New Orleans bezienswaardigheden

Eten om je duimen en vingers bij af te likken, geweldige muziek, boeiende geschiedenis en spookachtige kerkhoven. New Orleans heeft het allemaal en is zo anders dan de rest van de Verenigde Staten. Hier valt zoveel te beleven en ontdekken dat ik je in elk geval op weg wil zetten met de elf leukste bezienswaardigheden van New Orleans.

 

Unieke geschiedenis

Gelegen naast de kronkels van de machtige Mississippi Rivier was New Orleans oorspronkelijk een Franse voorpost in 1718 en daarbij een van de oudste steden van de Verenigde Staten. Hoewel het de grootste stad van Louisiana is, is NOLA niet de hoofdstad. Die eer is weggelegd voor Baton Rouge. De inwoners van The Big Easy zijn het unieke hart en ziel dat deze metropool kloppende houden en zelfs tijdens Orkaan Katrina in 2005 weigerden velen van hen hun huis te verlaten. New Orleans is meer dan zomaar een plek en de passie van de plaatselijke bevolking zal samen met haar unieke geschiedenis en cultuur je betoveren.

checkoutsam new orleans bezienswaardigheden

Tijdens de zomermaanden wordt het in NOLA trouwens énorm vochtig. Zweten geblazen dus!

De elf leukste bezienswaardigheden in New Orleans

Garden District: Het Hollywood van het Zuiden

Traditie, weelde en schoonheid zijn allemaal woorden die gebruikt kunnen worden om het historische Garden District van New Orleans te beschrijven. Hier tref je een uitstekend bewaarde verzameling van vooroorlogse herenhuizen, ongerepte tuinen en zuiderse charme. The Garden District is dan ook een van de mooiste bezienswaardigheden van New Orleans en zelfs een van de leukste wijken van het land.
Het district werd gecreëerd na de Louisiana Purchase, waarbij de Amerikanen de staat kochten van de Fransen. Men wou de nieuwe Amerikaanse inwoners niet meteen mengen met de Europese bevolking die vooral in het French Quarter woonde. Men bouwde deze prachtige huizen op enorme percelen waarbij er ontzettend veel aandacht aan de tuinen werd gespendeerd. Dit verklaart dan ook meteen de naam. Het resultaat is nog altijd adembenemend mooi: een sprookjesachtige wijk met schilderachtige huizen in een betoverende omgeving.

bezienswaardigheden new orleans garden district

Huizen zoals je ze nog nergens hebt gezien! New Orleans staat er bomvol van! Maar het Garden District heeft wel de mooiste exemplaren.

Jackson Square en het French Quarter: Koloniale charme

Een van de leukste en zelfs meest tijdloze bezienswaardigheden van New Orleans is een wandeling op Jackson Square. In de achttiende eeuw was dit gekend als het “Place d’Armes” maar later werd het hernoemd naar de held van de Battle of New Orleans: Andrew Jackson. Het plein ligt pal aan de Mississippi Rivier en is omgeven door historische gebouwen zoals de St. Louis Cathedral, de Presbytere en Cabildo (staatsmusea) en de Lower en Upper Pontalba Apartments, de oudste flatgebouwen van de Verenigde Staten. Op Jackson Square komen toeristen, de plaatselijke bevolking en kunstenaars samen en je zal snel begrijpen waarom. Verder is het French Quarter een van de leukste wijken van de stad met een zeer elegante architectuur. Deze buurt leent zich perfect tot eerste kennismaking met New Orleans.

jackson square new orleans bezienswaardigheden

Het prachtige Jackson Square en het bijbehorende parkje. De kans is groot dat je her en der enkele muzikanten tegen het lijf loopt!

Aquarium of the Americas: Een verzameling onderwaterleven om u tegen te zeggen

In de Verenigde Staten heb je haast een overvloed aan geweldige aquaria zoals onder andere in Atlanta, Georgia en Monterrey, California. Toch is er een dat in het oog springt en dat heeft de passende naam Aquarium of the Americas. Wandel door een tunnel en bekijk het kleurrijke Caraïbische rif of laat je betoveren door pinguïns en zee-otters. Bewonder verder onder andere pijlstaartroggen, gigantische haaien en zeeschildpadden. Daarbovenop is dit niet enkel een aquarium maar ook een dierentuin waarin je jaguars, zebra’s, poema’s, neushoorns en de zeldzame witte alligator kunt bezichtigen. Als je daarna nog niet genoeg hebt van de dierenwereld kan je nog altijd het insectarium bezoeken! 

New Orleans aquarium of the americas NOLA

Dit moderne gebouw zit vol met visjes, schelpdieren en monsters van de zee. Spannend!

Mardi gras: Feesten als de beesten!

Elk jaar in februari barst Bourbon Street nog meer van het leven. Mardi Gras oftewel Vette Dinsdag is de laatste dag van het carnavalseizoen. Al 5000 jaar geleden vonden deze heidense festiviteiten plaats maar pas in 1582 maakte paus Gregorius III hiervan een christelijke feestdag. In de negentiende eeuw stond carnaval vooral bekend als een evenement dat gekenmerkt werd door feesten en overdadig drinken. In 1857 besloot men ei zo na Mardi Gras te verbieden tot zes inwoners van NOLA ingrepen. Carnaval was niet langer een chaotisch feest maar bestond uit een leuke parade gebaseerd op een thema met gekostumeerde ruiters en fakkeldragers. Ook vandaag zijn er nog tal van optochten in de stad met live muziek maar ook nog altijd heel veel alcohol. Je kan hier over de koppen lopen en als dronken mensen niet echt je ding zijn, blijf je beter weg uit New Orleans. Als je daarentegen van feesten (en drinken) houdt, mag je dit festival niet missen!

mardi gras New Orleans bezienswaardigheden

Ga helemaal wild tijdens het wereldberoemde carnaval van New Orleans: mardi gras!

De Bayou’s: Een uniek avontuur.

Als je iets unieks wil ervaren moet je de Bayou’s bezoeken. Dit is een van de bijzonderste bezienswaardigheden van New Orleans en iets dat je enkel in het zuiden van de Verenigde Staten kunt meemaken. Een Bayou is een moerasachtig meer dat vol wilde dieren zit. Je bezoekt dit bijzondere landschap met de boot en op het eerste zich ziet alles er vredig uit. Het zonnetje schijnt en de eeuwenoude cipressen die bedekt zijn met Spaans mos lijken je toe te lachen. Tot plots een drie meter lange alligator vanuit het niets verschijnt en je bijna van het opschrikken uit de boot valt. Terwijl je je ogen nog altijd niet kunt geloven zie je plots giftige slangen of watervogels die geduldig op hun eten wachten. Muskusratten, wasberen en herten worden hier ook regelmatig gespot. En zelfs… Wilde varkens!
Je weet op voorhand nooit wat je precies zult zien en daarom is elke tour een uniek avontuur.

bayou new orleans bezienswaardigheden

Wie weet ontmoet je Brutus ook wel. Een gigantisch monster dat verrassend hoog kan springen!

wilde varkens bayou new orleans bezienswaardigheden

Het is geen grap! Dit wilde zwijntje (toepasselijk ‘Oreo’ genoemd) is even goed in zwemmen als de aligators!

De plantages: Imposante architectuur

Het zuiden van Louisiana is gekend voor haar majestueuze vooroorlogse architectuur en er zijn tal van plantagehuizen die op amper een uurtje rijden van New Orleans liggen. De architectuur en schoonheid van deze huizen is indrukwekkend, net zoals de geschiedenis achter deze gebouwen. Oak Alley is de beroemdste plantage van allemaal en een rondleiding van dit plantsoen uit 1839 is dan ook een van de leukste bezienswaardigheden van New Orleans. Het is alsof je als het ware uit het leven in een roman rondwandelt.

oak alley plantage new orleans

De Oak Alley plantage is beeldschoon! De buitenkant is het indrukwekkendst, maar ook de kamers vanbinnen zijn wondermooi.

oak alley plantation interieur NOLA

Aan de binnenkant van de Oak Alley plantage lijkt het wel alsof de tijd is blijven stilstaan. De gidsen zijn zelfs verkleed in de mode van destijds!

Stoomboten: Cruisen op de Mississippi

Amper een eeuw geleden was een van de beste manieren om New Orleans te bereiken de stoomboot. De Mississippi Rivier en haar zijrivieren banen zich een weg door meer dan 30 staten en New Orleans was als het ware de voordeur hiervan. Het tijdperk van de stoomboten was een van de meest kleurrijke periodes uit de Amerikaanse geschiedenis. Gelukkig kan je dit nog altijd ervaren en aan boord gaan van een authentieke stoomboot uit de negentiende eeuw. Velen noemen dit dan ook het hoogtepunt van hun bezoek aan NOLA. Er zijn “gewone” cruises tijdens de dag maar ook speciale rondvaarten tijdens de nacht, voorzien van swingende jazz muziek.

mississippi stoomboten cruise new orleans dingen om te doen

Eén van de leukste en meest authentieke dingen om te doen in New Orleans is natuurlijk om met een stoomboot over de Mississippi te varen!

Kerkhoven: Cities of the dead

Enkel in NOLA zijn kerkhoven een van de leukste bezienswaardigheden. Omdat de stad werd gebouwd op een moeras moesten de overledenen boven de grond worden begraven in stenen crypten en mausoleums. Mettertijd begonnen de kerkhoven met hun met zorg bewerkte standbeelden en graftombes op kleine dorpjes te lijken. Dit leverde hen de bijnaam “Cities of the Dead” op. Het beroemdste kerkhof is St. Louis Cemetery #1 en hier ligt onder meer de legendarische voodoo koningin Marie Laveau begraven.
Je kan al deze begraafplaatsen zelf bezoeken maar de beste manier is zonder enige twijfel een gegidste tour vanwege het show element hiervan. Ook Lafayette Cemetery, Greenwood Cemetery en The Gates of Prayer Cemetery zijn het bezoek (en rondleiding) waard.

lafayette cemetery NOLA

Kerkhoven zeggen zo veel over de plaatselijke cultuur! En in NOLA zijn ze echt prachtig en héél divers… Dit is de Lafayette Cemetery.

new orleans begraafplaats nicolas cage st louis cemetery no 1 piramide

De begraafplaatsen in New Orleans zijn zo gegeerd dat zelfs Hollywoodsterren er al graven hebben staan! Deze piramide is van Nicolas Cage en staat op de St. Louis Cemetery no. 1

Spoken: Ontzettend geestig

Wanneer het aankomt op spoken en griezelen zijn er weinig steden die kunnen wedijveren met New Orleans. Men beschouwt NOLA de meest spookachtige stad van de Verenigde Staten en een Ghost Tour is dan ook een onvergetelijke ervaring. Tijdens deze rondleiding zie je de spoken die The Big Easy vandaag nog altijd onveilig maken. Vergeet je proper ondergoed niet!

ghost tour new orleans spoken voodoo

Eén van de bekendste gebouwen in menig ‘ghost tours’. Kijk eens naar het tweede raam linksboven. Dat is dichtgemetseld. Wat zou zich daar allemaal hebben afgespeeld…

De food scene van New Orleans: eten tot je er bij neervalt

NOLA is een culinaire hotspot waarbij de keuken bestaat uit een unieke combinatie van creoolse, Cajun, Franse, Spaanse en Afrikaanse elementen. Er zijn talrijke beroemde gerechten die je moet proberen: 

  • Golfoesters (vooral bij het vermaarde Casamento’s waar je zeker ook hun oyster loaf sandwich moet proberen)
  • Een po’boy sandwich (een baguette met ofwel geroosterd rundvlees ofwel gefrituurde zeevruchten)
  • Gumbo (een smaakbom van een stoofpot)
  • Jambalaya (een rijstschotel met Cajun en Creoolse ingrediënten
  •  Muffuletta (een focaccia-achtige sandwich)
  • En natuurlijk de wereldbefaamde fried chicken! (gefrituurde kip)
new orleans eten kreeft

New Orleans wordt door velen gezien als de ‘lekkerste’ stad van de VS. En dat kan ik niet tegenspreken…

Verder kan je nog genieten van verrukkelijke zoetigheden zoals beignets (het lekkerste in het Cafe du Monde – hoewel ik de Belgische en Nederlandse oliebollen nog nét iets lekkerder vind). Als je het niet erg vindt om even aan te schuiven, probeer dan ook binnen te springen in District Donuts. Lekkerste donuts die ik OOIT at!!!

Een van de beste manieren om van al dit lekkers te beleven is een van de vele food tours. Daarbij krijg je ook nog eens een deskundige uitleg over al het lekkers dat je naar binnen speelt.
Als je liever zelf op ontdekking gaat moet je in The Central Business District en Bywater zijn, de wijken met het lekkerste eten.
Voor lekker knapperige fried chicken kan je terecht bij Coop’s Place.

Een van de beste restaurants van New Orleans is zonder enige twijfel het Commanders Palace, gelegen in het weelderige Garden District. Deze eettent is meer dan 100 jaar in de handen van dezelfde familie en hier word je van het begin tot het einde in de watten gelegd.
Vergeet zeker niet de “Friday Lunch” mee te maken, een plaatselijke traditie. Deze lunch met alles er op en eraan kan je best meemaken in Galatoire’s.
Je hebt ondertussen al wel door dat je hier nooit met een lege maag zult gaan slapen!

fried chicken coops place

Niet zo gek van vis? Probeer dan fried chicken (Deze at ik bij Coop’s place). Véél lekkerder dan KFC!

Muziek: Swingend nachtleven

New Orleans is de geboorteplaats van jazzmuziek en jazzlegende Louis Armstrong. Naar deze levende werd zelfs het Louis Armstrong Park vernoemd waarin deze fantastische muzikant geëerd wordt. Bezichtig zeker de ingang met de iconische boog.
Elk seizoen vindt er ook wel een muziekfestival plaats, waarbij je al swingend de ingenomen calorieën kunt verbranden. De leukste festivals zijn het Jazz&Heritage festival, het French Quarter festival en Satchmo Summerfest. In oktober mag je de Voodoo Music and Arts Experience niet missen net zoals het Crescent City Blues en BBQ festival waarbij muziek en fantastisch eten gecombineerd worden.
Wat live muziek betreft kijken meeste mensen niet verder dan Bourbon Street wat jammer is omdat er meer dan 80 plaatsen zijn over de gehele stad die dit aanbieden. Verken zeker Frenchmen Street en het Arts/Warehouse district. Je vindt hiet niet alleen jazz maar ook blues, funk, R&B, country, rock en Cajun. Men zegt dat de Amerikaanse muziek werd geboren in New Orleans en na al die jaren blijft ze nog verder groeien.

muziek new orleans jazz nachtleven

New Orleans is één van de grondleggers van de Jazz. Op elk straatje, op elk plein of op elke hoek barst er altijd wel een spontaan muziekconcertje uit. Heerlijk!

Tips voor het bezoeken van New Orleans

  • Vergeet geen fooien te geven. In de Verenigde Staten zijn mensen oprecht vriendelijk en je zal merken dat gidsen en obers je de best mogelijke ervaring willen geven tijdens je bezoek. Het beantwoorden van deze vriendelijkheid wordt beschouwd als een vorm van elementaire beleefdheid en reflecteert het werk dat zij deden. Vergeet daarom zeker niet minstens 10% van je rekening als fooi te geven, zelfs als je niet echt van de bediening te spreken was. Meestal is een fooi van 15-25% een respectvolle blijk van waardering.
  • In de Verenigde Staten en vooral in New Orleans zullen mensen spontaan met je beginnen praten. Of ze stellen vragen over jou of ze willen je tips en complimentjes geven, zelfs als ze jou niet kennen. Dit is volledig normaal in de Amerikaanse cultuur dus laat je hierdoor niet verrassen!
  • Laat de dingen op je afkomen in New Orleans. Om elke hoek vind je wel een leuke muziektent of een fantastische eetgelegenheid. De stad is constant in beweging dus beperk je niet tot een exact reisplan, want dan mis je misschien wel de beste beignet, concert of feestje van je vakantie!

Deze unieke metropool heeft zoveel te bieden en zal al snel een plekje in je hart veroveren. Bijna nergens anders in de Verenigde Staten vind je zulke diverse bezienswaardigheden en lijkt de tijd zo snel voorbij te gaan. Plan daarom ook zeker voldoende tijd in om ten volle van NOLA te kunnen genieten.

bezienswaardigheden New Orleans

Tot op de dag van vandaag is New Orleans mijn favoriete bestemming in de Verenigde Staten!

Tours of uitstapjes boeken

Vele must-see’s van New Orleans liggen even buiten de stad, en dus moet je er wel een tour voor nemen. Zorg dat je in drukke periodes al bepaalde excursies hebt gereserveerd, want ze verkopen snel uit. De ‘ghost’ en ‘voodoo’ tours zijn razendsnel uitverkocht, dus… Kijk snel eens wat er allemaal te boeken valt:

 

» Alle tours en excursies in New Orleans

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. NPO 3FM, Radio 2 (België), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>