Van baobabs tot lemuren: de ultieme rondreis door Madagascar in 3 weken!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 27 november, 2023

Ik ging voor drie weken (21 dagen) naar Madagascar met de hulp van een lokale chauffeur. Als voltijds wereldreiziger zag ik al en groot deel van de wereld, maar niets bereidde me voor op dit land, waar ringstaartmaki's naar 't schijnt heel veel van dansen houden.
Het is straatarm en heeft een waardeloze toeristische infrastructuur maar... het is tegelijkertijd zó onbeschrijflijk mooi...
Een rondreis door Madagascar plan je niet op één, twee, drie want er kruipt veel planning in. Véél meer dan enige andere rondreis die ik al deed! Om dat werk voor jou toch al een tikkeltje te verminderen, schreef ik deze gids.
Zet je schrap voor een prachtige roadtrip door het magische Madagascar, langsheen baobabs, kameleons, lemuren en serieus wat Afrikaanse couleur locale!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (1 stemmen)

 

roadtrip Madagascar

Sam bij de magische Allée des Baobabs!

Hoe zelf een roadtrip door Madagascar plannen?

Staat Madagascar op je bucket-list? Goed zo – want het is absoluut een pareltje en een erg unieke bestemming. Leeuwen, zebra’s, nijlpaarden, giraffen of pinguïns kom je er niet tegen – maar maki’s en andere lemuren des te meer!

In deze blog help ik je stap voor stap met het plannen van je reis naar Madagascar. Ik begin met het zoeken en boeken van een vlucht, hoe je ter plekke rondreist (eigen auto, lokale chauffeur of reisorganisatie), geef je daarbovenop ook nog mijn eigen reisroute (3 weken) en verklap je helemaal onderaan hoe duur mijn rondreis door Madagascar was.

Aangezien er verder nog héél veel zaken zijn die je over Madagascar moet weten (voeding, veiligheid, beste reistijd, visuminfo, …) sluit ik ook daarmee af.

Heb je na het lezen van deze gids nog steeds vragen? Laat het me onderaan de blog weten. Zo helpt je vraag misschien ook nog andere avonturiers verder!

individuele roadtrip madagascar rondreis

Plan je zelf je roadtrip door Madagascar? Sla Tsingy de Bemaraha dan zeker niet over!

Vlucht naar Madagascar

Een vlucht naar Madagascar is niet goedkoop. Je zult dan ook ruim 14 uur of meer in het vliegtuig zitten. Het lijkt me wel nog altijd minder erg dan vastzitten op een vrachtschip om naar hier te komen… OK: dat was écht mijn laatste verwijzing naar de (fantastische) Madagascar films! Vanaf nu word ik serieus. Of dat ga ik toch proberen ;-)!

Als je gaat vliegen naar Madagascar, dan is een overstap onvermijdelijk, want vanuit België of Nederland zijn er geen rechtstreekse vluchten naar dit prachtige land. Hoe minder je wilt betalen, hoe langer de overstap (of meerdere overstappen) zal zijn.

Zoals altijd raad ik aan om voor de beste tarieven beroep te doen op SkyScanner of Momondo. Op deze websites zoek je eenvoudig naar de goedkoopste prijs per maand en je kunt ook eenvoudig meerdere data zien.
Een uitgebreide gids over hoe ik altijd goedkope vluchten vind, lees je trouwens in deze blog.

Binnenlandse vluchten

Ik wil je ook nog even op de hoogte stellen van binnenlandse vluchten in Madagascar. Want die zijn allesbehalve zoals we ze elders gewend zijn!
Opnieuw zijn ze eenvoudig te boeken bij websites zoals SkyScanner of Momondo – maar de werking ervan is enigszins… anders!

Madagascar is een gigantisch groot eiland (dat durven mensen soms weleens vergeten) en dus is het perfect mogelijk om duizend kilometer te overbruggen met een vliegtuig.

Op dit moment is er maar één luchtvaartmaatschappij in Madagascar en… die heeft niet eens eigen vliegtuigen! Omdat ze slechts één of twee vliegtuigen huren, zijn er voortdurend vertragingen. Gelukkig word je daar wel ver vooruit van op de hoogte gesteld, maar je moet hier dus wel rekening mee houden in je planning.

Boek dus NOOIT twee vluchten op eenzelfde dag – want de kans is groot dat ze op de dag zelf niet meer zullen corresponderen.

Ik nam tijdens mijn rondreis twee binnenlandse vluchten en werd al lang op voorhand gewaarschuwd voor deze situatie.
En inderdaad: de dag ervoor kreeg ik de bevestiging dat mijn eerste vlucht drie uur later doorging. En de tweede keer vertrok mijn vlucht plots vier uur vroeger. Bizar – maar doordat je het wel al ruim op voorhand weet, verlies je ook geen tijd met wachten op de luchthaven. Dus ergens werkt het ook wel…

Antananarivo

Aankomst in Antananarivo, de hoofdstad van Madagacar.

Met een huurauto door Madagascar?

Ben je avontuurlijk en wil je zelf door Madagascar rondrijden? Leuk idee, maar ik zou het niet aanraden. Zeker niet als je helemaal alleen reist of nog niet veel ervaring hebt op avontuurlijke bestemmingen. En geloof me: Thailand of Bali verbleken als avontuurlijke bestemming in vergelijking met dit land!

Waarom zelf door Madagascar rijden geen goed idee is

Madagascar is geen eenvoudig land om op je eigen houtje doorheen te rijden. Je kunt het absoluut niet vergelijken met Europa en zelfs niet met Zuid-Afrika, waar het wel heel eenvoudig is om een rondreis met eigen auto door te plannen.

De wegen zijn in Madagascar extreem slecht, er is massaal corrupte politie aanwezig, er is nauwelijks bewegwijzering en goed internet of mobiele data is maar zelden te bespeuren. Dit alles leidt ertoe, dat ik het helemaal niet aanbeveel om hier op eigen houtje rond te rijden. Je brengt jezelf er namelijk onnodig door in gevaar:

 • Je auto zal sneller worden geviseerd voor diefstallen
 • Je hebt een veel grotere kans op ongelukken (door het slechte wegdek en omdat andere chauffeurs hier vaak geen rijbewijs hebben) en een wegenwacht is hier in de verste verte niet te vinden. Als je zelf niets weet van auto’s herstellen, dan zit je al snel in de rats.
 • De corrupte politie zal je bij elk checkpoint opnieuw ergeren en mogelijk om een steekpenning eisen.
 • Zonder internet is er geen navigatiebegeleiding. En sowieso denk ik niet dat Google Maps in Madagascar héél goed functioneert eigenlijk…

Je huurt beter een chauffeur in…

Een betere optie is dan ook om een lokale chauffeur in te huren. Deze dienst is even duur als een goed verzekerde huurwagen – en je krijgt er zo veel meer voor terug! Naast gemoedsrust, heeft een lokale chauffeur je namelijk ook de inzichten en expertise van een local. Hij kent de routes door en door en hij is op de hoogte van de huidige staat van de weg. Bovendien is het ook gewoon fijn om een eilandbewoner als gids te hebben (let er dan wel op dat hij je taal ook spreekt!) – tijdens een rit van vele uren is het namelijk wel leuk om tegen iemand te kunnen kletsen.

Ook als de chauffeur maar een stuk van je route kan afleggen, is het handig om dit alvast met hem te organiseren. Mijn chauffeur leek in Madagascar iedere andere chauffeur te kennen! En door dat uitgebreide netwerk, kan hij jou dus ook voorzien van een goed alternatief waarmee je de rest van je rondreis kunt afleggen.

Ik was vooral héél erg tevreden van mijn eerste chauffeur, Joselyn, en raad hem dan ook graag aan. Joselyn is een supervriendelijke man die perfect Frans praat en ook zijn Engels rolt vlot van de tong – maar wat belangrijker is: hij weet énorm veel. Elke rit met hem was dan ook boeiend. Hij gaat ook geen enkel onderwerp uit de weg en vertelt je maar al te graag over de realiteit in Madagascar.

Je kunt Joselyn een Whatsappje sturen op het nummer +261 34 04 782 41 om jouw rondreis te discussiëren (Engels of Frans), maar verwacht geen onmiddellijke reactie terug. Het internet in Madagascar is beperkt (en erg duur voor locals) – en dus kan er soms wel wat tijd over gaan… Zo wen je al meteen aan een belangrijk gezegde in Mada: “Moramora” oftewel: rustig aan…

Doe hem zeker de groetjes van zijn namaku (betekent ‘vriend’), Sam. 🙂

Weet ook dat de prijs die een chauffeur je geeft, alleen voor het vervoer (+ benzine) is.
Accommodaties, restaurants en bezoeken aan nationale parken moet je uiteraard nog zelf betalen en uitzoeken. Als je het uitbesteed aan een bureau, zul je veel meer betalen. Verderop in dit artikel geef ik je trouwens ook alle hotels waar ik zelf in verbleef. Dat bespaart je toch alweer (heel veel) tijd en moeite – tenminste, als je dezelfde reisroute volgt.

Joselyn (of een andere chauffeur) kan je ter plekke wel altijd helpen met het vinden van gidsen (die zijn verplicht in ieder nationaal park).

Joselyn Madagascar chauffeur

The one and only… Joselyn (in het midden). Mijn fantastische chauffeur!

Of… kies voor georganiseerde rondreis

Hoeft het voor jou niet per se een individuele roadtrip door Madagascar te worden? Dan kies je het beste voor een groepsreis.

De voordelen van zo’n georganiseerde rondreis zijn legio! Als eerste zul je véél minder betalen. Meestal trek je ook rond met andere leuke en avontuurlijke reisgezellen. En dat lijkt me echt een groot voordeel hier, aangezien je vaak héél lang in de auto zult zitten. De route die je aflegt is gebaseerd op veel ervaring: de rondreis is dus veelvuldig uitgetest en aangepast aan de hand van meningen van reizigers die je zijn voorgegaan.

Heel belangrijk is ook de extra veiligheid die zo’n groepsreis je biedt. Je reist in groep, je wordt begeleid door (meerdere) locals die weten waar je moet opletten en zij zullen je ook informeren over de lokale problematiek waar nodig.
Je gids en/of chauffeur zal ook de lokale taal spreken én een taal die jij verstaat. Hoewel er her en der wat Frans wordt gesproken (zelden Engels) – zal iemand die Malagasy spreekt je reis echt serieus veel eenvoudiger maken.

En de nadelen van zo’n georganiseerde rondreis door Madagascar? Je kunt de reisroute niet zelf bepalen. Er zullen dus mogelijk plekken zijn die je niet bezoekt. Ook de reisdata zijn minder flexibel, alhoewel er schijnbaar wel iedere week nieuwe rondreizen lijken te vertrekken. Afhankelijk van de tour operator waarvoor je kiest, zijn de meeste reizen ook Engelstalig (of Franstalig). Dat geldt natuurlijk niet als je kiest voor een Belgische of Nederlandse reisorganisatie, maar dan zul je opnieuw minder reisdata en flexibiliteit hebben.

Maar let wel altijd op het volgende:

Soms zijn er enorme prijsverschillen tussen reisorganisaties. Je zou al snel voor de goedkopere optie willen gaan – maar vergelijken is de boodschap! Want de ene reisorganisatie biedt daarom niet per se helemaal hetzelfde aan als de andere… Stel jezelf daarom in Madagascar altijd de volgende vragen:

 • Zit álles inbegrepen? Ik moest mijn toegangsticket voor het nationale park + lokale gids (verplicht) altijd ter plekke nog regelen. En als je veel nationale parken bezoekt, loopt dat al snel op!
 • Zijn er binnenlandse vluchten inbegrepen of gaat alles over land? Met elke keuze zal je heel veel tijd verliezen (om de redenen die ik hierboven al aanhaalde), maar een vliegtuig is natuurlijk wel comfortabeler.
georganiseerde rondreis madagascar

Het wordt gegarandeerd één van de meest waanzinnige reizen die je ooit zult doen!

Belangrijk om te weten: je gaat altijd veel tijd verliezen…

Of je nu zelf door Madagascar rijdt of je laat rondleiden door een organisatie met of zonder binnenlandse vluchten: je gaat héél véél tijd verliezen met in de auto zitten en/of op je vliegtuig te wachten.

Zelfs voor kleine afstanden doe je er over land veel langer over dan bij ons. Dat komt simpelweg omdat de banen hier zo verschrikkelijk slecht worden onderhouden en je nooit snel kunt rijden. Daar komt bovenop dat de meeste bezienswaardigheden ook nog vrij ver van elkaar liggen én dat er heel vaak mensen op de banen lopen. Je zal dus soms een hele dag (of twee volledige dagen…) non-stop in de wagen zitten.

Ook als je lange afstanden wilt vermijden door een vliegtuigritje, zul je nog veel tijd verliezen. Simpelweg omdat je niet echt op de tijdstippen kan rekenen. Je boekt beter geen twee vluchten op eenzelfde dag, simpelweg omdat de vertrekmomenten voortdurend veranderen. Als je bijvoorbeeld van Morondava naar Antananarivo en van daaruit verder naar Ankaranana (Diego Suarez) vliegt, bijvoorbeeld – dan ben je sowieso twee dagen kwijt (terwijl dit eigenlijk echt wel in één dag zou kunnen…)

Een goed boek of een interessante gesprekspartner is in Madagascar dus zeker een aanrader! 😉

Ook als je naar Madagascar reist en ter plekke nog geen echte plannen hebt gemaakt, is het goed mogelijk dat je veel tijd verspilt. Een betaalbare chauffeur zoeken die ook écht goed is in wat hij doet is namelijk geen eenvoudige taak. Ik raad dan ook aan om je chauffeur of groepsrondreis al op voorhand te regelen. Zo verlies je op dat vlak al geen kostbare tijd meer, want elk uur dat je verliest aan frustraties – kun je niet meer gebruiken om van de schoonheid van dit land te genieten!

putten in de baan madagascar

Als je denkt dat België veel putten in de baan heeft… Welkom in Madagascar!

Hoeveel dagen nodig voor Madagascar?

Ikzelf ging 3 weken naar Madagascar en zag veel. Héél veel! Maar ik reisde wel heel snel. Ik zat ook vaak meerdere dagen na elkaar voor 10u+ in de auto, dus ik zou zeggen dat drie weken het absolute minimum is voor een rondreis door Madagascar.

Als je het liever ietsje rustiger aan doet, her en der graag een extra dag in een nationaal park of aan het strand blijft plakken – dan zijn vier weken een beter idee.

Als je ook Sainte Marie (een eiland van Madagascar in het oosten) wilt bezoeken, dan raad ik nog een extra weekje aan.

slapende kameleon

Geniet jij ook zoveel van jouw rust als deze kameleon? Dan is een rondreis van 4 weken door Madagascar geen slecht idee!

Roadtrip door Madagascar in 3 weken

Ikzelf reisde drie weken rond door Madagascar met mijn eigen chauffeur, Joselyn. Als je graag ook een eigen reisroute uitstippelt, dan kun je je baseren op mijn dagplanning of er her en der enkele aanpassingen aan maken.

Wil je graag uitgebreider lezen wat je eigenlijk ziet op al deze bestemmingen? Lees dan ook mijn artikel over de mooiste plekjes in Madagascar (en daar zie je ook veel meer foto’s).

Dag 1: aankomst in Antananarivo

Tonga Soa (welkom in het Malagassisch)!

Na een lange vlucht, ben je aangekomen in de hoofdstad van Madagascar: Antananarivo. Locals zeggen gewoon ‘Tana’.

Afhankelijk van hoe laat het is, heb je nog even de mogelijkheid om de stad te verkennen – maar let wel op. Dat is (zeker wanneer het donker is) eigenlijk niet aangeraden. Laat alle waardevolle spullen (ook je telefoon of camera!) achter in je hotel. Er wordt héél vaak gestolen van toeristen in de hoofdstad. Logisch ergens, als je weet dat een smartphone hier het equivalent kost van een volledig jaar werken…

Ik raad aan om als lunch of avondeten meteen de zebu uit te proberen. De lokale koe die je onderweg nog héél vaak zult zien. Ze worden met veel respect behandeld, zijn een teken van rijkdom en worden hier veelvuldig op het menu gezet. Njammie, lekker!!

Ik verbleef bij Belvedere Hotel.
Een mooi, basic hotel met een prachtig uitzicht over de levendige stad. Het restaurant ter plekke is heel goed en biedt je meteen de mogelijkheid om een lekker stukje zebu te proberen!

Belvedere Hotel Antananarivo

Een prachtige zonsondergang vanuit het Belvedere Hotel!

Dag 2:

Vandaag neem je al meteen een binnenlandse vlucht. Je gaat van Antananarivo naar Toliara. Van daaruit brengt je chauffeur je verder naar Ifaty, een mooi kustplaatsje waar je perfect kunt ontspannen na al dat vliegen van de laatste dagen! Ga gezellig op het strand zitten of blijf bij je hotel – vandaag is een you-do-you dagje!

Ik verbleef bij Bamboo Club. Een gezellig, basic hotelletje met hutjes vlak aan het strand. Het zwembad is prachtig! Het is eigenlijk een infinity pool met zicht op de zee. Er is degelijk internet op het terras, maar niet in je kamer.

bamboo club Madagascar reisroute

Halloooooo, Bamboo Club! Met de heerlijke infinity pool langs ’t strand.

Ifaty strand

Een Afrikaanse zonsondergang blijft voor mij de meest magische!

Dag 3:

Van Ifaty rijd je vandaag ruim zes uur verder richting Isalo Nationaal Park. Onderweg kun je tussenstops maken in Toliara en Ranohira.

Ik verbleef bij Le Jardin Du Roy, het mooiste hotel van mijn rondreis door Madagacar. Het heeft maar drie sterren, maar verdient er volgens mij minstens vier. De huisjes hier staan op een prachtig, privaat domein met uitzicht op het nationale park dat je morgen gaat ontdekken. Bovendien is er een prachtig zwembad aanwezig waar je heerlijk kun in afkoelen na je bezoek aan Isalo. Het eten hier is trouwens ook superlekker en het personeel is erg vriendelijk.

Toliara rondreis madagascar

Wat een drukte in Toliara!

roadtrip Isalo Nationaal Park Madagascar

De baan naar Isalo Nationaal Park is gelukkig wel prachtig!!

Le Jardin Du Roy Madagascar

Het heerlijke zwembad bij Le Jardin Du Roy. Ideaal om te verkoelen na een hele dag in de wagen zitten!

Dag 4:

Bezoek aan Isalo Nationaal Park. Dit park ligt in een erg droog gebied en bestaat uit prachtige rotsformaties en indrukwekkende kloven. Verrassend genoeg is er ook heel wat water aanwezig in dit anders erg droge gebied. Zo eindig je je wandeling doorheen dit nationale park in een impressionante kloof waarin zich verschillende watervallen bevinden. Oh! En niet te vergeten… Hier wonen ook héél veel ringstaartmaki’s!

Ik verbleef opnieuw bij Le Jardin Du Roy.

isalo nationaal park CheckoutSam

Groetjes vanuit Isalo Nationaal Park. Amai, da’s hier mooi!

ringstaartmaki isalo nationaal park

Toen ik er was, werden er net heel wat kleine ringstaartmaki’s geboren in het park. Schattig, he!

isalo nationaal park reizen madagascar

Eens je in de kloof bent, wacht er heel wat verkoeling!

Dag 5:

Vandaag rijd je verder naar Ranomafana, mijn favoriete nationale park in Madascar. Je legt amper 350 kilometer af, maar zult toch ongeveer zeven uur in de wagen zitten vandaag. Na zo’n vier uur kun je een bezoek brengen aan het Anja Park. Een project dat door een lokale gemeenschap wordt onderhouden en ook locals aan het werk zet. Bij het beginpunt kan het een tikkeltje druk zijn, maar gelukkig zijn er veel paden zodat je de andere mensen snel kunt afschudden. Je vindt hier enorm veel ringstaartmaki’s, maar ook ontelbaar veel kameleons, kikkers en andere dieren.

Na je bezoek aan Anja, tovert het droge (en extreem arme…) gebied zich om in een groene vallei vol heuvels en bergen. Alsof je plots in Azië bent beland!

Ik verbleef bij Karibotel. Heel erg basic en de matrassen zijn heel hard – maar je hebt hier verder weinig goede opties. De uitzichten vanuit je kamer maken gelukkig veel goed. Bovendien tovert het restaurant ook zeer smakelijke gerechten op je bord.

ringstaartmaki anja madagascar reisroute

Zó veel ringstaartmaki’s in Anja!

En ook de andere trots van Madagascar, de kameleon, vind je hier in grote aantallen terug!

anja park madagascar uitzicht checkoutsam

En naast de beestjes, zijn de utizichten in Anja Park ook niet slecht – he?!

roadtrip madagascar route naar Ranomafana

De rit naar Ranomafana is lang – maar de uitzichten zijn onderweg gelukkig prachtig gevarieerd.

Dag 6:

Vandaag vertrek je op verkenning door Ranomafana National Park. Er zijn verschillende routes: een korte, middellange en lange. Ikzelf koos voor de langste en legde daarbij redelijk wat kilometers af, maar kreeg daardoor zowel het primaire als secundaire oerwoud te zien. Tijdens deze safari zag ik ontzettend veel dieren! Van kleine, indrukwekkende insecten tot prachtige kameleons en allerlei (zeldzame!) lemuren. Alsof dat natuurschoon allemaal nog niet indrukwekkend genoeg was, passeerden we ook enkele watervalletjes en mooie uitzichtpunten.

Aangezien je dag vroeg begint, heb je de middag gewoon voor jezelf. Maar in de avond heb je de keuze om ook een avondsafari te regelen. Ik kan het in ieder geval aanraden, want samen met je gids zie je gegarandeerd tientallen kameleons en… de kleinste (en schattigste!!) lemuur van Madagascar: de muismaki. En die kleine pluizenbol wil je natuurlijk niet missen!

Ik verbleef opnieuw bij Karibotel.

ranomafana roadtrip madagascar

Eén van de meest ongerepte stukjes natuur ter wereld: welkom in Ranomafana!

Ranomafana nationaal park lemuren madagascar rondreis

Óveral waar je hier kijkt, lijken dieren te zitten!

ranomafana nationaal park

En zelfs de kleine insecten zijn hier groots! Dit is de ”Trachelophorus giraffa’, een kever.

rondreis Madagascar 21 dagen Ranomafana

De natuurpracht van deze plek is echt ongezien!!

 

lemuren Ranomafana

Eén van de grootste lemuren ter wereld. Wat een prachtbeest!

muismaki ranomafana reisroute madagascar

Met een beetje geluk krijg je ’s avonds ook de kleinste maki ter wereld te zien: de muismaki!

Dag 7:

Dag 7 is helaas één van de minst leuke reisdagen in deze reisroute door Madagascar. Vandaag zit je namelijk de hélé dag in de wagen en rijd je langs verschrikkelijk slechte wegen richting Antsirabe. In totaal leg je amper 250 kilometer af, maar toch doe je er ruim 7 à 8 uur over!

Een goede tip is daarom om een tussenstop te maken in Ambositra. Deze stad staat bekend om zijn prachtige houtsnijwerk en hoewel het op sommige plekken een beetje toeristisch werd gemaakt, kun je hier wel echt leuke restaurants vinden. Maar vooral… Je koopt hier de leukste souvenirs!

Daarna is het nog enkele uurtjes verder rijden naar Antsirabe.

Ik verbleef bij Couleur Café. Een zeer goed hotel met heel lekker restaurant! Zeker een aanrader, dus.

Ranomafana naar Antsirabe reisroute

Gelukkig is de weg naar Antsirabe ook gevuld met prachtige uitzichten.

houtsnijwerk Ambositra

Prachtig gedetailleerd houtsnijwerk in Ambositra.

Dag 8:

Dag 7 was al een lange dag, maar helaas wordt ook dag 8 van deze rondreis door Madagascar er eentje waar je de hele dag in de wagen zit.

Je legt vandaag ongeveer 550 kilometer af en eindigt in Morondava. Dit dorpje wordt ook weleens de toegang tot de Tsingy genoemd én bovendien ligt de magische Allée des Baobabs hier vlakbij! Hoe dichter je bij Morondava aankomt, hoe vaker je trouwens al baobabs zult opmerken.
Meteen een belangrijke tip: in Morondava kun je alvast je ticket voor de Tsingy de Bemaraha aanschaffen. Ik raad aan om dit hier al te doen, want anders zul je heel veel extra tijd verliezen in Bekopaka (het dorpje dat vlakbij Tsingy ligt).

Ik verbleef bij Chez Maggie. Eén van mijn favoriete accommodaties tijdens mijn rondreis. De hutjes zijn erg gezellig, er is een heerlijk verkoelend zwembad én de accommodatie ligt net achter de zee. Als je op tijd aankomt, ben je dus nog net vroeg genoeg voor een prachtige zonsondergang mee te maken. Bovendien kun je hier overheerlijke visgerechten eten. Ik raad in ieder geval de camarao (reuzenscampi’s – smaakt een beetje naar kreeft) aan.

Morondava

Net op tijd aangekomen voor een mooie zonsondergang in Morondava!

Dag 9:

Dag 9 is je eerste reisdag naar de beroemde Tsingy de Bemahara. Maar vooraleer je daar aankomt, krijg je éindelijk de beroemde Allée des Baobabs of ‘Avenue of the Baobabs’ te zien. Vanuit Morondava is het een klein uurtje off-road rijden naar de prachtige kunstwerk van Moeder Natuur. Je kunt hier zo lang rondlopen als je zelf wilt, want na deze bezienswaardigheid is het nog maar een half uurtje verder hobbelen naar Kirindy – de eindstop voor vandaag. Net voor Kirindy, kun je ook nog een snelle stop maken bij een ‘heilige baobab‘ – en wat voor eentje is me dat, zeg! Deze boom is absoluut gi-gan-tisch in hoogte én breedte!

Kirindy Forest is niet heel speciaal, maar de reden waarom veel rondleidingen hier een tussenstop maken is omdat je hier een erg grote kans hebt om de zeldzame fossa of ‘fretkat’ te spotten. Deze langwerpige kat wordt ook wel de ‘puma van Madagascar’ genoemd door locals en ik had het geluk om er overdag al eentje rond het kamp te zien rondsluipen. Maar eerlijk… Verder stelt Kirindy wel een beetje teleur. De gegidste rondleidingen vond ik ronduit slecht en bovendien zagen we ook nauwelijks ander wildlife. Dit alles werd georganiseerd door Kirindy Forest Lodge en deze accommodatie is extreem basic, het eten is niet lekker en bovendien is het (naar lokale standaarden) ook nog eens erg duur.
Een beter alternatief is volgens mij misschien het Relais du Kirindy, maar ik sliep er zelf wel niet.

Sla je Kirindy dus liever over? Dan mis je eigenlijk weinig, volgens mij.

rondreis madagascar 3 weken avenue of the baobabs

Het duurt niet heel lang vooraleer je de eerste grote (en dikke!) baobab bomen ziet verschijnen.

allée des baobabs checkoutsam

Wát een momentje! Hier moest ik toch echt even poseren voor een foto, hoor!

fossa fretkat kirindy

De illustere ‘fossa’ of fretkat.

Dag 10:

Vandaag word je de hele dag door elkaar geschud, maar deze rit is echt wel een avontuur! Je rijdt ongeveer 140 kilometer, maar doet daar wel ruim 7 à 8 uur over. Je hobbelt namelijk over een pad van niets meer dan zand en stof en twee keer moet je ook een oversteek maken met een wel héél primitieve overzetboot. Wat een ervaring!!

Nadat je de laatste rivier bent overgestoken, kom je eindelijk aan in Bekopaka – het dorpje dat het dichtst bij de Tsingy de Bemahara ligt.

Ik verbleef bij Olympe de Bemaraha. Opnieuw een prachtig hotel en eentje dat ik zeker aanraad. Bij het zien van het zwembad met zo’n prachtig panorama over de regio, zul je er spontaan in willen duiken! En dat raad ik trouwens ook aan, want geloof me… je zult er stoffig uitzien na zo’n lange dag rijden!

Spreek hier met je chauffeur ook goed af wanneer je de volgende ochtend wilt vertrekken – want de Tsingy ligt nog een uurtje weg en je wilt hier absoluut niet te laat aan je dag beginnen. Bovendien zijn er ook maar een beperkt aantal gidsen en je wilt natuurlijk niet zo ver gereden hebben om dan niet binnen te kunnen…

overtocht naar Bekopaka

De overtocht naar Bekopaka wordt in ieder geval spannend!

Olympe de Bemaraha madagascar rondreis hotel

En na zo’n stoffige dag, komt het zwembad van Olympe de Bemaraha als een geschenk uit de hemel vallen!!

Dag 11:

Vandaag is het dan eindelijk tijd om één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Madagascar met eigen ogen te aanschouwen: de Tsingy de Bemahara! Dit wondermooie, unieke landschap bereik je na (opnieuw!!) een uurtje in de auto te zitten. Je lokale gids zorgt er eerst voor dat je veilig in een harnasje zit en neemt je dan mee door een prachtig woud, waar je opnieuw de kans hebt om heel wat mooie beestjes te spotten. Daarna start dan eindelijk de ontdekking van het versteende landschap van Tsingy de Bemahara. Als eerste staat er een indrukwekkende afdaling onder de soms wel honderd meter hoge Tsingy op de planning. Daar wandel je langs smalle ondergrondse paden en grotjes vooraleer je terug naar boven klautert. De uitzichten die je vanaf deze herwonnen hoogte krijgt, zijn echt fenomenaal mooi!

Je onvergetelijke bezoek loop af rond de middag – en maar goed ook! Het wordt hier namelijk extreem heet en vochtig. Als je er nog de puf voor hebt, kun je na je lunch ook nog de kleine Tsingy, vlakbij je hotel, bezoeken. Ik deed het zelf ook, maar vond het niet echt een meerwaarde. Mijn gids zei tegen me dat dit eigenlijk de Tsingy is voor mensen die niet meer goed te been zijn. Het is mooi, maar veel minder indrukwekkend dan de grote Tsingy!

Opnieuw verbleef ik een nachtje bij Olympe de Bemaraha.

Tsingy de Bemahara

Eerst loop je diep door de gigantische kloven van deze bezienswaardigheid…

Maar de uitzichten van helemaal bovenaan… Waauw!!!

madagascar reizen Tsingy de Bemahara

Een landschap zoals nergens anders ter wereld!!

Tsingy de Bemahara wildlife

En als kers op de taart, kregen we deze prachtige familie ook nog te zien!

Dag 12:

Vandaag is het opnieuw een lang dagje hotsen en klotsen in de 4×4, met eindpunt Morondava. Vooraleer je daar terug aankomt, raad ik wel aan om de zonsondergang bij de Allée des Baobabs eerst mee te maken. Als je al dacht dat dit plekje er overdag al magisch uit zag, dan geloof je je ogen niet tijdens een zonsondergang! Vraag je gids ook om even te stoppen bij de ‘verliefde (verstrengelde) baobab’s als je daar nog niet eerder langsheen kwam.

Opnieuw overnacht je bij Chez Maggy. At je de reuzenscampi’s hier nog niet? Probeer ze dan vanavond (nog) eens uit. Heerlijk!!

zonsondergang allee des baobabs

Eén van de mooiste zonsondergangen ooit. Hier hang magie in de lucht!

Dag 13:

Omwille van de onvoorspelbare vluchten (wat ik bij de paragraaf ‘binnenlandse vluchten’ vertelde), verlies je vandaag eigenlijk een dag. Vanuit Morondava vlieg je vandaag terug naar in Antananarivo, maar het is beter om hier ook één nachtje te overnachten en de volgende dag pas je volgende vlucht in te plannen. De kans is namelijk groot dat beide vluchten zullen verplaatst worden naar een eerder of later uur – en dan zul je dus je aansluiting missen…

Ik verbleef bij Au Bois Vert Lodge en kan ook deze accommodatie sterk aanbevelen. Het ligt vlakbij de luchthaven, heeft zeer luxueuze kamers, een kleine fitnessruimte, een mooi zwembad en een overheerlijk restaurant! Ideaal om een te ontspannen na al die drukke dagen.

Antananarivo binnenlandse vlucht

Eventjes terug naar Antananarivo…

Dag 14:

Vandaag vlieg je verder naar het noorden van Madagascar. Vanuit Antananarivo vlieg je naar de luchthaven Diego Suarez, vanwaar je verder rijdt naar het nabijgelegen Joffreville. Vooraleer je dat doet, raad ik wel aan om eentjes in Diego Suarez rond te struinen. De koloniale gebouwen en het leuke sfeertje houden je zeker voor een uurtje of twee zoet!

Joffreville is een heel klein dorpje in een heuvelachtig gebied, vlakbij het Montagne d’Ambre National Park. Dit park zul je morgen ontdekken.

Ik verbleef bij Domaine de Fontenay in Joffreville, een B&B in een oud, mooi onderhouden huis uit de koloniale tijd. De kamers zijn erg ruim, comfortabel en best luxueus, maar tegelijkertijd is het ook allemaal wel een beetje basic. Je hebt telkens de keuze tussen twee gerechten (avondeten of lunch) en er is geen internet. Een groot probleem vond ik dat zelf niet, maar ik geef het toch maar even mee 😉 !

Joffreville Madagascar

In Joffreville is niet heel veel te beleven… maar een bezoek aan het stadje is wel leuk!

Dag 15:

Joffrevile is de toegangspoort tot het Montagne d’Ambre National Park en in amper een kwartiertje rijden sta je reeds aan de toegangspoort. Dit nationale park is opnieuw veel koeler en dat zie je duidelijk aan de prachtige groene bomen en planten. Ook hier vind je weer eeuwenoude wouden en enkele atypische bewoners van Madagascar! Er zijn talrijke lemuren, maar dé reden om naar hier te komen is toch wel om de allerkleinste kameleon ter wereld te zien. Je gelooft je ogen niet als je dat beestje ziet, want het is amper een halve vingernagel groot!

Als je wilt, kun je ’s avonds ook nog een avondsafari doen om ook de nachtelijke dieren (véél kameleons!) te zien – en anders raad ik aan om eventjes door Joffreville te wandelen. Het is een heel gezellig en erg veilig stadje!

Ik verbleef opnieuw bij Domaine de Fontenay.

montagne d ambre nationaal park Madagascar rondreizen

Het Montagne d’Ambre park is opnieuw een magisch regenwoud!

kleinste kameleon ter wereld montagne d ambre

De kleinste kameleon ter wereld!!!

Montagne d Ambre National Park lemuren

Eén van de nieuwsgierige lemuren in het Montagne d’Ambre National Park.

Dag 16:

Vandaag reis je verder naar je accommodatie in Ankarana – het laatste nationale park dat je zult bezoeken. Onderweg raad ik wel aan om een kleine omweg te maken naar de prachtige Red Tsingy. Zoals je misschien al kon raden, wordt ook dit landschap gekenmerkt door scherpe, puntige rotsformaties zoals de Tsingy de Bemahara die je al eerder bezocht tijdens deze rondreis door Madagascar. Toch is deze meesterlijke creatie van Moeder Natuur helemaal anders gevormd en ziet ze er eigenlijk ook volledig anders uit. Deze Tsingy is namelijk roodoranje gekleurd en is een veel recenter fenomeen!

Na je bezoek aan de Red Tsingy is het nog enkele uurtjes verder rijden naar je volgende accommodatie: Relais de l’Ankarana. Op dit domein staan verschillende basic bungalows en het eten dat er wordt aangeboden is ook verzorgd.

vakantie madagascar red tsingy

Wat een bizar natuurfenomeen opnieuw… Prachtig!

tsingy rouge roadtrip madagascar 3 weken

Absoluut een stop waard als je hier in de buurt bent!

Dag 17:

Op dag 17 van deze roadtrip door Madagascar, staat het laatste nationale park op de planning! Ankarana National Park is een beetje een mix van allerlei andere nationale parken bij elkaar en ik vond het dus echt een hele fijne afsluiter van het ‘vasteland’ van Madagascar.

Je begint je rondleiding met een eenvoudige wandeling door de bossen, waar je opnieuw een grote kans hebt op het zien van allerlei lemuren, kameleons, andere hagedissen en heel veel vogels! Daarna volgt (opnieuw!) een Tsingy: een rotsachtig niemandsland met vlijmscherpe pieken. Dit exemplaar lijkt opnieuw een beetje op dat van Tsingy de Bemahara van dag 11, maar toch zijn er wel redelijk wat verschilpunten. Deze Tsingy is veel minder hoog (en diep) en ook de rotsen lijken minder scherp. Wat me nog het meest opviel, waren echter de vele planten die hier toch wel tussen of over de rotspieken groeiden. Na een korte wandeling over deze Tsingy (ook met hangbrug, uiteraard!) keer je terug vanwaar je gekomen bent en loop je de volgende paar kilometers opnieuw door een mooi, dichtbegroeid bos. Afhankelijk van de wandeling die je kiest, kun je verderop ook nog een reusachtig grottenstelsel betreden waarin je zelfs enkele menselijke overblijfselen kunt vinden… Deze plek is dan ook heel heilig voor de lokale stammen!

Opnieuw overnacht je bij Relais de l’Ankarana.

Ankarana Nationaal Park madagascar nachtactieve lemuren

Een nachtactieve lemuur die we overdag zagen in Ankarana.

Ook hier heb je een Tsingy! Minder scherp als de eerste, maar nog steeds… vlijmscherp!

Ankarana National Park

Wat een bijzondere formaties heeft ook Moeder Natuur hier gemaakt, zeg!

Ankarana National Park bladstaartgekko

Een goed gecamoufleerde bladstaartgekko.

Dag 18:

Vandaag zit je voor een laatste keer redelijk wat uurtjes in de auto. In zo’n vier uur tijd rijd je namelijk naar Ankify. En vanuit deze haven zul je een bootje nemen naar je laatste bestemming in Madagascar: Nosy Be. Dit is één van de bekendste eilanden ten noorden van Madagascar en het is vooral heel populair bij Italiaanse en Poolse toeristen. Hier vind je talrijke prachtige stranden (en veel excursies naar nóg mooiere, kleine eilandjes in de buurt) en in vergelijking met de rest van Mada, is het hier ook echt wel veel beter ontwikkeld. Op Nosy Be vind je veel meer goede hotels, lekkere restaurants met een diversere keuken, enz.

Ik verbleef in het prachtige Heure Bleu Hotel en vond dit by far het beste hotel waarin ik overnachtte. De kamers zijn súper luxueus, de utizichten zijn fenomenaal en het eten was ook bijzonder lekker! Als er nog een plekje vrij is in dit hotel, zou ik dan ook niet twijfelen!

Heure Bleu Hotel Madagascar reizen

De infinity pool bij het fenomenale Heure Bleu Hotel in Nosy Be. Een absolute aanrader!

Dag 19:

Je laatste volledige dag in Madagadcar kun je invullen zoals je zelf wilt. Een dagje heerlijk niksen op het strand, misschien? Of wat dacht je van een bootexcursie naar de omliggende eilanden? Zelf koos ik ervoor om met walvishaaien te gaan snorkelen, maar weet wel dat deze gigantische vissen hier alleen maar rondzwemmen tussen september en december. Als jij er dan bent, dan kan ik het absoluut aanraden – maar als je geen goede zwemmer bent, zou ik het minder snel aanraden. Die beesten zwemmen snél, zeg!!

Nadat je (hopelijk!) verschillende walvishaaien gedag hebt kunnen zeggen, ga je ook nog naar een plekje waar vaak schildpadden zwemmen en ten slotte eindig je deze spannende dag met een lunch op één van de nabijgelegen eilandjes rond Nosy Be.

Tegen een uur of 16 à 17u keer je terug en kun je ’s avonds nog van een laatste mooie zonsonergang te genieten.

Opnieuw verbleef ik in het fenomenale Heure Bleu Hotel.

zwemmen met zeeschildpadden nosy be madagascar rondreis

Zwemmen met zeeschildpadden…

zwemmen met walvishaaien nosy be madagascar

… en walvishaaien! Het kan allemaal rond Nosy Be.

Dag 20:

Afhankelijk van hoe lang je nog vakantie hebt, kun je nog een extra dagje in Nosy Be plannen (één excursie meer, naar één van de omliggende tropische eilanden leek mij namelijk erg de moeite!) – of je neemt je vlucht terug naar huis.

Of… heb je ook al eens gedacht om één van de buurlanden van Madagascar te ontdekken? Wat dacht je bijvoorbeeld van een rondreis naar Zuid-Afrika, een roadtrip door Mauritius of een vakantie naar Réunion?!

cascade 500 pieds Mauritius

Verleng je rondreis misschien ook met enkele dagen Mauritius (foto) of Réunion. Beiden zijn prachtige bestemmingen!

Hoe duur was mijn rondreis door Madagascar met eigen chauffeur?

In 2023 betaalde ik €5000 voor een rondreis door Madagascar van 19 dagen. Inbegrepen waren:

 • alle accommodaties
 • mijn chauffeur
 • vervoer (met benzine inbegrepen)
 • twee binnenlandse vluchten
 • boot transfer van Ankify naar Nosy Be

Dit is wat daar nog niet inbegrepen bij zat:

 • het meeste eten (slechts twee keer was ontbijt wel inbegrepen)
 • drank
 • alle toegangen tot de nationale parken (+ verplichte gids)
 • visumkosten
 • fooien

En voor dit alles betaalde ik in drie weken nog eens €1000 extra.

In totaal zat ik dus aan €6000+ en dat is natuurlijk erg veel voor een land waar alles eigenlijk zo goedkoop is… Natuurlijk reisde ik alleen en betaalde ik daarom overal die vervelende single supplement. Maar ook met een reispartner had ik wellicht niet heel veel korting gekregen.
Ik had dan wel mijn eigen reisroute, toch vond ik het die meerprijs eigenlijk niet waard. Vooral omdat er eigenlijk meer dan genoeg georganiseerde rondreizen zijn die bijna exact dezelfde reisroute afleggen en dat voor ongeveer de helft van de prijs!

Mijn belangrijkste tip voor Madagascar is dan ook: kies in de plaats voor een een georganiseerde groepsrondreis óf boek alles zelf aan de hand van de tips die ik hierboven gaf (en de nummer van een chauffeur heb je in ieder geval al, remember – de fantastische Joselyn: +261 34 04 782 41)! Als hij niet beschikbaar is, weet ik trouwens zeker dat hij één van zijn vrienden kan en zal aanbevelen.

hoeveel kost rondreis door madagascar

“Excuseer, mag ik even nieuwsgierig zijn en vragen hoeveel een rondreis door Madagascar eigenlijk kost?”

Hoe veilig is Madagascar?

In Mauritius werd ik verschillende keren gewaarschuwd over hoe gevaarlijk Madagascar is of dat er nog regelmatig kidnappings gebeuren. Hoewel ik deze feiten zeker niet wil negeren, voelde ik mezelf nooit onveilig in het land. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik een goed geoefend reiziger ben – maar vooral: ik ben zelden in grote steden in Madagascar geweest. En dat is precies de plek waar criminaliteit zich concentreert.
Ook van mijn gidsen hoorde ik vooral verhalen over toeristen die werden bestolen in Tana (de hoofdstad) of er zelfs in een hinderlaag werden gelokt.

Mijn advies? Vermijd de grote steden! Ze zijn niet erg boeiend en in alle andere delen waar bovenstaande rondreis je naartoe brengt, is toerisme zó belangrijk dat ze toeristen met geen haar zouden krenken.

Kom je toch in een gevaarlijke situatie terecht? Stribbel dan niet tegen. Een mensenleven is hier niet veel waard. Er zijn al schoten gelost voor minder dan een smartphone…

Verkeersveiligheid

Verder wil ik ook de verkeersveiligheid nog een keer belichten. De wegen zijn hier absoluut catastrofaal. Om 250 kilometer af te leggen zit je soms wel tien uur in de wagen. En dat is dan nog een goede, geasfalteerde weg… Je kunt je dus al wel inbeelden dat er geregeld verkeersongelukken gebeuren.
Daar komt nog bij dat er hier heel veel chauffeurs gewoon zonder rijbewijs rondrijden en dat zorgt er vooral voor dat de truckers hier dodelijk gevaarlijk kunnen zijn.

Natuurlijke uitdagingen

Weet ook dat Madagascar gevoelig is voor tropische cyclonen. Deze komen voor van november tot april en kunnen overstromingen, modderstromen en extreem sterke wind veroorzaken. Door de slechte infrastructuur in het land moet je hier dus zeker voor opletten.

hoe veilig is madagascar

Let op in grote (en dus drukke) steden. Wees altijd op je hoede!

Is er malaria in Madagascar?

Helaas is er nog steeds malaria in Madagascar, dus het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen.
Het risico op malaria varieert sterk van het gebied en het seizoen. De meeste gevallen komen dan ook voor in de laaggelegen gebieden en dan nog eens vooral tijdens het regenseizoen (dan zijn er ook gewoon veel meer muggen).

Als reiziger is het verstandig om anti-malariamiddelen te overwegen en muggenwerende maatregelen te nemen, zoals het dragen van lange mouwen en broeken, het gebruik van muggenspray en het slapen onder een muskietennet. Dat laatste wordt in de meeste hotels bijna standaard aangeboden.

Het is sowieso een goed idee om voor vertrek met je dokter te overleggen over welke preventieve maatregelen het beste voor jou zijn. Malariapillen zijn namelijk niet niks. Als je ze voor langere tijd neemt, kunnen er (ernstige) neveneffecten verschijnen… Toen ik ze in Zuid-Afrika nam, begon ik lichtjes te hallucineren – en dat is niet iets dat ik snel opnieuw wil beginnen doen! 😉

Is er malaria in Madagascar

Waren de muggen maar even mooi als de kleurrijke vlinders die je op sommige plekken vindt…

Wat is de beste reistijd voor Madagascar?

In Madagascar zijn er eigenlijk maar twee ‘echte’ seizoenen en dus ook reistijden waaruit je kunt kiezen.

De beste tijd om naar het betoverend mooie Madagascar te reizen, is tijdens het droge seizoen. En dat loopt van april tot en met oktober. Het weer is tijdens deze maanden héél aangenaam, met milde temperaturen (op sommige plekken nog steeds heet!) en weinig regen. Zeker als je de lemuren en andere inheemse dieren wilt spotten, is het het beste om in het droge seizoen te reizen. Dan zijn ze vaak actiever en dus ook zichtbaarder aanwezig.

Het regenseizoen, van november tot maart, brengt meer neerslag en zelfs cyclonen met zich mee. Als je van plan bent om de regenwouden te bezoeken, kan het regenseizoen mooi zijn, omdat de natuur dan op zijn weelderigst en groenst is, maar… ik heb echt al gruwelverhalen gehoord! Straten die volledig worden weggeregend, auto’s die worden meegesleurd door de hevige regenval, … Ik zou het dus allesbehalve aanraden!

beste reistijd voor Madagascar

Het droge seizoen zal je de mooist mogelijke reis geven!

Heb je een visum nodig voor Madagascar?

Houd er rekening mee dat reisregels altijd kunnen veranderen, dus het is altijd slim om de meest recente informatie te controleren voordat je je koffers pakt.

Anyway… Op dit moment hebben de meeste nationaliteiten een visum nodig om Madagascar te bezoeken – en ook Belgen en Nederlanders, dus. Je kunt een toeristenvisum aanvragen bij de ambassade van Madagaskar of consulaat in jouw land, maar veel eenvoudiger is om op de internationale luchthaven van Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar, een visum bij aankomst aan te schaffen. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten hebt, zoals een geldig paspoort (met minstens zes maanden geldigheid na de datum van aankomst), een retourticket of vlucht naar je volgende bestemming en voldoende geld om de visumkosten te betalen. Dat kan contant in euro’s of dollars, maar ook met de bankkaart is mogelijk. Normaal kost dat je in totaal rond de €30 (ook afhankelijk van wisselkoers).

Weet trouwens ook dat je met dit visum maximaal 30 dagen in Madagascar mag blijven, want anders moet je een ander (toeristen)visum aanschaffen en dat zal je meer kosten en dan moet je mogelijk ook meer documenten kunnen voorleggen.

visum nodig madagascar

Een visum is nodig, maar kun je gemakkelijk op de luchthaven aanschaffen.

Hoe is het eten in Madagascar?

Madagascar is een straatarm land, dus een uitgebreide of decadente keuken hebben ze zeer zeker niet. Bereid je voor op eenvoudige gerechten (vlees, aardappels of rijst en eventueel wat groentes).

Er wordt heel vaak koe gegeten (‘zebu‘) en dit is eigenlijk altijd lekker vlees. Kip wordt vaak aangeboden, maar zou ik minder snel aanraden. Er hangt nauwelijks vlees aan de botten en soms durft het beestje wat aan de taaie kant zijn…
Slechts héél soms staat er ook varken op het menu.

Op de meeste plekken vind je ook erg lekkere en verse vis. Ofwel gevangen uit de zee, ofwel in de rivier. Ik vond de gigantische garnalen in Morondava in ieder geval bijzonder lekker (en niet duur). Ook elders at ik vaak lekkere vis. Het lekkerst vond ik ze vaak met een lokaal kokos of gembersausje.

Gemiddeld betaal je €5 voor een hoofdgerecht – maar dat hangt natuurlijk af van waar je gaat eten.

Ik denk niet dat ik het ooit al eerder heb gezegd, maar ik raad in Madagascar aan om alleen bij de restaurants speciaal voor toeristen uit eten te gaan. Daar wordt namelijk wel min of meer rekening gehouden met voedselveiligheid. Je zult tijdens een rondreis door Madagascar regelmatig door dorpjes rijden waar het vlees of de vis gewoon urenlang op een houten blok ligt zonder enige koelelementen. En aangezien je vaak uren per dag in de auto doorbrengt, wil je de kans op diarree of een voedselvergiftiging in dit land echt zo klein mogelijk houden!

zebu koe

De trots van Madagascar: de zebu!

Welke taal wordt er gesproken in Madagascar?

Wist je dat er hier meer dan twintig talen worden gesproken?! En dat is eigenlijk slechts een schattig. Maar de meeste mensen spreken wel één hoofdtaal en die wordt ‘Malagasy‘ genoemd, alhoewel de uitspraak en grammatica sterk kan verschillen per regio.

Hoe kun je hier dan als Europeaan communiceren, denk je misschien. Wel, een groot deel van de bevolking spreekt (een woordje) Frans. Vrijwel iedereen die in toerisme werkt, zal wat Frans kunnen – maar ook dat hangt sterk af van regio tot regio. Op Nosy Be kon iedereen Engels of Frans spreken, maar rond Morondava was het Frans moeizaam en Engels onmogelijk.

talen in madagascar

Er zijn ontzettend veel bevolkingsgroepen in Madagascar. En die spreken bijna allemaal een eigen taal!

Wat zeker meenemen naar Madagascar?

Madagascar is een arm land en je vindt er dus niet altijd alles even gemakkelijk. In grote steden zul je vaak wel een supermarkt hebben, maar als je bovenstaande rondreis volgt, dan zul je je niet vaak en niet lang in een grote stad zijn. Daarom raad ik aan om zonnebrand, insectenspray en medicatie (diarreeremmers niet vergeten!) alvast mee te nemen.

Verder is het ook een goed idee om wat cadeautjes mee te nemen voor de vele kinderen die je onderweg zult zien. Vaak rennen zij naast de auto om naar je te zwaaien – en heel vaak zullen ze ook ‘bonbon?’ (= ‘snoepje?’) naar je te roepen? Geef ze geen snoep, want de mensen hier zijn zo arm dat ze vaak niet eens een tandenborstel, laat staan tandpasta, hebben… Breng ze in de plaats schrijfgerei of schriftjes mee zodat ze naar school kunnen gaan.

Naast ‘bonbon‘ zul je trouwens ook vaak ‘eau‘ (= ‘water’) of ‘eau vive‘ (= merknaam van het flessenwater in Madagascar) horen. Sla dus gerust wat flessen water in vooraleer je op je roadtrip vertrekt om die dan later uit te delen. Maar hou ook je eigen (lege) flessen altijd bij. Ook daarmee zijn de mensen hier erg blij, want ze gebruiken die om water op te gaan halen in de rivieren of beekjes… Madagascar heeft namelijk nauwelijks voorzieningen. Je ziet er dan ook dagelijks hartverscheurende taferelen…

wat meenemen naar madagascar

En vergeet ook je zwembroek niet als je ook naar Nosy Be gaat!

Klaar voor je rondreis door Madagascar? Ik hoop in ieder geval dat ik heel wat info en tips uit mijn eigen ervaring met jullie heb kunnen delen zodat je perfect voorbereid op reis kunt vertrekken. Toch nog een prangende vraag? Stel ze gerust in de comments hieronder!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (1 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam