Hurtigruten in Noorwegen

Voor echte fans van Scandinavië klinkt Hurtigruten misschien wel bekend in de oren. Deze Noorse maatschappij regelt dagelijks tientallen boten die over de poolcirkel heen en weer navigeren. Prachtige landschappen, ongekende luxe en een relaxte atmosfeer, dat is waar Hurtigruten voor staat.
Hoewel ik niet meteen dol ben op cruiseschepen, besloot ik dan toch om de onstuimige zeeën rond Noorwegen voor één dag te bevaren. En dat beviel me wel!

Tromsø naar Svolvaer met Hurtigruten

Snel een kijkje nemen op het dek voor we in onze knusse cabines gaan snurken.

Met Hurtigruten naar de Lofoten

Na de vermoeiende huskyrit hadden we nog voldoende tijd om van de bezienswaardigheden in Tromsø te genieten en aan de voorbije dagen terug te denken.
Vanavond nemen we de befaamde Hurtigruten boot richting de Lofoten. De mooiste eilanden van Noorwegen, en volgens sommigen zelfs van de hele wereld.

Hurtigruten is een Noors bedrijf dat al tientallen jaren passagiers meeneemt naar de gebieden rond de poolcirkel.
Ik heb er alleen nog maar goeie dingen over gehoord. En dus heb ik meteen het perfecte excuus om zelf ook op met dit luxueuze cruiseschip mee te varen!

Het schip meerde pas om middernacht aan in de haven van Tromsø, en mijn moeder en ik waren dus al behoorlijk moe.
Vanuit Tromsø vergezelden wij mensen die al even op de boot zaten. Zij hadden er al enkele dagen opzitten en waren van de noordkaap alsmaar zuidelijker gaan varen.
Omdat het ons toch wat lang leek om meteen een week of twaalf dagen te boeken, kozen we voor een aangepast schema. Van Tromsø naar Svolvaer.
Met een schip overbrug je deze afstand in ongeveer zeventien uur. Wij betaalden €135 per persoon, en daar zit de cabine en het ontbijt bij inbegrepen. Lang (en duur) genoeg voor de eerste keer!

hurtigruten cabine

De cabine in de Hurtigruten boot. Ruim genoeg en een ongelooflijk comfortabel bed!

Hoewel het ondertussen al laat was geworden, konden we het niet laten om al even op verkenning te gaan op het gigantische schip. Met acht verdiepingen kunnen héél wat passagiers meevaren en natuurlijk is er ook heel wat luxe aan boord!
Op het internet las ik dat je een ‘aurora alert’ kon inschakelen indien het magische licht ’s nachts zichtbaar werd vanop het dek.
Door een knopje in te drukken op het telefoontoestel zouden we gewekt worden eens het noorderlicht danst.

Uitgedost in warme kledij namen we de lift naar het dek. Een gigantisch uitkijkplatform van waar je over Tromsø kan kijken, maar waar je ook de grootte van deze mastodont ziet.
Ons nachtelijk onderzoek ging niet veel verder, want de afgelopen dagen waren al erg vermoeiend geweest.
De hemel was helemaal helder, en dus zat ik stiekem te hopen dat het noorderlicht niet meer te lang op zich zou laten wachten. Maar áls het de hemel zou opfleuren, werden we nu wel opgewekt. Geen nood om nog langer op te blijven, dus.
Morgen zaten we bovendien nog lang genoeg op het schip en dan zou er nog meer dan genoeg tijd zijn om ook de rest van het schip te inspecteren!

hurtigruten aurora alarm

Het Aurora Alarm op de Hurtigruten boot (Northern Light info ON) ! Dát is een alarm waar ik wel door gewekt wil worden!

Luxe ontbijt, jacuzzi en mooie uitzichten

Na iets meer dan zes uur slaap in het zijdezachte, hemelse bed werden we bruusk gewekt door een luid alarm.
Ik schoot wakker en kreeg meteen fonkelingen in m’n ogen. Kon het zijn? Was dit het aurora alarm?
Het piepende geluid hield op en snel keek ik naar het breedbeeld TV-scherm. Daarop verscheen spijtig genoeg alleen een teleurstellende boodschap: ‘automatische wekdienst’.

Verdomme. Geen noorderlicht. Alleen veel te vroeg gewekt!

Zuchtend en kreunend draaiden we ons nog een paar keer om in bed, maar de boot was duidelijk tot leven gekomen. Een oproep aan passagiers om naar de infobalie te komen, de excursiemogelijkheden van vandaag, … Soit, je snapt het al. Het werd onmogelijk om nog even verder te dromen over de dansende aurora borealis

ontbijt hurtigruten noorwegen

Ik zag nog nooit zo’n uitgebreid ontbijt als op de Hurtigruten boot (aan de andere kant staat nog eens zo veel lekkers)!

Na een verkwikkende douche met héérlijk geurende shampoo en conditioner stapten we naar het restaurant.
Het ontbijt werd hier van zeven uur tot tien uur ’s morgens geserveerd. Wanneer we door dit immense doolhof de baan naar het restaurant vonden, begonnen onze ogen groter te worden en onze monden open te vallen. Het zou me zelfs niet verwonderen mochten we ook nog een kwijlspoor achter ons gelaten hebben.

Drie soorten eitjes, spek, kötbullar, twee soorten zalm, allerlei andere vis, tientallen soorten brood, ontbijtkoeken, een heel scala kazen en ander beleg, oppeppende drankjes en fruitsapjes, … En zo kan ik nog even doorgaan. In één dag alles van deze gigantische ontbijttafel uitproberen leek me onmogelijk. Maar toch deed ik mijn best!

hurtigruten noorwegen ontbijt

Over het ontbijt kan je alvast niet klagen op dit cruiseschip! Links zie je eitjes met spek en roerei, rechts zie je allerlei soorten vis.

Hurtigruten vond duidelijk niet dat hun ontbijtbuffet uitgebreid genoeg was, want we lazen in de brochure dat het ontbijt regelmatig wordt aangepast. Bij het aanmeren in grote havens worden lokale specialiteiten aan boord gehaald zodat de passagiers altijd kunnen genieten van een vers en gevarieerd ontbijt.

Ongelooflijk ook hoe weinig je voelt dat je op wild klotsend water zit te varen. Tijdens het ontbijt werden onze eitjes voor enkele minuten extra door elkaar geklutst, maar tijdens het verdere verloop van de boottocht kon je daar nauwelijks nog iets van merken.

Eens we echt niets meer in onze buik konden proppen, gingen we terug naar onze cabine. We hadden nog enkele uren voor we konden uitchecken, maar toch besloten we om onze koffers al te pakken. De rest van de dag brachten we toch door op het bovendek of in één van de bars, zithoekjes of restaurants van het schip.

Wanneer we lekker warm zaten ingeduffeld, namen we de lift naar het bovendek om de mooie landschappen van Noorwegen bij daglicht te bekijken.
De rotsen, heuvels en bergen waren allemaal besprenkeld met een klein beetje, of net heel veel sneeuw. De prachtige houten hutten die af en toe in het desolate landschap verschijnen, passen er zo goed in dat het wel lijkt alsof ze op natuurlijke wijze uit de rotsen zijn gegroeid!

hurtigruten platform uitzichten

Van op het gigantische bovendek krijg je de beste uitzichten vanop het schip.

Buiten was het natuurlijk ijskoud, maar door de snelheid van de boot worden de temperaturen nog nét een tikkeltje frisser.
Toch lieten we ons niet afschrikken en bleven we nog een poosje buiten staan om al dat moois te bewonderen. Net zoals tientallen anderen, trouwens.
Vrijwel iedereen had een camera in de aanslag. De omgeving is zo veranderlijk en zo mooi dat je eigenlijk non-stop foto’s kan maken, en sommigen leken dat ook te doen…

hurtigruten lofoten

Hoe dichter we bij de Lofoten komen, hoe meer van deze mooie huisjes je te zien krijgt.

Voor we onze blauw geworden lichaamsdelen terug opwarmden, namen we nog snel een kijkje naar de achterkant van het schip. Daar zagen we een kleine bar -waar iets later ook chocomelk en pannenkoekjes werden gemaakt-, een rek met gedroogde vis en een fier wapperende Noorse vlag.
Helemaal achteraan het schip krijg je wellicht nog een verrassender uitzicht! Natuurlijk zijn er nog steeds enkele prachtige landschappen die traag voorbijglijden, maar onder ons zagen we twee jacuzzi’s pruttelen.

Een beetje jaloers zag ik vier mensen genieten in de hete bubbelbaden, genietend van de majestueuze landschappen die we voorbij vaarden.
Had ik m’n zwembroek maar meegenomen! Dan was ik er zeker bij gesprongen!
Maar wees nu eerlijk… Wie denkt er ook aan om een zwempak mee te nemen als je naar Lapland reist?

hurtigruten jacuzzi

Vergeet je zwempak niet als je een cruise met Hurtigruten boekt. Zo kan je even lekker tot rust komen in de jaccuzzi.

Niets doen is vermoeiend

Om elf uur werd van ons verwacht om uit te checken. Onze baggage konden we deponeren in een kamer op het gelijkvloers. We moesten immers nog tot zes uur vanavond op het schip doorbrengen.

Internet kan je op de boot aanschaffen, maar dat vond ik toch een beetje duur. In plaats daarvan besteedde ik mijn tijd dan maar nuttiger met het bewerken van mijn foto’s en het neerpennen van enkele blog posts.
De comfortabele stoeltjes en zetels stonden vrijwel allemaal naar de ramen gericht, zodat je non-stop kon genieten van de mooie uitzichten.

Zonsondergang vanop hurtigruten boot

Achter het schip begon de zon traag neer te dalen en dat zorgde voor nog spectaculairdere uitzichten!

Wanneer we door een fjord vaarden of bijna aanmeerden in een pittoresk stadje kregen we dat allemaal te horen via de luidsprekers.
Als dat gebeurde, begon iedereen zich terug warm aan te kleden en opgewonden naar het bovendek te huppelen. Daar maakten ze dan enkele foto’s en niet veel later dropen ze terug af naar de lekker verwarmde ruimtes van het Hurtigruten schip.
Wanneer we aankwamen in de Trollenfjord leek de volledige boot te ontwaken uit zijn winterslaap. Tientallen mensen klauterden de trappen op en de lift zat non-stop vol met nieuwsgierige toeristen om deze mooie inham te fotograferen.
Door lawinegevaar was het momenteel niet mogelijk om door de prachtige Trollenfjord te varen, maar de landschappen die we nu al zagen waren wel de mooiste van deze hele dagcruise.

trollfjord noorwegen

De prachtige Trollfjorden bevestigen ons vermoeden. We zijn in de Lofoten aangekomen!

Ik had me een stoeltje eigen gemaakt op het bovendek, net achter een glazen omheining. Ik drukte me zo diep als mogelijk weg in de stoel en achter het scherm om zo de wind een beetje te vermijden. Mama was al lang foetsie. Waarschijnlijk omdat ze het te koud had, maar het zou ook best kunnen dat ze nerveus werd van al het pluimvee dat boven ons cirkelde.
Tientallen meeuwen en enkele zeearenden zweefden mee op de wind boven de vlijmscherpe kliffen en rotsen. De zon begon traag onder te gaan en baadde het landschap in een oranje en roze gloed. Gewoonweg magisch.

Hoewel de tocht naar Svolvaer best lang duurde, genoot ik met volle teugen van mijn plekje op dit cruiseschip. Even uitrusten na de drukke dagen in Tromsø kon zeker geen kwaad, en zeker niet met deze feeërieke panorama’s.

hurtigruten rondreis noorwegen

Even poseren met de Noorse vlag hoort er ook bij, natuurlijk.

Het avondeten is ongelooflijk duur op de boot (€70 per persoon – maar daar kreeg je wel versgevangen vis voor), en dus besloten we om dit over te slaan.
Bovendien hadden we onszelf deze morgen vetgemest met het lekkere ontbijt en zaten we nog steeds halfvol. De rest van de avond kwamen we gewoon door met knäckebröd.

Eens het buiten begint te donkeren, slaat de verveling wel toe op het schip. De landschappen verdwijnen in een zwarte schaduw en het wordt ook iets te koud om buiten rond te lopen.
Gelukkig had ik mijn voorzorgen genomen en enkele series van Netflix op mijn telefoon geplaatst.

Om iets na zessen ’s avonds kwamen we aan in Svolvaer, de grootste stad van de Lofoten eilanden.
Hier zouden we de komende vijf dagen doorbrengen.
Ik ben benieuwd! Want mijn verwachtingen zijn hoog gespannen!

hurtigruten cruise noorwegen

Idyllische landschappen genoeg tijdens een Hurtigruten cruise.

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. NPO 3FM, Radio 2 (België), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>