Riga naar Tallinn!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 02 juni, 2020

Mijn avontuur in de Baltische staten zit er bijna op. Op iets meer dan een uur rijd ik de Letse grens over naar Estland en enkele uurtjes later ben ik aangekomen in Tallinn. De hoofdstad van Estland! Het valt me meteen op dat Tallinn duidelijk de ‘duurste' hoofdstad van de Baltische staten is. Duur is misschien niet het juiste woord, want in vergelijking met België is de stad nog steeds goedkoop.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


Voor twee euro neem ik de tram en een kwartiertje later kom ik aan in mijn hostel voor de komende drie nachten: het United Backpackers Hostel.

Goedkoop, netjes, vriendelijk personeel. Wat moet een backpacker meer hebben? Oordopjes misschien, want mijn twee buren houden iedere nacht een wedstrijd om ter luidst snurken. Tja… Dat heb je dan wel weer met jeugdherbergen!

Tallinn verkennen.

Tallinn verkennen. Iets verderop wordt het een pak gezelliger!

Tallinn verkennen

Het klopt wat ze zeggen. Riga is overduidelijk de grootste hoofdstad van de ‘Baltics‘. Maar Tallinn is ook niet meteen klein. Perfect voor een citytrip! Het historische centrum is de populairste bestemming voor de meeste toeristen, maar net daarbuiten liggen ook enkele interessante plekjes van Tallinn!

Het hostel ligt op de rand van de oude stad en op enkele minuutjes wandelen ben ik al door de voormalige stadswallen doorgedrongen.

Het Vabaduse Väljak, met zijn grote monumentale kruis verwelkomt me als eerste. Een groot, leeg, plein -met uitzondering van een kerk- van waar ik al meteen een mooi zicht krijgt op de stad die ik de komende dagen zal ontdekken.

Tallinn heeft duidelijk veel kerkjes (maar bijlange niet zo veel als in Riga!) want ik zie van hier al heel wat hoge daken en koepels boven de stad torenen.

De Aleksander Nevski kathedraal is een mooie orthodoxe kerk met zwarte, bolle koepels.

Zoals de meeste orthodoxe kerken die ik tijdens deze reis zag is ook deze vooral aan de buitenkant mooi. Binnenin is ze hest mooi, maar zeker niet uitzonderlijk.

De Toomkirik lijkt dan weer op een kerkje die in onze regionen ook zou kunnen geplaatst zijn, ware het niet dat het spitse dak jarenlang tot het hoogste gebouw van Europa hoorde. Voordat er sprake was van de moderne skyscrapers natuurlijk!

De Alexander Nevski kathedraal torent hoog uit boven de stad.

De Alexander Nevski kathedraal torent hoog uit boven de stad.

De kerstmarkt van Tallinn! Heerlijk bij deze winterese temperaturen.

De kerstmarkt van Tallinn! Heerlijk bij deze winterese temperaturen.

Kerst in Tallinn

Kerstmis komt steeds dichterbij en de effecten daarvan zie je duidelijk ook in de Estse hoofdstad. Schattige kerstmarktjes, mooie versieringen en her en der een gedecoreerde dennenboom. De ene al origineler dan de andere.
De geur van pannenkoeken, wafels, glühwein en sauerkraut nemen mijn zintuigen over, en gecombineerd met vrolijk kersthits kan het me snel al niet meer schelen dat het ijskoud is.

Als je de steegjes en hobbelige straatjes van de oude binnenstad doorstapt kom je al gauw uit bij enkele mooie pleinen, bouwwerken of andere bezienswaardigheden die ongetwijfeld in menig gids worden bejubeld.

De stad stijgt en daalt met momenten, en vanuit het hoogste punt (Toompea) krijg je het mooiste uitzicht over de historische stad.
Er zijn twee uitzichtpunten en ze liggen vlak bij elkaar. Kohtuotsa en Patkuli.
Kohtuotsa geeft je een mooie eerste indruk van de stad, maar persoonlijk vond ik Patkuli net iets indrukwekkender.

Mooi weer was het niet, maar misschien had dat dit keer toch zijn voordelen. Door de aanhoudende regen had een grote mistwolk zich over de stad genesteld, waardoor de hoogste kerktorens vaag verdwenen in de witte damp. Mysterieus en sprookjesachtig! Perfect om even weg te dromen bij de geschiedenis van dit knusse stadje.

Het Kadriorg paleis, net buiten het drukke stadscentrum. Je kan er naar toe wandelen of de tram nemen.

Het Kadriorg paleis, net buiten het drukke stadscentrum. Je kan er naar toe wandelen of de tram nemen.

Bezienswaardigheden buiten de oude stad

Het oude centrum is snel gezien en bij regenachtig weer is het altijd leuk om even op te drogen in warme musea.

Het verst van alle andere bezienswaardigheden in Tallinn ligt het kadriorg paleis. Een mooi gebouw met nog mooiere tuinen temidden van een gigantisch stadspark.
De prachtige interieuren (en museum) zijn te bezoeken tegen een prijsje, maar het uitzicht op de majestueuze façade en de tuin zijn helemaal gratis.
Zelf bezocht ik de binnenkant niet, maar het zou een beetje de Estse versie van het kasteel van Versailles moeten zijn.

Voor boot- en misschien ook wel oorlogtuig liefhebbers is het Lennusadam museum een must. Een gigantische hangar –waar heel wat om te doen is geweest, lees dus zeker ook de geschiedenis ervan eens je in het museum bent!– die is omgebouwd tot een modern, aangenaam museum.

Dé aandachtsdief is de grote onderzeeër die in het midden van de zaal werd opgehangen. Ik snap niet hoe mensen in zo’n kleine, ongezellige ruimtes kunnen functioneren. Vaak maanden aan een stuk én dan ook nog in een escalerende oorlogssituatie… Geef mij maar een cruiseboot!

Na enkele minuten was het voor mij dan ook genoeg en was ik blij dat ik dit technische meesterwerk mocht verlaten en naar de overige museumstukken ging kijken.
Zelf vond ik de informatie over onderzeese mijnenvelden heel leerrijk. Wat een gigantische dingen zeg, pfoeh!
Het hele museum staat boordevol weetjes, maar bieden geen saaie of onnodige informatie aan. En dat sprak
me wel aan.

Bovendien zijn er ook enkele toffe plekjes waar het wat meer interactiever wordt, en het museum ook meteen toegankelijker wordt voor de kids.
Buiten vind je nog enkele boten van allerlei pluimage terecht. Oorlogsboten, vissersboten, sloepen, … En met je toegangskaartje mag je hier ook even binnenkijken.

Het Lennusadam museum is imposant én interessant! Bezoek een echte duikboot en leer meer over boten en alles wat ermee te maken heeft.

Het Lennusadam museum is imposant én interessant! Bezoek een echte duikboot en leer meer over boten en alles wat ermee te maken heeft.

Het KGB musem in het Viru hotel

Wanneer je in het modernere deel van Tallinn uitkomt, zie je wellicht enkele gebouwen met de naam ‘Viru’ voorbijflitsen.
Een duur hotel en een groot shoppingcenter. Niet meteen interessant denk je misschien, maar niets is minder waar!

Het Viru hotel was de eerste skyscraper van Tallinn, gebouwd tijdens de Sovjet heerschappij. Door de alsmaar stijgende populariteit van Tallinn (voornamelijk onder de Finnen) en een schrijnend tekort aan hotels, besloot de Sovjet regering om aan die nood te voldoen door een poepsjiek hotel neer te poten. Het lijkt vreemd misschien, want het Sovjet regime stond niet bepaald bekend om zijn vriendelijkheid tegenover pottenkijkers, maar hun nood aan sterke, buitenlandse valuta was toch nét iets belangrijker.

Op deze plek kwamen heel wat gulzige westerlingen en die kwamen hoe dan ook in contact met de superieure volgelingen van het communistische regime in Tallinn. Om zeker te zijn dat ze niet te veel contacten legden met de buitenlanders, was het niet noodzakelijk een goede zaak dat je heel wat talen onder de knie had. Alleen het receptiepersoneel moest een woordje Engels en Fins praten, maar al de rest van het personeel liefst niet.

Om dit allemaal in de gaten te houden -en uiteraard mogelijke spionnen te ontdekken- moest er uiteraard iemand een oogje in het zeil houden.

Welnu… Het hotel had geen tweeëntwintig verdiepingen zoals overal werd aangegeven, maar wel drieëntwintig. Mysterieus, niet?
Op de bovenste verdieping –met een prachtig uitzicht, trouwens– verbleven enkele KGB officieren.

Hun taak was om corrupt personeel op te sporen en spionerende westerlingen te ontdekken. Zij deden dat uiteraard niet alleen. Op elke vloer zaten er enkele oude dametjes gezellig in boekjes te lezen, of dat is toch wat ze leken te doen. Want het was hun taak om bepaalde personen goed in de gaten te houden en alles te noteren wat hij of zij deed.

Bovendien kregen ze hulp van enkele elektronische snufjes. Afluisterapparatuur in de muren, plafonds, borden en asbakken. Het lijkt rechtstreeks uit een James Bond film te komen, maar toen was het gewoon de realiteit.

De honderden kamers van het hotel waren nooit allemaal volzet, want de omliggende kamers van een verdachte figuur werden ook ingepalmd door KGB agenten. Met een klein cameratje gaapten ze dan godganse dagen naar wat hun buren deden.
In mijn ogen allemaal een beetje paranoia, want spionnen werden nooit ontdekt. Corrupte medewerkers daarentegen… Maar hoe zou je zelf zijn? Als je alle westerse luxe voorbij ziet waaien, wil je daar natuurlijk ook eens van proeven!

Het KGB museum kost €10 en in vakantieperiodes is het zeker aangeraden om een plekje vooraf te reserveren. Bovendien zijn er dagelijks slechts één of twee Engels gegidste rondleidingen en die wil je natuurlijk niet missen!

Op de 23ste vloer van het Viru hotel kan je het KGB museum bezoeken. Niet groot maar wel interessant!

Op de 23ste vloer van het Viru hotel kan je het KGB museum bezoeken. Niet groot maar wel interessant!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam