Douro vallei bezoeken vanuit Porto: tips, bezienswaardigheden, foto’s & goedkope autohuur

Eén van de mooist regio’s van Portugal ligt op amper anderhalf uur rijden vanuit Porto. De Douro vallei is bekend van de vele (uitstekende) porthuizen die zich daar hebben gevestigd, maar misschien zelfs nog meer voor de prachtige landschappen. Glooiende heuvelruggen en steile flanken staan vol groen, en worden van elkaar gesplitst door de onmetelijke Douro rivier. Als je ook weet dat de mooiste autoroute ter wereld doorheen dit gebied loopt, dan heb je helemaal geen excuses meer om de Douro vallei niet te bezoeken! Ik vertel je er alles over in dit artikel.

4.6/5 - (9 stemmen)

Belangrijk: Oorlog en covid-19 maakt auto’s huren duurder in het buitenland

Nu we eindelijk terug mogen reizen, boeken héél veel mensen huurwagens. Hierdoor zijn de prijzen van auto’s de laatste maanden duurder geworden. Daardoor kan het zijn dat je niet overal goedkope huurauto’s vindt zoals ik in het onderstaande artikel vermeld.
Volgens experts is het dan ook aangeraden om ver op voorhand te boeken want ter plekke boeken is op sommige bestemmingen nu al onmogelijk (bron: VRT nieuws)

Om die reden raad ik aan om verschillende websites te vergelijken. Zo vind je toch nog de beste prijs van dit moment. Met onderstaande bedrijven kun je altijd 48 uur voor aanvang (of korter) gratis annuleren. Maak daar dus gebruik van! Ikzelf heb goede ervaringen met al deze vergelijkende websites en raad ze dan ook aan:

– Sunny Cars (all-in verzekerd, gratis annulering en uitstekende service)

– Discover Cars (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen, 24/7 support, gratis annulering)
– EasyTerra (goedkoop, verschillende soorten verzekeringen mogelijk, reviews per locatie, gratis annulering)
– Tui Cars (All-in verzekerde autohuur van bekende reisorganisatie Tui, gratis annulering)
– Auto Europe (goedkope autohuur met goede service)

Eéndaagse excursie vanuit Porto

Ben je op bezoek in Porto en wil je graag de Douro Vallei verkennen? Met een gegidste rondleiding word je opgepikt aan je accommodatie, krijg je een lekkere lunch, breng je een bezoek aan een porthuis en mag je onderweg natuurlijk zo veel porto drinken als je zelf wil. Online staan er enkele mooie mogelijkheden:

Douro vallei

Het mooiste natuurgebied van Portugal

Als je van natuur houdt en tegelijkertijd ook kan genieten van een lekker glaasje, dan is dit een bestemming die je niet mag overslaan.

De steile flanken van dit gebied zijn bezaaid met duizenden wijnranken die trapsgewijs boven elkaar zijn aangeplant. De kronkelende takjes grijpen zich vast aan de wijnstokken en na verloop van tijd rijpt hier een heerlijke zoete druif die perfect is voor het produceren van de heerlijke Douro wijnen.
Net boven al deze wijnterrassen krijg je enkele van de mooiste uitzichten van Europa. De vallei strekt zo ver als het oog kan zien, en wordt in tweeën gesplitst door de onmeetbare Douro rivier. Om dit idyllische plaatje helemaal perfect te maken, kan je af en toe ook een prachtige Rabelo boot bespeuren die rustig met de stroming meevaart.

Hier kan je gerust enkele dagen doorbrengen. De rust, de prachtige natuur, het heerlijke eten en de tongstrelende wijnen zorgden ervoor dat dit één van mijn favoriete plekjes in Europa werd.

douro vallei portugal

De Douro vallei van Portugal is adembenemend mooi!

Mijn route door de Douro vallei

Zelf verkende ik de Douro regio met een huurauto. Ik boekte mijn kleine wagen via EasyTerra voor slechts tien euro per dag (en kijk voor goedkope tarieven ook eens op Discover Cars). Als je liever een auto huurt met all-in verzekering, dan kan je terecht bij Sunny Cars of Tui Cars. Eén dag huren kan dan voor ongeveer €25, één week kan voor €150.

Als je liever niet alles zelf uitstippelt, dan kan je ook een dagtour (of meerdaagse excursie) regelen vanuit Porto. Dat kost je ongeveer €90 per persoon. Je wordt opgehaald en afgezet aan je accommodatie, je lunch, vervoer en toegang tot een quinta (met proeverij!) is inbegrepen. Vergeet ook niet dat er regelmatig alcoholcontroles worden gehouden en dat je met een gegidste tour dus wel iets meer mag drinken dan wanneer je zelf rijdt.
De reden waarom ik zelf geen tour deed, was omdat ze allemaal waren uitverkocht… Op voorhand boeken is dus geen slecht idee!

Met mijn stalen ros daalde en steeg ik door de draaiende en kerende bochten van de Douro vallei.
Het volledige gebied strekt uit over enkele honderden kilometers en hoewel eigenlijk alles héél mooi is, zijn er toch enkele bezienswaardigheden die je niet mag overslaan! Ik stippelde een route uit die perfect te doen is in één dag (op voorwaarde dat je vroeg genoeg vertrekt!).

Mesão Frio en het St. Anthony’s Viewpoint

Om acht uur ’s morgens pike ik mijn spotgoedkope huurauto (€10 via Easyterra) op aan de luchthaven van Porto.  Daarna begon meteen mijn avontuur richting de vallei. Ik navigeerde met mijn GPS naar ‘Mesão Frio’, het gebied waar de Douro rivier eigenlijk begint.
Hoe dichter je bij dit piepkleine dorpje komt, hoe duidelijker het wordt dat je in het Douro gebied bent aangekomen. De natuur rondom jou begint al erg mooi te worden en je moet hier ook al veel meer aan je stuur beginnen draaien door al die bochten en draaien.
Vanuit Mesão Frio reed ik omhoog naar naar het ‘St. Anthony’s viewpoint’. Eén van de bekendste uitzichtpunten over de Douro vallei, maar als ik eerlijk ben vond ik sommige vergezichten tijdens mijn route naar dit uitzichtpunt nog mooier dan het eigenlijke viewpoint.

St. Leonardo de Galafura uitzichtpunt

Ik daalde terug af en reed verder langs Peso da Régua richting St. Leonardo de Galafura. Deze prachtige ‘miradouro’ (uitzichtpunt) mag je zeker niet overslaan. Vanop deze berg krijg je een erg mooi panorama langs beide kanten van de Douro. Afhankelijk van hoe laat het is, kan je nu gaan lunchen of naar één van de Quintas (porthuizen) gaan.

Bezoek aan een Quinta

Zelf ging ik naar Quinta do Panascal, omdat ik er zo veel goede dingen over had gehoord. Het uitzicht vanuit deze mooie villa, de interessante (en Nederlandstalige) audio guide en de héérlijke proeverij overtuigden mij ook!
Natuurlijk zijn er nog veel meer Quintas om te ontdekken. Tijdens een excursie vanuit Porto breng je trouwens ook altijd een bezoek aan zo’n Quinta. Het voordeel daarbij is, dat je bij zo’n begeleide tour wel van de heerlijke porto mag genieten. Je hoeft immers zelf niet meer met de wagen te rijden!

Pinhão en de Loivos Miradouro

Eens ik de heerlijke porto tot de laatste druppel had uitgedronken, ging ik verder naar Pinhão. Dit is wellicht het bekendste dorpje van de Douro vallei. Ik raad dan ook aan om er niet te snel door te racen. De mooie brug en het prachtige station zijn zeker een beetje van je tijd waard
Vanuit Pinhão ben je ook niet meer ver vanaf de Loivos Miradouro (Double Viewpoint De Loivos). Volgens mij was dit één van de mooiste uitzichtpunten in de Douro regio en ik raad dus ook aan om dit zeker niet over te slaan.
Als je nog wat tijd over hebt, kan je ook nog naar het Miradouro de São Salvador. Dit uitzichtpunt is héél indrukwekkend, maar ligt wel nog een uurtje rijden van Pinhão.

Extra: een boottochtje op de Douro

Vanuit Pinhão is het ook mogelijk om een boottochtje te maken op de Douro in één van de typische houten portschepen. Vergeet wel niet dat zo’n zeiltochtje één à twee uur in beslag neemt! Voor €20 (ook al online te boeken) kan je van de mooie uitzichten genieten en krijg je aan boord ook een lekker glaasje port. Wat is het leven toch mooi!

boottocht douro vallei

Een boottocht langs de Douro vallei is ontspannend en prachtig!

Ik vat mijn route door de Douro vallei nog even samen:

Huurauto ophalen aan de luchthaven van Porto (vanaf €10 per dag bij EasyTerra of €25 per dag bij Sunnycars maar wel met all-in-verzekering) → Mesão Frio → St. Anthony’s uitzichtpunt → St. Leonardo de Galafura uitzichtpunt → Quinta do Panascal (porthuis) → Pinhão → Loivos uitzichtpunt → (eventueel: São Salvador do Mundo uitzichtpunt) → Luchthaven van Porto.

Als je graag meer van de Douro wilt verkennen, dan raad ik aan om een extra dag in de regio te verblijven. Het lijkt misschien alsof ik niet heel veel hebt bezocht tijdens mijn route, maar dat is zeker wel het geval! Onderweg krijg je héél veel mooie landschappen te zien en geloof me: je maakt geregeld een stop om al dat natuurschoon wat langer te bekijken.
Ik vind het ook belangrijk dat je je hier niet te veel haast. Het landschap is zo mooi! Geniet er dus maar met volle teugen van!

 

5 dingen om zeker te doen in de Douro vallei

Je kan de Douro vallei bezoeken zonder echt dingen te gaan opzoeken, want de landschappen zijn echt adembenemend mooi. Maar toch zijn er enkele bezienswaardigheden of dingen om te doen die echt de moeite zijn om in je road trip te verwerken. Ik som ze even op:

Bezoek aan een porthuis (Quinta)

Zelfs als je geen fan bent van porto, is een kort bezoek aan één van de vele quintas zeker de moeite waard. Deze typische porthuizen zijn prachtig authentiek en de omgeving errond is vaak ook heel indrukwekkend.
Voor ongeveer tien euro per persoon mag je zo’n quinta verkennen. Hetzij op eigen houtje (met een audioguide), hetzij met een gids. Tijdens een georganiseerde tour vanuit Porto breng je altijd wel een bezoek aan een porthuis en vaak lunch je hier ook.
Onderweg word je rondgeleid langs de wijngaard en leer je alles over port. Zo leerde ik dat de betere porthuizen een hogere classificatie krijgen en daardoor ook minder aan export kunnen doen (maar wel aan duurdere prijzen), maar ook welke soorten porto er zijn en hoe porto precies gemaakt wordt.
Als afsluiter krijg je ook altijd nog enkele glaasjes porto uitgeschonken. Meestal is dat een glaasje vintage porto, witte porto en dan nog een specialiteit van het huis. Ik ben geen stevige drinker, maar porto is echt verrassend lekker!
Ik moest er dan ook niet lang over nadenken om een flesje mee naar huis te nemen. Ik betaalde trouwens maar acht euro.

Ik ging langs bij Quinta do Panascal en was heel tevreden over de rondleiding en de prachtige uitzichten, maar ik hoorde ook goede dingen over o.a. POPA Quinta en Quinta das Carvalhas.

quinta douro vallei porto proeven

Persoonlijk vond ik de eerste twee het lekkerst, maar witte port is ook niet slecht. Laat je gerust gaan in zo’n quinta. De port is overheerlijk!

Boottocht op de Douro met een Rabelo boot

Wil je een unieke manier om de Douro Rivier te ontdekken? Ga dan aan boord aan één van de typische Rabelo boten. Online kan je zo’n twee uur durende boottocht ook al boeken via websites zoals GetYourGuide. Het voordeel daarvan is dat je meestal tot 24u op voorhand gratis kan annuleren.
Deze schepen werden vroeger gebruikt om de zware tonnen met port naar Porto te transporteren.
Vanuit verschillende dorpjes in de Douro regio kan je een boottocht op de Douro maken.

Je hebt de meeste opties in Pinhão. Van hieruit kan je trouwens ook niet verder met de wagen, dus als je wat meer van de vallei wilt zien is het geen slecht idee om je korte cruise van hieruit te beginnen.
Een retour boottocht langs de Douro kost twintig euro per persoon en duurt één of twee uur. Onderweg krijg je vaak ook een glaasje porto aangeboden en indien je maar geen genoeg kan krijgen van deze lekkernij, kan je er natuurlijk ook een extra drankje aanschaffen.

Wil je liever een volledige dag op de boot doorbrengen? Dan kan je vanuit Porto ook een dagcruise regelen.

douro vallei rabelo boottocht

De typische Rabelo boten aan de aanlegsteiger in Pinhão.

Bezoek enkele mooie uitzichtpunten

De Douro regio staat gekend om de vele mooie weggetjes die op en neer gaan langs de steile valleiflanken. Het is dus maar logisch dat je hier heel wat mooie ‘miradouros’ of uitzichtpunten hebt.
Onderweg is het vaak heel moeilijk om te stoppen (de straatjes zijn veel te smal en er zijn altijd wel enkele auto’s) en dus moet je je stops eigenlijk beperken tot deze panoramische uitzichtpunten.
Ik raad zeker aan om het ‘St. Anyhony’s viewpoint’ en het ‘Loivos viewpoint’ te bezoeken. Als je nog voldoende tijd over hebt, moet je zeker ook naar het São Salvador do Mundo viewpoint rijden.

Bij alledrie deze ‘miradouros’ krijg je een prachtig vergezicht over de gehele regio. De valleiflanken staan vol met prachtige terrassen waarop wijn wordt verbouwd, en ver in de diepte zie je de kronkelende Douro rivier die zich een weg baant door de landschappen. Neem gerust je lunch mee naar een van deze panoramas. Ik ben er zeker van dat je eten je hier nog meer smaakt!

Loivos uitzichtpunt douro vallei

Het Loivos uitzichtpunt.

Bewonder de Azulejos van het station in Pinhão

De indrukwekkendste bezienswaardigheden in de Douro vallei hebben natuurlijk te maken met de natuur of porto, maar het kleine treinstation van Pinhão is zeker ook een tussenstop waard.
Dit gebouw werd ingelegd met prachtige azulejos: keramieken tegeltjes die met de hand zijn beschilderd. Dit is een erg typisch gebruik in Portugal en af en toe vind je echte meesterwerken, zoals dit stationnetje.
De buitenkant (ga zeker ook even aan de sporen staan, daar is het nog mooier) van dit station is ingelegd met witte azulejos die zijn geverfd in blauwe en gele kunstwerkjes. Deze schilderwerken tonen aan hoe het druivenplukken en het maken van porto in deze regio vroeger gebeurde. Mooi én informatief!

Pinhao station douro vallei portugal

Het Pinhão station is heerlijk authentiek!

Rijd langs de N222: de mooiste route ter wereld

Als je een auto huurt vanuit Porto, dan kan je al voor €10 (EasyTerra) naar de Douro Vallei rijden. Volgens heel wat mensen loopt de mooiste route ter wereld dwars door de Douro vallei. De N222 bestaat uit heel wat kronkelige bochtjes die je langs de Douro rivier meenemen. Onderweg blijf je vrij laag bij de rivier, dus vergeet niet om af en toe ook een zijweggetje te nemen naar een hoger gelegen gebied. Van daaruit krijg je immers de meest indrukwekkende uitzichten!

n222 douro vallei reisroute

Bijna elke reisroute langs de Douro vallei stuurt je langs de N222. Ik begrijp waarom!

Hoe het best de Douro vallei bezoeken?

Er zijn verschillende manieren om de Douro regio te verkennen. Als je voor een daguitstap vanuit Porto kiest, dan kan je zelf een auto huren, een geregelde tour boeken of de trein nemen.
Wil je liever wat langer in dit mooie gebied verblijven? Dan kan je een meerdaagse cruise langs de Douro vallei regelen.

Auto huren naar de Douro vallei

Ben je een beetje avontuurlijk aangelegd, of wil je de Douro vallei liever op je eigen tempo verkennen? Dan huur je het best een huurauto. Voor de prijs moet je het zeker niet laten, want het is spotgoedkoop. (€10 per dag, not kidding!)
Autorijden vanuit Porto naar de Douro vallei is helemaal niet moeilijk en ik raad het iedereen ook echt aan. Soms zijn er wat steile stukjes of minder begaanbare wegen, maar dat valt al bij al enorm goed mee. De Douro vallei krijgt zo veel toeristen over de vloer, dat er hier ook een sterke toeristische infrastructuur is aangelegd. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over gevaarlijke banen of modderwegen!

Kosten van autohuur in deze regio

Vanuit de luchthaven van Porto huurde ik een auto voor amper vijf euro (bij EasyTerra). Daarbovenop kwam nog eens vijf euro verzekering. Dat is natuurlijk geen geld en dus was de keuze snel gemaakt om zelf mijn route door de Douro vallei uit te stippelen. Als je trouwens liefst een auto huurt met all-in verzekering, dan kan je ook bij Sunny Cars of Tui Cars terecht. Daar betaal je dan wel €25 per dag, maar je zit meteen goed verzekerd en beschermd.
Vijf euro is spotgoedkoop en ik denk niet dat je dit bedrag altijd zal vinden, maar €10 à €20 voor een huurauto van één dag is nog steeds geen geld.

Naast deze kosten, komen er uitaard nog extra’s bij die je onderweg betaald.
Zo zijn er tolkosten van ongeveer €30 die je daarbij moet rekenen en natuurlijk een tankbeurt om je auto terug te brengen (bij mij was dat ongeveer €25).

Bij een zelf geplande autorit door de Douro vallei is er natuurlijk ook geen eten inbegrepen. Reken toch op €15 voor een lekkere lunch. Ten slotte móét je natuurlijk ook een bezoek brengen aan één of meer porthuizen. Voor een rondleiding en een (heerlijke) proeverij betaal je ongeveer €10 per porthuis.

Als je dus zelf de auto naar de Douro vallei trekt, betaal je dus +/- €90. Dat is iets duurder dan een begeleide excursie vanuit Porto, maar als je met meerdere mensen reist wordt het dus wel goedkoper.
Vergeet wel niet dat er meer kosten bijkomen voor het eten en een bezoek aan het porthuis als je met meerdere personen rijdt. Met vrienden of familie op bezoek naar de Douro Vallei is dus goedkoper, maar langs de andere kant moet je wel opletten met de lekkere proeverijen ter plekke! De boetes voor overmatig alcoholgebruik zijn hier niet mals…

car del mar auto huren douro vallei

Nog enkele tips bij autohuur:

 • Neem altijd een verzekering. Een schrammetje (of een ongeluk, in het slechtste geval) is snel gebeurd op deze smalle en draaiende weggetjes. Ik kan er van meespreken! Net toen ik terug wou keren naar Porto, ontdekte ik een schram op mijn linkerportier… Onderweg moest ik dus iets hebben geraakt. Het kostte me driehonderd euro, maar gelukkig was ik verzekerd en kreeg ik dat bedrag netjes terug. Als je je auto online boekt bij Sunny Cars zit daar automatisch een all-in verzekering bij. Als je je auto boekt bij EayTerra, vergeet dan niet om voor een extra verzekering te kiezen (€7 per dag voor gedeeltelijk verzekerd, €9 per dag voor volledig verzekerd).
 • Vertrek vroeg genoeg. Vanuit de luchthaven kon ik om acht uur ’s morgens vertrekken met mijn huurauto en dat was zeker niet te vroeg! Vanuit Porto is het nog een klein anderhalf uur rijden naar de Douro vallei, en dus ben je hier alleen al (heen en terug) drie uur kwijt. De landschappen en porthuizen zijn zo adembenemend mooi dat je er zeker enkele uren wilt doorbrengen! Vertrek dus vroeg genoeg en keer zo laat mogelijk terug.
 • Ga niet te snel. Volgens mij is dat eigenlijk vanzelfsprekend, maar de bochten en smalle weggetjes zorgen daar vanzelf ook wel voor.
 • Rijd langs de N222, maar niet de hele tijd. De N222 is uitgeroepen tot de mooiste autoroute ter wereld, en dus moet je hier zeker een stukje op rijden. Echter loopt deze baan bijna de hele tijd langs het water, en ook als je wat hoger rijdt zijn de landschappen heel mooi. Ik raad dus aan om af te wisselen tussen de N222 en enkele hoger gelegen weggetjes.
 • Huur geen GPS, maar gebruik Google Maps. Een GPS wordt vaak stevig doorgerekend door autohuurbedrijven. Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone, dus gebruik hem ook! Via allerhande apps (Google Maps, Maps.me, Apple maps, …) kom je zonder problemen aan op je bestemming. Met gratis data roaming in de EU heb je al helemaal geen excuus meer! En anders heb je nog altijd de mogelijkheid om mappen offline te downloaden.
 • Drink niet te veel! Je bent hier in de Douro vallei, het is dus logisch dat je ook wat porto wilt uitproberen. Let echter op: ook in Portugal staan er hoge boetes op dronken rijden! Eén glaasje porto is eigenlijk al het maximum dat je mag drinken…
route douro vallei auto huren

Met een huurauto doe je wat je wilt en stop je overal zo langs als je zelf wilt. Ik raad het zeker aan!

Geregelde daguitstap naar de Douro vallei

Wil je liever geen zorgen en de hele tijd genieten van het mooie uitzicht? Dan is een excursie vanuit Porto de ideale oplossing.
Tijdens een daguitstap van Porto naar de Douro vallei wordt alles voor jou geregeld zonder dat het ooit echt haastig wordt.

Na de pick-up in je hotel, word je in ongeveer anderhalf uur naar de Douro vallei gebracht.
Onderweg maak je regelmatig een stop langs één van de mooie uitzichtpunten en de chauffeur rijdt ook nooit te snel, zodat je onderweg heel wat foto’s kan maken (of gewoon kan genieten van de rit).

Tijdens je daguitstap bezoek je meestal ook twee quintas. Bij deze porthuizen mag je dan zo veel drinken als je wilt, want je moet immers zelf niet meer achter het stuur kruipen!
Bij de meeste tours zit ook een lunch inbegrepen. Sommige tour operators zorgen ook voor een tochtje op de boot; een geweldige manier om wat meer van de Douro vallei te zien. Let hierbij wel op: soms zit deze boottocht al in de prijs, maar vaak moet je het ook zelf (ter plekke) nog bijbetalen (€10 of €20 pp).

Vergeet niet dat je bij zo’n daguitstap ook geen benzine en tol moet betalen. Als je alleen reist, is deze optie dus vaak goedkoper dan een auto te huren. Aan de andere kant heb je natuurlijk wel minder vrijheid om zelf te ontdekken wat je wil…

Vergeet niet om al enkele dagen op voorhand te boeken, want anders zitten alle tours gegarandeerd volzet (ikzelf was te laat om nog een tour te plannen. Daarom huurde ik een auto.)
Een dagtour naar de Douro vallei kost tussen €80 en €110 per persoon.

daguitstap douro vallei tour

Drink zo veel als je wil, geniet de hele tijd van de mooie uitzichten en laat je verwennen door de gids!

Naar de Douro vallei met de trein

Een pittoreske manier om naar de Douro vallei te trekken, is met behulp van de trein. Vanuit Porto vertrekt er ongeveer ieder uur een trein naar Pinhão. Een enkele rit doorheen de Douro vallei duurt al snel drie uur, dus vertrek wel op tijd als je wat van je dag wil genieten.

Onderweg spoor je langs enkele hele mooie landschappen, maar tijdens je treinrit kan je nooit uitstappen om wat langer van al dat natuurschoon te genieten… Daarom zou ik deze manier van reizen niet echt aanraden.
Bovendien blijf je altijd op vrij vlakke stukken rijden, waardoor je nooit echt een mooi uitzichtpunt krijgt. Eens je in Pinhão bent aangekomen, kan je daar ook een boottocht langs de Douro vallei maken om je dag wat gevarieerder te maken.

Dit is wel de goedkoopste manier om naar de Douro vallei te trekken. Een enkel ticket Porto >< Pinhão kost immers maar €10,85 pp.

douro vallei trein

De Douro vallei verkennen met de trein kan ook, maar je mist er volgens mij te veel door.

Een meerdaagse cruise langs de Douro

Als je liever wat meer ziet van deze regio, of als je het gewoon lekker rustig aan wilt doen, dan is een meerdaagse cruise langs de Douro de beste oplossing.

Vanuit Porto vertrekken er geregeld (grote of kleine) boten die je langs de draaiende en kronkelende bochten van de Douro rivier meenemen. Voor een paar dagen kan je dan genieten van de fenomenale uitzichten die je vanop je schip krijgt. Maar, wees niet bang: je zit niet de hele tijd vast op de boot! Er wordt regelmatig aangemeerd, zodat je ook vanop het land kan genieten van deze mooie vallei.

Als je vanuit Nederland graag een meerdaagse cruise langs de Douro Vallei wilt boeken, dan moet je zeker eens kijken naar deze tour organisaties:

Gemiddeld kost een cruise op de Douro (vluchten naar Porto + vervoer + overnachtingen + boottocht op de Douro + eten + uitstapjes) tussen €1200 en €1700 per persoon.

douro vallei cruise

Een cruise langs de Douro vallei is waarschijnlijk de meest volledige manier om de regio te ontdekken.

5x Hotels in de Douro Vallei

Er is bijzonder veel te ontdekken in de Douro Vallei. Het is dan ook leuk om er meteen één of twee overnachtingen aan te koppelen.
Hier zijn alvast enkele prachtige accommodaties om je verblijf helemaal top te maken.

Hotel Casa do Tua

Als je op zoek bent naar een hotel in de Douro vallei is een verblijf in het dorpje Foz Tua een goede locatie. Casa do Tua werd ingericht als een echte thuis. De kamers zijn ingericht met authentieke Portugese meubels voor dat echte vakantiegevoel. Terwijl je relaxt in het prachtige zwembad heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de vallei en de vele uitgestrekte wijngaarden.

Gelegen aan de oevers van de Douro rivier, ligt het hotel omgeven door oogverblindende landschappen. Naast zwemmen kan je in Casa do Tua ook biljarten en darten. Het is een fijne locatie voor het maken van gezellige wandelingen langs de rivier en er worden regelmatig boottochten georganiseerd. Mocht je een daguitstap naar Porto overwegen, is het zo’n twee uur rijden. Een overnachting in Casa do Tua is beschikbaar vanaf €45.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Douro Vallei bezoeken Casa do Tua

© Casa do Tua

Douro Palace Hotel Resort & Spa

Wil je baden in luxe in een hedendaagse omgeving? Dan is het Douro Palace Hotel Resort & Spa in Baião misschien wel wat je zoekt. Het is een buitengewoon viersterrenhotel met stijlvolle suites en kamers die elk een eigen balkon hebben. Zowel ’s morgens, ‘s middags als ’s avonds kan je genieten van verfijnde lokale gerechten in het briljante huisrestaurant. Als kers op de taart is er ook een magnifiek wellnesscentrum waar je heerlijk kan ontspannen.

Het Douro Palace Hotel Resort & Spa ligt op een hele rustige locatie tussen enkele wijngaarden en wondermooie bossen. Als je er even op uit wilt, kan je het naburige dorpje Santa Cruz do Douro bezoeken. Voor historische attracties zoals de Kathedraal Van Lamego en het Ribeiro Conceição Theatre moet je ongeveer een kwartiertje rijden. Vanaf €86 kan je overnachten in een tweepersoonskamer van het resort.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Douro Palace Hotel Resort & Spa

© Douro Palace Hotel Resort & Spa

Quinta do Vallado

In het noorden van de Douro vallei, in Peso da Ragua, vind je een prachtig landhuis uit de achttiende eeuw. De authentieke quinta werd omgetoverd tot een smaakvol hotel, omgeven door een enorme wijngaard. Tijdens de inrichting werd er veel aandacht besteed aan het design en dat merk je ook in de kamers die voorzien zijn van enkele technologische hoogstandjes. Geniet in het zwembad of in de pittoreske tuin van de zon.

Peso da Ragua staat tegenwoordig bekend als dé plek voor het produceren van Porto. Quinta do Vallado is dus een schitterende plek voor iedereen die de vallei wilt verkennen. Naast de uitstekende faciliteiten in en rond de wijngaard, organiseert het hotel ook andere activiteiten zoals kookworkshops en vissen op de rivier. Per nacht in deze voortreffelijke accommodatie betaal je €120.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Quinta do Vallado

© Quinta do Vallado

Quinta Nova

Als je graag het grootste deel van je vakantie door wilt brengen met wijnproeverijen en tussendoor het spectaculaire uitzicht in de Douro vallei wilt bewonderen, dan is Quinta Nova in Pinhão de perfecte plek om te verblijven. Je wordt er verwelkomd door enkele vriendelijke medewerkers waardoor je je hier onmiddellijk thuis voelt. Na een verrukkelijke maaltijd kan je je terugtrekken in je traditionele Portugese kamer met moderne faciliteiten.

Quinta Nova is niet alleen een luxueus boetiekhotel maar het is ook een wijngaard waar heel wat te beleven valt. Het landgoed is zo groot dat je er uren kan wandelen of fietsen. Na een middagje wijnproeven kan je uitrusten aan het prachtige buitenzwembad of wat drinken in het restaurant. De accommodatie biedt ook transfers aan naar het treinstation als je graag nabijgelegen steden in de vallei wilt bezoeken. De prijs voor een nacht in een tweepersoonskamer bedraagt gemiddeld €196.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Quinta Nova

© Quinta Nova

Six Senses Douro Valley

Mag het allemaal wat meer zijn? Dan is dit hotel in de Douro vallei één van de beste luxe accommodaties in Portugal. De kamers zijn eigentijds met neutrale kleuren, de ene nog mooier dan de andere. Maar als één kamer niet genoeg is, biedt Six Senses Douro Valley ook volledige appartementen met twee of drie slaapkamers aan. Na een lange dag kan je je opfrissen in één van de zwembaden of aan de cocktailbar.

Een verblijf in de Douro vallei is niet compleet zonder (nog) een wijnproeverij. Vergeet dus niet een bezoek te brengen aan de wijngaard van het hotel. Daarnaast worden er door de accommodatie nog veel andere activiteiten aangeboden. Je kan bijvoorbeeld een cruise maken op de Douro, een helikoptervlucht boeken of mountainbiken. De prijzen voor een overnachting in dit sublieme hotel beginnen bij €287.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Six Senses Douro Valley

© Six Senses Douro Valley

3x Hotels in Porto

Porto is de grootste stad in de buurt van de Douro Vallei. Het is dus de perfecte uitvalsbasis vanwaar je deze regio kan ontdekken.
Bovendien is er in Porto zelf ook héél veel te doen.

Hieronder som ik alvast drie prachtige hotels op in Porto. En om het extra leuk te maken, liggen ze ook allemaal in de buurt van de Douro rivier.

Castelo Santa Catarina

Er is geen betere manier om de Douro vallei te bezoeken dan met een overnachting in een echt kasteel. Een nacht in Castelo Santa Catarina kost trouwens verrassend weinig, want het biedt charmante kamers die in ieders budget passen. Deze prachtige accommodatie is omgeven door elegante landschapstuinen en ligt pal in het centrum van Porto. Er is een eigen kapel waar je even tot rust kan komen.

Ondanks de ligging midden in het stadscentrum, ligt de authentieke B&B toch op een afgelegen plek met de belangrijkste bezienswaardigheden binnen handbereik. Naast wandelen in de Douro vallei, is Castelo Santa Catarina een fijne uitvalsbasis om één van de muzikale shows in het Coliseu do Porto theater mee te pikken. Als je wil logeren in een gezellige sfeer betaal je voor twee personen slechts €40 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Castelo Santa Catarina

© Castelo Santa Catarina

Gran Cruz House

Dit prachtig gerestaureerde hotel ligt in het oude centrum van Porto. De warme, individueel ingerichte suites zijn voorzien van unieke kunstwerken. Kies in de rijke wijnkelder een goed flesje uit en geniet van een subliem uitzicht op de Douro rivier vanop het privé terras van je kamer. Laat je in het Gran Cruz House ook betoveren door de verrukkelijke Portugese keuken van het gastronomische restaurant.

Vanuit het Gran Cruz House kan je heel wat mooie wandelingen maken: door Ribeira, het historisch centrum van Porto, langs de zonnige stranden in Foz of langs de charmante Douro rivier, die uiteindelijk ook in de vallei uitkomt.
Bezoek eveneens de Mercado Ferreira Borges waar je gezellig kan lunchen of dineren. Daarnaast vind je nog heel wat populaire trekpleisters in de buurt van het hotel, zoals het Palacio da Bolsa en de Torre dos Clérigos. Voor een nacht vol comfort en luxe betaal je gemiddeld €125.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Gran Cruz House Porto

© Gran Cruz House

Palacio do Freixo

Als je het mij vraagt is het Palacio Freixo wellicht één van de meest luxueuze hotels in Porto. Het is prachtig gelegen aan de oevers van de rivier. De accommodatie is een fenomenale mix tussen achttiende eeuwse en hedendaagse luxe. Bewonder de authentieke fresco’s op de plafonds en de oneindige Spiegelzaal terwijl je door het hotel wandelt. Terwijl de gemeenschappelijke kamers alles weg hebben van een barok paleis, hebben de kamers een erg moderne inrichting.

In het Palacio Freixo kan je echt helemaal ontspannen. Breng wat tijd door in het Turkse overloopzwembad, gevolgd door een verwennende spasessie en een cocktail aan de waterkant van de Douro. Genoeg gerelaxt? Neem dan één van de pendelbussen naar de omgeving van de oude binnenstad waar je de Fundação Serralves en Casa da Música kan bezoeken. Logeren in het moderne Palacio Freixo kan vanaf €180 per nacht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Porto Palacio do Freixo

© Palacio do Freixo

Wandelvakantie of B&B in de Douro regio

Wil je graag een vakantie boeken naar de Douro vallei, maar blijf je liever op het vasteland? Dan betaal je wel minder. Vaak kan een midweek al voor minder dan €400 per persoon!
Voor mooie aanbiedingen moet je eens kijken op:

portugal douro vallei

Eén ding staat vast. Je zal je hier niet vervelen!

Stedentrip Porto

Je kan je daguitstap (of meerdere dagen) in de Douro vallei perfect combineren bij een stedentrip naar Porto. Deze prachtige, kleine, stad moet één van de gezelligste plekjes zijn in Europa.
De fleurige huisjes in het oude centrum zorgen ervoor dat iedereen altijd goedgeluimd is. Dat, of misschien komt dat wel door de porto?

Ga op ontdekking langs de steile en smalle straatjes van deze tweede grootste stad van Portugal en vergaap je aan de prachtige azulejos, de mooie kerkjes of de geweldige uitzichpunten. Vanuit Porto kan je trouwens ook enkele andere daguitstapjes regelen.

Een stedentrip naar Porto is spotgoedkoop! Kijk maar eens naar deze mooie deals, waarin zowel accommodatie als vlucht zitten:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Uitstap naar de Douro vallei online boeken

Heb ik je overtuigd van de schoonheid van dit gebied, maar wil je zelf geen auto huren? Boek dan een dagtour of een meerdaagse tour!

Tijdens een excursie vanuit Porto naar de Douro vallei kan je in alle rust genieten van de mooie landschappen en de heerlijke wijnen van de regio. Maar wees wel op tijd! Tours zijn meestal al een week op voorhand uitverkocht. Daarom raad ik aan om je dagtrip meteen vast te leggen als je weet dat je naar de Douro vallei gaat.

Online kan je boeken bij o.a. GetYourGuide. Bij hen kan je vrijwel altijd gratis annuleren tot 24u op voorhand. Kijk eens naar deze deals:

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


4.6/5 - (9 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. NPO 3FM, Radio 2 (België), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
 1. Hi Sam, wij hebben vandaag ‘jouw’ route door de Douro vallei gereden, ontzettend leuk!! Bedankt voor de tips en de leuke dag die we indirect via jou gehad hebben 🙂 De uitzichten waren inderdaad prachtig en de Quinta was echt de moeite waard, voor een leuk prijsje ook. Thanks!!

  • Hey Noortje!

   Echt super leuk om dat te horen. Ik heb onlangs nog een (laatste, helaas…) flesje rode porto van daar opgedronken! Misschien moet ik er nog eens heen 😉 !

   Groetjes en geniet nog van Portugal!
   Sam

 2. Wat een super leuke en overzichtelijke route heb je voor ons achtergelaten. Ik ben van plan om in september te gaan rondreizen door Portugal en heb jou route opgeslagen. Super duidelijk hoe je alles vermeld, hartstikke bedankt voor de geweldige tips!

  Groetjes Erwin

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>