[Covid-19] Gestrand in de Dominicaanse Republiek

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 02 juni, 2020

Amper twee weken geleden leek de COVID-19 epidemie nog een ver-van-mijn-bed-show en durfde ik het nog aan om in een vliegtuig te stappen en zo'n 7.500 kilometer verderop te eindigen in de tropische Dominicaanse Republiek.
Terwijl ons groepje van vijf reisblogger in een busje werd rondgevoerd naar de mooiste plekjes van dit land, begon het Coronavirus ook in België aan zijn opmars. En niet veel later drong dit venijnige virus ook ongevraagd binnen in deze eilandnatie. Gevolg? Ik koos er zelf voor om hier te blijven en zit voor onbepaalde tijd vast in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.7/5 - (4 stemmen)
Sam Dominicaanse Republiek

We blijven positief. Ik zit hier immers wel nog altijd in de Caraïben!

Persreis naar de Dominicaanse Republiek

Enkele maanden geleden werd ik door een toeristische dienst gecontacteerd om deel te nemen aan een rondreis door de Dominicaanse Republiek van één week. Met een groepje van vijf bloggers kregen we alles te zien wat dit magnifieke land te bieden heeft en geloof me… Dat is veel meer dan alleen maar hemelse stranden en luxueuze excursies vanuit Punta Cana!

Aangezien we bij het moment van vertrek nog nauwelijks van een uitbraak konden spreken in België, deden we er allemaal een beetje lacherig over. Zoals de meeste mensen, denk ik.

Naarmate de week vorderde, werd onze nervositeit over deze epidemie wel alsmaar groter. De eerste echt onrustwekkende nieuwsberichtjes sijpelden zachtjes binnen en ook ongeruste lezers en volgers lieten vaker van zich horen.

Zelf dacht ik om aan deze ‘heisa’ te ontsnappen door wat langer in de Caraïben te blijven. Omdat ik van overal kan werken (lang leve het internet!), leek het me immers een beter idee om de pandemie vanuit een tropisch paradijs te doorstaan. Ik verplaatste mijn vlucht dan ook één maand later. Was dat nu een goed idee of niet? Daar ben ik eerlijk gezegd nog steeds niet aan uit…

Op de voorlaatste dag van deze perstrip, gingen we naar de mythische walvissen in Samana kijken; één van de beste plekken ter wereld om de bultrugwalvissen van de Dominicaanse Republiek te zien.

Terwijl we genoten van een betoverend spektakel van springende walvislijven en reusachtige staarten, begon ik ook voor het eerst nerveus te worden. De stampvolle boot zat vol met een kuchend, niezend en hoestend publiek. Zou het dan toch? Zet COVID-19 dan toch voet aan wal in de Dominicaanse Republiek?

walvissen Dominicaanse republiek Samana covid-19

Terwijl de walvissen het beste van zichzelf geven, begint het tot me door te dringen… Covid-19 is ook hier al aanwezig.

Start van de quarantaine in de Dominicaanse Republiek

Het was natuurlijk naïef van mij om te denken dat dit eiland -waarvan toerisme de belangrijkste inkomstenbron is- gespaard zou blijven van deze epidemie.

Het grootste deel van de bloggers is nog vlot kunnen terugkeren naar het door corona geteisterde België, een ander deel -waaronder ikzelf- zit nog steeds vast.

De laatste overblijvers (Cindy en Angelo) vertrokken op donderdag 19 maart. De avond daarvoor wordt het ook in de Dominicaanse Republiek menens: de president kondigt een nationale quarantaine aan. Alleen voedingswinkels en apotheken mogen nog open blijven en iedereen wordt aangeraden om zo veel mogelijk thuis te blijven.

Volgens mij hebben Cindy en Angelo heel veel geluk gehad, want ze konden de volgende dag dan toch nog vertrekken. Hun vlucht had weliswaar een vertraging van vijf uur én ze moesten bovendien ook nog eens vanuit een andere luchthaven vertrekken (Punta Cana, zo’n twee uur rijden van Santo Domingo… ). Het was ter plekke ook pas op het allerlaatste moment duidelijk dat ze toch mee konden terugvliegen. Het verlossende antwoord lag immers volledig in handen van een supervisor van de ambassade.

Aangezien ik zelf stilletjes aan begon te beseffen dat het allesbehalve makkelijk zou worden om hier nog weg te geraken, besloot ik om een appartementje te huren voor minstens één maand. Een echte vakantie in de Dominicaanse Republiek zit er duidelijk even niet meer in.

Vandaag -maandag 23 maart 2020- weet ik ook zeker dat alle vluchten van en naar België (en Nederland) voor onbepaalde tijd zijn geschrapt. Eigenlijk was er vandaag nog een laatste vlucht naar Europa (Duitsland), maar aangezien de Belgische grenzen nu ook toe zijn leek me dat al helemaal ijdele hoop.

corona Dominicaanse Republiek plaza de espana

De toeristische trekpleisters van Santo Domingo liggen er verlaten bij…

Santo Domingo Columbus Park covid 19

Columbus Park loopt normaal vol met bezoekers. Nu lijkt de natuur het hier over te nemen…

Onzekerheid overheerst ook hier

Net zoals in België en Europa heerst ook hier onzekerheid en lichte paniek. Niemand lijkt echt te snappen wat er aan de hand is.

De meeste mensen bleven initieel een beetje lacherig over de pandemie doen, maar wanneer strengere maatregelen werden afgekondigd (sluiting van winkels en restaurants, avondklok en volledige sluiting van de grenzen) en de situatie in Europa alleen maar verergerde, lijkt het hier ook bij de meeste mensen door te dringen.

corona virus uitbraak domminicaanse republiek

Ook dit plekje heeft normaal heel wat toeristen. Op de achtergrond zie je een cruiseschip dat al een week lang vastligt…

Derdewereldland

Vergeet ook niet dat de Dominicaanse Republiek nog steeds een lang in ontwikkeling is.

Bovendien hebben ze hier geen sociaal opvangnet en is het voor de meeste mensen sowieso al knokken om rond te komen. Om die reden zie ik in de Zona Colonial (het drukstbezochte deel van Santo Domingo bij toeristen en tegelijkertijd ook één van de meest geliefde attracties in de Dominicaanse Republiek) nog steeds enkele straatartiesten of verkopers. Telkens wanneer ze een buitenlander zien langskomen, klampen ze die dan ook aan. Uiteraard wordt de ‘social-distancing‘ regel op die manier ook niet echt gerespecteerd.

De meest gewiekste verkopers hebben bovendien een handeltje opgestart in handgels en mondmaskers.
De beschermende maskertjes zitten samengepropt in plastic zakjes en wanneer je er eentje koopt moet je dat er zelf maar uit zien te vissen. Erg hygiënisch is het dus niet… Maar toch heeft het succes, want mensen beginnen zich nu duidelijk ook zorgen te maken.

Duidelijk verschil met België en Europa

Daarnaast heerst hier ook een gigantisch cultuurverschil in vergelijking met België en Nederland. Door het mooie weer leven de mensen hier bij wijze van spreken op straat. Het openbare leven speelt zich voornamelijk af op de vele pleintjes en parkjes. Door dit virus kan dit plots allemaal niet meer. Een groot deel van de inwoners lijkt zich daar niet te veel van aan te trekken. Ze komen nog steeds samen op deze pleintjes, maar dan wel met mondmaskers en handschoenen, of ze staan gezellig samen te barbecuen op de relatief lege straten van de hoofdstad.

Een ander deel van de bewoners lijkt dan weer doodsbenauwd en wandelt in grote bogen om je heen wanneer ze boodschappen gaan doen.

winkelstraat Santo Domingo Corona

Eén van de drukste winkelstraten in de Zona Colonial: helemaal leeg en alles gesloten.

In een vreemd land vol met vragen

Twee weken geleden was er nog geen vuiltje aan de lucht en nu begin ik me toch ook zorgen te maken.
Mijn nachtrust is al iets minder vredig dan voorheen en dat heeft alles te maken met mijn malende hoofd.

Ik zit hier immers in een vreemd land, waarvan ik de cultuur niet of nauwelijks ken. Daardoor kan ik ook moeilijk inschatten hoe mensen in de toekomst zullen reageren op Covid-19.

Hoe zit het thuis?

Gelukkig kan ik van hieruit ook het Belgische nieuws volgen. Daardoor blijf ik op de hoogte van wat er zich thuis afspeelt en hoe het virus daar vordert. Anderzijds word ik soms ook een beetje angstig van dat overaanbod aan berichten, want iedere dag lijkt de hel daar meer en meer uit te breken… Omdat ik er zelf niet ben, vind ik het ook moeilijk om die berichten te filteren en niet te panikeren.

Ik ben vooral bang dat er iets kan gebeuren met mijn ouders of grootouders. Zij zijn immers allemaal risicopatiënt en áls er iets gebeurt, dan moet ik dat nu dus allemaal vanop een afstand meemaken. En geloof me… Dat is geen prettige gedachte! Vergeet ook niet dat er hier een tijdsverschil is van vijf uur. Telkens ik hier ’s morgens wakker wordt, is het in België al middag.
Mijn ochtendritueel bestaat er dan ook uit om telkens opnieuw alle berichtjes van familie en vrienden te lezen om mezelf gerust te stellen en uiteraard ook de nieuwste ontwikkelingen in België op te volgen.

Het gemis valt al bij al nog mee. Gelukkig maar dat ik het gewend ben om vaak voor lange tijd op reis te zijn! Anderzijds ben ik wel heel bezorgd. Zeker als ik zie hoe mensen in België en Nederland beginnen hamsteren of erg asociaal gedrag vertonen… Eigenlijk ben ik banger voor de gevolgen van het virus, dan van de ziekte zelf…

Gelukkig volgt iedereen in mijn familie de quarantaine goed op en heb ik voorlopig niets te vrezen. Laten we hopen dat dat zo blijft, want ik ben nu al ongerust genoeg!

Racisme

Blijven toeristen graag gezien? Of evolueert het naar een periode waarin ik word gezien als de vreemdeling die dit virus verspreidde? Vooralsnog blijft dit racisme beperkt. Eergisteren nog werd ik bijgestaan door extreem behulpzaam personeel in de supermarkt en vervolgens werden mijn inkopen zelfs door hen tot aan mijn appartement gebracht. Om eerlijk te zijn weet ik niet of iemand in België momenteel staat te springen om zó behulpzaam te zijn voor een wildvreemde…
Toch valt het op dat sommige locals duidelijk moeite doen om rond mij te lopen. Eentje begon zelfs een tirade in gebrekkig Engels waarbij hij me beschuldigde dat het onverantwoord was om naar hier te komen uit een besmet gebied en zo ook de verspreiding in de Dominicaanse Republiek te beginnen.

Helpt een warmer klimaat tegen de verspreiding?

Aanvankelijk hoorde ik vanuit België dat een warmer klimaat het virus ook zou afremmen. Aangezien de Dominicaanse Republiek momenteel een gemiddelde temperatuur van 28 graden celcius heeft, vraag ik me af of dit de verspreiding ook zal vertragen en zelfs volledig kan stopzetten. Tot nog toe blijven de besmettingen beperkt (ongeveer 200), maar zoals ik al eerder zei: het blijft een land in ontwikkeling. Heel veel mensen hebben dus niet de middelen om zich te laten testen of naar het ziekenhuis te gaan.

terrasjes Santo Domingo Covid 19

Terrasjesweer kan je het in ieder geval niet noemen…

Ik kan de taal niet

Eén van de problemen waar ik verder ook nog mee worstel in dit vreemde land, is natuurlijk de taal. Geloof me… Ik heb het me al serieus beklaagd dat ik voor Duits heb gekozen in het middelbaar in plaats van Spaans! 😉

Omdat ik geen Spaans spreek, is communicatie erg moeilijk want Engels wordt hier maar door een handjevol mensen gesproken.

Gelukkig kan ik in de supermarkten nog wel terecht met afbeeldingen of ‘Google Traductor’, maar het wordt wel veel moeilijker om de lokale nieuwsberichten te volgen. Gelukkig maar dat ik hier enkele vrienden heb wonen van mijn vorige bezoek aan de Dominicaanse Republiek die wél Engels kunnen. Zo blijf ik toch goed op de hoogte van de maatregelen en regels die hier nu gelden.
Bovendien doet de toeristische dienst van de Dominicaanse Republiek er ook alles aan om mijn vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Hoe zit het met de gezondheidszorg?

Misschien wel de belangrijkste vraag die door mijn hoofd spookt: “Hoe zit het hier met de ziekenhuizen áls ik besmet word?”

Ik blijf mezelf maar herhalen, maar nog één keer: de Dominicaanse Republiek blijft een land in ontwikkeling. Dat wil dus ook zeggen dat de gezondheidszorg hier veel minder goed is dan in België.

Gelukkig zijn er in Santo Domingo wél enkele goed uitgeruste ziekenhuizen, maar dan nog blijft de vraag of zij wel voldoende capaciteit hebben voor een grote epidemie…

Bevoorrading en andere producten dan thuis

Vreemd genoeg heb ik hier nog niets gemerkt van hamsteren of asociaal gedrag zoals in België of Nederland. Er zijn altijd wel enkele mensen in de winkels aanwezig, maar ik heb tot nog toe nooit langer moeten aanschuiven dan enkele minuten. Toen ik met een hele kar vol aan de kassa kwam, leek ik ook de enige te zijn die zo veel voorzorgsmaatregelen nam.

Anderzijds zit ik hier wel op een eiland dat voor de meeste producten erg afhankelijk is van andere landen. Om die reden denk ik dan ook dat bepaalde etenswaren binnen een paar weken niet meer aan te kopen zijn.
Sowieso moet ik me hier trouwens al aardig aanpassen. Spek, pesto, lekkere mayonaise en onze overheerlijke wafels en chocolade zal ik de komende maanden ongetwijfeld gaan missen!! Misschien moet ik toch maar eens proberen om mijn dieet te beperken tot rijst en plantanen…

corona virus Dominicaanse Republiek winkels

Lange wachtrijen zijn er voorlopig nog niet.

Covid-19 Dominicaanse Republiek Winkels

En zoals je ziet ligt er ook nog genoeg eten in de rekken.

En wat nu?

De komende weken en maanden zal ik ongetwijfeld veel aanpassingen moeten maken. Veranderingen zoals ook jullie die thuis momenteel doormaken, maar vooral aanpassingen op vlak van cultuur en gewoontes.
Momenteel probeer ik alles van dag tot dag te bekijken en niet te veel stil te staan bij de uitdagingen op lange termijn. Zonder twijfel zit ik hier enkele maanden vast, maar uiteindelijk heb ik daar ook zelf voor gekozen.

Dus ja… Ik zal er maar het beste van maken zeker? Ik hou jullie op de hoogte!

Succes daar en… Keep safe!

Sam gestrand Dominicaanse Republiek

We zullen er maar het beste van proberen maken, zeker?

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.7/5 - (4 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 1. Thierry says:

  Hi Sam.
  Il ben Belg en leef in de VS (Philadelphia). Ik ken de DR zeer goed (meer dan 20 keer geweest, ben vloeiend in Spaans en heb veel Dominkaanse vrienden). Ik kan je zeker aanraden om héél voorzichtig te zijn. Indien je daar lang blijft en dikwijls buiten gaat is de kans heel groot dat je ooit beroofd wordt. Meestal bromfiets langs vanachter, met messen. De armste Dominicanen hebben geen hulp om tegen corona te vechten, ze gaan vlug zonder geld zijn, op de politie moet je niet rekenen. Jij hebt geluk dat je in het toeristisch kwartier bent, maar denk niet dat je veilig zijt.
  Ik spreek dagelijks met vrienden uit Los Alcarrizos (zeer gevaarlijk, noord West van centrum) ze werden 2X aangevallen in 1 week. Geen politie, mensen sterven in hun huis zonder enige hulp. De situatie zal erger worden en mensen meer en meer hopeloos worden: de regering probeert de waarheid over het aantal doden te verbergen. Zoek naar Eljarabe de Zapete op YouTube en vraag iemand om te vertalen.

  Anderzijds: Mijn favoriete plaatsen zijn het Samana Schiereiland en het Parque Armando Bermudez. Puntacana is voor Amerikaanse golf spelers.

  Cuidate mucho.

  Thierry

  • Hey Thierry

   Bedankt voor je berichtje!
   Helaas ben ik op de hoogte dat dit niet het veiligste land is, maar ik probeer vooral niet te veel aan deze zaken te denken want anders vrees ik dat ik helemaal gek wordt!
   Sowieso ga ik eigenlijk alleen naar buiten voor het hoogstnoodzakelijke. Natuurlijk wordt het binnen zitten mij ook eens te veel en dan ga ik wel de straat op. Al mijn waardevolle zaken laat ik thuis, want je moet het natuurlijk ook niet gaan uitlokken…
   Ik zit gelukkig in een erg goede buurt (Bella Vista) waar bijzonder veel politie patrouilleert. Iedere keer dat ik naar de winkel ga, zie ik er minstens twee.
   De politie treedt hier ook bíjzonder hard op tegen mensen die de avondklok niet respecteren (na 17u mag niemand meer buiten). Om die reden -ook al is er bij sommigen corruptie- voel ik me wel veiliger.
   Aangezien ik hier enkele vrienden heb wonen, blijf ik goed op de hoogte van de situatie en voorlopig hoef ik me nergens zorgen om te maken.

   Gelukkig zit ik ook vlakbij een heel drukke straat, wat mogelijke aanvallers toch al enigszins afschrikt.

   Het zal er de komende weken zeker niet mooier op worden, maar gelukkig heb ik wel mijn voorzorgsmaatregelen genomen. En dan zijn er nog de befaamde ‘colmados’ 😉 !

   Sinds vandaag is het niet meer mogelijk om in of uit Santo Domingo te reizen, aangezien er een cordon rond de stad is gezet om het virus niet verder te verspreiden. Helaas kan ik dus niet terug naar het prachtige Samana schiereiland of het fantastische Punta Cana… Maar wie weet zit ik hier nog wel even vast en dan kan ik dat toch nog bezoeken!

   Hopelijk kan ik snel een vlucht terug nemen, want zelfs het Dominicaanse zonnetje neemt dat gemis niet weg 🙂 !

   Succes daar in Philadelphia!
   Groeten,
   Sam

   • Thierry says:

    Ok. Ik heb geprobeerd om naar Santo Domingo te vliegen om medicamenten te brengen. Niet mogelijk. Ik vrees dat het ergste moet nog komen, zeker in de Republica Dominicana. Suerte.
    Thierry

 2. William says:

  Hallo,
  Ook ik..Nederlander .. zit hier vast, in Boca Chica / Andres, het is zeker gevaarlijk hier maar ik heb hier mijn vrouw die goed oppast en veel vrienden.
  De meeste Dominicanen trekken zich weinig aan van de avondklok en de verplichte maskers zie bij velen niet, de kans dat de politie je pakt is klein.
  Hopen maar dat het snel weer mogelijk is te vliegen,wens ik soortgenoten alle sterkte toe.
  Mvg.William

  • Hey William!

   Ik ben ondertussen terug met de allerlaatste (Belgische) repatriëringsvlucht. Hopelijk is alles daar een beetje OK en heb je alvast goede vooruitzichten! Ik duim met je mee voor een snelle terugkeer…
   Veel succes!

   Groeten,
   Sam

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>