25x Bezienswaardigheden in Israel: dingen om te doen, highlights en attracties

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 20 augustus, 2023

Israël is een zeldzame mix van lekker eten, sympathieke locals, een bijzondere geschiedenis en een eindeloze lijst aan prachtige trekpleisters. Of het nu de cultuur, het geloof of gewoon je nieuwsgierigheid is die je naar dit sprookjesachtige land lokken, deze 25 bezienswaardigheden in Israël moet je gewoon gezien hebben.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 stemmen)

Israel bezienswaardigheden

Dingen om te doen in Israel

Er zijn héél veel bezienswaardigheden in Israel. In dit artikel lijst ik alvast de hoogtepunten op. Als je toegangstickets of uitstapjes wilt plannen naar enkele van deze hoogtepunten, dan raad ik aan om alvast te boeken via GetYourGuide. Deze website bundelt alle verschillende tours op één plaats, waardoor jij zelf de meest geschikte excursie kan kiezen. Bovendien is het bij hen bijna altijd mogelijk om volledig gratis te annuleren tot 24 uur op voorhand. Dat is vooral handig als plannen veranderen of als het weer niet zo mooi is.

1. Ontspannen in de Dode Zee

Laat je niet misleiden door de naam, want na een bezoekje aan de Dode Zee voel je je als herboren. De zee zou namelijk genezende krachten hebben! Dat en het feit dat dit laagste plek ter wereld is, maakt het één van de meest interessante plaatsen van Israël. Vanuit Tel Aviv en Jeruzalem kan je gemakkelijk een excursie boeken naar dit wonderlijk natuurfenomeen.

Laat je meevoeren door het donkere (en warme!) slijk en neem daarna een plons in het duistere, mineraalrijke water dat acht keer zouter is dan de oceaan. Daardoor voelt het alsof je aan het zweven bent in dit meer: een gevoel dat je wellicht nooit nog zal ervaren als je nu de kans niet grijpt. Door de combinatie van modder, zout en warmte wordt je lichaam gezuiverd. Heerlijk hoe zacht je huid voelt na een scrub uur in de Dode Zee.

Meteen ook een tip: neem waterschoenen mee, want het slijk kan énorm heet zijn en heel onaangenaam om op blote voeten te bewandelen.

Dode Zee Israel bezienswaardigheden

Smeer je in met het slijk van de Dode Zee. Naar het schijnt is het heel goed voor je huid!

drijven op de Dode Zee

En eens je bent afgespoeld, is het natuurlijk tijd om in de Dode Zee te drijven!

dingen om te doen in Israel Dode Zee

Van hogerop krijg je trouwens prachtige uitzichten over de Dode Zee!

2. Mini citytrip naar Petra in Jordanië

Als je tijdens je reis zin hebt in een uitstap vanuit Israël, dan kan ik je zeker enkele dagen in Petra aanbevelen: een citytrip met een teletijdmachine! De stad wordt ook wel eens de rozenstad genoemd omwille van de rozerode kleur waar je onmiddellijk verliefd op wordt. De veelkleurige zandsteen en de echte Nabateese architectuur hebben ervoor gezorgd dat dit tot de meest geweldige archeologische schatten ter wereld behoort.

Vanuit Jeruzalem en Tel Aviv vertrekken er dagelijks excursies naar deze idyllische stad. Je verblijft er twee dagen in een bedoeïenenkamp en je krijgt de kans om door heel wat schitterende ruïnes te wandelen. Denk maar aan de epische ‘Treasury’ uit de Indiana Jones films, verschillende mausoleums, heilige tempels en een magnifieke Byzantijnse kerk met mozaïek betegelde vloeren.

Petra vanuit Israel

Je mag gerust uitbundig zijn tijdens een bezoek! Dit is immers één van de oude wereldwonderen!

Petra met kaarslicht

Op sommige avonden wordt Petra ook verlicht met kaarsen. Zo wordt je bezoek nog magischer!

3. Kuier door het oude Jeruzalem

Zelfs als je niets hebt met godsdienst is een bezoek aan Jeruzalem één van de meest boeiende dingen om te doen in Israël. De kronkelende straten en steegjes zijn de thuisbasis van de drie grootste religies ter wereld: de Islam, het Jodendom en het Christendom. Een bezoekje aan de historische stad voelt dan ook aan als een reis terug in de tijd.

Door haar rijke geschiedenis werd de Oude Stad van Jeruzalem opgedeeld in vier wijken, eentje voor elk geloof. Zo is er de islamitische wijk en de Armeense buurt, maar ook christenen en joden hebben elk hun eigen plekje.

Eén van de meest populaire attracties in Jeruzalem is de Westmuur, beter bekend als de klaagmuur. Bijna op elk uur van de dag is het hier razend druk en zie je mensen met verschillende geloofsovertuigingen bidden, mediteren of gewoon genieten van deze wonderlijke, oude plek. Velen schrijven een wens of een gebed op een stukje papier en laten het achter in één van de scheuren van de muur. Maar het is vooral bijzonder op vrijdagavond wanneer de Sabbat begint. Dan komen heel wat Joden hier bij elkaar om te bidden en te zingen terwijl de zon onder gaat. Vooral de traditionele kledingstijl en de verbondenheid is heel indrukwekkend om te zien.

Als je gedaan hebt met biechten aan de Westmuur, wandel je naar het Moslimkwartier om wat thee te drinken en misschien zelfs een waterpijp te roken. Deze openluchtmarkt is ook een fantastische plek om souvenirs te kopen, van sierlijke sjaals tot handgemaakte lederen sandalen. Ga daarna zeker de Rotskoepel (= ‘Dome of the Rock’) van dichtbij bewonderen. Als niet-Moslim mag je helaas dit wondermooie gebouw niet binnen, maar je mag de site wel vanbuiten bezoeken tussen bepaalde uren. Hou hier wel rekening mee, want je zal je bezoek dus een beetje moeten plannen!

Het Oude Jeruzalem heeft ook nog vele andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Denk maar aan de Al-Aqsa-moskee in de Arabische buurt, de Kerk van het Heilig Graf en de Tempelberg in de christelijke wijk of de San Marco-kapel en de San Jacobskathedraal in de Armeense wijk. Tijdens deze vier uur durende rondwandeling door het Oude Jeruzalem ontdek je samen met een gids de mooiste plekjes en leer je heel wat bij over de turbulente geschiedenis.

Sabbat Jeruzalem

Ga tijdens de Sabbat zeker naar de Klaagmuur kijken. Het is echt een héél bijzonder moment!

Rotskoepel-Jeruzalem highlights Israël

De Rotskoepel is één van de belangrijkste bedevaartsoorden voor de moslims. Prachtig, vind je ook niet?

4. Olijfberg en de Kerk van Alle Naties

Bekend als het “Land van de Bijbel” vind je heel wat religieuze en historische bezienswaardigheden in Israël. De Olijfberg is één van die belangrijke plaatsen waar je even stil van wordt – al was het maar door de Bijbelse betekenis. Op deze plek zou Jezus aan de Romeinen zijn overhandigd. Veel Joden geloofden ook dat bij de terugkeer van de Messias, God de doden op de Olijfberg zou bevrijden. Daarom kozen heel wat gelovigen om hier begraven te worden.

Ga verder langs de graven van de Profeten en wandel daarna naar beneden naar de Kerk van Alle Naties, die naast de Tuin van Gethsemane ligt, en bewonder de prachtige gouden mozaïeken op de voorgevel.

olijfbomen tuin van Gethsemane

Olijfbomen mogen natuurlijk niet ontbreken op de olijfberg… Deze vind je in de tuin van Gethsemane.

Kerk van Alle Naties Olijfberg Israel

Prachtig, he? Dit is de Kerk van Alle Naties.

5. Volg de voetstappen van Jezus op Via Dolorosa

Een wandeling over de Via Dolorosa in Jeruzalem is één van de highlights in Israël. Het is de route die Jezus volgde op weg naar zijn kruisiging aan de Kerk van het Heilig Graf waar hij naar verluidt ook herrezen is. Ga zeker een kijkje binnenin nemen!

Als je op vrijdag in de buurt bent, kan je getuige zijn van een traditionele rooms-katholieke processie. Er worden ook regelmatig re-enactments opgevoerd waarbij enkele historische gebeurtenissen uit het leven Jezus worden uitgebeeld. Dit is erg uniek om te zien en het voelt alsof je zelf deel uitmaakt van de geschiedenis.

Via Dolorosa Israel bezienswaardigheden

Langs deze weg deed Jezus vele eeuwen geleden zijn boetedoening vooraleer hij werd gekruisigd…

Heilig Grafkerk Via Dolorosa

Het eindpunt van de Via Dolorosa: de Heilig Grafkerk, die op de plaats zou staan waar het graf van Jezus was.

6. Bezoek de Toren van David

Eén van de eerste dingen die je ziet als je de Oude Stad van Jeruzalem binnen stapt door de Jaffa Poort, is de Toren van David. Met zijn massieve stenen muren en torens maakt het gebouw al onmiddellijk een indrukwekkende indruk. Heel lang geloofde men dat het paleis van koning David uit de bijbel hier stond, maar eigenlijk blijkt dat niet te kloppen. Toch blijft het kasteel één van de bezienswaardigheden in Israël die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Loop de Toren van David dus niet zomaar voorbij en ga zeker eens binnen. Je ontdekt er de rijke geschiedenis van de stad, wat zeker van pas komt als je van plan bent om nog rond te wandelen door Jeruzalem. Ook prachtig om te zien is de “Toren van David Night Spectacular“, een leuke geluids- en lichtshow waarbij je buiten naar projecties op de muren kijkt.

Toren van David dingen om te doen in Israel

Nog een belangrijk stukje geschiedenis van Jeruzalem: de Toren van David!

7. Over de muren van Jeruzalem lopen

Jeruzalem is de dichtstbevolkte stad van Israël en wordt volledig afgesloten door hoge muren van meer dan 3.000 jaar oud. Als je de Oude Stad graag op een unieke manier wilt verkennen, is de Ramparts Walk vast iets voor jou. Het is een pad boven op de stadsmuren dat vroeger diende als militaire vestigingswerk, maar vandaag is het de beste manier om de vier wijken van het historisch centrum te bekijken. Er zijn twee verschillende routes waar je uit kan kiezen. Maar het uitzicht is bij beiden oogverblindend!

Jeruzalem muren highlights Israel

Over deze oude muren lopen in Jeruzalem is ongetwijfeld één van de highlights van Israel!

8. Snuif de geschiedenis van Mount Zion op

Net buiten de oude stadsmuren van Jeruzalem vind je de berg Zion, ooit het hoogste punt van de stad. Vandaag is het de thuisbasis van een aantal belangrijke christelijke, joodse en islamitische bezienswaardigheden in Israël. Eén van de opvallendste gebouwen is Dormition Abbey, een historische benedictijnenkerk waar Jezus zijn Laatste Avondmaal hield en waar koning David werd begraven. De kerk is dus zeker een bezoekje waard, want het is een belangrijke plek voor de verschillende religies.

Dormition Abbey

Dormition Abbey: in deze kerk hield Jezus waarschijnlijk het Laatste Avondmaal.

9. Herbeleef de geboorte van Jezus in Bethlehem

Als je in Tel Aviv of Jeruzalem bent is een uitstapje naar het oude Bethlehem geen gek idee. De excursie duurt maar een halve dag en een gids leidt je naar enkele befaamde plaatsen uit de bijbel. Je bezoekt er o.a. de Geboortekerk, één van de oudste christelijke kerken die al eeuwenlang pelgrims lokt. Na een wandeling door de kleine ingang van de kerk, volg je een prachtig pad van muurmozaïeken die je naar de Grot van de Geboorteplaats brengt. Dit is de plek waar Jezus geboren zou zijn. Of je nu gelovig bent of niet: het voelt echt een beetje onwezenlijk om hier te zijn.

bezienswaardigheden Israel Bethlehem

Bethlehem is een verrassend moderne stad, maar uiteraard met héél veel geschiedenis!

Israel Bethlehem

Het oude centrum ademt echt geschiedenis uit.

10. Uitzicht vanop Masada

In de Joodse Woestijn ligt Masada, een roestkleurige berg met een fascinerende geschiedenis. Het is één van de meest interessante plaatsen in Israël met bovendien ook nog een onvergetelijk uitzicht over de Dode Zee. Op de top vind je een oud fort dat gebouwd werd door koning Herodes de Grote. Volgens de legende zouden Joodse rebellen hier massaal zelfmoord gepleegd hebben omdat ze niet gevangen genomen wouden worden door de Romeinen.

Vanuit Jeruzalem of Tel Aviv kan je gemakkelijk een excursie plannen naar Masada, inclusief bezoek aan Ein Gedi en de Dode Zee.

Mocht je op eigen houtje naar deze culturele plek gaan, moet je zeker rond zonsondergang komen. Het is dan veel minder druk en je krijgt een magnifiek zicht op de woestijn onder aan de berg.

Je kan trouwens kiezen om de berg met een kabeltram te bezoeken of te voet. Temperaturen kunnen hier moordend zijn, dus ikzelf koos toch liever de comfortabelste manier van reizen 😉 !

Masada uitzicht

Je kan je nauwelijks inbeelden dat hier ooit echt mensen hebben gewoond!

11. Botanische tuinen van Ein Gedi

Op slechts twintig minuten rijden van Masada ligt het Ein Gedi Natuurreservaat, een wondermooie woestijnoase met natuurlijke bronnen, watervallen en botanische tuinen. Het is één van de meest populaire highlights in Israël met geweldige wandelpaden. De verschillende woestijnplanten, bijbelse flora, honderden cactussen en tropische bomen zorgen voor een explosie van krachtige kleuren temidden van de stoffige woestijn. Het is echt een streling voor het oog terwijl je door het landschap stapt!

Omdat Ein Gedi zo dicht bij Masada ligt, kan je een bezoek aan beide plekken het best in één dag plannen.

Botanische tuinen Ein Gedi

Bovendien krijg je vanaf hier ook prachtige uitzichten over de Dode Zee!

dingen om te doen in Israel Ein Geidi

Bereid je voor op een fikse beklimming! Gelukkig zijn de uitzichten al die moeite wel waard.

12. Ontdek het oude Capernaum

In Noord-Israël vind je heel wat religieuze en historische bezienswaardigheden en plaatsen. Eén van die plekken is Capernaum, een oud vissersstadje dat erg belangrijk is in het Nieuwe Testament. Hier leerde Jezus namelijk Petrus en de andere apostelen kennen, liet hij tal van mirakels uitkomen en verkondigde hij zijn boodschap. Bezoek zeker de oude synagoge waar Christus in opstand kwam tegen de eucharistieviering!

Capernaum Israel

Capernaum (of ‘de stad van Jezus’) is eigenlijk geen echte stad meer, maar een reeks van historische opgravingen.

opgravingen Capernaum Israel bezienswaardigheden

Doordat het zo’n beroemd bedevaartsoord is, vind je tussen de ruïnes wel ook enkele (moderne!) kerken terug.

13. Snuisteren in Carmel Market in Tel Aviv

Shuk HaCarmel is één van de beroemdste markten in Tel Aviv. Zodra je de markt betreedt, betoveren de heerlijke geuren je hele hart en ziel. Je vindt er verschillende soorten winkels en kraampjes met een grote keuze aan accessoires, elektronica en (tweedehands) kleding. Een bezoekje is een hele unieke ervaring, want de ene verkoper probeert de andere te overtreffen door te roepen dat het bij hem goedkoper is.

Maar de markt is vooral bekend geworden door de kraampjes met vers fruit, heerlijke kruiden en lekker brood. Proef tijdens deze self-guided food tour van al het lekkers dat de gezellige marktkramers je te bieden hebben.

Carmel Market Israel activiteiten

Waar je ook naar op zoek bent… Op de Carmel Market vind je alles!

14. Scuba duiken in de Rode Zee

Eilat behoort tot de populairste toeristische attracties van Israël en als je hier bent, wordt het al snel duidelijk waarom.

Locals en toeristen komen hier graag naartoe omwille van de vele dromerige stranden, het kristalheldere water, het bruisende zeeleven en de adembenemende koraalformaties. Scuba duiken in de Rode Zee is dan ook een fantastische activiteit om de wonderen van de onderwaterwereld in Eilat te ontdekken.

dolfijnen Rode Zee

Misschien kom je deze dolfijnen ook wel tegen in de Rode Zee!

interessante plaatsen Israel Eilat

En zelfs als je niet gaat duiken: Eilat is een paradijs om enkele dagen helemaal tot rust te komen!

15. Herdenk de Holocaust in Yad Vashem

Yad Vashem is het officiële Israëlische gedenkteken voor de slachtoffers van de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je vindt het monument aan de westelijke rand van Jeruzalem, op de berg Herzl. Het vertelt niet alleen het verhaal van het Joodse volk tijdens de oorlog, maar het houdt ook de herinnering levend aan alle slachtoffers. Een wandeling door het museum bezorgt je zonder twijfel kippenvel. Niet alleen door de gruwelijke geschiedenis en beelden, maar ook door de verbazingwekkende architectuur van het gebouw.

Een groot deel van dit museum praat uiteraard ook over de vernietigingskampen. Nadat je deze expositie hebt gezien, moet je zeker overwegen om Auschwitz-Birkenau te bezoeken. Pas dan besef je dat mensen echt wreed kunnen zijn en dat we zo’n toestanden nooit meer kunnen toelaten!

Je hoeft geen ingang te betalen om deze indrukwekkende expo te bezoeken.

Yad Vashem bezienswaardigheden Israel

Enkele van de monumenten in Yad Vashem doen ons terugdenken aan de gruwelijke concentratiekampen.

Yad Vashem Israel bezienswaardigheden

Yad Vashem is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Israel. Het zet je echt aan het denken!

16. Wandelen door de Baha’i Tuinen

De Baha’i tuinen in Haifa zijn sprookjesachtig mooi en zijn ongetwijfeld één van mijn meest favoriete bezienswaardigheden in Israël. Slingerende paden leiden je door de perfect aangelegde terrassen. Door de ligging op een heuvel, krijg je een panoramisch uitzicht op de badplaats en de haven. De plek maakt een belangrijk deel uit van het Baha’i geloof en is gericht op het eren van de Báb; de stichter van dit mooie geloof.

Je zal snel zien dat de religie invloeden kent uit het Oosten en het Westen door de talloze plantensoorten en de verbazingwekkende landschapsontwerpen. Mocht je van plan zijn je tuin een make-over te geven, dan zal je hier vast en zeker inspiratie opdoen.

wat te doen in Israel Bahai Tuinen

Helemaal vanboven krijg je de mooiste uitzichten over deze prachtige tuinen.

bahai tuinen haifa uitstap Israel

Alhoewel het panorama van beneden ook niet slecht is…

17. Beleef de Pride in Tel Aviv

Tijdens de zomermaanden kan het extreem warm en vochtig zijn in Tel Aviv, maar het wordt nog heter in juni wanneer de Gay Pride Parade de straten intrekt. Het event is zonder twijfel één van de meest onvergetelijke dingen om te doen in Israël.
Als je de parade bijwoont, weet je in een vingerknip waarom dit de homo-hoofdstad van het Midden-Oosten wordt genoemd.

Een week lang worden er niet te missen evenementen georganiseerd, maar de klap op de vuurpijl is ongetwijfeld de Pride Parade. Deze trekt elk jaar tienduizenden mensen naar de stad, uit de hele wereld! De optocht slingert door de straten en eindigt op het strand met een groot feest dat je niet wilt missen, of je nu tot de LGBTQ-gemeenschap hoort of niet.

Gay Pride Tel Aviv

Haal je kleurrijkste outfit uit de kast en vier mee met de LGBTQ gemeenschap!

18. Segway je weg door Jaffa

Jaffa is een pittoreske buurt in het gigantische Tel Aviv. Een bezoekje aan de wijk en zijn smalle, kronkelende straatjes katapulteert je terug in de tijd. Maar als je intussen blaren hebt van de vele wandelingen die je in Israël al maakte, is deze Segway Tour door Jaffa en Tel Aviv een spannende manier om de haven te verkennen.

Geniet van de aromatische geuren in de lucht terwijl je door de steegjes rijdt, drink een kopje koffie in een gezellig café en voel hoe een verfrissende zeebries door je haren blaast. Onderweg passeer je de oude stadsmuren, Beit Bialik, en de eerste joodse wijk die buiten het centrum van Tel Aviv is ontstaan.

Jaffa Tel Aviv

Jaffa lijkt wel een stad uit een sprookjesboek!

19. Verken de grens met Syrië

Laat je vooral niet afschrikken door de locatie, want dit is letterlijk één van de must-see highlights van Israël. In het noorden van het land, aan de grens met Syrië, vind je namelijk de Golanhoogten, een bergachtig gebied met adembenemende landschappen, prachtige natuurgebieden en intrigerende bezienswaardigheden voor het hele gezin.

De streek is vooral indrukwekkend in het voorjaar wanneer de bloemen in bloei staan en de velden groen zijn. Je kan er dan ook fantastische wandelingen maken terwijl je geniet van de rustige natuur. Maar ook in de winter is het een leuke plek om te vertoeven: met een eigen skigebied amuseren wintersporters zich hier ook te pletter. Zin gekregen? Een daguitstap naar de Golanhoogten vanuit Tel Aviv kan je gemakkelijk online boeken.

Golanhoogten Israel bezienswaardigheden

De Golanhoogten zijn ook vandaag nog een gebied dat goed in het oog wordt gehouden…

20. Wandelen door Wadi Qelt

Ergens tussen Jeruzalem en Jericho in de Joodse woestijn vind je het magnifieke natuurreservaat Wadi Qelt. Je kan er de mooiste wandelingen maken, zeker in de lente als de bomen bloeien en de de grond bedekt is met een eindeloos bloementapijt. Naarmate de tocht vordert wordt de omgeving ruiger en moet je je een weg banen door rotsen en rivieren. Zorg er dus voor dat je goede wandelschoenen aan trekt en een flesje water bij je hebt, want onder de brandende zon kan het wel eens erg zwaar worden.

Wadi Qelt

Ongelooflijk maar waar: in Wadi Qelt wonen mensen ook nog steeds in een soort van rotswoningen.

Wadi Qelt woestijn Israel interessante plaatsen

Wat een landschap! Het lijkt wel alsof je op een andere planeet bent beland.

21. Flaneren langs Rothschild Boulevard

Dit is één van de belangrijkste straten van Israël’s hoofdstad. Loop er dus zeker eens langs als je in de stad bent. Rothschild Boulevard begint in de buurt van het stadstheater Habima en volgt de weg tot aan het zuiden van Tel Aviv. Onderweg zie je ontelbare kleine cafeetjes, chique maar toch casual restaurants en schitterende gebouwen.
Blaas af en toe even uit op één van de bankjes en observeer de vele wandelaars. Dankzij de hoge panden heb je in de zomer de broodnodige schaduw om niet flauw te vallen terwijl je je ogen de kost geeft op deze levendige boulevard.

attracties Israel Rothschild Boulevard

Rotschild Boulevard is als het ware het antwoord van Israel op de Ramblas van Barcelona!

22. Bezoek de graftombe van Zacharia

Aan de voet van de Olijfberg in Jeruzalem, vind je de begraafplaats van de laatste Hebreeuwse profeten, maar het graf van de profeet Zacharia is wellicht de belangrijkste omdat het symbool staat voor de Heilige Stad. Zijn tombe valt onmiddellijk op want het heeft wat weg van een puntige tent. Deze plek is voor heel wat gelovigen van groot belang omdat men gelooft dat dit de plaats is waar de Messias zijn eerste stappen zal zetten…

graftombe van Zacharia Israel bezienswaardigheden

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Israel voor alle gelovigen: de graftombe van Zacharia.

23. Eet de lekkerste hummus ter wereld

Gemaakt van gekookte, gepureerde kikkererwten en gemengd met tahini, olijfolie en kruiden, is hummus een heerlijk onderdeel van de Israëlische cultuur. Hier in Europa gebruiken we het vaak als bijgerecht om je chips in te dippen of om te smeren op een cracker, maar in het Midden-Oosten wordt het bijna altijd geserveerd als een maaltijd.

De hummus die je hier eet, is in niks te vergelijken met die dat we in België of Nederland maken. Het zit boordevol smaak dankzij de lekkere kruiden en de lokale ingrediënten. Heerlijk met een stukje vers pitabrood en warme saus… Om je duimen en vingers van af te likken!

hummus Israel

Eens je hummus in Israel hebt geprobeerd, wil je nooit nog iets anders!

24. Romeinse ruïnes in Caesarea

Caesarea is één van de meest welvarende gemeenschappen van het land, maar het aangrenzende nationale park behoort wellicht tot de interessantste bezienswaardigheden van Israël. Het is een plek met een rijke geschiedenis die een enorme indruk op je achterlaten. Je ziet er overblijfselen van de oude haven, een ruïne van een hippodroom, een magnifiek Romeins theater, een tempel en een impressionant aquaduct vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de jachthaven en de Middellandse Zee.

Dus als je graag wat Romeinse cultuur opsnuift en even wilt ontsnappen aan de Bijbelse attracties in Jeruzalem en Tel Aviv, kan je vanuit beide steden een onvergetelijk dagtrip reserveren naar Caesarea en West-Galilea. Vanuit Jeruzalem kan dat vanaf €135 per persoon, vanaf Tel Aviv kost het zo’n €110 per deelnemer.

Caesarea bezienswaardigheden Israel

De ruïnes van Caesarea zijn trouwens verrassend goed bewaard gebleven.

Caesarea

En de nabijheid van de oceaan geeft deze plek echt iets magisch.

Caesarea haven

Ben je de ruïnes beu? Ga dan even relaxen aan de haven. Van hieruit heb je prachtige uitzichten over de zee.

25. Meer van Galilea

Het meer van Galilea is de grootste zoetwatervijver van het land en is eigenlijk beter bekend als Lake Kinneret. Het is erg populair vanwege de goudgele stranden en de warmwaterbronnen. Het serene water en de bergachtige omgeving brengen je helemaal tot rust. Het is dé perfecte locatie om te ontspannen met een glaasje wijn terwijl je kijkt hoe de ondergaande zon de hemel helemaal rood kleurt.

Maar als je de bijbel kent dan weet je ook dat dit de plek is waar Jezus over het water heeft gelopen! Het meer van Galilea is dan ook een geliefde bezienswaardigheid in Israël voor heel wat christenen. Je kan het zelf ook proberen, maar of het zal lukken weet ik niet zo zeker… ;-).

Meer van Galilea

Lukt het jou om op het meer te lopen? Of ga je toch vooral genieten van het warme water?

dingen om te doen in Israel Meer van Galilea

Ook de uitzichten rond het meer zijn formidabel!

Uitstapjes en toegangstickets online

Ligt je reis naar Israel al vast? Voor sommige bezienswaardigheden zal je tickets nodig hebben! Als je ook uitstapjes wilt maken, dan is het soms leuker om dat met een gids te doen.
In al deze gevallen kan je je activiteiten alvast online boeken via GetYourGuide. Ikzelf gebruik deze website altijd omdat ze het grootste aantal tours ter wereld hebben, maar voornamelijk omdat je (bijna) altijd gratis kan annuleren. Handig als je plannen zijn veranderd 😉 !

Avonturiers kunnen sensatie opzoeken in de verbazingwekkende natuur, geschiedenisfanaten stillen hun honger met een bezoek aan de vele historische trekpleisters en foodies smullen van de vele lokale lekkernijen zoals hummus en roomijs. Wat voor reiziger je ook bent, met deze lijst aan 25 uitstappen in Israël verveel je je geen moment!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam