De risico’s van tafel bbq’s en hoe je ze veilig gebruikt

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 07 mei, 2024

Barbecueën is een geliefde bezigheid zodra de zon zich laat zien. Het brengt mensen samen, zorgt voor heerlijke maaltijden en creëert een gezellige sfeer in de tuin of op het balkon. Een tafel bbq is een populaire keuze voor velen die willen genieten van een barbecue-ervaring, maar niet de ruimte hebben voor een grote grill of simpelweg de voorkeur geven aan een compacte oplossing. Maar zoals bij elk type barbecue, zijn er risico's verbonden aan het gebruik van een tafel bbq.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


Veiligheidsrisico’s bij het gebruik van een tafel bbq

Een van de grootste risico’s bij het gebruik van een tafel bbq is brandgevaar. Omdat de bbq op tafel staat, staat die dichter bij brandbare materialen zoals tafelkleden, parasols en de tafel zelf. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de omgeving rondom de bbq vrij is van brandbare materialen en dat de bbq stabiel staat.

Koolmonoxidevergiftiging

Bij onvoldoende ventilatie kan koolmonoxide zich ophopen. Dit geurloze en kleurloze gas is zeer gevaarlijk en kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Gebruik een tafel bbq daarom nooit binnenshuis of in een afgesloten ruimte.

Brandwonden

De compactheid van een tafel bbq betekent ook dat de warmtebron dichter bij je staat. Dit verhoogt het risico op brandwonden. Zorg ervoor dat je altijd hittebestendige handschoenen draagt en houd kinderen en huisdieren op veilige afstand.

Hoe gebruik je een tafel bbq veilig?

Kies de juiste locatie. Plaats je tafel bbq op een vlakke, stabiele ondergrond ver weg van brandbare materialen. Zorg ook voor voldoende ventilatie om de opbouw van koolmonoxide te voorkomen.

Controleer de bbq voor gebruik

Voordat je de bbq aansteekt, controleer je of alle onderdelen goed vastzitten en of er geen beschadigingen zijn. Controleer ook of de ventilatieopeningen vrij zijn, zodat er een goede luchtstroom is.

Gebruik de juiste brandstoffen

Gebruik alleen de aanbevolen brandstoffen voor je tafel bbq, zoals houtskool of briketten. Het gebruik van andere materialen kan gevaarlijk zijn en de kwaliteit van je eten beïnvloeden.

Wees voorbereid op noodgevallen

Zorg dat je altijd een blusmiddel bij de hand hebt, zoals een branddeken of een brandblusser. Mocht er iets misgaan, dan kun je snel handelen om een brand te voorkomen of te doven.

Een veilige tafel bbq optie

Een voorbeeld van een veilige en efficiënte tafel bbq is de cobb bbq. Deze bbq is ontworpen met veiligheid in gedachten en heeft een aantal kenmerken die het risico op brand en andere gevaren verminderen. De cobb bbq is compact, draagbaar en kan zelfs op tafel worden gebruikt zonder de ondergrond te beschadigen dankzij de geïsoleerde bodem.

tafel bbq

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam