet weet wat te doen in de Ardennen bij slecht weer.

museum Ardennen Bois du Cazier

Daal af in één van de donkerste dagen van de geschiedenis van de Belgische Ardennen…

23. Ga Amerikaanse tanks spotten

Er zijn heel wat bezienswaardigheden in de Ardennen over de oorlog. Ik kan ze alvast niet op twee handen tellen. In heel wat steden kan je dan ook in de voetsporen treden van de Tweede Wereldoorlog en van de Slag om de Ardennen. Dat kan met de fiets of met een fikse wandeling. Langs heel wat van die routes kan je nog echte Amerikaanse tanks bewonderen.

Eén van die circuits is een leuke fietstocht in Marcourt. Maar ook in Bastogne, La Roche-en-Ardenne en Vielsalm kan je deze reusachtige voertuigen spotten.

Tank fort Aubin-Neufchateau

Sommige tanks staan bij oorlogsmonumenten, zoals deze bij fort Aubin-Neufchateau.

Bastogne tank bezienswaardigheden Ardennen oorlog

Je vindt echt óveral tanks! Dit exemplaar ligt verscholen in Bastogne.

24. Herbleef de Slag om de Ardennen in Bastogne

Vlakbij de Luxemburgse grens ligt Bastogne, een beruchte stad waar tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden soldaten het leven verloren bij de Slag om de Ardennen. Het was één van de meest intense veldslagen van de Tweede Wereldoorlog. Daarom hoort het stadje tot de must see bezienswaardigheden in de Ardennen over de oorlog.

Bezoek er het informatieve oorlogsmuseum als je graag meer informatie wilt over de veldslag. Maak daarna een wandeling in het Vredesbos dat uit 4.000 bomen bestaat die geplant zijn voor de 50ste verjaardag van de Slag in opdracht van Amerikaanse veteranen, het Mardasson Memorial en de Sherman Tank.

Zelfs als de oorlog je helemaal niet interesseert is Bastogne een fijne plek om te bezoeken. Het ligt gezellig genesteld in een weelderig, groene vallei en is dus perfect voor lange wandelingen en luie middagen zonnebaden – ja, dat kan ook in de Ardennen – op de oevers van de Maas.

Bastogne

Ga na je bezoek aan het Oorlogsmuseum zeker even ontspannen in de uitgestrekte natuur van Bastogne.

25. Bezoek één van de militaire begraafplaatsen

Veel van wat er te zien is in de Ardennen heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog. Het klinkt misschien een beetje luguber om kerkhoven te rekenen tot de beste bezienswaardigheden van de Belgische Ardennen, maar als je graag een eerbetoon wil brengen aan de gesneuvelde Amerikaanse soldaten, kan dat op één van de verschillende militaire begraafplaatsen.

De eerste, het kerkhof en gedenkteken van Henri-Chapelle, ligt in Aubel. Er liggen hier zo’n 8.000 Amerikaanse soldaten begraven. Daarnaast is er ook kapel waar 450 vermiste soldaten een gedenkplaat kregen. Bovendien is ook het uitzicht over de rustgevende omgeving en zijn boomgaarden helemaal geweldig.

Daarnaast heb je ook nog de Amerikaanse begraafplaats en gedenkteken van Neuville-en-Condoz in Neupré. Ook hier liggen duizenden strijders begraven en de site is ook wel beter gekend als de Ardennes American Cemetery. Bewonder zeker de magnifieke muurschilderingen die de Slag om de Ardennen vertellen.

Uiteraard zijn er ook graven die de Duitse soldaten herdenken. Eéntje die zeker de moeite is, is Recogne-Bastogne.

Als je zowel een Amerikaanse als Duitse begraafplaats gaat bezoeken, zal het je meteen opvallen hoe verschillend de graven van beide kampen zijn.

militaire begraafplaatsen Ardennen Recogne-Bastogne

Een duitse militaire begraafplaats in de Ardennen: Recogne-Bastogne.

Amerikaans kerkhof Ardennen bezienswaardigheden oorlog

De Amerikaanse graven worden gesierd met prachtige witten kruisen.

26. Verken de abdij van Aulne

Niet zo ver van Thuin, in Gozée, vind je de charmante ruïnes van de abdij van Aulne. Het is gelegen op een steile vallei aan de rechteroever van de Samber. De locatie kreeg dan ook snel de bijnaam ‘Vallei van de Vrede’. Het zal dan ook niet verbazen dat het hier een oase van rust is waar je gezellig één van de mooiste bezienswaardigheden van de Ardennen met de hond kan verkennen.

Tijdens de wandeling rond de abdij ontdek je de geschiedenis en leer je meer over het leven van de monniken. Sluit je tour af bij Brasserie du Val de Sambre waar je authentieke Belgische abdijbieren kan proeven.

abdij van Aulne

Een enigszins vreemde bezienswaardigheid in de Ardennen, maar zeker en vast de moeite waard!

27. Maak het carnaval in Binche mee

In het kleine Waalse stadje Binche vieren elk jaar opnieuw clownsfiguren – beter bekend als Gilles – Mardi Gras. Het is één van de grootste carnavals die in België gevierd wordt en is een eerbetoon aan het het fascinerende erfgoed en de tradities van dit landje. Het is zelfs zo spectaculair dat het feest werd uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Gedurende enkele zondagen tot Aswoensdag zijn er kleine optochten met levendige optredens en livemuziek. Maar het hoogtepunt vindt plaats vlak voor de Vasten. De Gilles paraderen dan met struisvogelpluimhoeden door de stad en gooien sinaasappels naar de menigte.

Lees zeker ook mijn eigen ervaring met het carnaval van Binche!

Het carnaval is trouwens niet het enige dat op de lijst van UNESCO staat in Binche… Ook het belfort heeft er zijn plaatsje verdiend. Dus als je rond de vastenperiode in de buurt bent, ga dan zeker even binnen en bewonder vanuit één van de meest historische bezienswaardigheden van de Ardennen het mooie panorama over de stad.

carnaval van binche Ardennen

Zelfs de kleinsten doen mee aan deze gigantische stoet!

28. Ontdek Doornik

Als één van de oudste steden van België, valt er hier vanzelfsprekend heel wat te zien in de Ardennen. Doornik is niet alleen een stad van kunst en geschiedenis, maar ook één van cultuur en talrijke evenementen. Het heeft een verbazingwekkende skyline waar je alle belangrijke bezienswaardigheden van Tournai in terug ziet: van de oudste militaire constructie – de Pont des Trous – over de UNESCO-werelderfgoedkathedraal de Notre-Dame tot een museum voor Schone Kunsten gebouwd door Victor Horta, maar ook het vrijstaande Belfort is de moeite waard om te bewonderen.

Tip: Combineer een bezoek aan Doornik met één van de belangrijkste jaarlijkse evenementen, zoals het traditionele carnaval bijvoorbeeld.

Doornik Tournai Ardennen

Doornik of Tournai heeft heel wat bezienswaardigheden op zich.

29. Volg de sporen van de Romeinse tijd

Als je vroeger veel naar Asterix en Obelix hebt gekeken, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in het erfgoed van de Romeinen in ons landje. Zo zijn er enkele leuke dingen om te doen in de Ardennen met dit thema.

In het knusse Habay-la-Vieille kan je bijvoorbeeld de ruïnes van het indrukwekkende villa Mageroy bezoeken. De site is het hele jaar open voor het publiek, zelfs wanneer er opgravingen gebeuren! Ook al is er al veel van de oude villa blootgelegd, toch heeft het terrein nog niet al zijn geheimen prijsgegeven. Dus wie weet ben jij wel getuige van een grote ontdekking tijdens je bezoek.

Een andere interessante erfschat uit de Klassieke Oudheid zijn de Romeinse Thermen van Arlon. De overblijfselen van de thermen, basiliek en zijn kerkhof zijn de oudste van België. Vandaag is de oude begraafplaats een geweldig archeologisch park waar je ook nog eens de ruïnes van warmwaterbaden uit de eerste eeuw kan bewonderen. Je kan nog duidelijk de ruimte voor de stoombaden en andere gedeeltes onderscheiden.

Romeinse brug Vresse-sur-Semois

Ook andere overblijfselen, zoals deze Romeinse brug bij Vresse-sur-Semois, zijn de moeite om te bezichtigen!

30. Wandel rond de Fondry des Chiens

Niet zo ver van Charleroi ligt Viroinval, een klein dorpje dat je waarschijnlijk niets zegt. Toch vind je op deze plek één van de mooiste bezienswaardigheden van de Ardennen! De Fondry des Chiens wordt volgens sommigen zelfs de Grand Canyon van België genoemd. Volgens mij is dat een kléíne overschatting, maar dat neemt niet weg dat dit plekje echt wel heel mooi is.

Dit zinkat is zo’n twintig meter diep en heeft zich over miljoenen jaren heen gevormd tot een bijzondere trekpleister. De scherpe en glad gepolijste rotsen lijken namelijk op een echt sprookjeslandschap.

Rond de Fondry des Chiens zijn er heel wat wandelmogelijkheden, maar als je gehaast bent is het ook mogelijk om meteen naar de Fondry des Chiens te rijden. Ideaal als je je auto gaat parkeren in de buurt van luchthaven Charleroi en tegelijkertijd toch nog wat sightseeing wilt doen in de buurt!

fondry des chiens activiteiten ardennen

Eén van mijn favoriete uitzichten in de Ardennen: de Fondry des Chiens!

31. Trek erop uit in Luik

Met de titel ‘Meest bezochte stad van Wallonië’, is Luik misschien wel één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen. De stad trekt dan ook bezoekers van over de hele wereld aan met zijn volkse charme, eigenzinnige architectuur – denk maar aan het fabuleuze treinstation Luik-Guillemins – en een alomtegenwoordige joie de vivre.

Zelfs na tien bezoekjes aan deze bruisende studentenstad, ontdek je nog steeds nieuwe plekjes en gewoonten en blijft de stad één van de meest memorabele hoogtepunten van de Ardennen. Dompel je onder in de smeltkroes van culturen die je in veel andere steden in het zuiden van België gewoonweg niet vindt. Er valt zoveel te beleven en te bezoeken in Luik dat het onmogelijk is om ze hier allemaal op te sommen. Lees daarom zeker ook mijn andere artikel: Wat te doen in Luik?

Enkele lokale bezienswaardigheden van de Ardennen die je hier zeker moet doen zijn een bezoek aan het treinstation, het beklimmen van Buerenberg en een cruise op de Maas. Smul tussendoor van een lekkere Luikse wafel en sluit de dag af met heerlijke Luikse balletjes.

Luik bezienswaardigheden Ardennen

De grootste stad van Wallonië is Luik en ze ligt middenin de Belgische Ardennen!

32. Toren van Eben-Ezer

Ietsje ten noorden van Luik, staat een heel erg mysterieus gebouw. Van alle bezienswaardigheden in de Ardennen is dit wellicht de meest bizarre…
De Toren van Eben-Ezer is een creatie van de auteur, steenhouwer en kunstenaar Robert Garcet. En die invloed zie je ook terug in het bouwwerk. Hij gebruikte namelijk zijn verbeelding om vier gigantische beelden te creëren die uitkijken over de bezoekers.

Bezoek het pand ook eens vanbinnen. De Vredestoren heeft namelijk een interessant vuursteenmuseum en een leerrijke ruimte waar je heel wat opsteekt.

33. Tweede Wereldoorlog in het fort van Eben-Emael

Laat je niet misleiden door de Nederlandse naam, want het fort van Eben-Emael is wel degelijk één van de meest geschiedeniswaardige dingen om te doen in de Ardennen. Het fort was destijds gemaakt door het Belgisch leger om ons land te beschermen tegen de inval van de Duitsers. De burcht was het grootste van heel Europa en misschien zelfs van de hele wereld.

Iedereen dacht het onmogelijk zou zijn om het bolwerk in te nemen, maar toch lukte het aan de Duitse Wehrmacht om op 10 mei 1940 het fort in handen te nemen. Dat had hele zware gevolgen voor het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog.

Gelukkig werd het fort tijdens de Oorlog niet vernietigd en kan je het vandaag nog steeds bezoeken. In het weekend en tijdens de zomermaanden is het complex elke dag open en dan kan je een lange wandeling van maar liefst vijf kilometer maken door de ondergrondse gangen en bunkers van het fort.

wat te zien in de Ardennen Fort Eben Emael

Tijdens een bezoek aan Fort Eben-Emael zal je versteld zijn van hoe groot dit bolwerk is!

34. Dwaal rond in Namen

Namen is de hoofdstad van Wallonië en dus eigenlijk één van de must see attracties in de Ardennen. Het heeft dan wel een slak als symbool, maar een bezoek aan het stadje is allesbehalve saai en traag. Of je nu een architectuurjunkie bent of een levensgenieter die liever chilt in de traditionele cafés, Namen zal je vast en zeker intrigeren.

Geniet – net zoals de slak – in je eigen tempo van de culturele bezienswaardigheden, zoals de Saint Aubain-kathedraal of het Felicien Rops-museum. Maak een lange wandeling in het citadel van Namen (in mijn ogen een echte aanrader) en vaar mee op een bootje op het kanaal.

Meer ideeën nodig? Lees dan ook deze blog post: Bezienswaardigheden in Namen en dingen om te doen.

Namen Namur hoogtepunten Ardennen

Namen of Namur is één van de hoogtepunten van de Ardennen. Zeker als je de Citadel bezoekt!

35. Architectuur van treinstation Luik-Guillemins

Een treinstation als één van de mooiste bezienswaardigheden in de Ardennen? Ja, hoor! Het station van Luik-Guillemins is een indrukwekkend futuristisch bouwwerk dat alle liefhebbers van architectuur een natte droom bezorgt. Het gebouw werd in 2009 ontworpen door Santiago Calatrava en hoewel het niet op tijd werd opgeleverd, is het zeker een aanwinst van de moderne bouwkunst.

Het station is niet zomaar een plek waar je de trein kan nemen naar andere steden in de Belgische Ardennen. Je kan er ook tentoonstellingen bezoeken en meer informatie inwinnen over alle trekpleisters in de stad.

Luik-Guillemins treinstation bezienswaardigheden Ardennen

Volgens velen is dit één van de mooiste treinstations ter wereld. En dit is dus ook één van indrukwekkendste bezienswaardigheden in de Ardennen!

36. Beklim de Montagne de Bueren in Luik

Van alle dingen om te doen in de Ardennen is de klim van de zogenaamde Berg van Bueren, één van de vermoeiendste maar het is het oh zo waard! Met een helling van 30 graden en 374 treden wordt het soms ook de meest extreme trap ter wereld genoemd.

Deze “berg” is een echte top attractie in de Ardennen, vooral op de eerste zaterdag van oktober. Dan vindt La Nuit des Coteaux plaats en worden langs de trap kaarsen geplaatst om een prachtig schouwspel te creëren. Zorg ervoor dat je voor 22.00 uur aankomt, want dan is het parcours nog bijna vrij van mensen. Dus als je op zoek bent naar een romantisch uitstapje dan is het eerste weekend van de herfst het ideale excuus.

Montagne de Bueren Liege bezienswaardigheden Ardennen

Ook de ‘Montagne de Bueren’ in Luik is één van de mooiste bezienswaardigheden in de Ardennen. Kijk eens wat een uitzicht!

37. Kuieren in de Rochefort

Rochefort, een pastorale idylle aan de oevers van de Lomme, heeft vast en zeker zijn plaatsje verdiend in het lijstje over de bezienswaardigheden in de Ardennen. De middeleeuwse stad heeft doorheen de jaren veel van zijn schoonheid en charme behouden, ondanks het feit dat de Franse Revolutie en de Tweede Wereldoorlog ook hier werden uitgevochten.

De Rue de Behogne is het levendigste plekje van de stad en leidt je naar de ruïnes van Chateau Comtal, een middeleeuws kasteel op de top van een heuvel – inclusief panoramisch uitzicht over de omgeving. Bierliefhebbers zullen genieten van de rijke brouwgeschiedenis van Rochefort, want al sinds 1595 wordt er in de stad zijn bekende trappistenbier ‘Rochefort’ gebrouwen. Zeker eens proeven, dus! 😉

Rochefort Belgische Ardennen

En natuurlijk vind je ook in Rochefort enkele bezienswaardigheden van de Ardennen die met de oorlog te maken hebben!

38. Uitstapje naar citadel van Givet

Technisch gezien hoort dit citadel niet tot de bezienswaardigheden van de Belgische Ardennen, maar wel van de Franse! Omdat het zo dicht aan de grens met ons landje ligt, kan je dus snel even op bezoek gaan bij onze zuiderburen om de boeiende geschiedenis van de site te ontdekken. Het werd in 1555 opgericht door Karel de Vijfde en bleef overeind staan tot 1914.

Vandaag kan je schitterden wandelingen maken in de omgeving van het citadel en in de kilometerslange ondergrondse paden, die ooit aangelegd waren om het bolwerk te verdedigen.

Citadel Givet Fort de Charlemont

Vanaf de Citadel (ook Fort de Charlemont genoemd) krijg je één van de mooiste uitzichten over de Ardennen!

39. Ontdek het kleinste stadje ter wereld

Deze pittoreske stad in het Waalse Geweest doet met zijn kronkelende kasseistraatjes en zijn ligging in een vallei denken aan een sprookje. Durbuy wordt omgeven door glooiende heuvels en wordt ook wel eens de ‘kleinste stad ter wereld’ genoemd. En dat maakt het één van de charmantste plekjes wat er te zien is in de Ardennen. Je kan er eindeloze wandelingen maken, kajakken op de oevers van de Ourthe, kastelen bezoeken en heel wat Belgische biertjes proeven. Het beroemde vormsnoeipark of de ‘Jardin des Topiaires‘ is ook een aanrader, maar daarover lees je verder meer.

Maar geen enkele reis naar Durbuy is compleet zonder een bezoek aan het Adventure Park. Het is één van de avontuurlijkste bezienswaardigheden van de Ardennen in de natuur. De activiteiten die het park aanbiedt zijn enorm: van rotsklimmen over verschillende touwparcours tot paintball en het organiseren van fakkeltochten. Geloof me: je zal blij dat je dit gedaan hebt, zeker als je met kinderen op pad bent naar de Ardennen.

Durbuy

Prachtige huisjes en gebouwen temidden van de natuur. Wat wil een mens nog meer?!

Ardennen bezienswaardigheden Durbuy

Kleinste stad ter wereld of niet… Durbuy is zeker en vast een magisch mooi plekje!

40. Vormsnoeipark van Durbuy (Jardin des Topiaires)

Als je in Durbuy bent, mag je niet vergeten om ook naar het prachtige vormsnoeipark te gaan. Je mag dan wel in het kleinste stadje ter wereld zijn, de Jardin des Topiaires is het grootste park in zijn soort ter wereld!

Honderden buxushagen zijn hier prachtig gekapt en geknipt in wel 250 verschillende figuren. Dat gaat van Pamela Anderson die ligt te zonnebaden, over een plantversie van Manneke Pis tot twee stoere ruiters die aan het paardrijden zijn. Tussen al die groene hagen zul je -afhankelijk van het seizoen- ook bloemen zien en soms zelfs wat onkruid! Vooraleer je een telefoontje doet naar de groendienst van Durbuy, moet je misschien wel weten dat dit opzettelijk is. Het vormsnoeipark wil namelijk de fauna en flora van België in de kijker zetten en wat meer uitleg geven over dit zogenaamde ‘onkruid’.

Aangezien dit het grootste vormsnoeipark ter wereld is (dat open is voor publiek), is dit zonder twijfel één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in de Ardennen. En dat heeft natuurlijk ook veel te maken met de uitzonderlijke uitzichten die je vanaf hier krijgt op Durbuy!

vormsnoeipark durbuy

Een origineler park zul je niet snel tegenkomen!

jardin des topiaires durbuy manneken pis

Manneken Pis mag natuurlijk ook niet ontbreken in de Jardin des Topiaires!

41. Ontsnap in het doolhof van Barvaux

Op een steenworp van het centrum van Durbuy ligt een ongelooflijk labyrint dat zonder twijfel tot de leukste bezienswaardigheden van de Ardennen hoort. Het is het zoveelste spannende avontuur om te beleven als je op bezoek bent in deze pittoreske streek. Elk jaar wordt hier een volledig thematisch maïsdoolhof gecreëerd met acteurs waardoor het plezier nog groter wordt!

Daarnaast zijn er nog verschillende andere attracties op deze locatie, waaronder een groentetuin en een ander raadselachtig houten doolhof dat je brein op de proef stelt. Als je je nog eens jong wilt voelen dat is het doolhof van Barvaux dé plek waar je moet zijn in de Ardennen.

doolhof van Barvaux

Tijdens herfst en winter verdwijnt het doolhof even, maar wees gerust… het komt ieder jaar terug!

42. Waan je een prins(es) in het kasteel van Freyr

Deze bezienswaardigheid in de Ardennen lijkt wel net uit een Disney-film te komen. Als je in Dinant verblijft hoef je zelfs niet eens héél ver te reizen om deze chateau te bezoeken – zeker wanneer je een boottochtje op de Maas maakt, want dan maak je sowieso een tussenstop aan deze plek.

Het paleis werd gebouwd in de Middeleeuwen en wordt sindsdien bewoond door dezelfde familie. Als dat nog niet bijzonder genoeg is, moet je de wondermooie plafondschilderingen en schilderijen eens zien! Maar de kers op de taart is zeker en vast de toverachtige tuin met zijn stokoude sinaasappelbomen die ervoor zorgen dat je hier één van de mooiste uitzichten in de Ardennen hebt.

kasteel van Freyr attracties Ardennen

De tuinen zijn zo mooi onderhouden, dat ze soms worden vergeleken met die van Versailles!

43. Kasteel van Jehay

Op een eilandje in de provincie Luik, vind je het prachtige kasteel van Jehay. Op de gevel prijkt een impressionant dambordpatroon en dat maakt het gebouw nu net dat tikkeltje specialer dan alle andere kastelen in België. Als je een kunstliefhebber bent zullen het meubilair, de schilderijen, de talrijke boeken en wandtapijten je zeker van je sokken blijven.

Jammer genoeg wordt het paleis op dit moment gerestaureerd waardoor je even de binnenkant niet meer kan bewonderen. Gelukkig zijn de uitbaters heel vindingrijk en kan je dankzij virtual reality helmen toch een kijkje nemen in het interieur en zijn schatten.

kastelen in Belgische Ardennen Jehay

Het Chateau van Jehay is volgens mij het meest bijzondere kasteel in de Belgische Ardennen!

Jehay Kasteel

En dat heeft ongetwijfeld te maken met het water waardoor het omringd wordt!

44. Bezoek de Abdij van Maredsous

Hier werd vroeger het beroemde gelijknamige bier gemaakt. Hoewel het vandaag de dag niet meer door monniken wordt gebrouwen, kan je nog steeds de traditionele levensstijl van de kloosterlingen die hier wonen observeren. Je zal onmiddellijk rust en bezinning ervaren. De abdij is prachtig en omgeven door een immens groene omgeving waar je kan fietsen en wandelen. Stap na je wandeling of fietstocht het restaurant binnen en proef van het heerlijke Maredsous bier en de bijhorende kaas.

abdij van Maredsous

Waar ben jij de grootste fan van: de kaas of het bier?

bezienswaardigheden Ardennen abdij van Maredsous

Geen honge of dorst? De binnenplaats en tuinen van deze abdij zijn ook mooi om te ontdekken!

45. Sint-Bartolomeüskerk in Luik

De Sint-Bartolomeüskerk is net zo indrukwekkend als het station van Luik-Guillemins, maar ook helemaal anders. Het is misschien niet één van de meest iconische kerken van het Belgenlandje, maar toch behoort het tot de beste bezienswaardigheden in de Ardennen.

Het gebedshuis werd in de elfde eeuw gebouwd, helemaal in Mosaanse stijl – een eclectische mix van bouwstijlen uit België, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Bekijk de kerk zeker vanbinnen en verwonder je over de doopvont dat trouwens één van de officiële zeven wonderen van ons land is. Ook de binnenplaats is heel surrealistisch om te zien. Het lijkt wel op een schilderij van Dali!

46. Gebruik je zintuigen in Houtopia

Een bezoek aan Houtopia in het hartje van de Ourthevallei is de moeite waard als je niet weet wat te doen in de Ardennen bij slecht weer. Het is een fantastische plek waar je jouw zintuigen weer herontdekt. Er zijn maar liefst 70 attracties waarbij je de wereld om je heen kan smaken, voelen, zien of ruiken. Met een tof avonturenparcours en een sensationele glijbaan van meer dan 30 meter lang zullen kleine (en grote) waaghalzen hier zich zeker amuseren.

47. Doe-het-zelf biertour in de Ardennen

Excursies voor bierproeverijen in de Ardennen kunnen een absoluut fortuin kosten, maar er zelf één plannen is zoveel leuker en voordeliger. In Wallonië vind je immers minstens even veel topbrouwerijen als in Vlaanderen dus het zal moeilijk zijn om zelfs maar de helft van hen te bezoeken. Je moet namelijk heel wat tijd besteden aan het plannen en bezoeken. De abdijen van Orval, Chimay en Achouffe mag je zeker niet overslaan.

Na een bezoek aan enkele van deze brouwerijen van wereldklasse weet je bijna alles over het proces van bierbrouwen en zal je onderweg heel wat lekkers gedronken hebben. Een echte aanrader als je op zoek bent naar de beste en vooral lekkerste bezienswaardigheden in de Ardennen!!

48. Fort van Hoei

We sluiten dit lijstje met bezienswaardigheden in de Ardennen af met nog één imposant fort, namelijk dat van Hoei of ‘Huy’.

De plek waarop dit gebouw staat, werd vele jaren gebruikt als strategisch bolwerk, maar in 1715 werd het gebouw gesloopt en kreeg Moeder Natuur één eeuw lang vrij spel. Het gigantische bouwwerk zoals je dat nu kan bezichtigen, werd pas terug in het begin van de negentiende eeuw gebouwd. In deze periode maakte België nog steeds deel uit van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Om die reden wordt deze citadel ook weleens het ‘Hollanse Fort’ genoemd

Tijdens beide wereldoorlogen fungeerde dit gigantische fort voornamelijk als gevangenis, maar in de WO II werd het in 1940 ook gebruikt als detentiekamp.

Tegenwoordig kan je in het fort het Museum van het Verzet en van de Concentratiekampen bezoeken. Daar krijg je een indruk van het dagelijkse leven in de citadel van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.

fort van hoei

Hoei, met op de achtergrond de imposante ‘Citadelle de Huy’.

49. Rocher de Falize

De Rocher du Falize is misschien wel één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Malmedy. Deze scherpe rotsrand geeft je een fantastisch uitzicht over de vallei van de Warche en haar bosrijke omgeving.

Je kan dit mooie uitzichtpunt in de Ardennen eenvoudig bereiken met de auto. Parkeer je wagen langs de kant van de weg en daarna is het amper honderd meter wandelen tot dit uitzichtpunt. Je hoeft er zelfs geen wandelschoenen voor aan te doen!

Als je liever iets meer uitdaging krijt om bij dit panorama te komen, raad ik aan om plezierwandeling ‘De Twee Rotsen‘ uit te proberen. De route is ongeveer tien kilometer lang en brengt je, naast deze Rocher de Falize, langs nog veel andere prachtige plekjes en uitzichtpunten! Als je voor deze laatste optie kiest, zijn wandelschoenen wel aangeraden 😉 !

rocher de falize

Het mooiste uitzichtpunt in Malmedy is volgens mij vanaf deze Rocher de Falize.

50. Gileppestuwdam

Dit is één van de meest atypische bezienswaardigheden in de Ardennen, omdat de mooiste plekjes meestal wel natuur te maken hebben. Dit meer mag dan wel natuurlijk lijken, toch is het dat helemaal niet!

De stuwdam van Gileppe is een gi-gan-ti-sche constructie die werd gebouwd onder de ijzeren hand van koning Leopold II van België.
Dit gigantische project houdt vele tientallen miljoenen kubieke meters vloeistof in het gareel zodat het door de mens kan gebruikt worden als drinkwater of om elektriciteit op te wekken.

Dit is één van de bezienswaardigheden in de buurt van Malmedy die je zeker moet zien! Buiten het uitzichtpunt zijn er ook talrijke wandelingen die je rond de stuwdam kunt maken. En ja hoor, die zijn ook heel mooi.

bezienswaardigheden Ardennen Gileppestuwdam

Op foto is het al behoorlijk indrukwekkend, maar in het echt is het dat nog veel meer!

51. Waterval van Bayehon

Er is heel wat te doen in de Ardennen voor mensen die van watervallen houden, want in de buurt van Malmedy ligt ook deze Cascade de Bayehon. Om dit spectaculaire natuurwonder van negen meter hoog te bezichtigen moet je wel een flinke wandeling maken, want met de auto geraak je er niet.

Tijdens de wandelroute krijg je gelukkig meer mooie uitzichten voorgeschoteld! Al meteen vanaf het begin volg je de Ruisseau de Bayehon die bulderend naast en onder je verder loopt. Het landschap is heel divers en onderweg passeer je ook enkele bossen. Met een beetje geluk zie je er zelfs enkele dieren in ronddartelen.

cascade de bayehon

Het is even wandelen, maar dit uitzichtpunt is dat zeker waard!

52. Limbourg

Vlaanderen en Nederland hebben een Limburg, maar Wallonië heeft dat ook! Alleen is dit plekje hier geen provincie, maar wel een piepklein dorpje. Het werd door Wallonië zelfs uitgeroepen tot één van de allermooiste dorpjes op hun grondgebied. En je moet ze eens ongelijk geven!

De schattige stenen huisjes, het doolhof aan kasseien paden en de imposante kerk die op een rots staat maken deze plek echt sprookjesachtig mooi. Alsof je terug bent gestapt in de middeleeuwen!

Er zijn twee (gratis) parkeerplaatsen net buiten het stadscentrum. Van daar krijg je trouwens ook meteen prachtige panorama’s over deze bijzondere bezienswaardigheid in de Ardennen.

mooiste dorpjes wallonie Limbourg

In Limbourg lijkt het alsof je terug in de tijd bent gestapt.

53. Wandelen in de Vallei van de Hoëgne

De Hoëgne wandeling is misschien wel mijn favoriete wandeling in de Ardennen. Tijdens de route van zo’n tien kilometer lang, wandel je langs een doorheen een prachtige vallei. De uitgestrekte bossen worden op hun beurt gesplitst door honderden watervalletjes die als aders door het landschap lopen.

De route is in het begin nog vrij vlak, maar rond de helft moet je wel even klimmen. Al bij al is dit een vrij eenvoudige wandeling en raad ik ze aan iedereen aan! Het lijkt wel alsof je door een sprookje wandelt.

Om de parking in de buurt van deze wandeling te bereiken, moet je met je wagen eerst een stukje door de Hoëgne rivier rijden. Alleen daarom al vind ik dit één van de spectaculairste activiteiten in de Ardennen.

bezienswaardigheden Ardennen wandelen Hoegne

Eén van de mijn favoriete wandelingen in de Ardennen: de route langs de Hoëgne rivier.

5x Charmante hotels in de Ardennen

Als je eindelijk een leuk uitstapje naar de Ardennen hebt gepland, wil je natuurlijk het liefst alles op je gemak doen, zodat je nog meer kan opgaan in het moment. Daarom is het een goed idee om een overnachting te boeken. Hieronder krijg je alvast een lijstje van de meest charmante hotels in de Belgische Ardennen!

1. Les étangs du Thioux

Zie je het helemaal zitten om aan je historische ontdekkingstocht in Malmedy te beginnen? Dan is het een goed idee om je uitstap te combineren met een paar nachtjes in Les étangs du Thioux. Deze sfeervolle accommodatie stelt je zeker niet teleur!

Door de centrale ligging kan je makkelijk de prachtige kathedraal en tal van andere bezienswaardigheden bewonderen. Ben je van plan om wat langer te blijven? Kom dan met de auto en ontdek ook Spa-Francorchamps en La Roche-en-Ardenne! Maar geen zorgen als je geen wagen hebt, er zijn ook voldoende toeristische trekpleisters in de buurt die je te voet of met de fiets kan doen, zoals de Abdij van Stavelot (4,9 km) en Burcht Reinhardstein (10,2 km). Heel veel van wat er te doen is in de Belgische Ardennen is vanaf hier dus eenvoudig bereikbaar!

Ook de B&B zelf is de moeite waard. Het schattige huisje is gelegen aan een meer. Ideaal om in alle rust van de schoonheid rondom je te genieten! In de gezellige kamer, de tuin en gemeenschappelijke lounge kan je heerlijk relaxen na je avonturen!

Een nachtje in dit logement kost je ongeveer €105 voor twee personen inclusief heerlijk continentaal ontbijt. Je hebt de keuze tussen een kamer met eigen badkamer en eentje met zicht op het meer.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Les étangs du Thioux

© Les étangs du Thioux

2. Dennenheuvel

Het charmante stadje Durbuy krijg je niet gezien op één dag. Er valt gewoon zoveel te beleven. Combineer je uitstap daarom met hotel Dennenheuvel!

Vooral de goede prijs-kwaliteitsverhouding maakt van deze accommodatie een echte topper. Maar ook de natuurlijke omgeving is om blij van te worden! Doordat je op slechts enkele kilometers van het stad, Adventure Valley en Het labyrinth verblijft, kan je het allemaal eenvoudig te voet bereiken.

Blijf zeker lang genoeg, want ook in de accommodatie zelf is er veel te doen. Mits het betalen van een toeslag mag je gebruikmaken van wellnesfaciliteiten en bij de receptie kan je je aanmelden voor sportieve activiteiten, waaronder paardrijden en kajakken. Er is daarnaast een mooie tuin en een heerlijk restaurant.

Een nachtje in dit rustgevend paradijs kan je boeken vanaf € 77. Deze prijs is voor een tweepersoonskamer inclusief continentaal ontbijt!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Dennenheuvel hotel ardennen

© Dennenheuvel

Dennenheuvel overnachten Ardennen

© Dennenheuvel

3. La GLeize & Moi

Natuurliefhebbers doen er goed aan om een verblijf te boeken dicht bij één van de mooiste natuurplekjes van België: de watervallen van Coo! La Gleize & Moi is in dat geval het ideaal overnachtingsplekje om te kiezen!

Het ligt er op slechts 2,8 kilometer afstand van, waardoor je er eenvoudig naartoe kan stappen. Daarnaast zijn er andere interessante bezienswaardigheden in de buurt. De Abdij van Stavelot ligt bijvoorbeeld op 6,3 kilometer en de thermen van Spa op 9,2 kilometer afstand.

In het verblijf is er een binnenzwembad, gastronomisch restaurant en gemeenschappelijke lounge. Eén nachtje in deze oase van rust kost je €81. Voor het ontbijt moet je wel een toeslag van €10 betalen.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

© La GLeize & Moi

La GLeize & Moi

© La GLeize & Moi

4. Bungalow in Durbuy

Deze charmante bungalow steelt meteen je hart wanneer je hem ziet. Het is ongetwijfeld één van de sympathiekste verblijfplaatsen in de omgeving Durbuy!

Ondanks het gelegen is in een bosrijk gebied ligt het niet ver van het centrum. Je kan dus eenvoudig de verschillende bezienswaardigheden verkennen. In de onmiddellijke buurt kan je ook klimmen, wandelen, mountainbiken, raften en zoveel meer. Je kan bovendien gebruikmaken van de faciliteiten van het bungalowpark, waaronder een indoor zwembad, speeltuinen, een tennisbaan en een restaurant. Probeer je hier maar eens te vervelen!

Even geen zin om te actief te zijn? Geen probleem, want rusten kan je er ook voldoende! Zet je neer in de tuin of leg je lekker languit in één van de comfortabele bedden.

Het huisje is een erg budgetvriendelijke optie als je het huurt met vrienden of andere familieleden. Er is plaats voor 5 personen. Per nacht betaal je €90 voor de hele bungalow. Let wel op, want je moet minimaal twee nachten boeken!

Prijzen en beschikbaarheid: AirBNB

Bungalow in Durbuy

© Bungalow in Durbuy

5. Santa Fe

In Lutrebois, bij Bastongne, ligt de romantische Santa Fe B&B. Ideaal als je samen met je partner een gedenkwaardig weekendje wilt beleven! Vanaf hier kan je samen op historisch avontuur. Het oorlogsmuseum ligt er namelijk op slechts 8 kilometer van. Maar geen nood als je geen zin hebt om te stappen, want er is een bus die er rechtstreeks naartoe rijdt. Ook andere belangrijke bezienswaardigheden in de Ardennen liggen in de buurt!

Geniet in dit verblijf dagelijks van een continentaal ontbijt of ga een heerlijk koffietje drinken in de lounge. Zin om de natuur te bewonderen? Zet je dan neer in de tuin of op het terras!

De kamers zijn erg net en zijn volgens vele bezoekers voorzien van hemelse bedden. Slapen doe je hier dus als een roosje! Voor een nachtje in een tweepersoonskamer betaal je ongeveer € 80.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Santa Fe Ardennen

© Santa Fe

Santa Fe hotel Ardennen

© Santa Fe

Zoals je ziet zijn er tal van bezienswaardigheden en dingen om te doen in de Ardennen! Je kan hier dus gerust een weekendje of een midweek verblijven. Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een verblijfplaats? Lees dan ook zeker deze artikels:
Charme hotels in de Ardennen
Origineel overnachten in de Ardennen
Hotel in Vresse-sur-Semois
Hotel in Spa, Ardennen

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (9 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>