Panoramaroute van Zuid-Afrika: Reisroute vanuit Johannesburg + wat te zien

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 23 februari, 2022

In het onmetelijke Zuid-Afrika kan je tal van prachtige road trips plannen. De beroemde Tuinroute kende je misschien al, maar heb je ook al gehoord van de Panoramaroute? Dit prachtige traject kan je vlotjes afleggen in één of twee dagen. Ze is bovendien goed te combineren met je bezoek aan het fenomenale Kruger National Park. Hoe, waar en wat? Ik vertel je alles over de Panoramaroute van Zuid-Afrika.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (4 stemmen)

Panoramaroute

Mijn reisroute en reisverslag van de Panoramaroute

In de onderstaande reisroute, vertel ik je alles over hoe je de Panoramaroute van Zuid-Afrika op eigen houtje kan verkennen. Ik heb het zelf ook helemaal zo gedaan, maar als je liever de hulp inschakelt van iemand anders, dan kan je ook altijd een begeleide tour langs de Panoramaroute boeken.

Van Johannesburg naar de Panoramaroute

De kans is groot dat je je rondreis door Zuid-Afrika (of je roadtrip langs de Panoramaroute) begint vanuit Johannesburg. Deze grote stad is niet zo geliefd bij de meeste reizigers omdat grote delen niet toegankelijk zijn voor toeristen, maar ook gewoon omdat er niet zo veel te beleven valt. Ik geef je dus groot gelijk als je daar niet te lang wil blijven en meteen verder trekt naar het Kruger Park of de Panoramaroute.

In feite begin je je bezoek aan de Panoramaroute best vanuit Hoedspruit. Dit kleine dorpje wordt vaak gezien als de toegangspoort tot het Krugerpark, maar dit is tegelijkertijd ook de perfecte plek om te beginnen aan je mini-roadtrip.

Natuurlijk moet je daar wel eerst nog geraken. Er zijn drie mogelijkheden:

 1. Vanuit Johannesburg kan je een vlucht nemen naar Hoedspruit (lees hier hoe je goedkope vliegtickets zoekt). Met het vliegtuig doe je er een klein uurtje over.
 2. Je kan in Johannesburg ook gewoon een auto huren en dan verder rijden naar Hoedspruit. Met de wagen doe je er zo’n zes uur over. Ik raad aan om een all-in verzekerde huurauto te boeken (dat kan bij Sunny Cars of Tui Cars) waarbij ook glas-, band- en bodemschade zit inbegrepen. Voor goedkopere autohuur kan je ook altijd eens kijken naar EasyTerra, Discover Cars of AutoEurope. Ik raad wel aan om hier een (volledige) verzekering als extra bij te nemen. Je rijdt hier immers wel rond in Afrika 😉 !
 3. Ten slotte kan je ook nog een shuttlebus regelen die je oppikt aan Johannesburg Airport en van daaruit verder rijdt naar Hoedspruit. Ikzelf nam deze laatste optie en kan de Ashton Shuttles zeker aanraden. Met deze shuttlebusjes doe je er zo’n 7 à 8 uur over.
  Eens je in Hoedspruit bent afgezet, kan je dan een tour of een huurauto regelen. Hier is het veel minder druk om met de auto te rijden en dat kan weleens helpen als je nog nooit aan de andere kant van de baan hebt gereden.
huurauto Panoramaroute Zuid-Afrika

Met een huurauto kan je de Panoramaroute van Zuid-Afrika helemaal op je eigen tempo plannen.

Van Hoedspruit naar de hoogtepunten van de Panoramaroute in Zuid-Afrika

Eens je in Hoedspruit bent aangekomen, kan je eindelijk beginnen aan je mini-roadtrip langs de Panoramaroute. Er valt veel te zien, maar alles ligt relatief dicht bij elkaar.

Hier volgen de hoogtepunten van de Panoramaroute die je zal passeren als je van Hoedspruit richting Graskop rijdt.

The Three Rondavels en Blyde River Canyon

Vanuit Hoedspruit is het ongeveer anderhalf uur rijden naar The Three Rondavels. Dit is zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden langs de Panoramaroute.

Meteen al een belangrijke tip: als je Google Maps gebruikt om je weg te vinden, navigeer dan niet naar ‘Blyde River Canyon’ maar wel naar ‘Three Rondavels’. Anders zit je immers aan de andere kant van dit nationale park en moet je de hele weg terug rijden…

Eens je bent aangekomen, moet je een zachte toegangsprijs betalen en daarna mag je dan eindelijk The Three Rondavels bezichtigen.

Drie (eigenlijk zijn het er meer) gigantische rotsblokken staren je uit vanuit de diepte van deze groene ravijn en zorgen voor een picture perfect natuurtafereel.
Als je het niet erg vindt om dicht bij de rand te gaan staan, dan kan je ook de rivier zien die dit landschap helemaal heeft uitgehold. Het meanderende water stroomt ongestoord verder langs de roodbruine rotsen die zijn bezaaid met miljoenen planten. Dit is immers de grootste ‘groene’ ravijn ter wereld. Daarbovenop mag het ook nog eens de titel claimen van derde grootste canyon ter wereld. Er zijn dan ook geen superlatieven genoeg om over dit natuurwonder te spreken!

Ga niet te snel weg, want iets verderop worden je uitzichten nóg beter. Een kleine tweehonderd meter, krijg je immers een spectaculair uitzicht over de Blyde River Canyon. Voor mij was het zelfs de mooiste fotostop langs deze panoramische route.
De uitgestrektheid van dit nationale park is werkelijk fenomenaal vanaf dit uitzichtpunt. De klotsende rivier neemt een vlijmscherpe draai rond een granieten reus en creëert daardoor een fantastisch landschap waar je gerust enkele uren van kan genieten.

Three Rondavels Zuid-Afrika

Meteen al een héél indrukwekkend stukje natuur bij je eerste stop: The Three Rondavels!

Three Rondavels Panoramaroute

Hier zie je pas echt goed hoe gigantisch deze canyon is!

Zuid Afrika Panoramaroute Checkoutsam Blyde River Canyon

De fantastische Blyde River Canyon! Waaaauw…

 

Lowveld View

Hoewel je voor de meeste plekjes moet betalen langs de Panoramaroute van Zuid-Afrika, hoeft dat hier niet!

Lowveld View ligt op amper tien minuutjes van het Three Rondavels uitkijkpunt en biedt ook enkele fantastische vergezichten aan.

Bourke’s Luck Potholes

En dan ben je nu aangekomen aan mijn tweede favoriete stop: de Bourke’s Luck Potholes.

Vanop de (gigantische) parking zal je nog niet meteen beroerd worden, maar eens je het oranjerode landschap in het vizier krijgt zal je wel anders piepen 😉 ! Deze rotslandschappen werden vele eeuwen geleden geschapen door erosie. Het water heeft al zo veel rotsen uitgehold, dat dit landschap nu op een buitenaards paradijs lijkt.
Vanop de bruggen en zijkanten krijg je echt enkele fantastische uitzichten.

Er zijn trouwens ook enkele langere wandelingen die je rond dit gebied kan maken.

Bourke's Luck Potholes

Als het niet te droog is, stroomt hier ook nog wel wat water rond.

Panoramaroute Zuid-Afrika Bourkes Luck Potholes

Het is echt fascinerend om te zien hoe ingenieus Moeder Natuur kan zijn!

Bourke's Luck Potholes Panoramaroute Hoogtepunten

Voor mij waren de Bourke’s Luck Potholes één van de indrukwekkendste hoogtepunten langs de Panoramaroute.

Watervallen!

Als er in dit gebied zo veel groen groeit, dan moet er natuurlijk ook heel wat water stromen.

Het beste voorbeeld daarvan zijn de vele watervallen die je langs deze route kan spotten. Lisbon Falls en Berlin Falls zijn zonder twijfel de indrukwekkendste, maar ook Mac Mac Falls en Bridal Veil Falls lijken me niet verkeerd.

Let er wel op dat deze waterspuwende stukjes natuurpracht bijlange niet zo imposant zijn in het droge seizoen! Soms stroomt er zelfs helemaal geen water als het al lange tijd erg droog is geweest…

Berlin Falls Zuid Afrika

Als ik eerlijk ben, vond ik Berlin Falls niet zo indrukwekkend. Dat was waarschijnlijk ook omdat ik de waterval bezocht in het droge seizoen…

Lisbon Falls Panorama Route

Lisbon Falls ziet er veel spectaculairder uit!

 

The Pinnacle Rock

The Pinnacle Rock is volgens velen niet zo indrukwekkend als de andere bezienswaardigheden langs de Panoramaroute. Daar kan ik de mensen eigenlijk geen ongelijk in geven, maar toch vond ik dit uitzichtpunt wel mooi genoeg om te vermelden.

Het is in feite niets meer dan één koppig rotsblok dat in een vallei van groen aan het pronken is. In plaats van gewoon voor dit hoogtepunt te gaan staan, raad ik ook aan om eens naar boven te klimmen op de heuvel daar rechts van. Van hieruit krijg je immers ook enkele mooie uitzichten over de vallei.

Pinnackle Rock Panoramaroute

Ik vond vooral de uitgestrektheid van het landschap hier heel mooi.

Pinnackle Rock Zuid-Afrika panoramaroute

Het landschap rond de Pinnackle Rock mag er ook best zijn!

Andere hoogtepunten langs de Panoramaroute

Aangezien de Panoramaroute in Zuid-Afrika zich uitrolt over bijna tweehonderd kilometer afstand, zijn er onderweg nog wel meer bezienswaardigheden.
Zelf was er maar één dag en daardoor heb ik ze (helaas) niet allemaal kunnen zien.

Nu ja… Er zijn er wel een paar die ik ook heb gezien (bvb. God’s Window), maar die lijst ik niet in de bovenstaande reisroute op omdat ze gewoon niet zo spectaculair zijn…

Toch nieuwsgierig geworden? Misschien kan je deze hoogtepunten langs de Panoramaroute ook nog aan je roadtrip toevoegen:

 • God’s Window
 • Echo Caves
 • Elands River Falls
 • God’s Window
 • Horse Shoe Falls
 • Kadishi Tufa Waterfall
 • Lydenburg Falls
 • Maria Shires Falls
 • Mariepskop Nature Reserve
 • Pelgrim’s Rest

De meeste van bovenstaande attracties worden maar zelden bezocht. Dat is leuk, want vaak heb je de plekjes daardoor voor jou alleen. Maar weet ook dat ze best teleurstellend kunnen zijn in vergelijking met de andere hoogtepunten langs de Panoramaroute.

hoogtepunten Panoramaroute Zuid Afrika

En sta ook eens stil bij de beestjes die hier wonen. Soms zie je ze op erg onverwachte plekken!

Begeleide tour of zelf rijden?

Als je het niet ziet zitten om aan de andere kant van de weg te rijden, of omdat je van de landschappen wil genieten, dan is een tour misschien wel een betere optie.
Tijdens zo’n begeleide excursie word je netjes rondgereden langsheen de mooiste bezienswaardigheden van de Panoramaroute en krijg je ook de nodige achtergrondinformatie. Omdat een local je meeneemt, krijg je ook geregeld plekjes te zien die nog niet zijn ontdekt door andere toeristen.

Anderzijds heb je door het boeken van een tour wel erg weinig bewegingsvrijheid. Je moet je immers houden aan een vast schema en je kan niet overal even lang blijven zoals je zelf wil.

Voor de prijs moet je het in ieder geval niet laten. Vanaf Hoedspruit kan je een privé tour boeken (tot 4 deelnemers) voor €70,75 per persoon.
Als je vanuit Hazy View vertrekt, dan je je bij een groep aansluiten voor €70 per persoon en indien je uit Nelspruit vertrekt kan een dagtour voor €110 per persoon.

Kies je liever voor de vrijheid van een huurauto in Zuid-Afrika? Dan zal je blij zijn dat een all-in wagen bij Sunny Cars of Tui Cars voor twee dagen al kan vanaf €54.

Een onverzekerde auto bij EasyTerra of Discover Cars kan al vanaf €32 voor twee dagen. Reken hierbij wel nog de kosten van benzine. Als je met meerdere mensen reist, is een huurauto dus zeker de goedkoopste optie.

Overnachten langs de Panoramaroute: 6x leuke adresjes

Hoewel de Panoramaroute best bekend is in Zuid-Afrika, blijft de natuur errond gelukkig gespaard van een overdaad aan hotels en accommodaties. Omdat er zo weinig overnachtingsmogelijkheden zijn, raad ik wel aan om je hotel al een poosje op voorhand te boeken. Anders zal je verplicht zijn om in de dichtstbijzijnde steden (Graskop, Nelspruit, Hoedspruit) te overnachten. En dat is niet zo handig als je de Panoramaroute op je eigen tempo wil afleggen…

Hier zijn alvast zes mooie, bijzondere en erg speciale hotels langs de Panoramaroute van Zuid-Afrika.

Treur River Lodge

Als je in een eco-vriendelijke chalet wil overnachten waar je ook nog eens prachtige uitzichten krijgt, dan is Treur River Lodge echt iets voor jou. Overnachten in dit hotel langs de Panorama Route, betekent ook dat je kennis maakt met de historische erfgoedboerderij van Paul Kruger. En die naam doet vast wel een belletje rinkelen!

De fantastisch ingerichte chalets zijn allemaal voorzien van een comfortabel bed en alles wat je hier maar nodig kan hebben, want je zit immers wel een beetje verstopt van de bewoonde wereld. Vanaf hier is het zo’n drie kilometer rijden naar de Bourke’s Luck Potholes.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Treur River Lodge

Ik vind de inrichting hier wel passen! – © Treur River Lodge

Crystal Springs Mountain Lodge

Blijf je even hangen bij Pilgrim’s Rest? Dan is een overnachting in de Crystal Springs Mountain Lodge een erg goed idee! Je krijgt hier een eigen chalet met fenomenale uitzichten over de majestueuze bergen. Hoewel je ook hier een beetje afgelegen zit, moet je echt niet inboeten op luxe. Er is een satelliet-tv, keuken en zelfs een tennisbaan op dit domein!

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Crystal Springs Mountain Lodge

Helemaal afgezonderd en toch zo veel luxe! – © Crystal Springs Mountain Lodge

Swadini, A Forever Resort

Niet ver van de Three Rondavels en het mooisite uitzicht over de Blyde River Canyon, vind je Swadini, A Forever Resort. Hier kan je een chalet of luxetent huren. Hoewel het interieur van de chalets een tikkeltje is verouderd, krijg je hier wel waar voor je geld. Zo hebben zij telkens een goed ingerichte keuken, airco en televisie. Iedereen mag hier ook gebruik maken van de gedeelde barbecues.

Dé reden om hier te overnachten langs de Panoramaroute, is volgens mij wel het fantastische uitzicht. Vooral vanuit het zwembad is dat indrukwekkend.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

overnachten Panoramaroute Zuid-Afrika Swadini a forever Resort

Overnachten langs de Panoramaroute tegen een voordelige prijs en met deze uitzichten… Graag! – © Swadini, A forever Resort

Blyde River Canyon Lodge

Als je hier niet alleen komt voor fantastische uitzichten maar ook omdat je wilde dieren wil zien, dan moet je een overnachting plannen in de Blyde River Canyon Lodge. Deze accommodatie met vier sterren heeft álles! Je wordt hier flink in de watten gelegd en verblijft bovendien ook op een wildlife domein. Dat wil zeggen dat je hier altijd wel enkele beesten kan spotten (zebra’s, impala’s, gnoes, koedoes, …)! Eens je de comfortabele hemelbedden hebt gezien, ben je zonder twijfel verkocht.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

Blyde River Canyon Lodge

Maak kennis met de beestjes en de prachtige natuur van deze accommodatie! – © Blyde River Canyon Lodge

umVangati House

Voor de meeste mensen zal het decadent duur zijn, maar toch vermeld ik deze optie graag. Het umVangati House heeft uitzichten zoals je nog nooit hebt gezien. De infinity pool met uitzicht op de groene en bergachtige Drakensbergen doet het hier op een sprookjesland lijken.

Iedere suite heeft ook nog eens een (gigantisch) privé balkon vanwaar je ongeëvenaarde uitzichten krijgt. Deze accommodatie ligt niet zo ver vanuit Hoedspruit, dus hier begin of eindig je best je rit langs de Panoramaroute.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

umVangati House

Wie zou hier nu niet willen overnachten?! – © umVangati House

The Shoe Guest House

Dit korte lijstje sluit ik af met misschien wel de vreemde accommodatie ooit. Als je altijd al in een schoen hebt willen slapen, dan is dit je kans! The Shoe Guest House is een accommodatie in de vorm van een schoen. En ik moet toegeven dat dat erg goed gelukt is! Niet alleen de buitenkant is kunstig, want ook de binnenkant heeft duidelijk een artistiek kantje!

Dit aparte hotel ligt op zo’n 30 minuutjes rijden van de Three Rondavels en de Blyde River Canyon.

Prijzen en beschikbaarheid: Agoda.comBooking.com

The Shoe Guest House Panoramaroute overnachten

Ik zei toch al dat het een vreemde accommodatie was! – © The Shoe Guest House

Hoeveel dagen voor de Panorama Route?

De Panoramaroute is maar 180 kilometer lang, dus je hoeft hier echt geen week voor uit te trekken.
In feite kan je dit meesterwerk van Moeder Natuur al in één dag zien, maar met twee dagen wordt het toch iets comfortabeler.

Hou in ieder geval rekening met de verschillende sluitingstijden. Sommige bezienswaardigheden langs de Panoramaroute sluiten immers al vroeg de deuren (meestal ten laatste om 17:00u). Als je maar laat begint aan je roadtrip, dan reken je dus beter op twee dagen.

Is er malaria langs de panoramaroute van Zuid-Afrika?

Helaas is er in het noordelijke deel van Zuid-Afrika nog steeds malaria.
Hoewel de ziekte hier nog maar zelden voorkomt, neem je maar best voorzorgsmaatregelen. Doe dat zeker als je ook van plan bent om het Krugerpark te bezoeken.

Vergeet niet om tijding bij de dokter te gaan om je malariapillen te laten voorschrijven. Niet alle apothekers hebben dit immers altijd voorradig!

hoeveel dagen Panoramaroute

Een mini roadtrip langs de Panoramaroute is de perfecte voorbereiding op je bezoek aan het Krugerpark!

Is de panoramaroute veilig?

Absoluut! Tijdens onze kleine roadtrip hebben we ons op geen enkel moment onveilig gevoeld.

Het enige waar je eigenlijk mee rekening moet houden, zijn brutale aapjes (of andere dieren) die in je auto proberen in te breken of die zonder te kijken de straat over lopen.

Aangezien veel attracties niet erg zijn beveiligd met afsluitingen (gelukkig maar!) moet je hier natuurlijk ook geen al te zotte kunstjes vertonen. Blijf altijd op een veilige afstand van de afgrond en er zal je niets gebeuren.

Nog enkele belangrijke tips

 • Doe je auto altijd op slot. Er leven bavianen in deze streek en zij weten ondertussen hoe ze autoportieren kunnen openen. Als je die beesten hun tanden hebt gezien, dan weet je meteen ook waarom je liever niet van dichtbij kennismaakt met deze apen!
 • Probeer niet alles te snel te zien. Je kan de Panoramaroute perfect in één dag bezichtigen, maar dan begin je volgens mij best ook al ’s morgens met je road trip. Als je pas tegen de middag begint, zal je heel wat hoogtepunten moeten overslaan of gewoon niet voldoende tijd hebben om er echt van te kunnen genieten.
Panoramaroute Zuid-Afrika tips

Stop onderweg ook regelmatig eens. Er zijn nog veel meer mooie plekjes langs deze route!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (4 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam