Fondry des Chiens wandeling in Nismes: Mijn ervaring + foto’s & tips

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 04 december, 2020

De Fondry des Chiens wordt ook wel de Grand Canyon van België genoemd en is daardoor uiteraard één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden in de Ardennen. Nismes -waar dit zinkgat ligt- ligt bovendien maar drie kwartiertjes rijden van Charleroi en een uurtje van Namen, waar ook heel wat te doen is!
Ik bezocht dit zinkgat en vertel je in dit artikel alles wat je moet weten over de wandeling rond de Fondry des Chiens!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (1 stemmen)

Fondry des Chiens

Wandeling rond de Fondry des Chiens

Hoewel je niet noodzakelijk een wandeling moet maken rond de Fondry des Chiens, raad ik dat wel aan. Zo ontdek je nog meer verborgen schatten in Viroinval en je weet wat ze zeggen: hoe groter de uitdaging, des te groter de beloning!

Je wandeling begint vanuit Viroinval, Nismes. Parkeer je wagen vlakbij het stadhuis en stap het charmante park (Parc Communal) door. Het maakt niet zo uit of je door of naast het park loopt, zo lang je maar helemaal tot het einde door wandelt.

Daar zie je een (verouderde) fabriek en twee wandelpaden die daar rond lopen. Neem de linkse route (dus niet de steile weg naar boven. Oef!). Vanaf hier begint de wandeling eigenlijk echt.

Het eerste stuk van deze route wandel je door akkers en landbouwgronden en je ziet (of ruikt!) dan ook heel wat koetjes naast je lopen. Het duurt niet lang voor het bos van Viroinval zichtbaar begint te worden, maar eerst moet je wel nog een sprookjesachtige spoorweg oversteken. In de zomermaanden rijdt hier trouwens een heuse stoomtrein rond (en hier kan je bekijken wanneer en om welk uur)!
Nadat je goed hebt gekeken dat er geen trein aan komt, laat je de bewoonde wereld eventjes volledig achter. Vanaf hier wandel je namelijk een erg groot deel door het bos van Viroinval.

De paadjes nemen je mee langs de Viroin rivier en geven je daar ook enkele mooie panorama’s. Soms wordt de wandelroute een beetje smaller en moet je over wat omgevallen bomen stappen, maar echt moeilijk wordt het nooit. Je wandelt eigenlijk helemaal door tot het einde van dit bos en maakt dan een scherpe bocht naar rechts, waar je een eindje naar boven moet klimmen. Dit is eigenlijk het enige moeilijke deel van deze wandeling naar de Fondry des Chiens.
Na deze klim, daal je geleidelijk af uit het bos en even later wandel je alweer langs de akkers van Nismes. Het laatste stukje doe je te voet over een landweggetje waar ook auto’s rijden. Gelukkig is hier nauwelijks verkeer.

Vergeet niet dat je hier op een bepaald ogenblik naar links moet voor het uitzichtpunt over de Fondry des Chiens. Anders heb je deze mooie wandelroute in de Ardennen namelijk afgewerkt zonder het hoogtepunt te hebben gezien!

Praktische info voor deze wandeling

  • Startadres: Gemeentehuis van Nismes
  • Afstand: 9 of 15 kilometer
  • Moeilijkheid: Makkelijk (één stukje is even steil omhoog)
  • Wegwijzers: Vlag met verticaal rood-wit-rood (9 km) of andere kleuren (15 km).
  • Uitgestippelde route: Pagina 84 in de gratis brochure ‘20 Onvergetelijke wandeltochten‘ of pagina 58 in de gratis brochure ‘Buitengewoon Wallonië‘.
  • Te doen met kinderen: Ja. Bedenk wel dat het een erg lange wandeling is. Daardoor is ze niet ideaal voor kleine kinderen.
  • Te doen met honden: Ja. Alleen wel opletten dat je hond niet in het zinkgat valt!
wandelroute fondry des chiens

Volg deze plakaatjes en dan zit je op de juiste weg.

wandeling naar Fondry des Chiens

Onderweg wandel je langs akkers en door het bos.

spoorweg nismes viroinval

En ook deze sprookjesachtige spoorweg moet je over.

fondry des chiens bezoeken

Wanneer je deze bordjes ziet, is het écht niet ver meer!

De Belgische Grand Canyon

De indrukwekkende bezienswaardigheid die je nu te zien krijgt wordt ook wel ‘de Belgische Grand Canyon’ genoemd. Misschien is dat een béétje overdreven, want dit zinkgat is maar twintig meter diep en 100 meter lang (tegenover meer dan 1600 meter diep en bijna 446 kilometer lang bij de echte Grand Canyon), maar desalniettemin is het echt een prachtig stukje België! Omdat het zo speciaal en uniek is, werd dit gebied zelfs uitgeroepen tot een officieel natuurmonument.

Dit gigantische zinkgat ontstond doordat zuur regenwater door de kalkhoudende bodem drong en na miljoenen jaren de hele structuur liet inzakken. Datzelfde regenwater nam ook grote hoeveelheden zand mee, waarin ijzer zat. Dat ijzer bleef dan beneden in de holtes zitten en vormde over héél wat tijd verbindingen met de kalk. Hierdoor begon men in de negentiende eeuw ijzererts te ontginnen in deze spectaculaire omgeving. Vandaar komt dus ook de vreemde naam van deze trekpleister.

Kalkgraslandschap

De tientallen rotsblokken, kloven en spelonken zijn natuurlijk de publiekstrekker, maar er is hier nog wel meer te ontdekken!
Rond het grootste zinkgat van België vind je namelijk een uniek kalkgraslandschap. Dit is de perfecte voedingsbodem voor extreem zeldzame wilde orchideeën, die op hun beurt weer heel zeldzame vlindersoorten aantrekken. Je kan deze unieke fauna en flora in de lente en zomer komen bewonderen. In diezelfde seizoenen kun je hier trouwens ook heel wat hagedissen bezichtigen die zich op de rotsen komen opwarmen.

wandelroute fondry des chiens

België op z’n spectaculairst: de Fondry des Chiens!

mooie wandelingen ardennen

Handige weetjes voor je bezoek

Hou je er niet van om verrast te worden? Dan zijn hier nog enkele handige weetjes om je bezoek of wandeling perfect voor te bereiden.

Van waar komt de naam ‘Fondry des Chiens’?

Zoals je hierboven al kon lezen, werd hier in de negentiende eeuw ijzererts ontgonnen. Aangezien dit ijzer gesmolten moest worden in smelterijen (het Franse woord ‘Fonderie’), verklaart dit al meteen het eerste deel van de naam.

Niemand is helemaal zeker vanwaar ‘chiens’ (het Franse woord voor honden) van deze trekpleister komt, maar er zijn wel twee aannames die het meest waarschijnlijk klinken.
Volgens sommige verhalen zijn het de autochtone moslims (‘Muzulmannen’) die naar deze regio kwamen die voor deze naam zorgden. Zij zagen de christelijke arbeiders in deze smelterijen namelijk als heidenen en noemden ze al snel ‘honden’.
Een andere aanname is iets gruwelijker: dorpelingen zouden hun dode honden in deze kloof komen gooien in plaats van ze te begraven…

Welk deel van deze verklaring ook juist is, de betekenis van ‘Smelterij van de Honden’ krijgt op deze manier wel meer betekenis!

Is de Fondry des Chiens alleen bereikbaar met een wandeling?

Heb je geen zin om de wandeling rond de Fondry des Chiens te doen, maar wil je dit monument wel graag bezichtigen? Dan heb ik goed nieuws! Je kan namelijk gewoon naar de Grand Canyon van België rijden.

Wandeling Fondry des Chiens wandelroute

Als je de wandeling niet wilt maken, kan je hier ook gewoon met de auto naartoe.

Is er parking aan de Fondry des Chiens?

Vlak aan deze trekpleister ligt een parkeerplaats zodat je ook een bezoek zonder zweet en pijnlijke voeten kan plannen 😉 !

Is er hier geen plekje meer vrij? Parkeer je dan in het centrum van Viroinval. Dat is hooguit een kwartiertje wandelen en ondertussen passeer je langs enkele charmante woningen en een mooi natuurgebied.

Is de wandeling te doen met kinderen?

Absoluut! Er zijn geen erg vermoeiende stukken en je komt onderweg langs enkele feeërieke plekjes die zij ook spectaculair zullen vinden (denk maar aan de spoorweg). Erg jonge kinderen zou ik wel niet meenemen tijdens de wandeling. Je legt namelijk wel 14 kilometer af!

Moet je betalen voor deze bezienswaardigheid?

Nee. De toegang is helemaal gratis! En ook voor de wandeling errond moet je natuurlijk niets betalen.

Moet je naar de Fondry des Chiens klimmen?

De wandeling rond Fondry des Chiens die ik hierboven beschrijf, is relatief eenvoudig. Het grootste deel is vlak, maar er zijn wel enkele hoogteverschillen. Vooral wanneer je halverwege bent (in het bos) is er één steil stuk. Gelukkig is dit ook echt het énige gedeelte dat een beetje moeilijker is. De overige wandeling is vrijwel de hele route vlak of daalt geleidelijk af.

Als je rechtstreeks naar Fondry des Chiens gaat (en dus niet de wandeling errond maakt), dan wordt het nog makkelijker. Om bij dit uitzichtpunt te komen moet je immers helemaal niet klimmen! Vanuit de parking moet je gewoon een paar meter rechtdoor lopen en… tadaaa! Daar light het uitzichtpunt al.
Alleen als je tussen de rotsen wilt neerdalen zal je naar beneden moeten klimmen. Er zijn ook enkele trappen die je tussen het zinkgat leidt, maar die zijn nogal groot en onhandig uitgesneden. Al bij al is dit ook echt niet zo moeilijk.

Fondry des chiens klimmen

De Grand Canyon van België!

De wandeling rond de Fondry des Chiens is er eentje die je echt niet mag missen! Knoop je beste wandelschoenen dus goed vast en geniet van het prachtige uitzicht! Meer inspiratie nodig? Lees dan ook dit artikel met de mooiste wandelingen in de Ardennen.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (1 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam