Rotterdam of… Rotjeknor!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 11 augustus, 2016

Rotterdam, Roffa of Rotjeknor - (Waar halen jullie het vandaan?!) was heel lang 's werelds grootste zeehaven. Ondertussen heeft het die prestigieuze titel moeten laten vallen, maar het blijft nog steeds de grootste van Europa.
Ik was al eerder in de stad geweest en vond het toen maar niks. Veel te modern, weinig cultuur en gewoon ongezellig. Boy, oh boy, ik was stekeblind denk ik! Rotterdam is een bruisende stad vol cultuur!

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


De Erasmusbrug van Rotterdam.

De Erasmusbrug van Rotterdam.

Met de NS treinen ben je vanuit Den Haag zo in Rotterdam! In plaats van telkens een enkel ticketje te kopen kocht ik nu een OV-chipkaart. Voor papieren tickets moest ik immers telkens een euro extra betalen… En na even reizen loopt dat natuurlijk ook op!
Met dit plastic kaartje is het ook veel aangenamer reizen. Je hoeft nooit meer te stressen op het irritante touch-screen om je kaartje toch maar te laten uitspuwen door die tergend trage machines.

Anyway… Ik ben dus in -doet me nog steeds lachen- Rotjeknor! Vanuit het prachtige centraal station is het ongeveer een kwartiertje lopen naar mijn jeugdherberg. Het King Kong Hostel. In de receptie hing er een plakaatje dat ze de “Hoscar” hadden gewonnen voor beste hostel in Nederland.
Ik moet toegeven dat de lobby er alvast veelbelovend uitzag!

Aangezien het nog geen tijd was om in te checken borg ik mijn rugzak op –wat was die zwaar geworden! Vast en zeker door alle cadeautjes die ik bij de winkels had gekregen… Hum…– en ging ik Rotterdam even verkennen.

Het was me in het centraal station al meteen opgevallen dat Rotterdam een ENORME facelift had gekregen. Waar ik amper vijf jaar geleden nog elk weekend braafjes naar huis pendelde via Rotterdam, herkende ik nu niets meer van het station!
Ook de stad zelf was nogal verandert. En dat natuurlijk in de positieve zin!

Een indrukwekkende Erasmusbrug die is geopend.

Een indrukwekkende Erasmusbrug die is geopend.

Moderne gebouwen

Ik liet me vertellen dat Rotterdam tijdens wereldoorlog twee volledig werd plat gebombardeerd. Niet verwonderlijk, natuurlijk. Ze waren toen immers ook al een erg belangrijke haven!

Door al die bombardementen bleef er natuurlijk wel niet meer veel over van de charmante Hollandse huisjes en winkeltjes… Daardoor kreeg de Nederlandse grootstad wel de incentive om een moderne grootstad te bouwen met heel wat business opportunities. Soms wordt Rotterdam zelf het Manhattan van Nederland genoemd door al deze moderne hoogbouw.

Mijn eerste visite bracht ik aan de Erasmusbrug. Deze grote brug (‘De zwaan’) is een prachtig stukje vakmanschap van maar liefst 802 meter lang! De felle wind blies me bijna van de brug, maar gelukkig begon ik niet zo hard te panikeren als de kleine Chineesjes die voor me liepen.
Zij holden naar de overkant maar net voor ze ongeveer halverwege waren begon het uiteinde van de brug omhoog te gaan.
Een gigantisch schip vaarde onderdoor en liet pas echt zien hoe gigantisch deze brug eigenlijk wel niet is. De brede straten, inclusief elektriciteitspalen, lantaarns en tramhalte werden moeiteloos in de lucht gehesen en kwamen verticaal boven me te hangen.
De Chineesjes stonden haast met bibberende knieën naar het imposante bouwwerk te staren. Wanneer de brug dicht ging was het dan ook niet verwonderlijk dat zij als eerste terug naar de begane grond waren gespurt.

Aan de overkant van de Erasmusbrug waren heel wat grootste, heel moderne gebouwen neergepoot. Ik snap wel waarom Rotterdam met Manhattan wordt vergeleken!

De oude haven van Rotterdam.

De oude haven van Rotterdam.

De oude haven in Rotterdam

Via google maps en tripadvisor zocht ik op wat mijn volgende bestemming zou zijn. De oude haven zag er wel leuk uit en dus kuierde ik daar maar naartoe.

In de haven liggen heel wat ‘old-timer‘ boten. Sloepen en boten die in feite heel oud zijn en dus dringend moeten worden gerestaureerd. Aan de oude haven ligt immers een professionele loods waar deze mooie boten weer als nieuw worden gemaakt. Als de deuren van de loods openstaan mag je zomaar binnenwandelen. Als je geluk hebt zie je enkele professionals de bootjes opknappen, maar sowieso is het een leuk zicht.

Aan de overkant van de tientallen boten die op de kleine plas liggen zag ik enkele tientallen merkwaardige, gele huizen.
Rotterdam kan natuurlijk niet modern worden genoemd als er niet duchtig werd/wordt geëxperimenteerd met nieuwe woonsten en structuren!
De volledige woonblok bestond uit kubusvormige huizen die op de zijkant waren gedraaid.

Erg onpraktisch om in te wonen, dacht ik zelf. Gelukkig was er ook een museum in één van de huizen, waar je (tegen €3) een kijkje mocht nemen.

Ze proberen wellicht het tegendeel te bewijzen door zo’n huis open te stellen voor het bredere publiek, maar mijn mening blijft grotendeels onveranderd. Het mag er dan wel leuk uitzien, praktisch lijkt het me allesbehalve… Je zit immers met heel wat hoeken, zowel in je muren als in je daken.
Heel wat meubilair moet op maat gemaakt worden en héél veel ruimte is er nu ook weer niet.
In een land als Nederland lijkt me zo’n huis al helemaal onpraktisch. Venten van 1.90m en vrouwen bijna even groot móéten toch overal tegen aanstoten?!

Draai de kubus voor mij maar vijfenveertig graden naar de linker- of rechterkant, dan hoef ik me in ieder geval niet in al te veel bochten wringen!

De moderne kubuswoningen in Rotterdam.

De moderne kubuswoningen in Rotterdam.

Markthal Rotterdam

Zonder dat ik het wist was ik ondertussen al uitgekomen bij de nummer één attractie van Rotterdam. De markthal van rotterdam ligt vlakbij station Rotterdam Blaak en iets verder vind je enkele grote, leuke winkelstraatjes terug.

In het grote gebouw vind je een wirwar van leuke eettenten en winkeltjes terug. Het uitzicht ziet er misschien een beetje koud uit, maar vanbinnen is het een prachtig, kleurrijk gebouw. De heerlijke geuren van zoetigheden worden afgewisseld door lekkere Hollandse kazen, maar ook door Turkse en Marokkaanse lekkernijen en specerijen.
De markthal is een soort van mengelmoes van culturen. Om een nog beter zicht te krijgen stapte ik een restaurant binnen die op de tweede verdieping was gevestigd. Van daaruit kreeg ik nog een beter overzicht over de bezige binnenmarkt. Met een lekker, Marrokaans gerechtje erbij was het natuurlijk helemaal af!

Na nog even te hebben rondgelopen op de winkelstraat. En een kerk te hebben gefotografeerd -terwijl ik volgens mij danig op de zenuwen van een Chinese werkte die ook een foto van het bouwwerk wou nemen, woeps!-. Ging ik terug naar het hostel.

Nu kon ik wel inchecken en ik zag meteen dat het goed was… Wát een hostel! Neem het van mij aan. Als je naar Rotterdam gaat, verblijf dan in het King Kong Hostel. Een van de beste jeugdherbergen waar ik tot nog toe in verbleef!

Binnenin de markthal van Rotterdam vind je heel wat leuke eettentjes!

Binnenin de markthal van Rotterdam vind je heel wat leuke eettentjes!

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam