5/5 - (3 stemmen)

15x Bezienswaardigheden aan de Moezel: Highlights + Activiteiten

Door het coronavirus is reizen niet meer even vanzelfsprekend als vroeger. Die spannende rondreis door Vietnam of Cambodja hebben we even op de lange baan moeten schuiven voor een vakantie dichter bij huis. Daarbij is de Moezelstreek een perfecte reisbestemming: vanuit België en Nederland is het niet te ver rijden en bovendien zijn er heel wat leuke bezienswaardigheden aan de Moezel. Die zet ik voor jou in deze handige reisgids van de Moezel graag op een rijtje.

5/5 - (3 stemmen)

Cochem kasteel bezienswaardigheden Moezel

Waarom op vakantie in de Moezelstreek gaan?

Vooraleer we aan het lijstje met de leukste bezienswaardigheden aan de Moezel beginnen, is er een prangende vraag die beantwoord moet worden. Waarom zou je überhaupt de Moezelstreek gaan verkennen?

De meest voor de hand liggende antwoorden zijn de prachtige natuur en geschiedenis van de streek. Deze gaan hand in hand waardoor een vakantie in de Moezelstreek garant staat voor variatie. De ene dag verken je indrukwekkende Romeinse overblijfselen en de andere dag bezoek je een sprookjesachtig kasteel in het midden van een weelderig bos. De Moezelstreek biedt werkelijk wat voor ieder type bezoeker.

Ten slotte is er nog één van mijn favoriete redenen waarom een vakantie in de Moezelstreek zo leuk is: je gaat als het ware terug in de tijd. Je kan niet ontkennen dat ons leven in een sneltreinvaart voorbij gaat. De Moezelstreek is perfect om even op de pauzeknop te drukken en te genieten van een plek waar de tijd is stil blijven staan. In Cochem bijvoorbeeld vind je geen hippe koffiebars waar je flat whites met havermelk kan drinken of kan je geen quinoaslaatje als lunch eten. De Moezel is back to the basics en dat is heerlijk.

Laat ons daarom maar snel beginnen aan ons lijstje met de vijftien leukste bezienswaardigheden van de Moezel!

1. Cochem

De Moezel en Cochem zijn quasi onlosmakelijk aan elkaar verbonden, aangezien dit wellicht het mooiste en charmantste stadje is dat langs deze beroemde rivier ligt. De Reichsburg is zonder enige twijfel een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de Moezel. Dit is het grootste kasteel in de Moezelvallei en torent vanop een heuvel neer over Cochem. Oorspronkelijk werd het gebouwd in 1020, maar in 1689 werd het door de Fransen vernield. Gelukkig kon men het weer opbouwen in de negentiende eeuw, waardoor we vandaag dit prachtige bouwwerk nog altijd kunnen bewonderen.

Verder is het zeer aangenaam rondkuieren in de Altstadt, waar je nog drie van de oorspronkelijk vier stadspoorten uit de veertiende eeuw kan bezichtigen. Ook de Marktplatz springt in het oog, met het stadhuis dat gebouwd werd in 1739.

Een van de leukste dingen om te doen in Cochem is langs de Moezel wandelen of fietsen en zo de prachtige omgeving (waaronder de vele kleurrijke huizen) in je opnemen.

bezienswaardigheden Moezel Cochem

Wat een kleurenpracht vind je hier tijdens de herfst!

2. Trier

Hoewel Trier voornamelijk bekend staat als voormalige Romeinse nederzetting, toont archeologisch bewijs aan dat maar liefst 16,000 jaar geleden hier al mensen woonden. Het is eenvoudig te begrijpen waarom, aangezien Trier in het hart van een van de mooiste stukken van de Moezelvallei ligt. Veel van de Romeinse bouwwerken zijn uitstekend bewaard gebleven, waardoor Trier een must-see is voor eenieder die ook maar een beetje in geschiedenis geïnteresseerd is.

De Aula Palatina (Konstantin Basilika) werd gebouwd tijdens de regeerperiode van keizer Constantijn en doet nu dienst als kerk. De troonzaal is de grootste zaal ter wereld (daterend uit de klassieke oudheid) en wordt regelmatig gebruikt als locatie voor concerten en andere evenementen.

De Porta Nigra is een indrukwekkende verstevigde stadspoort die ook deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed.

Dan heb je ook nog de Romeinse keizerlijke baden die de grootste in Europa zijn en het Rheinisches Landesmuseum, een archeologisch museum met ’s werelds grootste verzameling van Romeinse gouden munten.

Het is echter niet alleen Rome wat de klok slaat in Trier, je hebt er nog een aantal prachtige kerken zoals de Liebfrauenkirche en de Trierer Dom. “Religion ist das Opium des Volkes” zei Karl Marx, die in Trier werd geboren. Zijn huis kan je hier ook bewonderen.

Als je gewoon wat wil rondkuieren en van de fraaie architectuur wil genieten is de Hauptmarkt de plek waar je moet zijn.

Trier is met recht en reden een van de meest bekende steden aan de Moezel en is bovendien een uitstekende uitvalsbasis om de Moezelstreek te verkennen.

Trier

Wat is Trier mooi!

kathedraal van Trier

Een blik op het overdadige interieur van de kathedraal van Trier.

Trier Porta Nigra

Eén van de vele Romeinse overblijfselen in de Moezelstreek: de Porta Nigra.

3. Eltz kasteel

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de Moezel is het Eltz kasteel. Door de ligging en architectuur waan je je zo in een sprookje. Bovendien is het al sinds de constructie ervan in de twaalfde eeuw nog altijd in handen van dezelfde familie.
Ik zou je zeker aanraden om een gegidste rondleiding te boeken (vanaf elf euro per persoon – beschikbaar in het Engels, Duits, Frans en mogelijks zelfs in het Nederlands). Zo kom je meer te weten over het magnifieke interieur en de zeldzame gouden en zilveren artefacten, alsook de wapenzaal.

Na je bezoek ontleent het omliggende Eltzwoud zich perfect tot een schitterende natuurwandeling.

Eltz kasteel

Sprookjesachtig!

binnenplaats Eltz kasteel Moezel bezienswaardigheden

De binnenplaats van kasteel Eltz.

4. Koblenz

Een van de andere bekende steden aan de Moezel is zonder enige twijfel Koblenz. Dit is namelijk de plek waar de Moezel samenkomt met die andere beroemde rivier: de Rijn. De Deutsches Eck (oftewel Duitse hoek) is de naam van het gebied in Koblenz waar de Moezel en Rijn gescheiden zijn. Van hieruit heb je een prachtig zicht op de stad en beide rivieren en je vindt er ook nog eens een 37-meter hoog monument van keizer Wilhelm I.

Verder heb je hier een heel leuke Altstadt en de Alte Burg, een kasteel uit de twaalfde eeuw dat nu dienstdoet als gemeentearchieven en bibliotheek. Een van de leukste dingen om te doen in Koblenz is het nemen van de kabelbaan naar het fort van Ehrenbreitstein, dat in de negentiende eeuw werd gebouwd.

Ten slotte is Koblenz ook een plek van waar veel riviercruises (op de Moezel en de Rijn) vertrekken.

Koblenz Moezelstreek

Als je ’t mij vraagt, is Koblenz één van de mooiste steden in de Moezelstreek!

kabelbaan fort van Ehrenbreitstein

Vergeet zeker geen kabelbaanritje te maken naar het fort van Ehrenbreitstein.

5. Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues is een van de meest sprookjesachtige bezienswaardigheden van de Moezel. Wanneer je door de pittoreske straatjes wandelt nabij de Mittelalterlicher Marktplatz, waan je jezelf zo in het decor van het dorp van Belle en het Beest. Je gedraagt je best opperbest tijdens je bezoek, anders kan je weleens aan de oude schandpaal genageld worden!

Gelukkig kan je om vergeving van je zonden vragen in de vroeg gotische Sint-Michaelskerk. Deze is beroemd vanwege het prachtige altaar dat een iets minder prachtig tafereel afbeeldt: de verwoestingskracht van de zeventiende-eeuwse pest die veel inwoners om het leven bracht.

Vergeet zeker niet de brug over de Moezel over te steken naar Kues, waar je onder meer het ziekenhuis van Sint-Nicholas kan bewonderen. Dit werd gebouwd in opdracht van de kardinaal en filosoof Nicolaus Cusanus, wiens hart overigens begraven ligt in de gotische kapel. In de bibliotheek vind je trouwens een merkwaardige verzameling van zijn medische instrumenten. Als dokters zich afvragen wat te doen in de Moezel hebben jullie hier meteen het antwoord op jullie vraag.

bezienswaardigheden Moezel Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues is een typisch dorpje in de Moezelregio. Mooi, he?

Bernkastel Kues Sint-Michaelskerk

Het ziekenhuis van Sint-Nicholas.

6. De Zeller Hamm

Tijd voor een beetje variatie tijdens je vakantie in de Moezelstreek, want uiteraard wil je de prachtige natuur ervan ook eens bewonderen en op beeld vastleggen. Daarvoor is de top van de Marienburg uitermate geschikt, vanop deze heuvel heb je een prachtig zicht op de kronkelingen van de Moezel. De twaalf-kilometer-lange Zeller Hamm is er een van de mooiste voorbeelden van.
Pro tip: ga naar de ruïnes van het voormalige klooster, van hieruit heb je het beste uitzichtpunt.

Als je nadien nog niet genoeg hebt van de bekende steden van de Moezel kan je altijd Zell verkennen, waar je de Sint-Pieterskerk en een kasteel kan bewonderen. Op het centrale plein heb je de vermaarde fontein van de Zeller Schwarze Katz oftewel zwarte kat van Zell.

Volgens een plaatselijke legende kwamen drie wijnhandelaars naar Zell om wijn te kopen. Na heel wat proeven bleven drie vaten over die zij het lekkerst vonden. Toch kwamen ze niet tot overeenstemming welke wijn nu het beste van allemaal was. Tot plots een zwarte kat op een van de vaten sprong. Dit zagen zij als een teken dat dit de beste wijn moest zijn. Deze werd vervolgens onder de naam “Zeller Schwarze Katz” verkocht en werd zo populair dat de oorspronkelijk wijngaard hiernaar vernoemd werd. Deze wijn kan je trouwens nog altijd kopen!

Zeller Hamm

In dit gebied krijg je het ene na het andere prachtige uitzichtpunt.

Zell bezienswaardigheden Moezel

Zell. Nog zo’n bekend stadje aan de Moezel.

7. Wijn proeven

En dat brengt ons naadloos tot bij een van de andere leukste dingen om te doen aan de Moezel: wijn proeven! Het eerdergenoemde Bernkastel-Kues is daarvoor uitstekend geschikt, aangezien hier het wijnmuseum ligt. Je leert er niet alleen heel wat bij over de wijngeschiedenis van de Moezel, maar je kan er ook 160 verschillende wijnen proeven.

De Moezelstreek is trouwens de derde grootste wijnstreek van Duitsland qua productie, maar qua prestige staat ze allicht op de eerste plek. Het gebied staat bekend vanwege de steile hellingen en je vindt er zelfs de steilste wijngaard ter wereld (de Bremmer Calmont). De bekendste druif van de Moezel is zonder enige twijfel de Riesling en hoewel de meeste wijnen wit en zoet of halfzoet zijn, neemt de productie van rode wijn de laatste jaren toe. Hierbij springt dan vooral de Spätburgunder (Pinot noir) in het oog. Er zijn dan ook heel wat wijngaarden die je kan bezoeken in de Moezelstreek, maar mijn favoriet is Markus Molitor. Hier kan je in alle rust zijn overheerlijke wijnen proeven en je krijgt er ook een deskundige uitleg bij.

moezelstreek wijngaard

Niet alleen de wijntjes vallen in de smaak. De landschappen zijn ook om van te smullen!

8. De kerken van Treis-Karden

Pittoreske dorpjes bij de vleet in de Moezelstreek en Treis-Karden is er een van. Dit is beroemd vanwege de vele kerken zoals die van Sint-Castor, de Hochkreuzkapelle (kapel van het hoge kruis) en je hebt er ook nog een gotisch-evangelische kerk die het bezoeken waard is.

Treis-Karden

Maar ook naast de kerkjes valt hier veel te beleven.

9. Fietsen op de Mosel-Radweg

Als sportievelingen willen weten wat te doen aan de Moezel is het antwoord eenvoudig: fietsen! Er ligt maar liefst meer dan 1000 kilometer aan fietspaden in de Moezelstreek en de Mosel-Radweg is zonder twijfel de bekendste. Deze vertrekt in Thionville in Frankrijk en eindigt 275 kilometer verder in de eerder vernoemde Deutsches Eck nabij Koblenz. Als het iets minder qua afstand mag zijn, is er nog altijd de Saar-Radweg: een tocht van 118 kilometer van Saarguemines in Frankrijk tot Konz: waar de rivieren de Saar en de Moezel elkaar ontmoeten.

Uiteraard zijn er ook nog fietstochten die zich beperken tot de Moezelstreek: de Ruwer-Hochwald (48 kilometer) en de Maare-Mosel (58 kilometer) zijn de bekendste. Je kan in bijna elke stad trouwens fietsen en mountainbikes (waartoe de streek zich perfect ontleent) huren. Uiteraard kan je ook je eigen fietsen meenemen en in dat geval is een betrouwbare fietsendrager voor de auto onontbeerlijk!

bezienswaardigheden Moezel Mosel-Radweg

Strek die beentjes en ga op verkenning in deze prachtige streek.

10. Beilstein

De Moezelstreek heeft zich de laatste jaren ontpopt als een van de meest populaire regio’s van Duitsland. Dit brengt uiteraard ook de nodige bezoekers met zich mee. Gelukkig zijn er nog een aantal plekjes in de Moezel die nog niet door de massa ontdekt zijn en Beilstein is er een van. Qua bezienswaardigheden is er dan ook niet zo heel veel te zien, maar het is de perfecte plek om aan de drukte te ontsnappen en gewoon te genieten van de prachtige streek.

Beilstein moezel highlights

Eén van de onbekendere bezienswaardigheden aan de Moezel: Beilstein!

Beilstein Duitsland

Gezelligheid troef!

11. Geierlay hangburg

De Geierlay is een hangbrug van 360 meter lang die zich tot 100 meter boven de grond bevindt. Ze verbindt de dorpjes Sosberg en Mörsdorf en werd gemodelleerd naar de beroemde hangbruggen die je in Nepal ook vindt. Je hoeft trouwens niets te betalen om de oversteek te maken.

Let wel op, uiteraard is er helaas ook corona aan de Moezel waardoor je voorlopig de brug in één richting mag gebruiken (van Mörsdorf naar Sosberg). Dit is uiteraard om het social distancing te kunnen garanderen. Om terug naar Mörsdorf te geraken kan je enkel de Geierlayschleife wandelroute (6,4 kilometer) gebruiken.

Als je trouwens nog met vragen zit over het op vakantie gaan tijdens corona kan je er altijd dit artikel op naslaan. Ik kan je alvast zeggen dat Duitsland een van de veiligste landen is om tijdens corona op reis te gaan.

Geierlay hangburg activiteiten Moezel

Durf jij over deze brug lopen?

12. Piesport en Neumagen-Dhron

Qua Romeins erfgoed in de Moezelstreek moet je niet alleen in Trier zijn, maar ook in het dorp Piesport, dat zich trouwens recht tegenover Bernkastel-Kues bevindt. Je vindt hier de grootste overgebleven Romeinse druivenpers. Daarnaast is ook de Rococo kerk van Sint-Michael zeker het bezoeken waard, net zoals het dorpje Neumagen-Dhron, dat vier kilometer verder ligt. Hier kan je een replica bewonderen van een Romeins schip dat hier werd opgegraven (of je kan het origineel in het Landesmuseum in Trier gaan bekijken).

Piesport

Piesport.

Neumagen-Dhron replica Romeins schip

Lang geleden vaarden Romeinsche schepen zo dus rond!

13. Brodenbach

Omdat Brodenbach in een bosrijke omgeving ligt en langs twee kanten wordt omgeven door het Ehrbachtal en het Brodenbachtal, is de lucht hier van superieure kwaliteit. Daardoor is Brodenbach een officieel luchtkuuroord. Je kan er fantastisch wandelen, onder meer naar de schitterende Ehrbachklamm kloof. Als je jouw longen helemaal wil zuiveren is dit dus de plek om te zijn tijdens je vakantie aan de Moezel.

Brodenbach Duitsland

Aan mooie dorpjes geen tekort in de Moezelstreek!

14. Traben-Trarbach

Als je de Moezelstreek gaat verkennen, moet je zeker ook eens stoppen in het charmante Traben-Trarbach, dat beroemd is vanwege de schitterende aristocratische huizen. Een van de meest belangrijke hiervan is het Barok Böcking huis, dat ooit nog door Goethe en de Pruisische koningen werd bezocht, maar nu dienstdoet als museum. Hier vind je niet alleen een mooie verzameling schilderijen van plaatselijke kunstenaars, maar ook nog archeologische artefacten.

Het dorpje is ook bekend vanwege de populaire kerstmarkt, omdat het de enige is die helemaal ondergronds wordt georganiseerd in Duitsland (in Nederland heb je er ook zo eentje: de Kerstgrotten van Valkenburg.). Je kan dus terecht in de oude kelders van Traben-Trarbach om te genieten van de vele typische Duitse lekkernijen.

Traben-Trarbach wat te doen in Moezel

Prachtige huizen in een prachtige omgeving!

15. Het kasteel van Stolzenfels

Wat bezienswaardigheden aan de Moezel betreft zijn er heel wat kastelen en daarbij springt dat van Stolzenfels meteen in het oog. Oorspronkelijk was het een fort maar in de negentiende eeuw werd het omgebouwd tot kasteel en het maakt ook deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. Het is één van de mooiste voorbeelden van de Rijnromantiek en bij je bezoek zal je meteen begrijpen waarom.

kasteel van Stolzenfels

Het kasteel van Stolzenfels lijkt te zijn weggeplukt uit een sprookje!

Stolzenfels kasteel

Romantisch!

Drie tips voor een geslaagde vakantie in de Moezelstreek

  • Neem zeker een reisgids van de Moezel mee. Steden zoals Trier hebben een bijzonder rijke en interessante geschiedenis en dan is het altijd aangenaam als je hierover meer kan leren. Zo krijgt je bezoek een extra dimensie.
  • Ik haalde eerder al aan dat je bij het verkennen van de Moezelstreek teruggaat in de tijd. Dat uit zich in het bijzonder in het eten en drinken. De traditionele Duitse keuken is niet de meest lichte en vegetariër-vriendelijke. Vlees, aardappelen en kaas staan dan ook meestal op het menu. Gelukkig kan je hier genoeg wandelen en fietsen om de calorieën er weer af te branden!
  • Goede wandelschoenen zijn essentieel en met de juiste jas kan je ook perfect tijdens de winter op vakantie in de Moezel gaan. Zorg er dus voor dat je gepast gekleed bent!
Cochem kasteel

Klaar voor een prachtige rondreis? Met bovenstaande bezienswaardigheden weet je alvast wat je niet mag missen!

Aan bezienswaardigheden aan de Moezel is er dus geen gebrek en omdat er zoveel leuke dingen om te doen zijn, hoeft corona aan de Moezel geen roet in het eten te strooien. Wat vind jij het leukst om te doen aan de Moezel?

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. NPO 3FM, Radio 2 (België), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>