11x Mooiste stranden op Mallorca: badplaatsen noorden, zuiden- west- en oostkust

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 19 juli, 2023

Wat nou de mooiste stranden van Mallorca zijn? Daar kunnen we eindeloos over bekvechten, maar onderstaande kuststroken zijn zonder twijfel allemaal de moeite waard. Ze bezitten meestal die fantastische combinatie van een azuurblauwe zee, een geweldige omgeving en de voorzieningen die jij als vakantieganger graag aantreft.
Kijk zelf maar welke jou geschikt lijken voor je volgende trip. Dit is alvast mijn top 10 van mooiste stranden op Mallorca... Met eentje extra!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 stemmen)

1. Platja d’Alcúdia, allround familieparadijs

De Baai van Alcúdia bevat een paar van de mooiste stranden van Mallorca, en het Platja d’Alcúdia is een prachtig voorbeeld. Dit is met een lengte van wel zeven kilometer het allergrootste strand van het eiland, waardoor het zelfs in het hoogseizoen nooit volloopt met mensen.

Dit is een familiestrand waar je kids uitstekend kunnen zwemmen of in het zand kunnen spelen, en waar jij kunt zwemmen en in de zon bakken zo lang je maar wilt. Huur loungebedden of een parasol, en maak gebruik van de douches en de toiletten. Of doe eens gek en boek een waterskisessie, een jetski of een waterfiets, of ga mee met een boottocht langs de kust waarbij je dolfijnen kunt spotten.

Dat klinkt allemaal erg toeristisch, dat klopt. En toch is Platja d’Alcúdia door het hagelwitte zand en het lichtblauwe water één van de mooiste stranden van Mallorca aan de oostkust. Je kijkt niet alleen uit over de zee, maar je ziet ook palmbomen en villa’s, zeiljachten en verafgelegen heuvels.

Daarnaast is de plaats d’Alcúdia ook een uitstekende plek om te shoppen en een wandelingetje te maken – het oude stadscentrum is één van de best bewaard gebleven middeleeuwse nederzettingen en hoort bij de mooiste bezienswaardigheden van Mallorca. Meer dan voldoende te doen op één dag dus, en als je de zon en/of het wandelen zat bent, schuif je aan bij één van de vele terrasjes en eethuisjes. Op Platja d’Alcúdia beleef je gewoon een eersteklas vakantiedag met het hele gezin!

Platja d Alcudia mooiste badplaatsen Mallorca

Snap je nu waarom Platja d’Alcúdia een paradijsje noem?

2. Badplaats Porto Cristo

Dit is een strand midden in één van de mooiste badplaatsen van Mallorca. Toch doet het wat looks betreft niet onder voor de verborgen pareltjes in deze lijst. Het strand van Porto Cristo heeft zacht, goudgeel zand, ondiep water en rustige golfjes. Er staat bijna geen wind, omdat het in een besloten baai ligt en beschut wordt door heuvels. Daarop zie je de villa’s van het stadje, ruig begroeide kliffen en steigers voor jachten en vissersboten.

Je kunt hier de gebruikelijke voorzieningen huren en aan het strand parkeren. Wel is Porto Cristo niet erg groot en kan het er druk worden. Dat het strand in een stad ligt heeft natuurlijk voordelen: goede restaurants zijn om de hoek, en je kunt je inschrijven voor een tochtje met een boot met glazen bodem, waarbij de vissen onder je voeten doorzwemmen. Ook kan je je strandbezoek combineren met een expeditie naar de verbluffende grotten van Drach.

Porto Cristo strand met ligbedden Mallorca

Porto Cristo is een mooi strand met ligbedden in Mallorca.

3. Sa Calobra, zwemmen tussen reuzenrotsen

Sa Calobra is geen populaire bestemming voor de meeste toeristen, en hoort toch bij de mooiste stranden van Mallorca aan de westkust.

De kleine, parelwitte stranden van deze plaats worden ingeklemd door gigantische, steile, donkergrijze rotsen, die tranen van koper lijken te huilen. Een optimaal moment om de camera of smartphone tevoorschijn halen dus, en het water is nog lekker om in te zwemmen ook.

Om daar te komen zul je wel eerst een stuk over één van de wandelroutes moeten lopen, maar die zijn bijna even mooi als dit glorieuze strand. Sa Calobra is absoluut één van de meest aantrekkelijke verborgen plekjes van Mallorca.

Sa Calobra

In deze regio vind je talrijke prachtige baaien en stranden.

4. Es Caragol – weg van de massa

Heb je op je vakantie de pech dat je alleen maar op stranden terechtkomt die vol zitten met toeristen? Als je bereid bent om een half uur door ruig terrein naar de kust te lopen, dan kan je genieten van het waanzinnig mooie Es Caragol. Het is één van de rustige stranden op Mallorca, en dat ligt puur aan de moeite om er te komen.

Het zeewater is hier een bewegend kunstwerk van stroken turquoise en donkerblauw, het zand is fijn en zacht, en het water is ondiep en uitstekend voor alle soorten zwemmers. Ook het uitzicht van deze vruchtbare groene baai is perfect. Er zijn totaal geen voorzieningen, maar daar kwam je ook niet voor. Pak zelf een parasol, eten en genoeg drinkwater in, bereid je voor op dat stuk lopen, en je bent gereed voor een rustige dag aan één van de mooiste stranden van Mallorca.

5. Es Trenc, mooiste kust van Zuid-Mallorca?

Es Trenc trekt vrij veel toeristen en locals aan. Daardoor is het er vaak druk, maar zelfs dan nog is het hier niet minder genieten aan dit strand. Het water is blauwgroen, bijna tropisch van temperatuur en het zand is subliem.

De kust loopt heel geleidelijk af en is dus perfect voor pootjebaden en voor kleine kinderen. Es Trenc heeft een paar eettentjes, en voor de rest zal je je eigen spullen mee moeten nemen naar deze kandidaat voor de mooiste stranden van Mallorca in het zuiden.

Op Es Trenc is ook een deel van het strand waar naaktrecreatie plaatsvindt.

In de buurt van Es Trenc zijn nog meer stranden, maar die zijn wel een stuk kleiner. In dit deel van Mallorca valt nog meer te beleven: er is een zilt natuurgebied, je kan een bezoekje brengen aan het vissersdorpje Colonia de Sant Jordi, en er liggen ook bunkers uit de tragische Spaanse Burgeroorlog.

Es Trenc mooiste kust Zuid-Mallorca

Es Trenc is zonder twijfel één van de mooiste badplaatsen van Mallorca.

6. Cala d’Or: kies je strand

Cala d’Or ligt in het zuidoosten van het eiland, en staat bijna in elke top 10 mooiste stranden op Mallorca. Dat is op zich best raar, want er is niet één strand met die naam. Cala d’Or is namelijk één van de mooiste badplaatsen van Mallorca, waar in de buurt ongeveer tien grotere en kleinere stranden liggen. Waarschijnlijk zijn Cala Esmeralda, Cala Sa Nau en Cala Ferrera daarvan de koplopers als het op de mooiste stranden van Mallorca aan de oostkust aankomt, maar de meeste andere stranden bij de stad zijn ook prima in orde.

De stranden liggen verscholen in kleine inhammen en hebben daardoor een licht aflopende kust die erg geschikt is voor kinderen en slechte zwemmers. Ze hebben wit zand en worden omzoomd door naaldbomen en vaak ook door gebouwen. Deze stranden zijn absoluut mooi, maar wel supertoeristisch – het is er meestal druk, er zijn goede voorzieningen en je kan er duizend en één dingen kopen, huren of boeken. Bijvoorbeeld een jetski om te kijken wat er op de andere strandjes van de stad te beleven valt. Op sommige strandjes wordt muziek gedraaid en gedanst, en als de zon ondergaat kan je nog meer vakantiefun beleven in de cocktailbars en pubs van Cala d’Or.

Cala d Or Mallorca top 10 mooiste stranden Mallorca

Welk strand je ook kiest… Hier vind je er zeker eentje dat je leuk vindt!

7. Uitrusten op stadsstrand Platja de Can Pere Antoni

De meeste toeristen die een strand zoeken in de hoofdstad van Mallorca gaan naar Platja de Cala Major. Dat vind ik zeker geen slecht strand, maar wat mij betreft zijn er betere keuzes. Ik vind zelf het stadsstrand Platja de Can Pere Antoni erg leuk, dat pal naast het stadscentrum ligt en ideaal is om s’avonds even rust te pakken. Je loopt vanaf de pizzeria of restaurant via de enorme kathedraal in een kwartiertje naar dit leuke strandje, dat verscholen is achter een rij palmen.

Hier kijk je uit over een paar honderd kilometer blauwe zee terwijl je geniet van een biertje of een cocktail. Als je een beetje bijgekomen bent, loop je langs indrukwekkende monumenten terug naar het centrum om de avond voort te zetten in de clubs van de hoofdstad. Eén van de leukste stranden van Palma de Mallorca – en je hoeft er geen uur voor in de auto of bus te zitten.

Platja de Can Pere Antoni

Geen speciaal strand, maar ideaal om even uit te waaien of zonnebaden is het wel!

8. S’Aramador, officieel het beste Strand van Europa

S’Aramador ligt in de buurt van Cala d’Or en werd in 2008 uitgeroepen tot Beste Strand van heel Europa. Dat wekt de interesse, en ik kan je vertellen dat dit echt een prachtige spot is. Het water heeft een mix van blauwtinten en kabbelt langzaam het spierwitte strand op, dat begrensd wordt door een bos van hoge pijnbomen, rotsmuren en ruig grasland.

Ondanks die verkiezing is dit strand nog niet ten prooi gevallen aan het massatoerisme, en het loopt er zelden vol met vakantiegangers. Je kunt op S’Aramador bedjes en parasols huren of een drankje bestellen bij een minuscuul beachbarretje, maar daar blijft het ook bij – er zijn geen watersportfaciliteiten, restaurants of resorts.

Als je toch iets wil eten kan je naar het nabijgelegen (drukkere) Cala Mondrago lopen.

9. Calo des Moro, gouden strand in verborgen baai

Dit is niet één van die toeristische stukjes strand met ligbedden van Mallorca. Verwacht geen dure voorzieningen, verwacht ook flink wat loop- en klimwerk om er te komen. En neem je eigen eten en drinken mee, want op Calo des Moro is niets. Niets behalve een afgesloten baai met gouden rotsen, hoog oprijzende pijnbomen en één van de mooiste stranden van Mallorca. Dit kleine strandje is het uiteinde van een door de golven uitgesleten inham in zee.

Op en rond het strand kan je de rotsen beklimmen en grotten ontdekken. Als je nog wat te doen op Mallorca zoekt, kan je langs deze stranden ook een tocht met jetski’s en snorkels langs de grotten maken. Sommige waaghalzen springen hier van de kliffen in zee, wat ronduit gevaarlijk kan zijn. Houd het liever bij spetteren en drijven in het heerlijke warme water of chillen en genieten van het fantastische uitzicht op het goudgele strand.

Calo des Moro ligt ver uit de route, en een auto huren op Mallorca is een aanrader als je van plan bent om dit prachtige kustje te bezoeken.

Calo des Moro mooiste stranden Mallorca

Nog een pareltje temidden van mooie natuur in Mallorca: Calo des Moro!

10. Illetas: mooiste stranden van Mallorca aan westkust

Veel toeristen blijven een paar dagen in de hoofdstad om daar de mooiste bezienswaardigheden van Palma de Mallorca te spotten en gaan dan verder richting de stranden in het zuidoosten van het eiland. Niet zo raar, want daar liggen veel toeristische kuststroken met prima voorzieningen. Toch kan je ook in het westen prima genieten van de zeebries en het blauwe water!

De mooiste stranden van Mallorca aan de westkust liggen bij de toeristische hotspot Illetas. Je kunt hier kiezen voor het grootste en bekendste strand, het toeristische Platja d’Illetas, in de schaduw van grote toeristenhotels waar alles voor je geregeld wordt. Het is een prima bestemming voor gezinnen, er zijn drie restaurants meteen achter het strand, en je kunt zelfs een massage krijgen als je daar aan toe bent na een paar drukke vakantiedagen. Je kan dit strand ook bereiken via een cruise die ook het eiland Formentera bezoekt.

Cala Comtesa ligt net buiten Illetas en is omringd door hoge bomen – een stuk mooier én minder druk, en een goede Gouden Middenweg.
Cala Xinxell heeft de minste voorzieningen, maar is door zijn ligging aan een baai een uitstekende keuze als je wil gaan kanoën of kajakken, waarbij je via de zee zelfs het dichtbij gelegen Portal Nous kan bereiken.

Platja d Illetas

Het strand met de meeste voorzieningen: Platja d’Illetas.

mooiste stranden Mallorca Illetas

Maar zoals je ziet liggen hier veel mooie stranden in de buurt!

11. In je eentje op Cala sa font Celada

Cala sa font Celada ligt op het uiterste noordoostpuntje van Mallorca, niet ver buiten het populaire toeristische stadje Cala Mesquida. Het is een groot strand zonder noemenswaardige faciliteiten, dat ook niet makkelijk te bezoeken is – en daardoor is Cala sa font Celada vrij van het gros van de dagjesmensen. Om bij dit strand te komen moet je een uur (!) over ruig terrein lopen, overigens wel met een prachtig uitzicht over de zee en de rotsen.

Als je eindelijk je bestemming bereikt hebt, bevind je je op in een kleine baai met matige golven, de blauwste zee die je ooit hebt gezien en een dikke, lichtgele laag zandkorrels – met een beetje geluk voor jou alleen.

Zwem in de vriendelijke zee, verken het struikgewas op de zacht glijdende hellingen, of laat je huid een paar tinten bruiner worden in het heerlijke zonnetje. En geniet van het feit dat je één van de meest exclusieve en rustige stranden van Mallorca voor jezelf hebt opgeëist.

Trek je binnenkort naar dit prachtige eiland op de Balearen? Lees dan zeker ook mijn andere vakantie tips voor Mallorca!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>