Niceland

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 01 juni, 2020

Vandaag vertrekken we iets voor half tien met de bus. Onze eerste stop is aan de prachtige het mooiste gletsjermeer van IJsland: Jökulsárlón. Combinaties van blauw, grijs, wit en zwart geven deze plek iets buitenaards. Hoe verder ik stap, hoe knusser de ijsschotsen en ijsbergen elkaar beginnen opzoeken en hoe blauwer ze lijken te worden. Ja, dit is zonder twijfel één van de mooiste plaatsen in IJsland!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


jokulsarlon

Vlakbij jokulsarlon, de drijvende ijsschotsen.

Her en der komen nieuwsgierige koppen van zeehonden (of zeeleeuwen?) piepen, met als gevolg dat zeemeeuwen en andere vogels snel van het wateroppervlak vertrekken. Spijtig genoeg vind je hier geen IJslandse walvissen, want die hebben iets dieper water nodig.

Het waterveld is gigantisch. Even stilstaan en luisteren naar het krakende ijs en de ijsschotsen die van elkaar losbreken is indrukwekkend.

Ik besluit om even op de kleine heuvels achter deze befaamde plek te klimmen en krijg het beste zicht in Ijsland die ik tot nu toe al kreeg.

Meer en meer toeristen komen toe en af en toe krijg ik enkele zwarte puntjes in mijn gezichtsveld. Zo klein in vergelijking met de gigantisch natuur die zich voor mij uitstrekt.

Een uur lang kon ik genieten van dit natuurwonder en dat leek me in het begin misschien wat lang, maar nu het tijd is om te vertrekken neem ik dromend afscheid van dit prachtige plekje.

Eens ik uit mijn liefdevolle roes ben ontwaakt beginnen mijn ogen ongetwijfeld met fonkelen. Vandaag is de dag waarnaar ik al héél lang uitkeek. We gaan immers onder de gletsjers van Vatnajökull, naar de ijsgrotten van Ijsland.

superjeeps ijsland ijsgrotten

SUPERjeeps brengen ons naar de ijsgrotten!

Ondertussen worden we opgewacht door twee gigantische auto’s. De trucks hebben wielen die recht van een tractor zouden kunnen zijn geplukt. Zelfs als je je eigen huurauto in IJsland hebt, zal je deze excursie moeten boeken. Het terrein waar de ijsgrotten zich bevinden, is immers niet toegankelijk voor een gewone wagen.

Persoonlijk kies ik natuurlijk voor de grootste truck en aangezien ik alleen ben nestel ik mij aan de passagierszijde, helemaal voorin.

Vanuit Jökulsárlón slaan we een bijna onzichtbaar weggetje in die ons naar de ijsgrotten zal leiden. In het begin vraag ik me nog af waarom we precies in zo’n superjeep moeten kruipen. Maar dat wordt al snel duidelijk.

Hoe dichter we bij de gletsjer aankomen, hoe onherbergzamer het terrein wordt. De jeep heeft ons helemaal door elkaar geklutst eens we aankomen op de plek waar we zo ondergronds zullen treden.

Op de plek waar we aankomen is een ijzige wind. Ijskoud, maar prachtig. Want de wind blaast de sneeuw, net zoals een zandstorm, door het volledige landschap. Hierdoor lijkt het net alsof de volledige ondergrond bedekt wordt met een soort van mist.

De laaghangende zon die over al dit moois schijnt toont hoe mysterieus Ijsland kan zijn.

Nadat we onze helmpjes en ‘crampons’ over onze wandelschoenen aan hebben gedaan zijn we klaar om aan de afdaling te beginnen. We planten onze schoenen met ijzeren pinnen diep in de bevroren ondergrond en proberen niet te worden weggeblazen door de hevige winden.

toegang ijsgrotten ijsland

De kleine opening die naar de volledige andere wereld leidt…

Na een kleine honderd meter komen we al aan bij onze eindbestemming. Niemand had het durven denken. Maar daar, links van ons, is een kleine opening in de sneeuw.

Aangezien ik helemaal voorop liep, duik ik de dieptes onder de gletsjer in en mijn mond valt open.

Ik wist dat dit een spektakel ging zijn, maar dit was buitenproportioneel prachtig!

Ongeveer tien meter boven mij was een volledig andere wereld zichtbaar. Hier beneden waren muren van prachtig, helderblauw ijs te zien. De gepolijste gladde vloeren en plafonds waren voorzien van belletjes die niet snel genoeg hadden kunnen ontsnappen evenals resten van het zwarte zand en vulkanische overblijfselen.

Door een klein gat werd de woeste sneeuw in de ijstunnels geleid, waardoor we een opstapje hadden om al dit moois te aanschouwen.

Achter mij hoorde ik de oorverdovende stilte van mijn medeavonturiers gevolgd door oh my god’s en wow’s al gauw niet meer, want ik ging al snel naar de volgende kamer.

Op handen en voeten wurmde ik mij door de smalle gaten van dit gigantische ijspaleis.

Enkele meters later kwam ik in een volledig andere ruimte. Hier kon geen licht door was het een stuk donkerder. De gigantische kamer waar ik me nu in bevond was nog hoger dan die van daarnet en veel, veel groter.

Ongelooflijk wat moeder natuur allemaal voor jou in petto heeft. Nadat ik een beetje uit mijn roes leek te ontwaken was het natuurlijk tijd voor de verplichte foto’s.

Ik nam mijn statief bij de hand en probeerde enkele mooie foto’s te maken van dit kunstwerk terwijl ik met mijn ogen gretig elk detail probeerde op te nemen.

Het afscheid viel me zwaar, het is immers niet iets dat je elke dag zo maar kan zien. Voor mij stond dit schouwspel ongetwijfeld in mijn top 10 bezienswaardigheden van IJsland. Waneer we boven kwamen werden we verwelkomd door nog hevigere winden en een nog lager hangende zon.

Dit laatste uur had iets enorm surreëel. Alsof ik net in een fantastisch verhaal was wakker geworden.

Verkleumd klom iedereen snel in de superjeep, waarna we onze tocht vederzetten naar het volgende hotel.

Ik kon de gids geen ongelijk meer geven:  “Jullie spreken de naam al die tijd al verkeerd uit. Het is niet ‘Iceland’. Het is ‘Niceland’!”

Dat is het zeker.

ijsgrotten ijsland

Ondergronds in de buitengewoon mooie ijsgrotten!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam