21x Bezienswaardigheden in IJsland + 5 leuke excursies

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 20 augustus, 2023

IJsland is een vakantiebestemming die met het jaar populairder wordt en dat is niet voor niets. Hoofdstad Reykjavik is voor veel mensen de enige bestemming tijdens een stedentrip naar IJsland. Zonde, want daarmee laat je een hoop natuurverschijnselen die de moeite waard zijn onbezocht achter. Het dromerige landschap van het eiland spreekt tot de verbeelding en tijdens een rondreis op IJsland kom je dan ook van alles tegen: sneeuwtoppen, gletsjers, lavavelden en zelfs bossen. In dit artikel vertel ik je wat ik de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van IJsland vind. Als je zelf nog tips hebt kan je dat altijd laten weten

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.5/5 - (12 stemmen)
ijsland bezienswaardigheden ijsgrotten

Een top 12 is bijlange niet genoeg om alle bezienswaardigheden van IJsland op te sommen, maar… Het is een begin!

Dingen om te doen in IJsland

In dit artikel vind je ook mijn favoriete tours en excursies met GetYourGuide. Ik gebruikte deze site ook om meer inspiratie te krijgen voor mijn rondreis door IJsland. De website is makkelijk in gebruik en je kan de meeste tours tot 24u op voorhand annuleren en je geld gewoon terugkrijgen.

1. Walvissen spotten!

Rondom IJsland zwemmen er het hele jaar door héél veel walvissen. Deze gigantische beesten zijn de grootste ter wereld, en het is dus ook fantastisch als je er enkele voorbij ziet zwemmen op amper enkele meters afstand. Deze reuzen van tientallen meters lang zijn best nieuwsgierig, en als het een beetje meezit springen ze zelfs uit het water!
Verwacht je vooral aan heel veel staarten, ruggen en gespuit. Misschien lijkt een walvis safari niet super opwindend, maar geloof me… Eens je zo’n reus onder je sloep ziet varen piep je wel anders!

Er zijn twee mogelijkheden om walvissen te spotten in IJsland. Enerzijds kan je een RIB boat boeken, anderzijds een echte boot.
Een RIB boot is een soort van militair rubberbootje en het voordeel daarvan is dat je héél dicht bij de walvissen kan komen. De massieve boot is dan weer beter voor mensen die sneller zeeziek worden.

Gemiddeld kost een walvis safari in IJsland €75 per persoon. Vergeet zeker niet om al enkele dagen op voorhand te boeken, want er mag maar beperkt naar de walvissen gekeken worden om de beestjes niet op te jagen. De beschikbare plaatsen durven dus al eens uitverkocht te zijn…

ijsland bezienswaardigheden walvissen

Sta versteld van deze gigantische dieren tijdens een walvis safari!

2. Aanschouw het noorderlicht

Een van de andere fantasierijke bezienswaardigheden van IJsland is het noorderlicht. Dit natuurlijke verschijnsel kleurt de hemel in allerlei felle kleuren en is het beste zichtbaar in de periode van september tot en met april. Er zijn veel excursies in IJsland die het noorderlicht centraal hebben staan. De gidsen vertellen je alles over het ontstaan van dit surrealistische licht en weten de plekken waar je het meeste kans hebt op het aanschouwen van dit lichtspel. Neem zeker je camera mee zodat je de mooiste foto’s van je leven kan maken.
Ik raad aan om zeker een tour te bieden die op zoek gaat naar het noorderlicht. De aurora borealis is immers héél onvoorspelbaar en vanuit Reykjavik zal je het niet snel gaan zien… Met zo’n avondexcursie ga je gedurende enkele uren op zoek naar de dansende lichten, en de kans dat je het zo te zien krijgt is vele malen groter! Noorderlicht safari’s kunnen al voor €40 per persoon.

bezienswaardigheden ijsland noorderlicht

Dit blijft voor mij één van de meest magische momenten van mijn reis door IJsland!

3. Ijsgrotten

IJsland heeft enkele goed verborgen bezienswaardigheden! Iedere winter vormen zich tientallen gigantische ijsgrotten onder de prachtige landschappen van dit land. Eens je afdaalt in een van deze kristallen paleizen, valt je mond zonder twijfel open. De blauwe gangen zijn indrukwekkend en waren voor mij één van de highlights van dit land. Een bezoek aan de ijsgrotten is duur, maar zijn geld meer dan waard.

Online kan je deze avontuurlijke tours boeken vanaf €110 per persoon. Het is natuurlijk ook mogelijk om meerdaagse tours te boeken waarin een bezoek aan de ijsgrotten zit inbegrepen. Persoonlijk vind ik dat een betere optie voor m’n geld, omdat je zo ook meteen meer bezienswaardigheden in de buurt ziet.

bezienswaardigheden ijsland dingen om te doen ijsgrotten

De ijsgrotten van IJsland zijn fe-no-me-naal!

4. Jökulsárlón

Aan de zuidoostkust van IJsland ligt het gletsjermeer Jökulsárlón. Het is pas in de jaren dertig van de twintigste eeuw gevormd en had oorspronkelijk een omvang van iets meer dan zeven vierkante kilometer. Door het alsmaar smeltende ijs dat van de gletsjers afkomt groeit het nog altijd in omvang. De drijvende ijsrotsen vormen met het berglandschap en rustige water een feeëriek decor. Het meer is toegankelijk per boot, waarbij je met een gids mee het water opgaat. Dit vond ik zeker een van de bijzondere bezienswaardigheden van IJsland. De stilte en het mooie weer speelden daar een grote rol bij.

Als je graag een daguitstap naar Jökulsárlón maakt, weet dan wel dat het héél erg ver van Reykjavik ligt. Daardoor is het heel duur (€150+ per persoon). Een tweedaagse tour (met een gletsjerwandeling en een bezoek aan de ijsgrotten!) is daarom misschien een beter idee.

jokulsarlon bezienswaardigheden ijsland

Het Jökulsárlón meer is altijd indrukwekkend. Maar probeer zeker rond zonsondergang/opgang daar te zijn.

5. Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een natuurlijke warmwaterbron waar een spa omheen is gebouwd. Door de mineralen die in het water aanwezig zijn krijgt het water een aparte, lichtblauwe kleur. Tijdens het ronddobberen in het water kan je uit een van de emmers langs de kant een reinigende crème op je gezicht smeren. Deze attractie ligt middenin een lavaveld en is omringd door wat rotsen. Een busreisje vanuit de hoofdstad voert je in een mum van tijd naar een van de mooiste bezienswaardigheden van Ijsland. Ik vond het lekker dat je er ook gebruik kan maken van de sauna of een massage kan krijgen. Meer weten over de Blue Lagoon? Lees deze blogpost.

blue lagoon prijs

In de Blue Lagoon kan je makkelijk een hele dag relaxen!

6. Waterval van Gullfoss

Wie met de auto een rondreis over IJsland maakt kan het beste beginnen met de Golden Circle te volgen. Deze hoofdweg over het eiland voert je langs mooie plekken, zoals Gullfoss. Dit natuurgebied is de thuisbasis van de mooiste watervallen van IJsland. Naast het kletterende water te aanschouwen is het ook een aanrader om de rest van de omgeving te verkennen. Als je net als ik geluk hebt met het weer zie je misschien wel een regenboog voor het water verschijnen. Het is ook mogelijk om de watervallen op IJsland met een excursie te bezoeken. Dit is er zeker eentje in het rijtje mooiste bezienswaardigheden van IJsland.
Wil je graag een excursie boeken die je meeneemt naar de Golden Circle? Die kan je online boeken vanaf €55 per persoon.

gullfoss waterval ijsland bezienswaardigheden

De Gullfoss waterval is spectaculair in alle seizoenen!

7. Geysir

Een andere locatie die zich langs de Golden Circle bevindt is Geysir. Deze ronde plaat heeft een grote doorsnede en spoot ooit water. Om deze krachtige uitbarsting toch nog mee te maken moet je nu iets naast de Geysir verder wandelen, bij zijn geiserbroertje: de Strokkur. Van alle bezienswaardigheden op IJsland die met natuur te maken hebben is dit misschien wel een van de meest bekende. Op het moment dat het warme water de grond uit spuit voel je het natuurgeweld om je heen. Indrukwekkend en een bijzondere gebeurtenis om foto’s van te maken, dus vergeet je camera niet.

Ben je benieuwd om de schoonheid van de Golden Circle met je eigen ogen te zien? Een tour boeken kan al vanaf €55 pp.

geysir ijsland bezienswaardigheden

Moeder natuur heeft heel wat voor je in petto in IJsland!

8. Dimmuborgir

Dat dit land een vulkanisch eiland is had je misschien al door. Tijdens uitbarstingen duizenden jaren geleden heeft het vulkanisch gesteente voor grote delen het landschap gemaakt en gekleurd. Dat geldt zeker voor een van de bijzondere bezienswaardigheden van IJsland: Dimmuborgir. Dit natuurreservaat ligt in het noorden en bestaat uit rotsformaties van lava. Een wandelpad voert je langs de fantasierijke omgeving. Het voelde voor mij een beetje aan alsof je op de set van Lord of the Rings of een andere fantasyfilm rondloopt.

Dimmuborgir ijsland bezienswaardigheden

Op foto lijkt het minder imposant, maar in het echt is dit toch echt een prachtig natuurspektakel!

9. Reykjavik

Veel mensen boeken een stedentrip naar IJsland om de hoofdstad Reykjavik te bezoeken. De stad zelf bevat veel van de leukste bezienswaardigheden van IJsland en vormt een uitvalsbasis voor andere activiteiten. Wandel bij aankomst gelijk even naar de Hallgrímskirkja. Dit aparte gebouw torent hoog boven de stad uit en geeft je vanaf de top een mooi uitzicht over de gekleurde huisjes die het centrum vormgeven. Wil je een nóg beter uitzicht? Vergeet dan niet om ook Perlan te bezoeken. Dit vreemde gebouw ligt een beetje buiten het centrum, maar als je de uitzichten van hieruit ziet ben je dat zo vergeten!

Culturele bezoekjes die je tijdens een stedentrip IJsland niet mag missen zijn het National Museum, Saga Museum en Maritime Museum. Liever iets actievers of anders? Vanuit Reykjavik kan je onder meer de zee op om walvissen te spotten en het Viking Museum vlakbij het vliegveld bezoeken. Natuurlijk zijn er nog tal van andere excursies op IJsland mogelijk waar ze je in het toeristencentrum alles over kunnen vertellen.

reykjavik ijsland bezienswaardigheden

Reykjavik, gezien vanaf Perlan.

10. Nationaal park Snæfellsjökull

Het nationaal park Snæfellsjökull ligt op een van de meest westelijke puntjes van het eiland en bevat een schilderachtige omgeving. Het park dankt zijn naam aan de vulkaan die tegenwoordig bedekt is onder een dikke laag sneeuw. Het natuurverschijnsel vormde lang geleden al een van de belangrijkste bezienswaardigheden van IJsland, getuige oude saga’s en verslagen van ontdekkingsreiziger Jules Verne. Mocht je de tijd hebben, dan zou ik zeker even die kant op rijden.

Snæfellsjökull nationaal park Ijsland bezienswaardigheden

Het nationaal park Snæfellsjökull heeft -zoals overal in IJsland- adembenemende rotsformaties.

11. Wandel door een ijstunnel

Het is je vast al opgevallen dat het land vol met gletsjers zit. Maar wist je dat er in sommige ook grotten zitten?! Een bezoek aan de ijstunnel onder de gletsjer van Langjökull is dan ook één van de meest onvergetelijke bezienswaardigheden van IJsland.

Tijdens deze tocht sta je op de top van één van de grootste gletsjers van Europa om daarna in een op maat gemaakte monstertruck naar de tunnel te rijden. Het duizelingwekkende uitzicht op de bergen zijn subliem en een gids vertelt je meer over de effecten van de opwarming van de aarde. Tot voor kort was het een groot mysterie wat er onder het ijs gebeurde, maar door het maken van een tunnel is dat verleden tijd. Zet dit dus zeker op je must-see lijstje als je je vrienden jaloers wil maken.

Langjökull gletsjer ijstunnel bezienswaardigheden IJsland

Een doolhof, maar dan gemaakt uit ijs. Leuk, he!

12. Snorkelen tussen twee continenten in de Silfra Fissure

De Silfra Fissure behoort tot de meest fascinerende en avontuurlijke plekken om te duiken op aarde. Snorkelen in dit magnifieke onderwaterrif in het Thingvellir National Park is ongetwijfeld één van dé hoogtepunten in IJsland. Wat deze plaats zo speciaal maakt is dat je duikt tussen het Europese en Noord-Amerikaanse continent en dat je beiden ook nog eens kan aanraken! Bovendien kan je het water gewoon drinken, omdat het zo schoon is.

Het is ten strengste verboden om alleen te duiken of de grotten te betreden zonder een begeleider. Boek dus op voorhand een excursie waarbij je wordt meegenomen naar dit paradijs (vanaf €114 per persoon). Als je op zoek bent naar een totaal unieke ervaring, moet je in juni of juli komen. Dan mag je in de late avond duiken en is het licht nog veel mooier!

Silfa Fissure IJsland

Deze activiteit kan je nergens anders ter wereld doen!

hoogtepunten ijsland silfra fissure

En het landschap rond deze breuklijn is ook niet mis.

13. Maak een wandeling door het epische Landmannalaugar

Tijdens een bezoek aan de Landmannalaugur geniet je van verbazingwekkende uitzichten over de enorme lavavelden van Laugahraun, de fleurige berg van Brennisteinsalda en de Grænagil-kloof. Zorg dat je stevige wandelschoenen aan hebt, want de tocht is zwaar maar je krijgt zoveel in de plaats. Na de expeditie kan je ook nog een duikje nemen in een hete bron van Landmannalaugar.

Online zijn er heel wat excursies naar Landmannalaugar, maar als je zo’n hele dag lopen niet ziet zitten is deze vier uur durende wandeling door het gebied misschien wel iets voor jou.
Landmannalaugar is bekend om zijn warmwaterbronnen en spectaculaire, maar ruige landschap.

Landmannalaugar dingen om te doen in IJsland

Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat Landmannalaugar prachtig is!

14. Ontdek de Raufarhólshellir Lava Tunnel

Naast ijstunnels telt het land ook enkele spannende lavatunnels. Deze ondergrondse excursie in IJsland is er eentje dat je voor altijd bij blijft. De lavagrot van Raufarhólshellir is één van de lange en bekendste in Scandinavië. Tijdens een gegidst bezoek vertelt de begeleider je de gekste verhalen en andere interessante weetjes over deze unieke plek.

Wil je je bezoek aan de Raufarhólshellir Lava Tunnel echt memorabel maken? Dan moet je zorgen dat je tickets kan scoren voor een akoestisch optreden tijdens het Secret Solstice festival. Het is zo uniek dat slechts 50 mensen de kans krijgen om het evenement bij te wonen. Je krijgt dan eerst een rondleiding door de grot en daarna word je getrakteerd op een intiem concert van een kleine groep muzikanten. Snel zijn (en in het juiste seizoen komen) is dus de boodschap!

lavatunnel IJsland hoogtepunten

Je kan een lavatunnel meestal niet bezoeken, maar in IJsland heb je die mogelijkheid wel!

15. Neem een duik in Secret Lagoon

Blue Lagoon doet misschien een belletje rinkelen, maar heb je al gehoord van Secret Lagoon? Dit afgelegen geothermisch zwembad is de oudste lagune van het land en, in tegenstelling tot zijn beroemde broertje, is het hier veel minder druk. Als je in de hoofdstad bent en graag dit idyllisch natuurfenomeen van dichtbij wilt zien, worden er heel wat excursies vanuit Reykjavik georganiseerd. Natuurlijk kan je deze plek ook met je eigen huurauto in IJsland bereiken.

Secret Lagoon ligt in het kleine dorpje Flúðir in het zuiden van IJsland en dicht bij de Gouden Cirkel, op zo’n halfuurtje rijden van de hoofdstad. Zelfs tijdens de koudste maanden van het jaar heb je hier een kleurrijk uitzicht op de omgeving. Met wat geluk kan je zelfs het Noorderlicht zien terwijl je ontspant in het heerlijke warme bad.

secret Lagoon IJsland

Het is misschien niet zo mooi als de Blue Lagoon, maar het is hier wel véél rustiger!

16. Geniet van het uitzicht in de Gjain Vallei

In de Þjórsárdalur-vallei zijn er veel magnifieke ravijnen met watervallen die vaak vergeten worden, omdat het wat afgelegen ligt. Maar het is zeker de moeite waard om te bezoeken en een wandeling te maken door de Gjain Vallei. Neem de tijd om de prachtige Gjárfoss watervallen te bewonderen voor je de lavagrotten en warmwaterbronnen in de buurt gaat ontdekken.

Je kan gemakkelijk op eigen houtje een wandeling maken door dit fantastisch natuurgebied. Start bij het nederzettingsgebied bij Stöng en klauter over enkele rotsen om de vallei helemaal gezien te hebben. De tocht is ongeveer twee kilometer dus je hebt voldoende tijd om van het wondermooie uitzicht in de canyon te genieten.

bezienswaardigheden IJsland Gjain Vallei

De Gjain Vallei is één van de minst ontdekte bezienswaardigheden van IJsland.

17. Bezoek het Eldhraun lavaveld

Je zal tijdens je vakantie snel opmerken dat het land een verzameling van tegengestelden is. Terwijl je een dag eerder misschien een gletsjer bezocht, kan je vandaag vulkanen en lavastromen bezoeken. Als dat je plan is, zet dan zeker het Eldhraun lavaveld op de planning. Het is één van die bezienswaardigheden in IJsland die nog maar eens verbazingwekkend mooi is.

De lavavelden bestaan uit gesmolten magma dat is afgekoeld en nu bedekt is met een prachtige laag mos. Als je erover wandelt zie je vaak lavabuizen; ondergrondse tunnels waar de lava uit de vulkaan stroomde.
Er zijn hier enkele enorme spleten en gaten in de grond dus wees voorzichtig dat je je enkels of voeten niet omslaat!

Eldhraun lavaveld

Laat je verwonderen over -opnieuw- een buitenaards mooie plek in IJsland: het Eldhraun lavaveld

18. Bekijk het beroemdste vliegtuigwrak van IJsland

Als je langs de zuidkust van IJsland rijdt, dan heb je waarschijnlijk al gehoord van een zeer fotogeniek neergestort vliegtuig dat heel dicht bij de zee ligt. Het wrak in kwestie is de DC-3 van de US Navy dat in 1973 neerstortte op het zwarte strand van Sólheimasandur. De piloot was per ongeluk overgestapt op het gebruik van de verkeerde brandstoftank waardoor hij al snel zonder brandstof kwam te zitten. Gelukkig vielen er geen gewonden, want anders zou dit niet één van de leukste hoogtepunten van IJsland zijn.

De plaats van de crash is een buitenaards plaatje. Het grijswitte wrak steekt af tegen het gitzwarte zand waardoor je de perfecte foto’s kan maken. De surrealistische site is dus zeker de moeite waard om er te komen. Als je durft, mag je zelfs in het vliegtuig klimmen voor meer epische foto’s.
Je kan natuurlijk ook een hele dag op verkenning gaan met je team en terwijl ook de aparte omgeving verkennen.

DC-3 vliegtuig IJsland dingen om te doen

Wie had ooit gedacht dat een vliegtuigwrak zo fotogeniek kon zijn!

IJsland vliegtuig wrak

Bekijk ook even de binnenkant. Je krijgt immers niet elke dag de kans om een neergestort vliegtuig te zien!

19. Ga naar het Fjallsarlon gletsjermeer

Deze ijskoude bezienswaardigheid in IJsland wordt ook wel eens het kleine zusje van Jökulsárlón genoemd, omdat het meer minder bekend en uiteraard ook iets kleiner is. Toch zal je meteen merken dat dit gletsjermeer helemaal anders is. Zo kan je veel dichter bij de gletsjer komen en zijn de ijsbergen niet zo massief, maar je wordt hoe dan ook weggeblazen door de unieke schoonheid van dit frisse meer.

Het beste aan deze plek is dat het een verborgen parel is. Er komen dus weinig mensen waardoor je kan genieten van de rust en de ontzagwekkende omgeving. Hierdoor kan je ook je tijd nemen om de bergen en het meer te bewonderen. In de buurt is er trouwens ook nog een leuk restaurantje waar je kan opwarmen en wat kan eten of drinken.

Fjallsarlon gletsjermeer IJsland bezienswaardigheden

Het Fjallsarlon gletsjermeer is veel kleiner dan Jökulsárlón, maar daarom niet minder indrukwekkend.

20. Vestmannaeyjar

De Vestmannaeyjar, ook wel de Westmaneilanden is een eilandengroep vlakbij de zuidwestkust en een van de verborgen bezienswaardigheden van IJsland. Deze relatief jonge eilanden zijn nog maar minder dan 10.000 jaar oud. Van de tientallen eilandjes en rotsen die je er kan zien is er slechts één bewoond: Heimaey. Een kleine 4500 mensen wonen hier in the middle of nowhere. De andere eilanden bevatten verlaten hutjes die met name populair zijn bij vogelspotters. Op en rond de eilanden vliegen en broeden namelijk miljoenen vogels, waaronder papegaaiduikers en vele andere soorten. Een reis naar de Westmaneilanden behoort zeker tot de mooiste excursies van IJsland.

papegaaiduiker Vestmannaeyjar ijsland bezienswaardigheden

Schattig toch, die papegaaiduikers?

21. Iceland Airwaves

Niet een van de tastbare bezienswaardigheden van IJsland, maar daarom niet minder leuk: Iceland Airwaves. Dit muziekfestival vindt jaarlijks plaats in Reykjavik en nodigt nationale en internationale artiesten uit om op te treden. De muzikanten treden op locaties door de hele stad op en de gezellige drukte die erbij komt kijken zorgt voor een nog leukere sfeer. Mocht je tijdens een stedentrip naar IJsland kaarten voor dit evenement meenemen, zorg dan ook dat je naar de Blue Lagoon party kan. Feesten in de warmwaterbronnen is een van de meest bijzondere momenten die je op het eiland mee kan maken.

iceland airwaves ijsland

Ijsland mag dan niet veel inwoners hebben, het Iceland Airwaves festival is van wereldklasse!

5x leuke excursies in IJsland

Zoals je ziet zijn er heel wat dingen om te doen in IJsland. Wil je graag een leuke excursie boeken? Kijk dan zeker eens naar deze mogelijkheden:

1. Ontdek de natuurwonderen van Zuid-IJsland

Deze excursie vanuit Reykjavik vormt ongetwijfeld één van de hoogtepunten in IJsland tijdens je vakantie. Een minibus neemt je mee op een sprookjesachtige rondreis langs de zuidkust van het land. Je ontdekt er de mooiste watervallen, impressionante gletsjers en de schoonheid van de pikzwarte stranden.

2. Ga paardrijden over lavavelden

De lavavelden zijn prachtige bezienswaardigheden in IJsland. Je kan er gewoon wandelen, maar met deze paardrij-excursie maak je er zeker een onvergetelijke ervaring van. De trip duurt ongeveer twee uur en je rijdt door de meest idyllische heuvellandschappen van het land.

3. Maak een gletsjerwandeling

Op ongeveer twee uur rijden van Reykjavik is de gletsjer van Sólheimajökul één van de meest fantastische attracties van IJsland. Uitgedost met een helm, ijsbijlen en stijgijzers wandel je samen met een gids over deze magische locatie. Onderweg krijg je uitleg over dit natuurwonder en zie je ijsgrottunnels van dichtbij.

4. Papegaaiduikers spotten

Vogels kijken klinkt misschien nogal saai voor sommigen, maar deze expeditie waarbij je op volle zee papegaaiduikers gaat zoeken is dat alles behalve. Je stapt aan boord van de Puffin Express en vaart gedurende uur rond de haven van Faxaflói en de omliggende eilanden, Akurey en Lundey, waar je een glimp kan opvangen van deze speciale vogels. Je zal al snel merken dat ze heel wat weghebben van een pinguïn!

5. Treed in de voetsporen van Game of Thrones in het Thingvellir Nationaal Park

Fans van Game of Thrones, verenig u! Tijden deze indrukwekkende dagtocht naar het bekende Nationaal Park van Thingvellir ontdek je de waanzinnig mooie landschappen uit je favoriete serie. Je bezoekt hier onder andere de Viking-hut waar een bloederige scène werd gefilmd. Maar de kers op de taart is ongetwijfeld dat je zelfs enkele personages uit de show kan ontmoeten!

paardrijden IJsland

IJsland verkennen op een IJslands paard is zonder twijfel één van de leukste excursies in dit prachtige land!

6x Hotels in IJsland

Zoals je ziet, is er genoeg te zien in IJsland om enkele dagen te vullen. Een comfortabel hotel is dan ook geen slecht idee! Hieronder zijn alvast vijf hotels in IJsland in alle prijscategorieën.

Galaxy Pod Hostel

Mocht je stiekem dromen over reizen in de ruimte maar hiervoor het budget niet hebben dan word je fantasie toch een klein beetje werkelijkheid in het Galaxy Pod Hostel. Je logeert er in futuristische slaapcapsules zodat het voelt alsof je je in een spaceshuttle bevindt. De capsules zijn een stukje privéruimte in de ruime slaapzalen. Deze geweldige beleving zet zich door in een fantastische VR-speelhal waar je virtueel door de wereld kan reizen.

Dankzij de schitterende locatie in de wijk Hlidar in Reykjavik is het Galaxy Pod Hostel een uitstekende keuze voor enkele van de mooiste hoogtepunten in IJsland te bezichtigen. Het ligt op een korte wandeling naar het centrum en in de omgeving van het hostel liggen verschillende restaurants, bars en leuke musea. Vanaf €42 per nacht kan je al genieten van een futuristisch verblijf, inclusief filmzaal, bar en knusse lounge.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Galaxy Pod Hostel

© Galaxy Pod Hostel

Brim Hotel

Als je graag wilt overnachten in een eenvoudig, maar comfortabel hotel is het Brim één van de beste keuzes die je kan maken voor een verblijf in Reykjavik. De kamers hebben een simpele inrichting zonder te veel tierlantijntjes, maar hebben wel een sensationeel uitzicht over het meer, de bergen of de zee.

De geweldige locatie is ideaal om enkele van de meest beroemde bezienswaardigheden van IJsland te bezoeken. De bekende Hallgrímskirkja kerk bevindt zicht op een kwartiertje wandelen van het hotel, maar ook andere attracties zoals de Art Gallery, bevinden zich op loopafstand. In de buurt vind je eveneens heel wat lekkere restaurants en knusse bars. Een verblijf met twee personen in het Brim Hotel kost je €65 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Brim hotel IJsland bezienswaardigheden

© Brim Hotel

Oddson Hotel

Oddson is een kleurrijk en funky hotel in IJsland, in het centrum van Reykjavik. In de vrolijke, comfortabele kamers kan je nooit wakker worden met een slecht humeur want het gezellige interieur geeft je onmiddellijk een warm gevoel. Op het voortreffelijke terras geniet je met een drankje en hapje na van een aangename ontdekkingsdag in de stad. Het Oddson heeft ook een eigen ticketservice voor nieuwsgierige en onverschrokken reizigers.

Het hotel ligt net aan de stadsrand zodat je niet lang hoeft te lopen naar de leukste winkels, cafés, restaurants en musea. Door de locatie is het Oddson ook een goede uitvalsbasis om andere bestemmingen in IJsland, zoals de Gouden Cirkel, te ontdekken. Avonturiers betalen gemiddeld €66 per nacht in een tweepersoonskamer van dit trendy hotel.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Oddson hotel

Oddson Hotel

Hotel Húsafell

Ben je op zoek naar een uniek hotel in IJsland? Overweeg dan zeker een verblijf in Hotel Húsafell. De accommodatie is buitengewoon omdat het zelfvoorzienend is en wordt aangedreven door warmwaterbronnen. Hoe verbazingwekkend is dat?! Tegelijk zijn de kamers ultramodern en heb je een fantastisch zicht op de weelderige omgeving van Húsafell, in het westen van IJsland. Na een bitterkoude winterdag, is er geen betere manier om op te warmen dan in een hot tub.

De accommodatie is de perfecte plek als je op zoek bent naar dingen om te doen in IJsland. Zo kan je van in Húsafell het noorderlicht waarnemen, maar er valt nog veel meer te beleven. In de omgeving vind je de grootste lavagrot van de provincie en Europa’s op twee na grootste gletsjer. Het is ook de thuisbasis van eindeloze wandelpaden en fietsroutes. Twee personen betalen gemiddeld €207 per nacht in het Húsafell hotel.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

ION Adventure Hotel

ION Adventure is één van de hipste hotels in IJsland. Het is gelegen aan de IJslandse ringweg, in UNESCO’s Thingvellir National Park. Je kijkt er uit over een aantal intrigerende landschappen van het land. Na een avontuurlijke dag is het een genoegen om uit te rusten in het strakke interieur van het hotel met natuurlijke accenten uit de omgeving. Ben je op zoek naar de ultieme ontspanning? Dan is er nog een spa met een scala aan behandelingen, waaronder massages met IJslandse kruiden, en een geothermisch buitenzwembad.

Je kan niet alleen heerlijk luieren in het ION Adventure, maar je kan er ook de Aurora Borealis door de lucht zien dansen! Alsof dat allemaal al niet spectaculair genoeg is, organiseert de accommodatie dagelijks Golden Circle tours. Deze brengen je naar de geisers en de Gullfoss waterval. Al dat moois kost voor twee personen zo’n €280 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

ION Adventure Hotel

© ION Adventure Hotel

Hotel Rangá

Heb je ooit al een ijsbeer van dichtbij gezien? In Hotel Rangá wacht Hrammur, een drie meter grote witte ‘knuffelbeer’, je op wanneer je gaat inchecken. Dit luxe viersterrenhotel biedt kamers en suites met elk een eigen inrichting en thema volgens één van de continenten. Het beschikt ook over een gerenommeerd restaurant aan de oever van de rivier, een speelkamer, een fameuze sterrenobservatorium én maar liefst drie hot tubs die verwarmd worden door geothermisch water.

Als je van plan bent om de beste bezienswaardigheden van IJsland te verkennen dan is Hotel Rangá een te gekke keuze. Je kan van hier uit gemakkelijk de Gouden Cirkel en de Lagune gletsjer gaan bewonderen. Nog iets unieks aan dit hotel? Het personeel maakt je wakker van zodra het noorderlicht verschijnt zodat je dit spektakel zeker niet mist. Voor een nacht in een tweepersoonskamer in deze accommodatie betaal je maar liefst €500.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

bezienswaardigheden IJsland hotel Ranga

© Hotel Rangá

Andere excursies in IJsland

IJsland is de afgelopen jaren meerdere malen uitgeroepen tot een van de mooiste vakantiebestemmingen ter wereld. Miljoenen toeristen zakken jaarlijks af naar dit uitzonderlijke land, en dat betekent dat er heel wat reisorganisaties zijn die uitstapjes en excursies voor jou kunnen regelen.
Benieuwd naar wat je allemaal kan boeken? Kijk eens naar deze excursies:

» Alle tours en excursies in IJsland

Stedentrip of rondreis door IJsland?

Ben jij -net zoals ik- helemaal gek op IJsland? Kijk dan ook eens naar de aanbiedingen van onderstaande reisorganisaties. IJsland is geen goedkoop land om op vakantie te gaan, maar eens je er bent geweest is de schoonheid van de natuur nog moeilijk te overtreffen!

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.5/5 - (12 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam