3.7/5 - (3 stemmen)

Rondreis door Cuba in 10 of 14 dagen

Cuba is het grootste eiland van de Caraïben. Van west naar oost meet het land 1250 kilometer. Er is dus heel wat te bezoeken in Cuba!
De meeste bezienswaardigheden van Cuba liggen centraal of in het westen van het eiland, en daar heb ik me tijdens mijn rondreis door Cuba ook het meest op gefocust.

3.7/5 - (3 stemmen)

 


oldtimer cuba

Oldtimers zijn schering en inslag in Cuba. Maar toch kon ik het niet weerstaan om er even een foto van te maken!

Rondreis door Cuba

Voor heel wat toeristen is Cuba een droomvakantie. Doordat het communisme er nog steeds de plak zwaait is het soms moeilijk om in te schatten hoe je zelf een vakantie naar Cuba kan regelen.
Ik moet toegeven dat ik niet goed wist waaraan ik begon toen ik naar dit land trok, maar eens je daar bent wijst alles zich vanzelf wel uit.

Cuba is een ontzettend groot en divers land en je kan er heel lang rondtrekken. Toch denk ik dat je met 10 dagen of twee weken ruimschoots voldoende hebt om het aantrekkelijke land te leren kennen.

Goedkope vluchten naar Cuba

Dit paradijselijke eiland ligt op ongeveer tien uur vliegen van Nederland (rechtstreekse vlucht). Toch hoeven vliegtickets naar Cuba geen fortuin te kosten.
Om goedkope tickets te zoeken raad ik aan om dit artikel even door te nemen. Met deze tips vind je gegarandeerd de laagste prijs voor je vliegtickets naar waar dan ook.

Tijdens mijn reis naar Cuba boekte ik mijn vliegtickets naar Cuba via TuiFly. Als je een beetje op voorhand boekt kost een enkel ticket maar €200! Spotgoedkoop als je weet dat je tien uur onderweg bent.
Vergeet niet dat je voor een reis naar Cuba ook een visum nodig hebt. Meer info daarover vind je op de website van de Cubaanse ambassade.

Hotels in Cuba

Het is erg moeilijk om accommodaties op voorhand te boeken in Cuba (Cubanen hebben geen internet), maar in toeristische steden (Varadero en Havana) kan dat wel. Kijk naar een beperkt aanbod op Trivago, Booking en AirBNB of zoek online naar een ‘Casa particular’.

vinales valei cuba

De Viñales vallei mag je niet overslaan tijdens een reis door Cuba!

Zelf rondreizen door Cuba of groepsreis?

Vooraleer je beslist om naar het land van Fidel Castro te trekken moet je wel uitmaken of je meegaat met een groepsreis of zelf gaat rondreizen.

Beiden hebben hun voordelen en nadelen, maar het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt bij je keuze.
Een vakantie naar Cuba is een beetje vreemd. Online kan je heel wat info vinden, maar hotels, vervoer en uitstapjes kan je nog maar heel beperkt regelen in het internetvrije Cuba.
Ik heb op geen enkel moment moeite ondervonden om ter plekke iets te regelen, maar die gedachte maakte me in het begin wel wat nerveus…

Kijk zeker eens naar deze aanbiedingen in Cuba. Misschien zit er wel iets interessant tussen:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden

Cuba rondreis tips

Voor je (zelf) aan een rondreis door Cuba begint raad ik aan om deze tips te onthouden:

 • Om rond te reizen door Cuba gebruik je een viazul bus of een taxi collectivo.
  Viazul is een overheidsbedrijf dat toeristenbussen inlegt van één stad naar de volgende. Kijk voor meer informatie, bestemmingen en tarieven op hun website. Deze bussen moet je meestal al op voorhand boeken als je een plekje wilt bemachtigen.
  Een taxi collectivo is een gedeelde taxi. Nadat je een plekje hebt geregeld word je aan je accommodatie opgehaald en tezamen met enkele andere toeristen naar je volgende bestemming gevoerd. Deze vorm van vervoer is iets minder comfortabel, maar wel sneller én je wordt vlakbij de deur van je volgende accommodatie afgezet. De prijzen van een viazul bus en taxi collectivo zijn ongeveer hetzelfde.
 • Probeer niet te veel te bezoeken. De afstanden in Cuba zijn groot, en de wegen zijn niet altijd in optimale conditie. Beter één bestemming minder zien, dan een andere plek maar half te hebben gezien.
 • Kom aan en vertrek vanuit Varadero. De vluchten van/naar deze bestemming zijn altijd het goedkoopst.
 • Lees dit artikel over geld en kosten in Cuba grondig door. Anders zou je weleens voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan…

Zelf rondreizen door Cuba

Wil je zelf je reis plannen? Laat me jou daarbij helpen!
Hoe zag mijn reisschema eruit, en wat kostte mijn rondreis door Cuba me in totaal? Lees verder en kom het allemaal te weten 😉

Dag 1: Amsterdam naar Varadero

Voor €250 vlieg je van Schiphol naar Varadero (zelf vloog ik naar Havana, maar Tui heeft deze bestemming ondertussen geschrapt). Tien uur later sta je op Cubaans grondgebied.
Na deze vermoeiende vlucht is er nog een controle van je paspoort en visum voor je het land mag betreden. Aangezien Cuba een munteenheid gebruikt die niet internationaal is herkend, moet je ter plekke geld omruilen. Neem zeker dit artikel door over geld en kosten in Cuba, zodat je niet voor onverwachte problemen komt te staan.

Wanneer je voldoende contant geld hebt omgeruild kan je een taxi nemen naar het centrum van Varadero. Ga niet meteen akkoord met de prijs. Onderhandelen is een must in Cuba!

Na aankomst in je hotel of casa particular kan je lekker uitwaaien op één van de prachtige stranden van Varadero. Sta versteld van de hagelwitte stranden en de doorzichtige zeeën. Misschien zie je wel enkele pelikanen of wilde dolfijnen voorbijflitsen!

varadero zonsondergang

Zonsondergang boven Varadero. Volgens mij nog steeds de mooiste badstad van de Caraïben!

Dag 2, 3 & 4: Varadero

Nog even genieten in Varadero. Gewoon, om tot rust te komen. Er is niet heel veel te zien in Varadero, maar de mooie stranden en het zachte zand zijn hemels!

varadero strand rondreis cuba

Het strand van Varadero. Om bij weg te dromen!

Dag 4, 5 & 6: Trinidad

Op dag drie vertrek je vanuit Varadero naar Trinidad. Sta klaar voor een vroeg vertrek, want het is een erg lange rit! Vijf à zes uur moet je toch zeker rekenen. De kostprijs voor deze rit bedraagt 18 tot 20 euro per persoon.

Trinidad is één van mijn lievelingssteden in Cuba. Het kleine, pittoreske dorpje is heel authentiek en er is nog niet te veel verkeer dat door de straten scheurt.
Dagelijks zijn er heel wat toeristen die deze stad bezoeken, maar al bij al vond ik dat destijds nog wel meevallen.

trinidad cuba

Een schattig stadje dat je niet mag missen; Trinidad.

Dag 6 & 7: Cienfuegos

Vanuit Trinidad sta je op minder dan twee uur in Cienfuegos met de Viazul bus of taxi collectivo.

In Cienfuegos is niet heel veel te zien, maar het is toch een aangename tussenstop. Ga in het centrum van de stad op zoek naar mooie kunstwerkjes, of aanschouw de machtige koloniale gebouwen.
’s Avonds raad ik aan om naar de Malécon te trekken. De zonsondergang in Cienfuegos is goddelijk!

cienfuegos rondreis cuba

Cienfuegos is een mooie tussenstop, maar erg veel tijd hoef je hier niet door te brengen.

Dag 7, 8, 9, 10: Viñales

Op dag acht moet je terug vroeg vertrekken. De rit van Cienfuegos naar Viñales duurt zeker vijf uur. Voor deze route zijn er geen Viazul bussen. Je moet dit keer dus rekenen op een taxi collectivo.
Onderweg passeer je in Havana, je kan het dus ook zo regelen dat je eerst Havana bezoekt en dan pas Viñales.

De Viñales vallei was de lievelingsplek van Fidel Castro. In deze prachtige omgeving wordt de befaamde Cubaanse sigaar gerold.
De bergachtige landschappen zijn een streling voor het oog. Ga dieper op verkenning door een uitstap te regelen. Met behulp van een paard verken je de tabaksplantages en de indrukwekkende grotten van Viñales. Voor een excursie met paarden betaal je 5 CUC per uur, als je een beetje onderhandelt kan 3 CUC ook wel.

vinales rondreis cuba

Viñales mag niet ontbreken tijdens je rondreis door Cuba! De prachtige vallei staat bekend voor zijn sigaren.

Dag 10, 11, 12, 13: Havana

Op dag 10 neem je afscheid van het beste wat moeder natuur te bieden heeft in Cuba. De Viazul bus of taxi collectivo neemt je mee langs kronkelige weggetjes, en iets meer dan twee uur later kom je aan in de bruisende hoofdstad van Cuba.

Er is ongelooflijk veel te beleven in deze stad, en de drukte zal je wellicht ook niet ontgaan. Verken het historische centrum en het koloniale verleden van Cuba. Maak zeker ook een wandeling langs de Malécon en boek een ritje in één van de iconische oldtimers van Havana.

rondreis cuba - havana

Havana, de hoofdstad van Cuba.

Dag 14: Vertrek terug naar Nederland

Je kan van Havana rechtstreeks naar Nederland of België vliegen, maar vliegtickets vanuit Varadero zijn meestal wel veel goedkoper. Van Havana naar Varadero kan je een taxi collectivo regelen of de Viazul bus nemen. Die brengt je in ongeveer twee uur naar de luchthaven van Varadero.
Bij een late vertrektijd heb je nog voldoende tijd om voor een laatste keer te genieten van de paradijselijke stranden van Cuba.

communisme cuba rondreis

Je vindt het communisme nog overal terug in Cuba.

Rondreis door Cuba in 10 dagen

Niet iedereen heeft de luxe om twee weken op vakantie te kunnen. Met 10 dagen heb je nog steeds heel wat te ontdekken in Cuba. Volgens mij is dit een goed reisschema:

Dag 1, 2 & 3: Aankomst in Varadero

Na aankomst in Varadero (vliegtickets vanaf €200 enkel) kan je hier enkele dagen blijven rondhangen. Krijg een kleurtje en rust uit van de jetlag. De stranden van Varadero zijn uitnodigend genoeg!
Hetzelfde geldt als bij het reisschema voor 15 dagen: wissel meteen geld om naar de lokale munteenheid. Vergeet niet om dit artikel aandachtig door te nemen! Anders kan je in de problemen komen eens je reeds in Cuba bent.

varadero rondreis door cuba

Varadero, begin- en eindpunt.

Dag 4, 5, 6: Havana

Met de Viazul bus of een taxi collectivo reis je van Varadero naar Havana. In ongeveer twee uur kom je aan in de bruisende hoofdstad van Cuba.
Er is hier meer dan genoeg te beleven voor drie dagen. Alles is goed te voet te doen, en anders kan je nog altijd een taxi nemen om wat aan sightseeing te doen.

rondreis door Cuba havana

Bepaalde figuren uit de Cubaanse revolutie spreken ook vandaag nog tot de verbeelding.

Dag 6, 7, 8 : Viñales

Op dag zes raad ik aan om ’s morgens of ’s middags naar de Viñales vallei te trekken. Vanuit Havana is het een rit van twee à drie uur om deze prachtige natuur te aanschouwen.

Hou het rustig op dag één. Geniet van het gezellige dorpje, de prachtige omgeving en het lekkere eten. Bijna dagelijks zijn er ook enkele marktjes waar je mooie souvenirs kan vinden.

Regel meteen ook al de uitstap voor de volgende dag: een excursie naar de tabaksplantages van Viñales. Dat kan te voet of met behulp van een paard. Per uur betaal je 3 à 5 CUC.

tabak vinales cuba

Tabak is aan het drogen in Viñales.

Dag 9 & 10: Havana of Varadero en terug naar Amsterdam

Op dag 9 is het tijd om terug te keren naar de Cubaanse hoofdstad of om meteen verder te trekken naar Varadero. Dit is afhankelijk van waar je je terugvlucht neemt.
Varadero is meestal goedkoper, maar het is wel twee uurtjes verder.

Hoe wil je jouw rondreis door Cuba eindigen? Temidden van de zwoele Cubaanse cultuur in Havana, of op een paradijselijk Caribisch strand? De keuze ligt natuurlijk bij jou!

Map van mijn rondreis door Cuba

Zegt mijn rondreis door Cuba je wel iets? Met deze handige kaart zie je meteen hoeveel uur je onderweg bent en hoeveel kilometers je aflegt. Ik zei het al: Cuba is gigantisch!

Totale kostprijs van mijn individuele rondreis door Cuba

Zelf probeer ik altijd erg goedkoop te reizen. Daardoor boet ik soms in aan comfort of slaap ik vaak in gedeelde kamers. Bovendien veranderen prijzen voortdurend, waardoor de kosten iets meer of minder kunnen bedragen.

Dit is wat ik betaalde voor mijn zelf geplande rondreis door Cuba van twee weken:

Vliegtuigtickets:

 • Amsterdam naar Varadero en terug: €500

Varadero:

 • Accommodatie: 3 nachten in een casa particular: €75
 • Vervoer Varadero naar Trinidad: €18

Totaal Varadero: €93

Trinidad:

 • Accommodatie: 2 nachten in een casa particular: €40
 • Vervoer Trinidad naar Cienfuegos: €5

Totaal Trinidad: €45

Cienfuegos:

 • Accommodatie: 1 nacht in een casa particular: €20
 • Vervoer Cienfuegos naar Viñales: €30

Totaal Cienfuegos: €50

Viñales:

 • Accommodatie: 2 nachten in een casa particular: €40
 • Excursie naar de tabakplantages: €20
 • Vervoer Viñales naar Havana: €11

Totaal Viñales: €71

Havana:

 • Accommodatie: 4 nachten in een casa particular: €80
 • Vervoer Havana naar luchthaven van Varadero: €9

Totaal Havana: €89

Totaal accommodaties, vluchten en vervoer: €848

Bovenop komt natuurlijk ook nog de prijs voor voeding en drank, eventuele extra excursies, souvenirs en taxiritjes.
Om uit eten te gaan kan je zo veel uitgeven als je wilt. Voor lekker eten dat nog steeds betaalbaar blijft betaal je gemiddeld €10, meestal wel minder. Vooral in Havana en Varadero is uit eten gaan vrij duur. Als je €10 als gemiddelde neemt is dat voor 14 dagen dus €140.
Reken daarbij nog een budget van €50 voor korte taxiritjes.

Voor een rondreis van 14 dagen door Cuba betaalde ik in totaal €1038.

Niet zo duur! Ik wil jullie er wel aan herinneren dat ik telkens in goedkopere accommodaties bleef slapen, de minder dure restaurants ging opzoeken en bijna geen excursies heb gedaan. Maar zelf als je graag wat meer luxe hebt, wordt een reis naar Cuba niet heel duur als je ze zelf plant.

oldtimer cuba rondreis

Overal in Cuba zie je prachtige oldtimers!

Georganiseerde reizen door Cuba

Vergelijk mijn totaalprijs eens met een georganiseerde reis door Cuba.
Tui heeft een heel breed aanbod voor reizen naar Cuba, maar meestal gaat het hier wel om luxereizen waarbij je niet echt rondreist.

Hieronder enkele willekeurig geselecteerde voorbeelden:

Momenteel zijn er geen aanbiedingen gevonden
3.7/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
 

Volg je mij al op Social Media?


Hoi, ik ben Sam Van den Haute. Gedurende de laatste 5 jaar reis ik bijna permanent de wereld rond. Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis. Op mijn facebookpagina en instagram account krijg je de laatste updates en mooie foto's om jou te inspireren voor je volgende reis.
Mijn tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op o.a. NPO 3FM, Radio 2 (België), Steps Magazine, Vakantiesalon Antwerpen en heel wat meer platformen.
Sluit je aan bij duizenden anderen om de laatste updates te ontvangen!

Like Checkoutsam op Facebook
 
 1. Hoi,
  Wij willen graag rondreizen, die rondreis van 10 dagen hierboven lijkt ons wel wat.
  Nu hebben wij alleen 1 probleem, mijn man zit in een rolstoel en kan echt niet lopen. Weet jij dan toevallig hotels die geschikt zijn en hoe gaat het daar met vervoer. Wij zijn wel vaker buiten Europa geweest, dus weten wel dat het hier en daar aanpassen is.
  Misschien kan jij voor ons een mooie reis samen stellen?

  • Hoi Irma

   Cuba is bijna volledig afgesloten van de buitenwereld als het om internet gaat, dus je kan hier niet echt info over vinden. Als ik eerlijk ben, vrees ik er ook voor dat dit geen toegankelijk land is voor rolstoelgebruikers. Er zijn eigenlijk geen voorzieningen, de paden en wegen bestaan vaak uit kasseien en er zijn over het algemeen redelijk wat trappen te beklimmen.
   Voor vervoer zijn er ook maar twee mogelijkheden: ofwel rijd je met de bus (en die zijn vaak overvol en hebben geen speciale apparatuur om rolstoelen in te laden, …) ofwel neem je een private auto. Deze worden echter ook zo vol mogelijk geplaatst, maar -mits een extra betaling- kan je daar dus zeker wel gebruik van maken.
   Vergeet ook niet dat de meeste mooie stranden geen dijk of wandelpad hebben en dat dit met een rolstoel ook moeilijk wordt. Op andere plekken zijn er dan weer geen verharde wegen, wat het er ook niet makkelijker op maakt.

   Zelf ben ik geen reisbureau, maar een reisblog en dus kan ik helaas geen op maat gemaakte reis voor jullie samenstellen. Toch hoop ik dat jullie wat duidelijke info heb kunnen geven voor het reizen naar Cuba met een rolstoelgebruiker.

   Groetjes en succes!
   Sam

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>