Rockefeller center: een bezoek aan de Top of the rock

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 17 februari, 2020

Bij het plannen van een bezoek aan het unieke New York City is de sky letterlijk en figuurlijk de limit. Nergens anders ter wereld heb je zoveel mogelijkheden en zo weinig tijd. Het Rockefeller Center en om precies te zijn het Top of the Rock is echter een van de bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen. Ik vertel je graag waarom de Top of the Rock bezoeken een must is.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 stemmen)

Koop voorrangstickets online aan dezelfde prijs

Zoals je vast wel weet, is New York een vaak bezochte bestemming. Er zijn dan ook heel wat mensen die van het uitzicht van de Top of the Rock willen genieten. Daarom raad ik aan om alvast skip-the-line-tickets te kopen. Zo kan je alle wachtrijen voorbijsteken en verlies je geen kostbare tijd tijdens je stedentrip. Zelf boek ik meestal bij GetYourGuide omwille van hun uitstekende reviews en goede customer service.

checkoutsam Rockefeller center

Bijna geen enkele naam is zo onlosmakelijk verbonden met de American Dream als die van Rockefeller. Zijn erfenis heeft zich ook in het straatbeeld en zelfs de skyline van New York City gemanifesteerd: het imposante Rockefeller Center en meer bepaald de Top of the Rock is de ideale plek om de grootsheid van NYC tot jou te nemen.

De eerste vraag die aspirant New York reizigers zich stellen is meestal: “Kies ik voor de Top of the Rock of Empire State Building”? Mijn antwoord vanuit mijn persoonlijke ervaring leert me dat je overdag best de Top of the Rock gaat bezoeken en ’s avonds het Empire State Building. Heel veel toeristen doet namelijk het omgekeerde, waardoor het in beide wolkenkrabbers een stuk rustiger is op de desbetreffende momenten. Als je slechts één van beide gebouwen wil bezoeken, dan geef ik je hieronder ook meer informatie over de verschilpunten. Zo kan je zelf een keuze maken.

Als je toch beide New Yorkse iconen wil bezoeken, dan raad ik aan om de New York CityPASS aan te schaffen. Voor €70 tot €100 krijg je daarbij toegang tot het Empire State Building én de Top of the Rock, maar daarnaast worden nog tientallen andere iconische bezienswaardigheden gratis opengesteld voor jou. Denk daarbij aan het vrijheidsbeeld, het 9/11 Museum, het MOMA, …

Er zijn trouwens nog wel meer kortingskaarten voor NYC. Ik maakte een vergelijkend overzicht.

Top Of the Rock rockefeller center

Het uitzicht vanop de Top of the Rock is volgens mij het mooiste dat je kan hebben boven NYC!

Het observatiedek van Top of the Rock

Allereerst wil je allicht weten hoe hoog de Top of the Rock is. Wel, in totaal zijn er drie observatieplatforms:

  • Op de 67ste verdieping sta je zo’n 250 meter boven de grond.
  • De 69ste verdieping is dan weer 256 meter hoog.
  • Op 259 meter vind je de 70ste verdieping, en dat is ook meteen het hoogste punt dat je kan bezoeken.

Met een toegangskaartje krijg je toegang tot al deze platformen, en ik raad ook aan om ze allemaal even te bezoeken. Ieder uitzicht is immers heel spectaculair! Vanaf het 67ste verdieping krijg je wel het breedste uitzicht (van 360°) over New York.

Het uitzicht vanop de Top of the Rock is dan ook bijna ongeëvenaard (enkel dat vanop het Empire State Building valt er mee te vergelijken). Als je jezelf eens goed wilt laten gaan, dan kan je altijd een hapje eten in de Rainbow Room of een glaasje drinken in de SixtyFive Bar and Cocktail Lounge. Het is niet goedkoop, maar vergeten doe je deze ervaring wellicht nooit meer!

top of the rock uitzicht

Wil je nog een beter uitzicht vanop de Top of the Rock? Werp dan twee ‘quarters’ in de verrekijkers.

Top of the Rock bezoeken

Wachtrijen kunnen lang zijn, dus ik raad aan om skip-the-line tickets te kopen als je geen tijd wil verliezen. Soms zijn er zelfs wachttijden van twee en dan kan je je tijd beter elders spenderen volgens mij.
Bij het binnenstappen van het gebouw word je verwelkomd door een kroonluchter van Swarovski kristal van drie verdiepingen hoog en dan weet je meteen dat jou hier iets heel erg moois te wachten staat.

Vooraleer je in de razendsnelle lift plaatsneemt, wandel je eerst door een multimediatentoonstelling. Die vertelt je alles over de geschiedenis, kunst en architectuur van het Rockefeller Center.
Blijf hier gerust even rondkijken, want deze mini-tentoonstelling is best interessant en geeft je een inzicht in hoe bijzonder dit gebouw eigenlijk wel niet is.

De liften van het Rockefeller Center hebben een glazen plafond en reizen tegen een snelheid van 366 meter per minuut naar de Top of the Rock, waar je 42 seconden later aankomt. Omgerekend is dat zo’n 22 kilometer per uur. Dat lijkt misschien niet zo snel, maar voor een lift is dat toch echt wel het geval!
Met de hoogte van de Top of The Rock in het achterhoofd is dit dan ook een absolute vereiste.

In totaal kunnen er zestien mensen in elke lift en dagelijks zijn er twee tot vier in werking. Daardoor kunnen 600 mensen per uur met twee liften omhoog en 1090 mensen per uur met vier liften naar boven worden gebracht. Kwestie om het in perspectief te brengen als je even moet aanschuiven…

top of the rock bezoeken rockefeller center

Als je de Top of the Rock gaat bezoeken moet je eerst nog het Rockefeller Center omhoog. Gelukkig kan dat met een supersnelle lift!

Top of the Rock tickets

Als je van plan bent de Top of the Rock te bezoeken, dan koop je best je kaartjes al op voorhand online. Zo kan je meteen een tijdstip van bezoek kiezen zodat je geen tijd meer verliest met aanschuiven. Vergeet ook niet dat deze skip-the-line tickets even veel kosten als wanneer je ze pas ter plekke aanschaft.
Je koopt ze best aan via officiële partner GetYourGuide, omdat je dan altijd gratis kan annuleren (tot 24u op voorhand). Als het slecht weer is, kan je zo je tickets nog tijdig verplaatsen.

Top of The Rock tickets kosten $42 (ongeveer €37) voor een volwassene, $35 voor kinderen tussen zes en twaalf (onder zes mag je gratis naar binnen) en $39 voor senioren. Voor $15 extra per ticket mag je ook nog eens ’s avonds naar binnen.

Tip: Denk eens aan een New York pass (kortingskaart)

Als je in New York bent, ben je vast van plan om nog veel meer te zien dan enkel het Rockefeller Center. Daarom is het misschien een beter alternatief om een New York pass aan te schaffen. In feite zijn er verschillende kortingskaarten voor New York (New York City Explorer Pass, New York Pass en New York Sightseeing Pass).
Al deze passen kosten tussen €60 en €150. Dat lijkt veel, maar als je alle toegangen apart betaalt zit je al snel aan een veelvoud daarvan. Kijk maar allen naar de prijs van de Top of the Rock. Als je dat combineert met twee andere bezienswaardigheden, heb je de kostprijs van een New York pass al meer dan terugverdiend!
Met zo’n pas krijg je ook toegang tot o.a.:

  • Het Empire State Building
  • American Museum of Natural History
  • The Metropolitan Museum of Art
  • Top of the Rock Observation Deck
  • Het Guggenheim Museum
  • Statue of Liberty & Ellis Island
  • 9/11 Memorial & Museum

Je vergelijkt deze passen best online. TicketBar en GetYourGuide bieden allerlei passen aan, maar vergeet wel niet dat je alleen bij GetYourGuide gratis kan annuleren tot 24u op voorhand.
Nog een voordeel van zo’n New York pas is trouwens dat je niet meer moet kiezen tussen de Top of the Rock of het Empire State Building, want ze zijn beiden inbegrepen.

» Alle Top of the Rock tickets en mogelijkheden

Top of the Rock of Empire State Building?

De keuze maken tussen de Top of the Rock of het Empire State Building is niet makkelijk. Beide gebouwen zijn bekend over de hele wereld, en vanop ieder uitkijkplatform krijg je ontzettend mooie vergezichten over de Big Apple.
Ik kan de keuze moeilijk voor jullie maken, maar ik kan wel proberen om het iets makkelijker te maken.

Het uitzicht

Persoonlijk vind ik het uitzicht vanaf de Top of the Rock veel beter in vergelijking met dat vanop het Empire State Building. Hier mag je immers door glazen wanden turen, en als je nog een blokje hoger gaat zijn die er zelfs niet meer. Je krijgt met andere woorden een onbelemmerd uitzicht over the Big Apple.

Vanaf de Top of the Rock kan je zien: Empire State Building, Chrysler Building, One World Trade Center, Central Park, Bank of America Tower, Flatiron Building, …

Op het Empire State Building wordt je uitzicht beperkt door een hekwerk en bovendien heb je hier ook niet zo veel ruimte om te wandelen. Voor mooie foto’s moet je je lens de hele tijd door gaten stoppen en een foto van jou met de skyline van NYC wordt eigenlijk een beetje verpest door de afsluiting…

Vanaf het Empire State Building kan je zien: Rockefeller Plaza Center, Chrysler Building, One World Trade Center, Central Park, Times Square, Statue of Liberty, Brooklyn Bridge, …

Locatie

Beide gebouwen liggen in het midden van Manhattan, ongeveer anderhalve kilometer van elkaar. Top of The rock ligt het dichtst bij Central Park en Times Square. Het Empire State Building ligt zuidelijker en geeft betere uitzichten op het One World Trade Center en het Financiële district van New York.

De prijs

Top of the Rock tickets kosten $42 oftewel €37 per persoon, voor het Empire State Building betaal je eveneens $42 oftewel €37.

Zoals je ziet, is de keuze geen erg makkelijke.

Als je echt twijfelt, dan raad ik aan om beiden te bezoeken. Sowieso is het wel leuk als je twee van NYC’s bekendste iconen kan bezoeken.
Spijtig genoeg kost het wel veel geld, en daarom raad ik aan om een New York pass (kortingskaart) aan te schaffen. Deze beginnen al bij €60, en geven gratis voorrangstoegang tot zowel het Empire State Building als het Rockefeller Center. Daarnaast geven al deze passen je ook nog toegang tot andere bekende bezienswaardigheden, en ook tours en stevige kortingen zijn vaak inbegrepen.
New York is geen goedkope stad, dus alles wat je kan besparen is mooi meegenomen!

top of the rock of empire state building

Top of the Rock of het Empire State building? Moeilijke keuze, maar uiteindelijk kies ik toch voor het Rockefeller!

Hoe geraak je tot aan het Rockefeller Center?

Het RC ligt in midtown Manhattan tussen ’48th street’ en ’51st street’ en ‘Fifth Avenue’ en ‘Sixth Avenue’. Met de metro pendel je het best naar halte ’47-50 Streets Rockefeller Center’. Via de Google Maps app kan je eenvoudig de kortste route voor jou laten uitrekenen.

Openingstijden Top of the Rock

Het Rockefeller Center zelf is 24u per dag en 365 (of 366) dagen per jaar geopend. Het observatiedek van de Top of the Rock is open van 8u ’s ochtends tot middernacht, hoewel openingstijden kunnen afwijken op feestdagen. Als je je $42 oftewel €37 weet je ook meteen de openingsuren en krijg je ook een vast tijdstip toegewezen (die je zelf mag kiezen). Zo mag je de wachtrijen voorbij, en weet je ook meteen zeker dat het Rockefeller open is.

Een leuk ideetje kan zijn om het Rockefeller op de eerste dag van je reis te bezoeken zodat je een mooi beeld hebt van de omvang van NY. Afsluiten doe je dan ’s avonds in het Empire State Building. Op die laatste dag kan je dan -hopelijk- aanwijzen welke wijk waar ligt.

Wat je ook beslist om te doen, een bezoek aan het Top of the Rock is altijd een voltreffer.

Een korte geschiedenis van het Rockefeller Center

Hoe is die indrukwekkende mastodont nu precies tot stand gekomen?

De zakenman, miljardair en filantroop, John D. Rockefeller droomde reeds lange tijd van een “city within a city” oftewel een ‘stad binnenin een stad’. Het was zijn wens dat het Rockefeller Center het centrum zou worden van kunst, cultuur, stijl en en entertainment in zijn gelieve New York City.
In 1931 begon men aan de bouw, te midden de Grote Depressie. Er werkten meer dan 40,000 mensen aan mee. Door dit hoge aantal aan werkkrachten, moest er amper twee jaar gebouwd worden. In 1939 opende deze beroemde wolkenkrabber immers al de deuren.

Tegenwoordig behoort het Rockefeller Center tot één van de populairste bezienswaardigheden van NYC en er valt dan ook het een en ander te beleven.
Vlakbij vind je immers een schaatsbaan, de Tonight Show met Jimmy Fallon wordt hier opgenomen, er zijn heel wat winkels… Maar de absolute trekpleister blijft wel het observatiedek van de Top of the Rock.

Top of the rock

Het is best prijzig om de Top of the Rock te bezoeken, maar het is zijn geld absoluut waard!

Stedentrip naar New York

Heb je nog geen reis geboekt en ben je nog wat aan het zoeken? Misschien ben je dan ook iets met deze deals:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam