Overnachten in Jock Safari Lodge: één van de mooiste verblijven in het Krugerpark

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 20 februari, 2020

Middenin de ongetemde Zuid-Afrikaanse bush ligt Jock Safari Lodge. Eén van de mooiste accommodaties die je kan vinden in het Kruger National Park. Ik logeerde er één nacht en hunker nu alweer terug naar mijn verblijf. Dit fantastisch hotel mag uitpakken met overheerlijk eten, prachtige uitzichten, geweldige game drives en iedere kamer heeft een eigen zwembad. Wat wil een mens nog meer?

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (2 stemmen)

Jock Safari Lodge Krugerpark

Verblijf middenin het Greater Kruger National Park, maar toch privé

Als je binnenkort op safari gaat naar het Kruger en al een beetje informatie hebt opgezocht, dan weet je vast wel dat dit Wildlife Park uit twee delen bestaat. Er is namelijk het Greater Kruger National Park en het Kruger National Park.

Het Greater Kruger National Park is een gebied van twintig private reservaten ten westen van het openbare toegankelijke deel van het park.
Het Kruger National Park is dan weer een doorlopend gebied van bijna twintig miljoen (!) hectare. Dit reservaat is toegankelijk voor iedereen en hier is het ook mogelijk om een self-drive te organiseren.

De Jock Safari Lodge mag dan wel in dit openbare deel van het Kruger liggen, toch zit je helemaal afgezonderd van de andere bezoekers. Ongeveer 6000 hectare van dit openbare wildlife reservaat is immers toch private eigendom en alleen toegankelijk voor gasten van de accommodatie. Het grote voordeel hiervan is, dat je zowel toegang hebt tot het private reservaat, maar ook tot de openbare delen van het Kruger National Park. Zo krijg je immers meteen een veel groter oppervlak waar je op zoek kan gaan naar dieren! Het volledige Kruger Park is immers twee miljoen vierkante hectore groot.

De kans op dieren spotten is bovendien veel groter in zo’n private concession, omdat de chauffeurs hier ook off-road mogen rijden. In het openbare deel van het Kruger mag je enkel en alleen op de verharde wegen rijden en moet je dus echt geluk hebben om dichtbij de dieren te komen.

Jock Safari Lodge zonsondergang Safari

Vlakbij de Jock Safari Lodge vind je deze prachtige zandvlakte. De ideale plek voor een romantische zonsondergang!

leeuwen jock safari Lodge Krugerpark

We hadden meteen geluk tijdens onze eerste game drive. Een prachtige troep leeuwen!

Alles all-in!

Eens je bent aangekomen in dit afgeschermde gebied, word je meteen goed in de watten gelegd. Nadat je koffers voor jou naar de kamer worden gebracht, krijg je een verfrissend drankje aangeboden terwijl je ook wat meer uitleg krijgt over de Jock Safari Lodge en hoe de dingen hier worden aangepakt.

Als je daarna nog steeds dorstig bent, dan heb je geluk! In je kamer staat er immers een frisse fles champagne op jou, klaar om ontkurkt te worden.

Aangezien een verblijf in de Jock Safari Lodge all-in is, zijn alle niet-alcoholische drankjes en huiswijnen en -bieren altijd inbegrepen in de totaalprijs. Laat je maar lekker gaan bij al dit heerlijke eten: een heerlijk uitgebreid ontbijt en een verrukkelijk diner waarbij je per gerecht telkens de keuze hebt uit drie mogelijkheden. Als je langer dan één nacht blijft, dan wordt er natuurlijk ook een lunch voor jou verzorgd.

Ook tijdens de safari zelf wordt er aan de hongerigen en dorstigen gedacht!
Tijdens de rit kan je immers ook een drankje krijgen en ook hapjes worden voorzien. Tegen het einde van de rit zoekt de ranger een idyllisch plekje uit waar het veilig is om even de benen te strekken. Dan worden koekjes, noten en gedroogd fruit bovengehaald en vergezeld van een lekker glaasje wijn, een gin tonic, een biertje of een niet-alcoholisch drankje. De perfecte manier om te genieten van een sprookjesachtige zonsondergang boven de magische natuur van Zuid-Afrika!

Een all-in verblijf houdt daar nog lang niet op. Twee safari’s van telkens ongeveer drie uur, een walking safari en high tea zijn ook telkens inbegrepen.

kamers Jock Safari Lodge chalet

Het interieur van de prachtige chalet.

Safari’s met kennis van zaken

Het belangrijkste deel van je verblijf zijn natuurlijk de safari’s.
De jeeps van de Jock Safari Lodge zijn bijzonder comfortabel en heel hoog, waardoor je veel makkelijker dieren kan spotten die verborgen liggen in het gras of onder de bomen.

Wat ik persoonlijk erg aangenaam vond, was dat de voertuigen ook niet worden volgepropt met gasten.
Families of groepen van vier (of meer) krijgen meestal hun eigen jeep, maar eigenlijk zit je nooit met meer dan zes in een wagen. Zo zit niemand middenin gepropt en kan iedereen ten volle van de uitzichten genieten.

Een goede ranger is natuurlijk het allerbelangrijkste. Hij of zij gidst je immers de hele tijd rond en heeft dus maar best voldoende kennis van zaken!
Ik werd begeleid door Jacob, een ranger met meer dan twintig jaar ervaring. Alle vragen die ik hem stelde, werden vliegensvlug en duidelijk beantwoord, maar ook zijn ogen leverden uitstekend werk.
In minder dan een uur tijd heeft Jacob al olifanten, leeuwen en heel wat andere dieren gespot. Mijn ogen zijn duidelijk maar half zo goed, want zelfs wanneer hij precies vertelde waar een bepaald beest zich verstopte, duurde het vaak nog even voordat ik het ook echt zag.

Sommige dieren mogen dan wel reusachtige proporties hebben, met hun patronen zijn ze verrassend goed gecamoufleerd in het dorre landschap!

Omdat de verschillende rangers allemaal over een walkie-talkie beschikken, weten ze ook al snel waar ze heen moeten als er een interessant dier is gespot. Gelukkig wordt het nooit te druk en staan we met maximum twee voertuigen naar het prachtige Afrikaanse wildlife te staren.

Safari Jock Krugerpark

Eén van de comfortabele safari voertuigen van Jock.

Jock Safari Lodge game drive

Onze gids, Jacob.

nachtsafari jock lodge

Zelfs tijdens de avondsafari kon Jacob nog dieren spotten. Wauw!

Perfecte locatie

De Jock Safari Lodge ligt in het Zuidwesten van het Kruger National Park en dit wordt vaak gezien als één van de beste locaties om wildlife te spotten. Bovendien is het landschap hier ook prachtig en heel divers, waardoor je ook een veel hogere kans krijgt op het spotten van verschillende diersoorten.

luipaard Krugerpark Jock

Met een beetje geluk kan je dit prachtige beest ook spotten in dit gebied!

Waanzinnig mooie uitkijkpunten

Vanaf het moment dat je deze lodge binnenkomt, word je betoverd.

Het hele terrein is volgeplant met hoge bomen die een welkome schaduw werpen op de luxueuze accommodaties, maar ook een thuis zijn voor vele kleurrijke vogels.

Vanuit je eigen chalet, krijg je een oogverblindend mooi panorama over de Mitomeni en Biyamiti rivieren.

Iedere accommodatie heeft immers zijn eigen uitkijkplatform, inclusief bed en een muskietennet. Als je dus geen genoeg kan krijgen van deze mooie omgeving, dan is het altijd mogelijk om je hier in slaap te laten wiegen door de relaxerende geluiden vanuit de bush.

Heeft het al even niet geregend? Dan krijg je nog steeds een spectaculair blikveld over de zanderige vlakte van dit gebied.

Kan je vanuit je eigen kamer geen wildlife spotten? Dan kan je ook nog altijd afzakken naar het restaurant, vanwaar je een nog veel breder uitzichtpunt krijgt.

Vrees trouwens niet meteen dat je geen dieren zal zien tijdens het droge seizoen, want een scrub doet ook bij onze harige vrienden weleens deugd!

Sowieso is al het wildlife hier helemaal vrij en komen de waarnemingen -in welk seizoen dan ook- altijd aan op een beetje geluk.

balkon Jock Safari Lodge

Het uitzicht dat je krijgt vanaf je eigen balkon.

Jock Safari Lodge terras

En vanaf het terras is het uitzicht ook niet slecht!

Je eigen privé zwembad

Om het allemaal nog leuker, romantischer en gewoonweg betoverender te maken, heeft de Jock Safari Lodge er ook voor gezorgd dat iedere chalet zijn eigen privé zwembad heeft. Mét uitzicht op de bush natuurlijk!

Na je verfrissende plons, kan je je afspoelen in de ruime buitendouche.

Wie liever wat baantjes wil trekken, kan altijd terecht in het zwembad vlakbij het eetgedeelte.

Jock Safari Lodge verblijf

Tof, he! Zo’n eigen zwembadje doet deugd na een hete safaritocht!

Jock Safari Lodge zwembad

Vanuit het gedeelde zwembad zijn de uitzichten ook niet mis!

Heerlijk eten

In een vijfsterren accommodatie mag je eisen stellen en dat geldt natuurlijk ook voor het eten! Gelukkig worden alle verwachtingen ingelost en ga je zeker niet met honger op pad.

Net voor je op ochtendsafari gaat (rond vijf uur), mag je je grommende maag al meteen geruststellen met enkele muffins of een lekker vruchtensapje.

Na de eerste safari van de dag, word je verwend met een fris ontbijtbuffet met alleen maar verse producten. Verschillende soorten kaas, heel wat vleesjes, verse avocado’s, versgeperst sinaasappelsap, sappig fruit, pannenkoekjes en zelfs champagne kan je bij het buffet kiezen. Daarnaast wordt er ook een lekker eitje voor jou klaargemaakt op welke manier je maar wenst.

Voor het avondeten zijn er twee mogelijkheden en deze wisselen elkaar af van dag tot dag. Ofwel mag je smullen van een authentieke Zuid-Afrikaanse braai (barbecue), ofwel wordt er rond de middag al gevraagd wat je ’s avonds wil eten. Je beslist dan telkens over het voor-, hoofd- en nagerecht en je kan altijd kiezen uit drie mogelijkheden.

Vooraleer je terug aan tafel schuift, volgt er wel eerst nog een safaritocht waarbij je ook al enkele hapjes mag proeven.

Je merkt het vast wel, honger zal je hier niet snel hebben!

Het enige wat me opviel, is dat er voor vegetariërs of veganisten niet echt veel keuze is. Gelukkig kan je dit wel gewoon doorgeven bij het boeken van de accommodatie en dan wordt daar wel rekening mee gehouden.

hapjes en drankjes safari jock

Tijdens je safari krijg je ook altijd een hapje en een drankje voorgeschoteld.

Jock Safari Lodge ontbijt

Naast dit uitgebreide ontbijtbuffet, mag je ook nog een eitje op welke wijze dan ook kiezen.

avondeten Jock Safari Lodge

Het avondeten is hier erg lekker!

Een typische dag in de Jock Safari Lodge

Afhankelijk van het seizoen wanneer je naar Zuid-Afrika reist, verschilt ook het dagverloop een beetje. Toch wordt er aan een dagelijks schema vastgehouden en dat ziet er ongeveer zo uit:

 • 04:30u of 05:30u: Opstaan! De wekdienst belt je al vroeg wakker.
 • 05:00u of 06:00u: De eerste hapjes van de dag staan al voor je klaar. Muffins, broodjes en lekkere vruchtensapjes.
 • 05:15u of 06:15u: Vertrek met jouw team voor de eerste safaritocht van de dag.
 • 09:00u: Tijd voor een uitgebreid ontbijt.
 • 11:00u: Ga je vandaag weg? Dan wordt er gevraagd om rond dit uur uit de kamer te vertrekken. Je kan wel nog op het terrein blijven tot +/- 13:00u als je dat wenst.
 • 12:00u: Lunch is beschikbaar tot 14:30u.
 • 13:00u of 14:00u: Kom je vandaag aan? Dan kan je vanaf dit tijdstip inchecken.
 • 15:00u of 15:30u: High tea!
 • 15:30u of 16:00u: De tweede safaritocht van vandaag.
 • 20:00u: Aperitieven samen met de andere gasten.
 • 20:30u: Gekozen menu of braai / barbecue. De twee mogelijkheden worden iedere avond afgewisseld met elkaar.

Zoals je ziet, heb je tussen de safari’s meer dan voldoende vrije tijd. Dat is trouwens wel leuk, want zo vroeg opstaan is natuurlijk erg vermoeiend…
Bovendien heb je ook wel wat tijd nodig om al die foto’s eens te bekijken, toch?!

Krugerpark lodges Jock

Je ziet echt vanalles in dit prachtige park!

Self-drive of toch maar een private lodge?

Nu is de vraag natuurlijk nog waar je voor moet kiezen tijdens een safaritocht naar het Kruger National Park.

Enerzijds kan je een self-drive regelen waarbij je op je eigen tempo door het park rijdt. Anderzijds kan je overnachten in een all-in safari lodge, waar alles voor jou wordt geregeld en waar je ook zelf niet meer hoeft te rijden.

Persoonlijk zou ik kiezen voor een combinatie van de twee, maar het overgrote deel van je tijd zou ik toch proberen te plannen in een all-in safari lodge.
Op deze manier krijg je beide kanten van het park te zien en ervaar je ook zelf hoe het is om in dit gigantische park rond te cruisen.

Ik vond het echter al snel vermoeiend om zowel te rijden als de hele tijd rond te speuren naar wildlife. Na enkele uren had ik het daar wel mee gehad en dan was ik héél blij dat al dat speurwerk nu werd gedaan door een professionele gids.

Bovendien kom je bij een privé-safari ook op plekken waar je anders nooit komt. Je mag immers off-road gaan, waardoor je kans op dieren spotten veel hoger wordt. Als laatste voordeel wil ik toch ook vermelden dat een safaritocht met een lodge ook veiliger lijkt. De rangers weten immers precies wat ze moeten doen als een dier aanvalt, terwijl ik daar zelf geen flauw benul van heb…

Als je niet van plan bent om een huurauto in Zuid-Afrika te nemen, dan is het ook altijd mogelijk om je te laten oppikken via je accommodatie. Dit gebeurt natuurlijk wel tegen een toeslag.

self drive safari Krugerpark

Waar je ook voor kiest: het wordt sowieso een prachtervaring!

Dit artikel kwam er in samenwerking met Jock Safari Lodge, maar alle meningen, foto’s en verhalen zijn natuurlijk gewoon van mezelf.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (2 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>