Nationaal park Schiermonnikoog bezoeken

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 05 februari, 2018

Het kleine Waddeneiland Schiermonnikoog is bijna één volledig nationaal park. Naast het dorp en de polders behoort al het grondgebied eigenlijk tot het Nationaal Park Schiermonnikoog. In 1989 was dit trouwens het eerste nationale park van Nederland.
Sindsdien is er veel gedaan om de prachtige fauna en flora die uniek is aan dit eiland te bewaren. Zo kunnen volgende generaties en natuurliefhebbers nu en in de toekomst heerlijk komen uitwaaien op het eiland.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 stemmen)

Fietsen en wandelen door het park

Samen met de vrouwelijke boswachter van Schiermonnikoog, verkenden wij het mooie nationale park op ons stalen ros. Spijtig genoeg was er heel veel mist en vielen de regendruppels non-stop op onze verkleumde handen. Maar zelfs dan is het nationaal park Schiermonnikoog nog een lust voor het oog!

De beste manier om het nationaal park Schiermonnikoog te verkennen, is volgens mij dan ook met de fiets. Met de benenwagen kan je ook heel wat zien, maar dan heb je wel veel tijd nodig! Auto’s mogen sowieso al niet op het eiland, tenzij je een eilandbewoner bent. Je ziet eigenlijk toch veel meer als je rustig door het park trapt.

Persoonlijk raad ik aan om een tweewieler te huren of mee naar het eiland te nemen. Hoewel Schiermonnikoog een klein eiland is, leg je al gauw enkele kilometers af om al het moois van het park te ontdekken. Zeker als je maar voor een dagje of een weekend op het eiland bent is dit een goed idee. Er valt immers veel te ontdekken!

schiermonnikoog nationaal park

Helaas was het bij mij allemaal in de regen te doen, maar zelf dan blijft Schiermonnikoog machtig mooi!

Duinvalleien, kwelders, wad en bos

Het nationale park bestaat uit heel wat verschillende terreinen, en allemaal zijn ze erg belangrijk voor de lokale fauna en flora. Als je rondloopt in het nationaal park van Schiermonnikoog kan je al deze verschillende terreinen bekijken. Maar wat zijn ze en wat kan je er zien? Onze gids legde het allemaal voor ons uit.

Duinen

De duinvalleien omringen het eiland met brede en hoge zandheuvels waarop allerlei unieke plantjes en bloemetjes zijn beginnen groeien. Deze magische landschappen veranderen dag na dag door toedoen van felle wind, nieuwe begroeiing en grazers zoals konijnen, koeien, schapen en paarden.
Door zure regen en allerlei ziektes waar de konijnen geen weerstand tegen hebben, zijn heel wat van deze langoren de laatste jaren gestorven. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel duinen zijn weggevaagd en vervangen door graslandschappen. Konijnen en hazen eten immers al het gras weg zodat er open terreinen ontstaan waar zich nieuwe duinen op kunnen vormen. Bovendien helpen ze moeder natuur ook nog door kuiltjes te graven en hoopjes zand te maken. Het wegwaaiende zand blijft aan deze hoopjes kleven en zo worden uiteindelijk gigantische duinvalleien gevormd.
Om te voorkomen dat de duinlandschappen worden vervangen door grassen, werden schapen, koeien en paarden ingezet. Zij eten heel wat grassen weg, en bovendien graven ze soms ook enkele kuiltjes voor een stofbad of om het andere geslacht te imponeren.

Het wad

Het wad maakt natuurlijk een erg groot deel uit van de Waddeneilanden, en op Schiermonnikoog is dat ook niet anders. Het wad is erg belangrijk voor vissen en vogels. Vissen paren hier en gebruiken het ook als kraamplek om hun kleintjes te laten aansterken. Ook de vele vogels gebruiken dit stukje als rustplaats om terug aan te sterken. De Waddenzee ligt immers pal tussen de noordelijke gebieden –waar de vogels broeden-, en Afrika; waar de vogels overwinteren.
Tijdens eb zoeken de vele duizenden vogels naar voedsel dat achtergebleven is op de natte zandbanken, en bij vloed rusten de gevederde diertjes uit op droger gelegen plekken van het nationaal park Schiermonnikoog.

nationaal park schiermonnikoog wad

Stap eens op je blote voeten door het wad. Een modderbad én massage voor je voeten tegelijk!

Kwelders

Kwelders (ook gors, schorre of groes genoemd) zijn gebieden die jarenlang overstroomd zijn geweest. Door al dat water werden iedere keer weer laagjes slib afgezet. Na heel wat tijd wordt dit landschap dus hoger en hoger, tot het niet meer -of toch veel minder- kan overstromen. Kwelders zijn dus eigenlijk een soort van natuurlijke dammen.
In deze kwelders vind je ook een ontzettend veel planten en vogelsoorten. Doordat het nog vaak door zout water wordt overstroomd, zijn er heel wat planten die zowel in zoet en zout water kunnen overleven. Sinds tien jaar vind je op de kwelders van het nationaal park Schiermonnikoog trouwens ook een kolonie lepelaars. Prachtige beestjes!

Bossen

Van nature was er geen bos op Schiermonnikoog. Daardoor was het voor veel eilanders heel moeilijk om huizen te bouwen. Af en toe spoelden stukken wrakhout aan, en daar gingen de dorpelingen dan om vechten.
Om dit probleem aan te pakken, plantten slimme eilandbewoners enkele bossen aan op het eiland. Tegenwoordig zie je daar nog steeds het resultaat van: prachtige dennenbomen die het gebied naast de mooie duinen en kwelders inpalmen. Stilletjes aan sterven deze prachtige dennen wel uit en worden ze overgenomen door loofbomen, die hier veel beter kunnen aarden. Door deze heuse bossen worden ook veel vogels aangetrokken die je op het vasteland ziet.

nationaal park schiermonnikoog

Fiets langs de weidse vlaktes, de mooie duinen of de aangelegde bossen en bewonder al het moois van dit park!

Enkele cijfers van het nationale park

  • In totaal is 5400 hectare van het eiland voorbehouden voor het nationaal park. Omgerekend is dat maar liefst 54 vierkante kilometer!
  • Het hele jaar door zou je meer dan 300 vogelsoorten kunnen spotten.
  • Er zijn meer dan 500 plantensoorten die het nationaal park van Schiermonnikoog overwoekeren.
  • Sinds 1989 is deze omgeving uitgeroepen tot nationaal park, en daarmee was het ook het eerste nationale park van Nederland. Sinds 2009 staat het ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.
  • Er wonen minder dan 1000 mensen op Schiermonnikoog, maar jaarlijks komen er wel zo’n 275.000 bezoekers langs om de schoonheid van het mooie eiland te zien.
duindoorn schiermonnikoog nationaal park

De bessen van de duindoorn trekken heel wat vogels aan omdat ze heel voedzaam zijn. Ik stopte er eentje in m’n mond en lekker vond ik ze alvast niet…

Beste plaatsen in het park om vogels te spotten

Zoals je vast al doorhebt, zijn er héél veel vogels te zien op Schiermonnikoog. De prachtige steltenlopers die op het wad paraderen, maar ook majestueuze reigers, heel veel ganzen en eenden en razendsnelle roofvogels kan je zien. Door het slechte weer zagen we slechts enkelen van deze gevederde diertjes rondfladderen, maar zelfs dan nog zagen we een bonte collectie aan vogels.

Rondom de Westerplas zie je een groot aantal van deze vliegende dieren. Om dichterbij te kunnen komen zonder de beestjes te storen is er een speciale vogelkijkhut gemaakt. Die zit goed verstopt zodat je de vogels niet opschrikt als je er met je fototoestel of verrekijker naar gaat kijken. Mocht je trouwens geen verrekijker meehebben, dan kan je er altijd een huren bij de toeristische dienst van Schiermonnikoog nationaal park.

Een andere plek waar je gigantisch veel vogels kan gadeslaan, is op de hoogwatervluchtplaatsen (hvp). Eens het vloed is, komen alle vogels terug aan land om op deze plaatsen uit te rusten. In het nationaal park van Schiermonnikoog zijn er twee hele grote: één aan de rand van de Oosterkwelder en de andere aan de zuid-westkant van het eiland: het Rif.
Om de meeste vogels te zien kom je best tussen mei en oktober, maar zelfs in de wintermaanden blijven heel wat vogels ook hier.

Als je dol bent op ganzen, dan kan je deze op zowat elk groot grasperk zien grazen. Het lijkt misschien niet indrukwekkend, maar omdat ze in zo’n grote aantallen aanwezig zijn is het echt een uitzonderlijk uitzicht! Bovendien zijn deze brand- en rotganzen toch nét iets mooier dan een gewone gans…

nationaal park schiermonnikoog vogels spotten

Deze en nog veel meer steltenlopers kan je in het nationale park tegenkomen! Breng voor de zekerheid wel een verrekijker mee.

Beste plaatsen in het park om zeehonden te zien

Rond de Waddeneilanden zwemmen meer dan 5000 zeehonden. Veel, maar niet zo lang geleden waren dat er nog veel meer. Door een moorddadig virus in 1988 en 2002 stierven duizenden zeehonden waardoor het heel moeilijk werd om een van deze leuke dieren te spotten. Tegenwoordig stijgen hun aantallen weer, en laten we hopen dat dat zo blijft!

De grootste kans om een zeehond tegen het lijf te lopen is vanop het Noordzeestrand. Aan het einde van de Badweg ligt een zandbank vlak voor de kust. Daarop liggen vaak héél wat luidruchtige zeehonden. 
Neem je verrekijker zeker mee, want de zandbank ligt een eindje de zee in. Ga de dieren ook niet onnodig storen, want als een mens te dichtbij komt duiken ze toch het water in en zie je ze niet meer terug.
Bovendien is er rond deze zandbanken ook altijd wat drijfzand. Opletten dus!

zeehonden nationaal park schiermonnikoog

In het Nationaal park van Schiermonnikoog kan je ook zeehondjes zien! Laat ze wel met rust, want anders zijn ze zo weg…

Mijn eilandbezoek kwam er in samenwerking met Merk Frysland en Wadden.nl

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>