Hobbiton Movie Set: een bezoek aan de Hobbit huisjes in Nieuw-Zeeland

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 31 mei, 2020

Fans van de 'Lord of the Rings' en 'The Hobbit' worden in Nieuw-Zeeland heel erg verwend! Op deze twee eilanden zijn tal van movie sets en filmlocaties van beide trilogieën te vinden.
De meest magische locatie van allemaal is natuurlijk Hobbiton, het Hobbit dorpje van waaruit Frodo en Bilbo Baggins naar hun magische avontuur vertrekken.
Zelfs als je niet zo vertrouwd bent met de boeken en films van de 'Lord of the Rings' is deze locatie nog één van de leukste dingen om te bezoeken in Nieuw-Zeeland. Benieuwd geworden waarom? Lees dan zeker verder.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 stemmen)

Hobbiton Nieuw Zeeland

Hoe geraak je in Hobbiton?

Vanuit Auckland zijn er tal van Hobbiton tours die je kan regelen. Zij pikken je op aan je accommodatie en droppen je dan mooi  in het bezoekerscentrum van de Hobbiton Movie Set.

Tijdens mijn eigen rondreis door Nieuw-Zeeland, had ik een eigen wagen. Daardoor wordt het meteen veel goedkoper als je zelf naar deze attractie kan rijden Koop je tickets voor de rondleiding in ieder geval vooraf, want de plekken zijn beperkt.

Het duurt zeker drie uur om van Auckland naar Hobbiton te rijden, dus het is geen slecht idee om van hieruit ook meteen verder te trekken als je niet meer in Auckland hoeft te zijn. In de buurt van Hobbiton vind je trouwens ook de feeërieke ‘Waitomo Glow worm caves‘, een grot vol met lichtgevende glimwormen die haast even magisch zijn als de boeken van Tolkien.

Hobbiton movie set tour

Met deze bus word je naar de Hobbiton Movie Set gebracht.

Een bezoek aan de Hobbiton movie set

In het bezoekerscentrum word je al meteen heel nieuwsgierig naar het verdere verloop van je bezoek. Nadat je je ticket hebt gevalideerd, moet je op de bus wachten die je naar de eigenlijke Hobbiton movie set brengt. Je wordt langs de heuvelachtige landschappen, vol met schapen, naar de ingang van Hobbiton gebracht terwijl je een leuk filmpje te zien krijgt. Daarin vertelt Peter Jackson (de regisseur van alle Lord of The Rings en The Hobbit films) je alvast enkele leuke anekdotes en kom je ook een beetje te weten over de geschiedenis van deze plek. Vergeet niet om af en toe ook naar buiten te kijken, want de groene landschappen zijn hier echt adembenemend. Geen wonder dat Peter Jackson net deze plek uitkoos om de magische Hobbits van Tolkien te huisvesten.

In 1998 wist Peter Jackson al dat hij de landschappen van Nieuw-Zeeland prominent in beeld zou brengen voor zijn films. Tijdens een verkennende vlucht boven het Noordereiland, werd de regisseur helemaal verliefd op de Alexander Farm in Waikato. Hij ging op bezoek bij de eigenaar van deze boerderij en vertelde dat hij van plan was om een film te maken van de befaamde boeken van Tolkien. De eigenaar, Russel Alexander, had geen idee wat Lord of The Rings was en gooide zijn sleutelbos gewoon naar Jackson. “Ga maar een kijkje nemen, maar val me nu niet lastig want het is rugby op TV!” was zijn antwoord. Of dat nu gastvrij was of niet, laat ik in het midden. Maar één ding is zeker: Peter Jackson was onmiddellijk verkocht en niet lang nadat ze een akkoord sloten, werd Hobbiton gebouwd.

Hobbit huisjes Nieuw-Zeeland

Eén van de typische Hobbit huisjes in Nieuw-Zeeland.

hobbiton hobbit huisjes nieuw-zeeland

Hobbiton is verrassend groot! Het zou zo een echt dorpje kunnen zijn.

Oog voor detail en grappige verhalen

Het duurde meer dan twee jaar vooraleer het beroemde Hobbit dorp van Nieuw-Zeeland werd gebouwd en uiteindelijk werd er maar enkele weken in gefilmd voor het weer werd opgedoekt. Na het enorme succes van de Lord of The Rings werd het dorp opnieuw opgebouwd voor The Hobbit films en dit keer bleven de huisjes gelukkig permanent bestaan, zodat nieuwsgierige toeristen deze magische plek kunnen bezoeken.

Tijdens je rondleiding krijg je het hele dorp te zien (en dat is verrassend groot!) maar uiteraard krijg je ook heel wat leuke, grappige en verbazingwekkende verhalen te horen. Zo wordt meteen duidelijk dat regisseur Peter Jackson héél veel oog heeft voor details. Een beetje té veel zou ik zelfs durven zeggen, want heel vaak werd er hard doorgewerkt aan zaken die je dan niet eens in de films te zien krijgt.
In de Lord of The Rings boeken wordt er bijvoorbeeld gepraat over een bepaald type pruimenboom en dit liet de fantasie van de regisseur helemaal op hol slaan. Deze pruimenbomen groeien echter niet in Nieuw-Zeeland en om dit probleem op te lossen, liet hij een ander type boom planten (die niet zo hoog groeit) waarvan alle blaadjes één voor één geplukt werden. Vervolgens moest één van zijn medewerkers de blaadjes en pruimen van een echte pruimenboom aan deze boom vastnaaien met ijzerdraad. Héél veel werk, en toch werden de shots van deze pruimenbomen nooit gebruikt in de films…

Om alles zo echt mogelijk te laten lijken in de films, werden ook maar heel weinig namaakrekwisieten gebruikt. Tot op de dag van vandaag zijn de groenten en  alle fruit dat  je in de moestuintjes van de Hobbits ziet groeien helemaal echt. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de vuile was die aan de waslijnen hangt: iedere dag wordt die “ververst”!

Tijdens je rondleiding krijg je natuurlijk nog veel meer verhalen of weetjes te horen. Hier zijn er alvast enkele die me zijn bijgebleven:

 • Iedereen die een fan is van de films van Peter Jackson, weet dat deze regisseur dol is op een mooie zonsondergang. Bij de Hobbit trilogie maakt hij hier dan ook geen uitzondering op. Het Hobbit dorp staat echter verkeerd georiënteerd en om een mooie shot te kunnen maken van een zonsondergang, filmde men een zonsopkomst die dan in de film omgekeerd werd afgespeeld. En ja, ook de acteurs moesten dus alles in tegengestelde richting doen! Gelukkig maar dat er geen tekst aan te pas kwam…
 • In één van de films stoot Gandalf (gespeeld door Ian McKellen) zijn hoofd en begint hij luidkeels te vloeken. Dit stond helemaal niet in het script! Doordat de Hobbit huisjes van Nieuw-Zeeland zo klein zijn, stootte de acteur echt zijn hoofd. Peter Jackson vond dat deze scène perfect aantoont hoe klein de Hobbits eigenlijk wel zijn en besloot dus om dit fragment niet uit de film te knippen.
 • In totaal zijn er meer dan dertig verschillende ringen gemaakt. De meeste rekwisieten gingen verloren of stuk. Eentje ervan was zelfs magnetisch, zodat de ring niet ging stuiteren en zo aantoont hoe zwaar de magische ring eigenlijk wel is.
 • Alle Hobbit huisjes staan leeg. De scènes binnenin werden in een studio in Wellington gefilmd. Gelukkig is er wel één huisje waar je in de open deur kan poseren. Als je echter iets verder binnen kijkt, zie je inderdaad een kale ruimte!
 • Omdat Hobbits zo klein zijn, waren heel wat van de figuranten kinderen. Om ze tijdens de scènes actief te houden, kregen ze non-stop snoep en suiker. De volwassenen die meededen kregen alcohol van 1%. Zo dachten ze dat ze dronken werden, maar konden ze tijdens opnames snel terug in hun rol kruipen en aandachtig figureren.
 • Zoals ik al eerder zei, werd er twee jaar lang aan de beroemde Hobbit huisjes van Nieuw-Zeeland gewerkt. Peter Jackson en zijn kompanen konden dit werk niet alleen aan en schakelden de hulp in van de Nieuw-Zeelandse marine. Zij hielpen met het uitgraven van de Hobbit huisjes en het aanleggen van de weg naar de movie set.
 • De Green Dragon Inn werd niet alleen in de film in brand gestoken. Ook in het echt ging hij in vlammen op!
Hobbiton bezoeken

Als je Hobbiton gaat bezoeken kom je ogen tekort!

Hobbiton bezoeken Nieuw-Zeeland

Hobbiton is leuk voor iedereen. Niet alleen voor LOTR fans!

Hobbiton vogelverschrikker

Vogelverschrikkers voelen zich ook perfect thuis in de tuintjes van Hobbiton.

Hobbiton tour van Auckland

Als je zelf over geen auto beschikt in Nieuw-Zeeland (wat ik overigens wel aanraad), dan kan je gelukkig ook een Hobbiton tour vanuit Auckland regelen. Vergeet niet dat Hobbiton nog een dikke drie uur vanuit deze grootstad ligt en dat het dus een lange dag kan worden. Als je kiest voor een Hobbiton tour van Auckland, dan is het misschien ook mooi meegenomen om er een daguitstap van te maken waarbij je ook de Waitomo glimworm grotten bezoekt. Zo zie je meteen twee van de meest magische plekken van Nieuw-Zeeland op één dag.

Je wordt tijdens deze dagexcursie opgepikt aan je accommodatie. Onderweg maak je enkele (korte) stops om de benen te strekken en de mooie natuur van Nieuw-Zeeland te zien. Eens je aangekomen bent in het bezoekerscentrum van Hobbiton, moet je overstappen op een andere bus die je enkele minuten langs de glooiende graslandschappen rijdt terwijl je een introductiefilm te zien krijgt. Dit is het perfect moment om je geheugen op te frissen en nóg enthousiaster te worden over je nakende bezoek. Eens je de bus afstapt, neemt een gids je mee langs de bekende Hobbit huisjes van Nieuw-Zeeland en krijg je alle tijd om te genieten van deze magische plek. Vraag gerust aan je begeleider om enkele foto’s te maken. Wie wil er nu geen aandenken hebben aan de beroemde Hobbiton movie set?!

Na de rondleiding krijg je nog even de tijd om te genieten van een (gratis) drankje in de ‘Green Dragon’, dezelfde taverne die ook in de ‘Hobbit’ en ‘Lord of The Rings’ films wordt gebruikt. Na je drankje loop je nog even rond in Hobbiton en daarna word je terug met de bus naar het bezoekerscentrum gebracht. Daar krijg je nog de mogelijkheid om enkele unieke en leuke souvenirs mee te nemen vooraleer je terugkeert met de andere shuttlebus. Het is een lange weg, maar gelukkig krijg je wel heel mooie landschappen te zien tijdens de rit terug naar Auckland.

Nieuw-Zeeland Hobbiton

Ieder Hobbit huisje ziet er volledig anders uit.

Hobbiton tickets

Er zijn verschillende mogelijkheden om Hobbiton te bezoeken.

De normale Hobbiton tour tickets zijn het goedkoopst en kosten ongeveer €50 per persoon. Om je magische ervaring helemaal af te maken, kan je de Hobbiton rondleiding ook combineren met een lunchbuffet. Daarvoor betaal je €75 per persoon. Dit moet je zeker op voorhand boeken, want deze tickets zijn héél erg snel uitverkocht (slechts tweemaal per week beschikbaar).
Je kan de Hobbiton Movie Set Tour ook boeken met vervoer. Vanuit Rotorua betaal je voor transport en toegangstickets €75 per persoon. Vanuit Auckland kost het je ongeveer €120 per persoon. Als je toch in de buurt bent is het geen slecht idee om de Hobbiton Movie Set te combineren met een bezoek aan de Waitomo Glow Worm Caves. Met vervoer vanuit Auckland kost deze combitrip €180 per persoon. Wil je bij die laatste tour ook nog de feestelijke lunch in de Green Dragon Inn meemaken? Dan betaal je in totaal €215 per persoon.

Goed om te weten tijdens je bezoek

 • Je kan Hobbiton alleen bezoeken met een gegidste tour. Een bezoek op eigen houtje is niet toegestaan en daarop worden geen uitzonderingen gemaakt.
 • Je kan het beroemde Hobbit dorp van Nieuw-Zeeland dagelijks bezoeken van 9u ’s morgens tot 15:30u ’s middags. Van 1 september tot 30 april worden extra tours ingelegd tot 16:30u en van 27 december tot en met 28 februari kan je tours boeken tot en met 17:30u ’s avonds. Er is één tour om het half uur.
 • De rondleiding duurt minstens twee uur, maar loopt vaak wat uit.
 • Een statief om je camera op te zetten is niet toegelaten. Enerzijds om de veiligheid van andere bezoekers te garanderen, anderzijds neemt het veel te veel tijd in beslag om het statief met de camera klaar te zetten. Bovendien ben je tijdens een Hobbiton tour niet alleen en is het dus een beetje ongepast om een heuse fotoshoot te houden tijdens je rondleiding… Aarzel niet om aan je gids te vragen om een foto te maken.
 • Boek je tickets op voorhand. Zeker als je de tour combineert met het feestelijke lunchbuffet (dat maar twee keer per week wordt georganiseerd). Ik moest mijn tickets al enkele weken op voorhand aanschaffen omdat ze anders allemaal uitverkocht waren.
 • Reis je met kinderen? Laat je kinderwagen achter in het bezoekerscentrum of in de auto. De paden in Hobbiton zijn nogal hobbelig en er zijn ook vrij veel steile stukjes of trappen die je moet beklimmen.
 • Om diezelfde reden raad ik ook aan om goed schoeisel te dragen.
hobbiton details

De aandacht die aan details wordt besteed in Hobbiton is echt indrukwekkend.

green dragon inn hobbiton

Binnenin de Green Dragon Inn.

Andere movie tours in Nieuw-Zeeland

De landschappen van Nieuw-Zeeland werden wereldberoemd door films zoals Lord of The Rings en The Hobbit, en natuurlijk zijn er nog veel meer filmlocaties (o.a. Narnia!) in dit mooie land te ontdekken.
Zowel op het Noordereiland als het Zuidereiland zijn er (gegidste) movie tours. Maar natuurlijk kan je heel wat filmlocaties ook op eigen houtje verkennen. Dit zijn in ieder geval mijn aanraders:

 1. Castle Hill – Gigantische rotsblokken liggen her en der verspreid in een groen landschap langs de fantastische Arthur’s Pass. Dit landschap werd gebruikt voor de eerste Chronicles Of Narnia film.
 2. Mount Taranaki – Deze prachtige berg lijkt wel héél erg veel op Mount Fuji. Het is dan ook geen wonder dat The Last Samurai hier in de buurt werd opgenomen.
 3. Cathedral Cove – Ook voor de Chronicles of Narnia: Prince Caspian, werd aan Nieuw-Zeeland gedacht. Vanuit de mooie Cathedral Cove op het Coromandel schiereiland werd een beroemde scène opgenomen.
 4. Tongario National Park – De Tongariro Alpine Crossing wordt door veel mensen gezien als dé mooiste dagwandeling ter wereld. In dit nationale park zie je ook de prachtige landschappen die in de Lord of The Rings films en The Hobbit trilogie worden gebruikt voor Mordor en Mount Doom.
 5. Shelly Bay en Lyall Bay – Op het Noordereiland vind je ook enkele filmlocaties van beide King Kong films (die van 1933 en die van 2005). Vlakbij Wellington werd deze locatie gebruikt als Skull Island.

Er zijn nog tientallen andere locaties die je in Nieuw-Zeeland kan ontdekken. Benieuwd? Kijk eens naar de movie tours in Nieuw-Zeeland die je via GetYourGuide kan boeken:

Is de Hobbiton tour zijn geld waard?

Ja, of toch in ieder geval voor mij.

De rondleiding is zeker niet goedkoop (ongeveer €50 per persoon), maar dat is eigenlijk ook logisch als je bedenkt dat je twee uur op sleeptouw wordt genomen doorheen een filmset die piekfijn wordt onderhouden.

Ik ben geen die-hard fan van Lord of The Rings of The Hobbit, maar toch vond ik een bezoek aan Hobbiton zeker zijn geld waard. Zelfs als je niet echt bekend bent met de verhalen van Frodo en Bilbo blijft dit een magische ervaring. Tijdens je rondleiding krijg je immers heel veel leuke verhalen te horen en kom je ook te weten hoe het er aan toe gaat op zo’n grote filmset. Het lijkt alsof je wordt meegenomen naar een fantasiewereld en de landschappen die je te zien krijgt zijn echt fantastisch mooi. Ik raad wel aan om de films op voorhand (of na je bezoek) te bekijken, want daardoor word je Hobbiton tour pas echt magisch.

Twijfel je? Maak dan misschien een lijstje op met alle bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland die je zeker wel wil zien en kijk of je dan nog tijd/zin hebt om Hobbiton ook te verkennen.

Hobbiton bezoeken Nieuw-Zeeland

Hobbiton bezoeken was voor mij één van de leukste dingen om te doen in Nieuw-Zeeland.

Lord Of The Rings Nieuw-Zeeland Hobbiton

Ben jij al naar Hobbiton geweest? Laat je ervaring weten in een opmerking op dit bericht!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam