Santo Domingo verkennen

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 01 juni, 2020

Gelukkig is het maar zes uur verschil, dus de jetlag is niet zo groot. Toch word ik deze morgen al wakker om 06:00u 's morgens. De mensen van het hostel liggen nog allemaal te slapen en ik geraak gewoon niet meer in slaap, dus besluit ik om op te staan.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


Parque independencia of het onafhankelijkheidspark.

Parque independencia of het onafhankelijkheidspark.

Een half uurtje later sta ik buiten en word ik reeds verwelkomd door heerlijke temperaturen. De artikels die ik de avond hiervoor heb gelezen -over de veiligheid van Santo Domingo– spoken nog wat door m’n hoofd. Overal zie ik verdachte figuren die mij wel eens zouden durven bestelen.

Naarmate de dag vordert, merk ik dat dit echt niet het geval is en dat het wel degelijk verhalen zijn.

Mijn verblijfplaats ligt vlakbij het Parque Independencia, het onafhankelijkheidspark. Er is duidelijk nog niet veel volk buiten, want ik ben mijn hele bezoek helemaal alleen met twee soldaten die door het park paraderen.

Het park zelf is mooi en binnenin het paviljoen staan de standbeelden van de drie grondlegger van de Dominicaanse Republiek.

Wanneer ik weer buiten loop zie ik taxi’s rondrijden die in Nederland gewoon niet zouden mogen rondrijden. Hier geraak je daar duidelijk wel mee weg… Onderweg zie ik ook nog auto’s zonder lichten, met afgerukte bumpers of zonder ramen.

Het klinkt misschien vreemd maar dat geeft echt charme aan de stad.

Na even te hebben gestapt kom ik uit in het Zona Colonial of de ‘Koloniale zone’. Dit stadsdeel is erg klein, maar lokt alle toeristen. Dit is immers het stukje waar zoveel cultuur en oude gebouwen zijn. Onder andere het huis van Christoffer Columbus.

Voor het huis werd een groot plein gebouwd met een mooi standbeeld ter zijner nagedachtenis. Aangezien het nog steeds vroeg is, is er nu ook nog steeds geen volk te bespeuren.

Later leer ik dat het vandaag ‘holy friday‘ is. Paasvrijdag zou je het kunnen noemen.

Alle winkels en zaken zijn toe, waardoor er natuurlijk weinig volk buiten komt. De Dominicanen zijn erg gelovig en respecteren hun religie duidelijk.

Columbus plein, Santo Domingo.

Columbus plein, Santo Domingo.

Ik wandel nog een stukje verder en kom heel wat mooie gebouwen tegen in de koloniale zone. Ook daarbuiten zijn nog mooie plekjes te bespeuren.

De woeste, blauwe zee klots metershoog in de lucht wanneer ze de rotsen raakt die het eiland omringen.

Iets verder zie je een samenscholing van locals. Een volleybaltoernooi vindt plaats en overal vind je kleine en grote zwembaden waarin kinderen zitten te plonzen.

Ik geniet van de gezellige sfeer en de opzwepende, Spaanse muziek terwijl de Dominicanen luidkeels juichen, meezingen en brullen van het lachen.

Wanneer ik weer wat last krijg van m’n jetlag besluit ik om even uit te gaan rusten in de jeugdherberg. De tijd vliegt voorbij, want pas tegen de vroege avond trek ik er nog eens op uit.

Met een jongen van de hostel ga ik op verkenning wat er zich ’s avonds allemaal afspeelt in Santo Domingo.

Ik was erg op m’n hoede, want ik las dat je als toerist ’s avonds goed moet oppassen. Dan is er veel minder politie aanwezig en durven locals wel eens agressief uit de hoek komen om jouw spullen te bemachtigen.

Met twee voel je je veel beter op je gemak en bovendien kon de jongen vloeiend Spaans.

Bij ons is het de gewoonte om ’s avonds wat te gaan drinken in een club of bar, maar hier duidelijk niet. Ofwel heeft het alles te maken met holy friday. Denk ik.

Tot we op één van de pleinen komen. Alle bars, clubs of cafeetjes zijn gesloten. Maar toch zitten hier honderden jongeren te genieten van drankjes en chips, terwijl tussen hen in mannen lopen met kruiwagen-achtige karretjes gevuld met snoepjes, frisdrank, chips en sigaretten.

Ook al versta ik geen bal van wat de vriendelijke locals zeggen, ik vind het heerlijk! Ik maak het niet later dan twee uur en loop tezamen met mijn nieuwe vriend naar huis.

Ik moet toegeven dat ik, eens we buiten de koloniale zone kwamen, me niet meer zo op m’n gemak voelde.

De straten waren pikzwart en de louche uitziende busjes met luide muziek doen daar natuurlijk ook geen goed aan. Als je dan ook nog eens langs een gigantisch kerkhof moet stappen en onderweg heel wat agressieve straathonden tegenkomt… Tja!

Gelukkig gebeurde er niks en sloegen we beiden een zucht van opluchting wanneer we weer in de jeugdherberg aankwamen!

Sam in Santo Domingo, vlakbij Alcazar de Colon.

Sam in Santo Domingo, vlakbij Alcazar de Colon.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Check Out Sam