Ethisch omgaan met olifanten in Thailand

Bijna iedereen wil wel eens een keertje olifanten rijden in Thailand. Disney films zoals Dumbo en Jungle Book hebben deze majestueuze dieren geromantiseerd en daarbovenop zien ze er toch altijd zo vrolijk uit met hun gekke slurf. Je kan echter niet verder van de waarheid zitten want het land van de eeuwige glimlach heeft een donkere kant. Het kan ook het land van de eeuwige traan worden genoemd want olifanten worden er al jarenlang misbruikt.
Wat volgt is een huiveringwekkend verhaal dat je zeker niet onberoerd zal laten. Gelukkig kan jij helpen om olifanten mishandeling Thailand tegen te gaan, lees snel verder hoe je op een ethische manier kan omgaan met olifanten Thailand.

5/5 - (3 stemmen)

 

 

Vooraleer ik begin met deze verschrikkelijke mishandeling van olifanten aan te kaarten, wil ik ook wel melden dat sommige reisorganisaties actief handelen in het afschaffen van allerlei onethische tours met dieren.

  • Tui (vluchten en reizen) besliste nog niet zo lang geleden dat zij niet meer zouden samenwerken met organisaties waarbij olifanten worden bereden of werden/worden mishandeld.
  • GetYourGuide, Viator en Expedia (websites waar je online tours en excursies kan boeken) hebben in 2016 en 2017 alle tours geschrapt waarbij olifanten in Thailand worden bereden of waar ze kunstjes opvoeren.
Olifanten thailand Checkoutsam

Er zijn meer dan genoeg manier om ethisch een bezoek te brengen aan de olifanten van Thailand. Hoe? Dat lees je hieronder.

Een miljoenenindustrie

Er zijn heel wat olifantenparken in Thailand en dat is met goede reden: ze brengen heel wat geld in het laatje, zowel voor de mensen van het olifantenpark als voor de stropers die ze in het wild stelen. Als je ziet dat een dagje in een olifantenpark in Chiang Mai al gauw 65 euro kost, is het niet verwonderlijk dat ze gemakkelijk meer dan 20.000 euro betalen voor een baby olifantje.

Daar komt ook nog eens boven op dat ze na hun dood ook heel wat opbrengen. Heel wat eigenaars van olifantenparken in Thailand weigeren zieke olifanten de nodige medische zorgen toe te dienen omdat een zieke olifant dood meer opbrengt dan levend. Na hun dood wordt alles verkocht: van de huid tot de slagtanden tot het vlees.

Het breken van de Aziatische olifanten

Nadat de olifanten aan hun natuurlijke habitat worden onttrokken moet het ergste nog komen. Hen staat de Phajaan Ceremonie te wachten. Denk daarbij niet aan een feestelijke plechtigheid met de nodige bloemen en toeters en bellen maar exact het omgekeerde. Phajaan betekent “breken” en dat is exact wat ze met de olifanten doen.

Phajaan is de traditionele Aziatische marteling om de wil van de olifanten te breken zodat ze onderdanig worden aan mensen. Het stamt af van het geloof dat de sjamaan van een stam de ziel van een olifant kan scheiden van zijn lichaam. Daarbij wordt de eigenzinnige en wilde geest uit het lichaam verdreven zodat ze onder controle staan van de mahouts, hun “trainers”.

olifanten rijden thailand

Een geketende olifantenpoot vertelt je meteen dat er iets mis is!

De “training”

De brutaliteit van de “training” van de Aziatische olifanten in Thailand hangt af van de regio alsook van de moraal van de kampeigenaars en het uiteindelijke werk van de olifant. Olifanten die bestemd zijn om bereden te worden, truukjes moeten doen, moeten bedelen of schilderen of in optochten moeten meelopen worden doorgaans harder behandeld.
Het breken begint al wanneer ze in het wild gevangen genomen worden: met hun eigen ogen moeten ze aanschouwen hoe de rest van hun familie meedogenloos vermoord wordt, vaak wanneer ze nog maar twee tot drie jaar oud zijn. Dit vergeten ze nooit en ze rouwen hier nog de rest van hun leven om.

Vervolgens worden ze in een kleine kooi gestopt waarbij alle poten worden vastgebonden zodat ze uitgerokken kunnen worden. Daarna worden ze geslagen of gestoken met scherpe voorwerpen, wordt er continu naar hen geroepen en geschreeuwd en krijgen ze geen eten of drinken.

De “verlossing”

Deze martelpraktijken kunnen dagen tot meestal weken duren. Ze kennen tijdens deze periode geen enkele rust en gaandeweg wordt hun geest gebroken. In het laatste stadium van de Phajaan zal de mahout de eerste maaltijd brengen waarbij de olifant wordt “vrijgelaten” uit de kooi. Na weken vol marteling, verwarring en eenzaamheid ziet het arme olifantje de mahout als redder en iemand die het kan vertrouwen. Natuurlijk is dit pure manipulatie maar zo krijgen ze controle over de olifanten. Regelmatig worden ze nadien nog geslagen om hen aan deze traumatische periode te herinneren. Soms wordt het een olifant te veel en 5% van de olifanten zal uiteindelijk mensen verwonden of vermoorden, zoals een tijdje terug in Koh Samui bijvoorbeeld.

Het is wetenschappelijk bewezen dat olifanten deze martelingen nooit vergeten. An elephant never forgets

olifantenreservaat Thailand

Een gelukkige olifant maakt jou toch ook veel gelukkiger?

Slechte olifanten kampen Thailand

Allereerst moet je weten dat er per definitie geen goede olifanten kampen bestaan. Beter zijn reservaten, maar daarover zo dadelijk meer.
Het gemakkelijkste kan je een slecht olifanten kamp herkennen aan de kettingen. Andere tekens zijn dat ze geslagen of gestoken worden (al doen ze dit vaak wanneer toeristen het niet kunnen zien) en of er op hen gereden mag worden. Olifanten zijn NIET gemaakt om te worden bereden, zelfs niet in hun nek. Ze zijn ook niet gemaakt om kunstjes op te voeren, een ander teken van een slecht olifanten kamp. Als de olifant roze plekken op de huid heeft, weet je dat hij de vreselijke Phajaan ceremonie heeft moeten ondergaan. Dit is littekenweefsel en zijn plekken die overgevoelig zijn gemaakt tijdens het breken. Met deze plekken kan de mahout de olifant heel gemakkelijk controleren. Andere littekens of kapotte oren zijn ook een teken aan de wand. Olifanten in deze kampen moeten vaak ook meer dan acht of tien uur per dag werken, wat neerkomt op slavenarbeid.

Goede olifanten kampen Thailand

Technisch gezien bestaan er dus geen goede olifanten kampen maar horen ze vrolijk vrij rond te lopen in het wild. Als je toch olifanten wil zien, moet je in een olifantenreservaat in Thailand zijn. Dit zijn plekken waar mishandelde olifanten worden opgevangen die niet terug in het wild kunnen leven.

Laat je dus niet misleiden door foutieve benamingen zoals “ecologisch olifantenpark Chiang Mai” want een olifantenpark is per definitie niet ecologisch. Als je toch Aziatische olifanten wil zien, kies je best voor een olifantenreservaat in Thailand. Hier mogen de olifanten vrij rond lopen en zijn de enige commando’s die hen worden aangeleerd functioneel die worden bekomen door positieve training. Een voorbeeld van zo’n commando is het optillen van de poten zodat een dierenarts bijvoorbeeld zijn werk kan doen.

 

 

Lijst van goede olifantenreservaten in Thailand

Vooraleer je een olifantenreservaat Thailand wil bezoeken, google je best even de naam en lees je enkele reviews.
Online kan ik in ieder geval al de ethische olifantenreservaten aanraden die GetYourGuide, Viator en/of Expedia aanbieden. In de tours die zij aanbieden wordt nergens op olifanten gereden en toen ik dit artikel schreef waren alle aangeboden reservaten 100% cruelty free.

Oplettende toeristen melden vaak wanneer de olifanten toch nog mishandeld worden. Laat je niet misleiden door de naam sanctuary want die wordt vaak ten onrechte gebruikt. Hieronder zijn alvast enkele reservaten die je met een gerust hart kunt bezoeken:

Elephant Jungle Sanctuary Chiang Mai

Enkele jaren geleden zocht ik héél hard naar een plekje in Chiang Mai waar ik zeker zou zijn dat de olifanten niet werden mishandeld. Na lang zoeken kwam ik terecht bij Elephant Jungle Sanctuary.
Met een jeep word je ’s morgens opgehaald en naar een (nogal afgelegen) gebied gebracht op enkele uurtjes van Chiang Mai.

Toen ik er was, waren er vijf Aziatische olifanten. Allemaal zonder kettingen. Het enige dat ze hadden was een bel rond hun nek zodat ze makkelijk terug gevonden kunnen worden als ze verloren liepen. Eens de bananen en ander lekkers tevoorschijn werd gehaald, kwamen de olifanten vanzelf bij het publiek zonder dat daar ook maar één commando aan te pas kwam. Ze reageerden wel op bepaalde commando’s, maar ze werden nooit geforceerd om iets te doen als ze niet wilden.

Na twee uur naar deze giganten te staren lunchten we heel lekker en daarna baadden we nog samen met de olifanten (in modder en een rivier. Leuk!). Wederom zonder dat daar bullhooks, kettingen of olifantenritjes aan te pas kwamen. Ook leuk om te weten: ze maken foto’s van je bezoek aan de olifanten! De foto’s kan je dan later op hun facebook account bekijken.

GVI Reintroduction Program (Chiang Mai)

Dit project geeft je de kans vrijwilligerswerk in Thailand te doen met olifanten die gered zijn uit toeristenkampen.

Kindred Spirit Elephant Sanctuary (Chiang Mai)

Dit project is amper een jaar oud maar geeft olifanten de kans om weer half in het wild te leven.

Boon Lott’s Elephant Sanctuary (Sukothai)

Dit project helpt het uitsterven van Aziatische olifanten in Thailand (het is hier een bedreigde diersoort) tegen te gaan. Hier ligt de nadruk op het fokken van olifanten op een ethische manier.

thailand olifanten

En bij al deze olifantenkampen mag je ze ook voederen!

Burm & Emily’s Elephant Sanctuary (Mae Chaem)

Dit is een toevluchtsoord voor oude en/of gewonde Aziatische olifanten die hier op pensioen gaan. Bovendien proberen ze hier ook de plaatselijke gemeenschap de nodige kennis bij te brengen om het breken van olifanten tegen te gaan.

Elephant Hills (Khao Sok National Park)

Dit is een veilige haven in het hart van het Khao Sok National Park waar zowel wilde olifanten als geredde olifanten worden opgevangen. Bezoekers kunnen op een ethische manier omgaan met de Aziatische olifanten alsook hen observeren en helpen verzorgen.

Elephants World (Kanchanaburi)

Dit project werd reeds in 2008 gestart en is een toevluchtsoord voor zieke, oude, gehandicapte en mishandelde olifanten die hier kunnen genieten van welverdiende rust. Hier kan je onder meer deze prachtige dieren voederen en baden.

The Surin Project (Surin)

Dit project werkt samen met de locale bevolking om hen te leren om te gaan op een verantwoorde manier met de olifanten. Ook hier zijn mogelijkheden voor vrijwilligerswerk te doen met olifanten in Thailand.

Wildlife Friends Foundation Thailand (Phetchaburi)

Hier worden Aziatische olifanten gered zodat ze hun dagen kunnen doorbrengen in een omgeving die zo hard mogelijk lijkt op hun natuurlijke habitat.

olifanten park chiang mai

Ik moet eerlijk zijn: deze ontmoeting met olifanten op hun eigen voorwaarden is één van mijn mooiste herinneringen aan Thailand!

Kort samengevat

Wanneer je olifanten in Thailand wil zien, kies dan alsjeblief niet voor een kamp waar je hen kunt berijden of waar ze kunstjes moeten opvoeren of schilderen. Het is veel leuker om hen in de vrije natuur te zien waar je deze geweldige dieren nog altijd kunt aaien of zelfs baden. Kies voor een van bovenstaande projecten of doe altijd eerst de nodige research alvorens heel wat geld te betalen. Je hebt toch ook liever dat je zuurverdiende centen gaan naar het welzijn van de olifanten dan malloten die de hulpeloze olifanten martelen?

Niet alleen olifanten

Het gaat overigens veel verder dan alleen maar olifanten. De tijgerindustrie is ook populair in Thailand. In plekken zoals Tiger Kingdom kan je tijgers aaien en met hen op de foto gaan. Als je echt denkt dat dit op een natuurlijke manier mogelijk is, raad ik je aan een paar afleveringen van Animal Planet te bekijken.
Tijgers zijn roofdieren en zijn nooit ofte nimmer gemaakt om als huiskat te dienen. De tijgers in deze parken zijn gedrogeerd en hebben geen besef wat er allemaal gebeurt. Blijf hiervan ook ver weg!

Dierenleed vind je trouwens niet alleen in Thailand. Zelf was ik ooit ook zo stom om te geloven dat dolfijnen in gevangenschap best goed werden behandeld… Gelukkig besefte ik meteen daarna dat dat gewoon niet mogelijk is en dat je ook ethisch met dolfijnen kan zwemmen.
Hetzelfde geldt trouwens voor het zwemmen met walvishaaien in Bohol (de Filipijnen). Deze gigantische zeezoogdieren worden hier gevoederd en hoewel ze niet worden mishandeld, verstoort dit wel hun natuurlijke instincten…

Als je je er niet goed bij voelt, dan scheelt er wellicht iets. Denk na en zet jezelf in de plaats van de dieren.

olifanten park thailand

Het is leuk om deze dieren van dichtbij te zien, maar heb er wel respect voor!

10 leuke olifantenweetjes

  1. Afrikaanse olifanten zijn de grootste landzoogdieren op deze planeet. Ze kennen ook de langste zwangerschap: maar liefst 22 maanden!
  2. In tegenstelling tot wat je in tekenfilms ziet houden olifanten niet van pindanoten! Ze zijn trouwens ook niet bang van muizen, wel van mieren en bijen.
  3. Aziatische olifanten lopen niet. Om te lopen moet je alle vier de poten optillen en olifanten in Thailand hebben altijd twee poten op de grond.
  4. Net zoals mensen (en onder meer dolfijnen en eksters) kunnen olifanten zichzelf herkennen in de spiegel!
  5. Olifanten kunnen verbranden! Omdat er geen zonnecrème voor olifanten bestaat, gooien ze zand of modder op hun hoofd en rug.
  6. Hoewel hun slurf maar liefst 180 kilogram kan wegen zijn ze zo behendig dat ze zelfs een rijstkorrel kunnen oppikken!
  7. Men zegt wel eens dat mensen een olifantenhuid kunnen hebben, maar deze is zo gevoelig dat ze zelfs een vlieg kunnen voelen landen!
  8. Gemiddeld worden olifanten tussen 50 en 70 jaar in het wild. De oudste olifant ooit was Lin Wang, een Aziatische olifant die 86 jaar werd.
  9. Olifanten zijn grote eters: ze kunnen tot wel zestien uur per dag eten en verorberen hierbij tot 270 kilogram voedsel!
  10. De zwaarste olifant ooit woog bijna twaalf ton en was bijna vier meter hoog.

Olifanten zijn geweldige en unieke dieren en daarom is het doodzonde om op de olifanten te rijden in Thailand. Draag je steentje bij en help ze te beschermen! Een geweldige manier hierbij is vrijwilligerswerk te zoeken waarmee je de olifanten in Thailand ook echt kan helpen. Je beleeft niet alleen de tijd van je leven, maar je zorgt er voor dat toekomstige generaties deze wonderbaarlijke schepsels kunnen blijven bewonderen!

olifanten in Thailand

En weetje 11: Olifanten zijn SUPERSCHATTIG!!!

Reis naar Thailand

Beloof je me dat je op zoek gaat naar ethisch olifantentoerisme als je naar Thailand reist? Goed! Dan heb ik enkele mooie deals voor jou gevonden:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. NPO 3FM, Radio 2 (België), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>