De Kunstmaand op Ameland

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 05 februari, 2018

Nederland heeft enkele heel aantrekkelijke eilanden in het noorden van het land, de zogeheten 'Waddeneilanden'. Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord, en misschien zelfs al een bezoekje aan deze unieke zandbanken gebracht.
Er zijn toeristen in overvloed tijdens de warme zomerdagen of in de zachte lentemaanden. Maar wist je dat er ook tijdens frisse winters heel wat te beleven valt? Dat is niet alleen het geval voor natuur- en sportliefhebbers trouwens, want november is al eenentwintig jaar lang kunstmaand op Ameland!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4/5 - (2 stemmen)

kunstmaand Ameland

Wat is het?

Een hele maand lang wordt dit Waddeneiland omgetoverd tot een schildersdoek voor kunstenaars vanuit de hele wereld die de kans krijgen om te exposeren.
Deze tentoonstellingen zijn verspreid over het hele eiland en dat mag je best letterlijk nemen! De schilderwerken, beeldhouwkunsten en prachtige constructies komen niet alleen in musea of tentoonstellingen te staan, maar ook het strand, de duinen, de wegen en de ronde punten worden omgetoverd tot artistieke creaties. In 2016 werd de mooie vuurtoren zelf helemaal herschilderd naar aanleiding van de kunstmaand. Er worden duidelijk kosten noch moeite gespaard!

Wat is er te zien en te doen?

Van 1 tot 30 november wordt dit deel van de Waddenzee het walhalla voor kunstenaars en kunstliefhebbers. De typische huisjes van Ameland worden omgetoverd tot mooie expositieruimtes, openbare gebouwen worden aangekleed met kunst van over de hele wereld en zelfs het strand en de duinen doen dienst als expositieruimte.

atelier 31 kunstmaand ameland

Een prachtig beeldje en een al even mooi schilderwerk in Atelier 31 tijdens de kunstmaand.

Kunst kijken

Het leuke aan de kunstmaand van Ameland is dat je ontzettend nieuwsgierig mag zijn. Je leert de eilanders beter kennen doordat je hun woonsten mag betreden en tot in het diepste van hun ziel mag kijken.
Wat houdt de Amelanders bezig? Waar halen ze hun inspiratie en passie vandaan? Dit zijn maar enkele vragen die de kunst kan oproepen. Het is dus meer dan alleen wat voorwerpen bezichtigen!

De grauwe wintermaand wordt omgetoverd tot een belevenis voor jong en oud, of je nu actief meedoet aan de kunstmaand of niet. Tijdens een autoritje zie je vrolijke beelden en structuren opduiken die ongetwijfeld je nieuwsgierigheid prikkelen. Maar ook tijdens de strandwandeling kom je al snel in contact met het werk van de kunstenaars. Het voelt algauw aan als een prikkelende zoektocht waarbij je op zoek gaat naar bevreemdende voorwerpen die voor iedereen wel iets anders betekenen.

Mijn persoonlijke favorieten tijdens de kunstmaand van Ameland waren ongetwijfeld de installaties her en der verspreid in de kooikersdunen. Temidden van zanderige bergen, met duingras bezaaid, stonden vreemde constructies die wel uit een andere wereld leken te komen. Voor iedereen betekenen ze iets anders, maar het mooie ervan is dat ze zo mooi opgaan in de natuur. Ze worden als het ware één met hun omgeving, hoe anders deze voorwerpen ook zijn.

Voorstellingen

Iets vluchtiger zijn de voorstellingen die op het eiland worden gehouden. Dat zijn trouwens niet alleen theatervoorstellingen. Ook poëzie, filmische meesterwerken, lezingen over een bepaald onderwerp, presentaties door een kunstenaar en zelfs concerten worden georganiseerd.
Woensdagavond is voorbehouden voor Scandinavische films, terwijl donderdag meer interessant zal zijn voor liefhebbers van gedichten en andere poëzie.
Het weekend kan je goed inzetten met de zaterdagse concerten.

kooikersdunen ameland kunstmaand

Een houten constructie, verscholen in de duinen. Natuur en kunst gaan prachtig samen!

Workshops

Tijdens de hele maand november kan je ook leuke, artistieke, workshops meepikken op Ameland.
Deze workshops laten je je eigen kunst creëeren. Er zijn heel wat workshops van fotografen, maar evengoed zanglessen voor de beginneling of geoefende zanger.

Heel vaak wordt tijdens deze workshops ook rekening gehouden met de lokale cultuur en gewoontes. Samen jutten op het strand en daar een kunstwerk van maken, of gebruik maken van typische voorwerpen van op het eiland. Alles kan!
Een workshop kost gemiddeld tussen €15 en €30 euro per persoon.

Kunst kopen

Eigenlijk is de kunstmaand een museum en expositie tegelijk. Er wordt op geen enkel moment verplicht om een kunstwerk te kopen, maar wie dat wel wil kan dat zonder problemen!
In de meeste gevallen staat de prijs bij de voorwerpen genoteerd, maar als dat niet het geval is kan je altijd terecht bij één van de vele medewerkers. Zij doen dan het nodige om je op de hoogte te stellen van de prijs.
Van veel kunstvoorwerpen zijn er ook meerdere oplagen. Je hoeft dus niet meteen angstzweet uit te staan als er bij je favoriete beeldhouwwerk of schilderij al een felgekleurd stickertje kleeft. 

Door iets te kopen tijdens de kunstmaand van Ameland steun je lokale en internationale kunstenaars. Daardoor wordt het voor Ameland ook makkelijker om nieuwe en grotere artiesten te lokken voor de volgende kunstmaanden. Jouw huis wordt versierd met een prachtig voorwerp, en tegelijkertijd help je er Ameland mee. Zo is de kunstmaand voor iedereen een succes!

Vind je het toch een beetje duur? Doe dan mee aan de loterij van de kunstmaand in Ameland! Eén lot kost drie euro, en daarmee kan je een waardebon winnen om een kunstwerk mee te kopen!

kunstmaand op ameland

Keramieken gebruiksvoorwerpen in buitenaardse vormen. Mooi toch?

Verschillende kunstvormen

Kunst is er natuurlijk in vele vormen! En als je een kunstmaand organiseert, moet je dus ook zorgen dat al deze kunstvormen in de spotlights worden gezet. Hieronder enkele categorieën die je ter plekke kan bezichtigen:

 • Beelden. Tot deze categorie behoren prachtige creaties uit allerlei verschillende materialen. Uitgehouwen meesterwerken, schattige keramische beeldjes, abstracte koperen figuren en levensechte houten sculpturen zijn maar een paar van de mogelijkheden die je op het eiland kan zien. Vergeet niet om ook de Amelandse wegen af te speuren naar grootse creaties! De ronde punten zijn bijvoorbeeld vaak versierd met enkele indrukwekkende kunstwerken.
 • Fotografie. De foto’s die op Ameland worden tentoongesteld zijn meesterwerken van licht en compositie! Denk bij fotografie trouwens niet alleen aan stilstaande foto’s. In 2017 kon je ook enkele erg originele lenticulaire afbeeldingen bekijken. Deze foto’s bewegen terwijl je voorbijloopt. Zelfs voor wie niet dol is op kunst is een visite aan een fotogalerij interessant! Er zijn immers ook heel wat foto’s van het mooie eiland te vinden. Zo doe je meteen inspiratie op voor je eigen vakantiekiekjes!
 • Glas. Er zijn fijne sculpturen en geblazen voorwerpen in allerlei vormen en maten. Verbazingwekkend wat je allemaal met glas kan doen!
 • Keramiek. Wie bij keramiek alleen denkt aan porseleinen tasjes en klassieke beeldjes is helemaal verkeerd! Prachtige vazen, versierd met een mooi kleurenpalet, terracotta beelden en zelfs volledig meubilair worden vervaardigd uit gebakken klei.
 • Schilderijen en tekeningen. Veilig opgehangen aan de muur, of zelfs een heel gebouw opslorpend: schilderijen zijn wellicht het belangrijkste deel van de kunstmaand op Ameland. Moderne, of net klassieke werken vind je op de leukste locaties terug. Spring mee in de droomwereld van de kunstenaar en leer alle verftechnieken kennen met een blik op deze grote doeken. Ook de tekeningen zijn op z’n minst even interessant en indrukwekkend!
 • Sieraden. Kunst hoeft natuurlijk niet alleen aan de muur te hangen of vast te staan! Armbanden, kettingen, oorringen, … Noem maar op! Het leuke van deze sieraden is dat ze in heel beperkte oplage zijn gemaakt. Zo ben je er zeker van dat je een heel erg uniek stuk in handen hebt.
 • Textiel. Geen kledij, maar prachtige kunstvoorwerpen gemaakt uit stof en draad. Ik had nooit gedacht dat je zoveel kon met een eenvoudige lap stof of een fijn stukje draad.
 • Podiumkunsten. Grote en kleine artiesten mogen natuurlijk niet ontbreken op de kunstmaand. Zowat ieder weekend wordt een podiumkunstenaar uitgenodigd om zijn of haar passie over te brengen op de bezoekers van het eiland. Dat gaat van poëtische vertellers tot muzikale genieën. Perfect om het weekend af te sluiten (of in te zetten!).
kunstmaand ameland kooikersdunen

Eén van de vele constructies in de Kooikersdunen tijdens de Ameldanse kunstmaand.

Openbaar vervoer tijdens de kunstmaand

Ferry

Verblijf je niet op het eiland maar wil je wel een kunstgalerij of concert meepikken? Dan kan je ook nog altijd de veerboot naar Ameland nemen. Let daarbij wel goed op dat je nog terug naar het vasteland kan! Te laat mag je het dus niet maken!
Een enkele rit met de boot kost €14,4 voor een volwassene en €8,75 voor kinderen van vier tot elf jaar. Neem je ook de auto mee? Dan betaal je €81 extra.
De dienstregeling vind je hier.

Dagkaart

Wie het eiland graag met het openbaar vervoer verkent, kan een dagkaart aanschaffen voor €5. De bussen brengen je rond het hele eiland en zijn tevens goed aangesloten op de vertrektijden van de ferrydienst.

De zaterdagse concerten

Voor deze concerten wordt een concertbus ingelegd vanuit de Hervormde Kerk in Hollum. Een enkel kaartje kost €2,50 en een heen-en-terug ticket kost €4,50. Eens het concert gedaan is (meestal tussen 22:00u en 23:00u) staat de Arriva-concertbus alweer klaar om je terug te brengen. Meer info? Stuur een mailtje naar Ameland@arriva.nl.

Programma kunstmaand Ameland

De kunstmaand op Ameland wordt ieder jaar grootser, indrukwekkender en interessanter! Je hoeft dus niet bang te worden dat je elk jaar dezelfde kunst voorgeschoteld krijgt.
Iedere keer opnieuw zijn er honderden kunstenaars van over de hele wereld, en in alle verschillende kunstvormen, die de kunstmaand tot een succes maken.

Om het programma van dit jaar te zien heb je twee mogelijkheden.
Je kan een programmaboekje (€5) ter plekke aanschaffen (online kan je alleen met een Nederlandse bankkaart betalen) of je kan een beetje rondkijken op de officiële website.

kunstmaand ameland programma

Het programmaboekje en de kalender van de kunstmaand van Ameland in 2017.

Enkele cijfers

 • Jaarlijks komen meer dan 7000 mensen de kunstmaand in Ameland bezoeken. Er zijn heel wat Nederlanders, maar ook veel Belgen en Duitsers aanwezig! Alleen op het eiland zal je dus nooit zijn.
 • In 2017 waren er 125 vrijwilligers die de kunstmaand tot een goed einde brachten. Applausje voor al deze Amelanders, want zonder hen zouden we al dit moois niet kunnen aanschouwen!
 • Jaarlijks zijn er meer dan 100 exposanten. In 2017 waren dat er zelfs 125!  De meeste van deze kunstenaars komen uit noordelijk gelegen landen (Scandinavië) en dat heeft alles met het verleden van Ameland te maken. Vroeger was er immers een handelsroute ontstaan met deze landen, en om deze nieuw leven in te blazen is er nu dus een kunstroute ontstaan!
 • Ieder jaar wordt zo’n 300,000 euro uitgegeven om de kunstmaand tot een goed einde te brengen.
 • Anderzijds wordt er door de exposanten ook tussen 100,000 en 150,000 euro verdiend. Met de kunstmaand van Ameland steun je dus ook lokale en internationale kunstenaars. Zo ben je er zeker van dat de kunstmaand ieder jaar terugkomt!

De toekomst van de kunstmaand

Vooruit denken is ook bij kunst belangrijk! Het is zo’n vluchtig iets, en wie bepaalt dan ook wat precies kunst is? Voor de ene is het dit, voor de andere dat. En dat maakt het net zo interessant en mooi!
Op de kunstmaand in Ameland is zoveel meer te zien dan alleen schilderijen of abstracte sculpturen. Maar om nog een veel groter publiek aan te spreken worden in de toekomst ook nog ‘nieuwe’ kunstvormen aan het festival toegevoegd.
Denk daarbij aan design, games en misschien ook mode. Want ook hier zijn kunstenaars druk mee bezig om iets moois van te maken!

kunst ameland

Er is heel wat moois te zien en te kopen in deze maand. Iedereen vindt hier wel iets dat hij of zij mooi vindt.

Kunstliefhebbers uit alle windstreken verzamelen jaarlijks op Ameland tijdens november. Er moet dus wel degelijk iets aantrekkelijks zijn aan een eiland vol met kunstvormen in alle soorten, maten en groottes. Zelf al zegt kunst je niet veel, een weekendje in Ameland is altijd leuk. Zelfs tijdens de frisse wintermaanden! Lekker even uitwaaien en als het even kan ook nog wat cultuur opsnuiven. Een perfecte combinatie!

kunstenaarskoppel ameland kunstmaand waddeneilanden

Iedere kunstenaar heeft zijn eigen stijl en insteek, en heel vaak vind je verrassende combinaties bij elkaar.

Mijn eilandbezoek kwam er in samenwerking met Merk Frysland en Wadden.nl

 

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4/5 - (2 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>