Citytrip Amsterdam

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 28 juni, 2016

Amsterdam. Er zijn al zoveel liedjes over gemaakt en dan moet ik er een leuke blogpost over zien te schrijven? Jeeminee!
Het is vrijdagmorgen en ik vertrek uit Utrecht naar Amsterdam. De hoofdstad van het prachtige Nederland, bekend om zijn open mentaliteit en natuurlijk... De wallen, de grachten, Anne Frank, fietsen en... Weed!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


De mooie grachten rondom Amsterdam. Hier zie je een woonboot en achterin de typische huisjes!

De mooie grachten rondom Amsterdam. Hier zie je een woonboot en achterin de typische huisjes!

Na een douche in het niet zo aangename hostel vertrok ik zo snel mogelijk naar Utrecht centraal. Daar sprong ik op de trein richting A’dam. Omdat het nog zo vroeg was, was het natuurlijk midden in de spits… Iedereen stak maar voor en dus bleef ik de hele rit recht staan.
Gelukkig is Nederland geen heel groot land en kon ik na veertig minuutjes weer afstijgen.

M’n grote tas kon ik natuurlijk niet de hele dag mee rondzeulen en dus dropte ik die af in een van de lockers op het centraal station. Tien euro voor een hele dag is niet goedkoop, maar andere opties heb je niet echt…

Na mijn camera en regenjasje in mijn tas te hebben gepropt, ging ik dan eindelijk naar de uitgang. Ik was letterlijk nog niet half buiten of de sterke geur van jointjes overviel me onmiddellijk.
Een brede glimlach vormde zich op mijn smoelwerk. “Amsterdam, Amsterdam. Nog niets verandert!” Dacht ik bij mezelf.
De laatste keer toen ik hier was, samen met m’n moeder, was de geur ook overal te bekennen. “Oh dat ruikt zo lekker!” Vertelde ze me keer op keer. Een klein beetje awkward om dat door je moeder te horen zeggen. Maar hey… Ik oordeel niet!

Na het prachtige station een beetje achter me te laten klikte ik de ene na de andere foto op m’n toestel. Spijtig genoeg was het een beetje regenachtig en begon het af en toe wat te miezelen.
Ik was véél te vroeg om Anne Frank en haar achterhuis een bezoek te brengen en dus liep ik een beetje doelloos rond het museum en zijn grachtjes.

Vlakbij het museum staat een standbeeld ter ere van het dappere meisje, en iets verder vind je het homomonument.
De verschrikkelijke gebeurtenis in Orlando was natuurlijk nog maar net gebeurd, en dus lagen er hele hopen bloemen, kaarsjes en mooie tekstjes voor de gedenkplaats verspreid. Mooi is dat toch, als mensen samenkomen en geweld veroordelen!

De eerste kamer van het Anne Frank huis in Amsterdam.

De eerste kamer van het Anne Frank huis in Amsterdam.

Anne Frank Huis Amsterdam

Ik had mijn ticket voor het Anne Frank huis al enige tijd op voorhand geboekt, want het is natuurlijk een erg populaire trekpleister. Het museum bood nu ook alleen nog maar online tickets aan tussen een bepaald uur. Heel wat toeristen moesten, een beetje teleurgesteld, noodgedwongen afdruipen.
Om elf uur mocht ik er dan eindelijk in. Een beetje schaapachtig zette ik me neer in de inkomsthal, wachtend op een gids.

Als die er na tien minuten nog niet was, zag ik dat eigenlijk iedereen gewoon door liep. Het museum was dus helemaal zelf te verkennen. Oepsie!

Meteen als je de eerste ruimte binnenloopt krijg je kippenvel. Drie grote, mooie foto’s van het kleine meisjes die haar als een gelukkig kind voorstellen.
Dit is de plek waar het guitige meisje ooit woonde. Dit is de plek waar ze ooit moest onderduiken voor een fascistische dictator die loco in zijn bol was. Het leek me zo’n intelligent, leuk en lief meisje. Maar erg oud werd ze nooit. Want na Amsterdam werd ze naar een concentratiekamp gestuurd waar ze uiteindelijk, net te vroeg, aan syfilis stierf.

De hele tour leid je rond in het huis van de Frank’s. De voorkant van het huis was een bloeiende zaak van de vader van Anne. Om aan de jodenvervolging te ontsnappen probeerde de man met zijn familie nog op de boot naar de VS te ontsnappen. Maar helaas baatte dat niet meer…

Aan zijn trouwe werknemers vroeg hij of zij hen konden helpen met het verbergen van de gehele familie en zo geschiedde… Achter de zaak werden enkele kamers volledig omgetoverd tot een onzichtbare schuilplaats voor de familie. De enige toegang ernaartoe was een boekenkast.

De kamers waren eigenlijk best gezellig. Maar natuurlijk konden de meisjes en de ouders nooit echt buiten en moest het dus al gauw gaan vervelen… De foto’s, tekeningen en tekstjes uit haar dagboek zijn erg aangrijpend. Het is dan ook een must om te bezichtigen als je in Amsterdam bent.

Spijtig genoeg was de vader van Anne de enige die overleefde. Hij besloot dan ook om haar prachtige dagboek uit te geven. Zodat we nooit zouden vergeten wat een gruweldaden de nazi’s hebben uitgevoerd!

Gelukkig kon ik het drukkende huis wel verlaten en deed ik dat ook zo gauw ik de tour had afgerond.

Om het meeste uit mijn dag in Amsterdam te halen had ik ook nog een tour geregeld door het red light district. De wallen, of het hoerendistrict. Benieuwd, maar eerst nog een beetje de rest verkennen.

De enige manier om in het achterhuis te komen was door deze boekenkast-deur.

De enige manier om in het achterhuis te komen was door deze boekenkast-deur.

Grachten, winkels en gezelligheid

De Amsterdamse gezelligheid is overal voelbaar. De triestige atmosfeer van het Anne Frank huis had zich gelukkig niet overgezet op het weer, want de zon was ondertussen mooi gaan schijnen.

Mijn regenjasje kon nu dus wel uit en mochten de grachten niet zo vies zijn had ik er misschien wel ingesprongen!

De hele stad is gevuld met bekende en minder bekende gebouwen, maar langs de grachtjes lopen blijft toch het gezelligst. Af en toe zette ik me dan ook neer om al dat mooist een beetje langer te mogen aanschouwen. De hordes toeristen die in bootjes langsvaren of langslopen, de duizenden fietsen die ronddwalen, de toffe restaurantjes… Amsterdam is heerlijk!

Af en toe ging ik al even verkennen in de drukke winkelstraten van Amsterdam. Hard op mijn tanden bijten en héél snel doorlopen, want de solden zagen er iets te aantrekkelijk uit! Gelukkig kom ik volgend weekend terug met Stephanie en dan zou er meer dan genoeg tijd zijn om te gaan shoppen. Maar in de tussentijd, RUN FOR MY LIFE! Of toch die van m’n portefeuille…

Het red light district in Amsterdam. De hoerenbuurt of 'de wallen'.

Het red light district in Amsterdam. De hoerenbuurt of ‘de wallen’.

Red light district tour Amsterdam

Het moment sûpreme was dan eindelijk aangebroken. Ik, als fervente hoerenloper -GRAPJE!-, moést natuurlijk wel even gaan kijken hoe de dames van plezier daar hun goederen zaten aan te prijzen!

Een weekje of twee geleden had ik een Red Light District Tour geboekt die me dwars door de wallen zou brengen. Natuurlijk bijgestaan van heel wat leuke anekdotes en vertelsels.

Ik was al enige tijd op voorhand op het centrale afspreekpunt en zag iedereen traag aankomen. We waren maar met z’n achten, dus er waren meer dan voldoende mogelijkheden om alle vragen op onze gids af te vuren.
Het meisje, een Canadese Nederlandse, had zelf enkele jaren in de buurt gewoond. Ze kende zelfs enkele ex-hoertjes of mensen die in dit district werkten.

Het praatgrage meisje begon meteen met wellicht de leukste anekdote van de hele tour!
Ooit was er een jongeman met zijn moeder meegekomen op deze tour. Alsof dat nog niet awkward genoeg was was hij tijdens de tour in mamie’s oor komen fluisteren dat hij een beetje… Opgewonden was geworden.
De liefhebbende moeder vond dit natuurlijk maar meer dan normaal en besloot om haar oogappel vlug even vijftig euro in zijn handen te duwen.
Twintig minuutjes later kwam hij, breed glimlachend zoals dat hoort, terug en sloot hij wederom aan bij de tour.

Bij onze tour was er gelukkig niemand die even zijn vleselijke lusten wou botvieren, waardoor we zonder problemen de interessante verhalen konden aanhoren.

Deze buurt bestaat al enkele honderden jaren en blijft moeilijkheden hebben met prostitutie. Mag het nu, of toch niet? De laatste honderdvijftig jaar mag het, maar wel allemaal sterk gereguleerd. Gelukkig zijn er daardoor weinig incidenten en moet de politie nog erg weinig ingrijpen.
Ik wist ook helemaal niet dat de vrouwen zelf hun raampje moesten kopen of huren! Er wordt immers niet gewerkt met pimps die alles voor hun regelen. De grotendeels Roemeense en Oost-Europese vrouwen zijn dus behoorlijk zelfstandig! Als de vrouwen iemand niet moeten (uiterlijk, karakter of wat dan ook.) mogen ze hem zelfs weigeren!

Voor iedereen is er wel wat te vinden in Amsterdam!

Voor iedereen is er wel wat te vinden in Amsterdam!

De hele tour was gevuld met interessante weetjes en tips en telkens stapten we een stukje verder om wat meer te zien van dit toch wel grote district.
Na de hoofdstraat grotendeels te hebben gezien, gingen we ook even naar de kleinere zijstraatjes. Daar vind je onder andere de sectie met de transseksuelen en heel wat andere fetisjen.
Bij de transseksuelen geldt de volgende regel: als je hen niet aanraakt vooraleer alles duidelijk wordt, dan kan je nog altijd je geld terug vragen. Er zijn immers altijd wel enkele ‘verdwaalde’ zielen die hier belanden.

De zijstraatjes zijn over het algemeen een pak duurder in huur dan de hoofdstraat. Waarom? Simpelweg omdat je hier, als klant, meer privacy hebt. Op de hoofdstraat lopen immers heel wat toeristen rond en wie weet ook wel familie of vrienden.

Naast prostituees vind je op de wallen ook heel wat ander vertier! Denk maar aan peepshows en zelf theatershows met live performances.

Het volledige Amsterdamse Red Light District kan trouwens alleen voor mannen wat betekenen. Er is immers geen enkele man die zich hier prostitueert.
Vroeger dacht ik dat dat gewoon was omdat ze helemaal niets konden verdienen en wellicht ook niet heel veel konden werken. Maar mijn vrolijke gids bespaarde ons geen enkel detail en verduidelijkte ook dit feit:

Enkele jaren terug waren er vier mannen die achter de ramen hadden gestaan. In totaal hadden ze elk zo’n drie à vier klanten gehad op één avond. Zeker niet slecht dus!
Echter keerden ze de volgende dagen, weken, maanden en jaren nooit meer terug. Als mensen hen dan gingen vragen waarom ze hun lichaam niet langer verkochten was het antwoord een beetje grappig. Ze voelden zich geïntimideerd door de vrouwen.
Hoe ze geïntimideerd werden wouden ze niet kwijt. Eén ding is zeker! Vrouwen hebben het hier echt wel voor het zeggen!

Als je naar de Amsterdamse wallen gaat denk je er vast niet aan. Maar prostituees zijn nu wel een gereglementeerd beroep. Dat betekent dus ook dat ze zich moeten aansluiten als zelfstandige en belastingen moeten betalen.
Op de wallen zie je dan ook een speciaal boekhoudkundig kantoor voor deze lieve dametjes.
Er zijn zelfs een soort van sociale vakbonden of verbonden die de belangen van straatmadeliefjes verzorgen.

Je ziet het, er is heel wat meer te vertellen over de red light district dan je op het eerste gezicht zou denken!
Als je in Amsterdam bent, is het zeker een goed idee om even een tour te regelen. Dit was zonder twijfel het meest interessante deel van mijn dag!

Een typisch zicht op de Amsterdamse wallen.

Een typisch zicht op de Amsterdamse wallen.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam