22x Bezienswaardigheden in Kaapstad: info, foto’s, tips & veiligheid

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 26 juli, 2023

Je kan een rondreis door Zuid-Afrika niet beter beginnen (of eindigen) dan met een bezoek aan The Mother City!
Kaapstad is ontzettend divers en heeft dan ook heel wat bezienswaardigheden en dingen om te doen. Daarom raad ik ook aan om hier geen snelle citytrip van te maken, maar echt je tijd te nemen. Geloof me... Vijf dagen in Cape Town zijn zo gevuld!
In dit artikel lees je meer over de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad en omgeving.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (8 stemmen)

hoogtepunten Kaapstad Lion's Head

Tip: kortingskaart Kaapstad

Er is heel wat te doen in Kaapstad en de meeste populaire activiteiten zijn betalend. Daarom is het geen slecht idee om te investeren in een kortingskaart. De Cape Town City pass kost je €80 (of €42 voor kinderen), maar je krijgt er wel een retour kabelbaanritje naar de Tafelberg, een begeleide rondleiding op Robbeneiland en een ticket voor de hop-on hop-off bus voor. Bovendien heb je ook nog eens allerlei kortingen op andere activiteiten en bezienswaardigheden in Kaapstad.
Een andere optie is de Cape Town Pass. Voor €77 krijg je hier eigenlijk nog meer mogelijkheden en attracties. Voor een volledig lijstje kan je hier kijken.
Verder is er ook nog de iVenture pas, waarmee je gratis toegang tot 3 of 5 attracties krijgt.

Als je een beetje gaat rekenen, merk je al meteen dat dit veel goedkoper is dan alles apart kopen. Bovendien zet de hop-on hop-off bus je altijd vlakbij de bezienswaardigheden van Kaapstad af zodat je niet telkens een Uber moet nemen. Kaapstad is immers allesbehalve een klein stadje!

Ben je op zoek naar nog meer tours of andere dingen om te doen? Bekijk dan ook eens deze mogelijkheden:

1. Ga zwemmen met wilde zeehonden!

Tijdens een vakantie naar Zuid-Afrika wil je natuurlijk zo veel mogelijk beestjes zien. Je hoeft zelfs niet uit Kaapstad te reizen om wilde dieren te zien, want in Hout Bay kan je snorkelen met een kolonie van enkele duizenden zeehonden!

Nadat je jezelf in een warm duikpak hebt gehesen, krijg je een korte briefing met wat je wel en niet mag doen. Vervolgens mag je op de boot en maak je al meteen kennis met enkele van de zeehonden die hier rustig aan het zonnen zijn. Na een spannend ritje met de pijlsnelle boot, kom je uit bij ‘Seal Island‘, een klein eilandje waar duizenden van deze dieren wonen. Op ieder moment van de dag zitten er wel enkele tientallen of honderden in het water, dus je zal gegarandeerd ook samen met hen kunnen zwemmen.

In het beginnen lijken deze clowns van de oceaan nog een beetje schuchter en durven ze niet te dichtbij komen, maar hoe langer je in het water zit, hoe nieuwsgieriger ze worden.
Meteen ook een tip: probeer heel zachtjes met je zwemvliezen te zwemmen, want dan durven de zeehonden ook dichter komen. Zij slaan immers met hun vinnen op het wateroppervlak als er gevaar dreigt en als jij dus te veel lawaai maakt denken ze dat er iets kwaadaardigs op de loer ligt.

Aangezien je bijna een uur (!) in het water blijft, heb je meer dan eens de kans om een foto te maken van deze grappige dieren. Vergeet geen (lange) selfiestick mee te nemen, want over dit avontuur moet je natuurlijk wel kunnen opscheppen!

De organisatie verzorgt je trouwens erg goed. Als je het koud hebt, wordt warm water in je duikpak gegoten en na afloop van de snorkelsessie krijg je koekjes en warme drankjes voorgeschoteld.

Voor mij persoonlijk was dit één van de allerleukste activiteiten in Kaapstad. Ik raad wel aan om dit uitstapje niet op je laatste dag in Cape Town te boeken, want door het onstuimige water is het goed mogelijk dat je excursie wordt uitgesteld naar een latere datum (bij mij was dat het geval!). Uiteraard kost dit je niets extra.

Om deze excursie te boeken betaal je ongeveer €50 per persoon. Je mag gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

zwemmen met zeehonden Hout Bay

Een selfie nemen met deze pijlsnelle beesten is zo makkelijk nog niet!

dingen om te doen Kaapstad zeehonden zwemmen

Zwemmen met wilde zeehonden is zonder twijfel één van de leukste dingen om te doen in Kaapstad!

2. Tafelberg beklimmen

Waar je je ook in Kaapstad bevindt, de Tafelberg ligt altijd op de loer!
Deze gigantische berg is het beklimmen meer dan waard, want vanaf de top krijg je immers fantastische uitzichten over de gehele stad. Het is niet voor niets één van de drukstbezochte bezienswaardigheden van Kaapstad!

Er zijn twee manieren om de Tafelberg te bezoeken.
Ofwel beklim je deze mastodont tijdens een vermoeiende hike, ofwel neem je de kabeltram naar boven.

Als je zelf naar boven klimt, dan trek je daar maar best voldoende tijd voor uit. Gemiddeld doe je er immers zo’n vier à vijf uur (enkel) over. Natuurlijk kan je na afloop ook gewoon de kabelbaan terug naar beneden nemen.
Er zijn verschillende routes, maar de meest populaire zijn de Skeleton Gorge (begint vanaf Kirstenbosch Botanische tuinen), de Kasteelspoort Hiking Trail (begint vanaf Camps Bay) en Platteklip Gorge (begint vanaf Tafelberg Road).
Hou er wel rekening mee dat al deze routes behoorlijk zwaar kunnen zijn en dat er geen of erg weinig schaduw is. Daardoor is het aangeraden om vroeg aan de beklimming te beginnen en voldoende water mee te nemen.

Is je tijd in Kaapstad beperkt of lukt klimmen niet meer zo goed? Dan heb je geluk! Je kan immers ook de kabelbaan naar boven nemen.
In amper vijf minuutjes word je omhoog gehesen in een ronddraaiende cabine, vanwaar je ook al prachtige uitzichten krijgt.
Een retourticket kost ongeveer €20, een enkel ticket kost €17 per persoon.

Je hebt zeker een uur nodig om de Tafelberg te verkennen. Er is hier zelfs een wandelpad dat je meeneemt naar alle verschillende uitzichtpunten. Zo krijg je een fantastisch blikveld over de Lion’s Head, maar even goed op het fabuleuze Camp’s Bay en de Twelve Apostles.

Als je de tickets online aankoopt, krijg je trouwens zeven dagen de tijd (vanaf de geselecteerde datum) om het ticket te gebruiken. Zo kan je rekening houden met het weer. Het uitzicht is immers het mooist wanneer er niet te veel wolken boven Kaapstad hangen!

Tip: Koop een middagticket (vanaf 13:00u). Zo kan je overdag van het uitzicht genieten, maar ook tijdens de zonsondergang en wanneer de lichtjes in de stad aan gaan. Drie voor de prijs van één!

bezienswaardigheden Kaapstad Tafelberg

De Tafelberg is zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden van Kaapstad.

Tafelberg beklimmen

Beklim de Tafelberg op eigen houtje of neem gewoon de kabelbaan naar boven.

uitzichten Tafelberg

Waar je ook voor kiest… De uitzichten zijn hier overal fenomenaal!

3. Robbeneiland bezoeken

Een bezoek aan Robbeneiland behoort zonder twijfel tot de hoogtepunten van Kaapstad.

Dit gevangeniseiland werd tot 1991 gebruikt om politieke gevangenen van het Apartheidsregime op te sluiten. Tegenwoordig wordt het druk bezocht door mensen die meer over deze vreselijke periode willen weten, maar natuurlijk ook om de cel te zien waar Nelson Mandela maar liefst achttien jaar van zijn leven in heeft doorgebracht.

Je kan Robbeneiland bezoeken met een excursie die je oppikt aan je hotel, of je kan zelf je vervoer regelen (Uber!) en alleen je toegangsticket online aanschaffen. Deze laatste optie is ook meteen het goedkoopst. Als je er meteen een dagtour van wil maken, dan kan je Robbeneiland ook bezoeken in combinatie met een Township tour.

Je bezoek begint bij het V&A Waterfront. Nadat je je ticket hebt gescand, word je door een soort van museum geleid waar je uitleg krijgt over Apartheid en het ontstaan en de geschiedenis van Robbeneiland. Vervolgens word je op de boot gelaten die er een klein half uurtje over doet om het gevangeniseiland te bereiken. Als je snel zeeziek wordt, raad ik trouwens aan om pilletjes in te nemen. Het water is hier immers behoorlijk wild!

Eens je op het eiland bent, word je eerst meegenomen in een bus. Onderweg krijg je allerlei gebouwen te zien, maar ook de fantastische natuur die zich hier heeft weten te handhaven. Je krijgt onderweg ook meer te horen over de geschiedenis van Robbeneiland. Vooraleer het tot gevangenis was omgedoopt, werd het immers nog voor andere doeleinden gebruikt.
Wanneer je aankomt bij de eigenlijke cellen, word je rondleiding verdergezet door een oud-gevangene of een oud-cipier. Zij vertellen je in geuren en kleuren over hun eigen ervaring op het eiland en tonen je ook de verschrikkelijke omstandigheden waarin de gedetineerden moesten overleven. Het is trouwens bijzonder hoe vergevingsgezind de gevangenen nu zijn tegenover de bewakers. Dat lijkt me toch niet zo eenvoudig als je hier jarenlang als een beest bent behandeld…
Je eindigt het bezoek met een inkijk in de cel van Nelson Mandela: een ruimte van 2,5 op 2 meter met niets meer dan een matje, een pispot en een tafeltje. Geloof me… Je hart breekt als je deze mensonterende toestanden ziet!

Bezoekers die niet afkomstig zijn uit Zuid-Afrika betalen extra om Robbeneiland te bezoeken. Online kosten tickets het goedkoopst: ongeveer €30 per persoon.
Vergeet zeker niet om dit ticket al op voorhand te boeken, want toegangskaartjes zijn vaak weken op voorhand uitverkocht. Per dag zijn er vier tijdstippen van bezoek: 09:00u, 11:00u, 13:00u en 15:00u.

Tip: Plan je bezoek aan Robbeneiland niet op de laatste dag van je vakantie in Kaapstad. Het komt immers geregeld voor dat deze tours naar een latere datum worden verplaatst door een te wilde zee. En geloof me… Dit is een bezienswaardigheid in Kaapstad die je niet wilt missen!

Robbeneiland bezienswaardigheden Kaapstad

Niet alleen de gevangenis is hier interessant! Ook de landschappen en uitzichten zijn erg mooi.

hoogtepunten Zuid-Afrika Robbeneiland

De verhalen die de ex-gevangenen vertellen doen je echt wel even nadenken…

4. Opfleuren bij Bo-Kaap

Als je even wil opfleuren na je bezoek aan Robbeneiland, dan is er geen betere plek om dat te doen dan Bo-Kaap. Deze buurt staat immers bekend om zijn vele fleurige huisjes. Om die reden zou het perfect kunnen dienen als decor voor het nummer ‘Alle kleuren van de regenboog‘ van K3! En om diezelfde reden is het ook één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Kaapstad!

Spijtig genoeg moet ik je wel vertellen dat de geschiedenis van deze wijk veel minder vrolijk was… Vroeger woonden er in deze buurt immers vooral Indonesische, Indische en Maleisische slaven die door de Nederlandse VOC werden afgebeuld. Om hun miserabele levensomstandigheden nog slechter te maken, was het destijds ten strengste verboden om kleurrijke kleren te dragen.
Toen de slavernij in de negentiende eeuw werd afgeschaft, besloten de voormalige slaven dan ook om hun leven meteen véél fleuriger te maken door hun huisjes in opzichtige kleuren te schilderen. Deze traditie wordt tot vandaag in ere gehouden en daardoor is het momenteel ook één van de leukste plekjes in Kaapstad.

Als je graag een gids boekt die je rondleid door o.a. Bo-Kaap, dan is deze tour misschien wel leuk. De hop-on hop-off bussen hebben hier trouwens ook een halte (81 Long Street), als je de kleurige huisjes liever op eigen houtje bezoekt.

Bo-Kaap bezienswaardigheden Kaapstad

Ik zou m’n huisje ook wel in zo’n vrolijke kleur willen verven!

mooiste plekken Kaapstad Bo-Kaap

Fleurig en kleurig!

5. Chillen bij Muizenberg Beach

Er zijn heel wat prachtige stranden in de buurt van Kaapstad, maar mijn persoonlijke favoriet is zonder twijfel Muizenberg Beach.

Dit uitgestrekte zandstrand is de ideale plek om te beginnen met surfen of gewoon om heerlijk te genieten na een dagje sightseeing in Kaapstad. Vanaf Muizenberg Beach krijg je immers fantastische uitzichten over de Tafelberg en de azuurblauwe oceaan in de verte.

Als je genoeg hebt van al dat zand tussen je tenen, dan is het ook fijn om de winkels en restaurants rond het strand te verkennen, of gewoon te genieten van de uitzichten vanaf de pier.

Als je dit strand met de auto bezoekt, dan raad ik trouwens ook aan om nog een stukje verder te rijden na je bezoek. De baan die langs Muizenberg beach loopt, is immers heel erg mooi! Het lijkt wel een beetje alsof de weg pal in het midden van een strand is aangelegd. Rechts krijg je een prachtig uitzicht over het blauwe water en links zie je torenhoge duinen die zachtjes over het asfalt worden geblazen. Als je blijft doorrijden, kom je uiteindelijk terecht bij één van de sloppenwijken. Hoewel de levensomstandigheden hier natuurlijk allesbehalve goed zijn, ben ik wel blij dat de inwoners hier kunnen genieten van zo’n mooie uitzichten!

Muizenberg

De beroemde strandhutjes van Muizenberg!

6. Leer meer over Apartheid in het District Six Museum

Als er één museum is in Kaapstad dat je moet bezoeken, dan is het wel het District Six Museum.

District Six was vroeger een levendige buurt met meer dan 50.000 inwoners. Toch besloot de blanke overheid dat deze multiculturele wijk plaats moest ruimen voor de witte bevolking en in 1966 werd de gehele buurt zonder pardon gesloopt.
In het museum vind je nu een interessante verzameling van foto’s, krantenartikels, brieven en andere spullen uit die tijd, die je een perfect beeld schetsen van het leven in deze woelige tijden. Als je een inkijk wil in het leven tijdens Apartheid, dan is dit één van de bezienswaardigheden in Kaapstad die je zeker niet mag overslaan.

De hop-on hop-off bus heeft ook een stop bij het District Six Museum.

Tip: Als je van plan bent om een Township Tour te boeken, dan kan ik je ook vertellen dat je bezoek bijna altijd wordt gecombineerd met het District Six Museum. Zo hoef je het museum niet meer op eigen houtje te bezichtigen.

District Six Museum

Het District Six Museum is erg klein, dus zo veel tijd heb je hier niet nodig.

7. Hang de toerist uit bij V&A Waterfront

Het V&A Waterfront kan je gerust bestempelen als het toeristische hart van Kaapstad. Hier is op ieder moment van de dag dan ook wel iets te doen!

Op deze plek vind je tal van winkeltjes met prachtige souvenirs, maar even goed een reusachtig winkelcentrum waar je alles kan kopen wat je hartje verlangt.
Anderzijds is dit ook de plaats met de lekkerste restaurants van Kaapstad. Ik raad zeker aan om hier enkele lokale gerechten uit te proberen (koedoe of struisvogelvlees is overheerlijk!) en als dat je niet zint, zal je blij zijn dat er ook een Belgisch restaurant is (‘Den Anker’) waar je je smaakpapillen kan laten verwennen.

Is je portemonnee geplunderd door al dat winkelen of door een gastronomisch etentje? Dan kan je hier ook gewoon genieten van de vele straatartiesten. Zangers, dansers of lolbroeken geven hier dagelijks het beste van zichzelf.

Vanaf het V&A Waterfront vertrekken ook heel wat tours. Zo begint de rondleiding naar Robbeneiland vanaf hier, maar even goed boottochtjes die de haven verkennen op zoek naar dolfijnen en zeehonden of romantische sunset cruises.
Ben je met kinderen op vakantie in Kaapstad? Ga dan zeker eens langs bij het Two Oceans Aquarium. Zij zullen dit zonder twijfel één van de leukste dingen om te doen in Kaapstad vinden.
In dit reusachtige aquarium vind je een bonte collectie aan zeebewoners en zeezoogdieren die rond Zuid-Afrika wonen. Als je daar niet voor wil betalen, raad ik in ieder geval aan om eens naar de zeeleeuwen te gaan kijken die naast dit gebouw wonen. Deze luidruchtige dieren zijn immers helemaal gratis te bewonderen en ze voeren altijd wel een show op voor hun gasten!

Natuurlijk heeft de hop-on hop-off bus hier een halte!

V&A Waterfront

De straatartiesten geven het beste van zichzelf bij het V&A Waterfront!

Victoria and Albert Waterfront

Hier vind je de lekkerste restaurantjes en de leukste winkeltjes van Kaapstad.

zeehonden v&A waterfront

Breng zeker een bezoekje aan deze grappige beestjes. Maar vergeet niet je neus dicht te knijpen!

8. Kirstenbosch botanische tuinen

Als je even wil ontsnappen aan het drukke Kaapstad, dan is een wandeling door de botanische tuinen van Kirstenbosch zeker geen slecht idee. Dit uitgestrekte domein is volledig autovrij en staat volgeplant met unieke planten, bomen en geurige bloemetjes die alleen in Zuid-Afrika voorkomen. Dit in combinatie met de fantastische uitzichten, maakt het dan ook één van de meest geliefde bezienswaardigheden van Kaapstad.

Vergeet tijdens je bezoek zeker niet om op de ‘boomslang’ te wandelen. Deze kronkelende brug neemt je immers mee boven de boomtoppen, vanwaar je nog een mooier uitzicht krijgt. Van zo hoog zie je pas echt hoe groot de Kirstenbosch Botanische Tuinen zijn en hoe gevarieerd Zuid-Afrika is.

In plaats van een taxi of Uber te regelen, kan je ook de hop-on hop-off bus gebruiken om hier te komen.

Kirstenbosch Botanische Tuinen

De boomslang!

mooiste plaatsen Kaapstad Kirstenbosch

Ontdek hier het diverse planten-, bomen- en bloemenrijk van Zuid-Afrika.

9. Beklim de Lion’s Head

De beklimming van de Lion’s Head is misschien niet één van de leukste dingen om te doen in Kaapstad, maar het uitzicht dat je vanaf de piek krijgt is al die moeite zeker wél waard!

Je begint je stevige trektocht vanaf de parking bij Signal Hill. Ik raad aan om gewoon een Uber te regelen die je daar afzet. Neem in ieder geval genoeg water mee, want de klim naar boven maakt je behoorlijk dorstig! Als je toch je fles bent vergeten, staat er gelukkig altijd een food truck voor je klaar met de nodige versnaperingen en drankjes.

De hele trektocht is zo’n drie à vier uur zwoegen (heen-en-terug), maar al na het eerste kwartiertje krijg je een fantastisch uitzicht over Camps Bay en de Twelve Apostles. Als je tijdens deze korte wandeling al moeite hebt, raad ik aan om snel terug te keren want het wordt nog véél zwaarder verderop.
Eens je begint met de beklimming van de bergwand zal je je pas echt moeten bewijzen. Sommige stukken zijn zelfs zo steil dat er ladders zijn aangebracht om je te helpen.

Het mag dan wel een zware beklimming zijn, het uitzicht dat je vanaf de top krijgt is echt fenomenaal. Je krijgt immers een onbeperkt panoramisch blikveld over Kaapstad en dat vergeet je nooit meer! Voor mij was dit letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van Kaapstad.

Het wordt afgeraden om deze wandeling alleen te doen bij zonsondergang of zonsopkomst, omdat het (soms!) voorkomt dat dieven de hikers op de route bestelen. Gelukkig kan je ook een begeleide wandeling maken tijdens zonsondergang of -opkomst.

Lion Head Rock Kaapstad

De beklimming van de Lion’s Head is zonder twijfel één van de hoogtepunten van Kaapstad.

Lion's Head Hike Zuid-Afrika

De hike naar de top is heel vermoeiend, maar de uitzichten onderweg zijn wel erg mooi.

10. Clifton Beach

Ik kan Clifton Beach natuurlijk niet uit dit lijstje laten met de mooiste bezienswaardigheden van Kaapstad, want dit strand werd al verschillende keren uitgeroepen tot één van de mooiste ter wereld.

Het doorzichtig turquoise water en het hagelwitte zand lijken zo weggeplukt uit een tropisch paradijs! Het spreek dan ook voor zich dat een huis (of zeg maar villa…) met uitzicht op deze baai niet goedkoop is. Dit is dan ook de plek waar alleen de rijkste Zuid-Afrikanen wonen.
Alsof de ongeëvenaarde uitzichten op de zee nog niet genoeg zijn, wordt dit strand ook nog eens omringd door de prachtige Tafelberg en de al even indrukwekkende Twelve Apostles.

Zijn er eigenlijk wel minpunten aan Clifton Beach? Misschien eentje… Zwemmen bezorgd je gegarandeerd kippenvel, want het water is hier altijd nogal frisjes.

De hop-on hop-off bus heeft een halte bij Clifton Beach.

clifton beach

Kom helemaal tot ontspanning bij Clifton Beach na een druk dagje sightseeing in Kaapstad.

Kaapstad mooiste stranden

Clifton Beach is zeker weten één van de mooiste stranden in Kaapstad.

11. Rijd langs de Chapman’s Peak Drive

Eigenlijk heb je in Kaapstad echt geen auto nodig omdat je alles te voet of met behulp van Uber kan regelen. Als je echter ook bezienswaardigheden in de omgeving van Kaapstad gaat verkennen, of een veel grotere rondreis door Zuid-Afrika maakt, dan is een auto huren in Zuid-Afrika zeker geen slecht idee.

Bovendien kan je met een eigen wagen ook rustig langs de Chapman’s Peak Drive cruisen. Dit is zonder twijfel één van de leukste dingen om te doen in Kaapstad en misschien zelfs dé mooiste mini-roadtrip van het hele land! Als je niet over een eigen wagen beschikt, dan zijn er ook tours vanuit Kaapstad die je meenemen naar het Kaaps Schiereiland. Onderweg rijden ze ook langs de Chapman’s Peak Drive. Dit is natuurlijk wel een duurdere optie dan je eigen vervoer.

Deze slingerende baan brengt je van Hout Bay naar Noordhoek. Omdat het een tolweg is, moet je betalen om deze baan te gebruiken. Maar geloof me… Dat doe je graag eens je de prachtige panorama’s met je eigen ogen ziet!

De kronkelende Chapman’s Peak Drive voert je mee langs een duizelingwekkende baan die uit de steile rotsen werd gehakt. Hoe hoger je komt, hoe mooier het wordt. Het blikveld over Kaapstad en de turquoise oceaan wordt in elke bocht weer anders en het is eigenlijk best spijtig dat er maar zo weinig plekjes zijn waar je even uit de auto kan stappen om wat langer van het uitzicht te genieten.

Tip: Kruip pas tegen valavond achter het stuur. Zo kan je op de Chapman’s Peak Drive rijden op zijn meest glorieuze moment: tijdens een magische Afrikaanse zonsondergang.

Chapman's Peak Drive uitzichten

De uitzichten langs de Chapman’s Peak Drive veranderen om de vijf tellen.

activiteiten Kaapstad Chapmans Peak

En die panorama’s stellen nooit teleur!

12. Bezoek een Township

Kaapstad is een moderne grootstad en hoewel er heel duidelijk verschillen tussen arm en rijk zijn, zullen die je pas echt opvallen als je ook een Township hebt bezocht.
Vanuit The Mother City zijn er verschillende tours. Lees altijd de beoordelingen en probeer altijd op pad te gaan met iemand die ook echt in een Township is opgegroeid.

Een Township (officieel ‘Informal Settlement‘) is eigenlijk niets meer dan een sloppenwijk. In deze buurten werden de zwarte en gekleurde bevolking samengehokt door de blanke gezaghebbenden tijdens het Apartheidsregime. Ook al is dat ondertussen al verschillende decennia geleden, toch wonen de meesten van hen hier nog steeds. Door de gigantische werkloosheid, het nog steeds aanwezige racisme, de corrupte overheid en de algemene uitzichtloosheid zal dat ook nog niet meteen veranderen…

In de meeste Townships heerst –spijtig genoeg– ook een echt terreurbewind. Ze worden immers geteisterd door bloeddorstige gangs die geen enkele manier schuwen om aan geld te komen. Om die reden is het ook afgeraden om op je eentje een Township te bezoeken.
Gelukkig zijn er ook Townships die als echte gemeenschappen leven en elkaar alleen maar helpen. In deze ‘positieve gemeenschappen’ ontstond ook een vorm van toerisme, want het is nu mogelijk om zo’n Township te bezoeken.
Noem dat trouwens niet te snel een vorm van ramptoerisme, want als je een beetje onderzoek doet dan besef je dat deze bezoekjes de locals ook echt steunen. De gidsen die je meenemen, zijn immers vaak afkomstig uit de sloppenwijken waar ze jou in rondleiden. Bovendien zal je onderweg ook schooltjes, lokale cafeetjes of andere plekken bezoeken en zelfs een babbeltje kunnen slaan met enkele inwoners van deze buurten. Een deel van het bedrag dat je betaalt voor een Township Tour, gaat op die manier ook terug naar de gemeenschap en zo worden zij er toch ook een tikkeltje beter van.

Ik raad wel aan om een beetje onderzoek te doen vooraleer je zo’n tour boekt. Helaas zijn er ook mensen die alleen maar willen profiteren van dit soort toerisme. Daarom raad ik aan om altijd beoordelingen te lezen en op basis daarvan je keuze te maken.

Zelf boekte ik deze tour bij GetYourGuide omdat ik er alleen maar positieve verhalen over las. Tijdens de rondleiding werd dat verhaal ook bevestigd. Wij werden immers rondgeleid door een local die, omwille van het gidsen, weg kon gaan uit deze Township en elders een beter leven kreeg.
Onderweg beantwoordde hij al onze vragen, nam hij ons mee in een lokaal cafeetje (letterlijk zelfgemaakt bier drinken onder een dak van PVC platen: schrijnend!), bij een gerespecteerde heksendokter en in een schooltje waar je past echt ziet hoe uitzichtloos de situatie hier is voor vele duizenden kinderen…

Een Township bezoeken is zeker geen vrolijke activiteit in Kaapstad, maar wel eentje die ik iedereen aanraad. Alleen zo besef je pas echt hoe zwaar het leven hier is voor zwarte en gekleurde mensen en hoe Apartheid nog steeds zijn sporen nalaat in dit verscheurde land.

Township tour Kaapstad

Tijdens een Township Tour vanuit Kaapstad krijg je de vele gezichten van deze sloppenwijken te zien.

activiteiten Kaapstad townships

De sociale woningen staan vlak naast deze krotten…

sloppenwijken kaapstad excursie

De binnenkant van een lokaal cafeetje. Stel je maar eens voor dat dit het enige is dat je hebt om je zinnen even te verzetten…

13. Cape Point National Park bezichtigen

Op het Kaaps Schiereiland vind je het prachtige Cape Point National Park en dit is natuurlijk één van de indrukwekkendste bezienswaardigheden rond Kaapstad.

Dit uitgestrekte natuurreservaat kan opscheppen met prachtige uitzichten. De scherpe en steile kliffen monden uit in een schijnbaar oneindige blauwe zee met her en der een prachtig (en verlaten!) strandje.
De publiekstrekker van het Cape Point National Park is zonder twijfel de wandeling naar de vuurtoren van Cape Point. Het is even klimmen (er zijn trapjes), maar de uitzichten vanaf deze hoogte zijn echt wel fantastisch. Hou je wandelschoenen gerust nog wat langer aan, want er zijn nog wel meer mooie wandelingen die je in dit park kan maken.

Ik raad trouwens ook aan om een picknick mee te nemen en die ergens in het park op te eten. Er zijn zelfs enkele plekjes waar je kan barbecuen (‘braai’)!

Als je alleen op zoek bent naar wildlife, zal je hier wel een beetje teleurgesteld worden. Er zitten wel diertjes, maar ze zijn eerder schuw en laten zich niet zo snel zien. Tijdens mijn bezoek zag ik een struisvogel en een zebra. Mooi! Maar na mijn safari in het Krugerpark was ik wel al aan iets meer gewoon 😉 !

In dit nationale park kan je trouwens ook Kaap de Goede Hoop bezoeken; het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaans continent. Vele mensen denken dat dit eigenlijk het meest zuidelijke punt van Afrika is, maar die eer behoort toe tot Cape Agulhas. Spijtig genoeg ligt deze plek nog een eindje weg van Kaapstad. Om eerlijk te zijn is Kaap de Goede Hoop ook veel mooier, hoor. Dus veel mis je niet!

Aangezien Cape Point National Park toch wel een poosje uit het centrum van Kaapstad ligt, kan een tour een optie zijn. Tijdens zo’n excursie bezoek je trouwens nog veel meer dan alleen Cape Point. Zo zit een stop bij de pinguïns van Boulders Beach ook meestal inbegrepen (en natuurlijk retour vervoer van je hotel).

Kaap de goede hoop

Het meest zuidwestelijke puntje van Afrika: Kaap de Goede Hoop!

Cape Point National Park

Het uitzicht vanaf de vuurtoren. Prachtig, he?

14. Zwemmen met de Pinguïns van Boulders Beach

Als je op zoek bent naar de allerleukste dingen om te doen in Kaapstad, dan mag je een zwempartij met de pinguïns van Boulders Beach zeker niet overslaan. Ik was er zelfs zo dol op, dat ik er twee keer langs ging!

Om de pinguïns met eigen ogen te zien, moet je naar Simon’s Town afzakken. Dit pittoreske dorpje ligt op het Kaaps Schiereiland en heeft op zich ook wel al wat te bieden, maar toch zijn het vooral de Zuid-Afrikaanse pinguïns die hier de show stelen.

Voor een toegangsprijs van ongeveer tien euro, mag je hier de hele dag naar pinguïns staren én er zelfs mee zwemmen.

Er zijn twee ingangen.
Vanaf de eerste kom je uit op een houten uitkijkplatform vanwaar je op ieder moment van de dag wel enkele duizenden pinguïns ziet, hoort en… ruikt! Alleen al voor dit indrukwekkende uitzicht zou ik tickets kopen, maar het wordt nog veel leuker.
Vanaf de eerste ingang moet je naar links gaan over een lange houten brug. Die neemt je mee tussen de bomen en struiken waar de pinguïns hun nesten hebben gebouwd. Uiteindelijk kom je uit aan de tweede ingang en dat is ook meteen waarom ik dit één van de leukste bezienswaardigheden van Kaapstad vind. Aan deze kant staan er immers geen afsluitingen meer en kan je vrij tussen de pinguïns lopen en zelfs met hen zwemmen!

Het kleine strandje aan deze ingang is vaak overspoeld met toeristen, maar als je een beetje flexibel bent raad ik aan om meteen verder te gaan naar het volgende deel van Boulders Beach. Kruip onder en boven enkele van de rotsblokken en je bent in no-time in een gebied waar véél minder toeristen zijn én waar altijd wel enkele pinguïns staan uit te rusten.

Maak foto’s en selfies zo veel je wil, maar respecteer de vogeltjes wel ten allen tijde. Zij komen immers aan land om uit te rusten na een vermoeiende jachtpartij op zee. Ga dus nooit té dicht en raak ze zeker niet aan. Als de zwartvoetpinguïns het niet leuk vinden dat je hen lastigvalt, zullen ze je pikken of gewoon wegzwemmen.

Als je de pinguïns op een andere manier wil zien, dan is een kajak excursie tot vlakbij de kolonie misschien ook een leuk idee!

Aangezien het Kaaps Schiereiland toch nog een eindje van het centrum van Kaapstad ligt, kan je ook een tour boeken die je meeneemt naar Boulders Beach (en zelfs in combinatie met andere bezienswaardigheden op het Kaaps Schiereiland). Op die manier ben je er zeker van dat je de juiste plek vindt en tegelijkertijd kan je ook aan iemand anders vragen om enkele foto’s van jou te nemen met deze schattige vogeltjes!
Let op: bij sommige tours zit alleen het vervoer en een bezoek aan Cape Point National Park inbegrepen! De toegang voor de pinguïns moet je nog apart betalen. Kijk dit dus altijd na.

Er zijn trouwens nog wel meer plaatsen in de buurt van Kaapstad waar je Zuid-Afrikaanse pinguïns kan zien! Lees er meer over in deze blog post.

bezienswaardigheden Kaapstad Boulders Beach

Dit wil je niet missen als je in Kaapstad bent! Waaaauw!!

bezienswaardigheden Kaapstad Boulders Beach Pinguins

Deze pinguïns waren misschien wel mijn favoriete bezienswaardigheid in Kaapstad!

15. Helikoptervlucht boven Kaapstad

Als je er altijd al van hebt gedroomd om een helikoptervlucht mee te maken, dan is dit je kans! Vanuit de lucht krijg je immers adembenemende uitzichten over The Mother City. Het spreekt dan ook voor zich dat dit één van de leukste dingen om te doen in Kaapstad is.
Vanuit je comfortabele stoel word je meegevoerd langs de meest fantastische panorama’s over de stad. Zo krijg je een uniek blikveld over het V&A Waterfront, de prachtige Tafelberg en Lion’s Head en de tropische stranden die Cape Town omringen. Zo zie je maar; zo’n helikoptervlucht boven Kaapstad is nog handig ook! Op deze manier zie je immers alle bezienswaardigheden van Kaapstad in één enkel ogenblik!

Bovendien valt de kostprijs van zo’n helikoptertour echt erg goed mee, omdat Zuid-Afrika helemaal geen duur land is. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar de goedkoopste helikoptervlucht in Kaapstad begint al bij €92.
Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld een vluchtje boven New York (vanaf €215), dan zal je het toch met me eens moeten zijn dat dit niet zo duur is!

bezienswaardigheden Kaapstad helikopter

Geef toe: een mooier uitzicht over Kaapstad kan je toch niet krijgen?!

16. Paragliden in Kaapstad

Wil je deze prachtige stad uit de lucht zien op een volledig andere manier? Ga dan eens paragliden boven Kaapstad! Na een kleine aanloop, spring je samen met je instructeur van een helling af en word je meteen overweldigd door de fantastische uitzichten boven de bezienswaardigheden van Kaapstad. Je voelt je helemaal vogelvrij, want hier is er echt niks dat je zicht belemmerd.
Zodat jij optimaal kan genieten van de sprookjesachtige panorama’s, zal het vooral je instructeur zijn die de touwtjes in handen neemt, maar natuurlijk mag je helpen als je daar ook zin in hebt!

Net zoals bij een helikoptervlucht, krijg je hier de beste uitzichten over de Tafelberg en Lion’s Head, maar ook over Camp’s Bay, de Clifton stranden, het Waterfront en zelfs Robbeneiland!

Voor het geld moet je het ook niet laten, want één uurtje paragliden boven Kaapstad kost je maar €75 per persoon.

paragliden Kaapstad dingen om te doen

Je voelt je helemaal vogelvrij met prachtige uitzichten!

17. Kajak langs stranden, pinguïns en zeehonden

Zoals je hierboven al kon lezen, vond ik zwemmen met pinguïns en zeehonden twee van de leukste dingen om te doen in Kaapstad. Als je deze dieren op een heel andere manier wil bezoeken, dan is het misschien ook leuk om een kajak te huren. Met je eigen bootje kom je zo op plekjes waar geen enkele andere toerist komt en zo kan je pas echt prachtige foto’s maken. Vergeet natuurlijk wel geen waterdicht fototoestel mee te nemen 😉 !

Bovendien krijg je de prachtigste stranden en de magische rotslandschappen in je kajak ook helemaal voor jou alleen. Zeker tijdens een zonsondergang is dat een pluspunt!

zuid afrika pinguins kajak

Vanuit de kajak krijg je ook heel wat beestjes te zien!

18. Bezoek een wildpark in de buurt

Als je een bezoek plant aan Zuid-Afrika, dan hou je vast ook wel van het diverse wildlife dat hier leeft. Als je mijn tips voor Kaapstad een beetje volgt, dan heb je ondertussen al met pinguïns en zeehonden kennisgemaakt, maar uiteraard staat Zuid-Afrika vooral bekend om zijn indrukwekkende landdieren.
In dit land vind je immers de mythische Big Five (leeuwen, luipaarden, neushoorns, olifanten en buffels) en er zijn tal van wildreservaten waar je deze wilde dieren ook met eigen ogen kan aanschouwen. Het leuke daaraan is dat ze niet in een kooi zitten, maar helemaal vrij rondlopen. En geloof me… Dat is een volledig andere ervaring!

Het bekendste natuurreservaat in de buurt van Kaapstad waar de Big Five in rondloopt, is Aquila. Dit wildpark is maar liefst 4500 hectare groot en ligt nog op geen twee uur rijden van de stad. Om daar te geraken kan je een auto huren en daar dan een safari boeken (vanaf €60 pp) of een dagtour boeken vanuit Kaapstad en terug (vanaf €160 pp).

Een even indrukwekkend reservaat is Inverdoorn. In dit natuurpark kan je ook de Big Five (en meer!) spotten en vanuit Kaapstad zijn er zelfs mogelijkheden om hier twee dagen op safari te komen. Een tour vanuit Kaapstad met overnachting in het park zelf kost je €260 per persoon.

Als je liever alles zelf regelt, dan is het ook goed om te weten dat je in deze beide reservaten ook lodges kan boeken. Dit zijn all-in accommodaties in het wildpark zelf, waar ook safari’s bij zitten inbegrepen.

Staar je trouwens niet alleen blind op de Big Five. Er zijn nog veel meer beestjes die je aandacht verdienen! Mijn favoriete dier blijf toch echt het jachtluipaard, maar de kans dat je dit flitsende beest ziet is echt héél klein…

activiteiten omgeving Kaapstad safari

Een safari in Kaapstad kan spijtig genoeg niet, maar in de buurt zijn er wel genoeg opties!

Kaapstad dingen om te doen Wildpark

Je ziet hier echt alle soorten beestjes!

19. Walvissen zien in Hermanus

Nu we toch over beestjes zijn begonnen, moet ik het ook wel even hebben over Hermanus. Dit is immers de beste plek ter wereld om walvissen te spotten! Een dagtour vanuit Kaapstad moet dan ook zeker op je planning staan.

Hermanus ligt op zo’n twee uur rijden van Kaapstad en als je in het juiste seizoen komt (tussen juni en december), dan is het zelfs mogelijk om deze grootse dieren van aan land te zien. Omdat het water aan de kustlijn al meteen zo diep is, zwemmen ze immers erg dichtbij de kustlijn.

Als je de dieren van nog veel dichterbij wil zien, dan raad ik aan om een walvis safari te boeken. Gedurende enkele uren word je dan meegenomen op een bootje die naar deze reuzen van de zee zoekt. Met een beetje geluk zie je ze zelfs uit het water springen! Dat beeld vergeet je nooit meer, maar ook het enorme geluid van zo’n klap blijft je voor altijd bij.
Een excursie vanuit Kaapstad kost je ongeveer €70 per persoon. Als je al in Hermanus bent, betaal je €55 voor deze safari.

walvissen kaapstad hermanus

In Kaapstad zal je niet gauw walvissen zien, maar in Hermanus zijn ze met des te meer!

20. Een halve dag kooiduiken met haaien

Niet zo veel verder dan Hermanus, ligt Gansbaai. Ook van hieruit worden walvis safari’s georganiseerd, maar de plek staat toch vooral bekend om nog iets veel spannender… Je kan hier immers kooiduiken met haaien! Zelf boekte ik deze tour vanuit Kaapstad omdat dit bedrijf ook mee helpt aan wetenschappelijke projecten om de haaien te beschermen van overbevissing en andere problemen.

Met een goed uitgeruste boot vaar je uit naar een ankerpunt waar ook de kooien in het water worden gelaten. Dit keer zijn het niet de dieren die worden opgesloten, maar wel de bezoeker: jij!

Terwijl je je aankleedt met een warm duikpak, zal je de eerste haaien al rond de boot zien cirkelen. Die beesten zijn gigantisch! Ze worden wel drie, vier meter!! Als je ook nog eens het geluk hebt dat er een witte haai in de buurt zwemt, kunnen ze tot wel acht meter lang zijn!

Deze beesten zijn al indrukwekkend vanaf de boot, maar het wordt nog veel spannender als je ook zelf in de kooi kruipt.

De zichtbaarheid in het water is niet geweldig, waardoor je maar een meter of twee voor je uit kan staren. Daardoor is het telkens opnieuw een beetje schrikken als deze gigantische roofdieren uit het niets tevoorschijn komen en rakelings langs de kooi wegscheren.

Afhankelijk van het aantal bezoekers mag je twee of meer keer in de kooi kruipen en telkens blijf je verbaasd opkijken als je deze dieren van zo dichtbij ziet. Er is ook altijd een marien bioloog aan boord, dus je kan al je vragen over deze vreemde beestjes ten allen tijde kwijt.

Na afloop word je nog verwend met een lekkere lunch vooraleer je terug naar Kaapstad wordt gebracht. Hou je wel van een beetje adrenaline? Dan is dit zonder twijfel één van de spannendste dingen om te doen in Kaapstad.

Een spannende tour met vervoer van en naar Kaapstad begint bij €120 per persoon. In deze prijs zit ook lunch, drankjes en versnaperingen inbegrepen.

zwemmen met haaien Kaapstad

Het is echt wel bijzonder om haaien van zo dichtbij te zien en toch helemaal veilig te zijn.

kooiduiken haaien Kaapstad Gansbaai

Kooiduiken met haaien was misschien wel mijn favoriete daguitstap vanuit Kaapstad.

21. Ga wijntjes proeven in Stellenbosch en Franschoek

Zuid-Afrika is een land van vele gezichten, want naast spannende activiteiten, indrukwekkend wildlife en prachtige natuur, kan je je hier ook culinair laten verwennen.
De beste plek om dat te doen is in Stellenbosch en Franschoek; twee steden die op nog geen uurtje van Kaapstad liggen.

Beide plekjes zijn voornamelijk bekend om hun uitstekende wijnen, want dit is dan ook een wereldberoemd wijngebied. Om die reden raad ik zeker aan om enkele van deze wineries of wijnhuizen te bezoeken. Dat kan je op eigen houtje doen, maar let er dan wel op dat je niet te veel mag drinken. Een andere optie, is om deel te nemen aan een dagtour vanuit Kaapstad waar je verschillende wijnhuizen bezoekt en natuurlijk ook van heel wat bekroonde drankjes mag nippen.

Als je voldoende tijd hebt, dan raad ik zeker aan om hier twee of drie dagen te verblijven. Zo heb je voldoende tijd om van de wijntjes te genieten en kan je alles op eigen tempo regelen. Bovendien is er nog wel meer te doen dan alleen wijn proeven!
De verschillende wine estates organiseren immers nog veel meer activiteiten om bezoekers te lokken. Zo vond ik de overheerlijke pick-nick bij het Warwick Wine Estate zeker de moeite, net zoals de grappige Duck Parade bij het Vergenoegd Wine Estate.
Laat je smaakpapillen ook verwennen in één van de vele restaurants in Stellenbosch of Franschoek. Ik maakte gebruik van TripAdvisor om de beste eruit te filteren en keer op keer kreeg ik een culinair orgasme!

Verder raad ik ook een bezoek aan naar de Dylan Lewis Sculpture Garden. In deze prachtige tuin worden beeldhouwwerken van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar tentoon gesteld en ik moet eerlijk toegeven dat ik hier echt van mijn sokken werd geblazen. Wat een prachtig geheel!

Als je maar geen genoeg kan krijgen van mooie tuinen, dan moet je zeker ook Babylonstoren aan je to-do lijstje toevoegen. Bovendien kan je hier ook bijzonder lekker eten.

Zoek je nog naar enkele tips van wijnhuizen? Mijn favorieten waren Uva Mira Mountain VineyardsHidden Valley Wines en het Delaire Graff Estate.

daguitstap Kaapstad Stellenbosch

Een bezoek aan Stellenbosch is volgens mij de leukste daguitstap vanuit Kaapstad.

Warwick Wine Estate Pick Nick

Verwen je smaakpapillen. Hier zie je mijn pick-nick bij het Warwick Wine Estate.

22. Begin aan de Tuinroute

Vanaf Kaapstad kan je ook beginnen (of eindigen) met de meest spectaculaire en gevarieerde roadtrip van het land: de Tuinroute. Deze Garden Route was oorspronkelijk amper 80 kilometer lang, maar ondertussen is dit traject al uitgegroeid tot een meerdaags programma van zo maar even 800 kilometer!

De prachtige route neemt je mee langs tal van ongerepte stranden, pittoreske dorpjes, magische wandelingen, waanzinnig mooie nationale parken en bloedstollende activiteiten tot aan het eindpunt in Port Elizabeth.
Onderweg is het trouwens zeer zeker de moeite om ook enkele omweggetjes te maken, want ook de nabijgelegen Route 62, Oudtshoorn en Addo Elephant Park zijn dubbel en dik de moeite waard.

Als je liever niet de hele tijd zelf achter het stuur zit, dan zal je blij zijn om te horen dat er ook heel wat tours vanuit Kaapstad vertrekken die je de schoonheid van de Tuinroute laten zien. Ik zou in ieder geval aanraden om een excursie te kiezen die er minstens vier dagen over doet, want dat heb je echt wel nodig om ten volle van deze roadtrip te genieten.
Een tour van vier dagen begint bij €338 pp, een all-in excursie van vijf dagen kan voor €422 per persoon.

Ben je van plan om een wagen te huren in Zuid-Afrika om deze route zelf af te leggen? Lees dan zeker ook mijn persoonlijke dagplanning van de Tuinroute.

Tuinroute dingen om te doen in Kaapstad

De Tuinroute is één van de leukste dingen om te doen in de buurt van Kaapstad!

Garden Route activiteiten Kaapstad

De landschappen zijn echt enorm divers.

Is Kaapstad veilig?

Ik was een beetje nerveus toen ik Kaapstad binnen reed. Door het internet had ik me immers bang laten maken omdat er geregeld toeristen werden bestolen of overvallen.

Wat blijkt? Die angst was nergens voor nodig.

Op geen enkel moment voelde ik me onveilig of bang in Kaapstad. Zo lang je in het centrum blijft (en dat is groot!) ben je helemaal veilig.
Het zijn alleen sommige Townships die gevaarlijk kunnen zijn als je niet weet waar je heen gaat (ga er dus alleen naartoe met een gids!). Omwille van grote verschillen tussen rijk en arm (en spijtig genoeg slaat dit ook op zwart en blank), ontstonden er in deze sloppenwijken immers ‘gangs‘. Aangezien zij niets te verliezen hebben, gebruiken zij geweld voor persoonlijk gewin. Gelukkig voor de bezoekers van Kaapstad, blijft dat beperkt tot de Townships.
Deze ‘slechte buurten’ heb je trouwens ook in de Verenigde Staten. Denk maar aan steden zoals Chicago, New York en Los Angeles. In die laatste stad heb ik zelfs twee jaar gewoond en daar ben ik ook nooit overvallen. Zo lang je maar uit die buurten blijft en geen stomme dingen doet, ben je perfect veilig.

In Kaapstad ben ik overal naartoe gelopen (of maakte ik gebruik van Uber) en ook hier werd ik nooit bedreigd, bestolen of zelfs maar vreemd aangekeken

Natuurlijk is het altijd mogelijk, maar wees eerlijk; waar zijn er tegenwoordig geen dieven of criminelen?

Ben je toch een beetje nerveus? Maak dan gebruik van een hop-on hop-off bus. Zo zit je helemaal veilig, terwijl je toch de mooiste bezienswaardigheden van Kaapstad kan verkennen. Op die manier zal je ook zien dat The Mother City helemaal niet zo onveilig is als soms wordt beweerd.

Als je deze tips in je achterhoofd houdt, zal er vast niks gebeuren:

  • Koop een simkaartje (met internet). Op die manier weet je perfect waar je heen gaat en kan je ook alarm slaan áls er iets zou gebeuren.
  • Gebruik Uber. Deze smartphone applicatie is goedkoop en wordt overal in Kaapstad gebruikt. Met zo’n Uber taxi hoef je de grote afstanden niet meer zelf af te leggen en zit je bovendien ook veilig als je door gevaarlijke buurten buiten het centrum moet.
  • Loop ’s nachts nooit te voet rond. Het enige moment waarop het niet veilig is om in centrum Kaapstad rond te lopen, is wanneer het donker wordt. ‘Dan komen de vampiers naar buiten‘ grapte een local tegen me.
    Op dit moment worden de straten immers bewoond door daklozen of mensen die niets hebben. Als zij een rijke toerist voorbij zien lopen, dan zullen ze niet twijfelen.
    Je zal trouwens snel zien dat er ’s nachts bijna geen mensen op straat zijn. Als je van het bruisende nachtleven van Kaapstad wil genieten, speel dan op veilig en neem gewoon een Uber.
  • Wees niet opzichtig met je rijkdom. Zo lang je geen dure juwelen of grote camera’s aan je lijf hebt hangen zal niemand je bestelen. Stop je fototoestel altijd weg in een rugzak en alles komt goed.

 

Muizenberg Beach Checkoutsam

Zuid-Afrika is misschien wel mijn favoriete vakantieland. En ik voelde me hier echt nooit onveilig!

Veilige buurten om te overnachten

Zoals in elke grote stad, zijn sommige buurten minder veilig of gewoon minder aantrekkelijk om in te verblijven. Dat wil niet zeggen dat je hier zal overvallen worden, maar  een beetje oplettendheid wordt hier wel aangeraden.
Zeker als je een huurauto in Kaapstad hebt en die op straat parkeert, raad ik aan om voor een veilige buurt te kiezen. Het is immers ’s nachts dat problemen zich kunnen voordoen.
Bovendien liggen de meeste bezienswaardigheden van Kaapstad ook in de betere buurten. Als je dus voor een veiligere stadswijk kiest, dan heb je meteen ook een veel betere uitvalsbasis.

In het stadscentrum van Kaapstad zijn V&A Waterfront en de Waterkant zonder twijfel de meest veilige plaatsen. Hier zou je ’s nachts zelfs kunnen rondlopen.
City Bowl, Sea Poin, Green Point, Bo-Kaap en Woodstock zijn ook veilig, maar toch wordt het afgeraden om hier ’s avonds of ’s nachts te voet rond te lopen.

Als je liever in het Kaaps Schiereiland verblijft, dan zit je helemaal goed. Dit wordt immers gezien als één van de veiligste regio’s rond Kaapstad.
Clifton en Camps Bay, Hout Bay, Muizenberg en Simon’s Town zijn allemaal perfect veilig.

dingen om te doen in Kaapstad

Misschien moet je wel proberen overnachten in één van de huisjes van Bo-Kaap?!

Nog meer dingen om te doen in Kaapstad

Ben je op zoek naar nog meer activiteiten of bezienswaardigheden in Kaapstad? Kijk dan zeker ook eens naar GetYourGuide. Via deze website kan je alvast tickets en tours aanschaffen om je vakantie naar Kaapstad verder voor te bereiden of gewoon om meer inspiratie op te doen. Bovendien mag je bij hen meestal gratis annuleren tot 24 uur op voorhand. Handig als het weer even niet mee zit of als je plannen zijn veranderd!

Nu je helemaal voorbereid op zoek kan gaan naar deze fantastische bezienswaardigheden in Kaapstad, moet je nog maar één ding doen… Genieten! Deze stad is echt fantastisch en bijzonder divers. Daarom raad ik ook aan om er enkele dagen te verblijven. Alleen op die manier kan je echt genieten van The Mother City.
Reis je na je vakantie in Kaapstad ook nog door naar andere delen van dit uitgestrekte land? Bekijk dan zeker ook mijn lijstje met de leukste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (8 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam