Het geboortehuis van Shakespeare in Stratford Upon Avon

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 09 juli, 2019

"To be or not to be", iedereen kent dit beroemde zinnetje wel. Het is afkomstig van de hand van één van 's werelds grootste schrijvers en dichters: William Shakespeare.
Deze Engelse literaire genie en acteur groeide in het zestiende eeuwse Engeland op in één van de meest charmante stadjes van het land: Stratford Upon Avon. Tot op de dag van vandaag kan je het geboortehuis van deze beruchte vrouwenverslinder nog steeds bezichtigen. Ben je benieuwd naar waar Shakespeare zijn inspiratie haalde? Lees hier alles over een bezoek aan de geboorteplaats van Shakespeare en enkele andere plekjes die erg belangrijk waren in zijn leven.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 stemmen)

checkoutsam geboorteplaats shakespeare stratford upon avon

Stratford-Upon-Avon en Shakespeare

Stratford-Upon-Avon is een supergezellig stadje in centraal Engeland, niet zo ver van Birmingham. Er zijn natuurlijk wel meer gezellige en pittoreske plekjes in dit land, maar dit dorp is zo speciaal omdat de befaamde William Shakespeare er werd geboren en ook stierf.

Stratford-Upon-Avon wordt gekenmerkt door prachtige, houten vakwerkhuizen waarvan de oorspronkelijke gevels -grotendeels- bewaard zijn gebleven. Als je door de stad loopt lijkt het wel alsof je in een teletijdmachine bent gestapt en terug in de zestiende eeuw bent beland. De meeste woningen, restaurants en café’s zijn vanbinnen iets gemoderniseerd, maar als je ook de huizen van Shakespeare en zijn familie gaat bezoeken krijg je een nooit geziene blik op het verleden.

Wist je trouwens dat Stratford-Upon-Avon de tweede meest bezochte plek van Engeland is? Zo zie je meteen hoe geliefd Shakespeare ook nu nog is.

stratford upon avon shakespeare

Zeg nu zelf… Stratford-Upon-Avon ziet er toch onzettend knus uit?!

De geboorteplaats van Shakespeare

In 1564 werd de kleine William geboren, en 52 jaar later zou de man alweer sterven door een simpele verkoudheid die hij nooit te boven kwam. Amper 52 jaar, en toch zo’n legende worden. Best indrukwekkend, als je het mij vraagt!

Doorheen Stratford-Upon-Avon zijn heel wat huizen en plekken die iets met Shakespeare te maken hebben. Je zou de stad dan ook een beetje kunnen omschrijven als het walhalla voor Shakespeare lovers. Naast zijn geboorteplaats vind je er ook het huis van zijn dochter, zijn kleindochter, de woning waarin hij stierf, het onderkomen van Shakespeare’s moeder en zijn vrouw, de kerk waar William begraven ligt, en héél wat theatergezelschappen die niets anders doen dan deze man zijn theaterstukken opvoeren. Hieronder lees je daar meer over.

Of je nu iets van Shakespeare kent of helemaal niet, al deze plekken zijn verrassend leuk om door te wandelen. De musea zijn allesbehalve saai en je leert er heel wat bij over Engelse gebruiken en hoe een typisch huis er in de middeleeuwen uitzag. Bovendien leer je Shakespeare ook beter kennen. En geloof me… Hij was geen engeltje!

shakespeare stratford upon avon museum

“To be… Or not to be? That is the question!”

Alle Shakespeariaanse bezienswaardigheden in Stratford-Upon-Avon

Geboortehuis van Shakespeare

Museum
Het eerste deel van het geboortehuis van Shakespeare is omgetoverd tot een interessante voorstelling. Je ziet hier goed hoe groot de invloed was en is die Shakespeare op de hedendaagse kunst uitoefent. Zo is er een leuk fragment te zien waar Homer Simpson de beroemdste scène uit Hamlet naspeelt.
Voor de rest vind je hier heel wat beroemde en minder bekende citaten uit het werk van Shakespeare, bezittingen van de man, en belangrijke info voor als je Shakespeare wat beter wilt leren kennen.
Let zeker even op het testament van Shakespeare: “I give unto my wife my second-best bed.” – “Ik geef aan mijn vrouw mijn tweede beste bed.”
Aan wie schonk hij zijn beste bed dan? Tja… Ik zei toch al dat Shakespeare een deugniet was!

Op het einde van deze tentoonstelling kunnen echte liefhebbers van ’s werelds bekendste poëet hun ogen pas echt goed de kost geven. Hier vind je immers de first folio. Het boek waarin alle originele theaterstukken van William zijn gebundeld.

De tuin
Eens je uit de tentoonstelling wandelt, kom je uit op een schattige binnenplaats. Van hieruit zie je ook weer enkele mooie vakwerkhuizen omringd door een mooi aangelegde tuin. Naast het geboortehuis van Shakespeare (rechts) zie je een klein pleintje met enkele zitbanken. In het midden daarvan staat een klein podium waar dagelijks enkele acteurs prachtige scènes opvoeren. Als je bekend bent met Shakespeares werken, aarzel dan niet om een verzoekje te doen. En maak het ze niet te makkelijk! De acteurs kennen immers alle werken van William Shakespeare uit het hoofd en spelen het vervolgens vol overgave aan alle toehoorders.
Aan de overkant van het museum vind je ook toiletten en een souvenirwinkeltje die ook als uitgang dient.

De geboorteplaats van Shakespeare
Het huis aan de straatkant is voor velen de meest interessante bezienswaardigheid in Stratford-Upon-Avon. Dit is de woonst waar Shakespeare is geboren en opgegroeid. In totaal zijn er een zestal kamers. Allemaal zijn ze eigenlijk vrij sober, tot je in de slaapkamer van Shakespeares ouders uitkomt.
Hier staat een prachtig en kleurrijk hemelbed. Het ziet er comfortabel uit, maar eigenlijk is het dat niet. In die tijd sliepen ze immers niet op matrassen, maar wel op strobalen…

Als je nog wat verder wandelt onder de lage plafonds en smalle kamers, passeer je nog langs de zolder en het leeratelier en de winkel van William’s vader. In de werken van Shakespeare wordt soms heel duidelijk dat ook de kleine William veel afwist van zijn vaders werk. Zo omschrijft hij bijvoorbeeld vaak de verschillende soorten wol of leder heel gedetailleerd.

geboortehuis van shakespeare

Het geboortehuis van Shakespeare! De buitenkant is nog authentiek, maar ook de binnenkant is versierd met oorspronkelijk meubilair.

Hall’s Croft

Hall’s Croft is het huis waar de dochter van Shakespeare, Susanna, in 1607 naartoe verhuisde. Het valt je misschien op dat dit huis er een stuk statiger uitziet. Susanna was getrouwd met dokter John Hall, en die kon zich natuurlijk wel wat luxe veroorloven. Hier vind je niet heel veel informatie terug over Shakespeare, maar wel over de artsenij en apothekerij uit de zestiende en zeventiende eeuw. Je vindt er o.a. een tentoonstelling over medische instrumenten, een kruidenboek en aantekeningen van dokter Hall. Zegt dat je allemaal maar weinig? Ga dan gewoon een lekker kopje thee drinken in de tearoom aan de achterkant.

Nash’s House

Dit huis was eigendom van Shakespeares kleindochter en haar man; Elizabeth Hall en Thomas Nash. De benedenverdieping is tegenwoordig volgepropt met leuke voorwerpen uit de tijd van Shakespeare, en ook de bovenverdieping staat bomvol met een collectie van antieke spullen.

New Place

New Place is de laatste verblijfplaats van deze beroemde schrijver. Hier stierf hij in 1616 van een simpele verkoudheid die hij maar niet te boven kwam. Van New Place blijft spijtig genoeg niet veel meer over. Na Shakespeares dood besloot de nieuwe eigenaar om het hele huis af te breken, omdat hij niet langer wou dat toeristen hem kwamen lastigvallen om het huis te bezichtigen.
Je kan de fundamenten van het oorspronkelijke huis goed zien vanuit Chapel Street of vanuit het tuintje aan Nash’s House.

binnenkant geboorteplaats van shakespeare

De binnenkant van de geboorteplaats van Shakespeare. Sober, maar hij heeft het er zo slecht nog niet vanaf gebracht… Toch?

Anne Hathaway’s Cottage

Een eindje van alle andere bezienswaardigheden ligt het huis van de vrouw van Shakespeare, toen ze nog bij haar ouders inwoonde. Dit huis werd tot in de negentiende eeuw bewoond door afstammelingen van de Hathaway’s, en dus is er nog heel veel origineel meubilair aanwezig. Ook hier vind je buiten een gezellige tearoom.

Mary Arden’s House

Nog verder ligt het Mary Arden’s House, het huis waar de moeder van Shakespeare in is opgegroeid en geboren. Dit huis is nog een stuk ouder dan de andere woonsten, en ook hier is heel wat origineel meubilair dat bewaard is gebleven. In de aanpalende gebouwen vind je trouwens ook het Shakespeare Countryside Museum. Dat heeft eigenlijk vrij weinig met Shakespeare te maken, want je ziet er vooral hoe de boerderij in de zestiende eeuw werd gerund. Voor de kinderen zijn de boerderijdieren, een bezoek aan de smidse en de flitsende valkenjachtdemonstratie een leuk alternatief van de toneelschrijver.

Royal Shakespeare Theatre en andere theaters

Het Royal Shakespeare Theatre van Stratford-Upon-Avon heeft een prachtige collectie aan kostuums die ooit werden gedragen door beroemde acteurs toen zij een stuk van Shakespeare speelden. Natuurlijk kan je in dit wereldberoemde theater ook de stukken van Shakespeare zien opgevoerd worden.
Als je genoeg hebt van Shakespeares theaterstukken, kan je ook terecht in The Swan. In dit mooie theater worden stukken opgevoerd van de tijdsgenoten van Shakespeare.
Natuurlijk is niet iedereen even dol op klassieke voorstellingen. Voor een moderne theaterervaring ga je het best naar The Other Place.

royal shakespeare theatre stratford upon avon

Het Royal Shakespeare Theatre in Stratford-Upon-Avon is heel modern in vergelijking met de stukken die er worden opgevoerd.

De Holy Trinity Church (graf van Shakespeare)

Als je de laatste rustplaats van Shakespeare (en zijn familie) wil bezichtigen, moet je naar de Holy Trinity Church afzakken. In deze kerk vind je de sobere graven van alle familieleden. Het graf van Shakespeare heeft volgende tekst op de graftombe gegraveerd:

Good frend for Iesus sake forbeare,
To digg the dust encloased heare.
Blest be the man that spares thes stones,
And curst be he that moves my bones.

Gower Memorial

In 1888 ontwierpen de Fransen Peigniet en Marnez dit prachtige bronzen standbeeld ter ere van Shakespeare. Zijn beeltenis wordt omringd door bekende figuren uit zijn bekendste werken: Lady MacBeth, Falstaff, Prince Hal en natuurlijk ook Hamlet. Vanop de plek waar het standbeeld staat krijg je ook een mooi uitzicht over de Avon en het modern uitziende Royal Shakespeare Theatre.

gower memorial stratford upon avon

Het Gower Memorial is één van de andere bezienswaardigheden in Stratford-Upon-Avon. Welke figuren uit zijn meesterwerken vind jij terug?

Leuke weetjes over Shakespeare en Stratford-Upon-Avon

  • Nog voor de New Place volledig met de grond werd gelijk gemaakt, probeerde de nieuwe eigenaar eerst nog wat anders uit om de Shakespeare liefhebbers af te schrikken. Hij hakte immers de moerbeiboom om die nog door Shakespeare himself werd aangeplant. Een slimme zakenman kocht de boom op en maakte daar allerlei hebbedingetjes en souvenirs van die met Shakespeare te maken hadden. Zijn portemonnee werd vast goed gevuld!
  • Shakespeare trouwde met de acht jaar oudere Anne Hathaway en kreeg twee kinderen: Judith en Hamnet. Nadat zijn zoon werd geboren, verhuisde hij bijna voorgoed naar Londen en zag hij zijn gezin bijna nooit meer terug. Hij kon de liefde prachtig beschrijven, maar een erg goede minnaar en vader was hij duidelijk niet…
  • Shakespeare ligt niet in de kerk begraven omdat hij zo’n beroemde schrijver was, maar omdat hij veel geld had! Door zijn goed gevulde bankrekening kocht bij gronden voor de plaatselijke parochie, waardoor hij ook meteen een graftombe kreeg van diezelfde kerk.
shakespeare geboorteplaats

Ben je dol op Shakespeare? Sla de souvenirwinkels dan zeker niet over!

Hoe geraak je daar?

Met de auto

Met de auto is het het handigst om Stratford-Upon-Avon te verkennen, aangezien bepaalde bezienswaardigheden nogal ver van elkaar liggen. Om alle huizen van Shakespeare en familie te zien is het ander eigenlijk nogal moeilijk.

Samen met Sunny Cars mocht ik een dag lang de omgeving rond Birmingham verkennen. Vanuit de luchthaven is het een klein half uurtje rijden langs prachtige weggetjes, mooie bezienswaardigheden en typerende Engelse landschappen.
Maak je niet druk over het links rijden. Dat valt echt heel goed mee, en je bent er zo mee weg. Voor de zekerheid kan je natuurlijk altijd een all-in verzekering nemen. Bij SunnyCars autoverhuur zit die er al standaard in. Zo heb je bij een ongeval of ongelukje geen problemen.

Met de trein

Als je niet alles wilt zien in Stratford-Upon-Avon (of het als een daguitstap regelt vanuit London), dan kan je ook de trein nemen. Vanuit Birmingham of Londen zijn de eenvoudigste verbindingen. Vanuit het station van Stratford-Upon-Avon wandel je in ongeveer tien minuten naar de geboorteplaats van Shakespeare. Probeer treintickets wel op voorhand te regelen, want treinen in Engeland zijn ontzettend duur.

Daguitstapjes

Natuurlijk kan je ook geregelde tours en excursies boeken naar Stratford-Upon-Avon.
De meeste tours worden aangeboden vanuit Londen en worden meteen ook gecombineerd met andere bezienswaardigheden in de buurt zoals Bath, Oxford, Stonehenge, Warwick, …
Kijk voor mogelijkheden en prijzen eens op deze website.

stratford upon avon geboorteplaats shakespeare

Vergeet niet om ook even naar de acteurs te kijken bij het geboortehuis van Shakespeare. Fenomenaal zijn ze!

Tickets

Tickets voor alleen het geboortehuis van Shakespeare te bezichtigen kosten £17,50 (€19,50) per volwassene of £11,50 (€12,85) voor een kind.
Als je van plan bent om alle huizen en musea te bezoeken, raad ik aan om meteen het combiticket te kopen waarmee je de vijf huizen van Shakespeare kan bezoeken tegen een verlaagd tarief. Volwassenen betalen hiervoor £22,50 (€25) en kinderen £14,50 (€16).
Als je zeker bent dat je de huizen gaat bezoeken kan je de tickets online al boeken. Online krijg je 10% korting.

Mijn bezoek kwam er in samenwerking met Sunnycars autoverhuur.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam