Laddertjeswandeling in Rochehaut (Bouillon): Mijn ervaring + tips

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 09 juli, 2021

De Laddertjeswandeling van Rochehaut, Bouillon, Poupehan en Frahan of gewoon wandeling 43 in Rochehaut: deze route heeft veel namen, maar het gaat telkens wel degelijk om dezelfde hike! Volgens heel wat mensen is dit één van de spectaculairste en leukste dingen om te doen in de Ardennen, dus natuurlijk moest ik dat zelf ook eens uitproberen.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (6 stemmen)

laddertjeswandeling ardennen

Laddertjeswandeling of Les Échelles de Rochehaut

Les Échelles de Rochehaut of de laddertjeswandeling wordt volgens velen gezien als één van de mooiste wandelingen in de Ardennen. En zeg ook maar gerust één van de meest uitdagende, want je daalt en klimt hier behoorlijk wat!

Je vertrekt vanuit het pittoreske centrum van Rochehaut. Het eerste kwartier wandel je helemaal weg van de bewoonde wereld en zak je af naar de prachtige bossen rondom dit dorpje. Dit is een ideale herfstwandeling in de Ardennen, want de kleuren van de gevallen bladeren geven de omgeving echt iets sprookjesachtig.

De Laddertjeswandeling van Bouillon, Poupehan en Frahan begint eigenlijk pas echt vanaf het befaamde bordje waarop staat ‘gevaarlijke wandeling: af te raden aan gevoelige personen’. De vertaling naar het Nederlands mag dan wel een beetje ongelukkig zijn, de boodschap wordt meteen duidelijk: dit is geen tocht voor doetjes.

Amper enkele meters na deze waarschuwing heeft er zich een natuurlijke trap van boomwortels gevormd. Die is meteen extreem steil en ga je maar beter al zittend te lijf, want er staan verder niet echt veel bomen, planten of rotsen om je aan vast te houden.

Na dit moeilijke euvel krijg je nog een paar honderd meter rust en kan je genieten van het rustgevende bos. Maar daarna begint de laddertjeswandeling van Rochehaut pas écht!

laddertjeswandeling Bouillon

De eerste echte uitdaging van deze wandelroute.

uitzicht les echelles de rochehaut

Gelukkig is het uitzicht vanaf deze steile valleiflank prachtig!

route 43 Ardennen

Oef! Eindelijk is de oever bereikt!

Dalen, dalen en nog eens dalen

De lange weg die je nu naar de oevers van de Semois leidt, is behoorlijk stijl en bezaaid met rotsen en bomen. Dat is een beetje vervelend omdat je altijd goed moet kijken waar je je voeten plaatst, maar anderzijds bieden zij ook veel hulp als je op je zitvlak naar beneden schuift. Vanaf deze valleiflank krijg je ook enkele van de mooiste uitzichten in de Ardennen, dus doe rustig aan en geniet er extra lang van.

Wanneer je de oevers van de Semois bereikt, zit je al bijna halverwege deze wandeling. Je mag dan nog niet lang aan het hiken zijn, je enkels, knieën en kuiten zullen je dankbaar zijn voor deze welkome pauze! Vanaf hier is het namelijk -eindelijk!- een stukje wandelen op een vlak stuk.

Terwijl je langs de kronkelende oevers wandelt, kan je ook goed zien van hoe hoog je al bent afgedaald. Af en toe zijn de paden langs de rivier een beetje smal, maar dat valt al bij al wel goed mee.

De oevers van de Semois bieden je wat welkome rust aan.

De oevers van de Semois bieden je wat welkome rust aan.

route 43 Rochehaut

Vanaf dit platform duur het niet lang meer voor je terug moet klimmen.

wandeling ardennen echelles

De rust is maar van korte duur, want nu moet je weer helemaal terug naar boven!

Helemaal terug naar boven

Erg lang kun je niet genieten van dit vlakke stuk, want de eerste klim terug naar omhoog is meteen al een pittige. De oneven trappen die gevormd zijn door stenen en boomwortels zijn gelukkig wel voorzien van een metalen railing, maar toch… vanaf hier wordt de laddertjeswandeling van Rochehaut weer behoorlijk intens!

Je daalt op en af en komt uiteindelijk bij een metalen platform vanwaar je een mooi uitzicht krijgt. Wanneer je het platform afloopt, krijg je ook (eindelijk!) de eerste ladder in het vizier. Die mag dan wel een paar meter hoog zijn, eigenlijk zijn deze laddertjes nog het minst moeilijke van de hele wandeling.

Vanaf dit punt zal je merken dat het terrein nogal wispelturig wordt. Je begint namelijk de hele tijd te stijgen en te dalen. De laatste klim duurt behoorlijk lang, maar gelukkig krijg je van daarboven ook een mooi uitzicht. Als je tenminste de rotsen aan je linkerkant durft te beklimmen… Van hieruit word je verwend met een spectaculair panorama over de Semois en de kilometers die je al hebt afgelegd.

De route gaat nog een tijdje op en neer tussen het alsmaar boomrijker wordende bos, totdat je uiteindelijk bij de tweede ladder aankomt. Vlak daarna volgen er meteen nog twee andere en hierdoor wordt ook duidelijk waarom dit de laddertjeswandeling van Rochehaut wordt genoemd.

Spijtig genoeg zijn deze hulpvaardige ‘échelles‘ meteen ook de laatste en moet je de laatste paar honderd meters nog helemaal zelf afwerken. Deze uitdagende wandeling in de Ardennen is tot een goed einde gebracht wanneer je het tweede bordje met de grappige Franse vertaling tegen komt. Vanaf dit punt rest je alleen nog een eenvoudige weg terug naar Rochehaut.

laddertjeswandeling Rochehaut Echelles

Na de steile helling omhoog, kan je vanaf de rots van dit uitzicht genieten.

Laddertjeswandeling Poupehan

En nog iets verder kan je ook uitblazen bij dit uitzichtpunt.

Frahan laddertjeswandeling

Hierna zijn het nog maar een paar ladders…

einde laddertjeswandeling rochehaut bouillon

Bij het zien van dit bordje is het je gelukt. Je hebt de uitdagende laddertjeswandeling afgewerkt!

Praktische info

 • Je begint deze laddertjeswandeling aan de kerk van Rochehaut, gelegen in het centrum. Daar eindig je ook weer.
 • De volledige route is amper 5 kilometer lang, maar laat dat je niet bedriegen: het is wel degelijk een pittige wandeling!
 • Reken minstens drie uur voor deze tocht.
 • De route wordt aangeduid met een rode rechthoek en het nummer 43.
 • Een uitgestippelde route vind je in deze gratis brochures van Wallonië: ‘20 Onvergetelijke wandeltochten‘ pagina 64 & ‘Buitengewoon Wallonië‘ pagina 46.
wegwijzers laddertjeswandeling rochehaut bouillon

Deze wegwijzers moet je volgen.

Moeilijk of te doen?

Via Instagram kreeg ik heel wat vragen over de beroemde laddertjeswandeling van Bouillon. Om iedereen gerust te stellen, beantwoord ik diezelfde vragen daarom ook nog even hier.

Is de wandeling echt zo moeilijk?

Voor een ervaren wandelaar (en dan vooral iemand die het gewoon is om hikes met hoogteverschillen te doen) zal deze route niet al te moeilijk zijn. Ik moet toegeven dat ik de laddertjeswandeling veel pittiger had verwacht en was na afloop zeker niet doodmoe. Volgens mij komt dat omdat de volledige route maar vijf kilometer lang is.
Na de Promenade des Échelles ben ik zelfs nog doorgereden naar één van de andere mooiste wandelingen van de Ardennen (Rocher du Hat) en heb ik die op dezelfde dag dus nog afgelegd.
Nu moet ik wel toegeven dat ik in mijn leven al veel heb gewandeld en natuurlijk ook dat ik nog vrij jong ben.

Mijn moeder van 60 jaar was ook mee en had een iets andere mening dan ik! Ze vond deze bewegwijzerde wandelroute in de Ardennen niet zo zeer moeilijk, maar wel heel vermoeiend. Vooral omdat er heel veel wordt afgedaald en geklommen. En dat kunnen inderdaad wel pittige stukjes zijn. Op de steilste stukken zette zij zich gewoon op haar zitvlak neer en ging zo verder naar beneden.
Vooral de laatste kilometer merkte ik dat ze het heel zwaar had. Op dit stuk daal je namelijk een paar keer heel steil af en moet je dat later weer inhalen door terug bergop te gaan.

Les Échelles de Rochehaut met kind of niet?

Je kan de laddertjeswandeling van Rochehaut met een kind doen, maar ik zou het niet aanraden als je kroost jonger is dan tien jaar. Vooral tijdens de steilere stukken (en dan vooral de afdalingen) is het namelijk belangrijk dat je de aandacht op jouw eigen voetenwerk kan houden.

De afstanden tussen de tredes van de ladders zijn ook behoorlijk groot en dus niet ideaal voor (kleinere) kinderen.

Echelles de Rochehaut met kind

Kinderen kunnen deze wandeling zeker aan, zo lang ze maar niet te jong zijn.

Geschikt voor mensen met hoogtevrees?

Ik denk het wel, maar dat hangt waarschijnlijk af van hoe erg je hoogtevrees is.

Zelf ben ik allesbehalve bang van hoogtes, maar er zijn maar weinig stukken die héél steil naar beneden gaan of een uitzicht hebben waar je vele meters loodrecht naar beneden kan vallen. Bovendien staan er overal wel enkele bomen of rotsen die je kan vastgrijpen als je je niet zeker genoeg voelt.

De ladders zijn meestal maar een paar meter hoog en zijn omgeven door een frame om ongelukken te vermijden. Daar zou ik me dus ook al geen zorgen over maken.

Laddertjeswandeling met hond mogelijk?

Wandeling 43 van Rochehaut zou ik zeker niet met een hond doen. De steile stukken naar beneden vormen volgens mij echt een probleem voor je viervoeter. Zeker als ze onverhoopt beginnen uit te glijden!

Bovendien zou je de honden ook altijd aan de lijn moeten houden, want in dit gebied lopen ook andere dieren rond. Daarnaast is het ook respectvoller om je pluizige vriend niet mee te nemen ten opzichte van andere wandelaars, want een hond zou op de smalle paadjes weleens mensen kunnen omver lopen.

Maar dé allerbelangrijkste reden om geen hond mee te nemen op les Échelles de Rochehaut is natuurlijk dat je vierpotige vriend geen ladders kan afdalen of beklimmen…

laddertjeswandeling met hond

Het begin van deze laddertjeswandeling kun je nog met een hond doen, maar daarna… Ik raad het alvast niet aan!

Nog enkele tips voor wandeling 43 in Rochehaut

 1. Draag aangepaste kledij! Een goed paar wandelschoenen is hier echt wel noodzakelijk als je pijnlijke voeten en enkels wilt vermijden. Ik raad ook aan om je in laagjes te kleden, want je zal het ongetwijfeld warm krijgen tijdens deze laddertjeswandeling!
 2. Regent het of is het de afgelopen dagen slecht weer geweest? Stel deze wandeling dan even uit. Bepaalde delen van deze route zijn dan namelijk heel glad. Zeker tijdens de herfst, wanneer er bladeren op de grond liggen, en de winter, bij vorst, kan dit erg gevaarlijk zijn.
 3. Ga na je wandeling ook nog een kijkje nemen naar Point de vue ‘Frahan’. Dit panorama ligt vlakbij de kerk van Rochehaut en is niet te missen! Dit uitzichtpunt doet een beetje denken aan de Tombeau du Géant, maar met het verschil dat hier wel huisjes staan. Volgens mij is het daarom ook één van de mooiste bezienswaardigheden in de buurt van Bouillon.
 4. Bij ditzelfde uitzichtpunt is ook voldoende parkeerplaats als je in Rochehaut geen plekje meer vindt.
 5. Online staat de Échelles de Rochehaut soms onterecht vermeld als wandeling 83. Dit was het vorige nummer van deze route.
Point de vue Frahan Rochehaut

Het Point de Vue ‘Frahan’. Niet mis, he?

Video: Laddertjeswandeling van Bouillon

Ben je benieuwd naar wat je te wachten staat? Deze video geeft een goed beeld van deze uitdagende wandeling:

5x Overnachten in de buurt van Rochehaut

De laddertjeswandeling van Bouillon is de moeite waard om te doen. Het is een bijzondere belevenis! Maar het vereist uiteraard ook wat inspanning. Daarom is het fijn om deze wandeling te combineren met een bijzonder hotel in de Ardennen. Hieronder vind je de leukste adresjes!

Meer tips nodig? Lees dan ook deze blog artikels:

Origineel overnachten in de Ardennen
Charme hotels in de Ardennen
Hotels in Spa
Hotels in Vresse-sur-Semois

1. Hôtel Le Château Fort de Sedan

Hôtel Le Château Fort de Sedan, gelegen in de Franse champagnestreek, is meer dan de moeite waard om te bezoeken. In dit fort beleef je gegarandeerd een bijzondere nacht!

De accommodatie is sfeervol waardoor je er eindeloos van romantiek en rust geniet. Je krijgt er een kamer dat van alle comfort voorzien is en er is ook een bar en restaurant aanwezig. Het kasteel van Bouillon vind je op ongeveer 13 kilometer afstand.

Origineel overnachten doe je hier voor €121. De prijs is voor een verblijf van één nacht in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Le Chateau Fort de Sedan

Hotel Le Chateau Fort de Sedan

2. Château de Grandvoir

Château de Grandvoir ligt in de natuurlijke omgeving van Neufchâteau. Het is een luxueus driesterrenhotel waarin je je de koning te rijk voelt. Als je jezelf in de watten wilt laten leggen na een stevige wandeling is dit the place to be!

Het kasteel heeft sfeervolle kamers die beschikken over een zithoek met televisie en een volledig uitgeruste badkamers. Sommige kamers zijn zelfs voorzien van een gezellige open haard. Als je in deze accommodatie verblijft, ontdek je bovendien eenvoudig het prachtige Woud van Anlier. Het ligt er namelijk slechts op 5 kilometer afstand vandaan. Om het centrum te bereiken, moet je 9 minuutjes rijden.

Bijzonder overnachten in de Ardennen doe je hier voor ongeveer €200 voor één nacht. De prijs is voor een verblijf in een tweepersoonskamer.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Chateau de Grandvoir

overnachten Laddertjeswandeling Chateau de Grandvoir

3. L’ Instant Ch’ Oizy

Verblijven in deze gezellige gipsywagen is de ideale manier om de volgende dag weer op krachten te komen. Zo gezellig en rustgevend is het er!

De zigeunerwagen heeft een balkon met uitzicht op de tuin, een zithoek, een uitgeruste kitchenette en een badkamer met douche. Voordat je aan een nieuw avontuur begint, kan je smullen van het heerlijk continentaal of een à-la-carteontbijt. Ideaal! De accommodatie ligt op 19 kilometer van Bouillon.

Origineel overnachten in België doe je hier voor €250. De prijs is voor een verblijf van twee nachten. Wil je er ook een heerlijk ontbijt bij? Dan betaal je hiervoor €16 per nacht en per persoon extra.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

L Instant Ch Oizy

zigeunerwagen Laddertjeswandeling

4. Charmante tipi

Deze charmante tipi is ideaal als je wilt overnachten in het bos. Gelegen aan de Semois geniet je er nog meer van de natuur en rust. Dit is dan ook het beste logeerplekje als jij je weer helemaal zen wilt voelen!

De tipitent is volledig uitgerust. Je komt er dus zeker niets tekort. Doordat het gelegen is op een kindvriendelijke camping, kan je er ook je deugnieten mee naartoe nemen. Op het terrein vind je bovendien allerlei leuke voorzieningen, zoals een gezellig terras, een campingwinkel, een café en buitenactiviteiten rondom de rivier. In de buurt is er ook het prachtig kasteel van Bouillon.

Origineel verblijven in de Ardennen? Dat kan hier voor ongeveer €59,85 per nacht. Je kan er met maximaal vijf personen in overnachten.

Prijzen en beschikbaarheid: Natuurhuisje

natuurhuisje Auby-sur-semois

kamperen ardennen Laddertjeswandeling

5. Glamping Le Prahay

Glamping Le Prahay in Poupehan is de ideale slaapplek als je nog meer avontuur wilt beleven. In de omgeving kan je namelijk tal van watersporten beoefenen!

De safaritent heeft een prachtig uitzicht op het meer. Je kan er wel uren bij wegdromen! Het is daarnaast voorzien van een koelkast, een koffiezetapparaat en een knus slaapplekje. Voor de kinderen heeft de camping een speeltuin. Je spruitjes zullen zich er dus niet vervelen. Samen met je deugnieten fietsen in de mooie omgeving, kan natuurlijk ook.

Je kan twee nachtjes in deze sfeervolle accommodatie boeken voor €180. De safaritent biedt ruimte voor maximaal twee personen.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

safari tent Glamping Le Prahay

Glamping Le Prahay

Nog meer tips en ideeën nodig voor mooie wandelingen in de Ardennen? Lees dan zeker ook dit artikel. Verder kunnen ook deze blogs interessant zijn tijdens je vakantie in het zuiden van België: Bezienswaardigheden in de Ardennen & Charme hotels in de Ardennen.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (6 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 1. Goudket Didier says:

  Hallo, ik ben 60 jaar jong en verblijf al 27 jaar een week in Rochehaut , steeds de 2de week van de Kerstvakantie. Elke regio in België heeft zijn charme, maar ik durf toch te zeggen dat de regio Rochehaut één van de mooiste regio’s is van Belgie. Wij kennen uiteraard alle wandelingen ondertussen maar toch genieten wij nog steeds keer op keer. Wat een prachtige omgeving toch ! En dit amper op 2 uurtjes rijden van Antwerpen !
  Wij verblijven in een chalet die we telkens huren , chalets die prachtig gelegen zijn , maar sober ingericht . Maar daar komen we voor naar hier , terug een beetje naar de basis , niet te veel luxe ( want die hebben we thuis zat ) en wat dichter bij de natuur … De chalet huur ik via ” l’ans1600Chalet ” , vlak tegenover de kerk. Wel merken wij dat de familie Boreux hier ondertussen al meer dan 5 restaurants heeft en dit brengt toerisme mee , soms teveel toerisme…. Wij hebben in al die jaren de drukte hier steeds zien toenemen , wat op zich wel een beetje jammer is, want drukte die hebben we thuis ook al , daar komen we niet voor naar Rochehaut. Maar nogmaals , een prachtige regio waarop wij niet uitgekeken geraken ! Tof hoe je de 43 wandeling hebt omschreven , klopt wel met wat wij ook ervaart hebben ! Zo , succes nog met al je avonturen en wie weet tot in Rochehaut …. ?

  • Hey Didier!

   Fijn om te horen dat het jullie daar zo bevalt. Ik vind het ook één van de meest diverse plekjes in de Ardennen. Er zijn heel wat bezienswaardigheden en toffe wandelingen in de buurt.

   Bedankt voor de mooie woorden en inderdaad: misschien tot daar!

   Groetjes
   Sam

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam