Sausage Tree Safari Camp: glampen in het Krugerpark!

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 20 februari, 2020

Als je altijd al eens hebt willen glampen, dan is er geen betere plek om dat uit te proberen dan in het befaamde Krugerpark. Twee dagen lang, verbleef ik in Sausage Tree Safari Camp. Daar ontdekte ik als een echte ontdekkingsreiziger de ongetemde wildernis van het Balule Game Reserve, maar dan wel zonder in te boeten op comfort en luxe.

Sam Van den Haute CheckoutSam

Hoi, ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam!


Sam Van den Haute is al tien jaar voltijds wereldreiziger en deed zodoende al heel wat travel en lifestyle inspiratie en expertise op in alle continenten.
Zijn nog niet al je vragen beantwoord na het lezen van deze blog? Of heb je zelf een leuke toevoeging of tip? Laat het weten onderaan in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en ik help je waar ik kan graag verder!

instagram checkoutsam facebook checkoutsam


5/5 - (3 stemmen)

Sausage Tree Safari Camp zwembad

Privaat domein, maar toch geen grenzen

Sausage Tree Safari Camp ligt in het Balule Game reserve. Dit is een privaat wildreservaat dat aan het beroemde Krugerpark grenst. Daardoor maakt het deel uit van het ‘Greater Kruger National Park’. Enkele jaren geleden werd besloten om de omheiningen rond dit private domein neer te halen. Hierdoor kunnen de beestjes ongestoord gaan en staan waar ze maar willen. Dat betekent ook dat je hier veel meer kans hebt om veel verschillende soorten te zien. Aangezien er voortdurend dieren komen en gaan, is dit dan ook een Big Five reservaat. Hier vind je immers olifanten, buffels, neushoorns, leeuwen en luipaarden.

giraf Balule game reserve

Deze vriendelijke reuzen zagen we ook geregeld tijdens onze safari’s.

krugerpark lodges sausage tree safari camp buffel

De gevaarlijkste beesten van Afrika; buffels!

All-in glamping

In dit safarikamp mag je in één van de vijf tenten overnachten. Je hoeft echt niet bang te zijn dat het je hierdoor aan luxe gaat ontbreken, want deze accommodatie is echt overal op voorzien. Er is airconditioning, een ruime badkamer (er is zelfs een buitendouche met zicht op de savanne!) en natuurlijk een heerlijk bed. Je kan telkens kiezen tussen twee aparte eenpersoonsbedden, of een zacht king size bed.

Aangezien een verblijf hier altijd all-in is, krijg je nog meer waar voor je geld.
Alle non-premium drankjes, ontbijt, lunch en avondeten, maar ook twee safari’s per dag zijn bij elke overnachting inbegrepen.

Wanneer je op zoek gaat naar de bewoners van het Krugerpark, is er ook altijd een moment dat je even de benen kan strekken. Terwijl je die stramme spieren even los schudt, is het natuurlijk ook tijd voor een lekker drankje!

’s Morgens kan je kiezen uit koffie, thee of een warme kop chocomelk en ’s avonds is het natuurlijk tijd voor iets sterkers. Probeer zeker één van de vele gins die ze hier hebben!

Bij iedere safaritocht worden er ook snacks voorzien.

glampen Krugerpark Sausage Tree Safari Camp

In de tent ontbreekt er niets!

badkamer Sausage Tree Safari Camp

Vanuit je bad krijg je zelfs een uitzicht op de savanne!

Uitzonderlijke safari’s

Doordat het Sausage Tree Safari Camp vrij kleinschalig is, is er maar één wagen met plaats voor negen tot tien passagiers. De andere lodges in het Balule Game Reserve beperken ook hun bezoekersaantallen, waardoor je tijdens je safaritocht nooit het gevoel hebt dat er te veel andere toeristen zijn.

Iedere keer dat je op pad gaat, word je bijgestaan door twee professionals: een spotter en een ranger (bij ons waren dat Matthew en Themba. Thanks guys!).

De spotter krijgt een zitje op de motorkap en speurt van hieruit naar dierensporen. Afhankelijk van de versheid van die afdrukken, uitwerpselen of andere tips die in omgeving kunnen worden afgelezen, wordt een route uitgestippeld.

De ranger aan het stuur zoekt mee naar verstopte beestjes, maar geeft tegelijkertijd ook wat meer uitleg aan de gasten over wat er te zien is.

Normaal duurt een safari in een private lodge in het Krugerpark zo’n twee en een half tot drie uur, maar daar trekken ze zich bij Sausage Tree Safari Camp weinig van aan. Meestal liepen onze speurtochten uit met een half uur en één keer zelfs met een uur.
Persoonlijk vond ik het echt een meerwaarde dat je nooit werd opgejaagd en dus van alle ontmoetingen evenveel kon genieten.

Ze weten hier duidelijk goed wat ze doen, want we maakten meer dan eens een fantastische ontmoeting mee!
Zo werden we van dichtbij geïnspecteerd door een groep olifanten, konden we een gigantische groep buffels zien, werden we in het oog gehouden door heel wat giraffen, zebra’s en nijlpaarden, en mochten we ook de wreedste kant van Moeder Natuur gadeslaan. We zagen immers een kill.

Nadat we even onze benen konden strekken, kwam er vrijwel meteen één van de meest zeldzame waarnemingen mogelijk binnen via de radio. Wilde honden!

In het Krugerpark zijn er nog maar zo’n vijfhonderd van deze prachtbeesten over, dus niemand vond het erg dat we enkele versnellingen hoger schakelden en wegstoven om deze zeldzame dieren te zien.

Zoals je al kon raden, zagen we de roedel honden niet alleen van ver, maar ook van héél dichtbij. De leider van de groep was immers bezig met zijn jacht op een gazelle. De volgende tien minuten, waren het vreselijkste, maar ook meest spannende moment dat ik in het Krugerpark beleefde.
Na een uitputtende strijd, kon de gazelle het constante gevecht niet meer aan en moest hij het bekopen met zijn leven. De hond trok het beest naar beneden en scheurde zijn buik in één haal open. De doodstrijd was trouwens nog lang niet gestreden, want we zagen de gazelle nog zeker vijf minuten naar adem happen…

Het lijkt misschien verschrikkelijk om mee te maken, maar dit is nu eenmaal hoe de natuur in elkaar zit…
Laat dit voorval je vooral niet afschrikken om op een safari te gaan, want het is echt een heel zeldzaam gebeuren. Ik sprak met heel wat mensen die al meerdere safari’s hebben gedaan, maar nog nooit een kill zagen.
Áls je dus zo’n schranspartij mee kan maken, dan weet je ook meteen hoe goed de rangers hun job hier doen.

***Opgelet! Hieronder staan enkele bloederige foto’s van de kill die ik hierboven beschrijf.***

Sausage Tree Safari Camp Krugerpark

Onze spotter, Themba, deinst nergens voor terug!

Krugerpark kill safari wilde hond gazelle

Het is al veel te laat voor de impala, maar toch strijdt hij nog verder om te kunnen ontsnappen… Tevergeefs, helaas.

impala karkas Krugerpark

Wanneer we ’s avonds terugkwamen, was dit alle wat er overbleef van de gazelle. De gieren deden het laatste schoonmaakwerk.

roofvogel Kruger safari Zuid Afrika

In de bomen vind je hier ook heel wat moois!

Hulpvaardig en bijzonder vriendelijk personeel

Een safarikamp of -lodge is natuurlijk veel meer dan alleen maar op stap gaan met een ranger en spotter. Er werken hier ook mensen aan de receptie, er is een schoonmaakploeg en koks verzorgen iedere dag lekker eten. Daarnaast zijn er nog heel wat mensen die je tijdens je verblijf niet te zien krijgt. Denk daarbij aan mensen die instaan voor het onderhoud, anti-stroperij-eenheden, parkwachters, …

Bij aankomst in het Sausage Tree Safari Camp word je verwelkomd met een lekker drankje en enkele natte handdoekjes om het stof van de hobbelige rit naar het kamp af te vegen. Wanneer je op safari vertrekt, word je altijd uitgezwaaid en voorzien van een fles verfrissend water. En ook als je terugkeert van een tocht vol indrukken, word je alweer met open armen ontvangen en worden er gestoomde handdoekjes voorzien.

Vooral het enthouasiasme van Trish en Eswe werkt heel aanstekelijk. Ze zijn altijd te vinden voor een praatje terwijl ze iets lekkers uitschenken, en als je daar geen zin in hebt laten ze je gewoon je ding doen.
Als er een beestje is gespot vanaf het uitkijkplatform of in de tuin, dan komen ze dat maar al te graag vertellen en als je een excursie wil boeken (of annuleren) dan maken ze daar geen enkel probleem van.

Nog maar zelden ben ik zo in de watten gelegd door hotelpersoneel als hier! Daardoor kan ik ook echt alleen maar met superlatieven praten over alle staff members van Sausage Tree Safari Camp. Alles gebeurt hier met een glimlach en niets is te veel moeite.

rangers sausage tree safari camp jeep

Onze ranger, Matthew ,achter het stuur en Thembe als spotter: het perfecte team!

Prachtig uitkijkplatform

De receptie van Sausage Tree Safari Camp werd op een verhoogd platform gebouwd, waardoor je op ieder moment van de dag een prachtig panorama over de Afrikaanse bush krijgt.

Vanaf het uitkijkplatform heb je ook uitzicht op een drinkpoel, waardoor je erg veel kans hebt om beestjes te zien. Zeker bij warmer weer is dit een aantrekkelijke plek voor dorstige dieren.
Als het trouwens té warm wordt, dan kan je zelf altijd afkoelen in het zwembad dat zich ook op het uitkijkplatform bevindt.

Hoogstwaarschijnlijk zal je je verblijf niet de hele tijd aan het zwembad doorbrengen. Toch hoef je je geen zorgen te maken om beestjes over het hoofd te zien, want het personeel informeert je maar al te graag als er een (speciaal) dier even gedag komt zeggen. Bovendien staat er ook een camera trap opgesteld, waardoor alle harige gasten ook worden gefotografeerd als ze hun dorst komen lessen.

Sausage Tree Safari Camp uitkijkplatform

Gezellig even uitrusten of even zwemmen? Je krijgt er dit uitzicht altijd bovenop!

Afwisselend en overheerlijk eten

In de meeste lodges in het Krugerpark, wordt ’s morgens, ’s middags en ’s avonds een buffet voorgeschoteld. Hier is dat niet het geval, maar wordt er telkens iets vers voor je klaargemaakt volgens het menu van de dag.

’s Morgens is er toast, vers fruit, lekkere yoghurt, confituur en overheerlijke zelfgemaakte pindakaas. Je mag telkens ook een eitje bestellen dat op welke manier dan ook wordt klaargemaakt.

Tijdens de middag wordt er een lichte lunch voorzien. De versgemaakte pizza kon mij het meest bekoren, maar ook de quiche die wij aten was njammie!

Voor het avondeten, ga je telkens in de boma eten. Dit is een cirkelvormige eetplaats waar je rond een knisperend kampvuur plaatsneemt.
Persoonlijk vond ik dat heel aangenaam, want zo kan je veel verhalen uitwisselen met andere gasten en rangers.

Sausage Tree Safari Camp schotelt iedereen telkens drie gangen voor die overheerlijk zijn bereid door de kok en zijn team.

ontbijt Sausage Tree Safari Camp Kruger accommodaties

Begin alvast met een fruitig ontbijt, voor je aan je versgebakken eitje begint.

eten sausage tree safari camp

Elke dag wordt er heel lekker en divers voor je gekookt!

avondeten boma zuid-afrika

En ’s avonds eet je altijd in de boma.

Hoe ziet een dag in Sausage Tree Safari Camp er uit?

Je begint je dag al vroeg tijdens een overnachting in het Krugerpark. En dat is maar best ook, want ’s morgens zijn de dieren vaak heel actief.
Dit is hoe een dag er uitziet als je een plekje boekt bij Sausage Tree Safari Camp (zomer / winter):

  • 05:00u / 5:30u: Je wordt zachtjes wakker gemaakt. Het lijkt vroeg, maar geloof me… Iedereen wandelt hier goedgeluimd uit zijn of haar bed!
  • 05:30u / 06:00u: Trish en Eswe zwaaien je uit, want je vertrekt op de eerste safari van de dag.
  • 09:00u / 09:30u: Samen met de andere gasten schuif je aan bij de ontbijttafel. Kies voor een gepocheerd ei, roerei, omelet of gebakken ei en verwen jezelf met vers fruit, cakejes en toast met allerlei soorten beleg. Probeer zeker de huisgemaakte pindakaas. Ik was er zo dol op, dat ik een potje mee naar huis nam!
  • 10:30u: Check je vandaag uit? Dan wordt er gevraagd om tegen dit uur je tent te verlaten.
  • 12:00u: Vanaf dit uur kunnen nieuwe gasten zich aanmelden.
  • 14:00u: Je hebt meer dan genoeg vrije tijd gehad, nu. Vind je ook niet? De lunch wordt opgediend en ondertussen zie je misschien wel enkele dieren bij de drinkpoel langskomen.
  • 16:15u / 15:45u: Honger hebben kan gewoon niet bij Sausage Tree Safari Camp! Bedien jezelf van een zoet vieruurtje: cakejes, koekjes en thee of koffie.
  • 16:30u: Het is alweer tijd voor je tweede safari van vandaag. Drie uur lang trek je erop uit in de Afrikaanse wildernis.
  • 20:00u: Het avondeten wordt opgediend in de boma. De drie gangen wiegen je vast en zeker snel in slaap. Blijf niet te laat op, want morgen moet je terug vroeg op voor meer van dit luxeleventje!
olifant Sausage Tree Safari Camp

We zagen héél wat olifanten tijdens ons verblijf bij Sausage Tree Safari Camp.

Zelf rijden in het Krugerpark, of toch maar een safarikamp?

Tijdens mijn bezoek aan het Krugerpark verbleef ik in private safarikampen zoals Sausage Tree, maar zat ik ook af en toe zelf aan het stuur.

Als je van plan bent om zelf door dit wildreservaat te rijden, dan zijn er nog steeds verschillende (basic) accommodaties voorzien in het openbare deel van het Krugerpark. Hier zijn natuurlijk wel geen gegidste safari’s, eten, drankjes of luxe overnachtingen inbegrepen.

Je hoeft trouwens niet in het Krugerpark te overnachten, want je kan er ook gewoon een daguitstap van maken. Toch zou ik dat afraden, want één dag is echt véél te weinig in het Krugerpark.

Ik raad aan een korte self-drive te combineren met een meerdaags verblijf in één van de private lodges in het Krugerpark.
Het is behoorlijk spannend om plots een olifant of giraf de straat te zien oversteken terwijl jij aan het stuur zit, maar anderzijds wordt het ook al snel vermoeiend om zelf de hele tijd te rijden.

Het voordeel van een private game lodge is dat alles (meestal) is inbegrepen, maar ook dat je gids off-road mag rijden waardoor je veel meer dieren kan zien. Bovendien zijn je ranger en spotter natuurlijk ook heel ervaren en kunnen zij ook sneller dieren zien dan een ongeoefend oog.

Waar je uiteindelijk ook voor kiest: je bezoek aan het Krugerpark wordt vast magisch! Het is niet voor niets één van mijn favoriete plekjes ter wereld.

Sausage Tree Safari Camp zonsondergang

Misschien wel mijn favoriete plekje in het Balule Game Reserve. En het wordt nog mooier met een zonsondergang!

Dit artikel was een samenwerking met Sausage Tree Safari Camp, maar natuurlijk zijn alle meningen en verhalen gewoon van mezelf.

 

Over de auteur


Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.
 

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra.

👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie.

🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare.

🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.

Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.


5/5 - (3 stemmen)
Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

Gerelateerde artikelen

 
In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML trefwoorden en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>