Chefchaouen, de blauwe stad van Marokko

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 26 januari, 2024

Zonder het te weten zag je misschien wel al eens foto's van Chefchaouen of Chaouen voorbijflitsen. De blauwe stad van Marokko is wereldvermaard!
Volgens heel wat reizigers is de stad zelfs een van de mooiste plekken van Marokko. De indigoblauw gekalkte gebouwen zijn dan ook een toeristische trekpleister als geen ander! Tijdens mijn rondreis door Marokko spendeerde ik anderhalve dag in deze blauwe parel.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 stemmen)

 

blauwe stad van marokko

Muren, poorten, ramen, … Bijna alles is blauw gevefd in deze stad!

De blauwe parel van Marokko

Chefchaouen of Chaouen is een van de meest romantische en mooiste plekken in Marokko. De stad ligt in het noorden van het land en is helemaal anders dan elders in Marokko.
Door zijn noordelijke ligging is het weer in Chefchaouen in warmere periodes een pak aangenamer. Dat komt natuurlijk ook doordat het bergdorpje op vijfhonderd meter hoogte verscholen ligt en daardoor sterk afgekoeld wordt.
Na een fikse rit kom je uit bij dit kleine dorp dat tussen twee bergen ligt: Ech en Chaoua.

Vanuit de hoogte kan je de blauwtinten al waarnemen, maar het is pas wanneer je door de smalle straatjes van de medina van Chefchaouen wandelt dat je omringd wordt door honderden soorten blauw.

blauwe parel marokko

De blauwe parel van Marokko! Blauw, blauw, blauw!

Medina van Chefchaouen

Vanuit het busstation is het een korte taxirit naar de medina (= oude stad) van Chaouen. Wanneer je door de toegangspoort klautert, word je onmiddellijk overspoeld met een heel scala aan blauwtinten. Hemelsblauw, indigo, kobaltblauw, koningsblauw, marineblauw, denimblauw, … Je kan ze nooit allemaal opsommen!

Af en toe zit er een uitschieter bij die wel héél erg blauw is, en dat felle kleurtje is natuurlijk een topfavoriet voor veel selfienemende toeristen.

De hele dag en avond is het centrale plein het hart van dit bergdorpje.
Tientallen restaurants en theehuizen lokken de -voornamelijk- Spaanssprekende toeristen naar hun gezellige terrasjes, vanwaar het leuk is om mensen te kijken.

Het viel me ook op dat de meeste bezoekers slechts een klein deel van de stad lijken te doorkruisen.
Vanuit het centrale plein blijven ze min of meer rondjes lopen, maar daardoor missen ze wel de prachtige (en praktisch verlaten!) straten en weggetjes die iets hoger liggen.
Het belooft een fikse klim te worden, want Chefchaouen gaat behoorlijk de hoogte in. Maar het prachtige uitzicht dat je terugkrijgt is de stramme spieren meer dan waard!

bezienswaardigheden chefchaouen

Het uitzicht over Chaouen van op het dakterras van onze Riad.

Hoe geraak je in Chaouen?

Chefchaouen ligt al snel een eindje van andere bezienswaardigheden in Marokko. Om in deze blauwe stad te geraken moet je dus wel wat geduld hebben…
Of je nu kiest voor openbaar vervoer, een taxi of zelf rijden (succes!), het eenvoudigst kan je een dagtrip of korte visite naar Chefchaouen regelen vanuit Fez of Tanger.

blauwe stad marokko

De blauwe stad van Marokko heeft zijn bijnaam niet voor niets gekregen…

Fez naar Chefchaouen

Dagtrip

De veiligste, vlotste en meest zekere manier om naar Chefchaouen te pendelen is met een geregelde daguitstap.
Vanuit Tanger of Fez worden de meeste daguitstapjes aangeboden. In deze daguitstap zit je vervoer en een gids geregeld. Het voordeel van een daguitstap is dat je zeker bent dat je vervoer van/naar Chefchaouen hebt. De bussen zijn immers erg beperkt, en de taxi’s zitten al snel vol of willen geen verre afstanden afleggen.

Prijzen:

Een mooi overzicht aan verschillende daguitstapjes naar Chefchaouen vind je op GetYourGuide en Viator.

Bussen

Van Fez naar Chefchaouen is de langste route, maar onderweg kan je ook wel genieten van de mooiste landschappen.
De CTM bussen zijn niet heel comfortabel en doen er ook het langst over. Deze tourbussen vertrekken vanuit de Gare Routière in Fes en kosten 90 dirham per persoon.
Het is niet dat de stoeltjes niet comfortabel zijn, maar het is eerder de omgeving waarin je enkele uren moet zitten. De bussen zijn overvol, vaak ook nogal warm en als je écht geen geluk hebt word je ook nog eens doof gemaakt door de verschrikkelijk luide muziek.

Per dag zijn er twee vertrektijden, maar boek gerust op voorhand. Ze zijn immers snel volboekt.

Goedkoper en even ‘comfortabel’ zijn de andere bussen die ingelegd worden door minder toeristische maatschappijen zoals ‘Diamant vert’. Deze bussen rijden op andere uren dan de CTM bussen, en kosten bovendien slechts 50 dirham per persoon.

Let wel op: deze bussen staan erom bekend dat ze vaak gevaarlijk rijden, en regelmatig zijn er dan ook ongelukken met deze bussen. Zelf ondervond ik geen problemen, maar het was pas achteraf dat ik hoorde dat deze bussen niet zo veilig zijn… Nu snap ik wel waarom er zo weinig toeristen op zaten!

Taxi

Als je voorkeur geeft aan een snellere, maar veel duurdere taxi dan zoek je best wel enkele medepassagiers.
Met een beetje geluk kan je voor 800 à 1000 dirham (90 à 100 euro) een enkele rit maken.
In de taxi kan je wel met zes passagiers klimmen, maar om het comfortabel te houden zou ik kiezen voor max vier.
Voor ongeveer twintig euro per persoon kan je zo in ongeveer vier uur van Chefchaouen naar Fez rijden, of omgekeerd, maar dan moet je wel voldoende mensen vinden om mee te reizen.

taxi fez naar chefchaouen

Onderhandelen over de prijs van een taxi kan soms weleens frustrerend worden…

Tanger naar Chefchaouen

Veel korter is het om van Tanger naar Chefchaouen te pendelen.

Dagtrip

Een mooi overzicht aan verschillende daguitstapjes naar Chefchaouen vind je op GetYourGuide en Viator.

Bussen

De CTM bus van Tanger naar Chefchaouen kost 50 dirham. Ook vanuit Tanger zijn er twee vertrektijden.
Probeer ook hier reeds je tickets op voorhand aan te schaffen zodat je zeker bent van een plekje naar de blauwe stad van Marokko.
Met de bus duurt de rit iets langer dan drie uur.

Vergeet ook hier niet dat sommige bussen wel veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

Taxi

Een taxi van Tanger naar de blauwe stad van Marokko kan voor 100 à 150 dirham per persoon. Hoe meer medepassagiers je vindt, hoe lager de uiteindelijke prijs zal liggen.
Op ongeveer twee en een half uur raas je naar deze blauwe stad.

medina chefchaouen

Voor je de medina van Chefchaouen binnengaat of verlaat, moet je misschien wel even door het drukke marktje manoeuvreren.

Waarom is Chefchaouen blauw?

Was het ooit een Smurfendorp? Is er een blauwe verffabriek in de buurt ontploft? Of is er een logischere verklaring?
Niemand weet helemaal zeker waarom blauw in Chefchaouen zo populair is geworden, maar er wordt door de meeste mensen wel gedacht dat de typische tinten afkomstig zijn van Joodse vluchtelingen die in de vijftiende eeuw naar deze stad toestroomden.
De kleur zou gekozen zijn, omdat ze hen aan de hemel deden denken. Anderen denken dan weer dat het om een afschrikmiddel gaat tegen muggen. Deze vervelende insecten houden immers niet zo van blauw…

chefchaouen marokko

Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat dit de blauwste stad van Marokko moet zijn. Misschien wel van de wereld!

Bezienswaardigheden in Chefchaouen

Eigenlijk is Chefchaouen een bezienswaardigheid op zich!
De ingekleurde dorpskern houdt je zeker al voor enkele uren zoet. Maar toch enkele dingen die je niet mag missen…

Plaza Uta el-Hammam

Het centrale plein in de blauwe stad van Marokko is ook meteen het hart van dit bergdorpje. Op geen enkel moment van de dag is het er saai of stil.
Spaanse en Arabische invloeden hebben zich wijd verspreid op deze markt. Dat is merkbaar in de gebouwen, maar ook in de erg gevarieerde keuken die de restaurants aanbieden.
De Plaza Uta el-Hammam is perfect om tot rust te komen, of om mensen te kijken.

Plaza Uta-el-Hammam chefchaouen

De Plaza Uta el-Hammam, met op de achtergrond de minaret van de grote moskee.

De grote moskee

Op de hoek van de Plaza Uta el-Hammam ligt ook de grote moskee. Een prachtig gebouw met een hoge minaret die vijf keer per dag tot gebed oproept.
Als niet-moslim mag je er natuurlijk niet naar binnen, maar niemand houdt je tegen om door de deur te gluren en de gelovigen van nabij gade te slaan.

De Akchour watervallen

De Cascades d’Akchour liggen niet in Chefchaouen, maar wel dicht genoeg!
Met de taxi duurt het een klein half uurtje voor je wordt gedropt in een paradijselijke setting. Voor je het weet hoor je de denderende watervallen van Akchour. Met water dat bijna net zo blauw is als de muren van Chouen kan je hier makkelijk enkele uren doorbrengen. Zwem gerust in de rotsige poelen om een beetje af te koelen voor je terugkeert naar de blauwe parel van Marokko.

akchour watervallen Chefchaouen

Iets minder blauw, maar zeker niet minder magisch! De Akchour watervallen.

De Kasbah van Chefchaouen

Naast het Plaza Uta el-Hammam torenen de zandkleurige muren van de Kasbah hoog boven de stad uit.
Toegang tot deze kleine omwalde omgeving kost 10 of 20 dirham (weekdagen – weekend).
In het midden van de Kasbah vind je een indrukwekkende tuin: een oase van rust! Zeker als je het vergelijkt met het Uta el-Hammam plein enkele meters verderop.
In het gebouw zelf vind je o.a. gevangenissen en een klein museum terug. Maar het allermooiste van deze bezienswaardigheid in Chefchaouen is toch het prachtige uitzicht dat je vanop de hoogste verdieping krijgt. Niet te missen dus!

uitzicht kasbah chefchaoeun

Het uitzicht vanuit de Kasbah is geweldig. Zeker bij zonsondergang!

5x overnachten in Chefchaouen

Wie wil nu niet overnachten in een sprookjesachtige setting zoals Chefchaouen?! Verblijf in één van de prachtige blauwe huisjes en voel je als een prins of prinses in één van de sprookjes van duizend en één nacht. Hier zijn alvast vijf prachtige hotels en riads.

Dar Antonio

Deze accommodatie is net een kameleon tussen de vele blauwe gevels van Chefchaouen. Het huis heeft niet alleen een prachtige ligging, maar heeft ook één van de meest bijzondere interieurs die je ooit gezien zal hebben. De intense kleur die je in de straten van de medina ziet worden gewoon door getrokken in het interieur en zijn mooi afgewerkt met Marokkaanse details. Geniet hier zeker ook van het continentaal ontbijt voor je de buurt bewondert.

Dar Antonio ligt midden in het centrum en is de ideale plek om met een klein budget de stad te verkennen. Laat je door de vele nauwe straatjes leiden naar de soek waar je traditionele kleding, juwelen en souvenirs voor het thuisfront kan kopen. Breng zeker ook een bezoek aan de waterval van Ras el-Ma waar je even kan ontsnappen aan de hitte. In deze Dar betaal je ongeveer €26 per nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Dar Antonio

© Dar Antonio

Dar Echchaouen

Logeren in Dar Echchaouen is genieten van de mooie Marokkaanse tradities én van de luxe voordelen van een hotel. De kamers zijn ingericht in een traditionele stijl en voorzien van airconditioning, wat handig kan zijn in een stad waar de temperaturen soms heel erg hoog oplopen. Het huisrestaurant van de accommodatie serveert de lekkerste gerechten, zoals pastilla en couscous. Duik na het avondeten nog even het zwembad in voor je een zalige nachtrust tegemoet gaat.

Deze Dar is net buiten de medina gelegen en is ideaal om Chefchaouen te bezoeken. In het centrum van de oude stad liggen de schitterende Andalusische Tuinen, die een rustige groene oase vormen in het midden van al het blauw. Hier vind je ook het Kasbah Museum waar je tal van kunstwerken uit de regio kan bewonderen. Als je zin hebt om de geschiedenis en de cultuur te leren kennen, moet je deze twee plekken zeker op je bucketlist zetten. Eén nacht in dit authentieke verblijf kost zo’n €79.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Dar Echchaouen

© Dar Echchaouen

Dar Baibou

In het hart van de medina ligt dit authentieke hotel in Chefchaouen. Dar Baibou heeft een traditionele Marokkaanse stijl en het tegelwerk in de accommodatie is ronduit indrukwekkend. Het is een schilderachtig en klein verblijf met in het midden van het huis een geweldige patio met fontein. Deze accommodatie is een fantastische plek om te ontspannen met dank aan de tal van goede voorzieningen zoals het dakterras en de hammam.

Aan de overkant van Dar Baibou vind je het familierestaurant waar je de heerlijkste tajines kan eten. Vanuit deze knusse dar kan je gemakkelijk de historische binnenstad van Chefchaouen verkennen. De stad zelf is niet zo groot waardoor je ook nog voldoende tijd hebt om andere steden te bezoeken. De uitbater regelt dan met alle plezier een taxi voor je en geeft je ook graag meer informatie over de omgeving. De prijs voor een tweepersoonskamer in dit hotel bedraagt €80 per nacht. (https://www.booking.com/hotel/ma/dar-baibou.nl.html)

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Dar Baibou Chefchaouen

© Dar Baibou

La Petite Chefchaouen

La Petite Chefchaouen is een intiem eigentijds boetiekhotel binnen de Kasbah muren met moderne faciliteiten. Vanuit je kamer heb je zowel een grandioos uitzicht over de opvallende blauwgekalkte stad als op de waterval van Ras el-Ma. Op het dakterras is het genieten van de rustige omgeving – en als je geluk hebt, krijg je zelfs een kamer met een eigen balkon. De innovatieve keuken serveert ’s morgens een continentaal ontbijt en ’s avonds gerechten waar je van gaat watertanden.

Het hotel is ideaal gelegen om Chefchaouen en het omliggende platteland te verkennen. Ga op zondag snuisteren op de Souk el had, een marktje waar je de lokale ambachten kan bewonderen. Verder vind je tal van andere populaire bezienswaardigheden in de buurt. Denk maar aan Khandak Semmar, het Mohammed V-plein en de Cascades van Akchour. Logeren in deze moderne accommodatie kan al vanaf €88 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

La Petite Chefchaouen

© La Petite Chefchaouen

Lina Ryad & Spa

Nood aan wat meer luxe? Dan is deze riad in Chefchaouen een formidabele plek om je vakantie te beleven. Lina Ryad & Spa biedt je elegante suites met heel wat westerse voorzieningen terwijl de sfeer toch oosters oogt. Je kan er relaxen in een Turks stoombad, in het binnenzwembad of in de jacuzzi. Daarnaast is er ook nog een terras en zijn er maar liefst drie lounges waar je van de zon kan genieten. Maar de kers op taart is zonder twijfel het sublieme uitzicht over de medina.

De accommodatie is ideaal gelegen als je graag de attracties in de omgeving wilt verkennen. Zo is Plaza Uta el-Hammam een plekje die je zeker moet ontdekken. Het is het meest centrale punt van de stad en er heest een zalige Arabisch-Spaanse sfeer. Het plein is een wondermooie plaats om te ontspannen en de majestueuze bergen te bewonderen. Mocht je verder geen inspiratie hebben, helpt het personeel van Lina Ryad & Spa je graag met het boeken van excursies en andere activiteiten. Voor een verblijf in dit luxe hotel betaal je gemiddeld €150 voor één nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Lina Ryad Spa

© Lina Ryad & Spa

Excursies in/naar Chefchaouen

Word je helemaal gek bij het zien van deze foto’s? Geloof me, in het echt is het nog zo veel mooier!
Plan je trip naar Chefchaouen of kijk eens naar uitstapjes die van hieruit worden geregeld:

» Alle tours en excursies in Marokko

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam