Het noorderlicht

Naar het noorderlicht reizen wordt bijna overal sterk afgeraden. De aurora borealis is zo wispelturig dat je op geen enkel moment zeker bent dat je ze ook te zien krijgt. Tijdens mijn vorige reis naar Noorwegen kreeg ik ze maarliefst drie van de vier dagen te zien. In Finland kreeg ik ze geen enkele keer te zien. En tot nog toe waren er al vijf dagen in Noorwegen verstreken zonder het dansende licht in de donkere hemel.

andenes lofoten

In Andenes is er niet veel te zien, maar toch vond ik het heerlijk om door deze havenstad rond te neuzen.

Andenes

Alles wat zuidelijk lag van Svolvaer hadden we nu wel gezien. Maar er lag nog heel wat te ontdekken langs de noorderkant van de Lofoten eilanden!
Reisbrochures, reisagentschappen en blogs hielpen ons niet echt verder met de zoektocht naar leuke activiteiten in het noorden en dus besloten we om gewoon in het duister te springen.

Het meest noordelijke punt waar we naartoe konden rijden was Andenes. Een vissersstadje dat voornamelijk bekend is voor walvis safari’s.
Als wij deze grote visjes wouden zien, moesten we al om half zes ’s morgens vertrekken. En na de afgelopen dagen hadden we daar niet echt zin in…

Vanuit Svolvaer was het een serieuze rit naar dit kleine dorp.
De landschappen onderweg waren helemaal anders dan in het zuiden van de eilandengroep. Voor de eerste keer tijdens onze rondreis door de Lofoten eilanden waren we niet zo onder de indruk.
Versta me niet verkeerd! De landschappen zijn nog steeds mooi, maar de panorama’s die we de voorbije dagen hadden gezien waren nóg veel mooier.

De wegen van Svolvaer naar Andenes kronkelden door lange tunnels, betonnen panorama’s en heuvellandschappen die de uitzichten afschermden. Tijdens onze vier uur durende autorit begonnen we de mooie landschappen van de Lofoten aardig te missen!

walvis safari Andenes

Grote vissersschepen en boten die op zoek gaan naar walvissen vertrekken uit de grotere haven van Andenes.

Spookstad?

“Pfew!” – Mijn moeder en ik haalden opgelucht adem wanneer we in Andenes aankwamen. De lange rit zat er eindelijk op én de omgeving rond de stad was verrassend mooi.

We parkeerden onze auto in een straatje met enkele winkels, maar voor de rest zagen we geen enkel teken van leven.
Andenes leek op een spookstadje. Verlaten en stil, op het geluid van krijsende meeuwen na.

We besloten om het dorp even te verkennen.
De kleine haven was aangekleed met enkele moderne Rorbu’s, een restaurant en bewegwijzering voor de walvis safari’s. Op het klotsende water zaten kleine vissersbootjes en hele scholen aalscholvers en meeuwen. Aan de overkant zagen we een soort van industrieterein met grote vissersboten staan, en daar was wel enig teken van leven te bespeuren.

Een grote vuurtoren torende uit over de stad, vlak naast het onthaal van de populaire walvis excursie.

We besloten om naar een kleine taverne te gaan, zodat we toch iets te eten kregen na deze lange autorit. Onderweg passeerden we een prachtige villa die ondertussen al enige tijd verlaten moest zijn. Tientallen meeuwen hadden hun nest rond de ramen of onder de daken van de woning gebouwd.
In de ongezellige taverne bestelden we twee broodjes en enkele warme drankjes. We leken toch niet alleen op bezoek te zijn, want een familie Nederlanders en enkele schooljongens kwamen hier ook rustig hun middagmaal nuttigen.

Andenes Noorwegen

Scholen aalscholvers, heel wat visserij en prachtige landschappen. Een (bijna) spookstad zou enger moeten zijn!

Zonsondergang

We deden erg rustig terwijl we zo lang mogelijk van onze drankjes probeerden te sippen. Ondertussen maakten we ook gretig gebruik van het wifi signaal, want we hadden nog wel even tijd.
Ik wist dat Andenes een heel eind van Svolvaer lag, en daarom had ik ook besloten om deze trip vandaag te doen. Vandaag waren de weersvoorspellingen uitzonderlijk goed! Weinig wolken, en ’s avonds een sterke aurora activiteit.

Om onze kansen op het noorderlicht aanzienlijk te vergroten was het dus geen slecht idee om zo ver te rijden. Tijdens onze terugkeer kregen we honderden kilometers landschappen waarin de aurora borealis mogelijk haar debuut kon maken. Maar voor het zover was, konden we eerst nog van een mooie zonsondergang genieten.

Rond Andenes lag heel wat kustgebied. In plaats van dezelfde weg terug te nemen, reed ik dit keer via de -veel langere- kustroute.
De laaghangende zon verspreidde een oranje en roze gloed en maakte het Noorse decor nog mooier.

Andenes landschap

Andenes is zo slecht nog niet!

Zoektocht naar het noorderlicht

De zon had er voor vandaag genoeg van en liet zich langzaam zakken. We besloten om op ons gemakje terug naar Svolvaer te keren. Ik had me duidelijk een beetje misrekend, want de zonsondergang bleef verrassend lang duren. Tegen dat de zon helemaal onder was, waren we al anderhalf uur verder. Bovendien duurde het ook dan nog even voor de donkerblauwe lucht werd vervangen door een pikzwarte.

De landschappen waren nog steeds mooi, maar de lucht was nog lang niet donker genoeg om de Aurora te zien swingen. Aangezien we nog een lange weg voor de boeg hadden en ik niet de hele tijd door de donkere landschappen wou kronkelen begon ik met iets meer vaart te maken.
Ik had nog steeds meer dan honderd kilometer voor de boeg, en dus voldoende tijd om het licht te zien áls het verscheen.

lofoten eilanden noorwegen

Komaan hemel! Word eens wat sneller donker!

We wuifden het laatste dorpje uit en kwamen terug aan op de weg met de saaie landschappen. Twintig kilometer verder en de hemel was nog steeds niet helemaal donker.
Maar toch was er iets vreemds aan de hand… Het leek wel alsof de hemel in tweeën gespleten werd door één gigantische lijn van licht.
Kon het zijn? Had ik ongelooflijk veel geluk en kon ik Noorwegen toch nog afsluiten met een blik op het befaamde noorderlicht?!

Het noorderlicht!

Enthousiast parkeerde ik me op een met sneeuw bezaaide parking.
Ik stapte uit de auto en ja hoor… Daar was ze! Het noorderlicht!

Het was nog steeds niet helemaal donker, maar de witgroene lijnen lieten er geen twijfel over bestaan. De hele hemel was gevuld met een gebogen aurora borealis.
Stokstijf stond ze op dit moment. Maar ik wist uit eerdere ervaring dat ze ieder moment kon gaan dansen of zelfs verdwijnen.

Hartstochtelijk nam ik m’n camera en statief uit de auto, stak ik de straat over en baande me een weg door de dikke pakken sneeuw.
Dit was zeker niet de mooiste locatie, maar de aurora is zo onvoorspelbaar dat je beter meteen enkele foto’s maakt.

het noorderlicht noorwegen

EIN-DE-LIJK! Het noorderlicht! En nu maar hopen dat het mooie licht nog aanzwelt!

De aurora zou nog veel zichtbaarder worden als het firmament helemaal verduisterde.

Met mijn camera veilig op het statief keek ik met fonkelingen in mijn ogen naar het schouwspel van moeder natuur. Af en toe riep ik naar m’n moeder: “Zie je het? Mooi he!” en dan hoorde ik een “Waauw!” of “Zo leuk!” als repliek.

Ik legde m’n moeder eerder al uit dat het noorderlicht er eigenlijk helemaal anders uitziet in het echt.
Vaak krijg je foto’s te zien waar de aurora borealis ontzettend groen is en de hele hemel lijkt in te palmen. Eigenlijk is dat een beetje bedrog.
Ten eerste ziet het noorderlicht er niet uitgesproken groen uit, eerder wit met een groene schijn. Pas als er een erg hoge aurora activiteit is zie je duidelijke groene (en zelfs roze!) kleuren in de hemel verschijnen.

Als je het poollicht met je camera wilt vastleggen, moet je een trage sluitertijd of shutter speed gebruiken. Het effect daarvan is dat er heel wat meer licht op je cameralens valt.
Hierdoor merk je de kleinste trilling van je camera onmiddellijk op (daarom is het statief nodig). Maar tegelijkertijd wordt het dansende licht ook veel breder in beeld gebracht.

Eigenlijk is het daardoor onmogelijk om het noorderlicht waarheidsgetrouw op je camera vast te leggen. Toch wilt dat niet zeggen dat het hierdoor minder spectaculair is!

noorderlicht lofoten noorwegen

Pikzwarte lucht en dansende lichten! De rondreis door Noorwegen is helemaal geslaagd!

Wanneer het hemeldak volledig zwart was gekleurd, werd de aurora een pak feller. En net op dat moment begon het ook te dansen.
Gigantische lichtgolven zwalpten en zweefden door de lucht. Wat een spektakel! Een krachtige uitbarsting van energie waar je helemaal niets van hoort.
Het poollicht werd alsmaar feller en groter en plots begonnen de sterk contrasterende lijnen zich tot een soort van hoekige bloem om te vormen.
De bloemblaadjes werden korter en langer en een seconde later explodeerde de aurora naar een wild uitslaande zweep.

Met tranen in mijn ogen klikte ik ongecontroleerd op mijn cameratoestel terwijl ik tegelijkertijd het firmament van de hele aardbol zat af te speuren naar de mooiste lichtuitspattingen.

Wanneer ik terug naar mijn moeder keerde vertelde ze hoe mooi ze het vond. “Wat gek dat de sterren nu ook veel zichtbaarder zijn!” zei ze.
Eigenlijk had ik daar nooit eerder op gelet, maar het leek wel te kloppen. De sterren waren veel duidelijker zichtbaar.

het noorderlicht in noors lapland

De groene aurora borealis weerspiegelt op de besneeuwde bergtoppen en het wateroppervlak.

Terug naar Svolvaer

Een uurtje later besloten we om verder te rijden. Het poollicht was duidelijk nog niet moe en dus konden we maar beter enkele andere locaties opzoeken, want dit was echt niet zo’n mooi plekje.
Onderweg stopte ik nog enkele keren, maar het was pas een klein uurtje later dat ik eindelijk nog eens een mooi plekje tegen kwam.

Ik sloeg een klein landweggetje in en parkeerde me daar halsoverkop in de sneeuw.
Beneden me lag een klein stukje strand. Met mijn camera op mijn statief gemonteerd, sprong ik door de diepe sneeuw tot ik op de keien van het strand terecht kwam. Eigenlijk niet zo’n slim idee, want voor hetzelfde geld was ik tussen de besneeuwde rotsen gegleden.
Het mooie licht reflecteerde zich al swingend op het spiegelachtige wateroppervlak en de sneeuw op de heuveltoppen kreeg een smaragdgroen tintje.

“Sam? Alles OK?” riep m’n moeder.
Oeps! Het was weer al een half uurtje later en ik bleef maar foto’s maken in deze vriestemperaturen.
Wanneer ik terug naar ons kleine autootje wandelde was ik door het dolle heen. Mijn moeder moest lachen.
“Heb je geen koud? Je kan het ook zien van in de auto hoor!”
Ik bleef maar doorratelen over hoe mooi ik het vond en hoe gek ik van Noorwegen was.
“Je bent een echte avonturier!” Zei ze.

svolvaer noorderlicht noorwegen

Als toetje kregen we het poollicht ook nog vanuit onze accommodatie te zien!

Wanneer we terug naar Svolvaer reden leek het noorderlicht al veel kalmer te zijn geworden. De swingende lichtlijnen waren minder fel en zo plots als ze gekomen waren verdwenen ze ook weer.

Nadat ik ons autootje voor de laatste keer naast onze accommodatie in Kabelvåg parkeerde werden we voor de tweede maal vandaag in de bloemetjes gezet door moeder natuur.

Vlak boven het kleine dorpje verscheen de aurora borealis in vol ornaat.

Terwijl mijn moeder in de keuken stond –ik had dat mens al afgepeigerd, sorry mama!– kreeg ik de felste lichten van de avond te zien. Luttele seconden was de hele hemel gevuld met het groene licht, en plots verschenen daaronder ook enkele lichtroze randen.

Tegen middernacht kon ik met een glimlach in slaap vallen.
Noorwegen was wederom fantastisch geweest.

aurora borealis noorwegen

Groen én roze noorderlicht? Wat een gelukzak was ik toch!

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. NPO 3FM, Radio 2 (België), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>