De mooiste bezienswaardigheden van Schiermonnikoog

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 09 december, 2017

Het piepkleine Schiermonnikoog ligt in de Waddenzee en heeft een authentiek karakter zoals je nog nooit in je leven hebt gezien! De charmante huisjes, hotels en cafeetjes nemen je mee naar een tijd waar walvisvaarders hun wildste verhalen op het eiland kwamen rondvertellen. Het kleine dorp lijkt nauwelijks veranderd en dat geeft nou net zo veel charme aan Schiermonnikoog.
Naast enkele overblijfselen van deze lang vervlogen tijd, is er vooral heel veel natuur te zien. Het is echt een paradijseiland voor fietsers en wandelaars.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


4.2/5 - (9 stemmen)

1. De walviskaak

In het dorpscentrum staat een gigantische witte boogpoort. Het lijkt wel alsof er twee ivoren slagtanden tegen elkaar zijn gezet, maar dit gigantische monument van Schiermonnikoog is niks minder dan een walviskaak van een blauwe vinvis.
Vanuit de waddeneilanden werden nogal wat walvisexpedities ondernomen om de waardevolle buit terug naar Nederland mee te nemen. Levertraan en walvisvet waren een kostbaar goedje, en dat betekende ook bijna het uitsterven van deze oceaanreuzen.

Tegenwoordig vind je op bijna elk Waddeneiland wel een walviskaak staan. Ga er zeker even onder poseren, want alleen dan besef je hoe gigantisch zo’n beest moet zijn!

walviskaak schiermonnikoog bezienswaardigheden

Met zo’n kaken moet dat beest veel visjes gevangen hebben!

2. De bank van Banck

Op een waddeneiland wonen heeft niet alleen voordelen. Het gure weer en de locatie zorgen regelmatig voor grote stormen, torenhoge golven en heel wat schade. Om daar enigszins iets aan te doen, besloot eilandeigenaar en bewoner John E. Banck om een dijk te bouwen. Het resultaat houdt tot op de dag van vandaag nog steeds stand! Om deze aardige man tot in de eeuwigheid te bedanken, werd een unieke bank voor hem gemaakt: de bank van Banck.
Dit moet wel één van de vreemdste bezienswaardigheden van Schiermonnikoog zijn. De naam is in ieder geval origineel!

bank van banck bezienswaardigheden schiermonnikoog

De bank van Banck. Bij goed en slecht weer krijg je hier een fenomenaal uitzicht over de Waddenzee.

3. De Westerplas

Vlakbij de bank van Banck vind je alweer een van de volgende bezienswaardigheden van Schiermonnikoog. De Westerplas is het enige zoetwatermeer van het eiland, en dat trekt heel wat fladderende diertjes aan. Eenden, ganzen, meeuwen, aalscholvers, meerkoeten en futen komen hier jaar na jaar terug, en vanuit de vogelkijkhut kan je ze allemaal gadeslaan! Mocht je geen verrekijker hebben, dan kan je die trouwens altijd huren bij het bezoekerscentrum.
Naast watervogels vind je ook heel wat gevederde dieren in de struiken en het riet rondom de Westerplas. Denk daarbij aan karekietjes en rietzangers, maar ook prachtige zilverreigers. Als je heel veel geluk hebt kan je zelf een felgekleurde ijsvogel zien langsfladderen.

westerplas bezienswaardigheid schiermonnikoog

De Westerplas is de ideale locatie om vogels te spotten!

4. De duinen

Het unieke duinlandschap van Schiermonnikoog is fenomenaal! Eens je door het Nationaal Park Schiermonnikoog fietst zie je tientallen, misschien wel honderden, duinen. Deze heuvels van zand zijn gevormd door wind, konijntjes (ja, echt waar!) en andere dieren van op het eiland. Ertussen lopen geeft je een buitenaards gevoel, en vergeet zeker niet om er ook een paar te beklimmen. De uitzichten die je vanop de zandtoppen krijgt zijn prachtig!

duinen schiermonnikoog bezienswaardigheden

De duinen zijn echte bezienswaardigheden van Schiermonnikoog. De prachtige begroeiing en leuke uitzichten zijn gewoonweg magisch!

5. De vuurtorens

Schiermonnikoog heeft niet één, maar twee vuurtorens. Het zijn de skyscrapers van het eiland! De Zuidertoren is een beetje in verval geraakt, maar de Noordertoren heeft nog steeds een belangrijke functie. Je kan deze bezienswaardigheden van Schiermonnikoog niet meer wegdenken uit het landschap, want je ziet ze echt van overal. Spijtig genoeg kan je ze niet beklimmen. Maar ik beloof je wel dat het uitzicht op één van deze lange schoorstenen wel de moeite waard is!

vuurtoren schiermonnikoog noordertoren

De noordertoren is zonder twijfel de mooiste van de twee. En daar heeft ook zijn locatie veel mee te maken!

6. Bunker Wassermann en de andere bunkers

Op het eiland liggen heel wat bunkers afkomstig van woelige oorlogstijden. Her en der zie je enkele kleinere constructies staan die je kan bezoeken en beklimmen, maar de meest indrukwekkende is wel bunker Wassermann. Dit betonnen gebouw staat op de hoogste duin van het eiland en was bedoeld als uitkijkpost. Echter heeft Wassermann zijn functie nooit uitgevoerd. Was het sabotage? Niemand zal het ooit weten! Eén ding dat ik zeker weet is dat het uitzicht van hier indrukwekkend moet zijn bij mooi weer. Aan de binnenkant van de bunker vind je een mooi Fries gedicht. Tenminste… Als je verstaat wat er te lezen valt!

bunker wassermann bezienswaardigheden schiermonnikoog

Bij mistig weer zie je helaas niets van de mooie waddenzee en de prachtige duinlandschappen…

7. Het strand

Schiermonnikoog blijft natuurlijk een eiland, en op eilanden vind je natuurlijk ook stranden!
Op Schier is het niet anders. Kilometers strand zorgen ervoor dat er altijd wel plekjes zijn die niet worden ingepalmd door andere toeristen. Geniet van de mooie vogels, het zalige geluid van de zee en als je geluk hebt spot je misschien zelfs een zeehond!
Op het strand van Schiermonnikoog kan je ook heel wat leuke activiteiten doen. Denk daarbij aan kitesurfen, parasailen of gezellig vliegeren.

schiermonnikoog strand bezienswaardigheden

Bij eb krijg je immense zandvlaktes te zien! Magisch, toch?

8. Zeehondjes zien zonnebaden

Wil je één van de leukste bezienswaardigheden van Schiermonnikoog ontdekken? Dan moet je op zeehonden zoektocht!
Rondom Schiermonnikoog zijn heel wat zeehonden te vinden. Net zoals op de andere Waddeneilanden, trouwens.
In de Waddenzee zwemmen twee soorten: de gewone en de grijze zeehond. Meestal liggen ze te zonnen op de zandbanken ver weg van de bewoonde eilanden, maar heel soms komen ze ook wat dichterbij en kan je ze op het strand spotten. Als je deze snoezige beesten met honderd procent zekerheid wilt zien, raad ik aan om een tour te boeken. Met een grote boot vaar je dan uit naar de zandbanken waar deze dieren in grote aantallen zonnebaden. Het is echt een unieke en speciale ervaring om de dieren in het wild te zien.

zeehonden schiermonnikoog bezienswaardigheden

Kleintjes of de volwassen beesten: het is een lust voor het oog om ze in hun wilde habitat te kunnen aanschouwen!

9. Het Vredenhof

Het vredenhof is een militaire begraafplaats zoals het eigenlijk altijd zou moeten. Mannen van alle nationaliteiten liggen hier bij elkaar begraven. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen Duitsers, Nederlanders, Fransmannen of wat dan ook.
Hoewel dit een militaire begraafplaats is, zijn er -helemaal aan de achterkant- ook enkele andere graven op deze locatie te vinden. Zo ligt de oorspronkelijke eigenaar van het prachtige van der Werff hotel er ook begraven.

Voor je het Vredenhof bezoekt, moet je trouwens ook even rechts afslaan. Daar zie je een klein aangeplant bosje. Daarin liggen verschillende kriskras door elkaar geplaatste graven van drenkelingen die rondom het eiland stierven. Beiden zijn mooi en erg apart.

vredenhof schiermonnikoog bezienswaardigheden

Het Vredenhof. Sereen en uniek aan dit eiland.

vredenhof drenkelingen

Mensen die rond het eiland zijn verdronken worden ook herdacht. De kleine kruisjes passen mooi tussen de wilde natuur.

Mijn eilandbezoek kwam er in samenwerking met Merk Frysland en Wadden.nl

 

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.2/5 - (9 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
  1. Marc Braaksma says:

    Hallo Sam, ik zocht wat ‘weetjes’ over Schiermonnikoog.
    Hartelijke dank voor deze aardige bezienswaardigheden
    groet marc

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>